Kerékpár fogadások

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában


Átigazolási hírek

A Quick-Step kétéves szerződést kötött a következő évek egyik kiváló felvezetőjével, Casper Pedersennel. A 26 éves dán így honfitársától (és egyben a világ legjobbjától), Michael Morkovtől tanulhat, illetve vezethetik fel a sprintet az alábbi versenyzőknek: Jakobsen, Merlier és Vernon. Brutális sor lesz megint a Quick-Stepnél... Nem mellesleg megszerezték még a belgák Jan Hirtet is, ugyanis a Soudal azért szállt be a csapat szponzorálásába (Soudal - Quick-Step), hogy felépítsék Evenepoel köré a következő évek csapatát.

Groupama-FDJ felhozta az "ificsapatukból" az u20-as korosztály két legjobbját: Romain Grégoire és Lenny Martinez. Grégoire a klasszikus egynaposokon verhetetlen volt (Fléche, LBL győzelmek, EB-győztes, majdnem világbajnok és egy 5. hely Paris-Roubaixról). Óriási tehetség, jó orra van a szökésekhez, Alaphilippe szintű versenyző lehet belőle. Lenny Martinez is felkerült, aki meg GT-menő lehet, megnyerte a Mont Blanc 2.2-es többnapost, Baby Girón 3. helyn, felnőttek között az Alpokban 14. hely (2 percet kapott Valtertől), mindezt 19 évesen. Kiemelkedő tehetség, valamilyen szinten érthető, hogy Ati vált, mert hiába jó, ha lesz 4-5 nagy francia tehetség (van ennyi...), akik mind az FDJ-nél vannak, akkor nem tudom, neki mennyi lehetőséget adnak (mármint vezérként). Sajnos, pedig ez az FDJ jó lett volna hosszabb távon, de most pont egy olyan korszak jött, amikor sok a kiemelkedő fiatal az utánpótlásban.

Az Alpecin sem viccelt, távozott ugyan Merlier, de Mathieu van der Poel és Jasper Philipsen mellé érkezett Kaden Groves és a mezőny egyik legjobb tempómenője, Søren Kragh Andersen.


Hírek kerékpárországból:
- Benelux Tour elmarad idén a naptár zsúfoltsága miatt, erről ugye júniusban született döntés, de most aktuális, hogy lassan kezdődne a verseny. Jövőre más időpontra próbálják tenni, már korábban is volt róla szó, hogy megpiszkálják a World Tour naptárat, felmerült a Paris - Roubaix őszi rendezése (2021-ben volt már így), illetve még két olasz egynapos bekerülése.
- A World Tour licenszek is változnak, kiesik a Lotto Soudal és az Israel-Premier Tech. Utóbbi kiesése biztos, helyzetük rendkívül nehéz lesz, ugyanis legutolsó helyen állnak a WT-licenszre rangsorolt csapatok közül, ami azt jelenti, hogy jövőre nem fognak minden egyes versenyre automatikus meghívást kapni - ahová szeretnének -, illetve hiába pályáznak, szervezők kezében a sorsuk. A Lotto Soudal egy fokkal jobb helyzetben, hiszen ők a kedvezményezettek, ami azt jelenti, ahová pályáznak, oda meghívják őket. A biztos feljutó az Alpecin és Arkéa, egyedüli nehéz helyzetben még a topcsapatok közül a Movistar.
- A Movistar ugyanis az utolsó bennmaradó helyen, valószínűleg ezért is döntött úgy Unzué, hogy a legerősebb csapatát küldi a Vueltára. Itt a dobogó az alap, mindent erre tesznek fel, de Valverde se pihenhet, szakaszokat kell nyernie. Hiába utolsó szezonja, maximumot kell hoznia, mert a cél az első osztály.
- Annál is inkább, mert az említett Israel-Premier Tech mindent feltett egy lapra: Dylan Teuns megszerezték. Ez nem olyan igazolás, ami 2023-tól aktuális, hanem már most, azzal a céllal hozták a Bahraintől a belgát, hogy a Vueltán és többnaposokon minél több pontot szerez, hogy megtartsák a World Tour tagságot. A helyzetük majdhogynem kilátástalan, rosszabbul állnak, mint a Lotto, de kockáztattak.
- Vuelta csapatok érdekesen alakulnak, ugyanis érződik, hogy akik a World Tour tagságért mennek, ők többségében szökésekre rendezkedtek be, mindent erre tettek fel. A másik réteg a sztárcapatok, ahol igazi vezérek vannak, Roglic, Evenepoel, Almeida, Carapaz, Hindley, szóval jó kis csata várható. Egyelőre kezdetleges a lista, de feltűnő, mennyire nincsenek sprinterek (mindössze hárman...).

Hírek kerékpárországból:
UAE: Tim Wellens érkezik Tadej Pogacar sorába.


Bora: Bob Jungels a Bora versenyzője lett, szépen csendben épül a Jumbo-Visma és az Ineos kihívója. Érdekes, hogy ez a két csapat mennyire egymásra koncentrál, miközben a Bora már összerakott egy Hindley - Vlasov - Higiuta - Buchmann - Kamna - Schachmann - Jungels hetest, illetve idén került a keretbe Cian Uijtdebroeks. Érdemes ezt a kissé nehéz nevet megjegyezni, ugyanis kiváló kronós, de emellett tud pavén is menni, de ami fontosabb, hegyekben is. A korosztálya legjobbjával (u20-ban vagyunk), Romain Grégoire-val (korábban írtam róla) alázgatták a mezőnyt tavaly, idén pedig a felnőttek között több kontinentális versenyen is top10-ben végzett, olyanokkal tartotta a lépést, mint Evenepoel vagy Tobias Johannessen. Kíváncsi leszek, mire lesz képes a 9 nap múlva kezdődő Tour de l'Avenir-en, ahol megint összecsaphat a francia elitosztaggal (Grégorie és Martínez). A lényeg, hogy ez a Bora jövőre komoly vetélytársa lehet a Jumbónak, lehetséges, hogy új erővel bővül az esélyesek sora? Az mindenesetre biztos, idén megtréfálták már az Ineost a Girón, majd a TdF-en Vlasov elengedte az első 10 szakaszt... és utána 5. helyen végzett.


Intermarché - Wanty az idei év meglepetése volt, biztos World Tour tagság a következő évekre, jól felépített és szerethető csapat. Ha megnézem ezt a keretet, végre egy olyan csapat, akik mernek teljesen noname, szó szerint "kikukázott" tehetségeket összeszedni. Figyeljétek meg, ezek néhány év és teljesen az Alpecin és Quick-Step nyakára fognak nőni. Idén olyan versenyzőket igazoltak, akik nincsenek annyira szem előtt, viszont nagy potenciál van bennük: Madis Mikhels, Arne Marit, Rune Herregots, Dries De Pooter és Laurenz Rex.

Madis Mikhels a Rein Taaramäe-szál miatt érkezhetett, mindketten észtek, így Mikhelsnek mentora is van, aki segít beilleszkedni. Tavaly Ibrányban a korosztálya pár elit sprinterjét verte, majd a vb-n 3. helyet szerzett, míg az Eb-n 7. lett. Az akkor 18 éves Mikhels bizonyította, hogy két dombokkal tarkított kemény pályán is a sprinterek közül szinte egyedüliként képes megjönni és hajrázni. Idén felnőtt versenyen lepte meg Kaden Grovest a mezőnyhajrában, ráadásul még pavén is tud menni (ja és kronón sem rossz). Aki nekem beugrik róla, az az észt legenda, Jaan Kirsipuu. Jó sprinter volt (TdF-szakaszgyőzelmek), mellette azért pavés versenyeken is ért el szép eredményeket. Szerintem Mikhels pár év múlva ott lehet a mezőnyhajrákban a legjobbak mellett.

A négy belga pedig szintén jó kis versenyző lehet, Herregodts igazi szökevénytípus, aki jól kronózik, valószínűleg pár év múlva top10-es kronós lesz. Kellemetlen versenyző, mert jó orra van a szökésekhez, ráadásul 20-30 km-es elmenéseket egyedül is kibír a kronós háttere miatt. Arne Marit és Laurenz Rex szerintem sprinter felvezők lehetnek, Maritban még talán több is van ennél, Rex esetében inkább még a pavés-szálat tudom elképzelni. Dries De Pooter a kérdőjel, mert sebessége megvan, tehetsége is, de túl sok dolgot tud. Fura ez így leírva, de mindenhez van érzéke, de még semmiben sem óriási tehetség. Ha priorizálja a dolgokat, akkor szerintem egy jó sprinter lehetne belőle.

Vuelta beharangozó: Mire elegendő Primoz formája?

A Quick-Step készül valamire, de képesek meglepni a sztárcsapatokat? Olvasd tovább


Rivalizálások újratöltve, svájciak megint előnyben?

Ganna vs Küng és Van Dijk vs Reusser, avagy mire fogadjunk a női és férfi időfutam Eb-n? Olvasd tovább


Dán kör zárószakasz elég izgalmasra sikeredett :great: A Jumbo siker pedig már igazán nem meglepő ::)

Hamburg egynapos
Szökevények, elől Wout van Aert, hiába dolgoznak hátul, biztosra vehető, hogy hazaérnek. WVA óriási önbizalommal, jól helyezkedik, második helyről kezdené a sprintet, válla mögött néz vissza, de a rosszabbik oldalra... Előtte lévő Konrad lassít, míg Van Aert "vakoldalán" a másik borás, Haller sprintbe kezd. WVA néz, üres a tér, de ahelyett, hogy másik irányba fordítaná a fejét, nyugtázza, majd előre néz, látja, hogy Haller és Hermans már előtte sprintelnek, próbál felpörögni, de Haller azért nem olyan lassú, így megnyerte a Bora versenyzőre, Van Aert meg ütötte a kormányt. Ilyen taktikai hibát...

Tour de l'Avenir
A legrangosabb utánpótlás verseny, amiből már a negyedik szakaszt rendezték, ha jól tudom, akkor a 8. és 9. etapot az Eurosport is közvetíti. Az alábbi felületen az első négy etapot lehet megtekinteni:
https://www.youtube.com/c/BlackowlLive/videos

A mezőny szerintem rendkívül erős, tényleg kiemelkedő tehetségek vannak, akiknek érdemes a nevét megjegyezni, mert pár éven belül World Tour versenyeken is bizonyíthatnak. Menjünk sorba:
Norvégia
- Per Strand Hagenes: A vezér, korosztálya (u20) legnagyobb tehetsége. A Jumbo-Visma már tavaly leigazolta őt, 2024-től a felnőtteknél szerepel, egyelőre az utánpótlásban. Véleményem szerint klasszikus all-round versenyző lehet, hiszen tud hegyre és dombra menni, kronókon kifejezetten jó, pavén szintén, gyengébb pont a sprint, de ezt úgy képzeljük, mint egy Alaphilippe-szintet.
- Søren Wærenskjold: Ő lehet a "rémálom" a többiek számára. Talán ismerős a neve, ugyanis idén (22 éves) már ProSeries versenyen is top10-ben végzett, hatalmas bringás (191 cm), nagy testömeggel, viszont nagyon jól sprinter, fellökni nem lehet, de ami miatt még veszélyes, mert kiváló tempómenő, egyenkéntiken is elit, illetve pavékon is jó. Ha lehetne hasonlítani, akkor olyan mint egy Cancellara és Boonen egyben, aki ráadásul a szökéseket is érzi. Hegyre nem tud menni, de neki nem is az lesz a dolga.
- Stian Fredheim: Én tőle sokat várok, sprinter + pavé a specialitása, tavaly junios Paris-Roubaix-t nyert, mezőnyhajrákban olyan érzéke van a helyezkedéshez, mint Sagannak volt.
- Johannes Staune-Mittet: A Jumbo-Visma másik "igazolása", aki 2024-től szintén a felnőttek közt kap helyet. Klasszikus egynapos menő, de bírja a kisebb többnaposokat is, ha a hollandoknál megfelelően felkészítik, akkor simán lehet Foss szintű versenyző, de lehet még jobb is, mint honfitársa.

Spanyolország:
- Igor Arrieta: Nem szórakozták, bedobták a mélyvízbe a Kern Pharmánál a 19 éves bringást. World Tour versenyek, ProSeries versenyek. Állta a sarat, de olyan szinten, hogy majdnem szakaszokat nyert. Ott tudott maradni szökésekben Kamnaval, ami nagy szó, bírta a nagyobb emelkedőket, de szerintem neki igazán a rövid meredek dombok fekszenek.

Ausztrália:
- Jensen Plowright: Az ausztráloknál mindig van egy jó sprinter, most Plowright az. Ingadozó ő is, mint Groves volt. Sebessége megvan, helyezkedése kevésbé, viszont, ha kicsit zömök testalkatból leadna, akkor lehetne belőle egy butított Ewan változat.

Belgium:
- Cian Uijtdebroeks: Róla írtam, legnagyobb belga tehetség, jobb lehet, mint Evenepoel, okkal igazolta le a Bora. Jó a hegyekben, kiváló a kronón, nagy tempóra képes, pavét is bírja. Már most, 19 évesen stabilan hozza a ProSeries versenyekről a top20-as eredményeket, mindezt a bemutatkozó évében. Ha nem történik valami nagy törés, következő két évben ott lehet a top10-ben World Tour versenyeken is.
- Thibau Nys: Nagy rajta a nyomás, következő Tom Boonen... Tavaly tőle várták az u23-as vb-t címet (akkor 18 éves volt..., négy évvel idősebbeket kellett volna legyőznie, így is 6. lett), mivel regnáló Eb-győztes volt. Még mindig csak 19 éves, idén már bizonyított a felnőttek között is, tényleg jó pavés és sprinter. Jövőre a Trek teljesértékű versenyzője lesz.
- Alec Segaert: Mihez kezd vele a Lotto? Nagyon komoly kronós és pavés tehetség, jó érzéke van a szökésekhez, regnáló időfutam Európa-bajnok, megkockáztatom, korosztálya (u23) egyik legjobb kronósa, de még csak 19 éves. Az Eb-n úgy győzött u23-ban, hogy 22 km-en 1 percet vert a mezőnyre. Oké, sok rivális hiányzott, de ez így is durva...
- Lennert Van Eetvelt: Előbb fog Van Eetvelt GT-t nyerni, mint Evenepoel? Ő ugyanis a belga hegyimenő, aki sorra hozza a top3-kat a rangos többnaposokról. Az egyik legstabilabb versenyző a GT-menők tekintetében, jövőre a Lotto felnőttsorában kezdhet, szerintem érdemes neki majd nagyobb bizalmat is szavazni...

Csehország:
- Mathias Vacek: Valószínűleg Pavel Bittnertől vártak idén jó eredményeket a csehek, erre jött Vacek. World Tour szakaszgyőzelem, u23-as Eb-ezüst, de egyelőre nekem is talány, mire lesz képes jövőre a Trekben.

Dánia:
- William Blume Levy: Nagyon jó kis pavés+kronós+dombos versenyző lehet, de nála az életkora a kérdéses. 21 éves, tehetsége van, de hiába lett volna ez az áttörést hozó év, eredmények annyira nem jöttek.
- Sebastian Kolze Changizi: Vele kapcsolatban tévedtem, azt gondoltam, jó kis felvezető lehet, aki majd segít mondjuk Mads Pedersennek egy hajrában, de most ott tartunk, hogy az u23 egyik legjobb sprintere... Ha így fejlődik, akkor a dánoknak könnyedén lehet egy újabb klasszis sprinterük.

Brit:
- Leo Hayter: Az ember, aki tavaly simán nyerte a junior LBL-t, idén pedig még annál is simábban a bébi Girót. Megalázta a mezőnyt, kiváló hegyimenő, de nála tényleg nem lehet tudni, milyen formában és hangulatban lesz aznap. Ez veszélyes, ugyanis ha rossz, akkor perceket képes kapni, ha meg elkapja az ihlet, akkor 3-4 percet kioszt mindenkinek. Jó kronós is, minden megvan benne, hogy top GT-menő legyen. Jövőre bizonyítha az Ineos felnőttcsapatában.
- Thomas Gloag: Elvitte a Jumbo-Visma, jó orra van a szökésekhez, jól megy hegyre, de ennyi. Időfutamban nem jó, pavén sem, tényleg az a régivágású hegyimenő.
- Samuel Watson: Nem hittem volna, hogy pont ő lesz majd a legnagyobb brit sprintertehetség Ethan Vernon mellett, de Watson nagyon szépen fejlődik, jól helyezkedik, sebessége is javul, ha minden rendben megy nála, akkor jövőre már meglepetést okozhat a Groupama-FDJ felnőttben.

Franciaország:
- Romain Grégorie: Róla is írtam, zseniális a srác, ha kicsit odarakja magát, akkor kiváló összetett menő is lehet, egyelőre viszont az egynaposokon nyújt kiemelkedőt. Jövőre ő is FDJ-s, átkerült a felnőttbe, Gaudu méltó utódja lehet.
- Lenny Martínez: Következő évre felkerült ő is az FDJ felnőttbe, GT-menő, idén már sokat fejlődött kronón is, ha ezt a tendenciát tudja tartani, akkor Pinot számára nem lesz több vezér szerep háromhetesen... Martínez ugyanis korosztálya egyik legjobb hegyimenője is.

Hollandia:
- Casper van Uden: Több holland tehetségről is írhattam volna a csapatból, de úgy gondolom, hogy elég csak Van Udenre figyelni. Szakadó eső, borzalmas körülmények, ilyen az idei Scheldeprijs, ahol a 20 éves Van Uden 4. helyen végzett, Merlier, Bennett és Jakobsen előtt. Jövőre DSM sorát erősíti, jó sprinter, pavén sem rossz.


*elnézést a helyesírási hibákért, ha voltak, nem olvastam újra.

És akkor eldőlt! :great:

Valter Ati ------> Team Jumbo-Visma!
"A következő három évet a világ egyik legjobb csapatánál tölthetem!
A profizmus és a mentalitás ami a csapatnál van, már évek óta lenyűgöz. Óriási siker számomra, hogy ez a sor leigazolt. Alig várom, hogy a legjobbakkal készüljek és fejlődjek!
Nagyon izgalmas évek elé nézünk! 🐝"

World Tour Relegation Battle: Minden egyes pont számít! (1. rész)

A kerékpáros World Tour rangsor kerül terítékre, ennek hatását vizsgáljuk a sportfogadásra egy folyamatosan frissülő cikkben.  Olvasd tovább


@Pozzato

Mi a különbség az UCI pont és a PCS pont között? Procycling két sorban hozza ezeket, előbb az UCI aztán utána írják a másikat.

Idézetet írta: Latzka Dátum szeptember 09, 2022, 23:36:24@Pozzato

Mi a különbség az UCI pont és a PCS pont között? Procycling két sorban hozza ezeket, előbb az UCI aztán utána írják a másikat.

A PCS pontrendszerét a fejlesztők egyfelől az All-Time ranglista miatt hozták létre, másfelől az UCI átláthatatlan, szinte évtizedente váltakozó pontozási elvei miatt. Ez utóbbi nem ad lehetőséget arra, hogy egységesnek tekintsük az elmúlt 100-120 év versenyeit, hiszen például a 2000-es években volt Világkupa-rendszer (régi szép idők, mikor még volt Züri Metzgete, Bettini pedig a VK-győzelemért ment...), ezért hoztak létre egy sajátos adatbázist.

A pontrendszer egyfelől ugyan szélesebb - többen kapnak pontot -, viszont nincsen olyan nagy megoszlás (500 pontot kap az első mondjuk egy TdF-en, míg az UCI szerint 1000-et). A PCS rendszere egységes, viszont nem számít hivatalos pontozási rendszernek. Az UCI a sajátját használja a kiesési rendszerhez, illetve az év végi rangsorokhoz (legjobb versenyző stb.).

A ProCyclingStats pontjai alapján összehasonlítható Merckx és Van Aert teljesítménye, mert ott a versenyeknek is egy külön rangsorolási elvet csináltak. Míg mondjuk a '70-es vagy '90-es években nem volt World Tour-rendszer (és naptár), addig manapság már van, így kellett egy egységes összehasonlítási alap. Az UCI-nál még Froome és Pogacar eredményeit sem tudod összehasonlítani a pontozási rendszerben, hiszen Froome-érában csak 200 pont járt a TdF-győztesnek...

A PCS pontjai tehát arra valók, ha mélyebb adatokra vagy kíváncsi, hogyan szerepelt mondjuk Pedro Delgado a '80-as évek végén egy Primoz Roglichoz képest.

Annemiek van Vleuten 2022-es szezonja

Jövőre visszavonul a legenda, egy hónap múlva 40 éves lesz. A szezont kisebb spanyol többnapos sikerrel kezdte, majd jött egy pavés World Tour egynapos (Omloop Het Nieuwsblad), ahol első lett, majd négy darab top5-ös helyezés: Strade Bianche, Fléche és Flandria 2. hely egyaránt, illetve Amstel Gold Race 4. hely. A helyzet az, hogy ezek olyan versenyek voltak, ahol ugyan azonos idővel lett második (rendre ott tudott lenni a végső szökésben, ahonnét két fő hazaért), de az ellenfelek gyorsabbak. Lotte Kopecky sprinter (is), gyorsabb a hollandnál, kétszer legyőzte, Cavalli egyszer.

Biztos frusztrált volt, jött a Liège-Bastogne-Liège. Nem bízott most már semmit sem a véletlenre, 43 másodpercre verte a mezőnyt. Ezek után jött a történelmi tripla, amit mindössze azért nem lehet hivatalosan így nevezni, mert elszúrták a szervezők (szerintem).  ;D

A lényeg: Giro d'Italiával kezdett, ott volt az olasz elit, illetve jó hegyimenőként még Mavi Garcia is. Marta Cavalli két percet kapott tőle összetettben, többiek 5, de inkább 10 perc felett... Van Vleuten simán nyert, történelem első női Tour de France többnaposa két héttel a Giro után kezdődött. Mindenki erre készült, óriási esemény volt. Van Vleuten úgy érkezett, hogy nincsen 100%-os állapotban, támadták őt, leszakították. Mai napig nem tudom eldönteni, ez volt-e minden idők legnagyobb altatása, de két szakasszal a vége előtt másfél perces hátrányban volt (egy percre az összetett esélyesektől).

Jött az első komoly hegyi etap, Van Vleuten nem spórolt, közel 100 km-es szökést vitt végig egyedül, egyszerűen képtelenek voltak tartani a tempóját, Vollering 3 perces hátránnyal megúszta, többiek 5 percen kívül. Következő szakaszt megint megnyerte, megint hegyek. Megcsinálta a duplázást három héten belül, egy hónap szünet és a női Vuelta. Azért nem nevezhetjük harmadik háromhetesnek, mert a szervezők szerint csak jövőre lesz hivatalos... Maradjunk annyiban, öt szakasz, időfutam, sík, hegy, Vuelta útvonalán megy, Vueltával egy időben. Nekem ez Vuelta, meg szerintem mindenkinek. Szóval Van Vleuten, második etappal nyerte meg a versenyt:


Érdemes ezt megnézni, 39 évesen még mindig elképesztő. Ha megnézzük, ez nem volt klasszikus hegyi etap, viszont olyan tempót ment, nem bírták a többiek. Két hónap alatt megnyerte mindhárom háromhetest! Ha kicsivel jobban sprintelne, simán minden rangos versenyt megnyerhetett volna idén...


u.i.:
Egyetlen dolgot megtanulhattunk idén, ha egy sztár azt mondja, nincsen 100%-os állapotban, "csak" elindul, esetleg egy szakaszt nyerne, akkor ő 100%-os formában van. Van Aert, Roglic, Van Vleuten stb., mind kiválóan mentek, pedig papíron betegen érkeztek egy GT-re.

World Tour Relegation Battle: Még nincs minden veszve (2. rész)

Az izraeli csapat az utolsó erejét mozgósítja a héten, hogy ne vesszen el minden esélyük a bennmaradásra.  Olvasd tovább