Sportfogadas.org

Sportfogadás tudástár => Sportfogadás naplók => A témát indította: Pozzato Dátum március 07, 2018, 16:13:23

Cím: Rezsidémon elleni harc (Pozzato)
Írta: Pozzato Dátum március 07, 2018, 16:13:23
Kedvet kaptam egy napló vezetéséhez, remélem most jó sokáig kitart a lendületem. Hogy legyen valami tétje is, megpróbálok egy másfajta bankroll managementet vinni. Az elképzelés az, hogy 1000 egységnyi bankkal kezdek és napi 15%-ot használhatok fel belőle maximum. Teljesen mindegy, hogy ezt egy biztos tippre rakom fel, vagy szétosztom 5-6 meccs között, vagy élőzök. Ha elfogy aznapra a felhasználható 15%, akkor vége, másnap folytatás. 

Nincsen bajnokság vagy sportág prioritásom. Aminek utána tudok nézni és találok róla infót, az menni fog.

Most van épp a Paris-Nice kerékpáros körverseny, még tegnap este lőttem róla egy tippet:

4. szakasz:
Ion Izagirre - David de la Cruz
Tipp: Ion Izagirre végez előrébb
Odds: 2.37
Tét: 20 egység (2%)


Nemsokára véget is ér az etap, egyelőre vesztésre áll a tipp, de lehetnek még csodák. Este pedig egy kis WTA Indian Wells élőzésre készülök a maradék 130 egységből.
Cím: Re:A profit érintése
Írta: Pozzato Dátum április 05, 2018, 11:14:05
Jól elkezdtem a naplót, rögtön egy hónapos kihagyás.  ;D  Talán majd most a megújult oldallal aktívabb leszek én is.

Idézetet írta: Pozzato Dátum március 07, 2018, 16:13:23
4. szakasz:
Ion Izagirre - David de la Cruz
Tipp: Ion Izagirre végez előrébb
Odds: 2.37
Tét: 20 egység (2%)


Most egy újabb negyedik szakasz jön, mégpedig a baszk körön. Ez egy közel 20 km-es időfutam, tavalyról felsejlik bennem, hogy nagyon befürödtem a kronóval ezen a versenyen, hátha most is így lesz. Szóval a tipp, hogy Pello Bilbao előrébb végez, mint Emanuel Buchmann (2.20). Aru távozása után több Astanás is szabad kezet kapott, még inkább igaz ez a kisebb versenyekre. A csapat pénzügyi állapota körül sincs minden rendben, így a versenyzők gyakorlatilag már januártól egy új szerződésért tekernek. Bilbao és Buchmann is kiválóan mennek eddig a baszk egyhetesen, de valamiért az az érzésem, hogy a spanyol fiú meglepi most a mezőnyt az időfutamon. Olvasgattam vele interjúkat, elvileg sokat készült idén a kronókra, igyekezett benne fejlődni. Nagyon jól érzi magát a baszk versenyen, formában van. Ezt mutatja, hogy szerdán például sprintelni is akart (9. lett). Nem messze a mostani szakasztól nőtt fel, ő is baszk származású, ismeri a környéket és tavaly 31. volt az időfutamon, ami akkor meglepetésnek számított (pozitív értelemben). Egyetlen negatívum, hogy szinte teljesen sík lesz a 20 km, ami azért annyira nem jó neki. Ellenben Buchmann sem egy kronó specialista, középmezőnyben szokott végezni. Ilyen szorzón kis aprót megér ez a tipp.
Cím: Re:A profit érintése
Írta: Pozzato Dátum július 10, 2018, 11:27:43
Lehet csak egy mérkőzés erejéig, de újraindítom a naplót. Szóval a magyar liga topicjában megfogott engem az a Dudelange - Videoton mérkőzés, illetve a TiB által bemásolt nyilatkozat a magyarok edzőjétől:
Idézetet írta: TiB Dátum július 10, 2018, 09:57:58
"Önök nem tudhatják, de jellemző rám, hogy sosem szoktam belemenni egyéni elemzésekbe, még a saját játékosaimnál sem. De persze ismerjük az ellenfelet, tudjuk például, hogy tíz új játékos is érkezett a csapatba. Vannak felvételeink a nyári edzőmeccseikről, ismerjük a játékstílusukat, nagyon tiszteljük őket" - Marko Nikolics.

Nikolics mesterrel ellentétben én meg a Vidiről nem tudok semmit. Elolvastam ezért a főoldali előzetest, de fogadás szempontjából részemről irreleváns a magyar csapat. Oké, hogy maradt az edző, meg jöttek új játékosok, de azért ez nem egy sztárcsapat. Sokkal inkább érdekelt az alig promótált Dudelange, hogy kik is ők, mennyit tudnak a labdarúgás nevű játékról. Elöljáróban annyi érdekesség, hogy a luxemburgi válogatott is mennyit fejlődött, hiszen franciákkal döntetleneztek a vb-selejtezőkben.

27 éves múltra tekint vissza a klub és elnézve az európai kupás szereplésüket, folyamatosan fejlődnek évről-évre. Elsőre talán nem így tűnik, de elnézve a két legutóbbi Bajnokok Ligája selejtezőjüket, azért szembetűnő a változás.
2016-17: Qarabag ellen hazai pályán: 1-1 (összesítésben 3-1 az azeri klubnak)
2017-18: Apoel ellen hazai pályán: 0-1 (összesítésben 2-0 a ciprus klubnak)

Nagyon elverni tehát egyik klub sem tudta őket, főleg nem hazai pályán. Legyinthetünk, hogy majd a Vidi elfogja, de nézzük csak ezt a két említett csapatot:
Qarabag: A Dudelange kiverése után ugyan kiestek a BL-ből, de az Európa Liga főtáblájáig jutottak, idén pedig a BL-ben voltak főtáblások.
Apoel: Dudelange búcsúztatása után egészen a főtábláig meneteltek, ahol rájuk nézve bekerültek a halálcsoportba, de nem vallottak szégyent és két döntetlent csikartak ki a Dortmund ellen.

Szóval két feltörekvő csapat verte meg őket, nem egy Videoton szint. Olyanok, akik jártak mostanság a legmagasabb szinteken és nem csak a selejtezőkben vitézkedtek. Vettem a fáradtságot és próbáltam róluk cikket keresni és két luxemburgi oldalon találtam is. Az egyikben elsősorban azt emelte ki a cikk írója, hogy a hazai csapaton kvázi semmi nyomás nincsen. Dino Töpmollert méltatják, aki 2016-ban került a csapathoz és azóta kezdődtek meg ezek a változások. A faszi egy 190 centis csatár volt, mindössze 37 éves, de az új irányvonalat képviseli az edzők között (célirányos foci). Nyilatkozta is, hogy nehéz volt beépíteni 11 érkezőt a csapatba, de magas intenzitású edzéseket végeztek és jól sikerült az eddigi felkészülésük is. Elsősorban az aktív védekezésre fognak összpontosítani, nemcsak lazsálni akarnak a pályán.

Töpmoller elmondta, hogy az odavágón nem számíthat a legértékesebb hátvédjére, Malgetra. Elől viszont ott lesz Turpel, akit eléggé pozitívan jellemeznek (sok-sok gólt lő). Gyakorlatilag a védelem magja (kapus és a két középhátvéd), illetve a két támadó ugyanaz, mint a tavalyi Apoel elleni odavágón. Simani vagy épp Pokar már akkor is ott voltak a keretben (sőt lehetőséget is kaptak csereként). Tapasztalat tehát megvan.

Számomra ebből az egészből az jön le, hogy a Vidi nem veszi igazán komolyan ezt a csapatot, pedig kéne. A magyaroknál erősebbeket is tréfáltak már meg. Próbáltam valami okosságot kitalálni és a következőkre jutottam:
Dudelange vagy döntetlen (1.83)
2,5 gól alatt (1.64)
Videoton 1,5 gól alatt (1.61)
Fogadáskészítővel pedig az 1X+2 gól alatti opció (5.00).

Lehet rohadtul melléfogok majd és jön egy 5-0 a magyaroktól, de azért az előjelek nem erre utalnak.
Cím: Re:A profit érintése
Írta: flamman Dátum július 11, 2018, 09:26:14
Idézetet írta: Pozzato Dátum július 10, 2018, 11:27:43
Próbáltam valami okosságot kitalálni és a következőkre jutottam:
Dudelange vagy döntetlen (1.83)
2,5 gól alatt (1.64)
Videoton 1,5 gól alatt (1.61)
Fogadáskészítővel pedig az 1X+2 gól alatti opció (5.00).

Lehet rohadtul melléfogok majd és jön egy 5-0 a magyaroktól, de azért az előjelek nem erre utalnak.

Na ez igen  :o
Cím: Re:A profit érintése
Írta: Pozzato Dátum július 11, 2018, 10:21:14
Nézegettem mára is a BL-t. Több meccs van, mint a vb-n, szóval van miből válogatni.  ;D

Egy találkozón kezdtem el agyalni ez a Kukesi - Valletta. Szép nagy szorzók a máltai klubra, ezek nekem mindig tetszenek. Mivel egyik csapatról se volt fogalmam, ezért gondoltam beleásom magam minőségi fociba.

Egyik liga sem kezdett még, így egyikőjüknek sincsen hendikepje forma szempontjából. Az albán ligából nem a bajnok Skenderbeu került a BL-be, hanem a második Kukesi, akiknél januárban volt edzőváltás. Pacult nem váltotta meg a világot elfigyelve az eredményeket. Még albán szinten sem voltak kimagaslóak.

Mi történt nyáron? Kukesitől elvitték azt a Sindrit Gurit, aki 20 góllal csapata egyik vezére volt, mellette kiosztott hat gólpasszt. Elfigyelve, hogy 189 centiméter, gondolom uralta a légteret és csapata góljainak harmadát szerezte. Most már nem gurít több gólt Albániában. Eligazolt még két védőjük, de hiába nézem ezt a keretet, nem lettem okosabb.

Én nem tudom, hogy a transfermarkt nem frissít, vagy tényleg ennyire nem esett jól igazolni a máltaiaknak, de alig volt érkező (meg fontos távozó). Utóbbi kategóriában két  játékost emelnék ki: Michael Mifsud és Juan Gill. Előbbi amolyan máltai világsztár, az ottani Messi vagy Ronaldo (magassága miatt inkább előbbi). Ugyanakkor ő is már peremember volt, ellentétben az argentinnal, aki viszont sokszor kezdő vkp volt.

Máltai klub kerete hasonlít a tavalyiéra, akkor a holland Ultrecht ellen 0-0-át játszották otthon az Európa Liga selejtezőjében, de két éve a Red Star Belgrade életét is megkeserítették. Kukesi elmúlt években ritkán verte rommá az ellenfeleket, így nekem tetszett volna a +1 gólos ázsiai hendi a Vallettára, de még minőségi oldalon nem találtam szorzót (+0,5 és +1 van a beten 1.92-ért, de ennél valami jobb kéne). A vendég dupla esély is jó, de ez nem olyan mint a tegnapi, ezt még át kell gondolni (2.10 van rá). Kukesit elvileg össze kellett rakni nyáron, meglátjuk mi sült ki belőle.
Cím: Lehetetlenre vállalkozom
Írta: Pozzato Dátum november 23, 2018, 23:35:50
Továbbra sem vagyok túl kitartó a naplóvezetésben, szóval ebből a szempontból is a lehetetlenre vállalkozom. Igyekszem írni, ha nem is napi (az túlzás lenne), de heti rendszerességgel. Másik "lehetetlenségi tényező", elsősorban Gorriaran kapcsán merült fel, de ezt számtalan naplóban észrevettem (sőt, még magamon is!).

Ez a következetlenség. Véleményem szerint, ez szinte minden sportfogadót érint, akiket nem (vagy akik leküzdötték/leküzdik), ők a profik. A kövezetlenség sok esetben abban nyilvánul meg, hogy eltervezünk egy taktikát, felépítünk papíron egy rendszert, ami az esetek többségében visszamenő adatokból/eredményekből áll, majd mikor elkezdjük élőben tesztelni és jön egy rosszabb periódus, amivel együtt a pánikolás is.

Nem csak előre eltervezett stratégiák mentén van ez így, hanem mikor kipécézünk magunknak egy sportágat vagy netalán egy fogadási opciót. Ha jön egy hullámvölgy, máris elkezdjük szórni másra a pénzt, igyekszünk visszanyerni. Ez egy teljesen érthető dolog, az ember nem szeret veszíteni, szeretné rögtön visszakapni a pénzét. Ilyenkor fontos a türelem. Én is rengeteg hibával játszottam és játszom továbbra is, de próbálom őket leküzdeni. Erre is szolgál majd ez a napló, ezért is a lehetetlenség, mert sok esetben láttam, hogy képtelenség tartani a saját magunk által megalkotott szabályokat.

Mikor elkezdtem gondolkodni, hogy milyen sportág, milyen fogadási stratégia irányában induljak el, rengeteg opció merült fel. Azzal szinte mindenki tisztában van, hogy a bukik nagyon kevés bajnokság esetén tudnak nálunk kevesebbet. Ahhoz nagyon bennfentesnek kell lenni, hogy előnyünk legyen. Mit tudunk akkor kihasználni? A bukik (és egyben a fogadótársaink) egoizmusát. Ahogyan mindenkiben, úgy bennem is ott van, hogy jobban tudunk dolgokat. Ez az oddsok világában úgy valósul meg, hogy bizonyos csapatok túl, míg másokat alul értékelnek. Előfordul, hogy az irodák nem hiszik, hogy egy sztárcsapat lehet rossz is egy adott idény során, ahogyan azt sem, hogy Leicester nyerhet bajnokságot.

Mivel sosem rajongtam fogadás szemszögéből a kupasorozatokért, ezért a bajnokságok felé vettem az irányt. Olyan sportágat és bajnokságot kerestem, amiről viszonylag sok infó és kellő felkészülési idő adatik meg két esemény között. A major sportok alapszakaszai ilyen részről teljesen irrelevánsak, mert sokan már a rájátszásra készülnek rögtön az elejétől, nem veszik komolyan az egészet, pedig ott a 30 körüli csapatszám ideális is lenne. Sajnos egy bohóckodássá vált az egész. Maradt tehát a foci, abból is az öt elit bajnokság (spanyol, angol, olasz, német és francia).

Kritérium volt, hogy jól követhető legyen, lehessen mérkőzéseket nézni és visszanézni (ez utóbbi nagyon fontos), sok információ legyen róla, csapatoknak külön közösségi média felület, amelyet napi vagy heti szinten frissítenek. Megfelelő adatbázisok a játékosokról és a mérkőzésekről. Lehetett volna még kisebb bajnokságokkal is foglalkozni, de már egy törökhöz sincsen annyi adat, nemhogy egy macedón vagy albán első osztályú bajnokihoz. Az öt bajnokság első osztályában összesen 98 csapat van, mely elsőre soknak tűnik, de aki például teniszre fogad, annak sem árt 200-300 játékost "figyelnie".

Az elképzelés a következő:
- nagy szorzók lesznek terítenek (ez relatíve, így próbálom behatárolni: 1.80 felett, de még olyan 4-5.00 alatt)
- általában minden forduló között van egy hét felkészülési idő (ritkán, de akadnak hétközi fordulók is)
- hétvégét kész részre bontani: pre és live fogadások.
- pre fogadások esetén már előtte kapok valami "kihagyhatatlan" szorzót, mely a meccs napjára csökkenhet, esetleg "biztos" vagyok a sikerben
- live fogadásnál bizonyos taktikai elemek megvalósulása esetén fogadok
- általában 49 meccsem lesz egy hétre, nem tervezek 20-30-ra fogadni, próbálom limitálni ezt a számot és lehetőleg 10 alatt tartani

A legfontosabb viszont, hogy az előre meghatározott bankroll management-et próbáljam tartani. Ez sok esetben kulcsa a sikernek, de ezt szerintem mindenki érzi és tudja. Szóval van egy adott összeg, amit erre a kísérletre szánok (100 ezer HUF). Heti bontásban maximum a 25%-át fogom felhasználni. Gondolkoztam egységnyi dolgon is, de most a százalékok mellett teszem le a voksomat. Lépcsőzetesen fogom újraszámolni azt a 25%-ot, nem hetente (azaz, ha csökken mondjuk 75 ezerre az alap bankroll, akkor újraszámolás, ahogyan mondjuk 125 ezres rollnál is).

Természetesen lesznek preferált "stratégiák", ilyen egy rossz formában lévő "nevesebb" csapat veretése. Ezekre volt példa az elmúlt évekből, hogy valakire akkor is alacsony szorzót adtak, amikor nem ment nekik. 2015/16: Valencia: 22 bajnokin voltak favoritok, amiből csak 8-at tudtak megnyerni, igaz nem volt már sztárcsapat státuszuk (talán csak 2000-ben), de a nevük és a játékosaik miatt a bukik sok esetben túlértékelték őket, ahogyan a 16/17-es Manchester Unitednél is, akik favoritként csak a mérkőzéseik 51%-át tudták megnyerni, ami mondjuk 1.40-es szorzónál nem túl kifizetődő.

Hasonló eset, mikor egy csapatot nem akarnak a helyén kezelni és várják a bukását. Mint a Leicester esetében a bajnoki címnél vagy a bronzérmes Nice-t, akit 16/17-ben sokszor el lehetett kapni jó szorzón (egységnyi téttel körülbelül 20 egység profitra lehetett szert tenni, ha az összes meccsüket megfogadtuk). Próbálok majd a kettős terhelésből is hasznot húzni, meglátjuk milyen %-ban jönnek be ezek.

Nincsenek komolyabb célok, milliós nyeremények, először csak annyi, hogy éljem túl az első szezont. Ez jelen pillanatban 26 hátralévő fordulót jelent. Ha akkor is lesz a számlámon úgy, hogy mindig fogadtam, az már pozitívum, minden további pedig bónusz.

Kezdés szombaton, azaz 24.-én, meglátom milyen sikerrel.  ;D
Cím: Re:Lehetetlenre vállalkozom
Írta: Pozzato Dátum november 24, 2018, 12:33:07
Lássuk a szombati kínálatot, kezdjük a live szekcióval:
PSG - Toulouse
Nincsen Neymar és Mbappé. Mindketten a válogatott szünet alatt sérültek meg, Tuchel nem kockáztat a jövőheti sorsdöntő BL-meccs előtt. N'Soki szintén nem játszhat, ahogyan Bernat sem. Kurzawa sincsen, így eléggé karcsú a párizsi balszárny. Emlékszem olyan meccsre, amikor egy Kimpembe - Di María párossal próbálkozott Tuchel ezen az oldalon, abból egy hatalmas erőlködés lett, most is valami hasonló várható. A terv, hogy megvárom a kezdőket és a mérkőzés első 10 percét, aztán, ha jónak látom, akkor egy +2,5 góllal vendéget fogadok (1.85).

Inter - Frosinone
Vagyok gondban ezzel a találkozóval. Olvasgattam az olasz oldalakat és több helyen láttam, hogy Icardi nem fog kezdeni. Jövőhéten Bajnokok Ligája, Londonba megy az Inter, ahol a továbbjutás a tét. Icardi a válogatott szünet alatt hazáját képviselte, ráfér a pihenés. Lautaro Martinez azért közel sem az a szint. Védelemben is lesznek hiányzók. Megnéztem az Intert ilyen 1.20-1.30 körüli favoritként az elmúlt másfél évből, amikor Icardi nem volt kezdő (vagy nem játszott), alábbi dologra jutottam:
- Genoa 5-0
- Cagliari 2-0
- Benevento 2-0
- Crotone 1-1
Az Inter Icardival jóval kiszámíthatóbb, könnyebben felkészülnek belőlük a kisebb csapatok. Nélküle nem tudják, hogy kire kell figyelni. Egy kiugró eredmény volt, a Genoával szembeni 5-0. Emiatt gondolkodom egy +1,5-es vendég hendiben (2.26), de lehet megvárom vele az első 30 percet.


Jöjjenek a pre fogadások:
Augsburg - Frankfurt
Gondolkoztam, hogy ez legyen vagy a Hertha meccs, végül emellett tettem le a voksom under szempontjából. Idén nem kedvezett eddig a 2,5 gól alatti opciónak a Bundesliga, egészen magas százalékban jöttek az overek (64%). Ez majd szép lassan vissza fog menni, ennek egyik "előfutára" lehet ez a találkozó. A bukik kiegyenlített mérkőzést várnak, de a vendégeknél ott van az a Luka Jovic, aki ötöt vágott nem is olyan régen. Hazaiaktól a legnagyobb hiányzó Finnbogasson, nélküle azért nem jönnek annyira a gólok. Mindkét klub a három belső védős rendszerre esküszik, széleken univerzális játékosokkal. Gyakorlatilag 7-7 ember védekezik a csapatoknál egyaránt. Ha a hazai és vendég mutatókat nézzük, akkor 8 kaput eltaláló lövést várhatunk. A vendégek gyorsabb focit játszanak, de mi történik, ha egy defenzív gárdával kerülnek szembe? Nürnberg ellen 1-1. Az Augsburg esetében, mikor pörgősebb sokat futó csapattal találkoznak, akkor jön a védekezés (Leipzig 0-0; Gladbach 1-1). Ezekből következettem arra, hogy jó lehet ez a találkozó egy 2,5 underre.
Tipp: 2,5 under
Odds: 2.32
Tét: 2500

Nantes - Angers
Mindenki 2,5 undert vár, ahogyan én is azt várnék alapesetben. Ez a Nantes viszont megtanult gólt lőni. Visszatért a legenda, Vahid Halilhodzic, most edzőként. Azóta 3-1-1 a mérlegük, rengeteg helyzetet alakítanak ki, végre elkezdtek focizni és nem a biztos egy pontra törekednek. Sala mellé még feltoltak két támadót, mi lett ennek az eredménye? Nem egyedül kell szenvedni a védőfalban, négy meccsen pedig 7 gólt lőtt. Nagy húzás volt Boschiliát mellé tenni. Mióta Halilhodzic megtalálja a posztját (jobboldali támadó), azóta 4 meccs, 2 gól és 3 gólpassz. Én azt mondom, hogy a Nantes siker nem elképzelhetetlen, ahogyan a 2,5 over sem.
Tipp: 2,5 gól felett
Odds: 2.30
Tét: 3500

Van még két esti mérkőzés, egyik a Huesca - Levante, másik a Tottenham - Chelsea. Előbbinél az tántorít el a DNB vendégtől, hogy a fél csapat sérült, két stabil kezdő pedig eltiltott. Nagyon hajlok viszont a Chelsea győzelmére, de ennek még jobban utána fogok nézni.
Cím: Re:Lehetetlenre vállalkozom
Írta: Pozzato Dátum november 25, 2018, 14:50:15
Lehetett volna szebben kezdeni a naplót, mint két vesztes tippel?  ;D

Szerencsére a többire nem volt időm, na de majd ma!

Ligue 1: Montpellier - Rennes: 2 gól felett (1.83): 3800 HUF
Bundesliga: Freiburg - Werder Bremen: 2,5 gól alatt (2.00): 2500 HUF

Még estére van kinézve 1-1 olasz és spanyol bajnoki, aztán szünet. Eddig, ha jól számolom, akkor a hétvégére szánt br felét használtam fel. Holnap majd összesítek.
Cím: Re:Lehetetlenre vállalkozom
Írta: Pozzato Dátum november 25, 2018, 23:39:35
Összességében nem volt ez rossz hétvége. Négy tipp, fele jött, fele nem. Kezdés után rosszabbra számítottam. Még ott a hétfő, aztán pár nap szünet. Holnap este összesítek, mert tervben van egy olasz bajnoki. Amiket kinéztem vasárnap estére, azok közül végül egyik sem tetszett annyira, hogy megfogadjam (DNB Sampdoria és DNB Betis), lehet jobb is.

Holnapra egy Torino siker fogott meg. Ezt is DNB-vel, de ezen még átrágom magam. Legutóbbi négy évben háromszor nyert a Cagliari otthonában a Torino, idegenben még idén nem kapott ki! Viszont a Cagliari sem otthon..
Vendégeknél Rincón lesz eltiltott, hazaiaknál Klavan és Padoin nem játszhat elvileg. Holnapra is esőt mondanak, ma is ázott a pálya rendesen és 16 fok. Melegük nem lesz, futni nem árt majd. Cagliari szerezte a legtöbb gólt fejjel, elsősorban a beívelésekre koncentrálnak (nem hiába vannak a hosszú kulcspasszok tekintetében az élmezőnyben).

Az addig rendben van, hogy Pavoletti kiválóan fejjel (hat góljából ötöt így szerzett, jól használja ki a 188 centiméteres magasságát), de ki akadályozza meg őt a gólszerzésben? A Torino védői ugyanis alacsonyak. Nkoulou, Djidji és Izzo is alacsonyabb nála, közülük csak Nkoulounak jó a súlypontemelkedése. Moretti segíthetne ezen a problémán, de őt meg jegeli Mazzarri. Amiben lehet bízni, az a három belsővédős rendszer, ami mellől nem tágít Mazzari. Így ketten azért őrizhetik Pavolettit. Számomra pozitívum viszont, hogy hiába alacsony a hátvédsor, Torino nyeri a második legtöbb fejpárbajt a bajnokságban. DNB 1.70 környékén nem éri meg, bízok benne, hogy feljebb megy 1.90-re.
Cím: Re:Lehetetlenre vállalkozom
Írta: Pozzato Dátum április 16, 2019, 14:10:30
Nem gondoltam volna, hogy eljutok 5000. hozzászólásig, de csak sikerült. Sok volt közte a baromság, de azért ebben kitartóbb voltam, mint a naplóm vezetésében.  ;D Tisztelem azokat, akiknek ez megy, de talán még idén rászánom magam valami céllal, hogy újból elindítom a naplót.
Cím: Re:Lehetetlenre vállalkozom
Írta: Pozzato Dátum október 08, 2019, 12:20:18
Kerékpár:  Binche - Chimay - Binche (198,6 km)
Timothy Dupont - Dimitri Claeys
Tipp: Dupont előrébb végez
Odds: 1.90


Indoklás:
Az ősz folyamán napi szinten jönnek a kontinentális egynapos versenyek. A versenyzők többsége ekkor már fáradt, azonban vannak olyanok, akik erre az időszakra időzítik a formát. Ilyenkor elsősorban Olaszországban és Belgiumban rendeznek versenyeket. A  Binche - Chimay - Binche egy belga egynapos, Frank Vandenbroucke memoriál versenye. A 90-es évek végén Vandenbroucke két kiváló évével írta be magát a történelemkönyvekbe. Mennyire univerzális versenyző volt? Párizs - Nizzát és Liege - Bastogne - Liege-t nyert, emellett volt második a Flandriai körversenyen, Paris - Roubaix-n hetedik, illetve 12. Vueltán, ahol megnyerte a pont trikót és majdnem a hegyi trikót is egyazon évben! Ő igazi all-rounder versenyző volt, teljesen mindegy volt számára, hogy időfutam, hegy, domb vagy épp pavé. Miért nem vitte többre? Először is a drogok, majd a családi botrányok miatt (sikerek csúcsán elvett egy olasz modellt, ami a drogokkal együtt kettétörte a pályafutását). 2009-ben hunyt el, neki állít emléket ez a verseny. Binche - Chimay - Binche igazi pörgős egynapos, közel 1800 méter a szintkülönbséget, amit le kell dolgoznia a mezőnynek, lesz benne pavé is, kisebb falak, végül pedig egy emelkedős sprint.
Két városban zajlik majd a verseny, Binche lesz a központ, itt lesz a befutó, ahol elvileg 14-15 fok vár a versenyző, borús és hideg idő. A Cofidis több opcióval is indul a versenyen, közülük emelkedik ki Dimitri Claeys. A belga versenyző két napja nyert egy versenyt. Szökés révén tudott sikert aratni, nagyon erős volt, addig támadta a többieket, amíg egyedül haza nem tudott érni. Hiába voltak elől négyen, hiába tűnt erősnek Turgis, képtelen volt átvenni a belga támadásait. Claeys viszont olyan versenyző, akinek egy évben van 2-3 jobb eredménye, azok is elsősorban szökések révén. Bírja ezeket a dombosabb versenyeket, de nem tud konstans jó formát fenntartani. Látva őt a befutó után, nagyon idegesnek tűnt, ami a fáradtságából fakadt, alig bírt felkelni, azt akarta, hogy hagyják már békén. Természetesen a győzelem erőt adhat neki, de nem olyan típusú versenyző, aki gyorsan regenerálódik.
Timothy Dupont a másik véglet. Elsőre azt gondolná az ember, hogy itt bizony az oddsoknál 1.50-1.60 környéke kéne legyen rá, de a csapata közbeszólhat. A Wanty ugyanis az olasz egynaposokról átrendelte Belgiumba Andrea Pasqualont, akinek a profilja az ilyen dombosabb verseny. A forma ugyanakkor nagyon ingadozó nála, de tavaly ötödik lett az olasz ezen az egynaposon. Mellette még ott lesz Dupont és Xandro Meurisse, ergo öt legerősebb versenyzőjéből hármat elvittek, mert gyenge éve van a belga csapatnak. Még a 10 győzelem sincs meg, dobogós helyezések sem jönnek manapság. Dupont arra az esetre kell a Wantynak, ha kisebb "mezőnyhajrá" lenne. Bírja az ilyen kis emelkedőket, ismeri a versenyt, háromszor végzett top10-ben. Kockázatos tipp, nem a legbiztosabb 1.90-es szorzó. A tipp alapja viszont az, hogy Claeys formája ingadozik, ha pedig nagyon kifáradt a vasárnapi győzelme alkalmával, akkor lejöhet ez a fogadás.
Cím: Re:Lehetetlenre vállalkozom
Írta: Pozzato Dátum október 08, 2019, 19:26:39
Idézetet írta: Pozzato Dátum október 08, 2019, 12:20:18
Kerékpár:  Binche - Chimay - Binche (198,6 km)
Timothy Dupont - Dimitri Claeys
Tipp: Dupont előrébb végez
Odds: 1.90

Cím: Re:Lehetetlenre vállalkozom
Írta: Pozzato Dátum december 09, 2019, 20:43:39
Egyelőre amolyan tesztként minimális téttel:
West Ham - Arsenal
Tipp: 3,5 gól alatt
Odds: 1.80
Tét: 15 €

Cím: Az élet nem habostorta
Írta: Pozzato Dátum december 21, 2019, 13:22:32
Hova sietünk?

Folyamatosan rohanunk, hajszoljuk a mindennapokat/sikereket/hobbit és minden egyebet az életünk során. Minden azonnal kell, mert türelmetlenné váltunk. Rögtön akarunk házat, autót és jó fizetést, természetesen még nyaralót és minden földi jót. Nem hagyunk magunknak időt átgondolni a dolgokat. Igaz ez a sportfogadásra is, ahol szintén türelmetlenül várjuk a "pénzcunamit", ha valami balul sül el, akkor megkérdőjelezzük a döntésüket, folyamatosan felülírjuk az eddigi szabályainkat és várjuk, hogy pár hét alatt, esetleg 8-10 tipp után milliomosok legyünk, ha pedig nem megy, akkor kapkodunk. Mindeközben az idő ugyanúgy telik, befektetett összeget elbukjuk és újból próbálkozunk, miközben lehetett volna ezt lassabban és megfontoltabban is.

Sokan úgy tekintenek a sportfogadásra, mint szerencsejátékra, de gondoljunk csak bele: ha van 10 sporteseményed, amit kielemezhetsz (mert adott esetben van rá időd), akkor az tényleg szerencse, ha ebből megtalálod mondjuk a három pozitív hozammal kecsegtető mérkőzést? Nem, nem az, viszont sokszor érezzük magunkat szerencsétlennek, ha éppenséggel valami balul sül el, jön egy kamu gól, egy rossz bírói döntés vagy egy elhibázott ziccer. Ilyenkor átfut az agyunkon, hogy összefogtak ellenünk, ezért fel kell baszni minél több pénzt, hogy visszanyerjük az eredeti tétet és még többet. Bizonyítani akarjuk a tudásunkat a körülöttünk lévőknek, de elsősorban magunknak. Az ego ugyanis rohadt nagy úr, ott van a fejünkben, hogy mi jobbak vagyunk mindenkinél, értünk hozzá, hát fogy a faszba ne tudnánk, hogy a PSG elveri hétvégén a Dijont! Evidens, nem? 

A könnyű meggazdagodás reménye és a bizonyítási vágy azonban sokszor belehajszol minket rossz döntések tucatjaiba. Elbasszuk egy olyan meccsre a bankrollunk, amiről fogalmunk sincs, miközben lehet, ha várnánk 3-4 napot, adott esetben mondjuk két hetet, jönne egy "biztos" találkozó, amihez van egy jó tippünk. Próbálunk ráhúzni mérkőzésekre dolgokat, hiszen evidensnek tűnik, hogyha egy a bajnoki fordulóban nem volt döntetlent, akkor tegyük fel a házat is az utolsó vasárnap esti mérkőzésre, hiszen annak már jönnie kell. Aztán nem jön, mert az élet nem így működik, ahogyan az sem megoldás, hogy overes és underes taktikákat próbálunk megjósolni múltbéli dolgokból, miközben már nem Guardiola a Barcelona edzője, akivel fosták a gólokat minden meccsen, hanem Valverde, aki már annak is örül, ha Messi beerőlködik egyet a Levanténak.

Igen, én is építettem fel döntetlen vagy más egyéb taktikát arra, hogy de mi volt 5-10 meccse, vagy egy évvel ezelőtt mit játszott a két csapat egymással, mennyi a gólok esélye stb. Mi értelme volt? Visszagondolva semmi, hiszen mindössze csak erre építeni, óriási felelőtlenség, mivel az edző jóval nagyobb hatással van egy keret játékára, mint azt gondolnánk. Ahogyan az sem megoldás, hogy csak utóbbira építünk, erre jó példa az alábbi sztori:
Christian Gourcuff nyáron vette át sebtiben a Nantes irányítását. Olyan edző, aki elsősorban a defenzív stílust erőlteti, amihez a klubnál kiváló alapanyag volt. Erre épül évek óta a Nantes játéka, szóval jól is kezdték a bajnokságot, volt egy stabil kezdője a francia edzőnek. A csapat egyik legjobbja Fábio volt, akinek a neve talán ismerős lehet, egykor a Manchester Unitednél játszott. A védelem vele magabiztosabb volt (furcsán is hathat), alig kaptak gólt (9 mérkőzésen 5 bekapott gól), elől is hatékonyabbak voltak. Fábio megsérült, kénytelen kihagyni a szezon hátralévő részét. Mi történt utána? Az addig masszív underes csapatból (9 mérkőzésen 6 darab 2,5 under) egy csapásra overes vált, aki bárki ellen képes gólt kapni és veszíteni:: St. Étienne (2-3), Bordeaux (0-2), Brest (1-1) és Toulouse (2-1). Négy mérkőzésen 7 bekapott gól, pedig a taktika nem változott, de egy játékosnak is lehet ekkora hatása (aki történetesen a csapat legjobbja volt). Másfél hónapba tellett, mire Gourcuff rendezte a sorokat, de ez fogadás szempontjából, aki szimplán csak a statisztikákra épít, kiesés lehetett.

Sokszor vettem észre, hogy mennyiség a minőség rovására megy. Próbálunk minél több eseményre fogadni, elfelejtjük a szelekciót, ebbe a csapdába én is beleestem párszor. Sok esetben komfortzónán kívül fogadunk, illetve egy-egy rosszabb szériánál gyökeret ereszt bennünk a pánik, amiből rohadt nehéz szabadulni. Ekkor jönnek a bankroll nullázások, hiszen ilyenkor már sok esetben egóból fogadunk, ahogyan már említettem. A fórumon is láttam, tehetséges fogadók ígéretes naplójukban egyik pillanatról a másikra nullázódtak, egy ilyen pánikroham után. Nem szeretünk veszíteni, ebből fakad, hogy a vereséget sem tudjuk megfelelően kezelni. Ilyen cipőben pedig mindannyian jártunk már, hogy idegből fogadtunk, ez senkinek sem újdonság.

Rengeteg a buktató a sikeres sportfogadóvá válás útján, hiszen a fentebb említett problémákat még talán sikerülhet kiküszöbölni, értünk az adott sportághoz, de még mindig ott vannak a célok, amik olykor nyomasztóak. Mikor nyitunk egy naplót nagy lelkesedéssel és az első tipp piros, azt érezzük, hogy mindenki röhög a nagy bevezetés után egy ekkora blamán. Ugyanezt érezzük, mikor valami tuti stratégián dolgozunk, aztán jön a rideg valóság és egy ötös vesztes szériával kezdünk. Elmegy az életkedvünk is, ráadásul a célokkal még csak nem is tudtunk érdemben foglalkozni. Milliós összegek, sikeres sorozatok, amik elsőre jól hangzanak, aztán nyomásként nehezednek ránk. Ha 100 ezerből szeretnék pár milliót nyerni, akkor változik a fogadási sémánk, óvatosabbak vagyunk bizonyos periódusokban, pedig éppenséggel lehet, hogy ekkor szalasztunk el egy olyan esélyt, amivel szignifikánsan növelhetnénk a bankrollunkat.

Mi történik, ha éppenséggel nyerünk és a profitból játsszunk? Ilyenkor is ritka az önuralom, hiszen ott motoszkál a fejünkben, hogy ez már egy megnyert pénz, "felszabadultabbak" vagyunk, könnyebben jönnek a tippek, óriási megtartoztatás kell, hogy ne jöjjön megint az egóból fogadás, mikor elhisszük, hogy a bab is hús. Aztán, ha kifogunk egy rosszabb szériát emiatt, visszacsúszunk az eredeti szintre és úgy érezzük, hogy elfecséreltünk megint oly sok időt és nem gazdagodtunk meg, aztán jön a pánikolás. Gyakorlatilag a végletek között mozgunk a sportfogadói "karrierünk" során, hol a legyőzhetetlenséget érezzük, hol örök vesztesként aposztrofáljuk magunkat, aki el van átkozva. Ilyenkor kéne egy szép grafikont csinálni az addigi tippjeinkből, látni, hogy voltak bizony jobb periódusaink, csak az agyunk a nagy veszteségekre helyezi a hangsúlyt.

A csatolt képen az én tippjeim található, nemrég kezdtem az egész digitalizálását, hogy tudjam, hányadán is állok pontosan. Ez közel 400 tipp, mindegyik egységnyi téttel, látható, hogy voltak kilengések, hullámvölgyek, rögtön egy rosszabb periódussal, utána egy jobbal, de emlékeim szerint, biztosan lesz még bőven rossz rész benne, ahogyan viszem fel a mérkőzéseket. Ezzel mire akarod kilyukadni?

Az élet nem habostorta, Pelikán. Ahogyan bármelyik mérkőzés kapcsán válhatunk egyik pillanatról a másikra szakértővé alapos utánajárással, úgy bizonytalaníthatjuk el magunkat teljesen egy átalunk jól ismert sportágban/ligában, mondván, hogy túlgondoljuk a mérkőzést az előzményekre alapozva. Ennyi okosság után akkor most már jöhetne a tuti, mire is fogadunk. Fogalmam sincsen, mivel az elmúlt években számos sportággal próbálkoztam, különböző taktikákkal, de az ember a végén arra jut, ha nincsenek olyan lehetőségei (folyamatos belső forrásos infói), mint mondjuk Haralabos Voulgarisnak, akkor bizony az intuícióira hallgat, illetve amit lát és olvas.

Mennyire leszek aktív a napló vezetése szempontjából? Nem tudom, hiszen voltak itt már nagy tervek, aztán 6-8 hónapig eszembe sem jutott, majd láttam valakinél jó hozzászólásokat és kedvet kaptam egy-két bejegyzés erejéig. Nem lesz egyértelmű taktika, hogy mostantól csak kerékpárra fogadok, esetleg koszovói első osztályú meccsekre, vagy netalán csak 1.77-es szorzókon játszom hazai győzelmeket, ahogyan "tökéletes" bankroll taktikát se várjatok. Ahogyan fejlődünk, úgy változik a sportfogadásról alkotott képünk is, meglátjuk, hogy mi sül ki ebből a naplóból, az is lehet, hogy semmi, aztán ilyen hosszú és semmitmondó szövegeket olvashattok majd a "tutik" helyett.

Amit a többieken (rajtatok) és magamon is megfigyeltem: sportfogadó azon szerencsések közé tartozik, akik hála az internetnek, bármelyik sportesemény kapcsán szakértővé (adott esetben polihisztorrá) válhat. Hogy ebből hasznot tudok/tudunk-e húzni? Ha valaki már csak minimális segítséget kap egy rövid bejegyzésemmel, az szerintem jó dolog, esetleg úgy érzi, hogy Pozzato ezt megfogadta, akkor a tuti ennek az inverze, az is jó. Természetesen lesz egy összesített bankroll, amit erre szánok, körülbelül 400-500 euró környéke, de mint mondtam, egzakt "tuti" taktika nincsen.
Cím: Re:Az élet nem habostorta
Írta: Pozzato Dátum január 05, 2020, 16:50:10
Haladjon Ön is a korral, süssön Váncza sütőporral!

Mi ez a napló? Habostorta? Sütőpor? Mi jöhet még? Egy jó babgulyás recept?
A fenti szlogen egy magyar terméket szolgált népszerűsíteni az első világháború után, amelyet Váncza József a Dr. Oetker honi "kihívójának" szánt. A történelemből tudjuk, végül a német márka nyert, ráadásul Váncza vállalkozását be is kellett zárni, de végül a tehetség utat tört magának: 50 évvel később újból kezdték a magyar sütőpor gyártását, melyet mai napig lehet kapni. Azért hoztam fel ezt a szlogent, mert a sportfogadásban nagyon aktuális az első része, hiszen folyamatosan fejlődnek a versenyzők és a klubok, kihívások elé állítva a fogadókat és az irodákat, akiknek szintén nem szabad leragadniuk egy szinten.

A Big Data korában már mindenről van statisztikánk, amelyet a csapatok is megpróbálnak a lehető legjobban hasznosítani, ezzel változtatva az adott sportágat. A Liverpool jelenlegi keretét például tökéletesen kiszámították, bizonyítván, hogy alázatos és kitartó munkával nagy sikereket lehet elérni. Ugyanez érvényes a Golden State Warriorsra is, akik sorra nyerték a bajnoki címeket, ott is lesajnált játékosok alkották a keretet, de a háttérben dolgozók hittek bennük és a statisztikákban, ők pedig megváltoztatták az NBA-t, de elég csak a Moneyball c. filmre gondolni, amely a statisztikk MLB-re gyakorolt hatásáról szól.

A kosárlabda rengeteget változott az elmúlt években, előtérben kerültek a hárompontosok, de elég csak megnézni a kerékpárt, ahol az Ineos is teljesen felülírta az eddigi sémákat a marginal gains teóriájával. Nekünk fogadóknak pedig erre reagálni kell, mert hiába kötjük az ebet a karóhoz, hogy de bizony ennyi 200 pont alatti mérkőzés volt eddig az NBA alapszakaszában, akkor ezek után is annyi lesz, mert ezt mondják az elmúlt évek statjai, ez azonban közel sem biztos, hogy megvalósul. Nekünk pedig muszáj figyelni a tendenciákat, ha sikeresek akarunk maradni.

A tendenciák figyelése a legnehezebb dolog, tudni, hogy mikor érdemes elhagyni az eddigi berögződéseket. Nem tudjuk, hogy pontosan melyik "vonatra érdemes felülni", aztán azon kapjuk magunkat, hogy lekéstük a csatlakozást a siker felé vezető úton. A napló célja valamilyen szinten ez is lesz, hogy foglalkozom az aktuális tendenciákkal, legyen az egy bajnokság átalakulása döntetlenek szempontjából, esetleg egy csapat sikeressége a megváltozott taktikai repertoárjuknak köszönhetően.

A kérdés csak az, hogy milyen ligával foglalkozzak/foglalkozzunk? Érdemes-e specializálódni és egyetlen dologra fókuszálni?

Én is sokszor ezt javasoltam, hiszen logikus lépésnek tűnik, de mi van akkor, ha értünk mindenhez, mindenhez is? Természetesen ez nem valósítható meg, de lehetséges, hogy a specializálódás sem járható út. Ahogyan az előző bejegyzésben írtam, kapkodunk, mindenre pénzt akarunk szórni, nem szelektálunk, illetve nem várjuk meg a megfelelő időt. Mi történik akkor, ha bizony kiemeleztünk egy adott sportágat, szakértői lettünk, de közben mind a fogadói piac, mind az adott sport változott? Elfecsérelt idő és kezdhetünk mindent elölről?

Mikor kijelölünk egy sportágat vagy épp bajnokságot, akkor igyekszünk időtartamban minél nagyobb szeletet lefedni, hiszen egész évben nyerni akarunk. Logikus, ezért sokszor esik a választásunk a labdarúgásra, ahol 8-10 hónap instant fogadhatunk egy top ligára, ahogyan teniszben is van 10 hónapunk megváltani a világot, de még a major ligákban is minimum fél évünk. Ilyenkor - rosszabb esetben - ökörhugyozás módjára fogadunk össze-vissza az adott ligában, hiszen ki kell használni azt a periódust, amíg játszhatunk.

Ha netalán mégsem jönne össze a pénz az ötös BMW-re, akkor jön a B-terv, elszórjuk más tuti meccsre. Ahogyan írtam, könnyedén jöhet egy nagy változás a kiválasztott ligában/sportágban, amivel oda az egész szezonod és elkezdesz kapkodni, mondván: már 25-35 éves vagy, nem jársz még egy Aleska Diamond utánzat lánnyal, illetve nincsen meg a hőn áhított Zastava és a jacuzzis lakás sem. A sportágak, ligák folyamatosan változnak - még ha nem is akkora léptékben, hogy azt érzékeljük -, illetve ami ennél is fontosabb, fejlődnek a fogadóirodák is.

Bizony, nem ülnek otthon a bukik, hogy "jaj de fain lenne, ha ez a sok fogadó lerabolna minket", hanem közben olyan adatbázisokat építenek, hogy a sírás fojtogatna, ha meglátnánk, míg mi 4 hónapon át írtuk be az Excelbe a tutikat. Ezt leginkább az általam előszeretettel követett kerékpárban vettem észre. Nem egy nagy piac, viszont eléggé sok verseny van, gyakorlatilag januártól egészen októberig "versenyzel" a mezőnnyel. A piac eléggé nagy volt az elmúlt 8-10 év során a körülményekhez képest, évente gyakorlatilag 160-200 szakaszra lehetett minimum fogadni, amihez a head-to-head kínálatot is érdemes hozzávenni: szakaszonként alap a 6-8 párosítás, tehát 1200 esemény...

Kezdetben rengeteg volt a rossz párosítás, bukik azt sem tudták felmérni, pontosan kik indultak az adott versenyen, könnyedén lehetett pénzt nyerni, ráadásul ki is fizettek. Utána óvatosabbak voltak, jött a feltett összeg visszatérítése, majd "hála" a procyclingstats nevű oldalnak, mára profi rajtlistával rendelkeznek, gyakorlatilag minden versenyzőről adatbázissal, mikor és milyen formában volt. Régebben lehetett úgy kalkulálni, hogy egy-egy sztár elengedi a tavaszt (Wiggins vagy Froome), ebből is lehetett profitot építeni, 2-3 éve viszont nem.

A bukik rendkívüli ütemben fejlődtek, aminek első komolyabb érezhető jele a tavalyi szezonban volt, mikor tényleg csak a kisebb versenyeken voltak value párosítások, nagyokra már tökéletesen lőtték be az oddsokat, illetve találták meg azokat a párokat, akikből elvétve tudsz profitot csinálni. Ez az év pedig erre is rátett egy lapáttal, ugyanis a Tour de France alatt megtudhattuk, hogy vannak beépített emberek is a csapatoknál, ez volt a Thibaut Pinot eset. Mi történt?

Thibaut Pinot a legerősebb volt a hegyekben a francia körverseny alatt. Folyamatosan dolgozta le a hátrányát összetettben, olyan távolságra volt, amivel simán megnyerhette volt a versenyt, hiszen volt hátra két hegyi etap. Ekkor jött az ominózus 19. szakasz, ahol combizomhúzódás miatt feladta a versenyt. Mint később kiderült, csapattársai sem tudtak róla, ellenben már pár embert értesítettek az ügyben, Pinot napok óta titkolta a dolgot, azt gondolta, majd jobban lesz. Abban biztosak lehetünk, hogy az irodáknak is volt erről belsős infója, hiszen Pinot szorzója irreálisan magas volt a H2H piacon, azzal a Bernallal szemben, aki előző nap szökött.

Minezekből arra következtethetünk, hogy az irodák már a kerékpársportban is tökéletesen tisztában vannak az eseményekkel, jobban, mint egy napi szinten benne lévő sportfogadó. Mit tehetünk? Gyárthatunk megannyi adatbázist és teóriát, hiszen a bukik mindig fejlettebb eszközökkel rendelkeznek, nem abban a korszakban élünk, ahol Voulgaris meggazdagodott. Ha csak egy lábon állunk, akkor gyakorlatilag esélyünk sincsen, kivétel akkor, ha egészen elképesztő megérzésekkel rendelkezünk, esetleg belsős infókkal.

Miben bízhatunk és mit tehetünk? Figyeljünk, rohadtul figyeljünk, mivel amikre a bukik nem tudnak megfelelően készülni, az a jelenlegi forma hatása rövid és olykor hosszabb távon. Bármilyen furcsa is, de még mindig vannak nem megfelelően értékelt csapatok/sportolók, akiknél nem hiszik el, hogy nyerhetnek. Ennyi lenne a titok? Nem, viszont érdemes azt a pár mérkőzést meglovagolni, amikor egy ilyet megszimatolunk, amikor valakit alul- vagy túlértékelnek.

Amikre itt gondolok:
- Rennes bajnoki rajtja: PSG-től elszenvedett kupadöntő után Julien Stephan lecserélte a kapusát, illetve csatárposzton Niang kapott szerepet első három meccsük az alábbi volt a Ligue 1-ban: Montpellier 1-0 (3.50), PSG 2-1 (8.00), Strasbourg 2-0 (2.70), majd jöttek megint a változtatások és visszaestek.
- Barcelona rajtja a LaLigában idén. Griezmann érkezése, illetve Neymar le nem igazolása belső feszültséget generált, ahogyan Messi sérülése is, ennek hatása pedig az első fordulóban volt érezhető. Idegenben jóval gyengébb a Barca, ami elsősorban Valverde "visszafogott" taktikájának köszönhető, ez pedig az érkezők miatt hatványozottan érezhetőbb volt: Bilbao 0-1 (5.25), Osasuna 2-2 (4.33), Granada 0-2 (7.00). A hatás még később is érezhető volt, erre a későbbiekben is érdemes figyelni a szezon során.
- Mönchengladbach idei szezonja: Marco Rose kiváló edző volt a Salzburgnál, támadó foci orientált volt, ami jól jött a Gladbachnál is, akik nyáron vettek két jó felépítésű, gyors és agresszív támadót, akik ráadásul jól futnak be az üres területekre, emiatt könnyebb támadásokat vezetni. Ezt kihasználva lőtték a gólokat, idegenben jól kezdtek, el lehetett csípni nagy oddsokat, de mostanság sem jöttek zavarba a nagyobb csapatok ellen.

Hasonló tippekre lehet majd számítani a naplóba, csak jönnének már a tippek, ugye? Legyen ki ellen fogadni!
Cím: Re:Az élet nem habostorta
Írta: sunik29 Dátum január 05, 2020, 20:43:03
Szia Pozz, a Rennes-el kapcsolatosan visszaeseset  konnyu volt porognosztizalni , lathatod az elso 3 merkozesuk(amit te is felhoztal) nagyon nagy szerencse kiserte, (a bukik jol lotek be a szorzot) rendre nem erdemeltek annyi 3 pontos gyozelmet,  mint utolag ki is derult , ezt csak azert irom mert ezt meglovagoltam anno .
Cím: Re:Az élet nem habostorta
Írta: Pozzato Dátum január 05, 2020, 22:24:04
A Rennes csapatával kapcsolatban szerintem kicsit csalóka a helyzet. Julian Stéphan 2018 decemberében vette át az irányítást, rögtön négy győzelemmel kezdett. Francia léptékkel mérve fiatal edzőnek tekinthető (39 éves), felmérte, hogy nem a Liverpool padjára ült le, akad egy-két tehetséges játékosa, de összességében ezzel a csapattal nem lehet(ne) megváltani a világot. Emiatt általában eléggé konszolidált felállásokat választ: 5-4-1, 4-4-2 vagy 4-2-3-1.

Ez onnan ered, hogy ő is elsősorban védekező feladatokat látott el, mikor labdarúgó volt (védekező középpályás), ezért a szervezettségre és ez által a biztos alapokra helyezte a csapatát. Rendszerint védekező "falakat" hoz létre a meccseken, két sávban zárja le a saját tizenhatosa környékét, ilyenkor általában 8 ember védekezik, elől pedig a támadók zavarnak. A kontrák miatt kell egy gyors, amolyan erőember (Niang), aki begyötri a helyzeteket, illetve egy technikás játékos, az ész (Hunou).

A széleken rendkívül gyors játékosaik vannak, általában Stéphan csapata az oldalvonal mellett vezeti támadásaik többségét: Del Castillo és Raphinha jól ad be, gyorsak és képesek megoldani az egy az egy elleni szituációkat egy váratlan csellel. Ennek a négy támadó felfogású játékosnak gyakorlatilag egy folyamatos futás a mérkőzés, rendre mozognak be az üres területekre, hogy kapják a labdát és roboghassanak a kapu felé.

Hátul gyakorta váltanak öt védőre, illetve előszeretettel használják a négy védő előtt a két zavaró játékost is. Nagyon szervezett a Rennes, ezért is volt érthetetlen a szorzó például a PSG ellen. Már a tavalyi kupadöntőn is legyőzték őket, ahogyan az augusztusi fináléban is megszorongatták a párizsi sztárcsapatot. Ahogyan írtad @sunik29 , tényleg nagyon kevés helyzetettel dolgoznak, de ez tudatos náluk, cserébe nagyon hatékonyak: a kaput eltaláló lövéseik 34%-ból gólt érnek el, ez már PSG-szint.

Stéphan állítólag kiváló pedagógus, mivel sokáig edzett utánpótlás csapatokat (Rennes-nél is dolgozott), ezért ért a fiatalokhoz (ő maga sem idős), játszatja őket rendszeresen. Eduardo Camavinga korosztálya egyik legnagyobb tehetségének számít, mindössze 17 éves, de már 35 millió euró az értéke, stabil kezdő, rendkívül jól szűr és az ellentámadások olykor tőle indulnak. Raphinhát kezdetben temették, de az elmúlt hetekben megtalálta a formáját, illetve érdemes még Niang és a támadók mellett kiemelni Faitout Maouassát, aki univerzális baloldali játékos. Elsősorban védekezik, de támadásoknál sem elveszett, lát a pályán, jól ad be és megvan a kellő sebessége is az oldal bejátszásához.

Ez a Rennes nem kiemelkedő csapat, de Stéphan azt csinált belőle, már ott vannak a dobogón. Érdemes megnézni, hogy tavaly, miután átvette a 39 éves edző az irányítást, hazai pályán egy 6-5-1-et produkálta, 20 rúgott és mindössze 7 kapott góllal 12 mérkőzésen. Mindössze a Lyon tudta őket megverni, de elverték a bajnoki második Lille-t is. Védekezésük nagyon rendben volt.

Mindezek után pedig a PSG ellen HAZAI pályán kaptak egy 8.00-as szorzót úgy, hogy a vendégek védelme erősen felforgatott volt a hiányzók miatt (Kehrer, Kimpembe és Kurzawa), elől nem volt Neymar, de ott összességében rendben voltak. Az pedig már csak érdekesség, hogy a PSG idegenbeli meccsein olyan hazai csapatok kaptak ennyire magas szorzót, mint a Dijon, Angers vagy a Caen az év második felében (ők az utolsó hat hely valamelyikén végeztek).

Mindenki döntse el maga, hogy mennyire volt ez a szorzó rendben, szerintem a realitás olyan 3.50-5.50 között lett volna valahol félúton.
Cím: Re:Az élet nem habostorta
Írta: Pozzato Dátum január 17, 2020, 11:12:21
A tyúk és a tojás a esete

Örök kérdés, hogy melyik volt előbb: tyúk vagy a tojás? A sportfogadásban is van egy hasonló témakör, amiről kevesebb szó esik, pedig lényeges lehet a sikerességünk kimenetele kapcsán:
Milyen metódus alapján fogadunk: megérzésből és az előre kitalált tippet próbáljuk alátámasztani, vagy éppenséggel fordítva? Megvizsgálunk a lehetőségeinkhez mérten a legtöbb tényezőt egy esemény kapcsán és ezek alapján találjuk ki az optimális tippet?

Amikor egy stratégia mellett tesszük le a voksunkat (értem ez alatt mondjuk a 2,5 over vagy a 1.90-es szorzón hazai győzelmet), akkor gyakorlatilag előre eldöntjük, hogy melyik mérkőzésre milyen végkimenetelt "húzunk rá". Mindezeket pedig utána próbáljuk alátámasztani, mivel ez a megérzésünk, ezért visszaigazolásokat keresünk, hogy jól gondolkodunk. Sok esetben nem is próbáljuk megkérdőjelezni magunkat, mindössze egy gyors "helyeslést" kérünk.

Mi az egyik mozgatórúgónk ebben az esetben? Az időspórolás. Van egy feltételezésünk, amit próbálunk sebtiben alátámasztani. Nem is próbáljuk más szemszögből vizslatni a dolgokat, megkérdőjelezni a predikciónkat, hanem gyorsan fogadni, hiszen az idő sürget, kell a pénz. Ez veszélyes, hogy egy klasszikust idézzek. Mikor ránézünk egy Juventus - Inter mérkőzésre, már kialakul bennünk egy tipp, de mit tehetünk ez ellen? Hogyan lehetünk "vakok" egy mérkőzés kapcsán?

Az objektivitás nagyon nehéz, próbáltam rá kísérleteket tenni, elsősorban akkor működik, ha számunkra kevésbé ismert sporteseményre fogadunk, ahol bizony utána kell járni a dolgoknak. Mindkét eshetőséget próbáltam, nem mértem, hogy melyik a sikeresebb, de az biztos, hogy nagyobb sikerélménnyel kecsegtet egy kevésbé ismert mérkőzés megtippelése, mint egy "tuti" eltalálása. Mi viszont nem csak a sikerélményre "gyúrunk", hanem a pénzre is.

Ez a napló amolyan kísérleti célú is lesz egyben (ahogyan sok más ezen a fórumon): ha lesz is az elemzés előtt "ötletem", megpróbálom minél több szemszögből megvizsgálni az adott eseményt, mert lehetséges, hogy egy teljesen új tippet találok, ami jövedelmezőbb lehet, mint az eredeti elgondolás, de az lesz az ideális, ha semmi ötlet nincsen előtte. A célom nem az időspórolás, mindössze azért elemezni, hogy túl legyek rajta, mert abból sosem lesz semmi jó.

Nem előre elgondolt stratégiák alapján fogok tippelni, mert azzal korlátoznám magam. És ha már önkorlátozás, akkor jöjjön még egy témakör: single vagy kombi? Ez rengeteg kezdő vagy akár már tapasztaltabb fogadó kérdése is, de nincsen egzakt válasz rá. Azt vallják a profik, hogy a single fogadásokból lehet csak profitot termelni, amiben van is ráció, én is ezt hangsúlyoztam a hozzászólásaimban, de ott egy másik tényező is: önmagunk korlátozása.

Ha lefektetünk szabályokat, akkor egyből korlátok közé szorolunk, elveszik belőle a minimális "szórakoztatás" is, amikor izgulsz egy 5 meccses kombi utolsó találkozójáért. Természetesen az sem megoldás, ha csak arra építünk, hiszen túl nagy a variancia, ezért a magam részéről egy olyan megoldást találtam erre, hogy a fő profil marad a single tippek, de a havi keret 2-3%-át kombikra áldozom, ezzel is megtartva a "mókát", nem érzem majd egy monoton cselekvésnek az egészet.

Ezzel természetesen kicsit magam ellen is beszélek, hiszen a single tippekben láttam a stabilitást és a jó bankroll management alapját, de folyamatosan változunk, formálódunk.

Mennyi az annyi? Végső bankroll 500 millió euró lesz, nem egy nagy összeg, nem baszom fel az egészet az első tuti 10-es szorzóra, szóval ne várjunk rögtön csilliárdos téteket a naplótól. Hétvégére talán már tervezek tippet is, nem csak a rendkívül éles gondolataim megosztását.
Cím: Re:Az élet nem habostorta
Írta: Pozzato Dátum január 18, 2020, 14:29:49
Jöhet is egy rossz tipp, hogy beindítsuk a dolgot:

Lazio - Sampdoria
Időpont: 2020.01.18.  15:00
Tipp: Sampdoria gólt szerez
Odds: 1.65
Tét: 2% (10 millió euró)

Gondolatmenet:
Az olasz ligában a mérkőzések 58%-ban esik mindkét csapat részéről gól. Ez elég szép arány, ezen a meccsen erre 1.80 körüli szorzót kapnánk. A Lazio hazai pályán azonban erős, liga egyik legjobbja, még nem kaptak ki, holtversenyben a legkevesebb gólt kapták. Sampdoria? Idegenben borzasztóan gyengék, egyike a legrosszabb csapatnak, még az egygólos átlagot sem érik el, három bajnokin be sem találtak. Evidens lenne, hogy emiatt felesleges fogadni erre az opcióra, sima Lazio győzelem lenne, akár 3 vagy 4-0.

Számomra aktuális formák mást mondanak. A Sampdoria borzalmasan kezdte a szezont, sorra jöttek a vereségek, aztán pár hete valami változott Ranieri együttesénél: visszatalált a 4-4-2-es felálláshoz, megszorongatták a Juventust és a Milant, megverték legutóbbi fordulóban magabiztosan a Bresciát. Ezekből erőt meríthet az amúgy nem olyan gyenge keret. Azért náluk focizik a tavalyi gólkirály, aki elmúlt fordulóban két gólt vágott. Több fontos változás is volt még a felállás cserélésén kívül: bekerült a keretbe a hórihorgas német védő, Julian Chabot. 195 centiméter, eléggé félelmetes párosítás a szintén 190 centiméter feletti Colley-val a védelem közepén. Középpályáról kikerült Ramírez, aki sok esetben csak egy fék volt. A 11 meccséből 3-4 volt értékelhető, többin inkább csak hátráltatta őket. Bekerült azonban Karol Linetty, aki nem annyira gyors, ellenben igazi csapatjátékos, mi sem mutatja ezt jobban, mint három gólpassza az idei meccsekről. Jakub Jankto helyét is megtalálta az új felállásban Ranieri, kikerült a szélre, Jankto azóta jóval jobban teljesít, Brescia ellen szárnyalt (1 gól és 2 gólpassz).

A hazaiak sorra nyerik a meccseket, bejelentkeztek a dobógóért, érdemes velük most már számolni. Két komoly tényező szól a meccsen ellenük: szerdai kupameccs, ahol azért pár stabil kezdő szerepet kapott (Immobile, Acerbi, Luis Felipe), illetve Lulic eltiltott. Helyére az a Jony került, akinek idén egy jobb meccse volt, többi értékelhetetlen. Pont az ő oldalán lesz Linetty, illetve arról a részről szerzi góljait Quagliarella is. A Lazio viszont 5 bajnokin nem kapott gólt hazai pályán, azonban ott a tényező, hogy hajlamosak bizonyos találkozókat "lazábban" venni. Amikor nagyobb az előny, simán kihagynak egy rövid időre, amit kihasználhat a Samp. Vannak annyira jó formában, hogy egy gólt szerezzenek, de azért is ilyen alacsony a tét, mert nem ez az év legbiztosabb tippje.
Cím: Re:Az élet nem habostorta
Írta: csabax Dátum január 18, 2020, 15:16:50
Idézetet írta: Pozzato Dátum január 18, 2020, 14:29:49
Tét: 2% (10 millió euró)
Ez azért "ott van a szeren" azzal a 2 százalék 10 millió euróval.  :D :D :D :D :D
:beerchug: :beerchug: :beerchug:
Cím: Re:Az élet nem habostorta
Írta: Pozzato Dátum január 18, 2020, 15:39:05
Idézetet írta: csabax Dátum január 18, 2020, 15:16:50
Ez azért "ott van a szeren" azzal a 2 százalék 10 millió euróval.  :D :D :D :D :D
:beerchug: :beerchug: :beerchug:
Itt már nem szabad kicsiben játszani, mondjuk a tipp így is vakon van, ahogyan a Sampdoria is.  ;D
Cím: Re:Az élet nem habostorta
Írta: Pozzato Dátum január 18, 2020, 16:46:29
Idézetet írta: Pozzato Dátum január 18, 2020, 14:29:49
Jöhet is egy rossz tipp, hogy beindítsuk a dolgot:

Lazio - Sampdoria
Időpont: 2020.01.18.  15:00
Tipp: Sampdoria gólt szerez
Odds: 1.65
Tét: 2% (10 millió euró)

A tipp jött meglepő módon a pocsék kezdés után, Lazio jól, Sampdoria botrányosan kezdett, de jött a már említett Linetty, szóval milliós bevétel meg is van. Estére morfondírozás címén van egy tipp, ami alapból szerepelt volna mára, de még egyszer átrágom.
Cím: Re:Az élet nem habostorta
Írta: Pozzato Dátum január 18, 2020, 20:37:55
Az eredeti egyetlen tipp ez lett volna:
Napoli - Fiorentina
Időpont: 2020.01.18.  20:45
Tipp: 2,5 gól alatt, illetve döntetlen
Odds: 2.20 és 4.20
Tét: 5% (25 millió euró, 2,5 gól alatt: 22 és döntetlen: 3)

Gondolatmenet
Két olyan klub, amely mélyen várakozáson alul teljesít idén, ráadásul mindketten edzőváltáson mentek keresztül, hasonlóság még, hogy defenzív beállítottságú trénerek irányítják őket jelenleg. Eddig két alkalommal találkozott Gattuso és Iachini csapatai egymással, mindkét alkalommal a San Siróban, egyiken 3-0-ra nyertek Gattusoék, másik 1-1 lett. Iachini Serie A-s mérlege döntetlenek szempontjából: 29%, míg Gattusoé szintén 29%. Mind a ketten a védekezésre helyezik a fő hangsúlyt, egyikük sem remekelt eddig edzőként, kiemelt sikereik nincsenek.

A Napoli kerete jóval erősebb annál, mintsem, hogy a hátsó régióban vitézkedjen, de Gattusóval még rosszabb a helyzet, mint Ancelottival volt. A Milannál sem tudott a védekezésen kívül másban fejlődni a Gattuso által irányított csapat, de az legalább stabilnak volt mondható. Jelenleg négy bajnokit vezényelt le nekik, voltak olyanok, ahol sok volt a helyet, de a gólok nem jöttek. Sérüléssel bajlódó játékosok száma kétségbeejtő: Dries Mertens, Kalidou Koulibaly, Faouzi Ghoulam, Kevin Malcuit és Mario Rui. Szélső hátvédek hiányzása miatt vészmegoldások vannak a nápolyiaknak, Manolas mellől pedig nagyon hiányzik Koulibaly. Elől még nagyobb a gond, hiszen Mertens sérült, ha ő nincsen, akkor Milik az egyetlen olyan támadó, akitől várhatják a gólokat, Insigne ingadozó, Lozano egyelőre formán kívül, Llorentének pedig kevés az 10-15 perc, amiket kap manapság.

Fiorentinához olyan edzőt hoztak, aki elsősorban a második vonalban remekelt csapataival, idegenben még inkább defenzívebb taktikát választ, eddig két meccsen irányított, egyiken 1-0-ra nyertek otthon, idegenben 1-1-re voltak képesek. Nem fognak kockáztatni, hiszen stabil védekezéssel pontot szerezhetnek. Ribéry és Boateng sérült náluk, többiek bevethetőek. Nincsen olyan kiemelkedő játékosuk, akik idegenben is szállítaná a gólokat.

Két edző mérlege a Serie A-ban:
Gattuso hazai meccsein: 2,5 gól alatt: 45%
Iachini idegenbeli meccsein: 2,5 gól alatt: 47%

Amik nem kedvezhetnek a tippnek: Napoli tényleg sok helyzetet dolgoz ki és egyszer bizony ki fog szakadni az a bizonyos zsák. Lehetséges, hogy épp ezen a találkozón... Fiorentinánál is van egy megőrülési faktor bizonyos játékosokban, ezzel pedig felborulhat a pálya és jöhet egy adok-kapok. A Serie A idén erősen overes (2,5 over: 59,16%), mióta Gattuso a Napoli edzője, négy mérkőzésből három alkalommal volt 2,5-nél több gól, de lehetett volna ezeken a meccseken jóval több is, ahogyan a Lazio ellen is nagy csoda volt a 0-1.
Cím: Re:Az élet nem habostorta
Írta: Pozzato Dátum január 18, 2020, 22:54:17
Idézetet írta: Pozzato Dátum január 18, 2020, 20:37:55
Napoli - Fiorentina
Időpont: 2020.01.18.  20:45
Tipp: 2,5 gól alatt, illetve döntetlen
Odds: 2.20 és 4.20
Tét: 5% (25 millió euró, 2,5 gól alatt: 22 és döntetlen: 3)
Azt sajnálom, hogy a döntetlen nem jött, de legalább a fő tipp igen. Nap elvileg 29,9 millió eurót termelt. Gattuso vajon meddig marad Nápolyban?  ::)
Cím: Re:Az élet nem habostorta
Írta: Pozzato Dátum január 24, 2020, 16:09:47
Fucsovics Márton - Roger Federer
Tipp: Fucsovics szettet nyer, illetve Fucsovics a mérkőzés győztese
Odds: 1.83 és 5.50
Tét: 3% (12 + 3 millió euró)

Gondolatmenet:
Azt gondolom, hogy nem érdemes várni, mert Fucsovics szorzója esni fog (már így is csökkent..). Lehetséges, hogy vakon leszek a tippel, de átgondolva, jelen helyzetben jónak tűnik Fucsóra tippelni. Voltak olyan húzásai, amelyek nem szimpatikusak, akadtak flegma meccsei, de mikor egy top ellenféllel játszik, akkor igyekszik a legjobbat kihozni magából. Kétszer játszott eddig Federerrel, mind a kétszer szorosabb csatára kényszerítette, két TB is volt, két éve épp az Australian Openen találkoztak először. Edzettek is már együtt tudtommal, szóval van "előéletük". Federer már 39 éves lesz idén, már tavaly is megviselte a nagy terhelés, ez pedig idény hatványozottan igaz lesz. Azért az a 4 órás meccs nem jött neki jól Fucsovics előtt, aki Shapovalov ellen sem volt zavarban. Egy szettet várok Fucsótól, győzelemre is lehet reális esély, de egy fáradtabb Federer kihagyhat egy kisebb periódusra, jelenlegi Fucsovics pedig képes lehet ezt kihasználni. 

Cím: Re:Az élet nem habostorta
Írta: Pozzato Dátum január 26, 2020, 13:34:03
Idézetet írta: Pozzato Dátum január 24, 2020, 16:09:47
Fucsovics Márton - Roger Federer
Tipp: Fucsovics szettet nyer, illetve Fucsovics a mérkőzés győztese
Odds: 1.83 és 5.50
Tét: 3% (12 + 3 millió euró)

Összességében a profit jött, de azért kár, hogy Fucsovics nem tudott szintet lépni. Eddig a teljesítmény nem jó, de nem is tragikus: 36,86 millió euró (ROI: 85,72%). Nem teljesítünk 110%-on, szóval van még hová fejlődni.
Cím: Re:Az élet nem habostorta
Írta: Pozzato Dátum október 26, 2020, 12:41:38
Micsoda felelőtlenség, ilyen remek naplót parlagon hagyni. Mennyi okoskodás volt benne, de egy kihívással életet lehelünk belé.

Különböző fogadóirodáknál szétszórtam 400 eurót. Össze is szedhetném, aztán vehetnék belőle egy 1310-es Daciát. Csábító nagyon, hiszen ár-érték arányban a legjobb ajánlat. Tovább is gondoltam a dolgot, amolyan mérföldköveket felállítva, miket lehetne még venni a Dacia helyett/mellett:
1000 euró: Egy dízel Robur, körülbelül 40-50 éves
2500 euró: Zetor 5611, laza 50 év, munkaképes
5000 euró: Ennyiből már bőven tudsz venni egy 1967-es Unimogot, ami valószínűleg az év ajánlata (ráadásul még marad is apród)
10000 euró: Marad még 500 euróm, ha egy Beretta Phaser 2300-as gondolkodom, érvényes hajóokmányokkal.
25000 euró: Beleférne egy 150-es Cessna a '70-es évekből.
50000 euró: Kanadában ilyen összegért már tudok saját szigetet venni, ami meggondolandó...
100000 euró: Megvalósulhat az álom: saját szigetet veszek, ahová a Cessnával utazom, de, ha úgy tartja kedvem, akkor a hajóval. Unimogot használhatom a nehéz terepre utazgatni, míg a Zetorral elvégezhetem majd a földmunkát. A gond az, hogy akkor valami "közelebbi" sziget kell, mert a Cessna nem bírná ki az óceánt. Akadnak jutányos áron eladók az európai térségben is, de nagyon előre vagyok, mint Kocsor az imádsággal.

Elméletben már el is költöttem a nem létező nyereményt, most már csak ki kell gondolnom, hogyan vágok bele a tippelésbe. Rengeteg esemény, rengeteg adat, megannyi fogadási típus, nehéz lesz kiválasztani a megfelelőt. Bankroll managament? Ez is majd a következő napokra marad, egyelőre nagyon lelkes vagyok, hogy lesz egy saját szigetem és Cessnám.
Cím: Re:Az élet nem habostorta
Írta: gerry Dátum október 26, 2020, 18:08:16
Sok sikert Pozzato, Karácsonyig legyen meg a 100 ezer Juró :beerchug: :beerchug: :beerchug: :great:
Cím: Re:Az élet nem habostorta
Írta: csabax Dátum október 26, 2020, 18:55:41
Idézetet írta: gerry Dátum október 26, 2020, 18:08:16
Sok sikert Pozzato, Karácsonyig legyen meg a 100 ezer Juró :beerchug: :beerchug: :beerchug: :great:
Csatlakozok.
+
Ébredéskor érdemes lesz még használat előtt kivenni a kezet a biliből.
:beerchug:
Cím: Re:Az élet nem habostorta
Írta: Pozzato Dátum október 28, 2020, 10:09:23
Hangolódó fogadás, sose rossz egy első piros tipp.

Nem szoktam magyar meccsekre fogadni, mert nem igazán ismerem a közeget. Most azonban a selejtezők és az első csoportmeccs után azt mondom, Fradinak nyernie kell. Nem azért mert világverő csapat, hanem nem engedhetik meg "odafönt", hogy kikapjanak. Drágább nem lesz a gáz egy magyar sikerrel, szóval ez egy kellemes tipp. Már az is furcsa volt, hogy pont az ideális csoportba kerültünk - két nagycsapat, majd egy verhető harmadik -, amit követett egy gólszerzés a Camp Nouban. A forgatókönyv az lenne, hazai győzelem az ukránok ellen, majd idegenben 1 pont, meg is van az Európa Liga tavasz. Az is benne van, hogy az utolsó hazai meccsen, katalánok nem hozzák el Messiéket, addigra biztos a továbbjutásuk, így ott is elérnek egy bravúros eredményt (1:1).

Mircea Lucescu annyira jó edző, hogy valószínűleg most valamelyik top csapatot irányítaná, ha mondjuk Spanyolországban vagy Olaszországban született volna. Így azonban marad neki ez a régió, akikkel azért elhozott egy EL-trófeát, meg volt többször is járt a legjobb nyolcban csapataival a BL-ben és EL-ben. Ott van még a magyar-ukrán konfliktus, illetve a Kijev koronavírusos játékosai. Na mindegy, egy szónak is száz a vége, DNB-vel hazait még tegnap megfogadtam, nem szaladt el a ló - főleg az ismeretlen terep miatt -, elég rá csak 10 euró.

Tipp: Fradi DNB-vel 2.25-ért (10 euró).
Cím: Re:Az élet nem habostorta
Írta: Pozzato Dátum október 31, 2020, 14:25:22
Idézetet írta: Pozzato Dátum október 28, 2020, 10:09:23
Tipp: Fradi DNB-vel 2.25-ért (10 euró).
Gyönyörű kezdés, így kell, csúcson kéne abbahagyni, de megyek tovább. Inter - Parma lesz délután, nincsen Lukaku, eddig rendben volt a belga óriás, de ez várható volt, mert az elmúlt hetekben, mind a válogatott, mind a klubjainak a meccseit végigtolta. Mindig tőle várták a megváltást, szóval eléggé nagy gond ez az Internek. Lautaro formán kívül, ezért gondolkoztam egy 2,5 alatti fogadáson, illetve más egyéb opciókban kevés gólon. Következő héten BL-ben fontos meccs Madridban, szóval nem ártana arra sem koncentrálnia Conténak.

10-10 eurót kockáztattam a kevés gólos opciókra (2,5 under / Parma no goal) 2.30 körüli szorzókon. Folytatódik tovább a hangolódás, kisebb téteken, meglátjuk. Ilyenkor szokott jönni egy 4-3 az Internek vagy a Parmának.  ;D
Cím: Re:Az élet nem habostorta
Írta: Pozzato Dátum november 25, 2020, 15:24:31
Sikeres a napló, előző tipp piroska még októberről. Fő a gyors reagálás. Most jön egy "hatalmas" szorzó: Olympiacos vagy döntetlen 3.75-ért meg döntetlen is kisebb téttel 5.50-ért. Guardiola lendülete általában a 4-5. fordulóra fogy el a BL csoportkörben. Alap, hogy mivel erre a körre tippeltem, ezért a következő körben fog hibázni, most nyernek 4-0-ra.  ;D Amúgy a pireuszi csapat kellemetlen ellenfél, idegenben nem mindig acélosak, de hazai pályán bárkivel felviszik a versenyt. Pedro Martinsszal nem rossz a mérlegük: Tottenham 2:2, Wolves 1:1, Marseille 1:0, Bayern 2:3 és Arsenal 0:1.
Cím: Napló, mérlegen a valóság
Írta: Pozzato Dátum február 05, 2021, 23:04:23
Próbáltam valahogy én is életet lehelni a saját naplómba, de hiányzott a megfelelő ötlet, idő és akarat hozzá. A háromból tovább is csak az ötlet a biztos, de remélem, hogy lesz annyi időm, hogy ebben az évben teljesítsem a "projektet".

A kezdőtőke 350 euró, amit két részre fogok bontani: 250 + 100 euró. Előbbi az én saját részem lesz, ahol a tippjeimből próbálok haszonra szert tenni. A második rész lesz az, amit még nem igazán csináltam: guru + napi tippek szekciót fogom nézni és lopni a tippjeiteket. Ez így önmagában azonban kevés lenne.

Az idei év 53 hétből áll, amiből eltelt jelen pillanatban hat. Maradt tehát 47 hetünk. Ez azért fontos, mert igyekszem majd minden hétre 5-6 tippet összeválogatni Tőletek. A cél a 300 tipp. Ha ebből a tippmennyiségből megfelelő profitra teszünk szert, akkor a profit 25%-át szétosztom. A minimális profit, amire ehhez szert kell tenni: 500 euró. Ez azt jelenti, hogy a 100 euróból kell elérni az 500-at. Ebben az esetben 100 eurót szétosztok annak fényében, hogy kik adták a legjobb tippeket. Valószínűleg 30-50 közötti tipsterről beszélünk, akik ezt a két szegmens lefedik összesen, szóval mindenkitől próbálok minimum 4-5 tippet összeszedni, igazságosan. Az a 10 ember, aki a legnagyobb ROI-t termelte, ROI arányosan részesülnek a jutalomban. Értelemszerűen, minél többet nyerünk, annál nagyobb lesz a szétosztott összeg (1000 euró esetén 250 euró stb.).

Van azonban egy tényező, ami kizáró ok a tippeknél: oddshatár. A minimális odds az 1.70-tól kezdődik. Tudom, rengeteg a jó tipp 1.30 vagy 1.45 környékén, de én ebben nem hiszek. Sokkal több munkával jár visszahozni átlag 1.40-es szorzókat, mint 1.80 vagy 2.10 környékét.

Ez az egész a kiválasztás hatékonyságáról is szól majd. Mennyire jól tudok szelektálni mind a saját, mind a ti fogadásaitok közül. Saját fejlődésem szempontjából is jó lesz, hiszen önmagában kevés az, ha ismersz csapatokat, jó a stratégiád, el tudsz mondani sok dolgot az adott meccsről, csak épp az egyetlen rossz tippbe nyúlsz bele. A saját részemnél biztosan nem lesz heti 5-7 tippnél több, de szerintem olykor még a hármat se fogom elérni. Meglátjuk.

Mondhatnám azt, hogy hosszú órákon át "dolgoztam" egy táblázaton, ami szerint fogadok majd, de ez hazugság lenne, körülbelül 1-2 percem van benne (ahogyan az a táblázat komolyságából is látható). Szóval az első oszlop az események száma egy "szelón", míg felül a szorzótartományokat láthatjátok. A %-os mutatók pedig azt jelentik, hogy a teljes bankroll mekkora százalékával fogadok. Mondjuk 2 eseménynél, ha mindkettő szorzók 3.00 és 5.00 közé esik, akkor simán lehet az eredő 16-os szorzó is, ezért az alacsonyabb százalék. Mivel meg kell tartani a játék részét is, ezért olykor lesznek "őrült" szelvények.
Cím: Re:Az élet nem habostorta
Írta: Pozzato Dátum február 12, 2021, 15:48:51
Jöhet "lopkodással" a 100 eurós bankroll növelése. A Super Bowlra akartam tippelni, tetszettek a fórumos tippek, végül ugyanúgy jártam azzal a meccsel is, mint Szigo magyar kupameccsével: szimplán sok volt a teendő és elfelejtettem. Ma még időben vagyok, szóval Szigo dán bajnokijával kezdem:
Idézetet írta: Szigo Dátum február 12, 2021, 14:48:08
Viborg - Fredericia
Labdarúgás Dánia 1. osztály
2021.02.12. 19:00

Tipp: over 4,5
Odds: 6.00
Iroda: unibet

Megjött a kedvem a sok gólos fogadás-kereséshez. Én ma erre a dán másodosztályú mérkőzésre szavazok. A Viborgnak nagyon gyengén sikerült a felkészülése, több váratlan vereséget is szenvedett, minden meccsen legalább két gólt kapott, kivéve a Holstebro nevű negyedosztályú ellenfele ellen, akiktől csak egyet szívtak be. Ezzel szemben a Fredericia pedig szárnyalt, minden felkészülési meccsén legalább három gólt lőtt, pedig volt közte másodosztályú csapat is. Ha a vendég csapat úgy gondolja, hogy a feljutás fontos, akkor most van esélye elkapni a listavezetőt, viszont ahhoz gólok kellenek.

Ez a dán másodosztály, ahol a Viborg vezet, decemberi szünet után, most tértek vissza a csapatok. Voltak felkészülési meccsek, ahol nem törődtek annyira a védekezéssel, de igaz ez a dán bajnokikra is. Egy overes ligában két overes csapat meccse lesz ez, ahol a feljutás a cél. A helyzet a következő: a Viborg annyira jól teljesített a második vonalban decemberig, hogy a 32 éves edzőjüket elvitte a stábjába a Kobenhavn újdonsült edzője (novemberben érkezett...), Jess Thorup. A támadófoci neki volt köszönhető, helyette érkezett Lars Friis, aki tavalyi szezonig David Nielsen segédje volt az Aarhusnál. Ők is overes csapat, ráadásul úgy tűnik a felkészülési meccsekből, sok változtatást nem eszközölt. Kíváncsiságból megnéztem a másik oldalt is, ahol Michael Hansen az edző. Utoljára a Silkeborg padján töltött teljes szezont a második vonalban. Megnyerte csapatával a másodosztályt, sok-sok overes meccet játszottak.

Ezek után megnéztem még az idei statokat a dán második vonalból. A 2,5 overes meccsek bőséggel akadtak (61,46%), de a 4,5 over sem rossz (14,58%). A szorzó gyakorlatilag tükrözi az arányt, mintha az irodák csak a statokat figyelték volna. A 3,5 overből is akadt idén (30,20%), itt is tükrözi nagyjából a szorzó a statokat (3.05). Ezek után az elképzelésem az, hogy 2.38-ért megpróbálom az AH 3 gól feletti opciót. Az esély 30%, hogy beesik, ami alapjáraton nem érné meg, viszont a pénzvisszafizetésre is 30%. A 250-es számlán is megfogadom, mert kicsit beleástam magam a meccsbe, az 1.80-as szorzó a 2,5 overre pedig nem tükrözi a valóságot (1.60 környékén kéne lennie). Az elmúlt két fordulóban kicsit visszaestek a dán bajnokikon az overek, kissé hideg lesz Viborgban, de hó nincsen, szóval nagy gond nem lehet.

Bankroll 2. (kezdőtőke: 100 euró)
Meccs: Viborg - Fredericia
Tipp: 3 gól felett (AH)
Odds: 2.38

Tét: 6 euró

Bankroll 1. (kezdőtőke: 250 euró)
Tipp: 2,5 gól felett
Odds: 1.80
Tét: 8 euró


Téteknél eltértem a 2. bankroll esetében az előre meghatározott egységtől.
Cím: Re:Az élet nem habostorta
Írta: Pozzato Dátum február 12, 2021, 22:29:18
Szigo eredeti tippje sajnos nem jött, két módosított igen.
Idézetet írta: Pozzato Dátum február 12, 2021, 15:48:51
Bankroll 2. (kezdőtőke: 100 euró)
Meccs: Viborg - Fredericia
Tipp: 3 gól felett (AH)
Odds: 2.38

Tét: 6 euró

Bankroll 1. (kezdőtőke: 250 euró)
Tipp: 2,5 gól felett
Odds: 1.80
Tét: 8 euró


A következő tipp egy vasárnapi esemény lesz, de megmondom őszintén, fogalmam sincs, miért van kint.
Kerékpár, Clásica de Almería
Kész csoda, hogy rendeznek ilyen versenyt most, de valamiért úgy érzik, hogy a többi spanyol és portugál verseny nem mehet, de ez az egynapos igen. Ők tudják, de kicsit vonakodva állok a tippeléshez. Egyrészt azért, mert úgy tűnik, hogy ebből egy pénzvisszafizetés lesz.
Tipp: Ivan Garcia Cortina előrébb végez, mint Luka Mezgec
Odds: 2.50
Tét: 6 euró

Azért a módosított tét, mert valószínűleg időpocsékolás, de ott van bennem a hátha. Rövid indoklás: Luka Mezgec nem indul ezen a versenyen, mert a csapata másokat nevezett. Abban bízom, hogy valami cashout folytán lemehet annyira Mezgec szorzója, hogy felvegyem mondjuk 1.40-es szorzón az összeget, de erre is kicsi az esély, valószínűleg tét vissza lesz belőle.
Cím: Re:Az élet nem habostorta
Írta: Pozzato Dátum február 14, 2021, 21:49:44
Idézetet írta: Pozzato Dátum február 12, 2021, 22:29:18
Tipp: Ivan Garcia Cortina előrébb végez, mint Luka Mezgec
Odds: 2.50
Tét: 6 euró
Vissza a pénz, várható volt, de egy próbát megért. Közben a világban: Lil G házasodik - két hónap után megtalálta élete párját -, míg Varga Judit elválik. Amit az élet az egyik kezével ad, azt visszaveszi a másikkal, vagy ez most ide nem is jó idézet? Mondjuk ezt akár még Coelho is írhatta volna, de ő inkább ilyeneket osztott meg a világgal: "Amikor igent mondasz másoknak, győződj meg róla, hogy nem mondasz nemet magadnak."  Tisztára mint egy Szabó Péter videóban. Dr. Mogácsot idézve, bárki képes kitalálni ilyen okosságokat: "Elcsúszik, mint óvodás a jégen". Valószínűleg ez utóbbi a legmegfelőbb idézet a mai napra.
Cím: Re:Az élet nem habostorta
Írta: Pozzato Dátum február 15, 2021, 23:10:44
Hajnalban GSW - Cavs, előbbi PO-ért megy, utóbbi meg végre hazafelé tart, de előtte még a nyugati túra utolsó meccsét tolják le. Annyira kell ez nekik, mint Navalnijnak a gulág, de az élet nem habostorta. Twitteren jött a hír Wojtól, hogy a Cleveland árulja Drummondot, szóval a center már a GSW ellen sem játszik. A Cavsnél így Nance Jr. és szerelem hiányában Jarrett Allené lesz a főszerep. A gond az, hogy gyorsan kapcsoltak az irodák is, srófolták is 13,5-re a lepattanói számát. Aki bátor, az 1.80-ért próbálkozhat vele, mert a másik oldalon nincsen érdemi magas Wiseman kiesése miatt. Ami érdekesebb lehet az Allen pontjai (15,5 over), de még inkább Steph Curry megőrülése. Képes rá megint? Az elmúlt meccsen kicsit lekapcsolt, de most megint kéne az elborultság tőle. Collin Sexton képes jó védekezésre, de 2.20-ért annyira jónak tűnik az 5,5 over Curry tripláira. Képes lehet hatot bedobni, volt egy sorozata február 11-ig, amikor a hat meccsre átlagban hét beszórt tripla jön ki. Elborult.
Tipp: Curry triplái 5,5 felett
Odds: 2.20
Tét: 4 euró

Nem voltam tökös, de minimális aprót feldobtam rá. Még ez a videó is itt marad, Miami leszállás, darabosra sikeredett a franciáknak a vége.
https://www.youtube.com/watch?v=38LHey_fEdg
Cím: Re:Az élet nem habostorta
Írta: Pozzato Dátum február 17, 2021, 10:23:09
Idézetet írta: Pozzato Dátum február 15, 2021, 23:10:44
Tipp: Curry triplái 5,5 felett
Odds: 2.20
Tét: 4 euró

Nem hoztam újabb tippet, megfelelőt sem láttam a lopkodásra. Tudom, nem Gulácsi hibája volt egyik gól sem tegnap, de azért érdekes, hogy top európai csapatok és válogatottak ellen próbáltam megnézni az átlagát. Végül 3-4 év átnézése után arra jutottam, hogy fontosabb meccseken 2 bekapott gólos átlaga van Gulának. Természetesen van olyan meccs, amit lehoz 0-ra, de van amikor 3-5 gólt kap. Azt mondjuk érdemes lenne megnézni, hogy mondjuk ezekből mennyi a védelem érdeme vagy hibája, és mennyi Gulácsié.

A másik érdekesség a Barcelona védekezése Carley Pusol és Javier Mascherano nélkül az egyenes kieséses szakaszban. Amikor Piqué nem az említett játékosokkal volt párban a védelemben (már egy ideje visszavonultak mind a ketten), akkor születtek érdekes eredmények:
- Juventus 0:3
- Bayern München 0:3, 0:4, 2:8
- PSG 0:4, 1:4
- Roma: 0:3
- Liverpool 0:4

Ezzel nem azt mondom, hogy Piqué a hibás, hanem azt, hogy igazi vezér nélkül a védelem bármikor képes 3-4 vagy több gólt kapni (ellenféltől függ). Ami még érdekes, hogy mennyire Messi-függő a csapat. Mióta távozott Neymar, Messi 8 gólt szerzet az egyenes kieséses szakaszban úgy, hogy az a csapat első két góljának valamelyike volt a mérkőzésen. Ez így összességében 44%-os befolyást jelent. Mennyi volt a gólpassz? Ez ami megdöbbentő: 1 gólpassz (ugyanezen feltételek esetén). Egyszerűen nincsen kinek passzolnia kritikus helyzetben, mikor még szoros a mérkőzés állása. Hiába beszélünk olyan játékosról, aki pályafutása során majd 300 gólpasszt adott, jelen helyzetben nem tud olyan személynek passzolni, aki gólra tudna váltani a helyzetet. Teljesen átfordult a Messi-függőség Barcelonában, olyannyira mindent Messitől várnak, hogy ezt csak azzal lehetne megoldani, ha Messi lelépne nyáron (mondjuk már tavaly meg kellett volna lépnie). Neki is jót tenne, Barcelonának is (vagy csődbe menne a klub).
Cím: Re:Az élet nem habostorta
Írta: Pozzato Dátum február 17, 2021, 22:33:59
Először egy nagyobb "szelóra" gondoltam, de végül megmaradtam ennél a meccsnél:
Washington - Denver
Papíron ez sima vendég, hiszen erősebb nyugati csapat, míg a Wizardsnál azért küzdenek, hogy Westbrook tripla-duplás átlagot hozzon, illetve Beal pontkirály legyen. Fordítsuk meg: Denvernél sok a sérült, gyakorlatilag Jokic maradt - ha egyáltalán játszik -, back-to-backből érkeznek, ahol kikaptak. Utazás Bostonból Washingtonba, fél csapat pihenőn. A keleti túrájuk második meccse lesz, az egészhez semmi kedvük, de szerencséjükre, ha nem hajtják túl a csapatot, akkor a Cleveland és az Atlanta meccsek hozhatóak, utána meg otthon elverhetik a Washingtont majd február végén. A Wizards most két meccses győzelmi "szériából" érkezik, lendületben a csapat, most még be lehet szállni a Play-In-ért folytatott küzdelembe.
Tipp: Wizards győzelem
Odds: 2.35
Tét: 6 euró
Cím: Re:Az élet nem habostorta
Írta: Pozzato Dátum február 18, 2021, 11:31:36
Idézetet írta: Pozzato Dátum február 17, 2021, 22:33:59
Tipp: Wizards győzelem
Odds: 2.35
Tét: 6 euró

Nem akartam fogadni az Európa Ligára, mert feleslegesnek éreztem (általában ilyenkor jönnek a rossz tippek). Megnéztem azért a kínálatot, végül egy meccs mégis megfogott.
Benfica - Arsenal
Először nem értettem, miért esik az Arsenal szorzója, mondván Jorge Jesus (Benfica) rendkívül tapasztalt szakember, többször járt nemzetközi kupadöntőben (EL-ben is kétszer), specialitása a kupasorozatok. Most azonban annyira gyenge keretttel kell dolgoznia, hogy a bajnoki cím biztosan elúszott, mindössze a nemzeti kupa és az Európa Liga maradt. Az utóbbi az egyetlen hely jelenleg, ahol a fiatalok megmutathatják, mire képesek. Ebből él a Benfica, jelenlegi pandémiás helyzetben fontos lenne, ha egy tehetség feltűnne és el tudnák passzolni 40-50 millióért. Küzdenie kell a portugáloknak. Grimaldo, Éverton és Núnez triótól várják, hogy valami profitot tudjanak belőlük csinálni.

Érdekes helyzet, mert a többi játékos vagy idős, vagy nincs azon a szinten, hogy a PL-be elpasszolják őket 30-40 millióért. A fentebb említett trión viszont érződött az Európa Liga csoportkörben is, hogy ki akarnak törni a Benficából. Núnez szórta a gólokat (képen statok róla), Grimaldo és Éverton pedig gólpasszokkal és cselekkel vétette magát észre. Amit fontos kiemelni: ez a Benfica nem tud védekezni. Lassú és körülményes hátvédjeik vannak (Vertonghen, Jardel és talán Otamendi is ide sorolható), akiknél ugyan van nemzetközi rutin, de valószínűleg nem tudják majd felvenni a tempót az Arsenal támadóival. Jardel ráadásul sérült, ahogyan két Benfica jobbhátvéd (tovább gyengítik az amúgy sem erős védelmet).

Fogalmam sincsen, hogy játszik az Arsenal, de egy biztos: Benfica nem állhat be védekezni, mert nem tud, így az angolok nyugodtan támadhatnak. Jorge Jesus viszont ilyenkor bátran nyúl a támadófocihoz. Két éve, mikor Libertadores-kupában nyertek, volt 5-0-s és 6-2-es meccse is az egyenes kieséses szakaszban. A meccs ráadásul Rómában lesz, szóval még a minimális hazai pálya sincs meg a portugáloknak. Az Arsenalnak is elúszott egy jó bajnoki helyezés, szóval Arteta figyelme az EL-re összpontosulhat. Ez az, ami a szűk keresztmetszet lehet: mi van akkor, ha Arteta nem akar támadni, beállnak védekezni? Emiatt veszélyes a 2,5 over tipp, de ennek reális nézve, két gyenge védelem és jó támadósor esetén, olyan 1.50 vagy 1.60 környékén kéne lennie, nem 1.90 körül.
Tipp: 2,5 gól felett
Odds: 1.90
Tét: 6 euró
Cím: Re:Az élet nem habostorta
Írta: Pozzato Dátum február 18, 2021, 23:41:54
Micsoda tipp volt, ja, nem.  ;D  Mindig az a fránya első megérzés a jó.
Idézetet írta: Pozzato Dátum február 18, 2021, 11:31:36
Tipp: 2,5 gól felett
Odds: 1.90
Tét: 6 euró
Cím: Re:Az élet nem habostorta
Írta: Pozzato Dátum február 21, 2021, 10:45:03
Hubika tippje kerül be a naplóba, nem értek a kézilabdához, de engem meggyőzött az írása.
https://www.sportfogadas.org/guru/tipp/493095

Tipp: Löwen 28,5 gól felett
Odds: 1.84
Tét: 5 euró
Cím: Re:Az élet nem habostorta
Írta: Pozzato Dátum február 21, 2021, 15:00:56
Ennyi, nem bonyolult sportág, jött is Hubika tippje. Ha 29 gól kell a tipphez, pontosan 29-et dobnak, így kell ezt csinálni.
Idézetet írta: Pozzato Dátum február 21, 2021, 10:45:03
Tipp: Löwen 28,5 gól felett
Odds: 1.84
Tét: 5 euró
Cím: Re:Az élet nem habostorta
Írta: Pozzato Dátum február 22, 2021, 15:09:00
Az NBA topicból hozom át az ötletem:
Idézetet írta: Pozzato Dátum február 22, 2021, 15:06:27
Lehetséges, hogy valamit én néztem be, de ennyire nincs érték a Washington győzelmében? Tudom, Lakers a címvédő, szerintem jók idén is, de nincsen Anthony Davis és Dennis Schröder. Két vereség zsinórban, most LeBron játéka is kérdéses. Lehet simán vesztes lesz, de húzok egy hendit Westbrookékra.

Lehetséges, hogy közben majd kijavítanak, de maximum akkor nyomok egy cashoutot a tippre:
Tipp: Wizards +6,5 ponttal
Odds: 1.91 (oddsboost)
Tét: 6 euró



u.i.:
Mastermind: egyik topicban írsz egy megérzésről, saját naplódba pedig átmásolod a megérzésed a tippel, dupla pont, mondjuk nekem nem.
Cím: Re:Az élet nem habostorta
Írta: Pozzato Dátum február 23, 2021, 09:03:23
Idézetet írta: Pozzato Dátum február 22, 2021, 15:09:00
Tipp: Wizards +6,5 ponttal
Odds: 1.91 (oddsboost)
Tét: 6 euró

Beal és Westbrook tolták a Wizards szekerét. Gondban lehet majd ez a Lakers, ha AD nem lesz egészséges. LeBron helyében én kiülném a Utah elleni meccset. Tudom, ilyenkor szokott jönni egy hero win, de többet érne hosszabb távon számára, ha pihenne pár meccset őt is. Apropó, Utah! A kispad 19 triplát tolt, minden megerőltetés nélkül dobtak 132 pontot (mondjuk a Hornetsnek lehet a Szolnok is dobna 132-t  ;D).
Cím: Re:Az élet nem habostorta
Írta: Pozzato Dátum február 27, 2021, 21:14:59
Ugorj, ha műugró vagy, ha igazi, akkor is
https://www.youtube.com/watch?v=DAkZ8HXTmXw
Cím: Re:Az élet nem habostorta
Írta: Pozzato Dátum március 02, 2021, 13:45:54
Mai lopás Titti teniszes elemzése, itt olvashatjátok:
https://www.sportfogadas.org/guru/tipp/496878

Én nem tudnék még pluszban írni (minek is? Titti és Zsivany mindent leírtak a meccshez), próbáltam valami nagyobb szorzót kicsikarni, de nem akarok telhetetlen lenni...
Tipp: Chardy +1,5 szett
Odds: 1.66
Tét: 5 euró
Cím: Re:Az élet nem habostorta
Írta: Pozzato Dátum március 02, 2021, 17:10:39
Idézetet írta: Pozzato Dátum március 02, 2021, 13:45:54
Tipp: Chardy +1,5 szett
Odds: 1.66
Tét: 5 euró

Egy újabb tükörsima tipp, most Tittitől, ennyi.  :beerchug:
Cím: Re:Az élet nem habostorta
Írta: Pozzato Dátum március 05, 2021, 10:12:28
Oakland elemzése fogott meg a mai Valencia - Villarreal meccsről. Sok-sok jó dolgot ír, olvassátok el:
https://www.sportfogadas.org/guru/tipp/496275

Írnék még egy kis statisztikát:
Javi Gracia (Valencia edző) nemezise a Villarreal edzője, Unai Emery. Gracia eddig a legtöbb meccset edzőként ellene játszotta, mérlege: 1 döntetlen és 8 vereség. Elképesztő, 7 meccsen rendszerint 2 (vagy 3) gólt kapott Emery csapataitól. Ha ez nem elég, akkor a 9 meccsből 6 alkalommal volt kiállítás. Alig múlt el találkozó "erőszak" nélkül. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a Villarreal idegenben az egyik leghatékonyabb csapat a helyzetek kihasználását tekintve, akkor gondban lehet a Valencia, főleg, mert ahogyan Oak is említette, Diakhaby nem bevethető a védelemben. Valencia otthon: pontatlan játék, kevés labdabirtoklás, még kevesebb kaput eltaláló lövés.

Kiállítás: 4.25
Villarreal góljai 1,5 felett: 2.16
Villarreal győzelem: 2.08
X2: 1.28
Büntető lapok 4,5 felett: 1.72

Nagyon csábító a kiállítás, de Villarreal 1,5 gól felett is. Amelyik csapatok tudtak védekezni, azoknak alig rúgott gólt a Villarreal, de ahol szétesett a védelem, ott 2-4 gól simán jött a részükről. Tudom, következő héten Európa Liga lesz nekik, de ilyen több sebből vérző Valenciát meg kéne csapniuk, ha már ennyire megy Emerynek Gracia ellen.

Tipp: Villarreal 1,5 gól felett
Odds: 2.16
Tét: 4 euró
Cím: Re:Az élet nem habostorta
Írta: Pozzato Dátum március 13, 2021, 18:51:16
Idézetet írta: Pozzato Dátum március 05, 2021, 10:12:28
Tipp: Villarreal 1,5 gól felett
Odds: 2.16
Tét: 4 euró

Rég jártam erre, most jöhet egy NBA tipp.
Charlotte Hornets - Toronto Raptors
Úgy tűnik, hogy Jordanék személyesre vették.  ;D Be akarnak jutni a PO-ba, mégpedig "alanyi" jogon, szóval a cél a top6. Ráéreztek arra, hogy ez a Kelet gyenge, így egy átlagos teljesítménnyel is oda lehet érni a rájátszásba. Nem kiemelkedő a Charlotte, de legalább mindenki egészséges, ami viszont nem mondható el a kanadai csapatról. Siakam, VanVleet, Anunoby nem bevethető, Lowry legutóbbi elbukott meccsen is sokat tepert, sok hibával játszott (9 TO), védekezés sem stabil, ha PO-t akar a Charlotte, akkor ki kell használni a Toronto helyzetét.
Tipp: Charlotte győzelem
Odds: 1.75
Tét: 5
Cím: Re:Az élet nem habostorta
Írta: Pozzato Dátum március 14, 2021, 20:36:08
Idézetet írta: Pozzato Dátum március 13, 2021, 18:51:16
Tipp: Charlotte győzelem
Odds: 1.75
Tét: 5

Top komment: "I've replayed this 4 times so far and just now realized the title said "official audio" and not "official video" and it's a loop."  ;D

https://www.youtube.com/watch?v=7cPhKwRF4oY
Cím: Re:Az élet nem habostorta
Írta: Pozzato Dátum március 23, 2021, 10:41:47
Délután kiderül, mennyire volt ez rossz ötlet, de ennyiért nem bírom kihagyni.

Kerékpár, Volta Ciclista a Catalunya: 2. szakasz (18.5 km ITT)
Joey Rosskopf - Stefan de Bod
Okosság: Nem rémlett az elmúlt évekből, hogy mikor volt utoljára egyenkénti a katalán körversenyen (meg kellett nézni: 2010, de csapatidőfutam volt 2017-ben). Épp azért kedvelték ezt a hegyimenők, mert nincsen kronó, sok a szökés, idén viszont egy majd 20 km-es egyenkénti vár a mezőnyre. Időjárás kedvezőnek mondható, elsőre könnyűnek mondható az időfutam, de sok benne a technikás kanyar, rövidebb kaptatók is vannak benne, amik megtörtik a lendületet. Olvastam elemzéseket erről a szakaszról, amikbe bekerült más-más kontextusban Joey Rosskopf és Stefan de Bod.

Utóbbi esetében azt emelték ki, hogy bámikor képes egy-egy jobb eredményre, úgy tűnik az UAE kronón elért 8. helye után, hogy jó formában van, de megemlítették, hogy a végletek embere. Ha olyan napja van, simán beérkezik 90. helyen az időfutamon. Rosskopf kapcsán pedig azt mondták, hogy azért szerződött prokonti szintre az Egyesült Államokba, mert már nem World Tour szint a tudása, kiégett. Tavaly azért még két Giro kronón volt top20-as. Én azonban mást gondolok erről. Volt 3-4 napja egy kis spanyol lapban interjú az amerikaival. Rosskopf azt mondta, hogy olyan számára Katalónia (és Banyoles) környéke, mintha otthon versenyezne. Egy éve költözött feleségével Gironába, folyamatosan ott edzenek, ismeri már az utakat, bejárta a környéket többször is az elmondása szerint. Nagyon tetszik neki a táj, motiválja, hogy egy ilyen kisebb csapat vezére lehet, ahol megmutathatja, hogy még van benne kraft. Azt nyilatkozta még, hogy lehet felesége is kilátogat a szakaszokra, ez külön segíti őt.

A véleményem az, hogy itt a szorzóra kell figyelni. A 2.75-ért adott Rosskopf odds óriási value. Ez reálisan 1.70-1.80 környéke. Két dolog miatt ilyen magas az amcsi szorzója: kevés km van a lábában, illetve de Bod formája az UAE-n. Ebben az esetben az értékre figyelek, aminek alapjáraton 10-ből 6 esetben le kéne jönnie, remélem ez pont beleesik a hatba.


Tipp: Rosskopf végez előrébb
Odds: 2.75
Tét: 8
Cím: Re:Az élet nem habostorta
Írta: Pozzato Dátum március 23, 2021, 16:08:58
Messze volt ez, Rosskopf hiába hazai pálya, nem érdekelte az egész, de Bod pedig tényleg nagyot ment.

Idézetet írta: Pozzato Dátum március 23, 2021, 10:41:47
Tipp: Rosskopf végez előrébb
Odds: 2.75
Tét: 8
Cím: Re:Az élet nem habostorta
Írta: Pozzato Dátum március 31, 2021, 22:21:46
El tudom képzelni azt, aki majd megnyitja a naplót, azt hiszi valami mélyebb elemzés lesz baszó tippel, aztán csak ezt olvassa:
"Rossz jel ha többet jár már templomba
A csajod nem hívő, de nekem mégis meggyónna"
Cím: Re:Az élet nem habostorta
Írta: Pozzato Dátum április 05, 2021, 21:05:45
Tipp helyett egy minőségi autó.
https://www.youtube.com/watch?v=qmOSQ6wHZmQ
Cím: Re:Az élet nem habostorta
Írta: Pozzato Dátum április 17, 2021, 09:12:13
Megtévesztő, mert a szöveg alapján sokan azt hihetnék, ez az igazi! Vigyázzunk egymástól!
https://www.youtube.com/watch?v=Pd4Fk_moX9U
Cím: Re:Az élet nem habostorta
Írta: Pozzato Dátum április 29, 2021, 20:11:00
Csapatmunkával sikerülhet
https://www.youtube.com/watch?v=Z7PlUGbsXlQ
Cím: Re:Az élet nem habostorta
Írta: Pozzato Dátum május 01, 2021, 23:37:48
Pingvinek után éles váltás, de azért nagy öröm, mikor valami olyasmit találsz, amit 18 éve néztél a kanapén otthon gyerekként. Este Eurosport, jöhetett a K-1, imádtam. Remy Bonjasky volt a kedvenc, de Kaoklai Kaennorsingot is bírtam, meg Ray Sefót. Fent van oroszul és japánul is, nem vagyok kisegítve ezzel a két nyelvvel, de annyi baj legyen.  ;D
https://www.youtube.com/watch?v=u5HZ1UUCFsI
Cím: Re:Az élet nem habostorta
Írta: Pozzato Dátum július 24, 2021, 17:37:55
Vezetés közben például zseniális (megamúgyisnagyonjó):
https://www.youtube.com/watch?v=uqIZby7FtgY


Jöjjön egy popular tipp: Péni top4-ben végez holnap reggel 1.90-ért TippmixPrónál. Elvileg simán kéne jönnie, ha fejben ott van a srác.

Cím: Re:Az élet nem habostorta
Írta: Pozzato Dátum július 26, 2021, 23:48:20
Ha már jó tippet nem adtam, legalább valami érdekes videót hozzak. Nem tudtam, melyik topicba illene, így inkább a sajátba tettem. Az úriembernek tiszteletem, azon kevesek közé tartozik, akik tényleg próbálnak tenni. Mindkét oldal politikusai példát vehetnének róla, hogy nem beszélni kell, meg egymás anyját szidni, hanem nekiállni és foglalkozni az országgal. Minden egyes nap és ember számít, nem hagyhatjuk lecsúszni a peremen lévőket, mert a sportból tudjuk, hogy egy csapat mindig annyira erős, amennyire a leggyengébb tagja az...
- Mi az, ami miatt nem mégy iskolába?
- Ülni kell..
- Ülni kell? Öcsém, Tökölön is ülni kell!

https://www.youtube.com/watch?v=4pxXfA_y3WM
Cím: Re:Az élet nem habostorta
Írta: Pozzato Dátum augusztus 14, 2021, 21:39:45
Ürességel telítődött meg rengeteg hülyegyerek, lényegtelen semmitmondással telnek az évek
Csak a póz, csak az ego, ezek az új elvek, érzéstelenítettve lett az igazság érzet
Önimádó, képmutató, simulékony szolga lelkek, pont az ilyen jellemekre épül fel a rendszer
Ne szólj szám, nem fáj fejem, igy lett mára fideszisztán Európa szemete

https://www.youtube.com/watch?v=YvpUc_oA4QY
Cím: Re:Az élet nem habostorta
Írta: Pozzato Dátum szeptember 11, 2021, 22:11:30
Ha már jó tippet nem tudok, legalább legyen tánc
https://www.youtube.com/watch?v=XGdlkeqjya0
Cím: Re:Az élet nem habostorta
Írta: Latzka Dátum szeptember 13, 2021, 14:11:50
Ha már New York, akkor ---> Cosmic Gate: New York City Sunset Set

Jól kitalálták ezt a naplementés dolgot és persze a zene is :great:

https://www.youtube.com/watch?v=95eCxDuDIRA
Cím: Re:Az élet nem habostorta
Írta: Pozzato Dátum szeptember 13, 2021, 15:05:19
Ez is nagy (hallgattam múltkor), mostanában egyre többen csinálják ezt a naplementés dolgot, szerintem jó ötlet. Lehet volt már (és épp Te linkelted  8)), de például Deborah De Luca csinált tavaly hasonlót Nápolyban, az azóta már bontásra ítélt Scampiánál, mely a Gomorra helyszínéül szolgált.
https://www.youtube.com/watch?v=RQLoZKaCQfA&t=318s
Cím: Re:Az élet nem habostorta
Írta: Pozzato Dátum szeptember 20, 2021, 11:47:08
Női időfutam-vb: Marlen Reusser nyer

Megérzés csak, mindenesetre tegnap még 2.30 volt a szorzó, most egyik irodában 1.90-re esett (még el lehet kapni 2.10-ért). A lényeg: ez a flamand pálya szeles, hideg és hosszú. Hosszú egyenesek vannak, itt egy alacsonyabb termetű versenyző nem biztos, hogy jól fog járni. Annemiek van Vleuten kiváló versenyző, rutinos (38 éves), megnyerte a tokiói olimpián az időfutamot. Forma rendben, de ez a táv 30 km (nem 22 km, mint Tokióban volt), ráadásul ez a pálya sík, ellentétben az olimpiával. A holland versenyző mindössze alacsony és pehelysúlyú (168 cm és 62 kg), míg Reusser egy jóval nagyobb versenyző. Nőknél nem igazán használatos a wattszörny kifejezés, de rá igaz lehet (180 cm és 70 kg). Megnyerte pár napja az Európa-bajnokságot, míg az olimpián egy számára kevésbé kedvező pályán lett második van Vleuten mögött. Azt mondom, hogy 2.00 feletti szorzón egy próbát megér, mert a realitás az lenne, hogy 1.70-ért adják a svájci győzelmét.
Cím: Re:Az élet nem habostorta
Írta: Pozzato Dátum szeptember 22, 2021, 12:02:00
Ez annyira mellément, mint Griezmann helyzetei bármikor a Barcában.  ;D Mondjuk van Vleuten megelőzve, Reusser második, de a másik holland nyert végül, akinek szintén a testi adottságaiból fakadóan (magasság és súly) feküdt ez a szeles pálya.

Idézetet írta: Pozzato Dátum szeptember 20, 2021, 11:47:08
Női időfutam-vb: Marlen Reusser nyer

Mai csapatidőfutam "vegyesváltó", aminek a lényege az alábbi videóban
https://www.youtube.com/watch?v=fJxZOEW04nQ


Szerintem ez egy eléggé izgalmas verseny, sok-sok variáció, fogadási szempontból is érdekes. A mérvadó itt jelen esetben nem a férfiak teljesítménye, hanem a nőké. Ott vannak óriási differenciák. Hiába van neked három jó férfi kronósod, ha a nők gyengék (USA), de ha már van két top5-ös női időfutamos versenyződ, akkor közepes férfi időfutamosokkal is felveheted a versenyt a legjobbakkal és a dobogós lehetsz (Hollandia). Pár hete az Eb-t az olaszok nyerték, erősödött a csapat, mert De Marchit váltották Affinire. Miért a németek a favoritok? Tony Martin miatt. Az öreg visszavonul, utolsó nagy versenye, így a létező legjobb váltót rakták össze neki. Ez tényleg erős, szerintem itt nüanszok dönthetnek köztük. A hollandok ereje abban rejlik, hogy képesek csapatként jól szerepelni. A női részleg nagyon erős, de a férfi sem annyival rosszabb a többieknél. A svájciak lehetnek a sötét ló, mert a férfi részleg nagyon erős, nőknél ott van Reusser, de két gyengébb női versenyzőjük van még. Ott azon múlik minden, hogy Reusser tempóját tudják-e tartani. Ha igen, akkor dobogósok.

Nekem mégis a legérdekesebb párosítás az a brit vs. belga. Papíron sima brit, nekik kéne előrébb végezniük, de a belga váltó egyrészt hazai pályán van, másrészt érdekes összetétel. Valószínűleg tudhatnak valamit a belgák, mert míg a britek papíron a legjobb női kronós váltót hozták el, addig a belgák variáltak. A britek gondja az, hogy hiába jobb a nőknél a Hendersen - Lowden - Barnes trió, de rendkívül alacsony és könnyű versenyzők. Ezen a pályán szétfújhatja őket a szél, sok gondjuk lehet a nagyobb tempónál, hogy ne essen szét a szor. A belgáknál három nagyobb darab versenyző van, akik elsősorban pavés egynaposokon jók, így jobban bírják a szeles részeket. Normális körülmények között, nem képesek hatalmas tempóra, de ha lesz oldalszél (vagy szembeszél), akkor az nekik fog kedvezni. A belga és brit férfi csapat között is nagyok a különbségek. A britek egy stabil csapatot hoztak el, Bigham - Dowsett - Archibald trió jó formában, de egyikük sem top20-as kronós a világon. A belgáknál ott van Campenaerts, aki szinte csak erre a versenyre készült (és a mezőnyversenyre), illetve az Eb-n óriásit dolgozó Hermans. Utóbbi egy nagyobb termetű bringás, aki képes jó kronóra, de őt az "árnyékolás" miatt hozták. A végére maradt Lampaert, aki egy gép, imádja az ilyen szeles versenyeket, top kronós.

Úgy vélem, hogy 2.40-ért nehéz ezt kihagyni, ha nem jön, hát nem jön, de ez value. Ha más nem, akkor legalább ez a linkelt zene jó lesz:
https://www.youtube.com/watch?v=B7bhXpsnKxA&
Cím: Re:Az élet nem habostorta
Írta: Latzka Dátum október 05, 2021, 14:24:24
Ez a mix nálam a NY-inál is ütősebb :great:

https://www.youtube.com/watch?v=xBWsdwi3D0o
Cím: Re:Az élet nem habostorta
Írta: Pozzato Dátum október 06, 2021, 12:57:20
Idézetet írta: Latzka Dátum október 05, 2021, 14:24:24
Ez a mix nálam a NY-inál is ütősebb :great:

https://www.youtube.com/watch?v=xBWsdwi3D0o

Oda lett téve megint Korolova kisasszonytól.  :ok:  Nyugodtan jöhetnek még ilyen jóságok a naplóba. Én most leragadtam egy régebbi Lost Frequencies mixnél. Múltkor tettél egy muzsikát tőle, érdekes, hogy már ő is 27 éves. Ugyanúgy megdöbbentem ezen is, mint Oliver Heldens 26 évén. Emlékszem, hogy utóbbinál még ott voltam a "rajtnál", mikor a Heeldep Radio még csak a #001-nél tartott... Azóta pedig már 7 év eltelt, közelít az 400 felvételhez, öreg vagyok.  ;D

https://www.youtube.com/watch?v=SX2r5xfuHKo&t=1368s
Cím: Re:Az élet nem habostorta
Írta: vmlinuz Dátum október 06, 2021, 13:17:36
Még egy naplementés :)

https://www.youtube.com/watch?v=QRQwZDWz1Pw
Cím: Re:Az élet nem habostorta
Írta: Latzka Dátum október 08, 2021, 20:43:24
Ha gond, hogy ideteszem, akkor átmehetünk a zene topikba is ;D

Bagossy 2? ??? Jó hangja van, nekem tetszik.

https://www.youtube.com/watch?v=0ElyzQ5TeCA
Cím: Re:Az élet nem habostorta
Írta: Pozzato Dátum október 08, 2021, 23:42:20
Jól tetted, új zene téma.  ;D Megmondom őszintén, nem hallottam még, de az biztos, hogy jó hangja van és a szöveg is oda lett téve.  :ok:  A YouTuve oldalsávból utána ezt a zenét a dobta be, kis retro (meg GTA zene).
https://www.youtube.com/watch?v=u02tycroA30


Annak ellenére, hogy ezen játékok remastered verziója nemsokára érkezik, következő időszakban lehet majd engem inkább ez foglal le: Humankind.
https://www.youtube.com/watch?v=MfoxDRAL81Q


Aki szeretne egy minőségi játékot, kis gondolkodás, világépítés, annak érdemes lehet kipróbálnia. Rosszat még nem igazán hallottam/olvastam róla. Ha pedig sportfogadás, akkor holnap Il Lombardia, ami egyfelől könnyű terep, másfelől meg rendkívül nehéz. Könnyű azért, mert az év végi olasz egynaposok logikusan épülnek fel: 3-4 ProSeries verseny, majd utána jön a Lombardia. A 3-4 ProSeries versenyből már lehet következtetni, ki milyen formában van. Megmondom őszintén, fejből nem is nagyon emlékszem olyanra, aki úgy nyert volna Lombardiát az elmúlt 5-6 évben (leszámítva a tavalyi csonka szezont), hogy előtte a Milano-Torino + Giro del'Emilia + Tre Vallesine hármasból, legalább az egyiken ne végzett volna top3-ban.

Követtem az eddigi olasz egynaposokat (említett hármas + Coppa Bernocchi), amiből az alábbiakra következtettem:
- Primoz Roglic a legerősebb a mezőnyben, csúcsformában van, mivel az idei Lombardia a legnehezebb (hosszabb emelkedők), ezért egyértelműen favorit
- A Quick Step három kapitánnyal megy neki (Alaphilippe, Almeida és Evenepoel), ez pedig tudjuk, hogy nem mindig vezet jóra. Evenepoel Roglic ellen súlytalan, így a QS egyik taktikája, hogy Evenepoel hosszút nyit (20-30 km-es támadás), amire menni kell Roglának. Bramati (sportigazgató) is mondta, több kártyájuk van, de azért eléggé kötött a helyzet: Almeida a legerősebb ilyen körülmények között, Alaphilippe esetében sok függ attól, kibírja-e a vb után ezeket az emelkedőket. Ha igen, akkor lehet esélye a sprintben...
- A Jumbo-Visma és a Quick Step a legjobb formában lévő csapat, mellettük még az UAE és az Israel volt kiemelkedő. Előbbinél Pogacar a vezér, Hirschi a segítője. Elvileg Poginak fekszik a verseny, de azért a forma messze van a TdF-es állapottól. Az Israel érdekes lehet, nagyon elkapták a szezon végét, Négy versenyzőjük is jó formában: Woods, Martin, De Marchi és Hermans. Közülük Woods lehet az, akinek ez fekszik.

Ha mondani kéne egy top3-at, akkor Roglic, Almeida és egy Israel, esetleg Pogacar. Amiben így lehet érték: Almeida top3 (3.75), Woods top3 (7.00), de még akadnak jó H2H fogadások is.
Cím: Re:Az élet nem habostorta
Írta: Pozzato Dátum október 10, 2021, 00:00:06
Lombardia
Tadej Pogacar és Valter Attila, le a kalappal (Atinak 12. hely, egyszerűen zseniális!). Amit mentek, az nagyon brutál volt, szlovén szétszakította a mezőnyt, utána meg hiába dolgozott a Quick Step, semmit sem értek el. Két ember hibázott óriásit: Roglic és Alaphilippe. Nyerhették volna a versenyt, de eltaktikázták, Bramati szerintem a csapatkocsiban agyvérzést kapott, hogy a Masnada - Alaphilippe páros ebből a szituból nem tudott semmit sem kihozni. Gyakorlatilag 30-35 km-t egyedül dolgozott Pogacar, de ez nem jelent semmit, ha nem savasodsz el a hajrában és későn nyitsz, akkor tudsz nyerni.
Elemzés: Érdemes megnézni a Flandria és a Lombardia végét. Mindkét esetben hasonló taktikával dolgozott a Quick Step: a legerősebb emberrel menni, tenni a kereket, megvárni, hogy hulla legyen, hajrában lesprintelni. A Flandrián azért működött a dolog, mert Mathieu van der Poel taktikailag nincsen azon a szinten, hogy be tudjon fejezni egy ilyen versenyt. A videóból (https://www.youtube.com/watch?v=YahyOJC2WVM&t=215s) jól látható, hogy 225 méterrel a vége előtt indított Asgreen ellen. Teljesen felesleges volt, hiszen ahogyan a Pogacar - Masnada páros esetében, itt sem a Quick Step versenyzője volt a robbanékony. A Flandrián 150-nél már Asgreen MVDP mellett volt, de csak 75-nél tudta megelőzni. Gyakorlatilag, ha MVDP 100 méterrel a cél előtt indít, ahogyan Pogacar, akkor nyert volna. Valószínűleg Pogacar tisztában volt ezzel a taktikával, illetve azzal is, hogy Masnada nem fog hosszút nyitni. Itt hibázott a Quick Step, mert átadta az irányítást a szlovénnak. Masnadának mindenáron lószolnia kellett volna, minimum kétszer az utolsó 3 km-en belül. Egyszer volt egy halvány kísérlete, de az csak 5 méterig tartott.

Magyar válogatott
Az egyáltalán nem szimpatikus, hogy most mindent ráfognak Rossira, hogy rajta ment el az egész, mert ez nem így van. Olyan gátló tényezők voltak, minthogy az albánok 11 játékossal játszottak... Miért zavartak meg bennünek ezzel? Miért nem lehetett 5-6 játékossal pályára lépniük? Ez a nagy egyenlőség mindenhol, hogy már ezek is ugyanannyian akarnak lenni a pályán, mint a magyarok... legközelebb mi lesz? Letérdelnek meccs előtt, hogy a szép gyepünket tönkretegyék?

Cseh választás
Kezdem érteni, miért nem hívta meg Putyin az orosz választások előtt Orbánt magához. Babis megtette, ki is kapott. Mondjuk őt ez nem zavarja, azt mondta, hogy Zeman (helyi Áder János) úgyis neki ad lehetőséget a kormányalakításra. Zeman meg ugye nincsen csúcsformában (rövid időn belül ez a második ilyen eset, hogy megbetegedik), szóval simán benne van, hogy nem teszi ki magát mindenféle bonyodalomnak, tutira megy, aztán pont emiatt jöhet majd népharag. Cseheknél meg simán lehet ilyen is, hogy nem az alakít kormányt, aki nyer, hanem aki nagyobb haver. Ennyi erővel felesleges választást is kiírni.  ;D
Cím: Re:Az élet nem habostorta
Írta: Pozzato Dátum október 12, 2021, 14:58:35
Mély gondolataim mára.
A Kétfarkú Kutyapárt ott lesz-e jövőre a parlamentben?
Ha az ellenzék így bohóckodik, akkor a Dobrev-Orbán duó helyett, jövőre szerintem már csak poénból is sokan leszavaznak rájuk. Nehogy aztán megnyerjék a választásokat, volt már hasonlóra példa, hogy viccpárt nyert. Remélem adnák rá szorzót, hogy bekerülnek, mert 2.00 felett már bőven van benne érték.

Muzsika
Azért Harold Faltermeyer zenéi még a mai napig ütősek. Ma lehet jobban járok a három résszel, mint az angol-magyarral (Netflix meg HBO igazán feltehetne jóval több retro filmet a kínálatba, így nem kéne mindig a tékába menni...).
https://www.youtube.com/watch?v=-WTMaEpMa78
Cím: Re:Az élet nem habostorta
Írta: Pozzato Dátum október 28, 2021, 16:14:59
Kezdjük Dezső Andrással, aki most megint felkapott lett (vagy még mindig az  ;D), mert megjelent az új könyve (Fedősztori). A harmadik mű rövid időn belül, első kettőnél kissé hiányoltam a még mélyebb utalásokat, de úgy gondolom, hogy akit már így is megkeresett a nemzetbiztonság, illetve nincsen bivalyerős érve/indoka, az nem fog kockáztatni a magasabb eladások miatt. Így is vannak a könyveiben olyan dolgok, amik érdekes, legújabb alkotásban olyan, ami nagyot szól. A Partizán készített vele egy interjút, szerintem minőségi lett.
https://21.szazadkiado.hu/index.php?route=product/list&keyword=dezs%C5%91%20andr%C3%A1s&description=0

https://www.youtube.com/watch?v=OvU463kclrQ&


A következő videó Herendi Gábor új filmje, melyben annyi az áthallás, hogy szó szerint mindenre kell majd figyelni a 28 perc során. Már a trailer is zseniális, film is megtekinthető ellenérték fejében:
https://bunosvaros.hu/
Úgy vélem, hogy a szereposztás sem véletlen (Thuróczy Szabolcs és Lengyel Tamás), ez tényleg egy rendszerkritika. Zseniális szövegek vannak benne.  ;D
https://www.youtube.com/watch?v=as0Jqj-1d4g


Elkanyarodva a politikától, térjünk rá a focira, mert a még mindig underrated csatorna, a Balón készített egy újabb zseniális videót, gyakorlatilag egy dokumentumfilmet:
https://www.youtube.com/watch?v=Txq3deLszz8

Ez az Interről szól, de volt nekik a Bayern felemelkedéséről, Juventus 12 évéről (87-99), Barcelonáról (96-06) és a Real Madridról (00-06), de még nyugodtan lehetne sorolni. Jó kis csatorna ez, de még mindig csak 30 ezer feliratkozójuk van.
A végére pedig egy kis zene, mellé egy gyönyörű táj, ahol nem lehet végig csak a zenét hallgatni, legalábbis nekem nem ment, videót is néznem kellett.
https://www.youtube.com/watch?v=RvRhUHTV_8k&t=626s


Cím: Re:Az élet nem habostorta
Írta: Pozzato Dátum november 20, 2021, 18:52:37
Gomorra
Visszatértek az utolsó évaddal (szokásos 10 rész), elérhető az HBO GO-n (magyar felirattal), illetve a videótékában is. L'Immortale, azaz Ciro Di Marzio visszatért, külön szenteltek neki egy alapozó részt a kettőből. Kissé erőltetett volt nekem (főleg a film után), de mivel Ciro karakteréről van szó, ezért szerintem ezt mindenki elnézi majd. Ilyen, mikor egy misztikumban tartott személy "túlnő" a sorozaton. Összességében szerintem alapozásnak jó volt a két rész, ha jól láttam, akkor heti két rész lesz, így valószínűleg az ünnepek előtt végzünk is a sorozattal. Fogalmam sincs, hová fog kifutni Ciro és Gennaro küzdelme, de akadnak majd meglepetések, ebben biztos vagyok. Abban igaza volt szerintem Cirónak, hogy Genny olyan, mint egy sértett kisgyerek.

Dexter
Visszatért mindenki sorozatgyilkosa. Floridából irány a hidegbe, szerintem ez jót tett a sorozatnak. A téli részek több izgalmas jelenetet tartogatnak a későbbiekre is. Jelenleg 9.1-es értékelésnél tart a sorozat (11k szavazó), de szerintem a végére olyan 8.6 környékén fog beállni. Ahhoz, hogy ennél lejjebb menjen, nagyon el kell szúrnia a készítőknek. Vannak izgalmas mellékszálak is, Michael C. Hall pedig olyan, mintha mindig is egy sorozatgyilkos lett volna. Rendkívül jól hozz a szerepet, az pedig szerintem külön pozitívum, hogy akik mondjuk nem látták az első nyolc évadot, azoknak sem kell aggódni, simán nézhetik a mostanitól is.

Rittenhouse-ítélet
Nézzük szimplán a tényeket. Adott egy 17 éves fiatal srác, aki Illinois államban él. Szélsőjobbos csoportok tagjaival beszélget, majd magához rakad egy félautomata fegyvert és egy másik államba utazik (Wisconsin), ahol a bírósági ítélet szerint önvédelemből megölt két embert, egyet pedig megsebesített. Szerintem sokan nem vennének magukhoz félautomata fegyvert semmilyen esetben sem, ráadásul nem utaznának egy másik államba egy tüntetésre, lehet innen kellett volna kezdeni a bíróságnak a döntést az ítélet ügyében...

Wahorn és a szavak ereje
Wahorn András megtapasztalhatta, hogy milyen az, mikor egyik pillanatban istenít mindenki a visszamaradott gondolkodásod miatt, majd ugyanezért mindenki gyűlöl. Puzsér Róbert is megosztó ember, de most értékeltem benne, hogy végre fel mert szólalni Wahorn meglátásaival kapcsolatban és elítélte.

Városháza-gate
A rohadt libsi baloldal, akik eladták volna a Városházát! A sztori középpontjában most már Bajnai Gordon és Gansperger Gyula áll. Az egyik cikkben ez szerepel: "Ezután az üzletember a hagyományosan balliberális kötődésű Wallis Zrt.-hez került." Tény és való, hogy Gansperger Gyula azt a Bajnai Gordont váltotta a cég élén, aki később Gyurcsány embereként került hatalomra, de arról sem árt megfeledkezni, hogy a Wallis Zrt.-ben ebben az időszakban olyan személyek kaptak helyet, mint a Fideszhez ezer szállal kötődő Fürjes Balázs, de elég csak Veres Tiborra gondolni, mint Wallis-vezérre, akivel még az Orbán-kormány is üzletelt. Bajnai Gordon, bizony, Gyurcsány-embere, akinek mindamellett közös cége volt (van?) a Fidesz egyik ideológiai vezetőjével, Schmidt Máriával.

Érdekes a magyar politika... Voltak trükkös esetek, ilyen az a bizonyos 2006-os októberi zavargás, ahol Gergényi Péter rendőrfőkapitány volt, akinek döntéseit rengetegen kritizálták (elsősorban a Fidesz tagjai szólaltak fel hevesen). Idézet egy cikkből: "A keddi Magyar Nemzet hozta nyilvánosságra azt a korábban titkosított jelentést, amely az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) fegyelmi osztályán készült a rendőri vezetők által 2006 szeptemberében elkövetett jogsértésekről. A lap birtokába került dokumentum bűncselekmények és fegyelmi vétségek sorát tartalmazza, amelyeket a rendőrség vezetői a Magyar Televízió székházának ostromakor elkövettek. Eszerint például felvethető Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitány fegyelmi felelőssége, amiért annak idején késve, öt perccel éjfél előtt rendelte el a főkapitányság személyi állományának riadóját. A jelentés a Gyurcsány-kormány idején titkos minősítést kapott és bekerült az irattárba, csak a közelmúltban küldték el a 2006-os események kivizsgálására felkért miniszterelnöki megbízottnak, illetve a jogsértéseket feltáró parlamenti szakbizottságnak."

Amikor 2010-ben Pintér Sándort beiktatták második ciklusára belügyminiszterként, rögtön ezzel nyitott: "Gergényi Péter nem hibázott a 2006-os utcai oszlatásoknál." Képzeljük el, annak a pártnak a prominens tagja mondta ezt, akik azóta nap mint nap mondják a 2006-os rendőri erőszakot. Furcsa egy kicsit, nem? Miért mondta ezt Pintér Sándor és hol kapott Gergényi Péter a 2006-os eset után? Nem fogjátok kitalálni.  ;D Az Admiral Tours Hungary Utazásszervező Kft.-nél. Kinek az utazási irodája volt ez? Pintér Sándor. Pintérnek 60%-os részesedése volt, Gergényinek 30%. So sweet.

Bár én nem értek hozzá, de a politika mókás.
Cím: Re:Az élet nem habostorta
Írta: Pozzato Dátum november 30, 2021, 22:15:31
Ne csak mindig valami idióta kifejtős hozzászólással jöjjek, így legyen itt egy tipp:
Phoenix - Golden State 220,5 pont alatt (2.00).
Indoklás: rangadó, nyugat két legjobbja, kiváló támadókkal, de azért defense oldalon is erősek, top10-es csapatok, szerintem összekapják a védekezést, igazi csatát várok és lehetőleg kevés pontot. Én a határt amúgy 210 pont környékére lőttem volna be.


https://www.youtube.com/watch?v=Y0IjocPGic0&
Cím: Re:Az élet nem habostorta
Írta: Pozzato Dátum december 04, 2021, 22:26:08
Ma az Index főoldalán megjelent az alábbi ügy, ha úgy érzitek kommenteljetek ebbe a naplóba, ez már úgysem csak a fogadásról szól (de legalább a legutóbbi tippem jött   :D).

Az eset: https://index.hu/belfold/2021/12/04/ackermann-david-eltunes-margitsziget-budapest/

Részlet a cikkből:
Ackermann Dávidot utoljára a Margitszigeten látták, ahol a barátaival töltötte az időt. Az eltűnés előtt a fiú egy nagyobb társasággal időzött, egy mólónál beszélgettek. Amikor elmentek, a csoport egyik fele a Margit hídon vette észre, hogy a fiú nincs velük. A csoport másik részének ugyanez már csak az Oktogonnál tűnt fel, ennek ellenére nem kezdték el keresni őt, így csak később jelentették eltűntként. A pénztárcáját egy nappal később a Margitsziget találták meg. Ugyanitt talált rá egy hajléktalan később a szétesett, megrongálódott telefonjára, ezzel azonban elakadt az ügy.

A srác eltűnése után létrehoztak egy oldalt, ahol leírták az eseményeket részletesen:
http://ackermann-family.hu/?file=kop2.php


Meglátásaim:
Nem vagyok nyomozó, mindössze próbálok logikusan gondolkodni. Amikor csak az Index hírét olvastam, már önmagában gyanús volt a sztori. Aki már többször járt a szigeten, annak tisztában kell lennie, hogy egy társaságból nem tűnik el egy ember csak úgy pillanatok alatt. Kezdetben arra gondoltam, hogy minimum 30-40-en lehettek, akkor esetleg, de voltam én már kint 20 fős társasággal is, mégis mindenkinek megvolt a haveri köre, így mindenkire figyeltek.

Majd utána jött a mélyebb leírás, ahol szembesültem vele: mindössze 7 személy volt kint, ebből az említett eltűnt fiú mellett ott volt a barátnője is. Amit fontos kiemelni, az a dátum. Szeptember első harmadában járunk, 7-8 óra körül még nincsen koromsötét - eltűnés körülbelüli időpontja -, ráadásul egy olyan részen maradt le elvileg a srác, ahol közvilágítás van. Könnyedén megeshet, hogy valaki elragadta, de azt észre kellett volna vennie másoknak is. Annál is inkább, mert 2009-ben szeptember 11-e péntekre esett. Miért fontos ez? Azért, mert péntek este a szigeten szeptemberben szoktak kint lenni, főleg akkor, ha nincsen rossz idő. Kiindulva abból, milyen öltözéket írt le a cikk írója az eltűnt srácnál, nem volt rossz idő, így valószínűleg nem heten voltak a szigeten, valakinek látnia kellett volna a sziget egyik legnépszerűbb részén, ahogyan eltűnik egy srác.

A másik dolog, ha mégis ott tűnt el a srác, amit barátnője jelölt meg területet, akkor a kamerákból visszanyert felvételeken lehetett volna minimálisan látni az eseményt. A cikkben viszont említik, hogy semmi érdemlegeset nem tudtak kiszűrni a felvételekből. Rendben, mindezek ellenére továbbra is azt állítjuk, hogy abban idő és tér intervallumban tűnt el, ahol mondták. Van ezzel egy újabb bökkenő: 400-500 méteres távról beszélünk, ami a móló és a barátnő észlelése között van. Ha nem volt teljesen totálon a lány, akkor ez alsóhangon 4-8 perc séta. Ilyen kis létszámú társaságnál, amikor gyakorlatilag két sorban mennek, egyből feltűnik, ha valaki minimálisan lemarad. Tételezzük fel, hogy eltűnt, és igaz az, amit a lány állít: hívta a párját telefonon, de nem vette fel, ki volt kapcsolva. A telefont hol találták meg? A mólótól olyan 20-30 méterrel feljebb lévő lépcsőknél, összetörve. Ha a srác ott eltűnt, kizárt dolog, hogy visszasprintelt és ledobta oda a telóját. Arról nem is beszélve, hogy a három srác (másik baráti kör), állította, hogy a lány nem telefonált.

Magyarán két lehetőség van: vagy el sem indult a mólótól velük a sziget kijárata felé, vagy szmplán más irányba ment, így nem igaz, hogy velük ment egy darabig. Ha valakit elragadnak egy kocsiba, akkor az feltűnő (szervkereskedők stb.), mint ahogyan az is, ha mondjuk 3-4 faszi közrefogja az illetőt. Azt gondolom, ez itt már önmagában nem áll meg, ráadásul hogyan került még a mólótól is feljebb a srác mobilja? Ennél is érdekesebb, hogy a tárcáját a sziget másik felén találták meg. Tételezzük fel, valaki öngyilkos lesz, akkor nem teszi a tárcáját egy padra, szimplán nem logikus, ahogyan az sem, hogy az elrablók ilyenekkel foglalkozzanak.

Bennem az is felmerült, mint kérdés, hogy az a lány, aki pár napon belül Új-Zélandra megy tanulni 9 hónapra, az elvileg az utolsó estéjét miért két vadidegen férfival tölti? Oké, meghívta őket a közös haver, de mégis... A másik, hogy miért nem a pároddal töltöd, ha elvileg nem látod 9 hónapig? Miért több száz méter séta után tűnik fel, hogy eltűnt a párod, miközben te egy másik sráccal beszélgetsz a "sor" elején? Véleményem szerint a három "idegen" srác korrekt volt, viszont a barátnő és haverja vallomásai enyhén furcsán. Az érdekes az, hogy meg sem szorongatták őket. Most azért azon sem árt minimálisan gondolkodni, hogy egy random átlagos fizetésből élő család, nem biztos, hogy megengedheti magának azt, hogy a lánya Új-Zélandra menjen tanulni... Miért vártak több, mint egy hónapot a nyomozók a kamerák beszerzésével? Miért a családnak kellett erre felhívni a figyelmet?

Hova tűnhet úgy el egy személy, mindössze pár perc leforgása alatt, hogy sehol sem találják? Mondom, PÉNTEK este?
Tételezzük fel, senki sem volt kint inni, nem bulizott egyetlen egy ember sem, viszont futni mindig mennek, ahogyan kutyát sétáltani is, szóval valakinek látnia kellett a srácot, mindössze egyetlen hely volt, ahová nem nagyon lehet a látni: lenti lépcsők (ahol a telefont találták) és a móló. Ide nem néznek kamerák, nem szoktak ide tekingetni a futók - kiesik a látszószögből -, ahogyan egyszerűen sétálók sem figyelnek oda. Nem akarják felvenni a szemkontaktust a piálgató fiatalokkal.

És a végére: Eltűnik a párod, azt mondod a rendőröknek, hogy kerested őt telefonon, mire három tanú egybehangzó állítása szerint, nem történt ilyen. Miért kell róla hazudni, ha nem hívtad őt?

A család biztosan borzalmas kínokat élhetett át az elmúlt 12 évben, sajnálom őket. Már önmagában akkor kiakadunk, ha csak valaki úgy szó nélkül lelép az életünkből (haver, párkapcsolat stb.), nem még a saját gyerekünk eltűnik...

Érdekel a véleményetek, mi jutott eszetekbe a dolog kapcsán. Magam részéről azt gondolom, ha akkor jobban megszorongatják a fiatalokat, lehet több információhoz jutnak, de az is benne van, hogy tényleg ennyire vakon volt a lány és a haverja (mondjuk akkor erősen kérdéses, hogy egy olyan szigorú felvételi rendszerben, hogyan tudnak felvenni Új-Zélandra egy ilyen szétszórt lányt, ha ennyire nem jó a memóriája).
Cím: Re:Az élet nem habostorta
Írta: Pozzato Dátum december 11, 2021, 20:16:14
Fekete humor, szarkazmus, véletlenek és NPC-k
Minden okkal történik, de mégis milyen okkal? Nem a véletlen műve volna egy tömegszerencsétlenség? Vagy mégis a véletlenek kegyetlensége? Esetleg egy kislány tehet mindenről, mert más színű biciklit akart? Mads Mikkelsen és Anders Thomas Jensen nem először készít együtt filmet (Ádám almái, Esküvő után, A megváltás, Férfiak és csirkék stb.), de szerintem Az igazság bajnokai lett a legjobb. Fekete komédia, kis henteléssel karöltve, de ez nem az a John Wick-féle bosszúhadjárat, ez attól komplexebb. Nehéz meghatározni ennek a filmnek a jellegét, mert tényleg olyan az egész, mint valami érzelmi hullámvasút, nagyon jól megállapították az egyik kritikában. Van, hogy nevetsz, van, hogy szimplán értetlenül bámulsz magad elé, de előfordul olyan is, hogy elgondolkozol és próbálod keresni a megoldást. Egy újabb dán film, mely hozza a magas szintet, gondolkodásra késztet. Valószínűleg minden okkal történik, de nem biztos, hogy mindig olyan okkal, ahogyan azt mi sejtjük, vagy éppenséggel mi próbáljuk meg ráhúzni az adott szituációra.

https://www.youtube.com/watch?v=N6bfwl7vQS8


Tegyük fel a kérdést, hogy megéri-e a durván 3 ezer forintos árat egy körülbelül 100 oldalas könyv, amit kis túlzással egy-két óra alatt el lehet olvasni? Megéri-e a mindössze 100 oldalas könyv, ami a legrangosabb francia írói díjat kapta? Egyáltalán, hogyan kaphatott bármilyen díjat egy 100 oldalas könyv? Mit tud ez az alkotás, amit sok más könyv nem? Miért olyan nagy dolog a fasizmusról beszélni és Adolf Hitler hatalomra jutásáról? Volt erről már egy csomó minden, nem? Műfaja? Na az nincsen, de mégis óriási népszerűségnekl örvend Eric Vuillard Napirend c. könyve. Szóval, miért kell a majd 90 évvel ezelőtti dolgokról beszélni, illetve egy háború kialakulásáról 2020 környékén? Lehetséges, hogy azért, amiért az Európa Könyvkiadó újból kiadta Margherita G. Sarfatti könyvét, amely Mussoliniról szól és amit 97 évvel ezelőtt írtak és Kosztolányi Dezső fordított le? Az aktualitása miatt? A Napirend c. könyv középpontjában azonban a szarkazmus áll, egy teljesen más megközelítése a háborúnak és a fasizmusnak.
Napirend c. könyv, vélemények: https://moly.hu/konyvek/eric-vuillard-napirend


Elgondolkodtam, vajon mennyi pénzt lehet keresni abból, ha promótálunk termékeket és rendelkezünk 100k+ követővel? Termékeket, amiket valószínűleg sosem használunk hosszabb távon (sőt, rövidebb távon sem), így még nem is vagyunk hitelesek. Az is elgondolkodtató, hogy vajon csak a sz*rt kell promótálni? A Tesla marketingkiadások nélkül lett az egyik legismertebb autómárka. Muszáj manapság reklámozni, mert ha nem, akkor nem jut el mindenkihez? Ha sokáig az (marketing)árnyékban mozgunk, akkor ott is maradunk? Miközben olyan filmekre nem ülnek be az emberek, mint Az utolsó párbaj és a Paterson, addig egy raklapnyi sz*rra elmennek, ott ülnek előtte, majd lepontozzák, de ezzel is elősegítik azt (fizetnek a filmért stb.), hogy még több gyenge produktum készüljön, miközben az olyan rendezők, mint Jim Jarmusch, kis túlzással az árnyékban élnek. Csapongok, pedig csak a Shawn Levy (Stranger Things) legújabb alkotásáról akartam írni. Free Guy, ahol volt egy jó alapötlet, benne pár érdekes mondanivalóval és elborult jelenetekkel, minden adott volt egy jó filmhez, mégsem jött össze. A két főszereplő is kiváló volt (Ryan Reynolds és Jodie Comer) és nem akart működni a dolog. Mondom ezt úgy, hogy ez egy összességében tisztességes munka, de nem több az IMDB-s pontszámnál (7/10). Azért bosszantó ez, mert simán lehetett volna ez 8,5 vagy 9 is, olyan dolgokat mélyebben érintve, amik után az ember hivatkozási pontként tekint erre a filmre, amiről utána beszélgetnek.

Azért is érdekes ez a hype dolog, mert már egyre többször van mesterséges hype-vonat is, mint a Squid Game esetében történt. Amikor azért nézték már egyre többen, hogy elmondhassák, ők is ott voltak a rekordnál, ők is látták. Miközben a Netflix ilyen sorozatokat helyezett előtérbe, addig olyanok, mint a Top Boy, Giri/Haji, Russian Doll, Godless, Flint Town, Flowers, Caliphate, 1994, Stranger, Tear Along the Dotted Line vagy épp a Love, Death & Robots a háttérbe szorultak, pedig minőségi alkotásokról van szó, sok esetben mély mondanivalóval. Kérdeztek, milyen sorozatokat nézek, meséltem néhányról, majd mondták ez jó, hol lehet ezt nézni, nekik csak Netflix van? Mondom többsége pont ott van, de sajnos nincsen előtérbe tolva, magunknak kell a minőséget megtalálni.
Cím: Re:Az élet nem habostorta
Írta: Pozzato Dátum december 23, 2021, 18:42:23
Másik (https://www.sportfogadas.org/forum/index.php?topic=19205.0) topicban olvastam, hogyan és miként kerültek az oldalra páran, illetve mennyi ideje tagjai a fórumnak. Következő hónapban 10 éves lesz a "tagságim". Meglepődtem rajta, hogy repül az idő, nem tűnt ennyinek. Emlékszem, hogy már kezdetben voltak megosztó dolgok velem kapcsolatban, az első teljes hónapban, mikor vezettem normálisan a korábbi naplóm, rögtön jelöltek hónap fogadójának, de ez néhány embernél kiverte a biztosítékot (https://www.sportfogadas.org/forum/index.php?topic=4573.600) (pedig ott csak egy visszahúzódó irástudatlan kis újonc voltam  ;D ). Azzal egyetlen dolgot tanultam meg: lehetsz bármennyire visszahúzódó, viselkedhetsz normálisan, biztosan lesz egy személy, akinek ez nem fog tetszeni, szóval innentől még inkább lesz*rtam, hogy ki és mit gondol rólam. Valószínűleg már ott az újoncok többsége elengedte volna a fórumozást (érthető módon). Az elmúlt években sok-sok fórumozóval találkoztam, akik egy-egy komolyabb vita vagy támadás után elhagyták az oldalt. Én próbáltam a vitákat és beszólásokat a magam javára fordítani, tanulni belőle. Emlékszem, hogy volt olyan, hogy nem tudtam leírni az egyelőre szót helyesen, iszonyatosan sok kritikát kaptam, mind a fórumon, mind a privátokban, de egy életre megtanultam, hogyan kell.

A fórum számomra abszolút a fejlődést szolgálta, mára egy ilyen félig közutálatnak, félig köztiszteletnek (félelemből?) örvendő személy vagyok. Elófordult olyan, amikor olyanoktól kaptam PÜ-t, hogy fogjam vissza magam, akitől nem is vártam volna, de előfordult olyan is, amikor olyan támogatott, akiről sosem gondoltam volna. Amit még megtanultam a 10 év alatt, mindig merjünk önmagunk lenni. Álljunk bele vitákba, mert lehetséges, hogy jó pár ember nem kedvel, de legalább ugyanennyitől tiszteletet fogunk kapni, mert nem vagyunk álszentek és simulékonyak. Annak pedig örülök, hogy megosztó ember vagyok, mert jobb ilyennek vagy olyannak lenni, mint semmilyennek.

"Megosztó" fórumozóként, meg is osztok most pár dolgot. Ezen naplóm eleje tele volt bölcsességekkel, gondolatokkal, igazából engem az is meglepett, hogy ezekre az "agymenéseimre" ennyire vevők voltak az emberek. Mindenesetre, amit hiányolhattak, az valószínűleg maga a sportfogadás volt. Hiába a sorozatok, zenék, politika, járvány és miegymás (amik miatt napi szinten egymásnak esünk), de azért ez a fórum még továbbra is a sportfogadásról szól. Elérkeztünk 2021 végéhez, de a Szent Grált továbbra sem találtuk meg. Lehetne ennek szentelni a 2022-es évet, írhatnék itt hangzatos dolgokat, de magamat ismerve, valószínűleg napi vagy heti szinten sem tudnám vezetni a naplómat. Mindenkinek pacsi, aki erre képes, nagy kitartás ez. Ezért én inkább ebben a hosszabb hozzászólásban közlöm az elmúlt évek meglátásait a sportfogadással kapcsolatban. Nyugodtan jöhetnek kommentek erre, illetve akár személyemet illetően is, karácsony előtt inkább itt adjátok ki a feszkót, mint otthon családi körben.  ;D

Stratégia
Az emberek egyik fele tanulni és fejlődni jön az oldalra, míg a másik megspórolná ezt, rögtön a nyerő stratégiát keresi. A nyerő stratégia minden, ami sportfogadás, illetve semmi, ami sportfogadással kapcsolatos. Mekkora bölcsesség, ugye? Bármilyen furcsa, ez tényleg így van, ugyanis a meccsek által mindenki előtt adott a lehetőség, hogy nyerő stratégiát dolgozzon ki. Ez azonban a modern korban egyre nehezebb. Amikor mondjuk Haralabos Voulgaris 25-30 évvel ezelőtt már szoftvert készített, hogy legyőzze a bukikat NBA-ben, akkor mi mit gondoltunk, hogy majd kis jegyzetekkel és táblázatokkal legyőzhetjük a bukikat? Azokat a bukikat, akiknek olyan belsős információi vannak, amik nekünk elvétve jutnak - és akkor úgy örülünk magunknak, mint Rocco a farkának -, nekik ez egy átlagos hétköznap, hogy megtudják, Lewandowski rosszul aludt, ezért nem szerez gólt.

Azonban le lehet győzni a bukikat, ugyanis a bukik az állandóságot jelképezik. A gyors változásokra és kisebb trendekre (vagy kezdődő trendekre) nem minden esetben reagálnak időben. A mi erőnk (sportfogadóké) ebben rejlik. Mondok egy konkrét példát:

NBA pontok: A 2010-es évek elejéig az NBA-ben a viszonylag kevés pontos mérkőzések domináltak, majd a Golden State Warriors változtatott a tendencián, elkezdtek hullani a triplák. Az összesített ponthatár azonban nem emelkedett ilyen gyorsan, ugyanis hiába született 230 pont egy GSW-meccsen, addig a line-t 210-nél húzták meg. Ez nem csak a szezon kezdetén volt így, hanem szezon közben is, de még a szezon végéhez közeledve is. A bukik ugyanis nem akarták elhinni a változást, miszerint onnantól a 220 pont lesz az átlag az addig 200-205 helyett.

Idén azonban a sok flop, illetve a liga softosodása miatt, szabályokat változtattak, amik a várt hatást hozták. Az NBA topicban is volt kérdés, miért vannak elvétve már 230-240 pontos meccsek, pedig eddig napi szinten akár több is volt? A válasz a szabályok változásában rejlik, így elkezdődött egy tendencia, amely az összesített pontok csökkenésével jár. Míg az elmúlt években szezononként is több, mint 20 csapat dobott átlagban 110 pont felett, addig most ez a szám 8! Mindössze 8 csapat, illetve három szezon után újból van 100 pont alatt átlagoló csapat! Ez egyelőre kezdetleges dolog, de aki figyelmes, annak ebből már csurran-cseppen egy kis profit.


Figyelmesen kell követni a ligát, nézni a csapatokat, stratégiákat (ki az, aki jobban koncentrál a védekezésre), statisztikákat, majd az ilyen "vakfoltokat" kihasználni, amikor lassabban reagál a piac. Több fórumtársunk is jelezte, hogy a VAR is hatást gyakorolt, például több lett a büntető (vagy adott esetben kevesebb, ahol indokolatlanul sok volt), szóval ilyen apróságokból már lehet pénzt kinyerni.

Az, hogy vannak "mini trendek", azokat nem minden esetben szabályváltoztatás idéz elő, hanem olykor "edzővándorlás" a felelős érte. A labdajátékokban elsősorban a csapatokra koncentrálunk, játszik-e Ronaldo vagy Messi, miközben van egy sokkal fontosabb dolog.

Edző személye: Nem értjük, hogy miért lett egyik szezonról a másikra overes vagy underes az adott liga, miközben a keretek alig változtak? Az ok sok esetben az edző kiléte. Mikor egy csapatot vagy ligát vizsgálunk, sokkal fontosabb, ki irányítja klubot, ugyanis ő határozza meg a taktikát. A Barcelona összességében 2017-ig támadófocit képviselte, majd érkezett Ernesto Valverde. Az irodák sem törődtek túl sokat ezzel a ténnyel, ugyanis rendre az overt preferálták. Valverde azonban biztonságra törekedett: a 75-80%-ban overező csapatból, hirtelen 55-60%-ban overező lett, ami eléggé komoly visszaesés. A rangadókat például rendszerint nem érezték az irodák a katalánokkal kapcsolatban, ahogyan kezdetben a visszaesésüket sem akarták elhinni.

Pontosan emiatt gondolom úgy, hogy érdemes monitorozni az edzőket (akár az egymás elleni eredményeiket stb.), elfelejteni azt, hogy statokat gyártunk önmagában a csapatokról, hiszen egy edzőváltással ezek a statok értéküket vesztik. Ezzel kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy vannak olyan elképzelések, melyekre szimplán már felesleges időt (és pénzt?) áldozni. Ilyen megállapítás volt számomra a kerékpárban a fiatalok monitorozása és World Tour szinten való predikció az eredményeik kapcsán. Ebben a szegmensben rengeteg fejlődtek az irodák, komplett csapatok monitorozzák most már a fiatalokat, így rendkívül pontos prognózissal bírnak, gyakorlatilag nincsen értelme fogadás szempontjából ezeket vizsgálni. 

Vannak azonban olyan piacok, amikről nehezen mondok le, mert továbbra is látok benne fantáziát. Egy időben például aktívan követtem a teniszt, adatbázisokkal rendelkeztem, de nem úgy alakultak a dolgok, ahogyan terveztem (szimplán belenéztem egy rosszabb periódusba kezdésnek, amely 3-4 hónapig tartott). Mindezek ellenére, még mindig foglalkoztat az ATP 250, 500 és 1000-es tornákon a 2,5 szett over. Ezekre általában 2.20-2.60 körüli szorzót kínálnak, papíron ez a 35-45% közötti arány nem érné meg a mélyebb foglalkozást, de vehetjük úgyis, hogy egy adott tornán ki lehet venni kapásból mondjuk 8-10 meccset a 30-ból, ahol biztosan nem lesz over. Ha a szűrők megfelelőek, akkor további csökkentést lehet és 2.40-es áltagszorzón már 45% körüli találati aránynál is 8-10%-os ROI-t tudhatunk magukénak. Ez azonban melós dolog, mint ahogyan a döntetlenekkel foglalkozó stratégiák is. Ebben nagyon sokan látnak értéket, hiszen instant triplázó szorzó, de lehet itt is inkább elmennék az edzők irányába, lehet ugyanis, hogy hosszabb távon ez jelenti a megoldást a döntetleneknél.


Felvetések
- Vannak olyan fórumozók, akik hajlandóak velem ötletelni itt a naplóban, közösen előrébb jutni, meglátásaikat leírni?
- Egyéb sportfogadási stratégia témákban megosztani ötleteiket, amikbe nem akartam belevágni, valami miatt elvetették, de így közösen hátha valamit ki lehet okoskodni?
Cím: Re:Az élet nem habostorta
Írta: Latzka Dátum december 23, 2021, 18:56:56
Come on 2022! :beerchug: Azt nem ígérem, hogy hozom a jó ötleteket, de itt leszek. És örülök, hogy ilyen pozitívan állsz most a fórumozáshoz ;)
Cím: Re:Az élet nem habostorta
Írta: csabax Dátum december 23, 2021, 20:51:46
IdézetEdző személye: Nem értjük, hogy miért lett egyik szezonról a másikra overes vagy underes az adott liga, miközben a keretek alig változtak? Az ok sok esetben az edző kiléte. Mikor egy csapatot vagy ligát vizsgálunk, sokkal fontosabb, ki irányítja klubot, ugyanis ő határozza meg a taktikát. A Barcelona összességében 2017-ig támadófocit képviselte, majd érkezett Ernesto Valverde.
Nagyon jó példa Ernesto Valverde.
Hirtelenjében említek én is két edzőt: Jürgen Klopp és Marcelo Bielsa.
Természetesen még vannak még sokan mások is hasonló helyzetben.
Mivel érintett vagyok, Jürgen Kloppról semmit sem írok. Ráadásul ő a jelenkor egyik meghatározó fociedzője, sokan követhetik az általa diktált "heavy metal focit". Például tegnap az FC Liverpool meccsén 6 gól volt rendes játékidőben, majd pedig következtek a büntetők újabb 9 góllal.
Marcelo Bielsa esetében jó figyelni és jobbára csak az edzősködése első-második (na jó, néha, nagyon ritkán: harmadik) évében érdemes tippelni sok gólra. Ugyanis addigra "kizsigereli" csapata tagjait, elmaradnak a gólok, egyre gyakrabban buktázik az általa edzett csapat és őt kirúgják. Ám máshol rögtön szerződtetik, amin egyáltalán nem kell csodálkozni, hiszen Marcelo Bielsa személyében korunk egyik legnagyobb hatású edzőjéről van szó, szóval – többnyire - látatlanban és azonnal szerződtetik "Őrült Bielsát", s kezdődik elölről az újabb 1-2-3 éves ciklus.

Cím: Re:Az élet nem habostorta
Írta: Pozzato Dátum december 26, 2021, 12:16:02
Így van @csabax , ezért is fontos az edző személye, fontosabb, minthogy Messi vagy Ronaldo játszik az adott csapatban. Amikor Ronaldo a Juventushoz szerződött, valószínűleg sokan gondolták, hogy overesebb lesz Allegri csapata, ehelyett növekedett a bajnokságban az underes meccseik száma.

Eredetileg hozni akartam statisztikákat különböző ötletekre (2,5 szett over, európai összesített pont under stb.), de inkább egy másik témáról írnék. Ez pedig a türelem.

Írtam róla korábban is, de most számokkal is igyekszem érzékeltetni. Tételezzük fel, hogy a három alábbi témakörben akarunk profitot elérni:
- Férfi és női tenisz legmagasabb szintje (ATP és WTA)
- Elit labdarúgó ligák: olasz, angol, spanyol, német, francia, holland, belga, török, portugál, orosz, norvég, svéd és brazil első osztályú bajnokságok
- Elit kosárlabda ligák: NBA, illetve olasz, spanyol, görög, francia, orosz és német első osztály.

Tételezzük fel, hogy elvégeztük a házi feladatot, így minden kiválasztott ligánál már készen van a statisztikai mutató az általunk preferált stratégiákra. Van egy körülbelüli mintánk (ez nem egzakt dolog, vannak változások minden évben), már nagyjából behatárolhatjuk, mennyi mérkőzés lesz "nyertes".

Jöjjön tehát a szám, hogy körülbelül hány mérkőzésről beszélünk:
- ATP & WTA: kb. 3000 mérkőzés
- Labdarúgás: kb. 4000 mérkőzés
- Kosárlabda: kb. 3000 mérkőzés

Jól látható, hogy összességében körülbelül 10000 mérkőzésről beszélünk egy év során (+/- pár száz). Ezek szimplán csak bajnoki meccsek, nincsen semmilyen kupa, csak a "megszokott" rendszer. Még a rájátszást sem vettem figyelembe, csak az alapszakaszt mindenhol.

A különböző szűrők segítségével, nem fogjuk mind a 10 ezer találkozót megfogadni, valószínűleg 2000-5000 között megáll majd ez a mutató. Tételezzük fel, hogy 3000 találkozóra fogadunk egy év során, az barátok között is napi 8 meccs. Rengeteg, ugye?

Számolgassunk különböző ROI-kal, illetve átlagtétekkel 3000 fogadás után:
- 2% = 60 egység   Alaptét: 10 ezer = 600 ezer profit    25 ezer = 1,5 millió    50 ezer = 3 millió
- 5% = 150 egység  Alaptét: 10 ezer = 1,5 millió     25 ezer = 3,75 millió      50 ezer = 7,5 millió
- 10% = 300 egység   Alaptét: 10 ezer = 3 millió     25 ezer = 7,5 millió      50 ezer = 15 millió

A számok nem rosszak, de lássuk be, ez rengeteg fogadás. Menjünk kicsit lejjebb, mi van, ha csak 1000 meccset fogadunk meg? Akkor a fenti számokat egyaránt kell osztani hárommal. Azonban 1000 találkozónál már növekedni kell a ROI-nak is, ugyanis valószínű, hogy csak a legbiztosabb meccseket játsszuk meg. Előfordul, hogy ilyen körülmények között már 20%-os ROI-t is tudunk produkálni, ami magasabb tétnél (50 ezer) már 10 milliós profitot fog jelenteni.

Az sem baj, ha nem vagyunk "tökösek", szimplán 3000 ft-s téten pörgünk napi szinten, mondjuk 1500 tipp esetén és 3%-os ROI-val 135000 kerestünk. Nem rossz egy kis plusz bevételnek, nem?

Azt kell megértenünk, hogy ne hétfőkben, keddekben, hétvégékbem gondolkodjunk, ne abban, hogy most nincsen hétvégi meccs, mert július van, akkor felrakom az egészet a moldáv ligára. Ahhoz, hogy ne legyél amatőr, ne legyen ez szimpla függőség, ahhoz a szabályaidat tarts be! Mentálisan kell rendben lenned, türelmesen kell várnod az általad preferált ligákra. Mert azok a meccsek jönni fognak, évente akár 10 ezer is, minek buknál 150 ezret egy fehérorosz ökörsütésre való fogadással, ha utána két héttel később profitálhatsz ugyanennyit a Sevilla vereségével?

Fejlődni akarsz 2022-ben? Akkor tűzz ki célokat, tűzz ki határokat, halajd lépésről lépésre, ne akarj egyetlen hétvége alatt 10 milliót keresni. Igen, lehet, hogy szerencsés leszel, véletlenül beesik, de erre alapozni nem lehet. A sportolók sem azért jutottak el a csúcsra, mert az 52 hétből edzettek 2 alkalommal, úgyis nyerünk alapon. Ha megnézitek, akkor a világ leggazdagabb embereinek is van egy rutinja, keményen dolgoztak, nem akarták egyik napról a másikra a sikert, hanem fokozatosan haladtak.

Egyelőre ennyi az okoskodásomból. Bocs, ha hiba volt benne, nem olvastam újra.
Cím: Re:Az élet nem habostorta
Írta: sunik29 Dátum december 26, 2021, 16:01:33
Szia Pozz , látom nincs sok jelentkező , hogy egy "rendszert" osszon meg , gondolom azért mert működik és miért osztaná  meg idegenekkel, vagy a másik pólus  nem akar nyilvánosan égni . :)
Én egy matematikai alapon rendszerezett footbal ELO rankings rendszert húznák rá a fogadóirodák  által adott oddszra kb 1 vagy 2 nappal előre . Ha érdekesnek tartod akkor ha gép előtt leszek leírom hogy mire gondolok . De nem ebből lehet majd meggazdagodni.
Cím: Re:Az élet nem habostorta
Írta: Pozzato Dátum december 26, 2021, 16:25:17
Idézetet írta: sunik29 Dátum december 26, 2021, 16:01:33Szia Pozz , látom nincs sok jelentkező , hogy egy "rendszert" osszon meg , gondolom azért mert működik és miért osztaná  meg idegenekkel, vagy a másik pólus  nem akar nyilvánosan égni . :)
Én egy matematikai alapon rendszerezett footbal ELO rankings rendszert húznák rá a fogadóirodák  által adott oddszra kb 1 vagy 2 nappal előre . Ha érdekesnek tartod akkor ha gép előtt leszek leírom hogy mire gondolok . De nem ebből lehet majd meggazdagodni.

Örülök neki, ha megosztod az elképzeléseid, hiszen bármelyik ötletből lehet valami jóságot kihozni. Lehetséges, hogy úgy látod, nincsen benne óriási profit, de az is lehet, hogy van.  :ok:
Cím: Re:Az élet nem habostorta
Írta: sunik29 Dátum december 26, 2021, 19:51:09
http://blog.elofootball.com/

Kezdésként az oldalról (vezetett rangsor , statisztika , es előrejelzés metodikairól ) itt írnak, nekem többnyire kínai de nagy vonalakban értem, a képleteket nem , de nem az a lényeg :D
Egy pl. a mai felhozatalból  http://elofootball.com/match.php?date=2021-12-26&cluboneid=3030&clubtwoid=331
Látható a Probabilitesnel 55% / 25% /20%
En egy Draw no Bet(Ah 0) rendszerben gondolkozom ,ahol ha a döntetlen kiesik  marad 73,4% vs. 26.6% mar kirajzolódik egy elvárás a tippről azt megfogadva min 1.70 szorzón már value is lehet!!

A kov írásban majd írom, hogy mi játszik még bele es mi nem .   
Cím: Re:Az élet nem habostorta
Írta: Pozzato Dátum január 01, 2022, 19:43:39
Felmerültek ötletek bennem az elmúlt napokban, mivel folytassam a "naplózást", egyáltalán folytassam-e (írom ezt úgy, mintha 10 ezer hozzászólás lenne itt). Az időhiány szerintem sokunk életére kihat, de próbáljunk egy erős évet összehozni. Az biztos, hogy az élőzés kizárva, hiszen azt dokumentálni is nehéz a naplóban, segíteni is nehéz ezzel a többi embert. Ahogyan az is, hogy itt minden eseményt mélyen vizsgáljak, mindegyiknél hosszú bekezdésekben fejtegessem, miért nyerhet xy.

Amit a saját káromon megtanultam: nem szabad túlgondolni, első megoldás a jó. A sportfogadásnál ül szerintem leginkább Occam borotvája filozófiai elv: a legegyszerűbb megoldás a legjobb. Ha túlgondolnál egy szituációt, engedd el, hiszen a legegyszerűbb a nyer. Ennek mentén haladunk majd ebben az évben. Vannak "elgondolások", mondjuk amiket fentebb említettem (csapatsportoknál csak az edzőkre figyelek stb.), de nem fogok pluszban olyan dolgokat boncolgatni, hogy mennyit nőtt a fű és miegymás.

Két dologra összpontosítok: mentális rész és a "bankroll management". Az, hogy most a Krasnodar legyőzi-e a Rostov csapatát, arra nem vagyok hatással, viszont arra igen, hogy megfelelő tétet tegyek mindig, ne rakjak egy vesztes tipp után idegből másik eseményre. Ahogyan írtam, rengeteg mérkőzés és verseny vár rám, amiből tudok válogatni. Nincsen első megérzés? Nincsen semmilyen megérzés? Jöhet a következő meccs. Mikor lesz vége az egésznek? Ha minden jól megy, akkor 2022 végén, ha nem, akkor a bankroll nullázásnál.

Vannak különböző helyeken szétszórva játékra alkalmas összegek, amit erre a projektre egészében feláldozok. Nem kívánok semmilyen tippjátékban indulni, nem lesznek a tippek napi szinten kiértékelve (csomó idézet), illetve nem lesz egyik hozzászólás sem módosítva. A tippek kiértékelése vagy 10-15 naponként, vagy havi szinten történik majd tömbösítve (átláthatóbb). Amikor rohadt sok lesz a piros tipp, na akkor valószínűleg közel a csőd, de addigra már csak a röhögés miatt olvassátok a naplót (illetve az ellenfogadás miatt).

Egyfelől azért vagyok felszabadult, mert ez az összeg ígyis-úgyis elköltésre kerülne (régebben is ez volt a terv), szóval nincsen nyomás. A naplóban azonban nem összeget írok, mivel minden egységnyi tétes lesz (minden tippet ugyanakkor összeggel játszom meg). Azért van ez, mivel nem hiszek abban, hogy a 5.00-ös szorzó rosszabb lenne, mint az 1.70-es. Emberek vagyunk, tévedhetünk, rossz következtetéseket vonhatunk le, így nekem nem jelent semmit, hogy valamire 5.00-ös szorzó van, ha van benne érték, akkor mehet rá ugyanakkora összeg, mint a 2.10-re.

A komplett évet lefedtem az általam kiválasztott sportágakkal és ligákkal (10000+ esemény). A változatosság miatt választottam ennyit (lehetséges, hogy még így is megunom a naplózást, de most nagyon igyekezni fogok, hogy ezt elkerüljem). Hétfőtől számítva 52 hetem lesz, illetve 363 napon (elsejen vasárnapra esik majd 2023-ban) a profit termelésére. Nincsenek pénzügyi elvárásaim (10-20%-os ROI stb.), mindössze annyi, hogy a magam felé támasztott elvárásoknak megfeleljek. 

Lényeg, ha nem szeretsz hosszú bejegyzéseket olvasni: Ez olyan Gattyán György féle "Nyomd meg a gombot" lájkhajhász bejegyzés volt, amiből annyit tudtál meg, hogy lesz egy újabb napló, amiben majd akadnak tippek. Szóval a végére egy ide nem illő zeneszöveg:
"A nap kiszívja a nyakam körbe
Ez a garbó tesz majd megint tönkre"
Cím: Re:Az élet nem habostorta
Írta: Pozzato Dátum január 02, 2022, 17:30:20
Vágjunk bele fényes nappal az éjszakába:
#1 ATP: Nishioka Yoshihito - Kwon Soon Woo 2,5 szett felett (2.33)

Mogács Dániel fontos kérdését továbbítanám:
Hová tűnnek a zoknik? Egy idő után elvonulnak meghalni, mint a vadállatok? Még soha nem dobtam ki zoknit, mégis mindig kell újat venni!
Cím: Re:Az élet nem habostorta
Írta: Pozzato Dátum január 04, 2022, 09:15:55
Sosem árt egy jó piros tippel kezdeni az évet, az megalapozza a hangulatot.  ;D

#2 NBA: Cleveland - Memphis: Memphis győzelem (2.25)

Okosság
Nagyon nehéz ezt a meccset elengedni. Tudom, hogy Memphis back-to-back, de legalább a csapat jelentős része bevethető. Nagy győzelemből jönnek, alapból azt mondanám, hogy Cleveland, de a hazaiaknál kidőlt a komplett periméter. Sokan csodálkoztak, hogyan lett ilyen jó a Cavs? Egyetlen magyarázat: Ricky Rubio. A spanyol irányító óriási rutinnal és intelligenciával rendelkezik, amelyik csapatnál az elmúlt években "lerakta az alapokat", azok most a legjobbak között vannak: Utah és Phoenix (a Minnesote kivétel, de kedvenc csapatom egy zsák krumplit ér, még akkor is, ha a PO-ért küzdenek). Szóval Rubio megsérült, Garland és Rondo nem bevethető, gyakorlatilag nem maradt labdabiztos játékosa a csapatnak, aki a támadásokat szervezze (Rubio hathatós segítségével lettek ennyire jók). A Memphis sikere a Brooklyn ellen csalóka, mert rendkívül sima meccs volt, szóval nem szakadtak meg a Macik. Én 1.60 környékére tenném a vendég sikert, szóval ebben van érték.
Cím: Re:Az élet nem habostorta
Írta: Pozzato Dátum január 08, 2022, 13:37:59
"Okosság"
Keresgéltem az elmúlt években megfelelő "injury and suspension" oldalakat labdarúgásban. Régebben az esetek többségében időben és pontos adatokkal frissítették őket, de ez az elmúlt időszakban megváltozott. Ezért az alábbi módszer mellett tettem le a voksom: azokat a ligákat, amiket kiírtam magamnam és próbálom követni, ott a csapatok közösségi médiás oldalait nézem (Twitter, olykor Instagram), pluszban még a szurkolói fórumokat, mivel ők a leghitelesebbek. Ebből csináltam egy szimpla táblázatot, amit minden forduló (játéknap) előtt frissítek, de úgy, hogy már előre ki vannak írva a fontos játékosok. Olyanokra nem frissítek, akik mondjuk 22. helyen állnak a keretben és még a portás is előbb lép pályára.


#3 Osasuna - Cádiz: X2 (2.16)
#4 Alavés - Bilbao: X2 + 2,5 gól alatt (2.00)
#5 Sevilla - Getafe: Sevilla 1,5 gól alatt (1.74)
#6 Granada - Barcelona: 1X (2.18)
#7 Lens - Rennes: Lens DNB (1.97)
#8 Detroit - Orlando: Detroit (1.74)
Cím: Re:Az élet nem habostorta
Írta: Pozzato Dátum január 09, 2022, 10:25:05
#9 Konyaspor - Sivasspor: Konyaspor nyer (2.20)
#10 Bologna - Varese: Varese 79,5 pont alatt (1.83)
#11 Bonn - Hamburg: Bonn 82,5 pont alatt (1.83)
Cím: Re:Az élet nem habostorta
Írta: Pozzato Dátum január 09, 2022, 22:05:52
Első hetet le is lehet zárni, vasárnapot ki akartam hagyni, hallgatni kell magamra.

#1 ATP: Nishioka Yoshihito - Kwon Soon Woo 2,5 szett felett (2.33)
#2 NBA: Cleveland - Memphis: Memphis győzelem (2.25)
#3 Osasuna - Cádiz: X2 (2.16)
#4 Alavés - Bilbao: X2 + 2,5 gól alatt (2.00)
#5 Sevilla - Getafe: Sevilla 1,5 gól alatt (1.74)
#6 Granada - Barcelona: 1X (2.18)
#7 Lens - Rennes: Lens DNB (1.97)
#8 Detroit - Orlando: Detroit (1.74)
#9 Konyaspor - Sivasspor: Konyaspor nyer (2.20)
#10 Bologna - Varese: Varese 79,5 pont alatt (1.83)
#11 Bonn - Hamburg: Bonn 82,5 pont alatt (1.83)

11 tipp / 0,88 egység profit / 8% ROI

Nem jó, de nem is tragikus.
Cím: Re:Az élet nem habostorta
Írta: Pozzato Dátum január 10, 2022, 22:17:07
Nagyon durva, hogy telik az idő. Ebben az évben 50 éves lesz Eminem... Mennyit hallgattam a korai lemezeit. A Sing for the Moment c. szám annyiszor lement, kész csoda, hogy a cd még bírta.  ;D

Ugyanúgy megdöbbentem azon is, hogy Mucsi Zoltán 65 éves lesz, pont ma hallgattam meg a Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten klasszikus hidas jelenetét:
Cím: Re:Az élet nem habostorta
Írta: Latzka Dátum január 11, 2022, 07:55:00
Engem Eminem kora jobban meglep; Mucsi a fizimiskája miatt már vagy 10 éve 80-nak néz ki ;D
Cím: Re:Az élet nem habostorta
Írta: Pozzato Dátum január 11, 2022, 19:11:00
Holnapra akadt egy kis dilemma: Denver vagy Memphis win? Megmondom őszintén, először mind a kettőt be akartam húzni, majd utána csak a Denver győzelmet, végül lehet marad a Memphis. A Denver összességében nem rossz, Jokic mindig elit, de kiesett most Barton is. A másik oldalon már hosszabb ideje nincsen PG, Leonard nem is volt, illetve hullanak ki a többiek is, de valahogy mégis összekapták magukat. Pontosan emiatt gondolom azt, hogy az 1.70-es Nuggets win annyira mégsem fizet jól. Jokicnak szó szerint egyedül kéne meccset nyernie. A Memphis - GSW... Na ez nehéz dió, mert Klay visszatért, viszont Draymond Green kiesett. Dillion Brooks nincs a Maciknál, de nélküle kezdődött a hosszú győzelmi sorozatuk. Engem meggyőzött, ahogyan a Memphis lealázta a LeBronékat. Rendre 20-30 ponttal mentek a legjobb Lakers ellen, végül a cserék kozmetikázták a meccset, de ott simán lehetett volna még nagyobb győzelem is, ha a Memphis végig koncentrál. Mivel 2.00 felett van a Memphis, ezért itt most a value-t játszom, ennyi. Lehet pont most lesz az, mikor ez nem jön be, de reálisan 1.70 környékére kéne tenni a hazaiakat.

#12 Memphis - Golden State: Memphis győzelem (2.10)
#13 Tunézia - Mali: Mali DNB-vel (2.05)
Cím: Re:Az élet nem habostorta
Írta: Pozzato Dátum január 12, 2022, 20:55:35
A tegnapi Dilemma (https://www.youtube.com/watch?v=8WYHDfJDPDc) már múlté, azóta van újabb. A New York - Dallas meccsre vajon egy 205 under vagy a Dallas win éri meg jobban? Az biztos, hogy Mavs most elkapta a fonalat, nehéz ellenük, szóval hajlok a vendég győzelem felé, ráadásul egy nappal többet pihenhettek. A dilemma többi része a Chicago, Miami és Orlando meccsek voltak és a győzelmeik. Nehéz, mert mindegyik ellen szól valami, végül maradtam az utóbbi csapatnál. Azt érzem, hogy a Magic megint egy szorosabb meccset fog játszani...

#14 Washington - Orlando: Orlando +7,5 ponttal (1.71)
#15 New York - Dallas: Dallas win (1.76)
Cím: Re:Az élet nem habostorta
Írta: Pozzato Dátum január 15, 2022, 13:10:00
#16 San Antonio Spurs - Los Angeles Clippers: Clippers win (2.25)

Majd még szétnézek a vasárnapi meccsek között, egyelőre csak NBA-t néztem, első ránézésre ezt találtam. A Spurs szerintem elengedte ezt az évet, sorra jönnek a zakók, fiatalokat építik majd. A Clippers is elengedhette volna (kiesett a két sztár), de az elmúlt meccsekn megmutatták, hogy le tudnak tenni az parkettre egy olyan védekezést, ami elég néhány bravúros sikerre. Ezekkel a play-in megmarad, mint esély, nekik ennyi elég is, aztán hátha jön majd PG és Kawhi. A Spurs back-to-back lesz, 5 nap alatt, ha jól láttam, akkor ez a 4. meccsük, míg a Clippers kipihent.
Cím: Re:Az élet nem habostorta
Írta: Pozzato Dátum január 16, 2022, 12:44:13
Ez a hét nem a tippekről szólt. Hiába volt viszonylag sok esemény, ihlet nem volt, adatok sem stimmeltek, valahogy minden jel arra utalt, ne nagyon tippeljek. Ilyenkor el kell engedni, mással kell foglalkozni. Szombatra kiírtam papírra pár tippet (tét nélkül), de egytől egyig vesztes lett volna, ez pedig megerősített az elméletemben.

#12 Memphis - Golden State: Memphis győzelem (2.10)
#13 Tunézia - Mali: Mali DNB-vel (2.05)
#14 Washington - Orlando: Orlando +7,5 ponttal (1.71)
#15 New York - Dallas: Dallas win (1.76)
#16 San Antonio Spurs - Los Angeles Clippers: Clippers win (2.25)

16 tipp / 1,74 egység profit / 10,87% ROI
Cím: Re:Az élet nem habostorta
Írta: Pozzato Dátum január 17, 2022, 18:31:24
Vágjunk bele a hétbe, ilyenkor, mikor ennyire "érzi" az ember, akkor jön a pofára esés.

#17 Knicks - Hornets: 218,5 pont alatt (1.88)
#18 Clippers - Pacers: Clippers +6,5 ponttal + 215,5 pont alatt (2.00)


Cím: Re:Az élet nem habostorta
Írta: Pozzato Dátum január 29, 2022, 21:29:41
Álszentség? Ez az, ezt már szeretem, kérek még belőle! Csak a külsőségek? Jöhet az is!

Kulcsár Edina megnyitotta a "kommentszekciót", de csak módjával emberek, mert nem tűri a trágák szavakat meg az erős kritikát. Nekem a leginkább mókás az volt, ahogyan az emberek írták, csalódtak benne. Kérdem én, hogy mégis mit vártak tőle? Egy olyan személyt követnek, aki nem gyárt releváns tartalmat, nincsen mondanivalója, nem viszi előrébb a társadalmat. Ezek az emberek már magukat beárazták azzal, hogy egyáltalán követték őt, és ezek után még felháborodnak? Mivel az értékrendjük valószínűleg megegyezik Edináéval - legfontosabb a külsőség -, ezért valószínűleg ők is csináltak hasonlókat, de ha ez kicsiben történik velem, akkor az más. Mit gondoltak, hogy ezek a sztárok különbek? Amikor Hagymácskák röppennek egyik bibéről a másikra és szórják el magvaikat, majd alig 1-1,5 évvel szörnyű csalódásból - amivel hetekig járták a sajtót - már közös gyermeket várnak a "nagy szerelmemmel", akkor mit hittek a követők?

Az embereknek a külsőség kell, semmi más. Próbálják a legjobb arcukat mutatni, hogy mindenkinek megfeleljenek, miközben egy nullák. Barátunk fölényeskedő és személyeskedik valakivel szemben? Ez az tesóm, jól csinálod! Bátorítjuk őt, gratulálunk, jól megmondtad annak a faszfejnek. Ha velem teszik ugyanezt? Jaj, mit képzeltek? Hogy meritek? Én vagyok az áldozat.

Olyan országban élünk, ahol a "véleményvezérek" többsége egy tartalom nélküli ... (fejezzétek be a mondatot). Csodálkozunk, miként butul a társadalmunk? Kik a top influencerek itthon? Elég megnézni a listát. Ők mutatják a példát, hogy tartalom nélkül is lehetsz valaki. Figyelj, menjél le a terembe, dolgozzál magadon, utána posztold a médiában a feszes segged, nagy szilikon melleid, ha meg pasi vagy, akkor meg az izmos karod. Ennyi, esetleg írjál még pár okos idézetet - mondjuk mindezek ellenére, valószínűleg nem nekik szólnál, ha megoldás kéne a sudokura metróban -, meg írd le a "nehéz" életed, tegyél mellé személyes sztorikat, jó lesz az úgy. Mint valami bődületes nagy fostartály, olyan az egész. És az embereknek ez kell. Jön egy újabb nő, aki tangában pózol az Instán és most pár profikkal edzeget? Akkor nyomjunk rá egy követést, lesz is hamar 5-10k-s bázisa, mehet a reklámozás. NER-vállalkozó gazdag fiacskája vagy? Tökéletes, rögtön 2000 követővel indulsz, pár kép a luxusban, mindenkinek ez kell, feszítések, jól is van. És ez a körforgás kiválóan működik.

Amikor egy könyves felület rohadt sok poszt után kiizzad magából 2500 követőt, akkor már a készítője nagyon boldog, mert mondván, mennyi mindent elért. Épp ez a baj, hogy neki kéne 25 ezer vagy 250 ezer követővel rendelkeznie...

Magyarországon közel 2,7 millió ember használja az Instagram felületét. Vannak kamu profilok, duplikáltak, de nehéz elvenni azt, hogy Instán 600 ezer követővel rendelkezik Edina... Alsóhangon ez a komplett magyar felhasználók 20-25%. Ezek valószínűleg szavazó emberek, akik vevők a külsőségre, vevők az álszentségre, imádják. Mint ahogyan azok is, akik nem követik Kulcsár Edinát, de szintén nem vetik meg a kettős mércét. Ezeknek az embereknek óriási meglepetés volt Edina bejelentése, miközben jelentős hányaduk valószínűleg hasonlóan viselkedik.

A Netflix heti nézettségi lista is egy kiváló szűrő a társadalomra. Tényleg, van minden, pocséktól a kiválóig. Most már tetemes felhasználóval rendelkezik a magyar felület is, így le lehet szűrni, mik a preferenciák:
- To Hot to Handle
- Bridgerton
- Emily in Paris
- Squid Game
- Kitz
- Stay Close
- Lost in Space
- The Witcher
- La Casa de Papel

Az elmúlt 1,5 hónap termése a nézettségi rangsor éléről, jelentős része kuka, de nekünk ez kell, miközben tényleg eléggé sok minőségi alkotást lehet találni. Természetes, hogy olykor szükséged van valami lazára, de ez olyan, mintha a társadalmunknak folyamatosan a trash kéne. Amikor ennyire előtérben van a tartalom nélküli tartalom, akkor az már nem lehet véletlen. Elkeserítő.

Amikor látod a fiatalok között az üres tekintetek tömkelegét, ráadásul nem lehet azt mondani, hogy ez csak a 15-20 évesekre jellemző, ugyanúgy 25-30 vagy akár 35-40 évesek között is ez a jellemző. Azt mondják, hogy legyünk külsőre a legjobb önmagunk, legyünk formában, de mi lesz a belsővel? Nem azért mennek szét a párkapcsolatok ipari mennyiségben, mert nincsen elég párkapcsolati tanácsadó, hanem azért, mert túl kevés a legalább átlagos IQ és EQ szinttel rendelkező ember. Mit látunk, ha szétment egy celeb házaspár? Két hónap múlva már boldogok új kapcsolatban, akkor minek küzdeni? Minek fejleszteni magunkat?

Megfigyeltétek a környezetetekben, hogy mi történik az emberekkel szakítás után? Pár nap/hét vergődés (sajnáljatok már, basszátok meg!), majd jöhet a külsőség: elmenni terembe legjobb önmagammá válni, minél szebb legyek, jobban nézzek ki. Na jó, de mi lesz a belsővel? Nem igazán láttam még olyan személyt, aki ilyenkor elkezdett olvasni, leült beszélni egy pszichológussal. Nem, csak a külső! Elmenni jógára - nagyon el lehet csendesedni 25 lihegő és vergődő embernek egy 35 nm-es teremben, meséld be ezt a féllábúnak, hogy leszédüljön tőle az útról -, de még lehetne egy csomó mindent írni. A másik kérdés: miért nem a kapcsolat alatt edzettünk? Akkor nem akarunk legjobb önmagunk lenni? Miért nem akkor fejlesztjük magunkat? Hogyan várhatjuk el bárkitől is, hogy felnézzen ránk, ha a kapcsolat alatt leengedünk, magunkat se tiszteljük? Ugyanis úgy ismernek meg minket, hogy edzegetünk, jól nézünk ki, majd jön a biztos szex, akkor már a fene se akar minden héten ott izzadni a sok büdös ember között.

És így itt is kialakul egy örök körforgás, amikor házasságok és párkapcsolatok mennek majd tönkre, aztán jöhet az újabb, majd megint az újabb, lényeg, hogy jól nézzünk ki. Amikor a fiatalok jelentős része a pénzért házasodik, akkor majd megnézhetjük 10-20 év múlva a csonka családi modelleket, hogy egy kislány/kisfiú 3-4 apukát/anyukát "elfogyasztott", amíg felnőtt. Ezt látja, mi fog vele történni? Nagy valószínűséggel ő is így fog viselkedni, hiszen hozott mintából dolgozunk. Lehet, most rohadt jó ötletnek tűnt a CSOK, de 2030 környékén lesz majd az első komolyabb mellékhatása. A társadalmunk pedig tovább romlik majd, mi pedig nézzük a To Hot to Handle-t, és nem értjük, miért nem b*sznak benne?

Jó lenne, ha a társadalomban az emberek egymást húznak felfelé és fejlődnének, ahelyett, hogy taszítjuk egymást mélyebbre, személyeskedünk és alázzuk azt, aki gondolkodni mer és fejlődni akar.
Cím: Re:Az élet nem habostorta
Írta: Pozzato Dátum április 01, 2022, 21:31:05
Miért fogadok a választásokra?
Szoktam fogadni politikára, de elsősorban külföldi eseményekre, itthon sosincs érték a választásokban. Eredetileg úgy volt, hogy kihagyom az idei választást is, de az elmúlt hét meggyőzött valamiről: Fidesznél óriási a pánik.

Megoldják okosba'
Mi történt az elmúlt egy hónapban? Jól működött minden, kiosztották a pénzeket, de közben jött a háború. Az infláció egyre súlyosabb lett, amit most már 10-ből minimum 6-7 ember megérez. Vannak dolgok, amiket bizony nem vesznek meg. Orbán Viktor kezdetben jól fogta meg a háborút, hiszen a nagy street fighterből hirtelen "békeharcos" lett. Működött, minden kutatás azt mérte, hogy erősödött a Fidesz, de történt valami.

Pánik?
Lehetséges, hogy a 444 riportja indította be az országot, de azt csak 670 ezer megtekintést generált (és 5. felkapott helyet), ez azért önmagában kevés. Ki tudja, hogy miért, de a Fidesz elkezdett pánikolni. Ezt megérezte a nép. Senki sem értette, miért rohant a határszemléről Szerbiába Orbán, majd hirtelen titokban járni kezdte az országot. A "kisszékes" performansz bejárta a magyar sajtót, még az is röhögött, aki Fidesz-szavazó volt, szekunder szégyen, ahogyan 3-4 hónapig tolták a "mini Feri"-szlogent, majd Magyarország miniszterelnöke egy rozoga székről beszél 50-100 emberhez nagyobb városokban. Az a miniszterelnök, aki évtizedek óta nem nyomott ilyen kampányt, most úgy csinál, mintha az élete múlna rajta.

Ad hoc vs szervezett
Egyetlen dolgot nem vehetünk el a Fidesztől: szervezettség. Az a párt, aki még egy Békemenetet is előre lezsíroz, illetve egy szimpla kis 2000 fős falusi választásra is mozgósít, most ad hoc jelleggel csinálta a "kampányt" (székről kampányolni, miközben egy mini pódiumot összehozni maximum 20-30 perc). Szinte már groteszk látványt nyújtott, ahogyan az eddig szedett-vedett ellenzék összehangoltan lép fel, tudatosan jelentek meg, míg az eddigi fegyelmezett Fidesz, 5-10 nap leforgása alatt, teljesen szétesett. Miért csinálta ezt Orbán Viktor? Valamit tudott a Fidesz, amit az emberek nem? Esetleg, benéztek valamit? Épp ezzel hívták fel a figyelmet a sebezhetőségükre? A győzelemre álló felek, ugyanis nem kapkodnak, előnyben vannak, minden mehet a tervek szerint, legalábbis, így szokták csinálni.

Felébredtek?
A szöveget is túltolta a Fidesz (baloldal = háború stb.), nép pedig kezdett gyanút fogni. Itt valami nem stimmel, amikor valaki 2-3 héttel ezelőtt azt mondja, minden rendben, simán nyerünk, majd eltelik 10-12 nap és már azzal kampányol, hogy minden szavazat számít, mindenki menjen el, mert szoros lesz. És a nép valószínűleg ott érezte meg, hogy nagy a baj, amikor a Fidesz elkezdte mondani: Márki-Zay győzelme esetén pár nap és nincsen gáz, háború megyünk. Nem gondolnám, hogy az emberek hirtelen felébredtek, inkább most állt bennük minden össze. Érezhető, ahogyan egymást világosítják fel az állampolgárok, miközben a helyi fideszes kiskirályok gyűlésein csak lézengtek az emberek. Orbán Viktor "körútját" sem tették közszemlére, alig volt hirdetve.

Közel ötszörös pénz
Őszintén szólva, még így is nyerhet a Fidesz, ők a favoritok, de látva ezt a kapkodást, látva, hogy Szijjártó Péter olyan pofonokat kapott az elmúlt héten, amiket évek alatt összesen sem, azt lehet mondani, mindenki megérezte a "vérszagot" (külföld is). Egy eléggé komoly társadalmi feszültség alakult ki, ami alapján közel sem látom reálisnak a 4.75-ös szorzót Márki-Zay győzelmére. Legfeljebb 2.50 lenne az a 4.75. Ez itt egy value. Már önmagában az sokat elmond a szavazásról, hogy rengeteg fideszes szólalt fel, hogy minek ennyi ellenőr? Ezek árulók és még lehetne sorolni. Benne van, hogy az egész egy "műbalhé", de ennyi jel már megérhet egy fogadást. Ha benézem? Akkor az én bajom, meg az országé is. 
Cím: Re:Az élet nem habostorta
Írta: Pozzato Dátum április 03, 2022, 21:30:51
Olvasgatva a hozzászólásokat, nézegetve az internetet, úgy vélem, hogy túlpozícionáltam a magyar szavazókat. A helyzet az, hogy ilyenkor magából indul ki az ember, azt gondolván, hogy felelős döntésre alkalmasak az emberek, amikor a jövőjük a tét. Tévedni emberi dolog, rosszul mértem fel a helyzetet. Nálam jóval jártasabb emberek megírták, mi várható, itt elsősorban arra gondoltak, ha Orbán Viktor marad:
https://www.penzcentrum.hu/gazdasag/20220304/elkepesztoen-leromlottak-a-magyar-gazdasag-kilatasai-az-igazi-feketeleves-jovore-johet-1122682

Mindenkinek szíve joga arra szavazni, akire akar. Bennem rossz érzést kelt, hogy míg én átgondolom, addig valaki 10 ezerért odaadja a voksát, esetleg 5 kg krumpliért vagy egy szelet húsért. A szegénység borzalmas, ezért megértem, viszont vannak olyan dolgok, amiket el kell engedni. A magyar nép sajnos ilyen, ezt a népet vezetni kell, simogatni kell, néha csontot dobni és szegénységben tartani. Azért vagyok szomorú, mert a népességünk jelentős része nem látja, hová juthatna ez a majd 10 milliós nemzet, annyit látnak, hogy kaptak 13. havi nyugdíjat, de arról már fogalmuk sincs, hogy 1 év múlva már a 14. havi is kevés lesz.

A lehetőség adott volt, mind 1990 után, mind 2020 után. Nem sikerült. Míg a régióban szinte mindenki lehagyta az országunkat, addig mi örülünk, ha hatósági áras a far-hát. Kár érte, tényleg kár, hiszen ez egy csodálatos táj, gyönyörű ország, óriási lehetőségekkel. Olyan, mint mikor látsz egy fiatal tehetséges sportolót, aki eltékozolja a tehetségét. Ronaldinho, megvan? A valaha volt legjobb lehetett volna, de inkább az italt és a bulit választotta. Mindössze 4 évig volt a csúcson, eredmény? Aranylabda, világbajnoki cím, Bajnokok Ligája győzelem és a világ legnépszerűbb labdarúgója volt.

Megosztották a magyarokat, jól sikerült. Gyűlölet, gyűlölet mindenhol. Alapjáraton lokálpatrióta vagyok, aki sokáig kitart, ötletel, hogyan lehetne jobb a hely és a környezet, ahol lakom. Itt már felesleges erőlködnöm, menthetetlen az egész. Kezdetben nem értettem, miért lépett le szinte az összes haverom az országból, illetve pár hónapja miért kezdett csomagolni az a nagyon kevés (2-3), aki itthon maradt. Ők tudták, amit én nem akartam látni, mert hittem az emberekben. Olykor azonban az élet adja a legnagyobb pofonokat. És ez itt nem arról szól, hogy Orbán vs. Gyurcsány, nem, ez RÓLUNK szól, jövőnkről, gyerekeink jövőjéről.

Azokéról, akik közül már sokan alapjáraton külföldi egyetemekre jelentkeznek, akik kint tüntetnek, akiket nem vesznek komolyan. Ők lennének a jövő. Amikor Románia, Szlovákia, de lassan Bulgária is elhalad mellettünk, akkor mi hová tartunk? Azt gondolom, hogy a következő napokban/hetekben/hónapokban sokan elgondolkoznak a jelenükről, jövőjükről, lehetőségeikről. Nem lepődnék meg, ha a Nyugat tovább erősödne minőségi magyar munkaerővel.
Cím: Re:Az élet nem habostorta (Pozzato)
Írta: Pozzato Dátum április 06, 2022, 22:31:20
Miután kirinyáltam magam, inkább foglalkozom a jövővel, ha már a szavazókat megérteni úgysem tudom. A következőkben egy olyan dologra hívom fel a figyelmet, ami fontos lehet:

"A Berliner Morgenpost egy különleges térképet készített: az látható rajta, hogy bolygónk mely pontjain alakulhatnak ki a mostaninál szélsőségesebb időjárási körülmények, és melyek azok a régiók, ahol ezért lehetetlen lesz élni."

Ez önmagában azonban nem minden, hiszen kitérnek a vízhiányra, ahogyan arra is, mely területek lesznek élhetetlenek az emelkedő vízszint miatt. Ezek a jövőnkre nézve hasznos információk. Az alábbi oldalon találhatóak a listák:
https://interaktiv.morgenpost.de/klimawandel-hitze-meeresspiegel-wassermangel-stuerme-unbewohnbar/en.html

Használat a következő: adott a földgömb, görgetsz lefelé, majd baloldalon érkeznek a különböző opciók: hőség, vízhiány stb., térképet úgy tudod variálni, hogy az "Explore the globe" feliratra kattintasz, egér mozgatással tudod forgatni a földgömböt, görgővel pedig közelíteni az adott régióhoz. Lehet a jobboldali sávban specifikusan is keresni országra/régióra.

Európában elsősorban a déli államokat érintheti az ívóvíz hiánya (olasz, spanyol, görög), lakott területek moshat el a víz (hollandok, németek, spanyolok, norvégok, görögök stb.) és még lehetne sorolni. Vidám témák újból.
Cím: Re:Az élet nem habostorta (Pozzato)
Írta: csabax Dátum április 06, 2022, 23:09:04
Idézetet írta: Pozzato Dátum április 06, 2022, 22:31:20Miután kirinyáltam magam, inkább foglalkozom a jövővel, ha már a szavazókat megérteni úgysem tudom.
Egyáltalán semmi probléma nincsen ezzel. Az élet megy tovább.
Jeleztem időben, hogy sima lesz. Most már azt is lehet tudni, hogy Magyarország lakosságának nagy része Stockholm-szindrómás.
Ez van. A rendszernek már csak órái vannak hátra. Még évekig.

Cím: Re:Az élet nem habostorta (Pozzato)
Írta: Pozzato Dátum április 30, 2022, 11:48:10
Ez a napló továbbra sem (csak?) a sportfogadásról szól, nincsenek benne mindig hozzászólások sem, szóval sorry. Annak, aki idetéved, hasonló írásokra bukkanhat, mint az alábbi Karotta cikk, ahol egy olvasó felvetésére reagál:
https://totalcar.hu/magazin/technika/2022/04/29/rossz-hirunk-van-ha-atlag-magyar-vagy-az-uj-autok-meg-akarnak-olni/

Olvasó: Elég régóta foglalkoztat, hogy mennyire biztonságosak azok a gépjárművek, amik 8-15 évesek, amikkel a legtöbben járnak. Nekem sajnos több ismerősöm is elhalálozott, vagy maradandó sérülést szerzett közúti balesetben 8-15 éves gépjárművekkel, hiába kapott az autó 4-5*-ot a törésteszteken. Az ok a jármű fejlődésben keresendő, ugyanis egy Megane 3-ba oldalról 60 km/h-val belerohanó, vagy a másik esetben Renault Clio 3 2012-be 58 km/h-val érkező hibrid Toyota SUV vagy Tesla, vagy bármilyen hasonló elektromos vagy hibrid autó közel 2 tonna. Az a kérdésem, hogy miért nincsenek cikkek, amik azt taglalják, hogy mennyire veszélyes öreg autóval a gyerekeinket szállítani, amikor 1800-2500 kg súlyú elektromos autók egyre nagyobb számban közlekednek.

Érdekes felvetések vannak a cikkben, vigyázzatok az utakon, mert hiába ülsz egy viszonylag stabil és biztonságos autóban, ha jön egy majd 3 tonnás SUV, akkor baj lesz...
Cím: Re:Az élet nem habostorta (Pozzato)
Írta: Pozzato Dátum május 04, 2022, 11:19:35
Sapioszexualitás és a Tinder paradoxonjai

Érdekelt a Tinder, milyen sémákba botlok, mennyire hasonlítanak egymásra avagy sem a nők a "piacon". Tekintsünk el attól, hogy a tinderező nők 80-90%-a gyakorlatilag ugyanolyan, minimum 2-3 érdeklődési kör megegyezik, kinézetre is rendkívül hasonlóak, volt azonban egy olyan "megnevezés", ami engem is meglepett: sapioszexuális. Sajnos, nem vagyok eléggé művelt, ezért nem tudtam, mit jelent ez a szó, megnéztem: "Azokat az embereket hívják sapioszexuálisnak, akikben fizikai és érzelmi szinten is az intelligencia ébreszt vonzalmat, nem pedig a külső jegyek."

Érezzük a helyzetben az ellentétet, hiszen egy olyan alkalmazásra regisztrálnak a magukat sapioszexuálisnak valló nők - akiknek a külső jegyek helyett az intelligencia a legfontosabb -, ahol a külsőség alapján döntenek majd (hiszen a képek miatt húznak jobbra vagy balra, beszélgetés még nem volt, így fogalmuk sincs az intelligenciáról). Zseniális. Volt szerencsém matchelni egy ilyen lánnyal, vezérelt a kíváncsiság, hogy mi a véleménye erről, elmondtam neki a helyzet paradoxonját, mire bontotta a "kapcsolatot".  ;D  :-\

Cím: Re:Az élet nem habostorta (Pozzato)
Írta: Pozzato Dátum május 11, 2022, 15:22:27
Giro d'Italia, 5. szakasz (LIVE)
Mark Cavendish és Caleb Ewan nem bírta a hegyet, leszakadtak az Alpecin tempójától. Mathieu van der Poel szakaszt akar nyerni, de a mezőnyben még ott van Démare, Nizzolo, Gaviria és Girmay is. A holland ilyen nagy mezőnyben azért nem számít feltétlenül favoritnak, viszont Démare - Nizzolo - Gaviria trióból sokat kihevetett a hegy. Démare még zárkózott is, szóval ott elégetett egy kis energiát. Eddig két sprint volt, visegrádi nem klasszikus, ott Girmay és Van der Poel tudott nagyot menni. A füredi hajrában Cavendish nagyon hosszút nyitott, de tartotta a tempót. Démare és Gaviria nem tudott kibújni. Az én meglátásom az, hogy akiből a legkevesebbet vett ki az emelkedő, az Girmay. A füredi etapon bezárták, úgy végzett negyedik helyen, hogy az utolsó 50-60 méteren csak a lendület vitte, nem is tekert, míg a többiek ott szenvedtek mellette. A formája jó, nem mondom, hogy nyer, de így a dobogó nem irreális elvárás. A befutó trükkös, kanyargós, de Girmay már a frankfurti egynaposon is jól helyezkedett, ott Kristoffnak segített hajrát felvezetni a kanyarok közepette. Kisebb szembeszél lesz, ez az eritreainak nem probléma, mert viszonylag nagyobb testalkatú.
Tipp: Girmay top3-ban végez az 5. etapon (2.00)
Cím: Re:Az élet nem habostorta (Pozzato)
Írta: Pozzato Dátum május 11, 2022, 19:22:59
Idézetet írta: Pozzato Dátum május 11, 2022, 15:22:27Tipp: Girmay top3-ban végez az 5. etapon (2.00)
A szokásos GT-fóbia. Girmayt megint nem hagyták sprintelni, de ezen meg sem lepődök... bezárták, lökdösték, így is 4. lett, de ez engem nem vigasztal. A háromheteseken rendszeres az ilyen, hogy jók a megérzések, semmi sem jön, majd jön 2-3 nap, amikor szó szerint minden beesik (eddig legalábbis így volt...). Vajon idén is így lesz, hogy majd jön pár etap, amikor esnek a hatalmas szorzók?
Cím: Re:Az élet nem habostorta (Pozzato)
Írta: Pozzato Dátum június 01, 2022, 11:33:10
Emperor's Cup

A japán kupasorozatnak 101 éves múltja van, legnagyobb tradíciókkal versenysorozat az országban (labdarúgás szempontjából...). A győztese az ázsiai Bajnokok Ligájában indulhat, így a "sztárcsapatok" is koncentrálnak, hiszen presztízssel és értékkel bír. Az első körben a prefektúrák győztesei mérik össze erejüket, hozzájuk kapcsolódnak a J3 League csapatai. Az innen továbbjutók a második körben a J1 és J2 League csapataival mérkőzhetnek meg (első és második vonal). A lényeg, hogy a J1 és J2 csapatok a "kiemeltek", mindig ők játszanak hazai pályán. A sorozat emiatt áttekinthető, hiszen pontosan tudjuk, hogy a második körben 32 mérkőzést rendeznek, tudjuk, hogy kik jönnek az első és második vonalból.

Alapjáraton nem szeretek nemzeti kupára fogadni (nem is szoktam), de volt korábbról egy bónuszom, ami ma jár le. Nincs kedvem minden pénzt az ukrán vagy olasz meccsre feltenni, így kell egy kis izgalom, olyan, ahol lehet nagyobb szorzót fogni és van benne valamilyen "rendszer". Az Emperor's Cup ilyennek tűnik, hiszen az látszik, hogy hiába a 32 favorit, minden évben becsúszik jó pár meglepetés. Az elmúlt 6 évből 5 szezont vizsgáltam (Covid-évad kimaradt), így lett egy 160 mérkőzésből álló mintám.

Statisztika (untatás):
Döntetlenek aránya: 23%
Underdog győzelem aránya rendes játékidőben: 15%
Underdog továbbjutás: 21%

Mit szűrtünk le ebből?
A mérkőzések 79%-ban a favorit jut tovább. A döntetlenek aránya nem tűnik rossznak, főleg úgy, hogy 3.80-tól kezdődik a szorzó, lehet fogni 4.50-es vagy 5.50-es ikszet is. Érdekesség, hogy voltak hagyományosan rosszul teljesítő "kiemeltek", akik minimum kétszer kiestek. Ez azért öt szezon alatt sok (voltak olyan klubok, akik háromszor...).
Mindig azt mondom, egyetlen dolog még a véletlen műve, de mikor már kétszer vagy többször előfordul, ott már valami van a háttérben. Az, hogy a Kofu vagy a Monteido Yamaga négy alkalommal engedte el a sorozatot öt év alatt, nem hiszem, hogy gyengék lennének (pár alkalommal 1.20 környéki favoritként). A Kofu meccsét kihagytam, viszont maradt még pár találkozó így is. Érdekesség, hogy a szintán "trükköző" Shonan meccsét azonnal kivették a kínálatból.

Okosságok:
Vegalta Sendai ellen X2 (1.80)
V-Varen ellen X2 (1.93)
Albirex Niigata ellen DNB (1.83)
Monteido Yamagata ellen X2 (1.87)
Chiba ellen X2 (2.06)
Verdy ellen X2 (2.10)
Kyoto ellen X2 (3.50)
Vissel Kobe ellen DNB (2.35) (ez volt a live 0-1-nél)

Pluszban még egy hatalmas döntetlenes kombi, mivel átlagban a 6-7 iksz beesik minden évben. Az meg akkora szorzót ad ki, hogy valószínűleg megvehetem majd belőle az összes NB1-es csapatot.  8)


Cím: Re:Az élet nem habostorta (Pozzato)
Írta: Pozzato Dátum június 01, 2022, 15:04:29
Idézetet írta: Pozzato Dátum június 01, 2022, 11:33:10Vegalta Sendai ellen X2 (1.80)
V-Varen ellen X2 (1.93)
Albirex Niigata ellen DNB (1.83)
Monteido Yamagata ellen X2 (1.87)
Chiba ellen X2 (2.06)
Verdy ellen X2 (2.10)
Kyoto ellen X2 (3.50)
Vissel Kobe ellen DNB (2.35) (ez volt a live 0-1-nél)

Ha nehezen is, de veszteség nélkül megforgott a bónusz (köszönet Kyotónak), döntetlenek messze voltak (többsége egy gólon múlt), de majd másban visszaadja ezt.
Cím: Re:Az élet nem habostorta (Pozzato)
Írta: Pozzato Dátum június 01, 2022, 19:25:48
Olyan, mintha egy focimeccs két félidejét néznéd meg. Lehet ez jobb.


Cím: Re:Az élet nem habostorta (Pozzato)
Írta: Pozzato Dátum június 11, 2022, 14:48:58
Corinthians - Juventude
Campeonato Brasileiro Serie A
Időpont: 2022.06.11. 21:30


A Juventude a brazil bajnokság egyik legdurvább csapata, nem spórolnak, ha szabálytalanságokról van szó. A 10 forduló alatt 31 sárga és 4 piros lapot szedtek össze, csettintene erre Gattuso is, ez már ilyen Pepe Bordalás csapatok szintje. A hétvégén a leginkább visszafogott csapathoz látogatnak, Corinthians inkább focizni próbál, versenyben a bajnoki címért (ha ki lehet jelenteni ilyet 10 forduló után...). Olyan játékosaik vannak, mint a rutinos Willian, aki nem veti meg a cselezgetést. Az ilyenek tálcán kínálják magukat egy rúgásra, Juventude védőitől meg is kapják majd.

A mérkőzés játékvezetője az a Ramon Abatti Abel, aki tavaly is a Corinthians - Juventude találkozót vezette, akkor 7 sárga lapot osztott ki (Juventude 4, Corinthians 3). Idén a határt 5,5-nél húzták meg. A Juventude esetében 3,5-nél van a 2.40-es szorzó, míg a piros lapra 3.45-ért lehet fogadni. Nézzük gyorsan a játékvezető statjait, aki idén 7 bajnokit vezetett, amelyeken 4 piros lapot osztott ki és 36 sárga lapot (meccsenként 5). Azért ez már önmagában sem rossz, de mi most elsősorban a Juventude "teljesítményére" koncentrálunk, akik a bajnoki második ellen valószínűleg darálni fognak.

A Juventude idegenben idén 4 bajnoki játszott alábbi mérleggel:

Mindössze egyetlen meccs volt, ahol "csak" három sárga lap jött, de a többin vagy kiállítás, vagy 5 sárga lapot kaptak. Ramon Abatti Abel eddig három meccset fújt a Juventudénak, ebből egyikről írtunk, másik találkozón kiállította az egyik játékosukat, mindössze egy olyan hazai mérkőzés volt, ahol csak sárga lapot kaptak...

Juventude 3,5 büntető lap felett (2.40)
Kiállítás a mérkőzésen (3.45)
Cím: Re:Az élet nem habostorta (Pozzato)
Írta: Pozzato Dátum június 11, 2022, 23:26:38
Idézetet írta: Pozzato Dátum június 11, 2022, 14:48:58Corinthians - Juventude

Juventude 3,5 büntető lap felett (2.40)
Kiállítás a mérkőzésen (3.45)
Ilyenkor kéne tökösebbnek lenni, hiszen két kp-nál evidensnek tűnt a sárga lap, de nem akartam specifikusan fogadni... Majd legközelebb, így sem rossz ez, ne legyünk telhetetlenek.
Cím: Re:Az élet nem habostorta (Pozzato)
Írta: Pozzato Dátum június 13, 2022, 23:38:46
Bab is hús
Szerencsém volt a hétvégén jó pár meccsel, ezt nem tagadom. Felbátorodva - mondván tévedhetetlen vagyok -, mindenre is lőttem, ezért kezdésnek a vasárnapi dél-koreai baseball meccsek kerültek a középpontba. Maradjunk annyiban, nem ez a fő profilom, életemben először fogadtam dél-koreai baseball ligára, de a hülyéknek hülye szerencséjük van (lentebb kép).

Ilyenkor szokott az jönni, hogy van egy "megfontolt" tipp, amire raksz még egy kis aprót, mondván, ez is majd jönni fog. Pontosan ez a helyzet, ugyanis holnap lesz a Mont Ventoux Dénivelé Challenge, ami 1.1-es bringaverseny, lényege, hogy kétszer, két különböző oldalról másszák meg a legendás Mont Ventoux-t. A mezőny nem éppen veretes, de Ati ott lesz! Az ő esetében a top3-ra lőttem egy nagyon minimális aprót (21.00-ért vétek kihagyni), de ami nekem még "megérte", hogy Tobias Johannessen dobogón végez (4.00).

Papíron a 7-8. favoritnak tekinthető, viszont kik vannak előtte? Csupa olyan versenyző, akiket idén vagy már legyőzött ilyen emelkedőkön, vagy szimplán 35 évesek elmúltak, többségük formán kívül van. Egyedül Chaves az, aki jobb formában van. Mi lehet akkor a gond? Az, hogy Johannessen a hétvégén a Dauphinén versenyzett, két kemény hegyi etapon van túl. Mindössze egyetlen napot fog pihenni, majd Mont Ventoux. Ez a gond, ezért nem 10 milliárdos tételről van szó, csak 1 milliárdosról. Jobban fekszenek neki a robbanékonyabb emelkedők, nem az ilyen hosszú meredekek, de ennyit megér, mert gyakorlatilag az összes ellenfele hasonló típusú versenyző, mint amilyen ő. Két átmenetet látok: harcban a győzelemért vagy kapni fog 6-8 percet és 10.+ helyen érkezik meg.
Cím: Re:Az élet nem habostorta (Pozzato)
Írta: Pozzato Dátum június 14, 2022, 20:23:35
Johannessen 4. hely, Ati 10. hely, sebaj, ez value volt. Chaves 2. lett (azt hiszem 1.50 volt rá), Guerreiro győzött, pontosan nem emlékszem, de talán még rá is ilyen 1.90 volt, Storer volt az, aki "bekavart", de képes ilyen jó hegyi teljesítményekre, azt hiszem 5.00-8.00 között mozgott a dobogója.

Vyborg, ami nem Dánia
Aleksandr Vlasov kapcsán is van egy tippem a svájci körre, ahol végső wint jósolok, de szerintem a Tour de France-on sem irreális a dobogó (top10 nálam alap). A gond az, hogy ezt az irodák is így gondolják, szóval akkora érték nincsen benne. Vlasov amúgy Vyborgban született (Leningrád területén). Kíváncsi voltam, ki született még ott, alábbi listát dobta ki: Viatcheslav Ekimov és Evgeni Berzin. Mennyi ennek az esélye, hogy a valaha volt öt legjobb orosz/szovjet kerékpárosból három egy 80 ezres kisvárosban szülessen? Ez olyan, mintha nálunk a valaha volt három legjobb labdarúgó bátaszéki lenne.
Cím: Re:Az élet nem habostorta (Pozzato)
Írta: csabax Dátum június 14, 2022, 21:06:23
Idézetet írta: Pozzato Dátum június 14, 2022, 20:23:35Ez olyan, mintha nálunk a valaha volt három legjobb labdarúgó bátaszéki lenne.
Földrajzilag a Bátaszéktől talán 40 km-re található Gara községből származnak:
- Dunai I. János (Dujmov Iván) olimpiai bronzérmes magyar válogatott labdarúgó,
- Dunai II. Antal (Dujmov Antal) olimpiai bajnok magyar válogatott labdarúgó,
- Páncsics Miklós olimpiai bajnok magyar válogatott labdarúgó,
- Disztl Péter magyar válogatott labdarúgó, az UEFA Kupa döntőjéig menetelő Videoton kapusa,
- Disztl László magyar válogatott labdarúgó, az UEFA Kupa döntőjéig menetelő Videoton hátvédje.

,,Sóstó mellett van egy mocsár, kikapott a Zseljeznicsar."

Gara egy bő 2500 fős község, s nem Vyborghoz hasonlóan egy 80 ezres város.

Bónusz:
A Garától mintegy 20 kilométernyire található Hercegszántón született Albert Flórián.
Cím: Re:Az élet nem habostorta (Pozzato)
Írta: Pozzato Dátum június 16, 2022, 23:58:55
Kiváló terepmunka, lesz benne szó minimális tippmixről is, de nem az a lényeg
Cím: Re:Az élet nem habostorta (Pozzato)
Írta: Pozzato Dátum július 01, 2022, 11:29:46
Hosszútávú fogadásokat viszonylag gyakran kötök, őszintén szólva befektetésnek is jó. Próbálom kerülni az alacsonyabb szorzókat, mert nem akarok izgulni 1.40-es szorzóért százezres tétnél hónapokat. Voltak, amik simán jöttek (Real Madrid BL-győzelem, Tottenham top4 stb.), és voltak amik nagyon nem. Jöjjön pár nagyobb szorzó:

Froome szakaszgyőzelem
Sosem voltam Froome szurkoló, és még finoman is fogalmaztam. Nem tetszett ez az új szponzor berobban a kerékpársportba (Sky/Ineos) és tarolnak című dolog, majd hoznak noname versenyzőket, akikből bajnokok lesznek, miközben szó szerint nem értek el semmit korábban. Ez korábbról lehetne Indurain-effektnek is hívni, aki egészen '90-ig nem igazán volt domináns a hegyekben, majd a Reynolds céget leváltotta a Banesto, mint főszponzor 1990-ben a csapatánál, Indurain pedig ötször nyert zsinórban Tour de France-ot. Froome és Wiggins esetében is hasonló történt, de lássuk be, sosem fog kiderülni az igazság egyik esetben sem (használtak-e teljesítményfokozókat), hiszen a Banesto vezető pénzügyi cég, Sky óriási televíziós társaság, míg az Ineos világ 4. legnagyobb vegyipari cége... (ezek nem bukhatnak el) Szóval igen, lehetséges, hogy Froome nem élt tisztán, mindenesetre nyert, nézegetve a mostani videóit, illetve formáját, olyan állapotban van, mint mikor TdF-et nyert. A wattszámok minimálisan maradnak el, súlyban még jobb is, mint 2017 környékén. Egy biztos, csak szökésből nyerhet, azt is maximum a második vagy harmadik héten. Ekkora szorzón nem hagyom ott, párszázas ajánlatba tökéletes.

Argentína vb-t nyer
Voltak ezek a képek és teóriák a neten, hogy 2001-ben Ronaldinho a PSG játékosa lett, utána vb-t nyert a brazilok, Mbappé 17-ben a PSG játékosa lett, vb-t nyertek a franciák, tavaly meg leigazolták Messit... Meg ez, hogy Eusébio elhunyt, Portugália Eb-t nyert, Maradona elhunyt... (Copa Américát nyertek). Én ezekben nem hiszek, viszont amit tudok: Európa válogatottjai pocsék teljesítményt nyújtanak, rossz nézni a játékukat, küzdeni tudás is kevés, szervezettség is. Tényleg olyan az egész, hogy bárki megütheti a másikat, nincsen kiemelkedő válogatott. Dél-Amerika helyzeti előnyben van, mert Brazília és Argentína most jó. Nem úgy jó, hogy leesik az állad, hanem szimplán nem olyan gyengék, mint az európaiak. Az elmúlt 30 évben először láthattuk, hogy egységesen beálltak egy projekt mögé, játékosok úgy örülnek és küzdenek, mint még sosem (ez Argentína). Egy polarizált nemzetről beszélünk, akiknek kvázi egyetlen önerőből megnyert vb-jük van ('78-as vb-cím egy vicc volt), akkor az kellett, hogy mindenki beálljon egy világklasszis mögé, akinek "csak" tennie kellett a labdákat, csapat annyira egységes volt, hogy mindent elbírtak. Most ugyanez a helyzet: mindenki Messi aranyérméért küzd (Maradona elhunyt, kell a nemzetnek egy hős). Elmondta ezt Di María, Emi Martínez és a többiek is. Ha kell, akkor csúsznak és másznak, olyan simán verték az olaszokat, mintha nem is az Európa-bajnok lett volna az ellenfél. Ha elkerülik őket a sérülések - és kihagyják Dybalát -, akkor megnyerik. Messin érződik, sosem volt még ilyen motivált, csak a vb-re fókuszál, semmi más nem érdekli. Szerencséjére most nem lesz ott a fék, Higuain, szóval innentől kis túlzással, de minden rajta múlik. Utolsó esélye, ráadásul tényleg jó keretet kap maga mellé, innentől nem foghatja semmire.

Tottenham

Conte. Elég lenne csak ennyit írnom, ez a faszi a legjobb, ha nem a nemzetközi kupasorozatokról van szó. Ha azért igazolsz edzőt, hogy a nulláról bajnokot csináljon, akkor Conte kell. Pár éve már inasba tette Klopp - Guardiola párost, vagy 2023-ban, vagy 2024-ben megteszi megint, de szerintem már a következő szezonban. Ez a keret minőségben messze elmarad a Citytől, viszont, ha elengedik a BL-t, akkor a vb (és a kupasorozatok) okozta terhelés miatt a tavaszra elfáradhat a City kerete, így, ha képesek tartani a tempót (5-6 pontos hátránnyal), akkor meglehet a bajnoki cím, hiszen míg a nagyobb csapatok sorra hibáznak majd a fáradtság miatt, addig a kicsik frissebbek lesznek, pontokat rabolhatnak. Tottenham keretében is akad bőven vb-résztvevő, de továbbra is azt mondom: Conte azért érkezett, hogy bajnokok legyenek, erre pedig a legjobb év a 2023-as.

Bundesliga bajnoki cím
Ha megnézzük az utolsó 15-20 forduló eredményeit, akkor azt látjuk, hogy a Leipzig és a Dortmund is 1-4 ponton belül teljesített a Bayern Münchenhez képest. Lewát valószínűleg elveszítik, oké, érkezett Mané, de nem klasszikus támadó, ráadásul azok, akik csak a PL-ben bizonyítottak, eléggé túlértékeltek. Kétségtelen, ismeri a Salzburgot (és az osztrák focit), de közel sem hiszem, hogy úgy szórja majd a gólokat, mint a lengyel. A bajoroknak pedig egy ilyen mindent megoldó támadó kell Müller mellé. Az sem mellékes, hogy sokra tartottam Nagelsmannt, de érződik rajta, hogy nem ő korosztálya legnagyobb tehetsége. Oké, távozott a BVB-ből Haaland, de jött Adeyemi, illetve védelem is erősödött, Leipzignál meg Tedesco, ha összekapja magát, akkor többet kihozhat abból a keretből (hat hónap alatt gyakorlatilag elérte a bajorok szintjét...).
Cím: Re:Az élet nem habostorta (Pozzato)
Írta: Sound Dátum július 01, 2022, 13:24:01
Szia Pozz!

Nagy köszönet a Hotspur top4-ért!
nekem megvolt 4,5-ön!!!!
Cím: Re:Az élet nem habostorta (Pozzato)
Írta: Pozzato Dátum július 06, 2022, 13:38:30
Zsugorfláció / Shrinkflation

Kíváncsi voltam, mikor vetik be ezt az eszközt a cégek, hiszen az mégsem járja, hogy folyamatosan drágul minden, egy idő után az emberek inkább nem vesznek terméket. Mi is a zsugorfláció?

Az a folyamat, aminek során bizonyos termékeknek csökken a mérete / kiszerelése vagy mennyisége, új, kisebb kiszerelést kap a termék vagy minőségromlás tapasztalható a terméknél,[1] miközben a termék ára változatlan marad, vagy esetleg felárazzák.

Voltak termékek, ahol már megfigyelhető volt, hogy 100 gramm helyett 80 gramm a mennyiség, ár pedig ugyanúgy 500 forint. Már jóval a válság előtt is voltak cégek, akik ezt alkalmazták:
(https://pbs.twimg.com/media/E0DY1VkWQAQkmGn?format=png&name=small)


Most valószínűleg rohamosan megnövekedik az ilyen variálás, szóval érdemes lesz figyelni. Olyan termékekből, ami tartós, lehet érdemes beszerezni még a "régi csomagolásos" árut, kicsit előre gondolkodni, nem gond, ha van otthon mondjuk 30 db Twix, ha valaki azt szereti.
Cím: Re:Az élet nem habostorta (Pozzato)
Írta: Pozzato Dátum július 14, 2022, 15:52:02
Nagyon retro tipp, de kis aprót megért 17.00-es szorzón, hogy Chris Froome szakaszt nyer. Valószínűleg beéri őt majd a mezőny, szökevényekből Pidcock, Powless vagy Ciccone behúzhatná, de szerintem jön majd a főmezőny, viszont a Froome nyilatkozat után - amit a Tour de France előtti héten adott - ezt nem tudta elengedni (olyan wattokat produkált az edzések során, mint fénykorában a TdF-győzelemkor).
Cím: Re:Az élet nem habostorta (Pozzato)
Írta: Pozzato Dátum július 14, 2022, 19:32:17
Idézetet írta: Pozzato Dátum július 14, 2022, 15:52:02Nagyon retro tipp, de kis aprót megért 17.00-es szorzón, hogy Chris Froome szakaszt nyer. Valószínűleg beéri őt majd a mezőny, szökevényekből Pidcock, Powless vagy Ciccone behúzhatná, de szerintem jön majd a főmezőny, viszont a Froome nyilatkozat után - amit a Tour de France előtti héten adott - ezt nem tudta elengedni (olyan wattokat produkált az edzések során, mint fénykorában a TdF-győzelemkor).

Nem volt közel, perc felett kapott, de harmadik lett az öreg. Nagyot ment, szó se róla, de azért Pidcock odavert mindenkinek. Ezzel amúgy Pidcock bejött a 8. helyre... Ineos még csinálhat valami okosságot.
Cím: Re:Az élet nem habostorta (Pozzato)
Írta: Pozzato Dátum július 19, 2022, 11:00:48
A balszerencse margójára

Vezetek egy listát a fogadásaimról, mert hasznos nézegetni a görbéket, mikor jön a "hot run", illetve mikor egy "downswing". Legyünk őszinték, sportfogadás egyfelől tudás, de másfelől szerencsejáték. Benne is van a nevében. Hiába van neked tudásod, ha 1 századmásodperc dönt, esetleg egy körömnyi különbséggel kap ki a sportolód. Ezekre nem tudsz felkészülni, arra viszont igen, hogyan minimalizálod a veszteségeid, illetve miként tudod a legtöbbet kihozni a győztes szériából.

Az elmúlt hetek a balszerencse időszaka volt számomra, de úgy voltam vele - szégyen vagy nem szégyen -, csökkenteni kell az alaptétet, mert hiába dolgozom ugyanolyan elven, most ilyen időszak van. 18-20 fogadás volt a 25-ből, ami elment, mindezt úgy, hogy mondjuk fel kellett adnia betegség miatt a versenyzők, nyert szakasz, de nem akkor, amikor gondoltam, ott épp második volt egy negyed kerékkel elmaradva. Esetleg fals kiugrása volt a versenyzőnek vagy az adott csapat 20 meccse nem rúgott egy gólnál többet, most hármat is, ebből kettőt büntetőből.

Ilyenkor a legfontosabb, ne csődölj be, de ne is hagyd abba a fogadást. Régebben utóbbiról másképp vélekedtem, de rájöttem, úgy lehet ebből kijönni, ha kijátszod magadból a rosszat. Fogadsz, de kisebb téttel, aztán egyik pillanatban átfordul a szerencse. Ezt a pillanatot kell megtalálni, de ezt látjuk is. Amikor visszakapod az egy másodpercet, visszakapod az egykeréknyi vereséget, esetleg a csapat újból csak egy gólt szerez, mert három büntetőt hibáztak.

És amint ez az időszak bekövetkezik - számíthatsz rá, hogy nem kapod viszsa a 18-20 vesztes fogadást, de mondjuk 10 alkalmat igen -, akkor viszont emelt téttel pakolni, nem kell félni, hogy mondjuk 8.00-as szorzó, rakni kell, mert ilyenkor viszont minden beesik. Én ezt tapasztaltam az elmúlt évtizedekből, mióta fogadok. Ez az időszak sem tart sokáig, viszont ilyenkor kell tökösnek lenni, ütni kell a vasat, amíg lehet. Utóbbi megint visszafogni. Szerencsére önmagában nem vagy befolyással, csak a profit/veszteség részre.

Ami viszont nagyon fontos, ne változass! Azért, mert mondjuk a döntetlen stratégiában mondjuk egyik alkalommal tízből négy iksz beesik, máskor meg nulla, attól a stratégia nem válik hibássá Lehetséges, hogy épp azokon a meccseken olyan együttállás volt, amire nehéz felkészülni. Utolsó másodperces öngól, esetleg kamu tizi és más egyéb. Ez van, le kell nyelni a békát, de attól még a stratégia nem rossz. Sokan ilyenkor váltanak és sosem találják meg az igazit, mert pillanatnyi balszerencse eltántorítja őket a jó alapelgondolásuktól.

Aztán elkezdődik egy körforgás a sportfogadói életükben is. Ez olyan, mint a párkapcsolat. Van egy okos és szép barátnőd, de mondjuk a csajszinak van egy kéthetes "megingása", te meg besokallsz, elhagyod, keresve az újabb nőt. Annak is van megingása, megint mész, végül csak mész, mész, aztán már azt se tudod, hová tartasz. Sportfogadás is ez, stratégiáról stratégiára, ligáról ligára, sportágról sportágra vándorolsz, miközben csak türelem kéne. Azonban a hozott anyag (agyunk és tudásra való igényünk) és kitartásunk sem mellékes.

Ahhoz, hogy elsajátítsunk valamit, Malcolm Gladwell szerint 10 ezer óra kell. Ezt azóta már többen is cáfolták, erről szól Anders Ericsson könyve is (Csúcsteljesítmény (https://hvgkonyvek.hu/konyv/csucsteljesitmeny)), viszont egy dolog elengedhetetlen, gyakorlás és elhivatottság. Ha azt tűztük ki célul, hogy sportfogadásból kis (vagy nagy) hasznot akarunk, koncentráljunk. Találjuk meg az(oka)t a ligá(ka)t vagy sportág(ak)at, amely esetében tudjuk, ebbe időt és energiát tudunk ölni, nem adjuk fel, mert az idővel kifizetődik.


u.i.:
Már csak 120 olvasó kéne, hogy 121 komment után meglegyen a 10 ezer megtekintés, húzzunk bele.  ;D
Cím: Re:Az élet nem habostorta (Pozzato)
Írta: Pozzato Dátum július 23, 2022, 16:19:29
Átértékelve a komplett pályát, ez sokkal durvább, mint gondoltam. Ganna nagyot ment, de simán kinézem, hogy Mr. Sajáttempóbólmegoldom itt most meglepi a mezőnyt. Szóval Geraint Thomas top3-ra apró, így 4. lesz.  ;D
Cím: Re:Az élet nem habostorta (Pozzato)
Írta: Pozzato Dátum július 23, 2022, 17:53:22
Idézetet írta: Pozzato Dátum július 23, 2022, 16:19:29Átértékelve a komplett pályát, ez sokkal durvább, mint gondoltam. Ganna nagyot ment, de simán kinézem, hogy Mr. Sajáttempóbólmegoldom itt most meglepi a mezőnyt. Szóval Geraint Thomas top3-ra apró, így 4. lesz.  ;D
4. hely, alap, ez a Tour de France ilyen, másodpercek, milliméterek stb., alsóhangon 10-15 tipp ment el így, benne van.  ;D
Cím: Re:Az élet nem habostorta (Pozzato)
Írta: Pozzato Dátum július 28, 2022, 21:36:22
Terveztem egy hosszú hsz-t az oktatásunk módszeres leépítéséről és mai tetőpontjáról (az újabb törvényekkel), de rájöttem, kit érdekel? Felesleges időpocsékolás, helyette inkább hallgassunk Jerrótól valami lightos szettet. Körülbelül hat éve zenélget az Anjunadeepnél, ami a kistesója az Anjunabeatsnek, ha durván akarunk fogalmazni, akkor azok kezdtek itt, akik nem fértek be kezdetben a nagyobb kiadó zenészei közé. Azért ez nem annyira meglepő, ha az Anjunabeats előadóit nézzük: Moby, Above & Beyond, Paul van Dyk stb.



u.i.:
Ez amúgy eléggé underrated zene, pedig ütős, na majd talán pár év múlva ráakadnak
Cím: Re:Az élet nem habostorta (Pozzato)
Írta: Pozzato Dátum augusztus 04, 2022, 00:01:54
Olympique Marseille 2022/23


A szerető, mikor van egy abszolút kedvenc csapatot - az örök szerelem -, illetve van mellette egy másik, aki ugyan nem léphet az első nyomába, de vannak jobb pillanataitok együtt, örömet is okoz, de nem tudnál csak neki szurkolni, mert sokszor inkább csak megbánt, még akkor is, ha csak jót akar. Na én pont így vagyok az OM-mel. 

Mi volt az elmúlt években?

Viharos volt a kapcsolat, hiszen az OM vezetősége mindent beígért, hogy majd nagy trófeákat nyerünk, világklasszisok igazolnak majd hozzánk, ehelyett utóbbi inkább a PSG-re jellemző, előbbi meg a Real Madridra. Volt egy Európa-liga döntő, illetve bajnoki dobogók, de ennél többet akartunk. Azért lássuk be, sikerült összerakniuk egy Thauvin - Payet párost, akikkel végül semmi sem jött össze. Volt itt edzőközpont gyújtogatás, viharos derbik, öltözői botrányok, volt, hogy játékosokat csak azért küldtek el kölcsönbe, nehogy a szurkolók meglincseljék, mert egy zsák sz*rral értek fel. Ezt viszont én tudtam, ezt vállaltam, hiszen az OM egy ilyen klub, mindig vannak botrányok.

Mi történt nyárig?

Nem lehettünk azért annyira csalódottak, mert Sampaoli mester kihozta a maximumot a keretből. Az lett volna az első, hogy májustól dolgozni kell az erősítéseken, sok-sok lejáró szerződés volt világszerte, akikre le lehetett volna csapni. A keretre bőven ráfért volna az erősítés, mert minden csapatrészben akadtak lyukak. Na ebből semmi sem lett június végéig, nem látszott semmi koncepció, miközben készültünk a BL-re, bajnokságra és nemzeti kupára. Sűrű év megint, ráadásul egy fokkal komolyabb erőfeszítés, mint tavaly. Az pedig már tavaly is látszott, nem vagyunk EL-szinten, de még a Konferencia Ligában sem tudunk döntőzni...

Koncepció hiánya

Olvasgatva a felületeket, illetve azért "ismerve" a klubot, nekem az jött lett, hogy itt semmilyen koncepció nincsen, ezért is kérhette Sampaoli június végén a szerződése felbontását. Elege lett. Nem érkeztek minőségi erősítések, akik jöttek, azzal maximum EL-negyeddöntőre lehetnénk elegek. Nincsen jövőkép, leginkább abban bíznak, hogy Payet 35 évesen még oktat, illetve Milik vagy Bamba Dieng odateszik magukat... Ez szerintem nagyon kevés. Védelem gyenge, Pau Lopez sérüléssel kezdte az évet, középpálya bizonytalan, elől pedig csak létszámra vagyunk meg, mint a játszótéri meccsen.

Tudor és Vidor

Honnan tudod, hogy valami nagyon nem stimmel? Onnan, hogy Igor Tudor jön edzőnek.  ;D Az ember, akit anno azért vittek a Hajduk Split kispadjára, mert klublegenda, illetve megtörje a Dinamo Zagreb egyeduralmát. A Split addig második erő volt, megérkezett Tudor, egyből leépültek, végén már a Rijeka is 8-10 pontot vert rájuk.. Mi történt? Kis görög kitérő után, úgy érezték a törökök, Tudorban ott a tudás, csak jól elrejtve. A török fociba még akkor is ömlött a pénzt, Galatasaray pedig épp pocsék formában.

Nem volt semmilyen nyomás, nem indultak európai kupában, minden adott volt, hogy bajnoki címért menjenek. Edzői stábban az egykori splittes haverok (Tomic és Vukas), keretben Sneijder, Podolski, Muslera és Nigel de Jong. Végül 4. helyen végzett. Tudor problémázott, nem elég erős a keret, hoztak egy raklapnyi rutinos rókát még. Az EL-ben egy fordulót sem élt meg, ugyanis az Östersund kiejtette őket, majd a bajnokságban is csak vergődtek... Tudot out, mi lett a vége? Az, hogy nélküle a Galatasaray szárnyalt és abban az évben bajnok lett. Ezt az edzőt hozták az OM-hez.

JuL megmondta

Franciaország legsikeresebb rappere (akit elsőre Pixának nézel) korábban az OM-játékosa szeretett volna lenni. Edzőközpontba járt, meccseken vett részt, de megsérült. Ez hamar kettétörte a karrierjét, de elmondta, hogy az OM-nél nincsen olyan támogató közösség, inkább féltékenyek egymásra, mintsem segítsék a másikat. JuL-t pedig másmilyen fából faragták, volt róla egy cikk az egyik francia oldalon a nyári teltházas Vélodrome koncert után.


Abban idősebb emberek nyilatkoztak, akik már régebbről ismerték, elmondták, hogy mindig szerény gyerek volt, olyan, aki segítette a közösséget. Volt egy nagyobb sikere - mondjuk 10 milliós megtekintésű klip -, akkor lement és drágább ruhákat vásárolt, amiket szegényeknek adományozott, pizzákat osztogatott gyerekeknek. Lehetne ezt sorolni, lényeg, hogy JuL és a helyiek is érzik és érezték korábban is, hogy valami egyszerűen nincsen rendben a klubbal. Mármint ez nem egy csapat, nem egy összetartó közösség, sok esetben inkább egy zsoldos egylet. A keretben nincs meg az a plusz, ami a szurkolókban igen, mintha két teljesen külön világ lenne.

Thauvin és Gignac-eset

Ha jobban belegondolunk, akkor ez így is van, zsoldos klub vagyunk, hiszen az elmúlt 30 évből ki volt olyan, aki 10 évnél többet játszott volna a klubnál? Steve Mandanda. Alig akad még olyan is, aki 6-7 évet eltöltött volna nálunk, ilyen átmenő forgalmi helyszín vagyunk, akik nem tudnak kultúrát kiépíteni, nem tudnak klasszisokat megtartani. Élő példa erre két olyan transzfer, ami alapjaiban "rázta meg a világot". Ez azért barokkos túlzás, de van mögötte realitás is, hiszen Gignac pályafutása csúcsán volt, PL-be várták, ehelyett elment Mexikóba.

Megtetszett neki, hogy kevés befektetéssel is hatalmas sztár lehet, igazi legenda. Óriási pénzeket kereshet, mindig jó az idő, lehet lazulgatni, nem kell megszakadni. Gignacból pedig minden idők legjobb Mexikóban játszó játékosa lett (Hugo Sánchez is rúgta a bőrt anno a ligában...). Olyan gólokat rúg, amiket mondjuk Messi vagy Ronaldo 10 évente kétszer, neki ez ilyen heti ujjgyakorlat... A tehetsége ugyanis megvolt, de a fordított Pareto-elvet alkalmazta: 20%-os befektetés, 80%-os profit.

Eltelt pár év, Thauvin szintén már kezdett kiemelt OM-játékossá válni, akire építeni lehetett. Mindössze 28 éves, legjobb évei valószínűleg most jöttek volna, mi törént? Hívta az Atlético Madrid, helyette inkább Mexikó lett. Véletlen volna, hogy az utóbbi 20 év három legfontosabb OM-játékosa egyaránt szerette a dolgok könnyebbik végét megfogni? A vicc, hogy rájuk akartak építkezni... Payet a botrányhős, Thauvin és Gignac, akik meg inkább tequiláznak a parton, mintsem 110%-ot hozzanak.

Első pofon?

Kezdésnek egy Reims jön szembe, ahol továbbra is Óscar Garcia az edző. Ez lesz számára a vízválasztó szezon, elsőben 12. hely, de érezhető volt, hogy van még lehetőség ebben a csapatban. Több bravúros pontszerzést értek el topcsapatok ellen. Távozott pár fontosabb játékos, de Junya Ito érdekes igazolás lehet, főleg azért, mert a belgáknál szórta a gólpasszokat, nagyon kilógott a bajnokságból. A francia szint egy fokkal magasabb... Ez a Reims nem rossz, akkora veszteségeket nem szenvedtek el, hogy egy új edzővel rajtoló OM-et ne tudnának meglepni.

Tipp: Reims +1 góllal (AH) 1.98
Cím: Re:Rezsidémon elleni harc (Pozzato)
Írta: Pozzato Dátum augusztus 06, 2022, 20:13:55
Rezsidémon elleni harc


Felvesszük a küzdelmet, nem hagyjuk, hogy a rezsidémon megtörjön minket! Vállvetve kell harcolnunk ellene, mindenki által jól ismert legendás festmények is megörökítik a majd egy évezrede húzódó csatát, amely nemzedékeket fon össze és sarkall még erősebb küzdelemre!

(https://civilhetes.net/sites/default/files/kepek/orban-rezsid%C3%A9mon-03_1.jpg)

Hogyan tudnánk mi egyszerű halandók felvenni a harcot? A kérdés jogos, hiszen csak olyan utcai harcokban edződött fenegyerekek képesek letörni a démon szarvát, mint I. Orbán, illetve hű ispánjai, mint Németh Szilárd, vagy ahogy a rezsidémonok rettegve ejtik ki szájukon: Pacal Nagyúr. Mi maximum csak népi okosságokkal vehetjük le a terhet méltóságos uraink válláról, így menekülünk a magasabb szorzók világába. Visszatérünk a döntetlen vidékre, ahol ingoványos talaj vár ránk, elsüllyedhetünk...

Sajnos, a sikerességről nem mindig mi döntünk, sorsunk sok esetben hanyatló nyugati elfajzottak kezében van, akik holmi ázsiai hendikepekkel és DNB-kel kecsegtetnek. A legyőzhetetlen az ellenfelünk, de nekünk van egy tervünk, amelyben a pozitív ROI nem tűnik elérhetetlennek. Rögös út áll előttünk, de mentorunk megmutatta (https://hvg.hu/itthon/20200929_orban_viktor_szerencsejatek_tippmix_facebook_fradi), képesek lehetünk mi is a győzelem rögös ösvényén haladni, akkor is, ha sok az irigyünk.

#001 Deportivo Riestra - Sacachispas (3.20) / ARG 2 /
#002 Villa Dalmine - Ferro (3.25) / ARG 2 /
Cím: Re:Rezsidémon elleni harc (Pozzato)
Írta: Pozzato Dátum augusztus 14, 2022, 20:31:43
Rezsidémon elleni harc mellett nem hanyagolhatjuk el a divatot sem.

Cím: Re:Rezsidémon elleni harc (Pozzato)
Írta: Pozzato Dátum augusztus 18, 2022, 23:26:46
Team BikeExchange

Vuelta 1. szakasz kapcsán sokan bizonytalanok, még a szakértők is. Úgy volt, hogy felhívom a figyelmet a Groupama-FDJ-re, de végül inkább a BikeExchange-re esett a választásom. Ennek jó oka van:
  • Komolyan vették az időfutamot, ezt onnan lehet tudni, hogy a Giróra 1 millió forint feletti ruhával (nem bringával, ruhával...) készültek Simon Yates számára, aki megnyerte az első egyenkéntit nagy meglepetésre.
  • Idei két időfutamán top5-ben végzett Simon Yates, ami nem túl gyakori, de mutatja, mennyire koncentrált.
  • Gene Bates sportigazgató beszélt róla, hogy összpontosítanak a TTT-re, nem spórolják el, külön készültek rá.
  • Kelland O'Brien bekerült a keretbe, aminek szintén oka van: amellett, hogy Kaden Groves hajráit segíti, csapatidőfutam szeles részeire tartogatják, ahol "árnyékolhat", mivel 192 centiméter, hatalmas versenyző.
  • Groves nem szimpla sprinter lesz, pontos feladata lesz, amire készült is, jól jelzi ez azt is, mennyire koncentált volt az elmúlt években, amikor prológokon versenyzett (győzelem, top3 stb.).
  • Lucas Hamilton sosem volt kronós, klasszikus hegyimenő, de érdemes megfigyelni mennyit fejlődött idén, hiszen rendre top30-ban végez.
  • Az sem mellékes, hogy akik indulnak nyolcas, azok közül páran most kaptak új szerződést.
  • Luke Durbridge és Michael Hepburn kezdenek úgy menni időfutamokon, mint legjobb éveikben. Lawson Craddock amerikai időfutam bajnokságot nyert, bármikor képes egy top10-re.
  • Leszámítva Yates paramétereit, ez egy magas és masszív csapat, ami egy szeles időfutamon jól fog jönni. A versenyzők többsége 175 cm és 68 kg felett van, ez pedig egy ilyen pályán sokat fog számítani.

Győzelem: 8.00
Top3: 2.10

Ezek a szorzók, mindenki döntse el, mekkora befektetést ér ez meg neki, ha egyáltalán érdemes ezzel foglalkozni. Az igaz, esős lehet a pálya, bármikor jöhet egy bukás, rosszabb nap. Az is biztos, hogy idén a BikeExchange meglepően jó egyéniben a kronókon, tisztára, mint fénykorukban a 2010-es években, mikor rendre top3-ban végeztek.
Cím: Re:Rezsidémon elleni harc (Pozzato)
Írta: Pozzato Dátum augusztus 23, 2022, 19:49:32
Ücsörgök a ház előtt, gyönyörű megkímélt állapotú Zastava hajt be az utcába. Benne egy 25 körüli srác feszít, öltönyben, büszkén. Nem csodálom, ez tényleg autó, gondoltam megnézem, mennyibe fáj egy ilyen jó állapotban, eléggé kedvezményes ár:
https://www.hasznaltauto.hu/szemelyauto/zastava/1100/zastava_1100_gtl_gyari_allapotban-17792304#sid=555aa6e7-1dc9-4990-a9e0-854fc289fc97

40 ezer km alatt, gyönyörű kivitelben, ez szinte ajándék. Én is elgondolkodom rajta, csak sajnálnám széthajtani.
Cím: Re:Rezsidémon elleni harc (Pozzato)
Írta: Pozzato Dátum szeptember 11, 2022, 15:05:25
Példakép

Cím: Re:Rezsidémon elleni harc (Pozzato)
Írta: Pozzato Dátum október 05, 2022, 19:31:18
Legyen neked könnyű a föld! Egyik nap még a videóit nézed, hetente ránézel az új tartalmaira, mert igazán jó cuccokat gyárt, majd megtörténik a tragédia. Tibi vágta az import japán kocsikat, néhány napja még a Totalcarba vitte a Skyline-t... Talán innentől kezdtem el követni, amikor Akira Nakairól beszélt és tényleg nagyon sok dolgot mondott el, érződött rajta, hogy vágja a témát.

Cím: Re:Rezsidémon elleni harc (Pozzato)
Írta: Pozzato Dátum november 06, 2022, 14:31:59
Egy hónap után újból hoztam tartalmat, három óra, szóval nem éppen rövid, de ezt hívom én minőségnek. Leültem nézni, egyben megtekintettem, mert annyira lekötött. Két romos kőház renoválása a hegyekben, egyedül, hóban, fagyban, szélben. Hogyan lesz szinte a semmiből ház, egy olyan helyen, ahová még terepjáróval is nehéz kimenni.

Cím: Re:Rezsidémon elleni harc (Pozzato)
Írta: Pozzato Dátum november 07, 2022, 21:54:07
Meglátjuk, hogy mennyire jó ötlet most belevágni, de nehéz ezt a tippet kihagyni. Az amerikai "felezős választásig" akartam várni, de egy kis apróval belevágunk.

#001: Paolo Branchero 29,5 pont felett a Houston Rockets ellen @4.60

Mit szeretne idén Branchero elérni? ROTY? Ha igen, akkor a liga legrosszabbul védekező csapata ellen kötelező a 30 pont feletti meccs. Nincs kifogás, legutóbb 33 vágott (igaz, hosszabbításos meccsen), Orlando nem is olyan rossz, van bennük potenciál, míg a Houston védekezése olyan, mint a tehetséges fiatal svájci "takarítólányoké". A 25 pontos határra van 2.25 környéke, erre meg 4.60, erős a kontraszt, főleg úgy, hogy Nurkic is majdnem 30-at vágott a Houstonnak, de minden komoly franchise player 25 felett dobott idén a Rakétáknak. Ha Banchero vezér akar lenni, akkor az ilyen meccseken hoznia kell magát. Nincs back-to-back, pihenhetett bőven, nincs kifogás.
Cím: Re:Rezsidémon elleni harc (Pozzato)
Írta: Pozzato Dátum november 08, 2022, 10:55:55
Idézetet írta: Pozzato Dátum november 07, 2022, 21:54:07#001: Paolo Banchero 29,5 pont felett a Houston Rockets ellen @4.60

Ha van sima tipp, akkor ez bizony az  ;D  30 pontot szerzett Banchero, csapata kikapott, kicentizte, de igazából a 30 már bőven a meccs vége előtt összejött. Az viszont biztos, hogy a liga még mindig teljesen kiszámíthatatlan, hajnalban is a meccsek 60%-ban underdog siker született, de olyanok, amikre egy forintot nem tettem volna... Szezonra maradni kell a player special mellett, meg majd jön a quarter betting.
Cím: Re:Rezsidémon elleni harc (Pozzato)
Írta: Pozzato Dátum november 09, 2022, 18:58:18
#002 Fred VanVleet 25 vagy annál több pontot dob a Houston Rockets ellen @3.05

Houston nyert, de ez a csapat pocsék, védekezni nem tudnak, ha a Toronto akar, simán berámol nekik 120-130 pontot. Siakam nincsen, VanVleet lépett előre, amúgy is képes megőrülésekre, idén is volt már 30 pontos meccse, tavaly is akadt neki, most megelégednénk, ha hozná azt a 25-öt, amit tud. A Houston petimétere gyenge, itt a gond az lehet, ha a meccs idő előtt dől el, akkor VanVleet pihenőt kap...
Cím: Re:Rezsidémon elleni harc (Pozzato)
Írta: Pozzato Dátum november 10, 2022, 10:45:46
Idézetet írta: Pozzato Dátum november 09, 2022, 18:58:18#002 Fred VanVleet 25 vagy annál több pontot dob a Houston Rockets ellen @3.05

Nézzétek már, megint egy jó tipp, itt valami hiba van.  ;D

Most jön majd 15 rossz, hogy az egyensúly megmaradjon.

Cím: Re:Rezsidémon elleni harc (Pozzato)
Írta: Pozzato Dátum november 11, 2022, 20:33:40
Nézzük a szombat hajnali meccseket, kikukáztam pár tippet, hogy legyen minek pirosodnia:
#003 Grayson Allen 19,5 pont felett a San Antonio Spurs ellen @4.60
#004 Mikal Bridges 20,5 pont felett az Orlando Magic ellen @4.60

Kezdjük Grayson Allen teljesítményével, csapatából továbbra is sérült Holiday és Antetokounmpo, így kvázi a Milwaukee B lép pályára manapság, szóval a Spurs a favorit. Minket ez annyira nem izgat, lényeg, hogy a stabil Allen gyerek beszórjon végre 20 pontot, mert ez idén nem sikerült neki. A csapatából kiesett a két legjobb dobó, nem hinném, hogy Jevon Carter minden este megőrül majd és 30+ pontot dobál. Ebben így bőven van érték, mert ugyan a Spurs nem rossz, de a védelmük pocsék, azon se lepődnék meg, ha ez a meccs ilyen 230-240 pontot hozna, abból meg már csak leesik 20 Graysonnak, idén volt már 17, 18, és 19 pontos meccse, ne szórakozzál velem öreg (és tuti most dob 16 pontot...).

Bridges esetében a Phoenix csapatát vizsgálom, ahol Chris Paul továbbra is sérüléssel bajlódik, játéka kérdéses. Cameron Johnson továbbra sem bevethető, időközben Landry Shamet is megsérült. Deandre Ayton sérüléssel bajlódik, állítólag nem 100%-os, szóval marad pontszerzőnek Booker és Bridges. Ennyi. Azt az Orlandót kéne megcsapniuk, akik ellen kötelező a győzelem, ahol a felsőbb posztokon hiányozhat Banchero (akinek végre megtanulom leírni a nevét), de Wagner sem bevethető. Magyarán a Magic két legjobbja, akik SF/PF posztokon vannak, ott ahol Bridges. A legutóbbi meccsen Bridges 30 pont felett hozott a Minnesota ellen, ahol azért rohangál egy Gobert meg Towns. Szóval, Bridges öcsém, tedd oda magad megint, ezt a 20 pontot én is hoztam az egyetemi meccseken.  ;D
Cím: Re:Rezsidémon elleni harc (Pozzato)
Írta: Pozzato Dátum november 12, 2022, 10:40:01
Idézetet írta: Pozzato Dátum november 11, 2022, 20:33:40Nézzük a szombat hajnali meccseket, kikukáztam pár tippet, hogy legyen minek pirosodnia:
#003 Grayson Allen 19,5 pont felett a San Antonio Spurs ellen @4.60
#004 Mikal Bridges 20,5 pont felett az Orlando Magic ellen @4.60

Ezért szép az NBA, egyikük pályára sem lépett, míg a Phoenix hatalmas pofont kapott az Orlandótól, szánalmasak.  ;D Semmi gond, csak egyik lett vesztes. Amit idén érzek, hogy a Suns meccseit messziről kéne kerülni, de nem egyszerű. Jó az idei alapszakasz, az már biztos, tényleg csak a nagyobb szorzókra kell koncentrálni (2.50 felett), mert teljesen kiszámíthatatlan a liga. 
Cím: Re:Rezsidémon elleni harc (Pozzato)
Írta: Pozzato Dátum november 16, 2022, 00:47:17
#005 Lauri Markkanen 25 pont vagy afelett a New York Knicks ellen  @3.20

Ment ez a tipp még 27,5-es határon (5.25) és 30 pont vagy afelett (7.00). Értelemszerűen különböző téteken. A Jazz hazai pályán patika, idegenben kissé elfáradtak, de most hazatérnek, két nap pihenőjük volt. Markkanen hazai meccseken dobott már 31 pontot, volt többször is 25 pont körüli meccse (23, 23 és 24), szóval finn testvérem, tedd oda magad. A Knicks védekezése idegenben tragikus, simán kapnak bárkitől 115-120 pont környékén, Jazz meg hazai pályán 5-0-ra áll, négyszer dobtak 120 felett, egyszer majdnem a 140-et is elérték. Szóval Markkanen, nem kérek sokat, csak minimum 25, de inkább 30 pontot.  ;D
Cím: Re:Rezsidémon elleni harc (Pozzato)
Írta: Pozzato Dátum november 16, 2022, 09:53:47
Idézetet írta: Pozzato Dátum november 16, 2022, 00:47:17#005 Lauri Markkanen 25 pont vagy afelett a New York Knicks ellen  @3.20

Ez a tipp pontosan ennyire ment mellé, mint ez az easy game winner, Markkanen nemhogy a 25 pontot, de még a 15-öt sem karcolta.

Cím: Re:Rezsidémon elleni harc (Pozzato)
Írta: Pozzato Dátum november 29, 2022, 15:26:16
Nem sok idő volt player specialokra, ráadásul közben megtaláltam a szerelmet is, nem hittem volna, hogy létezik tökéletes nő, de ő az: https://twitter.com/mtgreenee

A republikánus képviselő az alábbiakat mondta: Még mindig milyen sokan viselnek maszkot. Csak egyet kérdeznék tőlük: Ha egy igazán vastag minőségi pamutból készült alsónemű sem képes megvédeni a fingtól, hogy védene meg egy maszk a covidtól?

 :smitten:  :smitten:

Én nem várnék vele, adják oda neki a Nobel-díjat!
Cím: Re:Rezsidémon elleni harc (Pozzato)
Írta: Pozzato Dátum december 11, 2022, 12:20:40
Fabolous, avagy az elvétett betűtől a majdnem szupersztárságig

Hozzánk ami eljutott, hogy van Jay-Z, Kanye, Eminem, 50 cent és még páran, ők az etalon, akik világszerte ismertek. Aztán, mikor a 2000-es évek elején/közepén hallgattad a VIVA-t és MTV-t, felmerültek még olyanok is, mint a Chingy vagy épp Fabolous, hogy csak kettőt említsek. Utóbbi zenéihez mindig visszatalálok, mert az alapok jók, szövegek is, sok esetben ezek ilyen "felpörgető" zenék. Fabolous nálunk kevésbé ismert, akadnak zenéi, amiről rögtön beugrik, hogy ez bizony ő, de a többségnek fogalma sincs, kicsoda valójában, csak annyi, hogy furán írja a nevét.

Ez igaz, ennek sztorija röviden:
Fabolous született Johnathan David Jackson néven, viszont nem akart J-vel kezdődő színpadi nevet, mert akkoriban ez eléggé elterjedt volt. Elment egy freestyle felvételre, ahol két verzét mondott, a másodikba belefűzta a nevét is, amely a Fabulous Sport, utóbbi a Polo Sport (http://splashysplash.com/wp-content/uploads/2012/11/fabolous-sport-p-sailing-vintage-polo-ralph-lauren-casino-shirt-ski-polo-bear-snow-beach.jpg) ruhákra utalt, melyet imádott. A gond csak az volt, hogy volt egy úgynevezett félregépelése, így lett Fabolous (rosszul írta le, majd ráadásul rosszul betűzte ki a rapben), utána még a Sport utónevet is elhagyta, mert idétlen volt, így lett az előre megálmodott Fabulous Sportból Fabolous. ;D

A karrierje tehát egy komoly bakival kezdődött, de olyan tehetsége volt, ami ezt bőven leküzdötte. Első stúdióalbuma Billboard 200-on a 4. helyig jutott a heti ranglistában, pedig azért akkoriban olyan sztárok jöttek ki a lemezeikkel, mint Jay-Z, Linkin Park, Alicia Keys, Jennifer Lopez és Aaliyah. Az első két albumánál DJ Clue és Timbaland voltak a segítők, olyan koprodukciókkal, mint Snoop Dogg, Ashanti, Nate Dogg, Mary J. Blige. Szóval, már ekkor is szerettek vele dolgozni, mert kiváló szövegeket rakott össze, de szerintem az igazi áttörés 2004-ben jött. Ugyan a 2003-as albumon is volt két olyan szám, amely több országban is felkerült a heti legjobb listákra, de a 2004-es Breathe lett az első igazán nagy zene.


A következő hat évben olyan albumokat készített, amiken az alábbi zenészek szerepeltek: Jay-Z, Akon, Ne-Yo, Rihanna, Pharrell, Jeremih, Lil Wayne és még lehetne sorolni. A Ne-Yo-val készített Make Me Better nagyot ütött, Billboard 2. hely lett a vége, majd jött a Loso's Way.


A Loso's Way esetében minden bizonnyal Ryan Leslie jelentette azt a pluszt, amivel Billboard 1. helyig mentek. A producer a világ legjobbjaival dolgozhatott együtt az évek alatt. Az album első nyolc száma zseni, nagyon össze lett rakva, My Time akkoriban szinte mindegyik NBA, NFL vagy MLB eseményem szólt.



Akkoriban kapott Grammy-jelölést is, de valahogy mégsem sikerült a világhírnév. Érdekesség, hogy Instagramon is rendelkezik 10 millió követővel (ami nem tűnik kevésnek), de a YouTube felületén alig van 10-20-50 milliós nézettség, miközben a számai jó pár 2010-es években ismertté vált szám szövegi alapjául szolgáltak. A mese végére értünk, lényeg, hogy futáshoz, edzéshez fasza kis zenéket rakott össze az öreg Fab.
Cím: Re:Rezsidémon elleni harc (Pozzato)
Írta: Pozzato Dátum december 26, 2022, 20:20:02
Óriási nyeremény, szavazás és Lana Rhoades

Eljött a karácsony, a szeretet ünnepe - szigorúan csak a majális után -, így berobbantjuk a naplót. Mi legyen a következő egy év során benne? Az ikonikus dátum 2023. december 26., ahol meglátjuk, hogy mennyit sikerült betartani az ígéreteimből, remélem többet, mint a politikusoknak. Na jó, de mire lehet szavazni?

Legyen benne mondjuk fullos nőkről kép?
Vicces videók macskákról, kutyákról és az orosz mindennapokról?
Esetleg fullos tippek 5.00-ös szorzó felett?
Bizonytalan 1.10-es oddsok, amik remélhetőleg elmennek?
Netalán finom stratégiák tesztelése és diskurzus róluk, hogy miért nem nyertünk velük semmit?
Élet nagy bölcsességei, amolyan Bódi tesók és Szabó Péter módon?
Vitadélutánok és estek mondjuk olyan fontos témákról, minthogy melyik NBA-s játékostól van Lana Rhoades gyereke?
Vagy zárjuk be a naplót és a helyét sóval hintsük be?


Mivel demokráciában élünk, szavazhattok, aztán majd eldöntöm mi lesz.  :beerchug:  Aki erre a hsz-re lájkot nyom, köztük óriási nyereményt sorsolok ki, egy random lájkot az org felületén!
Cím: Re:Rezsidémon elleni harc (Pozzato)
Írta: Latzka Dátum december 26, 2022, 20:29:00
Élet nagy bölcsességei, amolyan Bódi tesók és Szabó Péter módon?

Határozottan erre szavazok! :)  :beerchug:
Cím: Re:Rezsidémon elleni harc (Pozzato)
Írta: csabax Dátum december 26, 2022, 21:24:14
Idézetet írta: Latzka Dátum december 26, 2022, 20:29:00Élet nagy bölcsességei, amolyan Bódi tesók és Szabó Péter módon?

Határozottan erre szavazok! :)  :beerchug:
Csatlakozok.
:beerchug:  :beerchug:  :beerchug:
Cím: Re:Rezsidémon elleni harc (Pozzato)
Írta: Pozzato Dátum január 01, 2023, 09:58:10
A nép akaratát elfogadom, így a szavazatot nem kapó cicás-kutyás videók jönnek.  ;D

Az új esztendő általában az óriási fogadalmakról szól, jöhet a #newlife és minden egyéb hangzatos dolog. Véleményem szerint, sokkal egyszerűbb tudatosan beépíteni egy-egy dolgot az életünkbe, mint mondjuk január elsején gyökerestül változtatni, mert az ember előbb vagy utóbb, de visszaesik a régi kerékvágásba.

Pontosan ezért nem lesz a naplóban sem ilyen gyökeres új esztendős változás meg hangzatos célok, mert felesleges. Amikor lesz idő, akkor foglalkozom azzal, amire szavaztatok, mint például a stratégiákkal. Meglepett, hogy ezt kértétek, azt hittem nőket akartok, de ha erre van igény.  ;D

Legyen mondjuk először a prekoncepcióink, labdarúgás és bíráskodás a téma. A vb-n ugye óriási felháborodást keltett Lahoz bíráskodása, majd a spanyol bíró ugyanezt megcsinálta a Barcelona - Espanyol meccsen is. Jó, de vajon Lahoz akkor mindig ilyen? Kétségtelen, akad bőséggel kérdéses ítélete, de azért nem utálja mondjuk a Barcát vagy az Atlético Madridot.

Mindhárom nagy spanyol csapatot konzekvensen szivat. Ráadásul egy-egy ilyen kirívó meccsre jut mondjuk 6-8 "unalmas", mármint Lahoz-szemmel. A prekoncepciónk viszont az, hogy Lahoz elborult, így mindig lesz 10-12 sárga lap. Ezzel viszont komolyan befürödnénk. Jó, de akkor mire érdemes figyelni mondjuk Lahoz kapcsán? Arra, hogy "utál" bizonyos játékosokat.

Ilyen például Jordi Alba, akit legutóbb pár mondatos szóváltásért kiállított. Miért tett ilyet? Lehet csak ideges volt, tuti nem pikkel rá. Ezért érdemes megvizsgálni az elmúlt 5 év Barcelona meccseit, ahol Lahoz volt a bíró és Alba is pályára lépett, mi az eredmény?
- 11 mérkőzés
- 6 sárga lap
- 1 piros lap

A Lahoz által vezetett meccsek majd kétharmadán lapot kap Alba, ami összességében rengeteg egy olyan balhátvédtől, mint ő. Az elmúlt öt évben szerzett büntető lapjai 17%-át Lahoztól kapta (egyetlen kiállítása is a bíró nevéhez fűződik), mindezt úgy, hogy Lahoz csak Alba meccseinek kevesebb, mint 5 százalékán volt bíró!

A számok tehát nincsenek arányban egymással ami azt jelenti, hogy Lahoz egyáltalán nem kedveli Albát. Ebből milyen profitot tudunk csinálni? Ha jobban megnézzük, akkor egy játékos esetében 2.60-4.00 között van a sárga lap szorzója, ha mondjuk védő és kicsit kedvezőek a statok a büntető lapokra. Ez így value, hiszen Alba esetében a szorzó 1.60-nak kéne lennie egy büntető lapra, míg az irodák 3.00 környékét adnak.

Ezzel már be is indítottam néhány olvasó fantáziáját a büntető lapok terén, hiszen igen, ez egy olyan piac, amiben van érték, ráadásul igen, ahogyan mi is utálunk bizonyos embereket, úgy a bírók is utálnak, pedig elvileg pártatlannak kéne lenniük. Majd valamikor folyt. köv.!
Cím: Re:Rezsidémon elleni harc (Pozzato)
Írta: Pozzato Dátum február 05, 2023, 12:21:18
Amikor minden klappol, aztán mégse nyersz


Azok a szituációk döntik el, hogy hosszabb távon milyen sportfogadók vagyunk, amikor egyértelműen szerencsétlen helyzetek összjátékának áldozata leszünk. Ilyenkor több dolgot lehet tenni:


Három darab mérkőzés a hajnali NBA-ből, ahol utána simán feltehettem volna a komplett bankrollt idegből, de csak mosolyogtam.

Brooklyn - Washington: Iszonyatosan ritka az olyan meccs, ahol szó szerint minden pozitívum az egyik oldal felé húz, ráadásul még ez a csapat az underdog. A Wizards ugyanis minden szegmensben jelenleg jobb mint a Brooklyn, ráadásul a meccs előtt pár órával derült ki, hogy a még megmaradt Nets sztárok közül (Durant és Simmons sérültek) nem játszik a legjobb formában lévő sem, aki húzta a csapatot a nehéz helyzetben. Kyrie Irving cserét kért, állt a bál a gárdánál. Ezek után kimennek a meccsre, Wizards 6-1-es mérleggel érkezett, első negyedben 19 ponttal vezetnek, félidő végéhez közeledve többször meghaladták a 20 pontot. Ez egy tükörsima mérkőzés volt. Innen nyert a Brooklyn úgy, hogy a top3 sztárjukból senki sem játszott, meccs közben megsérült még két játékosuk, de két kiegészítő szó szerint élete legjobbját hozta. Az pedig hab a tortán, hogy a Washington így is nyerhetett volna, de a meccs végét elszórakozták, open triplát és bütetőket hagytak ki.

Detroit - Phoenix: A Suns a sérülésektől sújtva pocsék a back-to-back meccseken, alig tudnak nyerni, Ayton rendre fáradt már ilyenkor. A Pistons ugye nem elit csapat, de ilyenkor általában nyerni szoktak vagy szorosabb meccseket hoznak össze. Eredmény? Ayton élete egyik legjobb meccsét játszotta, Pistons meccs végére hulla volt, Ayton szanaszét szivatta őket, még hendivel sem nyert volna a Pistons.

Chicago - Portland: A meccs, ahol szintén eléggé sok dolog a Portlandnek kedvezett, jó formában voltak, Lillard extra megint, ráadásul az a személy, aki foghatná, sérülés miatt nem játszik. Óvatosan, csak hendivel megkínálod a vendéget, pedig még szimplán is simán jönnie kéne, azonban ez is kevés. Miért? Azért, mert a másik oldalon a sztárok top teljesítményt hoznak, Vucevic sérülten is oktat, DeRozan - LaVine - Vucevic trió az utóbbi hetek legjobbját tette le az asztalra: 80+ pont, 20+ lepattanó és 15+ gólpassz. Lillard hihetetlen volt, még így is nyerhettek volna, ha a többiek csak a minimális átlagot hozzák...



Ezek voltak azok a meccsek, amik 10-ből 9 alkalommal lejönnek, izgulni sem kell, most volt az az egy alkalom. Épp mindhárom esetben, ami eléggé ritka. Ilyenkor szoktak az emberek csődölni a kapkodás miatt, sőt, régen nekem is volt ilyen esetben rossz döntés és idegből fogadás, majd a bankroll leamortizálása. Mindenesetre az ilyen estékre emlékszünk utána hetekig, de amikor beesik egy emberről dobott tripla és nyers 3.20-as szorzóval, az olyan alapnak tekinthető, hiszen evidens, mindig nyernünk kell. Van azonban úgy, mikor az emberes tripla másnak esik be, mert lehet, hogy éppenséggel valaki Chicagóban a hazai sikert fogadta meg egy kombiban a Phoenix és Brooklyn győzelmekkel, miközben már hetek óta üldözte őt a balszerencse.

Felmerülhet a kérdés, mit kell csinálni ilyen esetben?

Semmit.

Minden megy tovább, minek változtatni? Ha ilyenkor változtatsz, akkor örökké változtatnod kell, ha jön egy rossz nap. Mindig vannak rossz periódusok. Nagymamám mondta: 65 éve csinálom a palacsintát, de van, mikor nem úgy sikerül. Előfordul, én rontom el, van, mikor az alapanyag rossz, esetleg rossz a kedvem, nem figyelek annyira, de az egy rossz után megint jön tíz jó palacsinta.
Cím: Re:Rezsidémon elleni harc (Pozzato)
Írta: Pozzato Dátum március 05, 2023, 10:08:20
Miért figyelj arra, ki lesz a bíró a mérkőzésen?


... avagy, hogyan ne kövesd el azokat a hibákat, amiket én?

Adott ez a mérkőzés: https://www.sportfogadas.org/merkozesek/2121787004

A mérkőzést megelőzték kissé érthetetlen szorzók, majd amikor kiderült, ki vezeti a meccset, tovább emelkedett a Lanús szorzója. Nem igazán foglalkoztam vele, pedig kellett volna. Az, hogy önmagában egy csapat jól játszik, semmit sem jelent, mint ahogyan az sem, ha az ellenfél pocsék formában van.

Darío Herrera vezette a meccset, aki Argentínában ismert bíró, de nem igazán rajong a Lanúsért. Egy olyan országban, ahol egekben az infláció, korrupció mértéke szintén óriási, ahol maguk a szurkolók is elismerik, hogy elcsalnak meccseket, ott ilyen előzmények után egyetlen döntést hozhatsz: cashout.

Ki kell szállni még meccs előtt, mert baj lesz. És bizony, more ebbű baj lett. A River Plate megszerezte a vezetést, majd a 60. percben egyenlített a Lanús, de a bíró hosszas videóbírózás után, elvette a gólt, amire egy River Plate drukker is megjegyezte, hogy abszolút jogos találat volt. Ezek után szerzett egy újabb gólt a River Plate, majd a hajrában jött még egy gól. Több, mint 2 percig meg a videóbírózás, mire ezt is elvették. Emellett volt még két büntetőgyanús szituáció is, de ezeket nem vizsgálta percekig sem a videóbíró, sem Herrera.
Cím: Re:Rezsidémon elleni harc (Pozzato)
Írta: Pozzato Dátum március 12, 2023, 11:36:51
Mi hozhat profitot, mitől leszel sikeres sportfogadásban?


Mielőtt azt gondolnád, leírom a tökéletes taktikát, igen, pontosan ezt fogom tenni. Tudom, most megdöbbentél, hogy valaki lerántja a titkot, de muszáj most már megtenni.  ;D

Dolgozzál, ne üljél a babérjaidon

Kezdjük rögtön az első dologgal, aminek nem fogsz örülni. A sportfogadók nem attól fognak profitábilissá válni, mert volt egy jó ötletük, gyorsan kreáltak hozzá pár statot, majd hátradőlnek és dől a pénz. Nem fog dőlni a pénz, mert ha Federer vagy Nadal hátradőlt volna, hogy figyeljetek srácok, van tehetségem, van két lábam és kezem, szemeim is helyén meg alapból is jobb vagyok mindenkinél, akkor ezzel a mentalitással jó, ha egy GS-t összehoztak volna. Dolgoztak, edzettek, fejlesztették magukat. Ékes példa erre Quaresma és Cristiano Ronaldo. Előbbi nem igazán kedvelte az edzéseket, viszont rohadtul tehetséges volt. Lazább mentalitás, lazább életvitel, ma nem róla beszélnek napi szinten, hanem a generációja másik kiváló portugál játékosáról, aki viszont belerakta a kemény munkát. Cristiano Ronaldo hajlandó volt áldozatokat hozni, ezért rúgott 700 gólt, míg Quaresma ezért marad csak YouTube-sztár, pedig az a rabonás trükk, még a mai napig zseniális.

Fejlődni, fejlődni, fejlődni

A második pont is idegesítő lehet annak, aki úgy érezte, hogy elég annyit tenni, leírják a tuti taktikát, reggel felkelnek, ránézek, hogy van-e meccs, beillesztik a taktikába és már kész is, megint dől a pénz. Michael Jordan háromszoros NBA-bajnokként visszatért az NBA-be egy kisebb kihagyás után, látta, hogy a liga elindult egy olyan úton, ahol szükség van a hármasokra. Michael Jordan korábban nem igazán tudott hárompontost dobni, de 32 évesen megtanulta, mert úgy érezte, hogy ez egy újabb dolog, amivel fejlesztheti az amúgy sem gyenge támadójátékát. Neked mi a mentséged, hogy megrekedsz egy szinten? Netalán már hatszoros NBA-bajnok vagy? Mindig fejlődni kell, szétnézni, vannak-e olyan piacok, ahonnét még lehet profitot kicsikarni, esetleg egy-egy taktikát átgondolni, fejleszteni, kiterjeszteni.

Nincs állandóság

Elkészültél egy taktikával, esetleg egy adatbázissal. Ez szuper, de mennyi ideig működik? Nem feltétlenül arra gondolok, hogy a módszertanon kell változtatnod, hanem arra, hogy mindig alkalmazkodni kell az adott helyzethez. Erre egy kiváló példa, hogy idén az NBA-ben az egyik legjobb underdog csapata a Utah Jazz idegenben, akik 16-9-es ATS-sel rendelkeznek, ez 1.90-es szorzóval számolva ez bőven 30% feletti ROI-nak felel meg. Erre nem jöttél volna rá, ha a tavalyi statok alapján dolgozol - egyszer elkészítetted az adatbázist, minek megint dolgozni vele... -, hiszen a 2021/22-es szezonban a Jazz a legrosszabb idegenbeli underdog ATS-sel dolgozott. A csapat nyáron megváltozott, ehhez kellett nekünk is alkalmazkodni. Az alaptaktikádon tehát nem változtatsz (idegenbeli underdogokra fogadsz plusszos hendin), de folyamatosan monitorozod a ligát, nincs pihenés, így is profitot termelsz.

Amikor mindenki más pihen

Hajlamosak vagyunk irigyek lenni, mondván, honnan van annak a rohadéknak egy újabb háza? Tuti valamit illegálba csinált, pedig, lehet, hogy az a rohadék, amikor te mondjuk pénteken bebaszol a heti minimális nyereményedből (vagy hitelből), ő akkor épp otthon ül és dolgozik. Az emberek többsége úgy gondolkozik, hogy bőven elég 40-45 órát odatenni egy héten munkába - ímmel-ámmal -, majd abból is lesz egy ingatlan, jó élet. Szidják közben mondjuk Bill Gatest, hogy a rohadéknak miből van ennyi pénze... Egy évbe egy átlagos ember (9 óra per munkanap) körülbelül 2300 órát dolgozik, ez a teljes évünk 25-26%-a, tehát a negyede. A másik negyedében alszol, és megmarad az éved fele. Barátok, pihenés stb., majd idővel megérted, hogy egyetlen dolog az, ami rohadtul hiányzik az életedből: az idő.

Ezt ugyanis magadnak osztod meg. Egy milliárdos (vagy tehetős ember), nem azért lesz milliárdos, mert 5x9 órát dolgozik egy héten, hanem azért, mert az év minimum 40%-ban űzi az ipart. Igen, ők is pihennek, ők is időt töltenek a barátaikkal, de mindezt nem céltalanul. Ők is olvasnak könyvet, néznek sorozatot vagy filmet, elmennek étterembe, de ez egy töredék idő, nem az életük fele. A többi rajtad áll, hogy mennyit fektetsz a munkádba, mennyit a pihenésbe. Ha úgy érzed, hogy a sportfogadás lesz a munkád, akkor csinálni kell normálisan, akkor jönni fognak az eredmények, mint minden más területen. Mondok egy példát, hová vezet a belefektetett munka: elkezdtél piálni. Lejársz a kocsmába, iszol, majd egyre tapasztaltabb leszel, hiszen időt és energiát fektetsz a tevékenységbe, rutint szerzel. Tudod, hogyan és miként had rád a pia, tudod, hogy szemben ott a pult másik végébe Jani bácsi miket iszik, melyik a kedvenc csapata. Te magad is egyre jobban bírod az italt, mert a rutin megvan, már nem vagy olyan béna, mint az elején. Mi lenne, ha ezt az időt és energiát inkább más tevékenységre fordítanád?


Elolvastad a fenti sorokat, háborogsz, hogy megint nem írták le a tuti taktikát, pedig ott van. Ott van az, csak tenni kell érte.
Cím: Re:Rezsidémon elleni harc (Pozzato)
Írta: Pozzato Dátum március 14, 2023, 21:37:15
Kíváncsi vagyok, működik-e az elképzelés:
Nokere - Koerse: Dries De Bondt - Florian Vermeersch  V  2.25
Milano - Torino: Arvid De Kleijn - Casper Van Uden H 1.61


Az elképzelés pedig, hogy a Nokere - Koerse annyiban változott az elmúlt években, hogy több pavés szektort tettek bele, komolyabb emelkedőkkel, hogy ne legyen feltétlenül tömeghajrá, több akció legyen a versenyen. Dries De Bondt nincsen formában idén, ráadásul ő inkább segítő és felveztő a sprinteknél (okkal van a csapatában Groves). Tavaly év első felében voltak kiváló eredményei, de azóta a forma visszaesett, idén sem találja. Veermeersch ellenben fokozatosan fejlődik, ez reálisan nézve nem 2.25-ös szorzó rá, hanem olyan 1.70 környéke. Ez így value.

A másik esetben az a furcsa, hogy Arvid De Kleijn egy rutinos sprinter, az ilyen konti versenyeken stabilan hozza az eredményeket (UAE Touron majdnem meglepte a szupersztárokat is), viszont Casper Van Uden meg egy feltörekvő fiatal, akinek ez az első szezonja WT-csapatnál, egyelőre a segítő szerepét osztották rá. Hajrákat kell felvezetnie, pedig tényleg nagyon tehetséges a holland srác. A Milano - Torino befutója technikás, neki pedig egy olyan vonata van (ha megkapja a befejező pozíciót...), ami minden, csak nem rutinos, helyezkedés pedig nem az erőssége. Itt Arvid De Kleijn szorzójának olyan 1.40 környékén kéne lennie.
Cím: Re:Rezsidémon elleni harc (Pozzato)
Írta: Pozzato Dátum március 15, 2023, 19:58:49
Idézetet írta: Pozzato Dátum március 14, 2023, 21:37:15Kíváncsi vagyok, működik-e az elképzelés:
Nokere - Koerse: Dries De Bondt - Florian Vermeersch  V  2.25
Milano - Torino: Arvid De Kleijn - Casper Van Uden H 1.61

Arvid De Kleijn olyannyira komolyan vette a sprintet, hogy megnyerte a Milano - Torinót, eléggé erős mezőnyben (Groenewegen, Gaviria, Girmay, Bouhanni és Cavendish). Teszem hozzá, mióta Cavendish átigazolt az Astanába, hogy majd ő megmutatja Lefevere úrnak és a QS-nek, hogy a valaha volt legjobb sprinter, azóta alig tud top10-ben végezni, felvezetői pocsék teljesítményt nyújtanak, mivel, ők nem felvezetők.  ;D Messze még a szezon vége, de ha ez így folytatódik, az újabb pofon lesz Cavnek, plusz egy újabb bizonyíték arra, hogy a QS-vonata még mindig a legjobb.

Miért? Azért, mert a Nokerét behúzta Tim Merlier. Azért ez nem volt annyira egyértelmű, mert Florian Vermeersch majdnem nyert, utolsó 300 méteren belül fogta be őket a QS-vonat, onnantól meg Merlier elvitte a versenyt. Azonban Vermeersch nagyot ment, jókor szökött, ha kicsit többet dolgozik Vanmarcke, lehet végül hazaérnek, viszont ez a Nokere is egy életveszély volt. A sok szűk kanyar miatt 2-3 bukás volt az utolsó 5 km-en, ezért is nem volt klasszikus mezőnyhajrá, mert a főmezőny egy 20 fős csoportra redukálódott a bukások miatt.

Vermeersch végül 11. lett (elengedte a befutót, miután beérték őket), Dries De Bondt 60. hely környékén, viszont az elmúlt szezon vége, illetve az idei szezon eleje kisebb választ adott számomra arra, hogyan lövik be a szorzókat az irodák (eléggé sok párosítást monitoroztam). Régebben ezt túlgondoltam, de egyszerű a képlet, kár, hogy ez mondjuk nem tavaly év elején jutott eszembe. Sokat spórolhattam volna.
Cím: Re:Rezsidémon elleni harc (Pozzato)
Írta: Pozzato Dátum március 26, 2023, 14:25:04
Gent - Wevelgem Live Bet:
Alexander Kristoff előrébb végez, mint Olav Kooij  2.20-ért

Kooij egy fiatal holland versenyző, csapatában két olyan sztárral, mint Van Aert és Laporte. Elvileg sprintre számítottak, ilyen időben nem valószínű, hogy sprint lesz, mivel szakad az eső, hideg van és fúj a szél, mezőny darabokban. Kooij jól ment a De Pannén, de ez a verseny más, mert majd 260 km. Kooij még soha életében nem ment ilyen körülmények között 220 km feletti össztávú versenyen, nincsen tapasztalata.

Kristoff nyert már korábban Gent - Wevelgemet, mióta hazatért az Uno-X-hez, azóta új erőre kapott, nagyon komolyan veszi a versenyeket, elmondása alapján ez az egyik kedvenc egynaposa. Imádja az ilyen időjárási körülményeket, hiszen Norvégiában is ilyen időben szokott edzeni. A 250 km-t meghaladó versenyek a fő profilja, sok ilyen etapot/egynapost nyert, ahol ilyen nehéz körülmények voltak. Ebben így bőven van érték, hiába van papíron jobb formában Kooij, ennek minimum egál szorzónak kéne lennie, de inkább Kristoffnak kéne a favoritnak lennie.
Cím: Re:Rezsidémon elleni harc (Pozzato)
Írta: Pozzato Dátum március 26, 2023, 17:00:39
Idézetet írta: Pozzato Dátum március 26, 2023, 14:25:04Gent - Wevelgem Live Bet:
Alexander Kristoff előrébb végez, mint Olav Kooij  2.20-ért

Nagyon simán elment, Kristoff hulla és nulla volt, Kooij meg a Team Koksz csapatban pár hét leforgása alatt egynapos specialistává fejlődött, élete első ilyen versenyén, ha nincsen WVA és Laporte, még a győzelemért is mehetett volna. Sebaj, egy próbát megért.
Cím: Re:Rezsidémon elleni harc (Pozzato)
Írta: Pozzato Dátum március 31, 2023, 00:12:50
Varjút keresünk

Rámegyünk, mint légy a szarra, megnézzük, hogy player specialban van-e valahol hiba a topligákban a hétvégi fordulók kapcsán. Nem bonyolítunk, csak kapura lövéseket nézünk. Az okosságot nem írom le, mi alapján, na jó, van itt mindentudó varázsgömb, szóval ennek a fele sem tréfa! Komolyabb, mint a sonka robbantása!


Elvárás az nincs, ellenben mindegyik megfogadva.
Cím: Re:Rezsidémon elleni harc (Pozzato)
Írta: Pozzato Dátum április 03, 2023, 12:45:48
Idézetet írta: Pozzato Dátum március 31, 2023, 00:12:50
  • Timo Werner @ 2,5 lövés alatt, valós odds: 2,14 (általam generált: 1,50 és 1,60)
  • Marcus Thuram @ 2,5 lövés felett, valós odds: 1,98 (általam generált: 1,69 és 1,83)
  • Niclas Füllkrug @ 3,5 lövés alatt, valós odds: 1,65 (általam generált: 1,33 és 1,22)
  • Andrej Kramaric @ 2,5 lövés alatt, valós odds: 1,82 (általam generált: 1,42 és 1,20)
  • Giacomo Bonaventura @1,5 lövés felett, valós odds: 2,04 (általam generált: 1,50 és 1,50)
  • Christian Kouamé @1,5 lövés felett, valós odds: 2,08 (általam generált: 1,64 és 1,80)
  • Sandi Lovric @1,5 lövés felett, valós odds: 2,20 (általam generált: 1,42 és 1,43)
  • Riccardo Orsolini @2,5 lövés felett, valós odds: 1,72 (általam generált: 1,33 és 1,14)
  • Gianluca Caprari @1,5 lövés felett, valós odds: 1,87 (általam generált: 1,60 és 1,50)
  • Patrick Ciurria @1,5 lövés felett, valós odds: 2,02 (általam generált: 1,82 és 1,25)
  • Davide Frattesi @1,5 lövés felett, valós odds: 2,00 (általam generált: 1,63 és 1,33)
  • Inaki Williams @2,5 lövés alatt, valós odds: 1,78 (általam generált: 1,57 és 1,71)
  • Léo Baptistão @1,5 lövés felett, valós odds: 2,5 (általam generált: 1,70 és 2,00)
  • Arnaud Kalimuendo @1,5 lövés felett, valós odds: 1,84 (általam generált: 1,8 és 1,43)
  • Loïs Openda @2,5 lövés felett, valós odds:  2,12 (általam generált: 1,46 és 1,67)
  • Florian Sotoca @1,5 lövés felett, valós odds: 1,63 (általam generált: 1,30 és 1,27)
  • Seko Fofana @1,5 lövés felett, valós odds: 1,73 (általam generált: 1,47 és 1,44)

Frattesi mai meccse maradt még, ez volt a második forduló (plusz a világbajnokság), amikor ezt kipróbáltam. Van-e ebben fantázia? Én bízom benne, hogy ez a fogadási típus megmarad, hiszen jóval nagyobb érték van benne, mint a játékosok góljaiban.

Fontos volt számomra, hogy idén ezt is, illetve az NBA player special mérföldköves piacot is élesben teszteltem, nem papíralapon. Amikor papíron tesztelsz, akkor jóval bátrabb az ember, mint élesben. Ezért olykor fals eredményeket kapunk.

Az NBA-ben hajnalban volt egy Kevin Durant 30 pontos, Tyrese Maxey 25 pontos és Dejounte Murray 25 pontos mérföldkövem, mindre minimum 2.85-ös szorzók voltak, egyaránt beestek. Az alapszakasz lassan befejeződik, viszont kiváló tanulópénz volt az idei szezon.

Voltak jobb periódusok, voltak rosszabbak. Emlékszem, még valamikor akkor kezdtem a player special fogadásokat, amikor a jó öreg Al Harrington a ligában volt, aminek már lassan 10 éve. Vele lehetett mindig profitra szert tenni. Az, hogy behozták a mérföldköveket, illetve fociban is így kiszélítesítették a kínálatot, ez szerintem nekünk, fogadóknak kedvez. Legalábbis kezdetben biztosan.

Hasonló helyzetet várok, mint mikor kerékpárban bejött a head-to-head piac, aztán 3-5 éven át lehetett belőle profitot építeni. Érdemes itt is tapasztalni, de megfelelő szűréssel és odafigyeléssel, egészen szép ROI-t lehet ezekből csinálni. A nyár lehet az MLB-ről szól majd, ott is a player special részről, illetve következő szezonban még az NHL-t is behozni.
Cím: Re:Rezsidémon elleni harc (Pozzato)
Írta: Pozzato Dátum április 14, 2023, 15:30:26
Lehetséges, hogy csak engem zavar, de minden mai modern autó ugyanúgy néz ki. Ha veszel egy SUV-ot, akkor kvázi csak a márkajel más rajta, mint ahogyan a hatchback esetében is, lehetne ezt még sorolni tovább, de talán Jeremy Clarkson mondta, hogy az autótervezés aranykorának vége. Nézem Garciáék szokásos minőségi videóját, mosoly van végig az arcomon, mert ezek az autók gyönyörűek.


Elképzelem, ahogyan 50 év múlva a mostani autókból csinálnak egy ilyen "parkolós összejövetelt", ahol mindenki ugyanúgy néz ki.  ;D Az is elgondolkodtató, hogy az elmúlt 10-15 év legszebb autóit rendre kézzel rakták össze, valami kisebb műhely csinált egy újragondolt változtatot, esetleg kitalált valami teljesen új bodyt. Ilyen az Alfa Romeo Disco Volante, esetleg az újragondolt E-Type az Eagle részéről, de ezekből készítenek 8-10 darabot, aminek jobb esetben csak többszázmilliós ára van.

Cím: Re:Rezsidémon elleni harc (Pozzato)
Írta: Pozzato Dátum május 19, 2023, 13:42:35
Nem találtam ilyen tartalomnak megfelelő topicot, úgy érzem, hogy a naplóm sem méltó az ilyen legendákra.  :-\ 

(https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/348216122_1196018234443141_725788057010024298_n.jpg?_nc_cat=1&ccb=1-7&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=57ck7lKrFf0AX8YDND5&_nc_ht=scontent-vie1-1.xx&oh=00_AfCepUf5uuB-3olclGyRWxGavIiyEZizabmW0ClWiohFlA&oe=646CDEDF)


A legjobb mémoldal a világon az doktorelnökminiszterúré!
Cím: Re:Rezsidémon elleni harc (Pozzato)
Írta: Pozzato Dátum július 02, 2023, 22:18:34
Mindig minőségi contentet hozok Nektek, most se lehet rá panasz, be is zárom ezek után a naplót nyárra.

Cím: Re:Rezsidémon elleni harc (Pozzato)
Írta: Pozzato Dátum július 14, 2023, 21:53:34
Van még remény

Mai nap meglátogattam a nagyszülői házat, emlékszem, gyerekként csomó időt töltöttem a ház előtt lévő játszótéren, ahol egész estig fociztunk. Akkor még nem voltak mobilok, nem volt Instagram, Facebook vagy TikTok, hanem csak a magyarországos műbőr labda, amivel addig játszottunk, amíg szét nem szakadt, vagy be nem rúgtuk a szomszéd kertjébe, esetleg be nem sötétedett. Kijöttek korunkbeli lányok nézni minket (ablakból meg a szülők), elhittük a focitudást, az öreg Ronaldónak vagy Rivaldónak gondoltuk magunkat. Ha nem foci, akkor kosárlabda volt, szerencsés gyerekkor.

Aztán ahogy laktam különböző helyeken, azt vettem észre, egyre kevesebben, egyre ritkábban járnak ki a játszóterekre, pályákra. Ha ki is mennek kisebb csoportok, telóznak végig. Ma azonban itt a játszótéren olyasmire lettem figyelmes, amire már 10+ éve nem: focimeccs volt a ház előtt. Olyan 12-13 éves forma kisgyerekek csapatba verődve fociztak, ahogyan minket is, úgy őket is az ablakokból vagy a játszótéri padokról figyelték. Nem volt egyikük sem Ronaldo, Messi vagy Mbappé, de lelkesek voltak, ahogyan mi is, egész sötétedésig tolták, szinte végkimerülésig.

Ki nyert? Ahogyan nálunk is, az utolsó kettőt ért, lényegtelen volt az állás.  ;D Lehetséges, hogy egyikükből sem lesz következő Szobó, de olyan nyaruk lehet, amire majd 15 év múlva is jó szájízzel emlékeznek.
Cím: Re:Rezsidémon elleni harc (Pozzato)
Írta: Pozzato Dátum augusztus 18, 2023, 18:56:16
Prémium sportágak, ennek kéne vb és olimpia


Cím: Re:Rezsidémon elleni harc (Pozzato)
Írta: Pozzato Dátum augusztus 24, 2023, 01:50:58
Egy kellemes meglepetés margójára

Az atlétika-vb-nek úgy mentem neki, hogy tudtam hónapokkal ezelőtt: Karsten Warholm, Jakob Ingebrigtsen, Mondo Duplantis, Noah Lyles, Erriyon Knighton, Gabi Thomas, Athing Mo, Shericka Jackson, Letsile Tebogo, Rai Benjamin, Sifan Hassan, Faith Kipygeon, Wayde van Niekerk és Yulimar Rojas azok, akiket látni akarok. Az előző vb-menetrendből nagyjából lehetett tudni már tavaly is, hogy ezeket egy vagy két napból meg lehet oldani, így végül szerencsével, de jelentős részüket már szerdán láthattam. Ez a rövid szösszenet viszont nem róluk szól.

A versenyszámokból egyetlen egy nem érdekelt: a női rúdugrás. Pontosan tudtam, ki fog nyerni, valószínűleg mindenki tudta, plusz még DL-versenyeken se nézek rúdugrást. A jegy viszont mégis úgy szólt, hogy a rúdugró döntőt kvázi premier plánban láttuk. Nekünk pedig sikerült a szlovén szektorba jegyet foglalni, így 30-40 szlovénnal ültünk, akik ki akarták szurkolni az ország első érmét. Kiváló hangulatot csináltak, folyamatos taps, kiabálás, buzdítás. Elején még nem is foglalkoztunk vele, majd ahogy haladtunk a versenyben, egyre izgalmasabb lett.

Végül, ahogyan Tokióban, itt is megosztott aranyérem lett - egyik győztes pedig az volt, akit mindenki jósolt, de ez itt most lényegtelen. A döntő ugyanis szerintem az utóbbi évtizedek egyik legjobbja volt atlétikában, kiemelkedően magas színvonal, fejben nagyon erős lányok, izgalmas versenyszám, végül azon kaptam magam, nem is érdekel Sifan Hassan vagy Faith Kipyegon csatája, csak a rúdugrás. És így esett meg, hogy szerencsére több kiváló sportolót láttam, mégis a női rúdugrás az, amire rendkívül izgalmas eseményként tekintek vissza, ami akár önmagában a jegyár többszörösét is megérte volna.
Cím: Re:Rezsidémon elleni harc (Pozzato)
Írta: Pozzato Dátum szeptember 03, 2023, 22:20:32
Sergio Ramos

Az ember, aki milliók számára mutathat példát. Egy olyan világban élünk, ahol hála a közösségi médiának, mindent a külcsín és a megfelelési kényszer ural. Minél több pénz, minél nagyobb befolyás, minél jobb cuccok. Ebben a világban csak akkor lehetsz hiteles, ha az említett dolgokból minél több van.

Sergio Ramos annak a csapatnak volt a vezére, aki a Barcelona ősi riválisa volt. Faragta rendesen a katalánokat, utálhatnám, hiszen bármire képes volt a pályán. Aztán az elmúlt években inkább vettem a fáradtságot, elkezdtem olvasgatni róla. Jóban volt Puyollal, ahogyan utána Piquével is (pedig nem könnyű eset).

Az elmúlt években egy olyan kapitány vált belőle, aki sokszor segített kihúzni a bajból a Real Madridot. Aztán elment Párizsba, ha nem volt sérült, akkor összességében mindent beleadott a pályán, bár érezhető volt, hogy a teljesítménye megkopott. Messivel is haverok lettek, majd idén megint váltott...

Sokáig a levegőben lógott, hogy Szaúd-Arábia lesz ebből, óriási pénz, ami nem jön rosszul egy apukának. Nem tudom, hogy Ramos felesége (aki 8 évvel idősebb nála) volt az vagy szimplán a szívére hallgatott, de végül a Sevillába igazolt. Egy ilyen helyzetben, amikor mindenki már Szaúd-Arábiában játszik, aki levezetni akar nagyobb pénzért, ez egy példaértékű döntés.

Nem fogja egyedül megváltoztatni a világot, de Sergio Ramos segíthet abban, hogy az emberek lássák, nem minden a pénz. Vissza lehet találni az egykori helyünkre, akik neveltek, segíteni nekik, visszaadni valamit, főleg annak a klubnak, akik védőproblémákkal küzdenek. Nem felejtjük el, ahogyan leaprítottál mindenkit, de emberként rendben vagy, az biztos.

Cím: Re:Rezsidémon elleni harc (Pozzato)
Írta: Pozzato Dátum szeptember 14, 2023, 00:14:40
Vietnámban gyártott Nike sneakerrel a Föld védelméért...


Klímaváltozás, Donald Trump szerint hülyeség, 2017-ben első intézkedései közt volt, hogy megszüntette. Mondjuk lehetne ezzel vitatkozni, elmúlt nyáron tudtak volna erről mesélni a rodoszi, marokkói vagy líbiai emberek. Na jó, de vajon melyik a fontosabb? A rodoszi brit turista vagy a líbiai ember élete? A török vagy a marokkói földrengésben romok alatt heverőké, esetleg egy tudós, aki önszántából megy le ezer méter mélyre?

Egy élet a többi előtt?

Törökországba már pár órával a földrengés után jöttek a felajánlások, indultak a mentőalakulatok, míg Marokkóban három napot vártak. A csodára? Három nap a romok alatt fekvőknek, amikor az édesapák a saját kezükkel kaparták ki a családtagjaikat és dönteni kell, hogy a gyerekét vagy az anyját menti meg? Mire is kell ilyenkor három napot várni? EGY tudósért, azonnal küldtek egy 150 fős mentőalakulatot 1000 méter mélyre Törökországba, hogy biztonságban kimentsék, miközben ezzel egyidőben a "szemben" lévő kontinensen várták a csodát.

Ahogyan Líbiában is ebben bíztak, hiszen innen a hírek csak napokkal később kerültek fő sodrásba a világsajtóba. Fontosabb volt sok más dolog, minthogy azzal foglalkozni, hogy több ezer ember holtteste úszik az utcákon. A magyar sajtóban hétfő este még "eldugva" jelent meg, nem láttak benne akkora potenciált, majd keddre már robbant a buli, hogy szerdára már fősávban legyen, hiszen a tragédiára repülünk, mint légy a szarra. Az emberek elgondolkoznak, lehet Trump mégsem szüntette be a klímaváltozást?

Tüntetni a tüntetésekért

Kellene egy tiltakozás, mondjuk a nagy gyárak meg a repülés ellen, meg a nagy bolond hajók ellen, tönkre fogják tenni a bolygónkat, de majd megmentjük! ...
- Jó, gyerünk ki, menjünk busszal, francnak sincs kedve gyalogolni.
Közben lekapcsolja a lakásban a légkondit, kikapcsolja a 120 cm-es TV-t, leveszi a töltöről a laptopot és a telót.
- Várj, veszem a Nike sneakert.
Amit Vietnámban gyerekmunkások készítenek, mellé a Zara gatyát, amit szintén és nagy bolond hajókon hoznak Európába, hogy aztán fast fashion márkák rásózhassák az emberekre.
- Jól van, hívjad munkatársad is!
A telefon kicsöng, az, amihez a kongói bányákban gyerekmunkások bányásszák a kobaltot, hogy az akkumulátora hosszabb ideig működjön...

Aztán majd lecseréli következő évben a telót valami újra, vesz egy divatosabb nadrágot valami fast fashion cégtől, hozzászokik a földrengésekhez és a szökőárakhoz, lényeg, hogy ne ott legyen, ahol él, többi meg kit érdekel? A nyári nagy meleget is kibírja, van légkondi a lakásban, ha meg úgy van, akkor megy repcsivel tengerpartra kicsit lehülni, de ha komoly lenne a szituáció és tényleg bajban lenne a bolygónk, akkor elmenne újból felvonulni.
Cím: Re:Rezsidémon elleni harc (Pozzato)
Írta: csabax Dátum szeptember 14, 2023, 09:43:51
Idézetet írta: Pozzato Dátum szeptember 14, 2023, 00:14:40Törökországba már pár órával a földrengés után jöttek a felajánlások, indultak a mentőalakulatok, míg Marokkóban három napot vártak. A csodára? Három nap a romok alatt fekvőknek, amikor az édesapák a saját kezükkel kaparták ki a családtagjaikat és dönteni kell, hogy a gyerekét vagy az anyját menti meg? Mire is kell ilyenkor három napot várni?
Külföldi mentőalakulatok mentek volna Marokkóba, de nem mehettek, mert a marokkói hatóságok nem engedték be őket Marokkóba.
Lehetetlen segíteni úgy az áldozaton, hogy az áldozat elutasítja a segítséget.
Nagyon sok külföldi segített volna, de a marokkói hatóságok más országoktól sokáig nem fogadták el a felajánlott segítséget.

Egy link:
Nem minden külföldi segítségből kér a marokkói kormány
https://hu.euronews.com/2023/09/11/marokko-foldrenges-marrakes-macron
Cím: Re:Rezsidémon elleni harc (Pozzato)
Írta: Pozzato Dátum szeptember 14, 2023, 10:07:26
Idézetet írta: csabax Dátum szeptember 14, 2023, 09:43:51Külföldi mentőalakulatok mentek volna Marokkóba, de nem mehettek, mert a marokkói hatóságok nem engedték be őket Marokkóba.
Lehetetlen segíteni úgy az áldozaton, hogy az áldozat elutasítja a segítséget.
Nagyon sok külföldi segített volna, de a marokkói hatóságok más országoktól sokáig nem fogadták el a felajánlott segítséget.

Egy link:
Nem minden külföldi segítségből kér a marokkói kormány
https://hu.euronews.com/2023/09/11/marokko-foldrenges-marrakes-macron

Köszi, ez egy új infó volt, akkor azért valamilyen szinten mégsem kellett csalódni az emberiségben.
Cím: Re:Rezsidémon elleni harc (Pozzato)
Írta: Pozzato Dátum október 25, 2023, 16:09:37
Lehet valami értelmesre is használom a naplót és a tavalyi alapszakasz után az idei NBA-szezonból is lesz egy két gurus meccs.

https://www.sportfogadas.org/guru/tipp/946399
Cím: Re:Rezsidémon elleni harc (Pozzato)
Írta: Pozzato Dátum január 16, 2024, 23:10:34
Focizgatás

Cím: Re:Rezsidémon elleni harc (Pozzato)
Írta: Pozzato Dátum január 27, 2024, 11:07:28
A sportfogadói lét elviselhetetlen könnyedsége...
avagy profivá válás gyötrelmei


Sportfogadóként, ha megkérdezik tőled, mit csinálsz, hogy csinálod és esetleg miként nyertél, akkor általában már látod a reakciót a kérdezőtől, mikor felteszi a kérdést. Ez egy előre eldöntött tény az embereknél, hogy ez szerencsejáték, ide nem kell munka, szerencse kell, ha nyersz, mázlista vagy ("rohadjále"), ha veszítesz, akkor meg egy lúzer és csak szórod a pénz.

A sportfogadás viszont nem sétagalopp, ha tényleg ebből élnél hosszabb távon. Ez nem egy szórakozás, ez nem olyan, hogy odamész a gyártószalag mellé, közben röhögtök a többiekkel, lazára veszítek, úgysem teljesítménybérben vagytok. A szakmák többsége ugyanis nem a teljesítmény elismeréséről szól, szimplán bemész, dolgozol, aztán megkapod a pénzt.

Ha nem dolgozol olyan tempóban, semmi gond, elmész óránként többször cigizni, kávézni és a többiekkel beszélni, nem történik semmi, következő hónap elején ugyanúgy megkapod a pénzed. A sportfogadás más, ott, ha nem teszel bele naponta 100%-ot, akkor ne várj csodát, sőt, még akkor sem biztos, hogy nyersz. Mi a siker titka, miért gazdagodnak belőle kevesen?


Mentális erő és a tervezés hiánya

Az emberek többsége megpróbálkozik a szerencsejáték által meggazdagodni, ez így volt hosszú évtizedekkel, évszázadokkal ezelőtt is, de nagyon keveseknek sikerül, akik pedig mondjuk nyernek egyszerre sokat, azon tippmix vagy lottónyertesek is hamar a pénz seggére vernek. Miért? Azért, mert nem stabilak mentálisan és nem tervezik meg a folyamatokat.

A sportfogadás olyan, hogy hiába van érzéked hozzá, még az alapjában véve nyerő játékosok is elbuknak, hogy fejben szétesnek. Nem koncentráltak, ha éppen vesztes széria következik, egyből változtatnak, pánikolnak, de ha jobban belegondolunk, akkor egy sportfogadó olyan, mint maguk a sportolók.

Csak azok lesznek sikeresek, ismertek és elismertek, akik nap, mint nap keményen dolgoznak, kritikus helyzetben is maximálisan tudnak a feladatra koncentrálni, nem esnek pánikba. Roger Federer, Rafael Nadal, Michael Jordan, Tom Brady, Ayrton Senna és meg lehetne sorolni, amellett, hogy tehetségesek voltak, keményen küzdöttek, siker kapujában sem omlottak össze.

Ha tényleg szeretnél sportfogadásból megélni és ezt komolyan gondolod, akkor először ne rögtön nagy stratégiákat kezdjél el gyártani, meg tesztelgetni, hanem kérdezd meg magadtól, hogy mentálisan rendben vagyok-e? Képes vagy elviselni a nyomást, mert ez nem olyan munka, ahol fix a bevétel havi szinten. El tudom viselni, hogy hiába csinálok mindent jól, akkor sem biztos a siker?

Képes vagyok elfogadni a tényt, hogy ez egy folyamatos és rendkívül nagy mentális terheléssel járó munka? A játékosok többsége úgy vág bele ebbe a folyamatba, majd bukja el hamar a pénzét, hogy semmilyen előzetes tervet nem csináltak, átnézett egy-két dolgot, úgy érzi, van egy jó stratégiája, de egyet gondoljunk végig: hányan próbálták ezt így világszerte?

Valószínűleg még rajtad kívül több millióan próbálkoztak megélni sportfogadásból, sőt, több ezren vagy akár tízezren próbálkozhattak azzal a stratégiával, amiből Te is meggazdagodnál. A siker titka nem az, hogy megtaláltod a megfelelő stratégiát, megtalálod a megfelelő ligát, de még csak nem is az, hogy naphosszat bújod a statisztikákat, mert semmire se mész vele, ha utána hamar tiltre mész, ha kritikus a helyzet.

Ezzel egy komplett bankrollt tudsz pillanatok alatt leépíteni, ha mondjuk jön egy rosszabb széria, te pedig úgy ítéled meg: ennek át kell fordulnia, mert csak, nincs más lehetőség, nyernem kell. Amikor tervezel, egyszerűen bele kell kalkulálnod azt, hogy itt bizony lesznek rossz időszakok, amikor nem kedvező a széljárás. A sportolói példával élve:
- Michael Jordan hosszú éveken át küzdött, mert nem tartották sehol sem tehetségesnek, aztán mikor végre látták a tehetségét, akkor megpróbálták megtörni, itt a sportolók 99%-a megborul, ha olyan ellenfelet kap, aki szándékosan a testi épségére utazik, de ez mutatja meg, kitartó vagy-e valójában, hogyan reagálsz a kritikus szituációra.
- Rafael Nadal pályafutását, ha csak átpörgeted a Wikipédia angol felületén, beírod az injury szót, több, mint 60 találatot kapsz, ami elképesztő, egész karrierjét sérülések kisérték, mégis több, mint 20 GS-t nyert, mégis minden esetben felállt a padlóról. A sportfogadói élet is kemény próbatételek elé fog állítani.

A helyzetek többségében viszont az emberek elbuknak, feladják, elkezdenek mindent inkább elölről, türelmetlenek, miközben, ha jobban belegondolunk, most is csak annyit látunk, szisztematikus, kitartó és kemény munka kell, plusz mentális koncentráció: Kalle Rovanpera 23 évesen világbajnok lett. Megvan mindene, de ott az érem másik oldala, hogy ahhoz, amíg felért a csúcsra több, mint 15 év kellett, napi 8-10 óra gyakorlás.

A többi dologról lemondás, mert ha megfigyeljük, hiába voltak a történelemben kiemelkedő tehetséggel megáldott sportolók, ha nem raktak bele 100%-ot, akkor hamar letűntek. Ronaldinho a valaha volt legjobb technikával megáldott labdarúgó, még sincs benne a top10-ben, pedig világbajnok, aranylabdás, BL-győztes, de elvesztegetett tehetség, aki tudása körülbelül 30-40%-át használta ki.

Ha nem vagy elhivatott, nem vagy ott fejben, nem mutatsz elég erőt a nehéz időszakokban, amikor más már lemondana az egészről, akkor el fogsz bukni. Neked tovább kell csinálni, különben nem a sportfogadás lesz az, ahonnét nyugdíjba fogsz menni. Ez nem egy vidám feladat, szóval mérlegelj, mikor a félretett pénzeddel belevágsz, nagy szavakat használsz, hogy profi leszek, megélek belőle.

Ha nem érzed magadban a kellő mentális erőt, akkor tekints rá hobbiként, ne láss bele többet, mintsem szórakozás, mert bizony van egy ilyen aspektusa is, hogy ez szimplán egy kikapcsolódás. Amikor néha-néha bejön egy nagyobb kombi, boldog vagy, de összességében veszteséges, viszont nem is ebből akarsz megélni, így nem üldözöd görcsösen a sikert. Ha profi akarsz lenni, az viszont más tészta...
Cím: Re:Rezsidémon elleni harc (Pozzato)
Írta: Pozzato Dátum február 02, 2024, 21:40:18
Tudom Viktor, olvastad a posztjaim, most meg bezárnád az oldalt ezzel a minőségi naplómmal együtt?

Hát van neked szíved? (https://www.youtube.com/watch?v=yNnFGRXayS0)

Ezek a legsötétebb órák (https://www.sportfogadas.org/forum/index.php?topic=3120.msg941994#msg941994), de ilyenkor kell kitartani. Nyomni kell tovább, szóval, mindössze 12 éve vagyok az oldal tagja, de még néhány 12 évet tervezek, mint ahogyan Te is Viktor, megértheted, milyen az, mikor ragaszkodunk valamihez.

Most ezeket az időket éljük, ha szimplán a sportfogadásra pillantuk, évek alatt megszűnt szinte minden, amit szerettünk. Most pedig elvennék azokat is, amikhez már nagyon ragaszkodunk.

Ilyenkor kell erőt venni magunkon, aztán folytatni tovább, mi lett volna, ha Normandiánál mondjuk nem szállnak partra, mert inkább úgy gondolják, hagyjuk a fenébe. Ha mindent hagyjunk, akkor az csak az elnyomóknak segít...

Ha nem küzdöttek volna mindenhol az 1940-es években, most az lenne, amit láthattunk The Man in the High Castle című sorozatban. A napló menni fog tovább, most már nem négyhavonta érkező hozzászólással.
Cím: Re:Rezsidémon elleni harc (Pozzato)
Írta: Pozzato Dátum március 11, 2024, 11:08:47
Vannak dolgok, amikben nagyon nem értek egyet Pistával, vannak, amikben pedig maximálisan, de nem is lehet minden azonos nézeteket vallani. Amiket ebben a videóban elmondott, azok közül viszont szinte mindennel azonosulni tudok. Sajnálatos, hogy mennyire pontos leírás, mikor az adni és kapni párhuzamáról beszél. Mindenki elvár valamit, majd, emiatt vagy ennek érdekében cselekszik, miközben előbb önmagukból kéne adni, utána pedig, ha úgy adódik, akkor kapunk ennek fényében valamit. Az is lehet, nem fogunk semmit se kapni, de nem rögtön a követeléssel kezdtünk.