Befektetés ilyenkor de mibe?

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában


És így jön létre a kripto-baracklekvár. Én biztosan vennék egy párat.  ;D

IdézetSzerintem a globális gazdasági érdek, már erősebb, mint a politika. Időszakosan kiürülhet egy bolt, de manapság többet ér ha szürcsöljük a kólát, vesszük a mobilokat évente, járunk a mekibe, a fizetésünk utolsó fillérjeit meg odaadjuk a bankoknak. Ez egy tök jól működő zombi szivattyú, nem szabad elrontani. Aztán persze tévedhetek is :)

Hogy lesz-e a polcokon, az már csak hab a tortán, de milyen jó lesz a tavalyi áron vett nutellát rákenni az 1000 forintos kenyérre.

Amúgy lehet fénnyel is táplálkozni manapság, engedjétek el az élelmiszereket.

https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A9nyev%C3%A9s

Idézetet írta: Pozzato Dátum február 06, 2022, 12:58:25Az idei évben minden attól függ, hogy mennyire akar Putyin területeket foglalni. Ha erre adná a fejét, akkor ezt még tavaszig le kell zongorázni, ugyanis csak a gáz az, amivel zsarolhatja Európát. Ha tavaszig nincsen támadás, akkor valószínűleg ősz végéig vár vele (mondjuk a meglepetés ereje kedvezne neki egy nyári támadással, de egy elhúzódó támadás már nem lenne számára megfelelő). Amikor Krím annektálása történt, akkor március közepére csak a "papírmunka" maradt.

De ez is gazdasági érdek általi politikai cél felülírása. Szerintem ez komplexebb téma annál, hogy vegyünk májkrémet, mert háború idején drágább lesz. Banki rendszerek, áruszállítás, stb annyi globális dolog van, ami hátráltat egy háborút.

IdézetDe ez is gazdasági érdek általi politikai cél felülírása. Szerintem ez komplexebb téma annál, hogy vegyünk májkrémet, mert háború idején drágább lesz. Banki rendszerek, áruszállítás, stb annyi globális dolog van, ami hátráltat egy háborút.

Egyetértünk a komplexitást illetően és a következtetések is jók. Mindössze annyival egészíteném ki, hogy a racionális gondolkodás megléte/hiánya egy nagy faktor. Putyinnak nehezen tudom ezt megelőlegezni, de reméljük, hogy bölcs döntéseket hoz majd.

Idézetet írta: TiB Dátum február 06, 2022, 18:50:30De ez is gazdasági érdek általi politikai cél felülírása. Szerintem ez komplexebb téma annál, hogy vegyünk májkrémet, mert háború idején drágább lesz. Banki rendszerek, áruszállítás, stb annyi globális dolog van, ami hátráltat egy háborút.

A '30-as években is hasonló volt a helyzet, alig tértek magukhoz az első világháborúból és az első nagy gazdasági válságból, amikor jött egy olyan személy, akinek prioritása volt a német élettér növelése. Mit tett Nyugat? Semmit, azt gondolták, majd megnyugszik, nem lesz semmi gond. Adtak neki kisebb részeket, de ez nem volt elég. Többet akart, többit pedig tudjuk. Putyin is folyton hasonlókat hangoztat.

Szerintem a nagyobb gond, hogy még mindig nem veszik eléggé komolyan. Grúzia, Moldova, Kazahsztán, Fehéroroszország már az "övé", mindössze papíron szuverén államok, gyakorlatban már mindenről Putyin dönt. Kinek szólt Lukasenka, amikor baj volt? Putyinnak. Kinek szólt a kazah vezetés, amikor baj volt? Putyinnak. Egyből mentek a tankok, rendet vágtak az országban.

Ahogyan írod, tényleg sok dolog van, ami miatt nem éri meg háborúzni, amit egy háború bedönthet, viszont Putyin okosan helyezkedik. Szépen csöndben több élelmiszert tekintve is fontos exportőr lett Oroszország, miközben importját úgy növelte, hogy azok most már 45-50%-ban Ázsiából érkeznek. Az EU és az USA épp ellenkező folyamatot váltott ki az oroszokból, mint amit reméltek a gazdasági szankciókból: ahelyett, hogy az orosz gazdaság beomlott volna, elkezdődött a saját termékekre való koncentráció, modernizáció minden szektort érintett.

Az oroszokat egy elnyúló háború nem vágna annyira hátba, mint Európa nyugati felét. A nyersanyagkészletek elegendőek, ráadásul megkezdték az Északi-sarkvidéken található gáztartalékok feltárását, amivel évtizedekre biztosíthatják a jövőjüket. Kínától az import termékek többségét be tudják idővel szerezni. Az sem mellékes, hogy míg 10-15 évvel ezelőtt lehetett fenyegetőzni azzal, hogy német bankok zárolják az orosz oligarchák pénzét, most már ezt is megoldották (vagyonok jelentős része otthon vagy), ráadásul most már a nyugati befektetők mennek a kedvező pénzügyi lehetőségek miatt orosz bankokhoz.

Egy háborúban létfontosságú eszközökre van szükség, nem kell Spar Prémium fagylalt, ahogyan elektromos luxusautó sem. Az orosz-kínai összefogás megoldotta a létfontosságú eszközök helybeni gyártását. Nekik lesz gáz fűteni, lesz energia és víz is. A németek majd fával fűtik a 10 emeletes házakat? Ha pedig technológia, akkor kibernetikáról nem is beszélve, kínai és orosz hekkerek az élmezőnyben vannak... Itt egy esetleges háborúban Európa nyugati fele és az USA eléggé komoly hátrányból indulna.

Van egy sanda gyanúm, hogy Putyint pedig a legkevésbé sem érdekelné, hogy milyen globális folyamatokra lehetne ez hatással. Internet? Oroszország már sikeresen lecsatlakozott minimum egyszer a globális internetről, Kínában meg még azt is szabályozni tudják, hogy ne tudjon heti x óránál többet játszani az illető a saját gépén...

Egyetértek teljesen, ez egy komplex téma, amit viszont az EU és USA nem vizsgál komplex témaként, ha így tennének, akkor látnák, hogy óriási a baj. Számos döntést és szektort nem is említettem, különböző politikai kapcsolatokat sem. Olyanba bele sem mentem, hogy simán összejöhet egy olyan összefogás, amibe több kelet-európai, afrikai, dél-amerikai és ázsiai ország beszáll. Arról nem is beszélve, hogy simán benne van még egy ausztrál csatlakozás is...

Putyin 10-15 éve építgeti kapcsolatait a Közel-Keleten, okkal vitték gyorsan az Emírségekbe Nazarbajev elnököt. Ez egy rendkívül veszélyes helyzet, csak míg mondjuk 40 éve a szovjetek közel sem voltak ennyire jó pozícióban, addig most Kína és Oroszország helyzete ideális. Itt Európának van félnivalója, megosztottak a nemzeteket (tudatosan ezt is elintézték), nem képesek semmivel szemben sem egységesen fellépni. Ha egy nagy sakktáblán lennénk, akkor ez bizony matt közeli állapot Európára nézve.

Összegezve:
Oroszország rendkívül tudatosan készült Putyin vezetése alatt. Világszerte kiépített kémhálózat, országok destabilizálására alkalmas katonai csoportok, miközben az EU és USA okozta gazdasági megszorításokat úgy oldották meg, hogy "a Szovjetunió összeomlása óta először váltak nettó élelmiszer-exportőrré". A szovjet időszak alatt azért voltak hátrányos helyzetben, mert importra szorultak (eléggé nagy mennyiségben), addig erre most már nincsen szükségük a fontos termékeket illetően. Globális összeomlás? Putyinékat annyira nem érintené, mint Európát, ezt a Nyugati világ sínlené meg, ezért is estek pánikba. Kína? Nekik annyi a kintlévőségük, hogy bármikor behajthatják azokat, amiből vígan elvannak...

Idézetet írta: Alk Dátum február 06, 2022, 19:09:39Egyetértünk a komplexitást illetően és a következtetések is jók. Mindössze annyival egészíteném ki, hogy a racionális gondolkodás megléte/hiánya egy nagy faktor. Putyinnak nehezen tudom ezt megelőlegezni, de reméljük, hogy bölcs döntéseket hoz majd.

Ezzel a faktorral valóban nem számolok, pedig simán lehet valós, amikre te is és Pozzato is utal, beszél. Remélem a pénz fontosabb neki :D

#52 február 07, 2022, 02:07:51, junglefever
Idézetet írta: Pozzato Dátum február 06, 2022, 19:55:37Globális összeomlás? Putyinékat annyira nem érintené, mint Európát, ezt a Nyugati világ sínlené meg, ezért is estek pánikba. Kína? Nekik annyi a kintlévőségük, hogy bármikor behajthatják azokat, amiből vígan elvannak...
Ha globalis osszeomlas van akkor nincs az a kintlevoseg amit Kina majd be fog tudni hajtani. Minden orszag a sajat tartalekait a sajat bankrendszerenek a megmentesebe fogja beleolni.
Argentina tobbek kozott ezert is tud nehezebben/rosszabb feltetelekkel hitelt felvenni a kornyezo delamerikai orszagoknal.

Az orosz-kinai osszefogas addig fog mukodni amig egy orosz agresszio eseten EU/USA meg nem probal nyomast gyakorolni a kina felen keresztul. Valasztas ele fogjak oket allitani, hogy melyik export partner fontosabb nekik.
Valoszinu nem Putyint fogjak valasztani.

Idézetet írta: junglefever Dátum február 07, 2022, 02:05:32Ha globalis osszeomlas van akkor nincs az a kintlevoseg amit Kina majd be fog tudni hajtani. Minden orszag a sajat tartalekait a sajat bankrendszerenek a megmentesebe fogja beleolni.
Argentina tobbek kozott ezert is tud nehezebben/rosszabb feltetelekkel hitelt felvenni a kornyezo delamerikai orszagoknal.

Én nagyon örülnék, ha igazad lenne - mert ebben az esetben Kína bedőlne -, viszont az eddigi kínai példákra hagyatkozom. Nem feltétlenül pénzügyekben kell gondolkozni, amikor kintlévőséget behajtanak, hanem területekben. Kenya anyagilag mélypontra került? Nem tudnak fizetni? Semmi gond, kikötőket veszünk el tőlük. Görögország? Hasonló a helyzet? Semmi gond, kikötőket veszünk el tőlük. Megtették, mindkét ország esetében. Azt pedig, hogy utána a megszerzett területeket hogyan hasznosítják, már az ő dolguk (termőföld, katonai vagy szállítási stratégiai célpont stb.).

Idézetet írta: junglefever Dátum február 07, 2022, 02:05:32Az orosz-kinai osszefogas addig fog mukodni amig egy orosz agresszio eseten EU/USA meg nem probal nyomast gyakorolni a kina felen keresztul. Valasztas ele fogjak oket allitani, hogy melyik export partner fontosabb nekik.
Valoszinu nem Putyint fogjak valasztani.

Az USA már nyomást gyakorolt Kínára az elmúlt években, de globális összeomlás és háború esetében az étel a legfontosabb, fegyverek és a víz/gáz/áram kombináció. Utóbbiak megoldva, de élelmiszer? Volt egy hír pár hete, hogy konkrétan Kína betárazott. Rekordot jelentő élelmiszerkészleten ülnek. ,,Búzakészleteink másfél évig képesek kielégíteni a keresletet. Egyáltalán nincs probléma az élelmiszer-ellátással" – tette hozzá Qin Yuyun.

Mi van akkor, ha nem külföldi keresletre kell? Ha háború van és náluk van a világ gabonakészleteinek fele? Kétségtelenül igazad van abban, hogy az élelmiszeripari termékek egy jelentős részét USA-ból importálják, így bajban lennének egy háború esetén, de úgyis kalkulálhatnak, hogy 1-2 évet kell így mindössze kihúzni, mert utána megnyernének egy háborút. Oroszok intéznék nekik a piszkos munkát, ők pedig learatnák a babérokat.

Én nagyon örülnék, ha semmiben sem lenne igazam, mert akkor az azt jelenti, nyugalom lesz, Kína és Oroszország fölénye szép lassan leolvad, Putyin és Hszi Csin-ping eltűnik a képből, világ pedig visszaáll a normális kerékvágásba. Ha Vlagyimir TiB vezetné Oroszországot, valószínűleg nyugodtabbak lennénk, ő nem akarnak támadni, de Putyin esetében már nem vagyok ennyire biztos. Hszi Csin-ping pedig a "sunyi" megoldást választotta mindig is és nem vennék rá mérget, hogy ha lenne lehetősége legyőzni USA-t, akkor ne tenné meg.

#54 március 07, 2022, 13:58:35, Alk
Gondolom, mindenki követi legalább a forint és a nemesfémek, esetleg olaj stb árának alakulását. Euró 2-3 forintra a 400-tól, dollár 365. Aranypiac gyakorlatilag kifogyott a rudakból és érmékből, 250 grammos előrendelhető, azon kívül kapható 500, illetve 1000 grammos. Ami igazán meglepő, hogy már a listában sem szerepelnek a kisebbek. Ezeket bent szokták hagyni akkor is, ha épp nincs raktáron, s akkor is, ha nem is előrendelhető. Ezek most teljesen eltűntek. Aranyérmék közül csak a holland 10 gulden előrendelhető. Pénteken még beszerezhető volt az 1 unciás juharlevél (731 eft), ami azóta 780 ezer fölött van (reggel még mutatták az árát), mostanra viszont csontszáraz lett a piac. Ezüst még beszerezhető több helyről. Egyébként nem lepődnék meg, ha csökkene a gold/silver ratio, mert sok pénz nem találta még meg a menedéket.

Sokan nem tudták elképzelni, hogy ebből a konfliktusból háború lesz, mint ahogy pl azt sem láthattuk 2019-ben, hogy kapunk egy világjárványt. Ahogy a nyereséges sportfogadáshoz elengedhetetlen, hogy az alacsony valószínűségekhez ne nullát rendeljünk, úgy úgy tűnik, egy olyan korban élünk, ahol ez a fajta torzítás sokba kerülhet.

Ha a háború meg is lepett sokakat, a gazdaságra gyakorolt hatásai teljes mértékben tankönyszerűek.


Update: Elfogyott a 250 és 500 grammos aranyrúd is, már gulden sincs, és felvásárolva az ezüstérmék is. Kapható 1000 grammos aranyrúd 24,5 mft-ért és ezüstrúd kilós kiszerelésben 380 eft-ért.

Idézetet írta: Alk Dátum március 02, 2021, 16:50:07Inkább spekuláció mint befektetés, de lesz egy ígéretes arbolási lehetőségünk a következő években (5-10 év). Az 5 forintosunk világpiaci anyagára már most duplája a névértéknek. Ha figyelembe vesszük a FIAT pénzek természetükből adódó pénzromlását, csupán idő kérdése az 5 forintos érméink bevonása. Még korábban számoltam, de úgy rémlik, hogy 5 forint vásárlóértéke 2,5 Ft körül van az 1 forintosok akkori vásárlóértékéhez viszonyítva (2008), tehát a fél út már megtéve az értékcsökkenésben. Természetesen a világpiaci és az átvételi árak között van egy kisebb szakadék, de íme a számok:

Súlya: 4,2 g
Anyag: réz (75%)–nikkel (4%)–cink (21%) ötvözet

Réz: 3,05 g x 2,77 Ft/g x  = 8,45 Ft
Nikkel: 0,168 g x 5,6 Ft/g = 0,94 Ft
Cink: 0,882 g x 0,86 Ft/g = 0,75 Ft

azaz 10,14 Ft

Több felmerülő kérdés is megválaszolásra vár (jogszabályok, átvevő általi anyagbesorolás), továbbá ott a logisztika is (beszerzés, szállítás, tárolás).

Nyáron megkezdtem az érmék hobbiszintű tezaurálását just for fun, jelenleg 4 kilogrammnál jár.

Ui: Egyébként nem kizárható, hogy a várható bevonás is közrejátszott abban, hogy az 5 Ft-os érménket választották a Forint 75. születésnapjának megünneplésére.



Sárgaréz besorolásban veszik át, ugyanaz az összetétele mint anno az 1 forintosnak. Online árlistákat nézegetve már jócskán arbitrázs, 1500 Ft-ot is adnak kilójáért. 1 kg 5 forintos érme névértéken 1190 Ft. Kutatásaim során nem találtam olyan törvényt, mely tiltaná az átvételét, de aki érez magában elég logisztikai kompetenciát, azért egy jogásszal és akár egy adószakértővel egyeztessen.

Hello!

Régen írtam már erre.
A minap, hétfőn 8630-ért vettem egy adag OTP részvényt. Jelenleg 9400.
Úgy vélem, hogy rövidtávon is, de középtávon mindenképpen megéri venni belőle.

A valódi trend még nem látszódik, viszont mindenképpen várható pozitív irányú korrekció. Ellenállás ilyen 9400-9500 körül van, ez a mai napon jól látható is.

Üdv.:
Tomka

#57 július 20, 2022, 14:03:04, Alk
Idézetet írta: Alk Dátum március 02, 2021, 16:50:07Inkább spekuláció mint befektetés, de lesz egy ígéretes arbolási lehetőségünk a következő években (5-10 év). Az 5 forintosunk világpiaci anyagára már most duplája a névértéknek. Ha figyelembe vesszük a FIAT pénzek természetükből adódó pénzromlását, csupán idő kérdése az 5 forintos érméink bevonása. Még korábban számoltam, de úgy rémlik, hogy 5 forint vásárlóértéke 2,5 Ft körül van az 1 forintosok akkori vásárlóértékéhez viszonyítva (2008), tehát a fél út már megtéve az értékcsökkenésben. Természetesen a világpiaci és az átvételi árak között van egy kisebb szakadék, de íme a számok:

Súlya: 4,2 g
Anyag: réz (75%)–nikkel (4%)–cink (21%) ötvözet

Réz: 3,05 g x 2,77 Ft/g x  = 8,45 Ft
Nikkel: 0,168 g x 5,6 Ft/g = 0,94 Ft
Cink: 0,882 g x 0,86 Ft/g = 0,75 Ft

azaz 10,14 Ft

Több felmerülő kérdés is megválaszolásra vár (jogszabályok, átvevő általi anyagbesorolás), továbbá ott a logisztika is (beszerzés, szállítás, tárolás).

Nyáron megkezdtem az érmék hobbiszintű tezaurálását just for fun, jelenleg 4 kilogrammnál jár.

Ui: Egyébként nem kizárható, hogy a várható bevonás is közrejátszott abban, hogy az 5 Ft-os érménket választották a Forint 75. születésnapjának megünneplésére.



Egy év négy hónap kellett, de mainstream lett az elgondolás. :beerchug:

https://telex.hu/zacc/2022/07/20/szavazzon-maradjanak-az-5-forintosok-vagy-meh-telepre-veluk

#58 augusztus 27, 2022, 22:02:15, Alk
Most itthon látogatóban, s elmentem vásárolni. Nektek aligha lesz újdonság, de én igen meglepődtem, hogy milyen áremelkedések mentek végbe mindössze 5 hónap alatt. A termékek árát át kellett váltanom euróra, hogy képes legyek bármit is levenni a polcról, mert forintban horror. Például a tavasszal 240 forintos áron beraktározott tészták immár 500 Ft fölött járnak, így az a "befektetés" szép kis profitot hozott százalékosan. Ha a legtöbb termék nem is ilyen mértékben drágult, de megérte azt a pár extra kört az első negyedévben.

Ezen felül beruháztam egy kenyérsütőre családnak, így most kb 250 Ft-ra jön ki egy kg kenyér (inkább 920 gramm, pedig mindent pontosan adagolunk) a 7-800 Ft helyett (ami hamarosan elérheti az ezret is). Kb 4 hónap így a megtérülés (valójában kevesebb, hisz a befektetett eszközünkön nem keletkezik 100%-os amortizáció ez idő alatt), és akkor a friss és forró kenyér élvezeti értékétől most el is tekintünk. Szóval ötödik hónaptól termel olyan havi 10-12 ezret, ami nem olyan rossz egy 45 ezres beruházástól.

Lett olajradiátor is (gázzal fűtünk), mert a világ pechszériájába (covid, recesszió, infláció, háború, aszály) teljesen beleillik, hogy egy hosszú és hideg telünk lesz, a gázt márpedig nem ajánlott túllépni.

Nemesfémek további vásárlásával kivárok.  Még "szerencse", hogy ilyen gyatra a forint, így 2,5 éves távon még mindig szép a profit, noha dollárban azért jelenleg erős a downtrend. Kripto majd egyszer, és a részvények sem biztatók, minden ott lebeg a semmi közepén.

Nem egyszerű most a helyzet, egyszerre kéne spórolni és vásárolni, egyidejűleg tartva a recessziótól és az inflációtól. Ami még jó lehet, az az adásvételek, a használt gépek/cikkek felfutását várom, ahol az eladási kényszer és az általános árszintemelkedés szép kis árréseket produkálhatnak.

Némi egyéb prepping is megy nálunk, de ezzel inkább csak korrigálni igyekszem, hogy alapból sehogy nem álltunk ezekkel (gyertya, zseblámpa, elemek stb). Azért SHTF-re nem szeretném elvinni a témát, sem pedig házi praktikákra, de a következő időszakot le kéne hozni elcsórósodás nélkül, hogy minél jobb feltételekkel induljunk, ha egyszer fordul a trend.

Ez a hatósági áras tűzifa jó kis arbitrázs.