Sportfogadas.org

Mindenféle "zagyvaság" => Lecsó => A témát indította: TiB Dátum július 05, 2019, 18:23:35

Cím: Egy kis történelem
Írta: TiB Dátum július 05, 2019, 18:23:35
33 férfi az élvonalban

1900-ban fogta magát 33 férfi, és összeálltak alapítani egy fociklubot. Nem agyalták túl a nevet, ami végül a 33 FC lett!

Többségük a Műszaki Egyetemre járt, és egy kávéházban ültek, mikor jött a klubalapítás ötlete. Annyira jól időzítettek, hogy ott voltak a Magyar Labdarúgó Szövetség alapítói között, a második magyar Nemzeti Bajnokságban már részt is vettek. Megnyerték a másodosztályt, aztán az élvonalban játszottak, és egyből a harmadik helyen zártak az élvonalban, ami a klub történetének a legjobb helyezése. Hja, lelkesek voltak, aztán jött a profizmus, és sosem volt hasonló eredményük.

(https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/9c/33FC.jpg)

Nem volt saját pályájuk, ezért ha Angliában éltek volna, nagy valószínűséggel Wanderers, vagyis vándorok lett volna a nevük. Az ilyen kluboknak nem volt igazi hazai környezetük, vándoroltak oda, ahol épp játszhatnak. Mottójuk is ehhez kapcsolódik: Csapatunkat a klubszeretet tartja össze. Összesen 20 labdarúgó lett válogatott a klubból, és olyan hírességek is erősítették a csapatot, mint Hajós Henrik (Hajós Alfréd öccse). Később aztán a profizmus és a szponzorok hiánya lényegében megölte a 33 FC-t.

Néhány éve újra alakultak, nagyon jó kezdeményezésként, olyan fiatalokkal, akik kiszorultak a kezdőkből, 1-2 idényre szerződtetett "profik" miatt. Az Egy kis történelem topik ilyesmiről szólna, a romantikus sportról, amikor még a játék szeretete volt a lényeg :) Amikor meghallod az NB2-öt, akkor jusson eszedbe, hogy először a 33 FC nyerte meg, aztán még néhányszor megismételte ezt a dolgot.

(https://i.imgur.com/42pBfxu.png)
Cím: Re:Egy kis történelem
Írta: TiB Dátum július 19, 2019, 10:16:11
Szívtál a totón? Szívj egy totót!

1964-ben a Fecske után a második magyar filteres cigarettaként jelent meg a Toto. A fogadási vonalat képviselő termék 4 forintba került, amiért cserébe az 1X2-ős dobozban 20 szál cigit adtak. A korabeli elmondások alapján erős volt, csak azok bírták, akik Kossuthot szívtak.

(https://i.imgur.com/lSrf7Sj.png)

Kisebb botrány kerekedett aztán a dologból, mert kiderült, hogy a Toto védett márkanév. Megoldani azért nem volt nehéz a szituációt, hiszen a totó mellett más szerencsejátéka is volt a kormánynak. Így az új név Lottó lett. 1967-ben aztán megszűnt a gyártása. 2011-ben megpróbálták feltámasztani (http://dohanymuzeum.hu/sites/default/files/images/toto_cigaretta_01_0.jpg) a Tottót, 595 forintos áron, de a kezdeti lelkesedés pillanatok alatt elmúlt, a termékből nem lett semmi.

(https://i.imgur.com/x0ugg4m.jpg)
Cím: Re:Egy kis történelem
Írta: TiB Dátum augusztus 04, 2019, 23:53:48
Egy ír származású angol tanított minket focizni

Csak hogy teljesen legyen a brit kavarodás, az ír-angol Jimmy Hogan skót passzjátékot játszatott az MTK-val.

Az 1900-as évek elején a Ferencváros uralta a magyar bajnokságot, de jött ez a brit fickó és a technikát, illetve összjátékot részesítette előnyben. Annyira bevált a dolog, hogy például 1918-ban 147 rúgott gól mellé csak 10-et kapoott az MTK. Játékosként is az edzősködés járt a fejében, végül 28 évesen edző is lett. Az ívelgetős focit utálta, helyette rövid passzos taktikát alkalmazott, amit ő maga szőnyegfutballnak hívott.

(https://i.imgur.com/uIAMZB3.jpg)

"Úgy futballoztunk, ahogy Jimmy Hogan tanította nekünk" - mondta Sebes Gusztáv a 6:3-as magyar diadal után a Wembleyben. Kicsit talán túlzás, de
ezen a király ábrán (https://i.imgur.com/19452pj.jpg) látható, hogy egészen a mai labdarúgásig elérnek a tanításai. A passz volt a fő elem az általa alkalmazott taktikában, azt mondta egyszer, hogy lehet rövid vagy hosszú passz, mehet oldalra vagy épp előre, a lényeg, hogy pontos legyen és a csapatnál maradjon a labda.

(https://i.imgur.com/WcAvlb1.png)
Cím: Re:Egy kis történelem
Írta: TiB Dátum augusztus 17, 2019, 12:21:25
Pistol Pete háta mögött történt a varázslat

Pete Maravich mindig is profi kosárlabdázó akart lenni, ezért megszállottan gyakorolt, moziba, wc-re, vagy épp iskolába is úgy ment, hogy pattogtatta a labdát. Egyedi technikával dobott, csipőből indítva a dobást, innen jött a pisztoly becenév. Remekül dobott, a háta mögött pedig sokszor úgy varázsolt a labdával, hogy az ellenfelek teljesen elvesztették a fonalat.

(https://media.giphy.com/media/jVMhW2P5s5YOeplql5/giphy.gif)

A pálya bármely pontjáról képes volt pontot szerezni, de az NBA-karrierje nem alakult túl fényesen. Például a Celticsből vonult vissza, és a csapat a következő idényben lett bajnok. Küzdött az alkohollal és a térdével is, amik végül nem hagyták, hogy teljesen kibontakozzon. 1976/77-ben volt a legjobb szezonja, 31.1-es meccsenkénti pontátlagával a legjobb lett az NBA-ben, '77 februárjában pedig karriercsúcsot hozott össze a Knicks ellen, 68 pontot szerezve. 40 évesen egy kosármeccsen állítólag azt mondta remekül érzi magát, aztán pár perc múlva meghalt.
Cím: Re:Egy kis történelem
Írta: TiB Dátum október 01, 2019, 15:09:22
Kengurucsel, amit nem ismernek Liverpoolban

Szoboszlai Dominik az Anfielden (https://www.sportfogadas.org/elozetesek/szoboszlai-golt-szerez-az-anfielden-6-os-odds) fog pályára lépni, ahol korábban már szerzett gólt magyar játékos. Ha okos a Salzburg támadója, akkor a Fradi egykori játékosától meg kellene tanulnia a kengurucselt! Máté János 1974-ben egy KEK-mérkőzésen a 92. percben betalált az Anfielden, amivel 1:1-re alakította az állást, így a Fradi juthatott tovább. Az angol sajtó szójátékkal írt a meccsről, hogy Máté nem volt annyira haver (mate - haver).

(https://i.imgur.com/O4uEYsV.jpg)

Máté gólját órákig kerestem, de egyszerűen nem találom, pedig elmondása alapján egy kengurucselt vetett be, amit a meccs után egy újságírónak mondott. Nem magyarázta el akkor bővebben mire gondol, mert becsukódott a lift ajtaja. "Az angolok nem ismerték a kengurucselt" - mondta Máté a firkásznak. Néhány éve újra megkérdezték erről a gólról, akkor a következőt mondta.

(https://i.imgur.com/9xqxOBC.jpg)

Beszéljünk röviden a leghíresebbről, a Liverpoolnak lőtt kengurucseles gólodról. Honnan a csel elnevezése?

Csapattársam, barátom és jelenlegi kollégám Takács László volt a névadó. A gól egyébként úgy született, hogy megkaptam egy előrelőtt labdát, elszaladtam vele, majd egymás után bemutattam két lövőcselt. Az elsőt jobbra, a védő elcsúszott, majd visszafelé balra és már ott is volt a kapu, csak be kellett passzolnom. A meccs végén az újságírók kérdezték, hogy ez meg milyen csel volt? Taki rávágta, hát a kengurucsel! Így születtek a legendák.
Cím: Re:Egy kis történelem
Írta: SPF Előzetes Dátum december 09, 2019, 19:41:47
Betty Robinson elképesztő története (https://www.sportfogadas.org/elozetesek/betty-robinson-elkepeszto-tortenete)

Visszajött a halálból, újra tanult járni, majd aranyat nyert az olimpián. Olvasd tovább (https://www.sportfogadas.org/elozetesek/betty-robinson-elkepeszto-tortenete)

(https://media.giphy.com/media/ek4xWWcWJuBuTMaY7Z/giphy.gif) (https://www.sportfogadas.org/elozetesek/betty-robinson-elkepeszto-tortenete)
Cím: Re:Egy kis történelem
Írta: SPF Előzetes Dátum január 29, 2020, 13:52:32
Felelevenítjük: Történelmi brazil vereség taktikai szempontból (https://sportbuzi.com/hirek/felelevenitjuk-a-tortenelmi-brazil-vereseg)

2014-ben szenvedte el Brazília a legmegalázóbb vereségét Németország ellen, a hazai rendezésű labdarúgó világbajnokságon.
Olvasd tovább (https://sportbuzi.com/hirek/felelevenitjuk-a-tortenelmi-brazil-vereseg)

(https://media.giphy.com/media/kBkt92ANAxQMVOypYW/giphy.gif) (https://sportbuzi.com/hirek/felelevenitjuk-a-tortenelmi-brazil-vereseg)
Cím: Re:Egy kis történelem
Írta: TiB Dátum február 04, 2020, 13:14:38
Hidegkuti Nándor története Czibor Zoltánról

Az Aranycsapat kiváló csatára, az MTK legendája, Hidegkúti sztorit mesélt egyszer. "A helsinki olimpia döntőjében 1:0-ra vezettünk a jugoszlávok ellen. Zebecék remekül tartották magukat, a mieink pedig szaporán pislogtak az órára. Már jócskán a hajrában jártunk, amikor Czibor Zoli, jó szokása szerint, belecsavaradott egy kilátástalannak tűnő cselsorozatba. Csetlett-botlott, bukdácsolt a kék mezesek között, de a labda valahogy mindig visszapattant hozzá. Ordítottam az idegességtől.

- Rúgd ki, Bolond, a fenébe, akár a nézőtérre. (Bolond volt Czibor becenene)

- Mindjárt - válaszolt, aztán végül is cifrázott még kettőt, majd ballábas létére jobbal, erősen, de ütemtelenül belebikázott a bőrgolyóba, amely a meglepett Beara mellett a sarokba surrant. 2:0! Amikor a többiek rárontottak, hogy összecsókolják, tettetett bosszúsággal csóválta a fejét:

- Az istenfáját, ma semmi sem sikerül - mondta Czibor.

(https://i.imgur.com/Vmmx76O.jpg)

A képen Czibor vezeti a labdát a Barcelona játékosaként.
Cím: Re:Egy kis történelem
Írta: SPF Előzetes Dátum március 14, 2021, 15:54:12
Feláldozta karrierjét a világbajnok búvár, hogy megmentsen 20 embert (https://blog.sportfogadas.org/10804)

Shavarsh Karapetyan és egy trolibaleset története.
Olvasd tovább (https://blog.sportfogadas.org/10804)

(https://i.imgur.com/vcLHm4E.png) (https://blog.sportfogadas.org/10804)
Cím: Re:Egy kis történelem
Írta: SPF Előzetes Dátum április 04, 2021, 09:04:49
Edgar Davids és a Barnet közös kalandja (https://www.sportfogadas.org/elozetesek/edgar-davids-es-a-barnet-kozos-kalandja)

Egy kevésbé sikeres történet. Olvasd tovább (https://www.sportfogadas.org/elozetesek/edgar-davids-es-a-barnet-kozos-kalandja)

Cím: Re:Egy kis történelem
Írta: SPF Előzetes Dátum április 12, 2021, 10:15:33
Amikor Maradona nem járt Békéscsabán, mégis sokan várták (https://www.sportfogadas.org/elozetesek/amikor-maradona-nem-jart-bekescsaban-megis-sokan-vartak)

Tökéletes április tréfa volt. Olvasd tovább (https://www.sportfogadas.org/elozetesek/amikor-maradona-nem-jart-bekescsaban-megis-sokan-vartak)

Cím: Re:Egy kis történelem
Írta: SPF Előzetes Dátum augusztus 13, 2021, 17:43:36
Kártyázás közben készítették el a világ első szendvicsét (https://www.sportfogadas.org/elozetesek/kartyazas-kozben-keszitettek-a-vilag-elso-szendvicset)

Egy étel nyomában, melyet a szerencsejátéknak köszönhetünk. Olvasd tovább (https://www.sportfogadas.org/elozetesek/kartyazas-kozben-keszitettek-a-vilag-elso-szendvicset)
Cím: Re:Egy kis történelem
Írta: SPF Előzetes Dátum október 14, 2021, 17:23:00
Liberty Bell, a világ első nyerőgépe (https://www.sportfogadas.org/elozetesek/liberty-bell-a-vilag-elso-nyerogepe)

Idősebb, mint gondolnád! Olvasd tovább (https://www.sportfogadas.org/elozetesek/liberty-bell-a-vilag-elso-nyerogepe)