Atlétika

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában


Érdemes ezt a nevet megjegyezni: Letsile Tebogo
Tegnap megnyerte az u20-as vb-t, új világrekorddal. Az ünneplési stílusa pocsék, ego valószínűleg óriási, viszont piszok gyors. A kérdés az, hogy fejben összerakják-e, ha igen, sokra viheti, ha nem, akkor ez lesz neki a csúcs...


U20-as atlétikai világbajnokság

Elérkeztünk a végéhez (utolsó nap), voltak kiemelkedő eredmények, fantasztikus teljesítmények. A 17 éves Tina Clayton például már két éve uralja a 20 éven aluliak korosztályát, de elmondható ez a franciák kettősére Erwan Konatéra és Anthony Ammiratira. A legnagyobb felhajtást a botswanai sprinter, Letsile Tebogo okozta. Mind az ünneplése, mind a teljesítménye emlékezetes, de itt a nagyobb kérdés, mi lesz belőlük 2-3 év múlva?

Arra gondolok, hogy az elmúlt 10 évből nem tudunk tömegével mondani olyan u20-as világbajnokokat, akik kiváló eredménnyel vagy abszolút domináns teljesítménnyel nyertek, majd felnőttek között is legjobbak lettek. Duplantis, Michael Norman, Noah Lyles, Pedro Pichardo, Faith Kipyegon és Conseslus Kipruto. Így hirtelen ennyi, de maximum még egy-két fő az öt világverseny alatt, akik később legjobbak voltak felnőttek között is. Ez szerintem nem túl sok, mintha minden vb-ről egy, maximum két versenyző lenne az, aki később befut.

Valószínűleg nagyon kevesek emlékezhetnek Aaron Ernestre. A srác 17 évesen már 11 másodpercen belül tudott 100 méteren (10.33), illetve 21 másodpercen belül 200 méteren (20.70). Nem mellesleg kétszeres vb-ezüstérmes volt u20-ban 18 évesen, de ennyi. Azóta eltelt 10 év, nem jutott be 10 és 20 másodperc alá egyik számban sem, viszont aktívan twitterezik. Te döntöd el, mennyire vagy erős fejben. Mennyit bírsz, hiába van tehetséged, ez kevés.

A jelenlegi u20-as mezőnyből is több tehetség akad, de például Tebogónál azt érzem, óriási az ego, amit, ha nem tudnak átfordítani, akkor ez volt neki a plafon. Ellenben Tina Claytonból valószínűleg klasszis futó lesz, de ki lesz a másik ebből a korosztályból, aki címeket nyer a felnőttek között? Erwan Konaté az, akire a voksom tenném. Őszintén? Ez a távolugró mezőny nem túl acélos. A 870 centi feletti ugrások ideje elmúlt, legutoljára 2009-ben volt, azóta is csak Tajay Gayle tudta megközelíteni azt a szintet.

A jamaicai srác szerintem szétesett, miután Tokióban megsérült a döntőben. Akkor elúszott az arany, de kis túlzással a karrierje is. Ha jól tudom, azóta nem ugrott 8 méter felett, inkább 100 méterre koncentrált. Lehetséges, hogy bevételt akar generálni, biztos pénzre megy? Szóval itt most keletkezett egy komoly légüres tér, ahová Konaté simán befér, egyéni legjobbjával 5. lett volna a vb-n és 6. az olimpián. Még mindig csak 19 éves, szóval előtte a jövő. Szerintem 2-3 év és uralni fogja a számot.

Abby Steiner

Nagyon kíváncsi leszek, hogyan alakul a karrierje. Tényleg nagyon komoly tehetség, de az a vicc, hogy több sportágban is. Jól focizik, az volt az első szerelem, atlétika csak másodlagos. Jött egy súlyos sérülés, aminél az is csoda, ha normálisan felépülsz. Ő meg inkább elment futónak teljes állásban, mármint 110%-ban arra koncentrált. Logikus, ha volt egy súlyos sérülésed, akkor nem nyomod nyélen, de Steiner? Na ő nem viccelt.

Rengeteg versenyen futott, ha jobban megnézzük, brutális állóképessége van. Idén 11 futása volt 22.30-on belül 200-on, 100 méteren 11.10-en belül 7 futása volt, de 60 méteren is "futkározott". Amikor lehetett, akkor futott 4x100 és 4x400-as váltóban is úgy, hogy amúgy nem 400-as futó. Idén minden számában egyéni csúcsot futott, 100-on 4-6 tizedet javított, ahogyan 200-on is. Egyéniben nem jött neki a nagy áttörés (5. hely), de őszint szólva, igazán komolyan egy éve kezdett el versenyezni.


Azt a metódust követi, mint Katinka, versenyre versennyel készül. Nincs megállás, érdemes megnézni a diagramot 0:53-nál, embertelen. Az evidens, hogy nem fog javulni minden évben 4-6 tizedet, de nem is kell. A 4x400-as arany biztosítva lifetime, itt az egyéni ambíciók a fontosak: mit akar elérni? A 100 vagy 200 arany? A 200 a reális, ott lehet esélye hosszabb távon, mert az állóképessége ott mutatkozik meg igazán. A 400 se lenne őrültség, annak fényében, hogyan futott a vb-n. A 49.99 eléggé jó idő, oké, hogy másodikként rajtolt, de azért erre lehetne építeni. Annyira nem erős a mezőny, hogy ne jönne ott is egy érem idővel, kis szerencsével arany.

Valószínűleg minden idők legtöbb megtekintésével bíró rontott ugrás, Sagnia mellett érdemes Fatima Diame kísérleteit is nézni. A WSports TV továbbra is elit YouTube csatorna, sok tehetséges fiatal atlétára felhívja a figyelmet.


#138 szeptember 29, 2022, 19:27:42, Pozzato
Azért csak volt itt egy maratoni világcsúcs Kipchogétől. A legenda, aki megint megcsinálta. Dokut érdemes róla megnézni (ajánlás), illetve itt a világrekord:



Hihetetlen, ahogy világcsúccsal a lábában fut a hajrában, mintha kocogna egyet vasárnap reggel a Szigeten, semmi extra. A mosoly az arcon csalóka, hiszen amikor mosolyog, akkor komoly fájdalmai vannak, így próbálja átfordítani a szenvedését pozitív irányba.

Egyetlen percre van a versenykörülmények közötti 2 órás világrekordtól... Meglesz, legalábbis szerintem. A kérdés inkább az idő, ugyanis Kipchoge és csapata (Sang az edzője, illetve azok az edzőtársak, akikkel Kaptagatban készül) patikamérlegen kiszámolnak mindent.

Idén már lefutotta a két maratonját (Tokió és Berlin győzelem), elvileg a következő években megpróbálja a WMM maradék két verseny teljesíteni (New York és Boston). Tokiót idén csinálta meg, első indulásra behúzta a győzelmet. Boston tavasszal van, amikor Londonban szokott versenyezni.

Amit tudunk:
- 2024-ben Párizsban indulna az olimpián. Ha olimpia éve van, akkor amellett csak egyetlen versenyt vállal, ami leginkább tavaszi, így egyik megoldás a Boston vagy London arra az évre, nem szokott ősszel futni
- emiatt kizárt, hogy 2024-ben megpróbálja New York-ot, így marad 2023 és 2025.
- elmondása alapján befejezte az egyéb Challenge-ket, innentől csak a WMM versenyekre koncentrál
- az is evidens, hogy Berlin a kedvenc pályája, itt futott kétszer világcsúcsot, ráadásul ez a leggyorsabb futópálya, itt a legjobbak a körülmények is, egyedül ez adott a világcsúcskísérletre (legutóbb nyolc rekorddöntés Berlinben volt).

A következtetés: ha újra megdöntené a világcsúcsát (2 perc alá?), akkor arra a legjobb év 2023 ősz. Az ugyanis látható, hogy vagy 2023-ban vagy 2025-ben fut legközelebb Berlinben. Függ attól is, mikor indulna New Yorkban, hiszen egyszerre a kettőt nem vállalja be. Azt gondolom, hogy célszerűbb jövőre futni Berlinben, hiszen akkor még 40 év alatt lesz, de 2025-ben már a 40-et tölti. New York mezőnyét megoldja majd rutinból is, de világcsúcsra a prime Kipchoge kell. Fejben évről évre erősebb, de teste idővel korlátozhatja, így nem reális az, hogy 40 év felett rekordokat fusson. Kis túlzással az se, hogy 37-38 évesen, de még benne lehet egy év csúcsformában.

Ez kimaradt a végéről, szóval ennyire fontos a frissítő szerepe is egy ilyen versenyen, Claus-Henning Schulke megint nagyot ment, mint 2018-ban, amikor Kipchoge szintén világrekordot futott. Bővebben itt olvashattok róla:
https://www.runnersworld.com/runners-stories/a41393926/eliud-kipchoge-bottle-man-claus-henning-schulke/


Coe: nem szeretnék üres stadionokat látni

Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) elnöke nem szeretne üres stadionokat látni a versenyeken, így a jövő augusztusi budapesti világbajnokságon sem.


A sportvezető csütörtöki online háttérbeszélgetésén elhangzott: a szervezet két nehéz éven van túl, a koronavírus miatt "egy évet elveszítettek" az atléták, és mivel a tokiói nyári olimpiai játékokat csak 2021-ben tudták megrendezni, a versenynaptár összeállítása rendkívül sok kihívást tartogatott.
    
"Ennek ellenére számtalan nemzeti, és több világcsúcs is született idén azon a több mint 160 nemzetközi viadalon, amelyekre a WA égisze alatt került sor. Kiemelten fontosnak tartom, hogy a világ összes atlétája tudott versenyezni vagy a szülőhazájában, vagy egy szomszédos országban" - jelentette ki Coe.
    
A 66 éves elnök - aki 2015 óta vezeti a WA-t - kiemelte, a tavalyi vb-ken több mint négyezer atléta szerepelt, a sportág pedig mintegy egymilliárd emberhez jutott el, így a labdarúgás mögött továbbra is a második legnézettebbnek számít.
    
Elmondta, hosszú idő óta az idei volt az első olyan év, amikor nem Usain Bolt a világ legnépszerűbb atlétája. A 2017-ben visszavonult jamaicai sprintert a sportág ikonjának nevezte - a népszerűségi listán még mindig ötödik -, de az atlétika mostanra túl tudott lépni az örökségén.
    
"Az idei, eugene-i vb-n részt vett sportolók 25 százaléka 25 éves, vagy annál fiatalabb volt" - fogalmazott Coe, aki a 2023-as év fő céljaként azt jelölte meg, hogy az elmúlt időszakban összegyűjtött adatokat felhasználva még közelebb kerüljenek a szurkolókhoz, míg az atléták még magasabb díjazásban részesüljenek.
    
Az elnök az MTI jövő augusztusi, budapesti világbajnoksággal kapcsolatos kérdésére azt mondta: számára az a legfontosabb, hogy a stadion tele legyen.
    
"Sokat tanultunk az idei vb-ből, a jegyeladási stratégia a kiemelten fontos. A délelőtti programra extra kihívást jelent megtölteni a stadiont, de az esti versenyek során nem szeretnék üres székeket látni. Elfogadhatatlannak tartom, ha nincs néző, de nem egyszerű a helyzetünk, hiszen ez nem egy teniszmérkőzés két emberrel. Rengeteg versenyszám és sok különböző karakterisztikájú stadion van, de Budapest nagyváros, nagy sporthagyományokkal" - hangsúlyozta Coe.
    
Az idei, eugene-i vb-vel kapcsolatban megjegyezte: nem volt egyszerű nyáron, egy kisváros egyetemi stadionjába vonzani a nézőket, de jó tanulságul szolgált az egyhetes verseny. A jegyeladási számok megfelelők voltak, ám meglátása szerint az amerikai nézői kultúra merőben eltér az európaitól: a helyszínre kilátogatók közül sokakat csak egy-egy versenyszám érdekel, amely után vagy hazamennek, vagy inkább a büfékben felszerelt kivetítőkön nézik a versenyeket. További probléma volt, hogy a lelátó egyik része nem volt fedett, így a nagy melegben sokan - hiába volt belépőjük - inkább otthon maradtak.
    
A budapesti vb kihívásaira vonatkozó MTI-s kérdésre Coe úgy válaszolt: a nézőszám mellett az is kiemelkedően fontos, hogy a sportolók jó élménnyel távozzanak.
    
"Szeretnénk, ha minden versenyről úgy mennének haza az atléták, hogy az ott történt pozitív dolgokról még sokáig beszélnek. Ha valaki nem tudja hozni a saját magától elvárt teljesítményt, az ne a szállás, a nem megfelelő transzfer, edzéslehetőség, vagy a rossz bánásmód miatt legyen, hanem csak magukat okolhassák. A lehető legideálisabb körülmények megteremtése mindig a helyi szervezőbizottság feladata, bízom abban, hogy Budapestről mindenki elégedetten távozik majd" - felelt a sportvezető, aki tervei szerint jövő év elején Magyarországra látogat, hogy személyesen is megtekintse a világbajnokság előkészületeit.
    
Kiemelte, a 2023-as seregszemle az első atlétikai vb 40 éves évfordulója is lesz egyben, így az akkori hősök is főszerephez jutnak majd.
    
Az orosz és fehérorosz atléták eltiltásáról nem akart jóslatokba bocsátkozni, mint ahogy egyelőre arról sem tudott érdemi információval szolgálni, hogy a 2023-as világbajnokságon a hazai atléták között hogyan osztják majd el a szabadkártyás helyeket.
    
A vb-kvalifikációról megjegyezte, a szintidők teljesítése mellett a világranglistát legalább ugyanannyira fontosnak tartja, ugyanis a nézőknek - ahogyan teniszben is - fontos információ, hogy az adott versenyszámban jelenleg ki a világ legjobbja.
    
"Lehet, hogy nem ő lesz az aranyérmes, de a szurkolók így jobban megérthetik, mi történik" - összegzett a sportvezető.
    
A budapesti világbajnokságra augusztus 19. és 27. között kerül sor az épülő Nemzeti Atlétikai Központban.

forrás: MTI

Boston Maraton: Eliud Kipchoge újabb rekordra készül

A Boston Maraton egy különleges helyszín, először vesz részt a versenyen a valaha volt legjobb hosszútávfutó, Eliud Kipchoge. Rögtön rekordot dönt? Olvasd tovább


Ilyen az, amikor mindent tudsz szimulálni, de a hideget és az esőt nem. Boston Maraton más, mint a többi, itt az időjárás és a szintkülönbség komoly tényező. Kipchoge pedig ezt most nem bírta. A Heartbreak Hill döntő tényező szokott lenni, most is az volt, lehetett várni, hogy ez lesz a gyenge pontja, végül, ha minden így marad, akkor épp ezen bukta el a versenyét. Ezek szerint, vissza kell térnie majd Bostonba...

A Total Running Productions YouTube-csatorna foglalkozott már Kelvin Kiptummal, aki tavaly élete első maratonját megnyerte, most majdnem világcsúcsot döntött, mindezt 23 évesen. A srác kiváló formában, nem lepődnék meg, ha nem Kipchoge kerülne be először hivatalosan 2:01 alá.


Ha így folytatja, akkor már most érdemes figyelni Issam Asingára. A még mindig csak 18 éves sprinter 9.83-at futott 100 méteren magyar idő szerint tegnap éjszaka. Nemhogy u18-ban (bár ebbe már pont nem sorolható), de u20-ban sem futott soha még csak közelében sem. A gond csak az, hogy 2.6-os hátszél volt.

Az u20-as legjobb idő 9.91-es, ha All-Time felnőtt időt nézzük, akkor a 9.83-as a valaha volt 15. legjobb idő. Mármint a srác jobbat futott, mint Carl Lewis. Most tekintsünk el a hátszéltől (bár eléggé jelentős), de ez a gyerek csak 18 éves, míg akikhez hasonlítjuk ők már a prime korszakukban futottak 9.80 körüli időket.

Asinga közösségi médiás felületén van egy 9.86-os eredmény is, itt is jelentős a hátszél, illetve ott a második idő a 9.83-as, közös bennük, hogy mindkét alkalommal legyőzte Noah Lylest, aki étszeres világbajnok 200-on.


A kenyaiak Kipchoge nélkül is tarolnak az idei maratonokon?

Egy kombinált hosszabb távú fogadással készülünk a hátralévő maratoni futóversenyekre.  Olvasd tovább


Innentől itthon senki nem foglalkozik majd az atlétikával, de attól még versenyek vannak, Jakob bácsi pedig futott egy ütőset, tempó pazar volt, Hicham egyik rekordja a múlté.


Andre De Grasse

Amikor 2021-ben élete szezonját teljesítette (Tokióban 200 arany, 4x100 ezüst, 100 bronz), benne volt, hogy nem Noah Lyles vagy Fred Kerley lesz a 100 és 200 domináns alakja. Aztán 2022-ben jött az a bizonyos sérülés, majd utána másodjára is covidos lesz. Ez utóbbi azért nem játék, mert több sportoló is panaszkodott rá (elsősorban kerékpárosok és atléták), hogy nem tudja ugyanazt a teljesítményt leadni, mint a covid előtt. De Grasse sem tudott hónapokig normálisan edzeni, légzési nehézségei voltak, ez érezhető volt az eredményein is.

100-on ugye utoljára 2021-ben futott 10.00 másodpercen belül, 200-on sem remekelt, Eugene-ban rendezett 2022-es vb-n elődöntős volt csak. Ennek ellenére azt mondta, elvállalja a váltót, majd óriási futva megnyerte a 4x100-at Kanadának, hazai pályán USA a Lyles, Coleman duóval sem tudott nyerni. Nagy küzdő De Grasse, de az látszott, messze nem egészséges. Ez 2023-ban is érződött, 100-on kanadai bajnokságot sem tudott nyerni, kevés alkalommal futott, akkor is mélyen tudása alatt.

Nem engedte el, koncentrált a 200 méterre. Világbajnoki döntős volt Budapesten (6. hely), de nem tudott Diamond League versenyen sem top3-ba bejönni. Egyszerűen a végére rendre elfáradt. Ahogyan például Peter Sagan, Fernando Gaviria vagy Remco Evenepoel esetében is érezhető volt a covid után a visszaesés, úgy De Grasse számainál is látszott, akad még egy-egy jobb futás, de stabilan nem tudja hozni a szintet, lesz-e vajon visszaút számára?

Az elmúlt napok talán bizakodásra adhatnak okot, ugyanis Brüsszelben Diamond League versenyen végre bejött top3-ba, de ami ennél is fontosabb, két év után 20.00 másodpercen belül futott. Majd jött Eugene, tündöklésének és bukásának helyszíne és ez a futás:


A 19.75 kiváló, új edzővel készül, motivált, jól mozog, reméljük, hogy covid és az egyéb sérülések is a múlté. Még mindig csak 28 éves, ösztönös tehetség, kiváló adottságokkal. Van még 10-11 hónapja Párizsig, össze lehet ezt rakni egy éremre, nem hinném, hogy Lyles legyőzhető, de már egy érem nagy szó lenne olyan erős mezőnyben, ahol Knighton és Bednarek is fut.

Holland váltók


A 4x100 női holland váltó 2009-ig mondhatni nem is létezett, utána jött Schippers és a fiatal Visser, döntőbe kerültek párszor vb-n és olimpián, Eb-győztesek lettek. Most itt az új generáció Lieke Klaverrel, a "megöregedett" Visser és a feltörekvő N'Ketia Seedo, aki egyedüliként futott vb-n 100-at a nőknél a hollandok közül. Na ezzel a csapattal tudtak vb-döntőt futni, oké, elszúrták, nem ment végig a bot, de azért érződik, hogy ez a csapat sokra lesz hivatott.

Erről írtam korábbn a vb-s topicban, hogy a váltóban bőven van lehetőség, itt érmeket lehet szerezni, ha megtanulnak váltani a csapattagok. A hollandok is jobbára középszerű 100-as futók (Klaver is 400-as és 200-as), mégis most már mondhatni stabilan a top10-ben vannak női 4x100-on a világon. A következő lépcső, ha beérik a munka, akkor a dobogóért való küzdelem. A férfi 4x100-as váltó most nem olyan erős (mióta Martina nincsen), viszont nem engedték el, folyamatosan próbálkoznak vb-ken. Raphael Boujut leszámítva nincs is használható sprinterük (és ő is ilyen világranglista 20-30. hely között), viszont ott vannak a top16 váltó között.

A férfi és női, illetve vegyes 4x400-as váltókban meg óriási potenciál van. A női ugye nyerte az idei vb-t Klaver és Bol klasszisának köszönhetően. A vegyesváltó pedig, ha nincsen Bol bukása, szintén nyer. Oké, Liemarvin Bonevacia már 34 éves, valószínűleg még egy párizsi olimpia van benne, de Isaya Klein Ikkinkben van lehetőség. Adott tehát egy fiatal tengely mindenhol, egyre többen megérzik a váltóban lévő lehetőségeket, kár, hogy erről is lemaradtunk, mármint a magyarok. 

Fátima Diame formásan ugrik a távolba

A világ legkerekebb fenekű atlétája repül a homokba! Olvasd tovább


Nem tudom, volt-e hasonló a történelemben, mármint amikor ilyen brutális rekorddöntés születik, mint női maratonon. Nem 10-20 másodperccel, hanem 2 perccel döntött rekordot Assefa. Ez valami elképesztő, az addig oké, hogy mindig a berlini pálya adja a legjobb körülményeket (most is ideális volt minden, még az idő is), az is rendben, hogy Assefa címvédő volt, de ez a futás nem igazán volt benne.  :o  :o