Férfi kosárlabda Európa-bajnokság 2022

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában


Wagnerről volt egy elemzés pár napja, nincs időm többet írni, de érdemes megnézni. Amúgy ez a német csapat... minden is beesik nekik. A németek az összességében jól védekező görögöknek egy 48 perces meccsen is 130 pont körül dobtak volna (54%-os triplázás...). Mintha mondjuk egy ligaelit defense csapatot megszórna a GSW, szóval abszolút egyetértek, ez full pech volt a görögök részéről, ezt senki se védekezte volna ki, mindenki ellen nyertek volna a németek.


Szlovénia tud fordítani szerintetek? Lengyeleknek minden összejön eddig

Idézetet írta: gerry Dátum szeptember 14, 2022, 21:06:57Szlovénia tud fordítani szerintetek? Lengyeleknek minden összejön eddig

Ez megint olyan, mint a német meccs, 60% mezőnyből, 50% triplából, innen óriási betli kéne, szerintem esélytelen, ahhoz Doncictól valami emberfeletti kell...

3.negyedet nyerik Doncicék min 6 ponttal. 1,73

Vagy ott felzárkóznak, vagy mehetnek haza.


Idézetet írta: Pozzato Dátum szeptember 14, 2022, 20:15:38Wagnerről volt egy elemzés pár napja, nincs időm többet írni, de érdemes megnézni. Amúgy ez a német csapat... minden is beesik nekik. A németek az összességében jól védekező görögöknek egy 48 perces meccsen is 130 pont körül dobtak volna (54%-os triplázás...). Mintha mondjuk egy ligaelit defense csapatot megszórna a GSW, szóval abszolút egyetértek, ez full pech volt a görögök részéről, ezt senki se védekezte volna ki, mindenki ellen nyertek volna a németek.

Franz Wagnerről valószínűleg a mai napig nem hallottam volna, ha nincs a Bet365, és ezzel nagyjából el is mondtam róla mindent. Ezzel nem megbántani akarom, csak azt gondolom, hogy egy olyan tucatjátékos, akiből "millió" van a ligában.

Korábban a szezon alatt szerettem játékosok teljesítményére fogadni, és 1-2 éve megláttam a nevét az opciók között, és mivel rendre nagyon alacsony ponthatárt állapítottak meg nála, így gyakran rávettem a szelvényeimre, és egy idő után egyre többször és többször jött be a tipp. Ami persze nem feltétlenül a játéktudásának volt köszönhető (bár az is lehet), hanem a fogadóiroda egyszerűen csak rosszul kalkulált vele kapcsolatban.

Mindenesetre itt az EB-n le a kalappal előtte, mert egy nagyon korrekt teljesítményt hoz. Bár a szlovének elleni csoportmeccsen neki sem ment a játék, de ettől függetlenül stabilan 15-20 pont között dobál. Sőt, a litvánok elleni győzelemnél csapata legjobbja volt 32 ponttal és remek dobószázalékkal. Jól triplázik (Litvánia ellen 4/7, Görögország ellen 5/7, ellenünk 3/5, szlovének ellen 2/5), úgyhogy lehet, hogy a fogadási kínálatok között itt is érdemes lehet nézelődni a későbbiekben. Ki tudja, talán pont a spanyolok ellen, ahol Hernangomezék mellett esetleg nem lesz annyi lehetősége betörésekre...

Más.

A szlovén meccset nem láttam, csak az utolsó 2 percet, úgyhogy érdemben nem tudok véleményt mondani róla (bár az eredmények alakulását nézve elképesztő mérkőzés lehetett). Viszont nagyon megnézném még egyszer az utolsó pár másodpercet, amikor a szlovén játékos eldobta a labdát valahonnan a félpálya környékéről, mert elsőre nagyon fault-gyanús volt (a játékvezetők semmit nem fújtak), és sajnos a Bet365-ön nem ismételték meg, ahogy a tv-közvetítésekben szokás. Szóval megpróbálok majd valahol rákeresni. Azt viszont elég egyértelműen lehetett látni, hogy Doncic a kispadról felugorva majdnem nekiment a játékvezetőknek, és mivel ő közelebb volt az esethez, így lehet, hogy tényleg volt valami "szabálytalanság-szerűség" a dobás közben. Márpedig ugye az 3 büntetőt ért volna. Viszont azt is meg kell említeni, hogy miután Doncic verbálisan végigment a teljes bírói kar felmenőin (legalább három generációra visszamenőleg), ezt követően odament az ünneplő lengyelekhez, és sorban gratulált mindegyiküknek.

Ki állítja meg a németeket?

Megint olyan szerencsés napja lesz a német válogatottnak, mint a görögök ellen? Olvasd tovább


Egy dologban biztos vagyok, a Lengyeleknek ma véget ér a csoda és játszanak majd a bronzért. Francia win 1,25 de emelkedik a szorzó várunk vele kezdésig  :D

A másik meccsen pedig kevés pontot várok, így a Német 88,5 under 1,55-ért vállalható.


Idézetet írta: gerry Dátum szeptember 16, 2022, 11:58:12Egy dologban biztos vagyok, a Lengyeleknek ma véget ér a csoda és játszanak majd a bronzért. Francia win 1,25 de emelkedik a szorzó várunk vele kezdésig  :D

Szűkösen, de jött ;D  :ok:

Német under besült 1,5 másodperccel a vége előtt...

Utolsó percben szórtak 11 pontot

Spanyol Francia döntő és Német 3. Hely

Ha egy férfi kosárlabda Eb-n – hosszú évekre visszamenőleg – bármikor azt látom, hogy francia-spanyol döntő lesz, akkor nem csodálkozom rajta, elvégre mind a két csapat elég régóta tartozik a kontinens elitjébe.
Most viszont elég nagy hiányérzet van bennem.

Sokan mondogatták a torna elején – és igazuk is volt –, hogy ez lesz a valaha volt egyik legerősebb Európa-bajnokság, elvégre az NBA legnagyobb sztárjai tértek haza, hogy erősítsék hazájuk csapatát. Többek közt ennek is volt köszönhető, hogy olyan országok, mint például a finnek vagy a németek erőn felül tudtak teljesíteni. Ha mégis ki kellett volna emelni egyetlen csapatot, aki az elmúlt évekhez (évtizedekhez) képest némileg "gyengébb" kerettel érkezett, az mindenképpen a spanyol lett volna. Olyan játékosok nincsenek már itt a 2015-ös Eb-győztes gárdából, mint Gasol, Mirotic, Llull, Navarro, Rodriguez, San Emeterio és még sorolhatnánk. Egyedül Rudy Fernandez maradt meg a nagy öregek közül, és miközben néztem a spanyolok csoportmeccseit, néha az jutott eszembe (talán pont a Belgiumtól elszenvedett 10 pontos vereségkor), hogy ebbe a csapatba – kis túlzással – simán befért volna még ma is akár egy Sergio Rodriguez, vagy akár egy Ricky Rubio. De aztán a spanyolok mégis csak elvergődtek valahogy a döntőig, és nem is esélytelenek. Méghozzá azért nem, mert a másik oldalon sem egy világverő alakulatot látunk.

A franciák egy aránylag elég erősnek tűnő csapattal érkeztek, hiszen az NBA-ben szerepelő játékosok közül többen is hazatértek a tornára (Gobert, Fournier, Luwawu-Cabarrot, Maledon), és a többiek is komoly európai élcsapatokban játszanak. Ennek ellenére valahogy mégsem éreztem őket az elején esélyesnek a végső győzelemre, mert nekem személy szerint nagyon hiányzott ebből a keretből egy olyan játékos, mint amilyen például Nando de Colo volt korábban (de lehet, hogy ezzel csak én voltam így). Mindenesetre a franciák nem igazán akartak rám cáfolni, mert pocsékabbnál pocsékabb meccseket játszottak. A csoportmeccsek során vereség a németektől és a szlovénoktól, nyögvenyelős győzelem a magyarok és a litvánok ellen, majd az egyenes kieséses szakaszban jöttek az izzadságszagú hosszabbításos sikerek a törökök és az olaszok ellen. Egészen az elődöntőig szinte semmit nem láttunk abból a francia csapatból, akit egyesek az Eb egyik legnagyobb favoritjának tartottak.

És ilyen előzmények után most itt állunk, és azt látjuk, hogy ez a két csapat játssza majd a döntőt. Ezért is írtam az elején, hogy van bennem egy elég nagy adag hiányérzet. Aztán persze lehet, hogy a döntőben majd megmutatja mind a két alakulat, hogy nem véletlenül vannak itt, és összehozzák a torna leglátványosabb meccsét, de erre azért túl nagy pénzt nem tennék.

Nincs Doncic, Giannis és Jokic, mi lesz így az Eb-döntőben?

A meglepetésektől sem mentes Európa-bajnokság döntőjéhez érkeztünk, ki ülhet fel Európa trónjára? Olvasd tovább


Érdekes Európa-bajnokság volt, és jó volt látni a "hazalátogató" európai sztárokat. Szerintem nem kérdés, hogy jelentős mértékben növelték a torna színvonalát. Doncic, Jokic, Giannisz, Markkanen, vagy éppen Schroder hozták azt a szintet az országuknak, amit a szurkolóik elvártak.

Akadtak persze furcsaságok is, nekem az egyik legnagyobb például az, hogy egy olyan lengyel csapat játszhatott végül az egyik dobogós helyért, aki a csoportmeccsek során először a nem éppen világverő finnektől kapott ki 30 ponttal, majd pár nappal később a szerbektől majdnem ugyanennyivel (27-tel), majd újabb pár nappal később a franciáktól 41-gyel.

Aztán sajnálatos módon ezúttal is hosszasan lehetne beszélni a játékvezetésről, ami továbbra is nagyon bosszantó tud lenni (és ezt a döntőben is láthattuk több esetben is, amiből az egyikre részletesebben is kitérnék majd). Évről évre fejlődik a sportág (bevallom, sokszor már én sem tudom, hogy éppen milyen új szabályok vannak), és éppen ezért nem értem, hogy miért nem lehet tenni valamit a teljesen egyértelmű játékvezetői hibák ellen. Például a döntőben az utolsó percekben a spanyol Brown irányváltoztatás közben elcsúszott (nem túlzok: 2 méterre a játékvezető orra előtt), mire befújtak egy faultot a szerencsétlen Heurtelnek, aki hozzá sem ért a spanyolhoz. Mivel 85-73 volt ekkor az állás, és 1:08 volt hátra, így nem volt mérkőzésbefolyásoló a hiba, de ettől még nagyon bosszantó volt már az a tény is, hogy ilyen megtörténhet.

Egy másik hiba viszont nagyon érdekes volt, és felvet bennem kérdéseket.
Röviden a történet: a 4. negyed elején (68-60-as spanyol vezetésnél) Fernandez a támadóidő lejárta előtt rádobta a labdát, ami a gyűrűről lepattant, és a spanyolok meg is szerezték a lepattanót. A játékvezetők azonban nem látták, hogy gyűrűt ért a labda, ezért úgy döntöttek, hogy a franciák jönnek (mivel lejárt a támadóidő). A spanyolok természetesen reklamáltak, majd Scariolo kapott egy technikait, így nemhogy a labdát nem kapták vissza, de még a franciák dobhattak egyet. A sztori azzal lett érdekesebb, hogy a pályán levő kivetítők visszajátszásán mindenki láthatta – aki esetleg az élő meccsen nem vette volna észre –, hogy valóban a gyűrűről jött le a labda, tehát jogos volt a reklamáció. A játékvezető azzal védekezett az edzőnél (a kihangosított mikrofonjának köszönhetően hallható volt), hogy egyetért az edzővel, igazat is ad neki, de nem nézheti vissza az esetet. Amire persze jogosan válaszolta Scariolo, hogy: "De ember, ez itt a döntő, itt nem lehet ilyet csinálni!"

És itt van a probléma. Hiszen ekkorra eljutottunk arra a pontra, hogy már nem csak a nézők és a játékosok, de a játékvezetők is tudták, hogy mi történt valójában. Mégis – a szabályok szerint – az ellenfél hozhatta a labdát.
És ez az, amin mindenképp változtatni kellene. Mert gondoljuk el, hogy mi van akkor, ha ez az eset 8 perccel később történik (esetleg döntetlen állásnál), amikor már csak másodpercek vannak hátra. Az egyik csapat rádobja, a gyűrűről lecsorgó labdát összeszedik, és ahelyett, hogy még egyet dobhatnának, a bírók elveszik a labdát, és a technikai miatt még az ellenfél dobhat egyet. Amivel akár meg is nyerhetik a meccset. És itt most nem a spanyolokra és a franciákra akarom kihegyezni a történetet, hanem hogy miért nem lehet valamit tenni az ellen, hogy ilyen ne történhessen meg. Azt nem vitatom, hogy a játékvezető is ember, vagyis ő is tévedhet (bár a kis ördög ilyenkor mindig azt mondatja velem, hogy ő mégiscsak azért kapja a nem kevés fizetését, hogy éberebb legyen, és a három bíróból legalább az egyik észrevehetné az ilyet). De ha már tévednek, és az egyik edző – pusztán segítő szándékkal :D  – felhívja a figyelmüket a tévedésre (még akkor is, ha Scariolo "segítsége" kicsit erélyesebb volt a kelleténél), nem biztos, hogy az a jó megoldás, ha technikait adunk a reklamálásért. Esetleg vissza lehetne nézni a szituációt, és azt lehetne mondani, hogy ha igaza van a spanyoloknak, akkor övék a labda, ha nincs igazuk, akkor megy a technikai az edzőnek. És tudom, hogy sokan most erre azt mondanák, hogy "de hát nem lehet minden kétes szituációt visszanézni, mert soha nem lenne vége a meccsnek", és ebben igazuk is van, de emlékezzünk csak rá, hogy hány és hány olyan alkalom van, amikor egyszerűen csak kikerül a labda a játéktérről, és csak azért visszanézik a bírók, hogy megtudják, ki jön bedobással.

És még egyszer mondom, senki nem várja el a játékvezetőktől, hogy hibátlanul működjenek és mindent észrevegyenek, de ha tényleg az a helyzet, hogy annyira felgyorsult a játék, hogy 3 bíró már nem képes kézben tartani és átlátni a meccset, akkor el kell gondolkodni, hogy esetleg az ilyen rangos tornákon ne próbálják-e ki az 5 bírós rendszert. Bár lehet, hogy ez is hülyeség, mert lassan több játékvezető lesz a pályán (vagy a pálya szélén), mint játékos. De hogy valamit tenni kellene, az biztos, mert nem csak Európában, de az NBA-ben is egyre több a bírói hiba az elmúlt években.