NBA 2022/23

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában


Ahogy az várható volt, ahogy véget ért az előző szezon, máris megkezdődött az "átigazolási időszak".

Bár még nem néztem részletesebben át a csapatokat (azt hittem, hogy még korai), de egy komolyabb mozgás máris történt. Tavaly sokat beszéltünk itt a fórumon a Utah csapatáról, akik bár évek óta jól szerepelnek az alapszakaszban, de a vége valami miatt sosem alakul jól számukra. Éppen ezért Quin Snyder már távozott is az edzői posztról, és csak idő kérdése volt, hogy mikor (és hogyan) robbantják szét a Donovan Mitchell / Rudy Gobert párost, akik köztudottan nem a legnagyobb cimborák csapaton belül.

Ez most meg is történt, a Utah elpasszolta a franciát Minnesotába. És a történetben talán nem is lenne semmi különleges, hiszen a Utah részéről ez egy várható lépés volt, a Timberwolves-nak pedig szüksége volt egy védekezni (is) tudó játékosra – már csak azért is, mert hiába dobtak 110-120 pontokat meccsenként, ha kb. ugyanennyit kaptak is.
A történet attól lett érdekes (legalábbis szerintem), hogy mit kapott a játékosért cserébe a Jazz.
- 4 első körös választási jog
- a MIN ide első körös választottját (Walker Kesslert)
- és 4 további játékost (Beverly, Beasley, Vanderbilt, Bolmaro)

Nem tudom, hogy hány olyan játékos van jelenleg a ligában, akiért egy csapat odaadna 4 első körös cetlit, plusz egy első körös játékost, plusz 4 másik játékost, köztük két kezdőjüket, de azt gondolom, hogy Gobert nem tartozik ezek közé.

Az tény, hogy nem tűnik rossznak első hallásra egy Towns/Edwards/Gobert hármassal felálló Minnesota, de mindenképpen kíváncsi leszek a folytatásra, mert rajtuk kívül csupa olyan játékosuk maradt, akik nem igazán nevezhetők elit-szintnek (talán Russellt leszámítva).

És máris itt van egy másik – Gobert-nél kicsit fajsúlyosabb – sztár esete.

"A kétszeres bajnok Kevin Durant cserét kért klubjától, az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokságban (NBA) érdekelt Brooklyn Netstől. Egy, a játékoshoz közeli forrás szerint a 33 éves erőcsatár és a csapat közösen dolgozik azon, hogy cserepartnert találjon.
Az ESPN amerikai szaklap szerint a két legnagyobb esélyes a Phoenix Suns és a Miami Heat, ugyanakkor a 12-szeres All Star-válogatott kosaras jelenlegi szerződéséből még négy év és 200 millió dollár van hátra, így kérdéses, melyik klub engedheti meg magának a szerződtetését."


Mikor tegnap néztem a Bet365-ön a következő szezon szorzóit a végső győzelemre, akkor feltűnt, hogy a Nets bajnoki címére 26-szoros pénzt fizetnek (és a csapatok között is csak a 12. helyen szerepeltek az esélyesek között).
Ma már értem, hogy mi ennek az oka.

Amúgy kicsit furcsállom Durant lépését, mert szerintem a Brooklyn – a játékosállományát tekintve – idén is a bajnokesélyesek közé tartozott volna. Tény, hogy az előző szezon nem a terveik szerint alakultak, de azért ne feledkezzünk meg az Irving-sagáról, illetve a sérülésekről sem. Én egy kicsit elhamarkodottnak érzem ezt a távozási szándékot.

Viszont ha valóban a Suns és a Heat lehet a befutó, akkor szerintem hiba lenne a Miami részéről, ha leigazolnák Durant-et. Lehet, hogy butaságot mondok, de szerintem nem illik abba a csapatba. A Miami úgy jut el évről évre a döntőig (vagy a döntő közelébe), hogy a legnagyobb "sztárjuk" Jimmy Butler. Egyszerűen annyira jól össze van rakva az a csapat, hogy szerintem egy igazi sztár ezen csak rontana. Pláne azért, mert Durant-nek kell a meccsenkénti 25-30 dobás, és ezt hiba volna elvenni olyan játékosoktól, akik csak azért nem játszottak idén döntőt, mert egy példátlan sérüléshullámon mentek keresztül. Ha a holtszezonban esetleg nem történne semmilyen változás a Heat-nél, akkor is legnagyobb bajnokesélyesek között kellene majd említeni őket a következő idényben.

Ezzel szemben nagyon érdekes lenne, ha Phoenix-ben kötne ki. A Suns-ra egyértelműen ráfér az erősítés, mert ez a Booker/Ayton páros sosem fog bajnoki címet nyerni. Ugyanakkor nagyon nehezen tudom ezt a három játékost elképzelni együtt a pályán. Annyira más karakterek és annyira más a játékstílusuk, hogy nekem ez a Phoenix egy hatalmas kérdőjel lenne.

Kíváncsi leszek, hogy hol köt majd ki végül Durant, mert – látva az eddigi sztárok hosszabbításait a csapataiknál – valószínűleg ő lesz az elkövetkező hónapokban a legnagyobb hal az "átigazolási tóban".

Ez elsőre egy hatalmas lehúzás a Jazz részéről, Minnesotát megszivatták. Aztán átgondoltam: Grant Hill-csere, James Harden-csere és még lehetne sorolni. Sok-sok trade az elmúlt évtizedekből, ahol volt egy konkrétan nagy rablás, majd kiderült, hogy az elsőre lesajnált csapat járt jól. A Minnesota csak akkor tud jól draftolni, ha első helyen húznak (Garnett kivétel). Kizárt, hogy ebből a négy cetliből akár egyetlen első hely is beessen. Az öt játékos nekik irreleváns, viszont szereztek egy jól védekező centert. Sikerült összerakni egy kintről jól dobó magasat és egy jól védekező magassal. Őszintén, nekem nem rémlik a történelemből hasonló párosítás, amikor ligaelit PF/C dobó mellé megszerezték a liga legjobb palánk alatti védőjét. Ez így nagyon érdekes lesz. Jazz? Oké, neheze megvan, de kit hoznak? Aytonról volt pletyka, hát, őt láthattuk idén a PO-ban...

Abban mindenképpen igazad van, hogy ha a Minnesotának jó csapata lesz, akkor valószínűleg elég hátul tudnának csak draftolni (20-22. hely környékén). Ilyen értelemben tehát akár még azt is mondhatjuk, hogy nem olyan "nagy dolog" az a négy első kör. Viszont ha úgy nézzük, hogy az elkövetkező négy évben mindig csak 50-55. hely környékén tudnak majd csak választani (a 2. kör vége felé), akkor azért máris nem tűnik olyan rózsásnak a helyzet. Mintha lemondtak volna arról, hogy négy évig nem jön hozzájuk egyetlen tehetséges fiatal sem.

És akkor nézzük a pénzügyi dolgokat.
A Minnesotánál Towns jelenleg 34 millió dollárt kap egy évre. Russell 31 millió felett. Gobert hozott magával egy 38 milliós fizetést, és nem kell nagy jóstehetség ahhoz, hogy ha Anthony Edwards-ot (akit én jelenleg a legjobb Timberwolwes játékosnak tartok) meg akarják tartani, akkor a mostani 10 milliós fizetését legalább 30 fölé kell tornázni. Vagyis máris itt van négy játékos, akik 135-140 milliót visznek el a sapkából. Nem nagyon hiszem, hogy ezek után sikerül még valami komolyabb erősítést összehozniuk.

Ami pedig a Utah-ot illeti, szerintem ez a négy cetli remek kiindulópont lenne részükről, hogy szerezzenek egy 20 pont felett átlagoló kezdőjátékost (lehet az akár egy center is Gobert helyett). Én ugyan nem hallottam erről az esetleges Ayton-pletykáról, de én egyáltalán nem tartom őt rossz játékosnak (függetlenül attól, amit írtál, hogy hogyan teljesített a PO-ban). 24 éves jelenleg, és szerintem pár éven belül a legjobb centerek között fogjuk emlegetni. Vele semmivel sem gyengülne a Jazz.

És persze utánanéztem a most kapott négy játékos fizetésének is, és az az érdekes (amin kicsit meglepődtem), hogy nem sokat sikerült a Utahnak spórolnia Gobert elpasszolásával, mert a négy érkezőnek összesen alig 2-3 millióval kevesebb csak a gázsija. Kíváncsi leszek, hogy közülük kiket fognak megtartani, és kik lesznek azok, akiket próbálnak máris továbbadni. Beasley (26 éves) szerintem sokkal jobb játékos lehetne, mint amit az előző szezonban mutatott (bár lehet, hogy csak én vagyok kicsit elfogult vele). Kettő, illetve három évvel ezelőtt is 20 pontos átlaggal zárta az akkori szezont, ami most 12 pontra redukálódott. Bár ez inkább annak tudható be, hogy jelentősen visszaestek a játékpercei. Én látok benne lehetőséget Utahban. Beverley (34) nálam egy nagy kérdőjel. Inkább nem is mondanék róla semmit, mert sem a Clippersnél, sem a Minnesotánál nem tudtam róla határozott véleményt kialakítani. Vanderbilt (23) egy alapvetően nagyon jó védőjátékos, de én luxusnak tartom a mai kosárlabdában az olyan játékosokat, akik szinte csak védekeznek, és támadásban alig dobnak kosárra. Kíváncsian várom, hogy Utahban hogyan gondolkodnak erről, és vajon megtartják-e vagy vele is inkább cserealapként számolnak. A negyedik játékosról (Bolmaro) nem tudok semmit. Még csak nem is hallottam róla, pedig eléggé nyomon követtem a MIN-t az elmúlt szezonban.

Összességében tehát én továbbra is azt gondolom, hogy nagyon jól jött ki a Utah ebből a cseréből, ugyanakkor azt én sem vitatom, hogy a MIN esetében is simán elsülhet akár pozitívan is ez a tranzakció.

Közben már Donovan Mitchell is cserealapba kerülhet, Utah teljes rebuild. Komoly, nem viccelnek, bár lássuk be, hogy Danny Angie-től ez nem meglepő (GM), David Fizdale társ-GM (létezik ilyen egyáltalán?). Kevin Durant most mégse akar sehova menni, inkább menjen Irving (valószínűleg azért, mert komoly csapat végül nem igazolta volna le KD-t). Miles Bridges számára meg akkor szia NBA. Nagyon helyes, hiába tehetséges játékos, ha emberileg egy nulla.

Sajnos messze van még az októberi alapszakaszkezdet, úgyhogy az addigi uborkaszezonban nincs más, mint figyelgetni az átigazolásokat. Ahogy @Pozzato is említettem, jelen pillanatban úgy tűnik, hogy két olyan játékos van, akinek az esetleges csapatváltása nagyobb figyelmet érdemel majd, mint a többieké (Kevin Durant, illetve Donovan Mitchell), de egyelőre még mindkét játékos esetében csak találgatások vannak. Durantet az elmúlt hetekben a legtöbben a Suns csapatával boronálták össze, amivel valószínűleg a fogadóirodák is egyetértettek, ugyanis nem nagyon lehetne mással magyarázni, hogy a Phoenix csapatáé a legkisebb szorzó a bajnoki címre. Mitchell esetében pedig a Miami, a Brooklyn, a Charlotte, a New Orleans és leggyakrabban a New York nevét hallani. Ugyanakkor látva, hogy "sajtóhírek" szerint kiket (és miket) adnának cserébe ezek a csapatok, elég színes a választék. A legviccesebb a Nets ajánlata (Ben Simmons + 2 első kör), de szerintem a többieké sem túl jó a Jazz számára. Az egyetlen, amin érdemes lenne elgondolkodni, az a Heat opciója. Kb. másfél hete még három játékost kínáltak Mitchellért (Tyler Herro, Duncan Robinson és Max Strus), amit kicsit értetlenül is fogadtam a Miami részéről (még akkor is, ha valószínűleg nem lenne gyenge egy Butler, Mitchell, Adebayo fémjelezte társaság), ugyanakkor annak ellenére, hogy D. Robinsonnak elég gyenge szezonja volt, azért Herro-val és Strusszal kiegészülve nem rossz triótól válna meg a Heat. Mostanra viszont némileg változott a helyzet, ugyanis Strus már nem képezi a csere tárgyát, helyette Jovic, Yurtseven és 4 jövőbeni elsőkörös pick került Herro és Robinson mellé. Azért még így is elég komoly ez az ajánlat. Még akkor is, ha ezek az elsőkörös cetlik valószínűleg elég hátsó választások lesznek majd.

De erről nincs is értelme még beszélni, hiszen ezek csak találgatások, sokkal inkább érdemes a már megtörtént csapatváltásokról ejteni pár szót. Én most 5 olyan embert emelnék ki, akikről úgy gondolom, hogy minőségi változást jelenthetnek az új csapatukban.

1. Christian Wood (Houstonból Dallasba)
Bár a Maverick öt játékost is adott Wood-ért cserébe, de csupa olyanokat, akik eddig ún. epizódszereplők voltak csak. Nagyon kíváncsi voltam a szezon végén, hogy milyen erősítéseket fognak végrehajtani a Dallasnál, már csak azért is, mert egy olyan játékosállománnyal értek el meglepően jó eredményt az előző szezonban, akiktől én nem igazán vártam volna. Doncic mellett Brunson és Dinwiddie olykor-olykor ugyan megvillant, de a szezon előtt 10 Ft-ot nem tettem volna a nyugati alapszakasz 4. helyezésükre. És most jött az a Christian Wood, aki szerintem sokkal jobb játékos annál, mint amit Houstonban láthattunk tőle. Tudom, hogy nem túl szerencsés dolog kiemelni egy embernél egyetlen mérkőzést, de például az előző szezon márciusában játszott (WAS elleni) meccse is megmutatta, hogy mire képes. 36 perc, 39 pont, 10 lepattanó (14/18-as dobásmutató, benne 8/9 tripla). Biztos vagyok benne, hogy vele még jobb lesz a Dallas, és sokkal több variációs lehetőségük lesz.
(Aztán persze ha a szezon végére kiderül, hogy Wood-ot csak én értékeltem túl, akkor utólag majd elnézést kérek mindenkitől.)

2. Dejounte Murray (San Antonióból Atlantába)
Murray 5 szezont játszott a Spursben, és a szezonátlagait elnézve évről évre jobb és jobb teljesítményt nyújtott. Bár ez valószínűleg azzal is összefüggésben lehet, hogy az évek folyamán egyre nagyobb szerep hárult rá csapaton belül. Mindenesetre a Spurs talán legjobb játékosa távozott Atlantába, és Gallinarin kívül csak cetliket kaptak érte. Első ránézésre mindenképp azt mondanám, hogy erősödött a Hawks, ugyanakkor nagyon kíváncsi leszek rá, hogy mennyire sikerül majd egymás mellet játszania Murray-nek és Young-nak. Az előző szezonban mindketten csapatuk "alfahímjei" voltak, most viszont csak egyikük lehet az.

3. Jerami Grant (Detroitból Portlandbe)
Grant nekem mindig is egy nagyon szimpatikus játékos volt. Nem nagyon emlékszem balhéira, és függetlenül attól, hogy egy nagyon gyenge Detroitban játszott az elmúlt két szezonban, ő lelkiismeretesen mindig beleadott mindent. Talán ezért is örülök, hogy végre egy jobb csapatba került. Hiába volt az elmúlt években a csapata legjobbja, ő az a játékos, aki szó nélkül beáll majd a sorba, bármilyen szerepet is osztanak majd neki. És bár még mindig nem sikerült Lillard köré egy bajnokesélyes gárdát építeni, azért az idei Portlandre talán már érdemes lesz odafigyelni (Nurkic, Grant, Simons, Lillard). Egy rájátszás mindenképpen benne lehet a pakliban, aztán pedig meglátjuk, hogy meddig tart majd a lendület.

4. Bruce Brown (Brooklynból Denverbe)
Nálam ez megint egy olyan trade, ahol egyértelmű, hogy erősödött a Denver. A Dallashoz hasonlóan ők is úgy végeztek Nyugaton az 5. helyen, hogy nem sokan várták ezt tőlük (elsősorban a rengeteg sérültjüknek köszönhetően). Úgyhogy amellett, hogy Jokic oldalán újra pályára lép majd Jamal Murray és Michael Porter Jr., olyanok lesznek majd még a csapatban, mint Gordon, Brown, vagy például a Bartonért cserébe érkező Caldwell-Pope.
Ha a Denvernek lesz végre egy olyan szezonja, hogy elkerülik őket a komolyabb sérülések, akkor ezzel a kerettel én személy szerint nagyon sokat várok tőlük.

5. John Wall (Houstonból LA Clippersbe)
Az utolsó, akit még megemlítenék, az az 5x-ös All-Star John Wall, aki egyértelműen "kinőtte" a Houstont. Az ő esetében is azt mondanám elsőre, hogy a Clippers mindenképpen erősödött vele, de nagy kérdés, hogy mennyi labda jut majd neki meccsenként. Leonard és George általában elvitte a dobások 50%-át, és akkor még olyan dobók vannak a keretben, mint Marcus Morris, Reggie Jackson, Luke Kennard stb. Szóval érdekes lesz látni, hogy egy ilyen névsorban mennyi játéklehetőséget kap majd az a Wall, aki eddig minden szezonjában 35-36 perceket játszott átlagban. Mindenesetre az eddig is kiválóan triplázó Clipperc egy újabb remek kinti dobóval gyarapodott.

Durant-saga
Szerintem KD azért dönthetett máshogy - ha igazak a hírek -, mert egyszerűen nem tudna olyan csapathoz kerülni, ahol jövőre a bajnoki címért mehetne. A Phoenix reális célpont, de nekik is minimum egy sztárt még be kell áldozni. Az pedig kockázatos, hogy két injury-prone játékossal mennek neki a szezonnak (Paul és Durant), akiknek az átlagéletkora 70 év. Ez azért így erős, abban meg felesleges gondolkodni, hogy a Brooklyn átveszi CP3-t, ők sem hülyék. Ha sikerül is valami cserét összehozni, szerintem azt is ilyen január-február környékén, akkor meg kapkodás szaga lesz. Irving meg tipikusan a cserélhetetlen játékos, aki maximum olyan csapathoz tud menni, ahol haverok vannak. A Brooklyn meglőtte magát évekkel ezelőtt, de ezt szerintem korábban írtuk is. Érthetetlen cserék, biztos volt a bukás. Leigazoltak három problémás játékost és várták a bajnoki címet. Nonszensz. Esküszöm, lennék GM az NBA-ben, hát ezeknél csak jobban lehet csinálni.

Utah rebuild
Beszéltünk erről, mi csak Gobert távozására hegyeztük ki a dolgokat, nekem kissé érthetetlen is ez a döntés. Abból a szempontból várható volt, hogy Ainge olyan szakvezető, aki maga épít fel mindent, imádja a draft cetliket, emlékszem, hogy a Boston is halmozta őket az évek alatt. Az már egy másik kérdés, hogy oké, jött Tatum, de Mitchell, Doncic és társaihoz fogható game changer klasszis nem. Számomra Tatum nem az, döntőben is bizonyította, hogy nyomás alatt megtörik. Erre utaló jelek pedig voltak korábban is. Visszatérte a Jazz rebuildre, oké, most lesz egy rakat cetlijük, esetleg még pár használható játékos, de ez minimum 4-5 év, mire lesz ebből valami. Az pedig a Phillynél is látható volt, ez nem biztos, hogy jó ötlet. Korábban több ilyen csapat volt, akik hasonló elven mentek előre, hogy több cetli, draftról építkezés, luxusadó alatt maradni és miegymás (ez a profitmaximalizálás).

Aztán pont ezek a csapatok hozzák az injury-prone játékosokat, akikkel később csak a gond van, mert a scoutok nem végeznek olyan munkát a draft előtt, amely kéne a sikerhez. Nekem ez a meglátásom, hogy Jazz ezzel elszúrja majd, hiába kapnak Mitchellért nagyobb csomagot, nem járnak jól, elsősorban Ainge miatt. Az említett Heat-csomagot instant el kellett volna fogadniuk, de emlékeim szerint Ainge csinált már ilyet máskor is, mikor ki akarta préselni a maximumot az adott játékoscseréből. Nem biztos, hogy ez a megfelelő döntés... A másik dolog: Utah nem a világ közepe, örüljenek, hogy van egy Mitchellhez fogható klasszisuk. Ha nem válik be a draftról építkezés, akkor hozzájuk senki sem fog menni. Adózás rossz, hideg van és még ott az "örökvesztes" címke is (én erre mondanám, szimplán nem volt szerencséjük MJ-korszakkal). Ahogyan az egyik kedvenceim (Minnesota), úgy Utah sem vonzó célpont. Ez van, ez 30 év alatt nem változott.

Marjanovic, Doncic és a hamburger
Fogalmam sincs, mennyire jó döntés elcserélni a legnagyobb sztárod egyik legjobb haverját. Marjanovic Dallasban egy közkedvelt személy volt, akire brandet építettek fel, filmekben, reklámokban szerepelt, ráadásul Doncic jóban volt vele, sokat hülyéskedtek együtt. Ő volt az egyik "védelmező", ha vita volt a pályán. Ez is egy fontos szerepkör, szóval Marjanovic out, még akkor is, ha a pályán a jelenléte nem jelentett sokat. Az viszont biztos, neki más szerepe volt. Wood kapcsán azt gondoltam, amit Te, lehet ebből egy kiváló transzfer, én is látok benne potenciált, mert Wood jó játékos. Neki egyszerűen nem volt megfelelő csapata eddig.

Wood tökéletes fit a csapatba, hiszen kellett egy újabb scorer Doncic mellé, aki képes 15-20 pontra, így most lesz 2-4 ember a szlovén mellett. Azért is fontos ez, mert a szlovén válogatott is hasonló elvre épül. Doncic mellé nem kell 2-3 szupersztár, viszont kell mellé 2-3 stabil dobó. Remélem, hogy az egyik Wood lesz, ha igen, akkor komoly fogás, csak ne lett volna benne Marjanovic. Mindenesetre a Dallas kerete most már egészen pofás, viszont bajban lesznek a szezon kezdetén. Doncic hulla lesz valószínűleg a nyári vb-selejtezők és az őszi Európa-bajnokság után, de ilyen kerettel elég lesz tavaszra formába kerülni, addig meg jöhetnek a pizzák és hambik a szlovénnak.

Dame Dolla Legacy
Egyik kedvencem Lillard (vadászom is egy ideje a Dame 7-et), elsősorban emberi oldalról, tipikus régi vágású játékos, akiből több kéne. Tökös, nem riad meg semmitől, igazi lokálpatrióta, aki bármire képes a csapatáért. Lehet hülyeséget mondok, de szerintem az öröksége jóval komolyabb, mint mondjuk KD-é, akinek vannak bajnoki címei, de mindenki utálja kis túlzással. Lillard utolsó 2-3 évében van, amikor még bajnok lehet vezérként. A sérülések már kezdik elérni, de most újból megcsinálhat egy komplett szezont.

Ez a keret nekem nagyon masszívnak tűnik, de minden azon múlik, egészségesek lesznek-e? Ez volt a Portland egyik rákfenéje, hogy minden PO-ban valaki kidőlt. A csapat tele olyan játékosokkal, akiknek volt korábban komoly sérülése, esetleg elmúlt két évben hagyott ki 30-40 meccset, viszont az érem másik oldala: tehetséges és munkás keret. Itt nincsenek óriási arcok, balhés emberek, szinte csak munkásokból áll. Ha Kidd lenne az edzőjük, elkerülnék őket a sérülések, ez nálam konferencia döntő... Ehelyett valószínűleg szokásos első kör. Védekezésben is rendben lehetnek, gyorsan, small-ballra is képesek, megint nagyon hiszek bennük.

Kórház Los Angeles szélén
Ha jól számoltam, akkor ez valószínűleg világrekord: Clippers összerakott egy olyan csapatot, ahol a keret magja és használható játékosai (szupersztárok stb.) a 2021/22-es szezonban összességében 362 meccsről hiányoztak sérülés miatt. Gondolok itt a Batum, Leonard, George, Wall, Morris, Powell és Jackson hetesre. Ez a mérkőzések 63%-a. Nem árt újból átszámolni majd, de ez így nagyon durva, nem is emlékszem ilyenre. Őszintén nem értem ezt a csapatot, hogyan tudtak egy ilyen problémás keretet összehozni. Igen, potenciál nagyon komoly, rutin is, ez így bajnokesélyes csapat, ha pályára tudnak lépni... Lehet azt is mondani, kipihentek lesznek, de azért nem minden esetben sül el jól, hogy ennyi komoly sérülésből visszatérő játékos kezd egyszerre újra játszani. Azt meg sem említve, hogy már egyik sem fiatal és többségük sokadik komoly kihagyásából tér vissza.

#7 július 23, 2022, 14:54:40, HT
Köszönöm a részletesen elemzést. Több dolog is nagyon tetszett az általad leírtakban, úgyhogy kétszer is végigolvastam, hogy jobban leülepedjenek bennem az információk.  :beerchug:

Egy pár megjegyzést tennék hozzájuk:

Durant-saga
Sosem voltam nagy Durant-fan (nem utáltam, de igazából megkedvelni sem sikerült soha), viszont azt nem vitatom, hogy amelyik csapatban ő ott van, az mindig is egy potenciális bajnokesélyes alakulat lesz. Ezért is furcsállom, hogy nem talál magának megfelelő csapatot. Az igazi probléma talán ott lehet, hogy a Netsnek nem draft-cetlik kellenek (hiába adna valaki 4-5 elsőköröst is), hanem csereértéknek megfelelő játékos. Márpedig ha valaki odaadja a csapat sztárját Durantért cserébe, azzal nem jut egyről a kettőre. Én egyébként azt olvastam valahol, hogy ha Irving távozik Brooklynból, akkor lesz az, hogy Durant is azonnal veszi a kalapját. Gondolom, hogy arra alapozták ezt a felvetést, hogy abban az esetben már KD sem akar majd egy olyan helyen játszani, amelyik minden esélyét elveszítette a bajnoki címre. (Csak zárójelben jegyzem meg, hogy én egyébként egyáltalán nem érzem rossznak még ezt a mostani Brooklynt sem. Nem állítom, hogy a legnagyobb bajnokesélyes gárda, de a neveket elnézve nem egyértelmű számomra, hogy miért akar annyira távozni Durant.)

Utah rebuild
Hát igen... amennyire biztosak lehettünk abban, hogy a Gobert/Mitchell párosból az egyik távozni fog (és ez valószínűleg Gobert lesz), annyira meglepő ezek után Mitchell kiárusítása. Abban teljesen igazad lehet, hogy Ainge imádja a draftcetliket (ezt bizonyította a francia eladásakor is), és az is valószínű, hogy egy új csapat építésében gondolkodik (Gobert, Royce O'Neale már nincs, és Mitchell mellett Bogdanovic lehetséges eladásáról is olvastam már híreket), de azt nem tudom ép ésszel felfogni, hogy ez az új csapat miért ne épülhetne Donovan Mitchell köré, aki még a 26. életévét sem töltötte be.

Marjanovic, Doncic
Nem tudom, hogy Marjanovic hogyan került be abba a csomagba, amit Wood-ért adott a Dallas (még az is lehet, hogy a Houston ragaszkodott hozzá, bár furcsállanám), de az ő esetében azt gondolom, hogy bármennyire is jóban voltak Donciccsal, szerintem azt a szlovén is belátta, hogy előrébb való a csapat megerősítése, mint egy cimbora megtartása. Marjanovicról mindenki tudta, hogy a csapat mókamestere, imádta őt mindenki (pláne a szurkolók), de abból a pár Dallas-meccsből kiindulva, amiket az elmúlt szezonban láttam, olyan szinten használhatatlan volt szegény Boban, hogy kizárólag szimpátiából nem szabadott megtartani. 23 meccsen lépett mindössze pályára, és ezeken is átlag 5,6 percet játszott. Ez 129 perc, ami kb. 2,5 kosármeccsnyi idő (és mindez 3,5 millió dollárért). Biztos vagyok benne, hogy a szerb elküldését a csapat vezetése leegyeztette Donciccsal, és az ő jóváhagyásával történhetett meg az üzlet.

Lillard
Vele kapcsolatban két dolog jutott eszembe, miközben olvastam a soraid.
1. "Lehet hülyeséget mondok, de szerintem az öröksége jóval komolyabb, mint mondjuk KD-é." Ezzel maximálisan egyetértek, és nem csak azért, amit írtál, hanem mert az emberek általában sokkal többre tartják azokat a játékosokat (főleg, ha sztárokról van szó), akik szinte egész pályafutásuk során ugyanazt a csapatot próbálják bajnoki címre vezetni (még ha sikertelenül is), szemben az olyanokkal (Durant, James, Harden stb.), akik a bajnoki cím miatt változtattak két-háromévente.
2. "Itt nincsenek óriási arcok, balhés emberek, szinte csak munkásokból áll." Ez a mondat nagyon tetszett, mert Grant érkezésekor valami hasonlóra gondoltam én is, csak nem sikerült ennyire jól megfogalmaznom. Az előző szezonban nem igazán értettem, hogy a Portland miért adta fel az utolsó 20-30 meccsét. Nekem úgy tűnt, hogy túl hamar engedték el azt a szezont. Nurkic és Lillard sokszor még akkor sem lépett pályára, amikor éppen nem voltak sérültek. Nem igazán hinném, hogy ennek a jobb draft-pozíció lett volna az oka, talán inkább az, hogy próbálták megnézni, hogy a következő idényben kikre számíthatnak majd. Mindezt csak azért írtam, mert pont ebben az időszakban derült ki (legalábbis számomra), hogy Anfernee Simons mennyire hasznos és jó játékos, és nála is tökéletesen éreztem azt a "munkás" kifejezést, amit a Portlanddel kapcsolatban használtál. Amikor látod, hogy a csapatod feladja a bajnokságot, de te ettől függetlenül mérkőzésről mérkőzésre a legjobbadat nyújtod, akkor az nálam kalapot emelő dolog.

Végül egy bekezdés erejéig kitérnék a jövő évi Nyugati konferenciára.
Nagyon érdekes, hogy még el sem kezdődött a szezon, de szinte már most meg lehet jósolni azt, hogy kik lesznek, akik bejutnak a rájátszásba (vagy akár csak az osztályozós rájátszásba), és kik azok, akik nem. A Houston elpasszolta két legjobb játékosát (Wall és Wood), úgyhogy nem kérdés, hogy náluk új fejezet kezdődik, egy új csapat építésével. A Spursnél ugyanez a helyzet, ott is egy új éra kezdődik. Az Oklahoma már tavaly elkezdte az új csapat építését, de még sehol nem tartanak, a Sacramentónál pedig évek óta nem látom a fejlődést, illetve hogy előrébb tudnának lépni. A kérdés tehát csak az, hogy ki lesz az 5. olyan csapat, amelyik lemarad a 10. helyről (ami még osztályozós rájátszást ér).

Durant-saga
Pontosan, ha valakit adnál KD-ért, akkor az minimum egy sztár vagy 2-3 minőségi kiegészítő, esetleg 2-3 prospect. Ha őket elcserélik, ki maradna mondjuk a Sunsnál? Én se tudom, mit is akart Durant, de az számomra nagyobb kérdőjel, hogy Irvingért mégis kit lehet kapni? Két csomag krumplit vagy laposföldhívőket?  ;D

Utah rebuild
Ugyanígy érthetetlen számomra is, hogy van egy Mitchell, aki köré bajnokesélyes csapatot lehetne építeni, megvan benne minden egy vezér szerephez, de nem... Miért? Valamit tudnak, amit mi nem? Esetleg Ainge nem kedveli? A következő, amit nem értek, három GM van elvileg a Jazznél. Micsoda? Minek ennyi? Lehetséges, hogy valamit ők már látnak, amit mi egyáltalán nem, de nekem ez így eléggé rosszul néz ki. Bogdanovic infó engem elkerült, de akkor az még érdekesebb úgy, lehet, hogy teljesen tiszta lapot akarnak? Azt meg a mostani NBA-ben hosszú idő megcsinálni, mármint az építkezés. Ez egy jó csapat volt - szerintem -, ahol nem kellett volna óriási cserélgetés, ahogyan írtad, Gobert out (és még kisebb mozgások), megfelelő edzővel meg is lettek volna.

Doncic és Marjanovic
Igen, valószínűleg ez így történt, van annyira intelligens játékos Doncic, hogy belássa ezt. Wood pedig tényleg jól illeszkedik Kidd és a Mavs elképzeléseibe. A védekezésére leszek kíváncsi, emlékeim szerint nem rossz védő, szóval vele mehetne nyugodtan a small-ball.

Lillard
Erre nem gondoltam, de igen, ez benne van, hogy felmérték a Portlandnél, idén kivel lehet kezdeni, ehhez mérten cserélgetni. Tényleg, annyira pocsék éveik voltak, hogy ideje lenne már valamit visszakapniuk a sorstól. Szimpatikus csapat, jó közeg, Billups lehetne a "probléma", de szerintem vele is megbékélt Lillard.

Nyugat
Abszolút így van, ez a Spurs, Rockets, Thunder és Kings fémjelezte négyes "kiesős". Nekem, ha így mindenkit cserélnek - nem marad Mitchell -, akkor Jazz az ötödik, de nagy versenyben lesz vele a Lakers is. A többiek között pedig nagy csata lehet. Én azt gondolom, szerintem a GSW sebezhető, de nem feltétlen a Phoenix által, hanem inkább Memphis, Dallas vagy Minnesota okozhat gondot (de jó ezt leírni).

Kelet
Engem annyira nem vonz egy ideje Kelet, de idén mindenképp figyelek onnan egy csapatot, akiktől én top5-öt várok: Cleveland Cavaliers. Új mez szerintem király (ez nagyon fontos a sikeresség szempontjából  ;D ), de ez a keret még ennél is jobb. Ha végre végig egészségesek lesznek, akkor ez a Garland, Mobley, Allen, LeVert, Sexton, Rubio és Love fémjelezte csapat nagyon rendben van. Kicsit vad tipp, de nekem egy konferencia döntő sem lenne meglepetés... Posztra megvannak, szépen fejlődtek a fiatalok. Mobley és Allen új szerződésért küzd, ők tuti mennek majd, mint a gép, nekem Garland lehet kérdéses, hogy most így előre kifizetve, mennyit tud? 

Idézetet írta: Pozzato Dátum július 23, 2022, 15:34:18Engem annyira nem vonz egy ideje Kelet, de idén mindenképp figyelek onnan egy csapatot, akiktől én top5-öt várok: Cleveland Cavaliers. Új mez szerintem király (ez nagyon fontos a sikeresség szempontjából  ;D ), de ez a keret még ennél is jobb. Ha végre végig egészségesek lesznek, akkor ez a Garland, Mobley, Allen, LeVert, Sexton, Rubio és Love fémjelezte csapat nagyon rendben van. Kicsit vad tipp, de nekem egy konferencia döntő sem lenne meglepetés... Posztra megvannak, szépen fejlődtek a fiatalok. Mobley és Allen új szerződésért küzd, ők tuti mennek majd, mint a gép, nekem Garland lehet kérdéses, hogy most így előre kifizetve, mennyit tud?

A Cleveland kerete – benne ezzel az általad is felsorolt hét emberrel – bivalyerős. Sőt, tovább megyek, nagyítóval kellene keresni még egy olyan csapatot a konferencián belül, akik egy hasonló minőségű és erősségű hetest tudnak kiállítani.

A 2020/21-es szezon után (amikor a CLE a 13. helyen végzett Keleten 22/50-es mutatóval), a 21/22-es szezon előtti napokban – látva a Cavaliers keretét – írtam egy beharangozó szerű írást ide az org-ra. Aztán végül (sok más okoskodásomhoz hasonlóan) azt sem másoltam be ide a fórumba, de a Clevelanddel kapcsolatban azt fejtegettem benne, hogy nálam ők lesznek a szezon meglepetéscsapata. És mindezt gondoltam úgy, hogy akkor még nem is sejtettem, hogy Love is milyen meglepően jó szezont fut majd. Aztán végül részben lett csak igazam, hiszen a 44 győzelem ugyan azt mutatta, hogy kétszer annyi sikerük lett, mint egy évvel korábban, de az igazat megvallva én sokkal többet vártam tőlük, mint a főcsoport 9. helye.

Úgyhogy valószínűleg neked lesz igazad, és nem a tavalyi, hanem az idei év lesz számukra az igazi kiugrási lehetőség. A csapat együtt maradt, annyi csak a különbség, hogy egy évvel tapasztaltabbak és jobbak lettek. Te Top5-öt írtál, de simán benne van a pakliban a főcsoport Top3-a is (talán csak a Heatnek és a Bucksnak van ott bérelt helye), de én még a Boston, az Atlanta és a Philadelphia ellen is több esélyt adok nekik erre az első három hely egyikére.

Mindig mondom, meg kell osztani a gondolatokat, veszíteni nem veszít vele semmit az ember, így legalább most visszaolvashattuk volna, hivatkozhattunk volna rá.  :ok:

Nekik idő kellett, míg összeállnak, kicsit olyan érzésed lehetett, mint nekem korábban az Atlantával. Visszatérve Cavsre, Kevin Love kiváló hatodik embernek, az a hatékonyság, az a játékkedv, zseniális. Simán benne van a top3 is, tényleg nehéz megnevezni a három csapatot, akik jobbak lennének. Egyelőre még nem láttam piacokat divizíó győztesekre, illetve speciális konferencia fogadásokat sem, de mondjuk egy win over 50,5-re, esetleg 52,5-re.

Nekem ilyen "nagyon likeolt" döntő lenne a Portland - Cleveland, de arra szerintem minimális az esély (és még annál is kevesebb).

Két dologról szeretnék írni. Az egyik az, hogy az elmúlt hetekben volt még egy olyan igazolás az NBA-ben, ami ugyan nem rengette meg a világot (érthető módon), de én azért egy kicsit örültem neki. Az írásom második részében pedig egy kis sportfogadással kapcsolatos elmélkedést hoznék elő.

1. Andre Drummond (Brooklyból Chicagóba)
Van az NBA-ben egy pár olyan játékos, akikről tudom, hogy nem tartoznak az "elit" kategóriába, de valami miatt én mégis többre tartom őket, mint amennyit foglalkoznak vele a médiumok vagy a szakértők. Drummond is közéjük tartozik. Arról már beszéltünk korábban, hogy az utóbbi években mennyire kevés a jó amerikai center (a jelenlegi mezőnyben alig akad 2-3 a top 10-ben), és bár valószínűleg ő sem kerülne be a legjobbak közé, én mégis mindig abból indulok ki, amit látok. Ha csak a pályafutását nézzük, akkor azt láthatjuk, hogy 2020 óta a Bulls a 6. (!!!) csapat, ahol szerepel. Mikor én ilyennel szembesülök, akkor mindig arra gondolok, hogy mennyire rossz lehet az a játékos, akitől mindenki csak szabadulni akar. Ugyanakkor nem tudok elvonatkoztatni attól a pár Brooklyn meccstől, amiket az elmúlt szezonban láttam, és ahol egyáltalán nem játszott rosszul Andre barátunk. Tudom, hogy ő nem egy Jokic, Embiid vagy Giannis-szintű center, de amikor a pályán volt, mindig dominálta a palánk alatti területet. Átlagban 22 percet játszott tavaly a Netsben, és 12 pontot, valamint 10 lepattanót átlagolt. A 10 lepattanó magáért beszél, a 12 ponthoz pedig azt is vegyük hozzá, hogy mindez egy olyan csapatban, ahol Irving és Durant mellett csak örökölni lehet a labdát.

Egyszóval szerintem nagyon jó kis kiegészítő ember lesz Chicagóban. Akár Vucevic helyettesítéseként gondolnak rá, akár néha esetleg mellette játszva. Tetszik, ahogy a Bullsnál évről évre, lépésről lépésre történnek az erősítések. Két éve jött Vucevic, tavaly DeRozan (de említhetném Ball-t és Carusót is), most pedig Drummond. 29 éves, két szezont leszámítva rendre 70-80 meccsen lép mindig pályára, úgyhogy nem is sérülékeny. Természetesen vele sem lesz bajnokesélyes a Chicago, de idén is garantálva van a playoff a részükről.

2. Jövőbeli piacok
Pozzato szóba hozta a fogadóirodáknál a jövőbeli eseményekre történő fogadásokat. A Bet365-nél nézegettem a szorzókat, és azt kell mondanom, hogy ezúttal is teljesen agyatlan számokkal találkoztam. Visszapörgettem a fórumon az oldalakat, és találtam is egy 2021. október 5-ei bejegyzést Orsolyától, amiben az Unibet előző évre vonatkozó "jóslatait" és szorzóit mutatta meg. A végső győzelemre a szezon előtt a Brooklyn volt a legesélyesebb (3,3), majd őt követte a Lakers (4,75). Nos, mint tudjuk, a Brooklyn 4-0-val esett ki a playoff első körében, a Lakers pedig a legjobb 10-be sem tudta beverekedni magát Nyugaton. Ennyit erről.

Mindezt csak azért írtam, mert – szerintem – idén is hasonlóan "fényévekkel eltévedt" oddszokkal találkozhatunk. A főcsoport nyertesek szorzóival nem is nagyon foglalkoznék, mert ott nem nagyon tudnék haszonra szert tenni, de a végső győzteseknél akad egy-két nagyon csábító szorzó.

1. PHX Suns (6,5)
2. BOS Celtics (6,5)
Minden tiszteletem a két csapatnak, de bármennyire is Suns-Celtics döntőt vár a Bet365, nem tudom elképzelni, hogy bármelyikük is bejusson a döntőbe. Nyugat annyira erős lett, hogy kb. 6-7 olyan csapat van, akiktől nem lenne meglepetés a döntőbe jutás, és itt nem elsősorban a Phoenixre gondoltam. De ugyanez elmondható a Bostonról is. Bármennyire is fantasztikus teljesítményt nyújtottak idén a szezon második felében, nem hiszem, hogy még egyszer olyan szerencséjük lenne, hogy a rájátszásban sorra sérülnek le az ellenfeleik legjobb emberei (Middletontól a Miami kezdőötöséig).

3. GS Warriors (7,0)
4. LA Clippers (7,0)
5. MIL Bucks (8,5)
6. MIA Heat (11,0)
Ez a négyes teljesen rendben van. A regnáló bajnokot mindig megilleti a beléjük fektetett bizalom, a Clippersnél kizárólag a sérüléseken múlik, hogy eljutnak-e a végéig vagy sem (a játékosállomány adva van), de ugyanez elmondható a MIL és a MIA csapatáról is, akik bizonyították az elmúlt években, hogy bármeddig képesek eljutni (igaz, náluk is kizárólag a sérüléseken múlik minden).

7. LA Lakers (11,0)
És akkor eljutottunk a Lakershez. Próbálok rájönni, hogy az oddsmesterek mi alapján gondolják azt, hogy idén a Lakers 180 fokos fordulatot vesz, és a 4. legerősebb Nyugati csapat lesz. Talán James vagy Howard egy évvel fiatalabb lett, nem pedig öregebb? Vagy Davis talált egy csodaszert, aminek köszönhetően 10 egymást követő meccset végig tud játszani sérülés nélkül? Esetleg Westbrook olyan szinten megtanult játszani, hogy idén már nem kell majd kínjukban a fejüket fogniuk a szurkolóknak? Hát... lelkük rajta.

22. CLE Cavaliers (101,0)
Itt most ugortam egy hatalmasat a listán, és eljutottunk ahhoz a Clevelandhez, akiről az elmúlt napokban beszéltünk. A Bet365 szerint mindössze 8 (!!!) olyan csapat van, akinek még náluk is kevesebb az esélye a végső győzelemre – köztük 6 olyan, akik még a 30 győzelmet is csodaként élnék meg (DET, HOU, OKC, SAS, ORL, SAC). Teljesen érthetetlen ez a 101-szeres szorzó. Mindez egy olyan listán, ahol például a Toronto 26-szoros, a Pelicans 34-szeres, de még a Knicks is csak 81-szeres pénzt ér. Azonnal elkezdtem nézelődni az nba.com oldalon, hátha lemaradtam valamiről, és kiderül, hogy a Cavaliers odaadta a teljes kezdőötösét Durant-ért cserébe.

De ami a lényeg, hogy azonnal feltettem 3000 Ft-ot a CLE végső győzelmére. Nem azért, mert biztos vagyok benne, hogy ők nyerik a bajnokságot, hanem mert úgy okoskodtam, hogy a rájátszás borítékolható lesz náluk (Keleten amúgy sincs annyi élcsapat). Márpedig ha így lesz, akkor innentől kezdve 4 párharcot kell csak megnyerniük. Ezt a négy párharcot pedig meg fogom tudni úgy fogadni (mindig a CLE ellen), hogy a végén abból elég szép haszonnal jöjjek ki. Sőt, ha Garlandék az alapszakaszban hozzák azt a teljesítményt, amit joggal elvárhatunk tőlük, akkor még az is előfordulhat, hogy a playoff első körében annyival esélyesebbek lesznek az ellenfelüknél, hogy azt ki is hagyhatom majd a fogadásból, és máris csak háromszor kell ellenük tennem.

Aki szereti a hosszú távú fogadásokat, annak ez a tipp kötelező!

Idézetet írta: HT Dátum július 24, 2022, 22:45:1722. CLE Cavaliers (101,0)
Itt most ugortam egy hatalmasat a listán, és eljutottunk ahhoz a Clevelandhez, akiről az elmúlt napokban beszéltünk. A Bet365 szerint mindössze 8 (!!!) olyan csapat van, akinek még náluk is kevesebb az esélye a végső győzelemre – köztük 6 olyan, akik még a 30 győzelmet is csodaként élnék meg (DET, HOU, OKC, SAS, ORL, SAC). Teljesen érthetetlen ez a 101-szeres szorzó. Mindez egy olyan listán, ahol például a Toronto 26-szoros, a Pelicans 34-szeres, de még a Knicks is csak 81-szeres pénzt ér. Azonnal elkezdtem nézelődni az nba.com oldalon, hátha lemaradtam valamiről, és kiderül, hogy a Cavaliers odaadta a teljes kezdőötösét Durant-ért cserébe.

De ami a lényeg, hogy azonnal feltettem 3000 Ft-ot a CLE végső győzelmére. Nem azért, mert biztos vagyok benne, hogy ők nyerik a bajnokságot, hanem mert úgy okoskodtam, hogy a rájátszás borítékolható lesz náluk (Keleten amúgy sincs annyi élcsapat). Márpedig ha így lesz, akkor innentől kezdve 4 párharcot kell csak megnyerniük. Ezt a négy párharcot pedig meg fogom tudni úgy fogadni (mindig a CLE ellen), hogy a végén abból elég szép haszonnal jöjjek ki. Sőt, ha Garlandék az alapszakaszban hozzák azt a teljesítményt, amit joggal elvárhatunk tőlük, akkor még az is előfordulhat, hogy a playoff első körében annyival esélyesebbek lesznek az ellenfelüknél, hogy azt ki is hagyhatom majd a fogadásból, és máris csak háromszor kell ellenük tennem.

Aki szereti a hosszú távú fogadásokat, annak ez a tipp kötelező!

Nincs sok időm, de röviden és tömören, ez valószínűleg az év ajándéka. Ezt nagyon benézték. Szerintem szezon közben még egy hot run után cashouttal is ki lehet szállni, ha a Cavs a rájátszásban top3 környékén lesz, akkor ez menni fog 20.00 környékére...

Miután megírtam a fenti soraim, még egyszer ránéztem a CLE játékosállományára, és mikor azt láttam, hogy a már említett 7 kiváló játékos mellett olyanok vannak még a csapatban a "futottak még" kategóriában, mint például a Bulls volt kezdője, Markkanen, vagy a tavaly többször is meglepően jól beugró Osman (átlag 22 perc játékidő, 11 pont), akkor visszamentem a Bet365-re, és a 3000 Ft-os fogadásom azonnal töröltem, de csak azért, hogy ezúttal 4000-rel tegyem meg. Ez a csapat 2-3 sérült mellett is felveszi majd a versenyt bárkivel.

Donovan Mitchell, mint problémás személy?

Az elmúlt napokban kicsit beleástam magam a Mitchell vs Gobert témába, kutatgattam, korábbi videókat néztem. Majd épp tegnap volt róla szó a kezdo5.hu-n, ami szintén megerősített abban, hogy leírjak pár gondolatot. Kezdjük az alábbi képpel és videóval:




Átfutva a statokat, ez nem ilyen légből kapott információ, megdöbbentő, hogy Mitchell mindössze kétszer passzol (nem gólpassz, szimpla passz) a franciához, ami egy rendkívül alacsony szám. Kérdezték róla, mire azzal ütötte el a dolgot, hogy nagyon hatékony pick and roll páros, nehéz idők vannak és miegymás.

Érdemes megfigyelni a videóban lévő statokat: közvetlen az ominózus járványbalhé előtti szezonban, még 5,8 volt a passzolási átlag, majd megérkezett a covid és beesett 3,5-re, következő évben pedig 2,3-ra. Az éremnek viszont ott a másik oldala, miszerint Gobert tényleg ügyetlen, gyakorlatilag támadásban használhatatlan, nem tud labdát vezetni.

Egyfelől, érthető, hogy Mitchell nem passzol neki, hiszen ügyetlen, másfelől viszont erősen kérdéses, miért pont 2020 után kezdte ezt el, mikor a kapcsolatuk megromlott. Ha pedig Mitchell "durciból" nem passzol - amire eléggé nagy az esély -, akkor szimplán megkérdőjelezhető minden vele kapcsolatban.

Ez ugyanis minden, csak nem profi mentalitás. Ha valaki innentől neki nem szimpatikus a csapaton belül, akkor nem kap majd labdát tőle? Voltak olyan infók is, hogy Mitchell eléggé mérgező személy, viszont ennek is kétoldala van. Az egyik, hogy Gobert felelőtlen ember, másfelől kialakult a Jazz szurkolók körében is egy "utálat".

Olvasgatva Jazz fórumokat, szurkolók véleményét, minden happy volt, amíg ment a szekér. Aztán, mikor látszott, hogy Snyder rendszere nem működik, akkor a boldog békeidőknek pillanatok alatt vége lett. Elfelejtették a közös grillezéseket (legalábbis egy részük), majdnem össznépi gyűlölet szakadt a sztárokra, hiszen az emberek hittek bennük, mégse nyetek semmit, megint.

A Jazz szurkolói megosztottak a témában, ugyanis az egyik részük szerint a Mitchell-gyűlölet alapja megalapozatlan (ez egy kisebbik szelet), míg a másik részük szerint Mitchell már mindennel foglalkozik, csak a csapattal sem. Igazuk van, hiszen elég a közösségi médiás felületeit megnézni, edzések New Yorkban, Miamiban, de elutazott Louisville-be is, mindenhol és mindenről posztol, egyetlen dologról nem: Utah Jazz.

Egy biztos, hogy a szurkolók egymástól függetlenül szinte egytől egyig azt írták, jobb lenne, ha távozna Mitchell. A csapatot és a tábort is megosztotta, egyetlen megoldás számára a Miami Heat vagy a New York Knicks. A következő hetekben ez eldől, szerintem elég a következő csapatban mutatott teljesítménye után mérleget vonni, tényleg toxic player-e vagy sem? Egyelőre az, de ebbe a szituációba belevitték.



Egy érdekesség: Gobert ügyetlen játékos, legalábbis a Jazz drukkerek szerint, de ott a francia válogatottban mutatott teljesítménye, ami alapján nem az. Hogy lehet ez? Az is igaz, hogy a dobási hatékonysága fejlődött, dolgozott a büntetőin, szóval fejlődőképes. Azt még a legvérmesebb Jazz drukkerek is elismerik, hogy Mitchell viszont nettó emberhátrány védekezésben, nem is hajlandó megtanulni védekezni, nem is foglalkozik ezzel a témával. Ember legyen a talpán, aki ebben a helyzetben okos.