III. félidő

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában


Fontos információ:

A szerdai CFR Kolozsvár - Dinamo Bukarest mérkőzés után egy nagy cirkusz alakult ki a Dinamo-nál, s nem kevesebb, mint 8 játékos elhagyta a csapat edzőtáborát.

Kulcsfontosságú játékosokról van szó, s ha eddig nem ment a legjobban a játék, nélkülük több mint valószínű, hogy még annyira sem fog menni.

Holnap a Dinamo a Gloria Beszterce vendégeként fog szerepelni.

Jelenleg ezek a szorzók:

Gloria Bistrita v Dinamo B.   3.50  3.20  2.00    

Az 1X sem elhanyagolható, jelenleg 1,67-es szorzót ajánlanak.

Idézetet írta: Milan Dátum április 16, 2010, 19:19:50
Fontos információ:

A szerdai CFR Kolozsvár - Dinamo Bukarest mérkőzés után egy nagy cirkusz alakult ki a Dinamo-nál, s nem kevesebb, mint 8 játékos elhagyta a csapat edzőtáborát.

Kulcsfontosságú játékosokról van szó, s ha eddig nem ment a legjobban a játék, nélkülük több mint valószínű, hogy még annyira sem fog menni.

Holnap a Dinamo a Gloria Beszterce vendégeként fog szerepelni.

Jelenleg ezek a szorzók:

Gloria Bistrita v Dinamo B.   3.50  3.20  2.00    

Az 1X sem elhanyagolható, jelenleg 1,67-es szorzót ajánlanak.

Ez nem volt ép olyan egyszerű, de végül sikerült nyernie a Besztercének, s a fogadásom is jött.  :great:



Baszki ismét találtam egy jó elemző cikket az nso-on, kár, hogy nem a mérkőzés előtt olvastam. Túl későn rakták fel... Ezt be kell másolnom, mert ez ütött:

A letámadás újjászületése – a Barcelona-titok nyomában

A futballt övező tévhitek egyike, hogy az a csapat irányítja a mérkőzést, amelyik többet birtokolja a labdát. A megállapításban van ugyan igazság, de sokkal pontosabbak vagyunk, ha úgy fogalmazunk, hogy az összkép szempontjából nem a labdabirtoklás mennyisége, hanem minősége számít. Az idei BL-küzdelmek végkimenetétől függetlenül elmondható, hogy korunk legjobb csapata a Barcelona. De vajon egyedül Messi lenne a csúcsteljesítmény záloga? Vagy a minden más csapatét felülmúló labdabirtoklás? Mindkettő igaz, de a Barca igazi titka a precíziós csapatjáték és az intenzív letámadás. Ahhoz, hogy pontosabb képet kapjunk sikereik hátteréről, kicsit vissza kell ugranunk a futball fejlődésének történetében.

Valerij Lobanovszkij, a Dinamo Kijev zseniális trénere volt az első, aki tudományos alapokon közelítette meg a futballt. A labdarúgással kapcsolatos elméleteinek két mozgatórugója volt. Az egyik, hogy a játékosoknak már a labdaátvétel előtt tudniuk kell, hova fognak passzolni, ezért játékosaival hosszú órákon át meghatározott mozgásformációkat gyakoroltatott labdával és labda nélkül egyaránt. A másik alaptézise Viktor Maszlov letámadásra építő játékrendszerének továbbfejlesztése volt. Elméleteinek igazolására összefogott Anatolij Zelencovval, a dnyepropetrovszki Fizikai Tudományok Intézetének dékánjával. Olyan számítógépes programot készítettek, amelyben a pályát 3x3 mezőre osztották (a FIFA a mai napig ezt a beosztást használja hivatalos meccselemzéseihez), és ezeken a területeken belül analizálták a játékosok mozgását. Közös munkásságuk eredménye  Az edzésmódszerek fejlődésének metodológiai alapjai (The Methodological Basis of the Development of Training Models) című könyv, amely sokáig – részleteiben a mai napig – az edzők bibliájaként szolgált. Lobanovszkij nemcsak Európa nagy klubjai közé emelte a Dinamo Kijevet, de elméletei az egész labdarúgás evolúciójára nagy hatást gyakoroltak.
Hirdetés

A futball egyik leginkább alulértékelt szegmense a szabályos labdaszerzés, pedig egyenes következménye, és legfőbb előnye, hogy a játék aktuális menete azonnal a visszájára fordítható – támadáshoz átrendeződött, kinyílt védelemre lehet lendületből rávezetni a labdát. Ez a letámadás legnagyobb értéke.

A rendszert tökéletesen uraló csapatok mindig is tarolni tudtak a maguk korában. A Dinamo Kijev a volt Szovjetunió első csapataként szerzett nemzetközi trófeát 1975-ben (KEK, sajnos épp a Ferencváros kárára), de Lobanovszkij az európai Szuperkupát is begyűjtötte a félelmetes, zsinórban három BEK-győzelmet (1974–76) jegyző Bayern München ellen. A németek előtt viszont éppen a Johan Cruyff vezette Ajax uralkodott (1971–73), amely Rinus Michels irányításával és Kovács István segédkeze mellett fejlesztette tökélyre az ún. totális futballt (4–3–3).

Később Arrigo Sacchi, a mindig rendszerekben gondolkodó olasz mágus söpörte le Európát a Milannal. Az ő alaptézise a játékosai között fennálló állandó távolságra épült. Védelmi vonalát egészen a félpályáig feltolta, és már az ellenfél térfelén megfojtotta a kibontakozó támadásokat. Edzésein rendszeresen öt a hét ellen játszatta játékosait, de amíg az emberhátrányban játszó csapatnak méterre előírta a feladatát, addig a hétfős társaságnak nem mondott semmit. A feljegyzések szerint szinte nem volt eset, amikor az emberelőnyben játszó csapat nyert volna. Ezzel a bizonyítási módszerrel törte meg Marco van Basten és Ruud Gullit ellenállását, akiknek sehogy sem volt ínyére a dogmatikus kötöttségekkel bíró rendszer. Sacchi napi kettő, esetenként három edzést tartott, csütörtökönként edzőmeccsel megfejelve. Nem túlzás azt állítani, hogy ebben az időszakban más csapatok a Milan edzésmunkájának csak mintegy felét végezték. Játékosaiba ösztönszintre sulykolta a helyezkedést, és az egymás közti állandó távolság megtartását.

Más lépték, de ugyanez a taktika emelte Európa futballtérképére a Hoffenheimet is. A Bundesliga mindig is a legkonzervatívabb ligák közé tartozott, az sem meglepő például, hogy a söprögetős rendszer Németországban maradt fenn a legtovább. Viszont a Hoffenheim formabontó stílusa, 4–3–3-as erősen offenzív játéka az egész Bundesligát felborította, a Ba, Ibisevics, Obasi trió pedig sorozatban lőtte góljait a letámadást követő labdaszerzések után.

Mindamellett, hogy csapatszinten a Barcelona a világ legtechnikásabb csapata, ez önmagában nem lenne elég, ha egy másik mutatójuk nem lenne még talán ennél is félelmetesebb. Ez pedig a labdavesztés és a labda visszaszerzése közt eltelt idő. Josep Guardiola is igen gyakran tér ki erre a témára, újra és újra rámutatva, hogy a labda birtoklása nélkül a Barca sebezhető, a játékosok sem egyénileg, sem csapatként nem tudnak érvényesülni. Az sem véletlen persze, hogy a jelenség – vagyis a labdaszerzés legagresszívabb fajtája –, az egész pályás letámadás éppen annál a csapatnál született újjá, amelynek tiszteletbeli elnöke és a szakmai stáb első számú tanácsadója Johan Cruyff.

A komplett európai sajtó a Barcelona lába előtt hevert az Arsenal elleni BL-negyeddöntő első meccse után, atomfutballt emlegetve. Ha viszont megnézzük a két csapat taktikai felállását, rögtön kiderül, hogy a katalánok elsősorban védekezésben alkottak maradandót. A Keita, Ibrahimovics, Messi, Pedro négyes már az Arsenal védősorát megtámadta egy az egyben, a széleket pedig Alves és Maxwell zárta le Nasri és Arsavin ellenében, szinte lehetetlenné téve a labdakihozatalt. Ennek eredménye volt a brutális 30:70%-os labdabirtoklási arány az első félidőt követően, csak a Barcelona gyenge helyzetkihasználásán múlt, hogy nem dőlt el a párharc egy félidő alatt. A mérkőzésről és a Barcelona rendszeréről az is sokatmondó adat, hogy a legtöbb szabálytalanságot Lionel Messi követte el.

A letámadás igazi ellenszere, ha a védekező csapat feljebb, a kaputól 25-30 méterre tolja védelmét, ez viszont lehetőséget ad arra, hogy a támadó csapat hosszú labdákkal indítson a védelem mögé – pontosan ez történt Londonban is. Igaz, mindez csak nézőpont kérdése, de összegzésként elmondható, hogy elsősorban nem a Barcelona labdabirtoklása ijesztően magas, hanem a labda nélküli periódusaik félelmetesen rövidek.

Az Internazionale–Barcelona kezdőjét és taktikai hadrendjét nemcsak a kéz zseniális hadvezér sakkjátszmája, hanem játékosaik taktikai sokoldalúsága miatt is igen nehéz elemezni. Mindenesetre legalább a kulcskérdéseket érdemes számba venni.

Ha igazak a korábban megadott kezdőcsapatok, akkor Mourinho tartja magát az utóbbi időben megszokott 4–2–3–1-es felálláshoz. Az egyetlen változtatást az jelenti, hogy Maicon – a Fiorentina elleni kupameccshez hasonlóan – a középpályán kap helyet. Különös, hogy ez egyszerre defenzív és offenzív lépés egyben. Támadásban Maicon futógyorsasága és remek összjátéka igazolhatja a döntés helyességét, viszont hatalmas futómennyiségre lesz szükség a játékostól, hiszen a védekezésben és a labdakihozatalban is segítenie kell. A helyette játszó Córdobára valószínűleg kisebb teher hárul majd, mert amikor a Barcelona klasszikus centerrel áll fel (Ibrahimovics), általában a jobb oldalon vezeti támadásai zömét. Ezért az várható, hogy a helyét rendszeresen változtató Eto'o többnyire a bal szélről fog indulni, hogy elejét vegye Dani Alves menetrendszerű felfutásainak.

A Busquets, Sneijder páros minden bizonnyal egymással lesz elfoglalva, ezért a mérkőzésről a Xavi, Messi, Pedro támadóegység, és a Cambiasso–Motta–Maicon védelmi háromszög párharca dönthet.

Érdekes, hogy Guardiola a sérülésből felépült Ibrahimovic játéka mellett döntött. A masszív, de lassú, és nem túl fordulékony Inter-védelemnek ez jobban feküdhet, a Chelsea elleni párharc során a svéd zsenihez hasonló stílusban futballozó Drogbát is sikerült eltüntetniük. A Barcelona játékának viszont épp az volt eddig a kulcsa, hogy igazi csatár nélkül, a védelmi harmadon kívülről, lendületből érkező Messi, Pedro párossal játszottak az utóbbi időben. Ez egyrészt dinamikát biztosít a támadásoknak, másrészt jelenlétükkel folyamatos emberfölényt tudtak kialakítani a középpályán, biztosítva a Barca játékához szükséges labdabirtoklás feltételeit. Furcsa, hogy most mégis feladják a jól működő rendszert – ám bizonyos, hogy Guardiola jó okkal teszi mindezt, és nagy szerepet szán Ibra erőszakosságának és fizikai erejének nemcsak a támadások befejezésénél, de labdaszerzésben is.

Ha a túloldalon Maicon játéka lehet perdöntő, akkor a katalánoknál Keita várható szerepköre érdemel külön említést. Szükséges esetén közvetlenül a támadók mögött is képes játszani, sőt kulcsszerepet tölt be a letámadásoknál, végtére is egy technikás, de elsősorban védekező középpályásról beszélünk. Viszont ha Guardiola úgy dönt, hogy a csapat letámadása ezúttal kevésbé lesz agresszív, Keita feladata sokkal inkább Maicon megállítása és Busquets kisegítése lesz.

Hazai oldalról a gólszerzés elsősorban Eto'o feladata lesz majd, aki minden bizonnyal sűrűn váltogatja majd helyét a két szél között. Karakterének mindig is feküdtek a kiélezett, nagy téttel bíró összecsapások, ráadásul volt csapata és Guardiola ellen bizonyíthat. Ugyanakkor Milito centerjátéka is összetettebb és fajsúlyosabb annál, mint amihez a Barca védelme a spanyol bajnokságban hozzászokhatott.

,,Akkor kockáztatsz igazán, ha nem kockáztatsz" – szokta mondogatni Guardiola, de most sokkal inkább Mourinhón a sor, hogy kilencven percre félretegye némiképp pragmatikus hozzáállását, és akár Balotellivel becserélésével, akár Maicon feltolásával egyértelmű győzelemre törjön, hiszen a Camp Nouban döntetlennél jobb eredményt elérni szinte lehetetlen. Ezt a teóriát szintén a Fiorentina elleni meccs utolsó fél órája támaszthatja alá, amely során a catenaccio hazájában is példátlanul defenzívnek számító felállásban játszott az Inter; 3 belső védővel (Córdoba, Lúcio, Materazzi), 2 szélsőhátvéddel (Maicon, Chivu) és 4 védekező középpályással (Zanetti, Motta, Cambiasso, Muntari). Nehéz másra gondolni, mint hogy a spanyolországi visszavágóra tartott főpróbát, amely során kizárólag az otthon kicsikart előnyt megtartása lesz a célkeresztben.

A LETÁMADÁS KÜLÖNBÖZŐ FAJTÁI
Egész pályás letámadás (Full-pressing)    Az ellenfelet már a labdakihozatal során, mélyen a saját térfelén letámadják.
Félpályás letámadás (Half-pressing)    Az ellenfelet csak a felezővonal elérésekor támadják le.
Hamis letámadás (False-pressing)    Csak az ellenfél labdás játékosát támadják le egy az egyben.

Az edzők általában a különböző szisztémák váltott rendszerét használják, mivel a letámadás igen intenzív játékot kíván, ezért fizikailag és szellemileg is roppant megterhelő, rendszerint csak a mérkőzés kétharmadában fenntartható. A hatékony alkalmazás íratlan szabálya, hogy minél technikásabb az ellenfél, annál korábban kell letámadni (lásd: Arsenal–Barcelona)

(forrás: nso.hu, írta: Hegedűs Henrik)

Idézetet írta: TiB Dátum április 24, 2010, 12:05:51
Ez csak nekem nem tűnt fel, hogy a Somosból kettő van (Ákos és Zoltán) ?

http://www.fourfourtwo.hu/hirek/6148

Szerintem a szüleiknek is feltűnt már.. ;) ;D

#246 április 24, 2010, 14:08:57, rosco
Benitez Torinóban?

Az olasz sajtó úgy tudja, közel áll a megegyezéshez a Juventus és Rafael Benítez, a Liverpool menedzsere.
A hírek szerint Jean-Claude Blanc, a torinói klub általános igazgatója a jövő héten Angliába utazik, hogy megegyezzen a szakember jelenlegi klubjával. Állítólag az edző vinné magával Javier Mascheranót és Dirk Kuytöt is. (NSO)

Legalább őt alkalmasnak tartom arra, hogy összekapja ezt a szétesett Juvét. De arra nem is emlékszek mikor ténykedett utoljára spanyol edző a Serie A-ban.

Oroszországban még mindig tél van???!!! Valószínű, hogy igen, mert egyesek még most is szeretnek bundában járni.
Vasárnap 3 orosz élcsapat is 0:0 eredményt hozott össze. Ezek oddsza az Expekten:
Zenit: 10.00  Rubin Kazany: 9.5 Spartak M: 7.5 . Hármas kötésben 712.5 odds!!! Háááááát, felettébb gyanús! Csak arra kell vigyázni,  nehogy véletlenül gólt rúgjon valaki. Szívattak is rendesen, az életben többet ruszkikra nem fogadok.
Kíváncsian várom a véleményeteket.

http://www.mno.hu/portal/707237

na ezt nem gondoltam volna, a vilag egyik legunszimpatikusabb jatekosarol  :o

Mi a szösz, Rajczi fogadott arra, hogy lesz kettős kiállítás? Ha ő megtette, szerintem játsszuk meg mi is ;D

"A péntek esti Fradi–Újpest rangadónak hazai oldalon Dragóner Attila, a vendégeknél Rajczi Péter lehet az egyik főszereplője. Mindkét játékost küldték már le idő előtt a pályáról, és nyilatkozataikból úgy tűnik, az Albert-stadionban sem fogják majd vissza magukat, hanem mindent megtesznek csapatuk győzelméért.

,,Jó futballista, korrekt srác, mindent megtesz az Újpest sikeréért, nemes ellenfél, akivel sok nagy csatát vívtunk korábban – jellemezte a Nemzeti Sportnak Dragóner Attila Rajczit. – Persze miként én, ő sem tökéletes, időnként túllépi a sportszerűség határát, s akárcsak engem, őt is többször leküldték már idő előtt. Biztos vagyok benne, hogy óriási csatát vívunk pénteken, többször találkozunk majd, és igyekszem semlegesíteni őt, ugyanúgy, mint Kabát Pétert."

,,Biztosan kapunk három kamerát, amelyek csak minket figyelnek, de nem kell aggódni, úgy ütközünk majd, mint a kislányok – nyilatkozta nevetve Rajczi Péter. – Még a páros kiállítás is benne van ebben az összecsapásban, ám nem miattunk. Félreértés ne essék, biztosan nem vigyázunk a másikra, és magunkat sem kíméljük, de ránk külön is nagyon figyel majd a bíró. Ahol mi megjelenünk, odanéz a két asszisztens is."

Rajczinak egyébként jól megy a Ferencváros ellen. Az Újpest támadója eddigi pályafutása során négy gólt szerzett e találkozókon. Ezek közül kettő győzelmet, kettő pedig döntetlent ért a liláknak, vagyis a csatár rendre főszerepet vállal a nagy meccseken.

De vajon nagy meccs lesz a derbi pénteki kiadása? Dragóner szerint igen, olyan mérkőzés, amely még a Crvena zvezda–Partizan rangadó hangulatán is túltesz majd.

,,Már a hétfői tréningen megkezdtük az angolok felkészítését a nagy napra. Lipcsei Péter és én sokat meséltünk Craig Shortnak no meg idegenlégiósainknak, hogy mi vár rájuk, és persze mutattunk nekik fényképeket a korábbi Fradi–Újpest összecsapásokról – mesélte a zöld-fehérek védője. – Néztek továbbá videót, és láttam rajtuk, hogy kezdik kapiskálni, mi is lesz itt pénteken hét óra tájban. Jó volt, amikor Djordje Tutorics mosolyogva mesélt nekünk a Crvena zvezda–Partizan rangadókról, amelyeket személyesen is átélt. Én persze elismeréssel adózom a két szerb csapat fanatikus tábora előtt, de azért odasúgtam Tutoricsnak, hogy alighanem tátva marad a szája attól, amiben része lesz a következő meccsen..."

(forrás: nso.hu)

David Villa a Barcáé

A spanyol bajnoki címvédő FC Barcelona megszerezte a legutóbbi Európa-bajnokság gólkirályát, David Villát az FC Valenciától - adta hírül a Marca internetes kiadása.

A madridi sportnapilap úgy tudja, hogy a sokszoros spanyol válogatott  csatár klubcseréjéről egyelőre szóban - de már minden részletre  kiterjedően - állapodtak meg a felek, s Villa a következő szezontól lesz  a Barca futballistája.
Állítólag 40 millió euróba kerül a tranzakció,  amelynek részeként a 28 éves támadóért a kialkudott pénz mellett a  Valenciához kerül az ifjú Bojan Krkic és az ex-barcás, jelenleg  stuttgarti fehérorosz Alekszandr Hleb is.
Villát kifejezetten a vezetőedző, Pep Guardiola kérésére igazolja le a Barcelona, amely már az előző szezonban is igyekezett - akkor még hasztalanul - megszerezni magának a kiváló csatárt. 
(MTI)

Ez a nem semmi:

FT   Motherwell [6 - 6] Hibernian

11'   [0 - 1]   C. Nish    
16'   [1 - 1]   G. Coke       
20'   [1 - 2]   C. Nish    
28'   [1 - 3]   D. Riordan    
36'   [1 - 4]   C. Nish    
39'   [2 - 4]   J. Sutton       
56'   [2 - 5]   A. Stokes    
65'   [2 - 6]   A. Stokes    
67'   [3 - 6]   G. Coke       
72'   [4 - 6]   T. Hateley       
76'   [5 - 6]   J. Sutton       
90'   [6 - 6]   L. Jutkiewicz    

Kepzelem a kepet annak a szurkolonak, aki 2-6-nal nagyon legyintve elindult haza:)

Az a 90. perc pedig egeszen pontosan a 90+3. volt.. orult meccs :)

L. Jutkiewicz - jé, de hasonlít a nevemre:
   Duskiewicz
:P

"Ez lenne az évszázad átigazolása, de biztosra vesszük, erre minimális esély sincs!!! De leírjuk, mert egyszerűen vétek lenne, ha nem számolnánk be a Mirror című lap értesüléséről, amely enyhén szólva is sokkoló. Pedig lassan megszokjuk, hogy Florentino Pereznek semmi és senki sem drága, de erre azért a legvérmesebb Real Madrid szurkolók sem számíthattak. A megalomániás klubelnök ugyanis fejébe vette, hogy megszerzi Lionel Messit, az FC Barcelona aranylabdás legendáját. Perez 120 millió fontos ajánlattal kívánja tesztelni a katalánokat..."          forrás: sporthirado

Hát szerintem ez úgy hápog ahogy van...Lehet hogy van az a pénz amiért eladnák, de az nem 120 millió és nem is a Real Madridnak.