Szerencsejáték piac Magyarországon

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában


Megszavazták! Elméletileg jöhetnek majd a külföldi irodák Magyarországra!

Az Országgyűlés július 19-én döntött a 2023-as költségvetésről, amelybe saláta- vagy csalamádétörvény képében belecsomagolta a szerencsejátékra vonatkozó új jogszabályokat is. Olvasd tovább

Igazából szerintem ez az átlag fogadókat (sőt, megkockáztatom, hogy a fogadók nagy részét) ez nem érinti. Vagyis nem is érdekli. Aki akart, eddig is fogadott neten, ezek után pedig ugyanezt tiszta lelkiismerettel teheti.  :angel:

Talán az lesz a hozadéka, hogy Orbán Viktor nem a lottózóba ballag be a kis Tippmixszelvényével, hanem a bet365-ön (vagy akárhol) fogad a Lecsút-Vidi meccsre.

Szerintem ez egy nagyon jó dolog.
Ti mit vártok konkrétan? Melyik irodák fognak kapni licenszet, vagy egyáltalán melyik irodák fogják megpályázni a dolgot?

A hír indexképén ott van pl a betclic meg a pinnacle, pl. ilyenek is lehet hogy foglalkoznak a dologgal a bet365-ön és az unibeten kívül? (Nyilván tudom hogy ez csak egy random válogatás, de ők eddig "ismertek" voltak itthon, de nem gondolom hogy van annyi bevételük a magyaroktól, hogy megérje fizetni).

Esetleg egy admin, aki kapcsolatban van az irodákkal nem tudja megérdeklődni, hogy mik a tervek?

Szerintem ez annyira friss, hogy még nincsenek nyilvános terveik az irodáknak. Gondolom komoly matek és tervezés után születik meg egy ilyen döntés az irodáknál. De aztán lehet meglep minket Admin valami belsős infóval :)

Eleve már a törvény teljes értelmezéséhez kell valami jogi szakértő, aztán ott van az a bármikori gyors beavatkozás lehetősége a törvényben, hát nem annyira cégbarát hozzáállás. Egy cég kiszámíthatóságban gondolkodik, nem úgy mint a magyar kormány.

Idézetet írta: flamman Dátum július 20, 2022, 08:33:44Igazából szerintem ez az átlag fogadókat (sőt, megkockáztatom, hogy a fogadók nagy részét) ez nem érinti. Vagyis nem is érdekli. Aki akart, eddig is fogadott neten, ezek után pedig ugyanezt tiszta lelkiismerettel teheti.  :angel:

Talán az lesz a hozadéka, hogy Orbán Viktor nem a lottózóba ballag be a kis Tippmixszelvényével, hanem a bet365-ön (vagy akárhol) fogad a Lecsút-Vidi meccsre.

Pont hogy az atlag fogadot erinti. Innentol, mivel szabalyozott a piac aki nem vesz licencet az nem szolgaltathat. Es ok nem is fognak fogadni magyarokat pont ezert. Tehat ha mondjuk a bet365 ugy dont nem eri meg akkor bezarodik az ajto. Bezarjak a szamlad es kesz.

Azon kell izgulni minel tobben vegyenek koncesszios jogot,  de felek csak nehanyan vallaljak be ezt a 600milliot.

Én úgy gondolom, hogy eddig is engedély nélkül szolgáltattak, szóval nem biztos, hogy bezárul az ajtó. Ehhez azt hiszem már otthon kell lenni a jogban, mert ugye éltünk már meg olyan éveket, ahol célzott tiltás is volt az irodák felé, és mégis fogadtak náluk. Én nem, én csak tippmixelek, Nagy-Magyarországos polóban, Orbán Viktorra gondolva közben.

Az engedelyt megvevo cegeknek biztos nem fog tetszeni hogy mas nem fizet es ugyanugy szolgaltat. Ahogy az allamnak sem fog tetszeni hogy van aki fizet mas meg nem.

Eddig azert lehettek itt mert a törvény jogsértő volt. Most hogy van egy korrekt törvény ami az unios jogokkal osszhangban van, igy mar van jogorvoslati lehetoseg.

En ugy tudom, hogy a szablyozott orszagokban azok az irodak akik nem eltek a liszensz vasarlassal azok nem is fogadnak ugyfeleket. Tehát Nemetorszagban sincs mindenki, csak akinek van engedélye.

Na ezért nem jó, ha olyan témában okoskodom, amihez nem értek :D igazad lehet MessiÁs, így már jogszerűtlen lesz a működés, amit az iroda is meg akar majd előzni, az ügyféltiltással. Persze lehet a mostani törvény sem EU-kompatibilis, de tényleg nem okoskodom tovább, inkább csak követem a témát. Mindenesetre remélem marad az Unibet és Bet365, nekem ezek a megszokottak.

En sem vagyok szakerto. Messze nem. Csak logikazok.

Remelem jon valaki aki tenyleg ert hozza es kijavit

Annyira friss ez a dolog még, hogy nagyon, szóval aludjunk erre még egy párat.

A most elfogadott valamiből gyakorlatilag majdhogynem semmit nem lehet megtudni. Várjunk a végrehajtási rendeletre, mert ott több részlet jelenhet meg. Például az, hogy mennyibe kerül az engedély, meg hasonló "apróságok".

Más európai szabályozott piacokon általában azok a szereplők vannak, akik kiváltottak engedélyt, aki meg nem igényelt az teljes mértékben kivonul (gyakorlatilag elbúcsúzik az ottani játékosoktól, viszont előbb kifizetik az egyenlegen lévő összegeket). És most a népszerűbb és komolyabb irodákra gondolok, nem az ilyen curacaói szarokra. De még az sem kizárt, hogy a kivonuló iroda majd csak egyszer visszatér. Volt erre példa nem is olyan régen. Mindezt azért teszik, mert ha maradnának feketén, akkor az rossz fényt vetne rájuk, a későbbiekben meg esélyük sem volna licenszhez folyamodni.

Valószínű, hogy a blokkolás is teljesen más dimenzióban fog zajlani. Ok, elérhető lesz VPN által, de mondjuk az már mit sem számít ha a kedvenc iroda már nem lát bennünket szívesen, sőt egyáltalán.

Olyan törvényt is láttunk más országokban ahol a játékosokat büntették ha nem engedélyezett irodáknál szerepeltek. Mondjuk ezt egy picit nehezebb követni.

A másik meg, s ami ugyancsak lényeges a játékosok számára, az az adózás. Például Romániában most változtattak az erre vonatkozó törvényen, s emelték meg az adókulcsokat. Náluk minden egyes kifizetés esetén az irodának vissza kell tartania az adót. Az új törvénymódosítás értelmében ez kb. 840.000 forintig 3%, 5.5 millióig 25000 forint fix valamint 20%, e fölött pedig 1 millió forint fix díj + 40%.
Ezen kívül pedig van egy befizetési 2%-os extra adó is, amit levonnak minden egyes befizetés esetén.

Szóval várjuk meg a végét, hogy ez a módosítás Magyarország esetén mit is jelent.

Egyébként egy iroda nem azért venne engedélyt, mert sok kliense volt korábban, hanem azért, mert lát a piacban potenciált, s ha egy szabályozott dologról beszélünk azért itt megnyílnak a kapuk: pl. a reklámozás szabadabban, szponzorizációk.

ÉS még egy dolog:
IdézetMost hogy van egy korrekt törvény ami az unios jogokkal osszhangban van, igy mar van jogorvoslati lehetoseg.

Csak megemlíteném, hogy a kaszinót nem engedték ki a kezük közül...szóval ennyit a korrektségről. Nekem az a véleményem, hogy gyorsan össze kellett dobni valamit, hogy "szebbek" legyenek az oly utált Brüsszelnek.

Ez meg még továbbra is NAGY kérdés:

(Nem adható meg az engedély, ha)
,,c) távszerencsejáték esetében a kérelmező gazdasági társaság, a kérelmező gazdasági társaság
vezető tisztségviselője által képviselt más gazdasági társaság, illetve a kérelmező gazdasági
társaság közvetlen vagy közvetett tulajdonosa által tulajdonolt más gazdasági társaság a
1
távszerencsejáték szervezésének engedélyezésére irányuló kérelem benyújtását megelőző öt
éven belül szerencsejátékot engedély nélkül szervezett, és ezt EGT-állam közigazgatási
hatósága vagy egyéb hatáskörrel rendelkező szerve az általános közigazgatási rendtartásról
szóló 2016. évi CL. törvény (a továbbiakban: Ákr.) 82. § (1) bekezdése szerinti véglegessé
vált, illetve azzal egyenértékű határozatával, vagy EGT-állam bírósága jogerős döntésével
megállapította,"

Azért az egy elég érdekes mondat, miszerint "Csak azok a cégek nem szerezhetnének jogosultságot, amelynek a kérelmük benyújtását megelőző öt évben jogalap nélkül szerveztek szerencsejátékot valamely EGT-tagállamban."

Szerintem például a Bet365 is ide tartozik, hiszen emlékezzünk csak rá, hogy amikor pár éve nem volt engedélyük (a Szerencsejáték Zrt. monopóliuma idején), ők akkor is jelen voltak. Sőt, amikor a hatóság folyamatosan blokkolta az oldalukat, akkor mindig rögtön a blokkolás utáni másnap máris egy új oldalon voltak elérhetőek a magyar fogadók számára (www.bet365.com, www.365sb.com, www.sportgiochi365.com, www.365-818.com, www.allsport365.com, www.288-563.com, www.28365365.com és még sorolhatnám hosszasan). Sőt, tovább megyek. Én pont ebben az időszakban "szerveztem be" valakit, aki ugyanúgy tudott számlát nyitni, mint korábban bárki. Vagyis még csak az sem mondható, hogy ezekben a hónapokban/években csak a korábban regisztrált játékosok tudtak játszani.

Idézetet írta: HT Dátum július 20, 2022, 17:50:17Azért az egy elég érdekes mondat, miszerint "Csak azok a cégek nem szerezhetnének jogosultságot, amelynek a kérelmük benyújtását megelőző öt évben jogalap nélkül szerveztek szerencsejátékot valamely EGT-tagállamban."

Szerintem például a Bet365 is ide tartozik, hiszen emlékezzünk csak rá, hogy amikor pár éve nem volt engedélyük (a Szerencsejáték Zrt. monopóliuma idején), ők akkor is jelen voltak. Sőt, amikor a hatóság folyamatosan blokkolta az oldalukat, akkor mindig rögtön a blokkolás utáni másnap máris egy új oldalon voltak elérhetőek a magyar fogadók számára (www.bet365.com, www.365sb.com, www.sportgiochi365.com, www.365-818.com, www.allsport365.com, www.288-563.com, www.28365365.com és még sorolhatnám hosszasan). Sőt, tovább megyek. Én pont ebben az időszakban "szerveztem be" valakit, aki ugyanúgy tudott számlát nyitni, mint korábban bárki. Vagyis még csak az sem mondható, hogy ezekben a hónapokban/években csak a korábban regisztrált játékosok tudtak játszani.

Igen, de nem vagyok benne biztos, hogy született jogerős döntés ellenük Magyarországon. Szóval itt inkább azokról az államokról van szó ahol normális szabályozás volt érvénybe. Bár igen, ez a szöveg sok kérdést felvett.

Apropó bet365. Román szabályozó testület 2015-ben kitiltotta őket, ha minden igaz, jogerősen. Bár a tiltás lejárt, engedélyt még nem igényeltek, bár elméletileg megtehetnék.

Nem lehet, hogy azért módosították a 10 évet 5 évre, mert ez pont kívül esik? Szerintem még 2018 előtt volt az az időszak, hogy korlátozták az oldalak elérhetőségét, és alternatív linkeket hoztak létre. Ha emiatt pl. egy bet365 nem kap licenszet (és pl így az unibet sem), akkor szar az egész, ezek a fő külföldi fogadóirodák. Ebben az esetben megint egy látszatintézkedés.

Idézetet írta: spursBSB Dátum július 20, 2022, 18:15:47Nem lehet, hogy azért módosították a 10 évet 5 évre, mert ez pont kívül esik? Szerintem még 2018 előtt volt az az időszak, hogy korlátozták az oldalak elérhetőségét, és alternatív linkeket hoztak létre. Ha emiatt pl. egy bet365 nem kap licenszet (és pl így az unibet sem), akkor szar az egész, ezek a fő külföldi fogadóirodák. Ebben az esetben megint egy látszatintézkedés.

Vagy lehet, hogy pont a terepet készítik elő olyan noname irodáknak melyek csak most jelennek meg. Aztán ne csodálkozzunk ha ezen cégek gyökereinél ismerős arcok szerepelnek. Persze, mi ezt nem fogjuk tudni, egyelőre.

Bet es tarsai biztos nem mukodtek illegalisan itt, mert az unibet pont ezzel kapcsolatban nyert pert az europai birosagon mert a szerencsejáték törvény megserti a hatarokon ativelo kereskedelem szabalyozasat.

Epp ezert nem tudtak tovabb ellehetetleníteni oket a blokkolassal.

Ha nem lesznek itt, akkor ennek nem ez lesz az oka.


Egyebkent, amekkora profitot general a bohoc pro, az a 600milla plusz egyeb koltsegek nem tunnek soknak. Foleg hogy az irodak erdeke is a szabalyzott piac.