NBA 2022/23

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában


Köszönöm, minden igényt kielégítő volt a válasz.

Azért annyi kosaras múlt mögöttem is van, hogy a zónavédekezést természetesen ismerem, és most legalább megtudtam, hogy a középiskolában ezek szerint nekünk 99,9%-os volt a "zone usage stat"-unk, mivel utáltuk az emberfogást.  ;D

Igazából azért nem értettem ezt a kifejezést, mert én még mindig abban a hitben voltam – úgy látszik, hogy valahol lemaradtam erről az infóról az évek során –, hogy az NBA-ben tilos a zónázás. Sőt, a mai napig emlékszem olyan meccsekre, ahol ezt nagyon komolyan figyelték is a játékvezetők és fújtak is, amikor ilyet láttak. Sőt, annak idején pont az ilyen közvetítésekből tudtam meg, hogy náluk létezik egyáltalán ilyen szabály.

De most már minden tiszta. Abban pedig mindenképpen egyetértek, hogy – a védő 3 másodperces szabály miatt – a hátsó középső védőnek (általában a centernek) tényleg nagyon ott kell lennie fejben végig, mert zónázásnál nagyon könnyen bent ragadhat az ember.

Én mindig is a főbb statisztikák alapján ítéltem meg játékosokat (ezért is írtam korábban, hogy Nurkic eddigi teljesítménye számomra némileg elmarad a várakozástól), de egyértelmű, hogy a kosárlabda azért ennél kicsit összetettebb sportág.  ;D

De mint tudjuk, jó pap holtig tanul.

Köszi még egyszer.  :beerchug:

Bocsánat mindenkitől, de továbbra sem tudok leszakadni a Portland teljesítményéről. Bár ahogy a történelem során is mindig megénekelték a hősöket, most ők is megérdemelnek pár dicsérő szót.

Most éppen azért tört ki belőlem a bosszúság és a csodálat furcsa keveréke, mert az SPF Race to 10 játékban megtettem, hogy ma hajnalban kikapnak New Orleansban. Mindezt tettem úgy, hogy mindössze két napja, hogy leírtam, miszerint nem merek rájuk fogadni. De miután megtudtam, hogy Lillard és Nurkic nem fog játszani, elképzelni nem tudtam, hogy bármi esélyük is lenne egy Williamson, Ingram, McCollum, Valanciunas, Jones ötössel felálló Pelicans ellen.

Ráadásul úgy nyertek idegenben, hogy 95 ponton tartották a hazaiakat. Aki ismeri a NOP gyors játékát (és emiatt sokpontos meccseit), az tudja, hogy ez mekkora szó. Csak két adat ennek alátámasztására: a Pelicans az idei szezonban még nem dobott 110 pont alatt, és utoljára az alapszakaszban február 11-én (a Miami ellen) történt meg velük az a szégyen, hogy nem érték el a 100 pontot egy meccsen. 9 hónapja!

És ami még inkább növeli a portlandi sikerek értékét, az az, hogy éppen egy elég komoly idegenbeli túrán vannak (PHX, PHX, MIA, CHA, NOP), és úgy hozták ezt a négy összecsapást 4-1-re, hogy a Suns ellen nem játszott Lillard és Simons, a Charlotte ellen nem játszott Grant és Nurkic, majd most a New Orleans ellen hiányzott Lillard és Nurkic. Ez döbbenetes. Lehet, hogy lassan nekem is át kell értékelnem az erőviszonyokat és ideje lesz komolyabban venni olyan játékosokat, mint Eubanks, Winslow, Little vagy éppen Hart, akiket eddig könnyelműen "tucatjátékosoknak" tituláltam.

Mindenesetre továbbra is tartom, amit két napja mondtam: nem biztos, hogy szerencsés dolog a Portland meccseire fogadni.

Toronto fáradt, Indiana friss, kérdés nincs

Megpróbálunk rájönni, miért ilyen magas hazai pályán az Indiana szorzója? Olvasd tovább


Joel Embiid úgy érezte vasárnap hajnalban, hogy megnyeri a Phillynek a meccset, dobott 42 pontot az Atlanta ellen. Alig 24 órával később már a Jazz látogatott hozzájuk, Embiid pedig azt gondolta, hogy a Hawks elleni teljesítmény kevés lehet, ezért rátett egy lapáttal: 59 pont, 11 lepattanó, 8 gólpassz és 7 blokk. Mi a franc?  ;D  Ez ilyen Olajuwon-féle quadruple-double szint, csak az öreg nem dobott mellé 60 pontot. Azt már halkan jegyzem meg, 24 óra leforgása alatt dobott 101 pontot Embiid. A Jazz ellen szerintem a pontok minimum 85%-ban benne volt, elképesztő.


A Boston meccsén nem a védekezés fog dönteni

Az sem elképzelhetetlen, hogy 260-270 pontot hoznak össze a csapatok? Olvasd tovább


Doncic folyamatosan fejlődik, elképesztő usage mellett 34 pont felett átlagol, 8+ gólpassz és lepattanó, ráadásul ilyen igénybevételnél is csak 3 eladott labda. A triplákat szinte már szokásos módon pocsékul dobja a szezon elején, ha ezek ülni fognak a szezon második részében (ahogyan tavaly is, amikor hasonló mutatóról hozta fel 36%-ra), akkor jöhet a 30 pont feletti átlag, de 35 is meglesz. Ehhez az is kellett, hogy nyáron "új dolgot" tanuljon meg, vagyis inkább jobban kiaknázza a post up játékát.


Én is felfigyeltem erre idén meccsek közben, sokkal jobban használja ezt, tudatosabban, de ilyen testi adottságokkal ez kötelező elem. A kisebbeket benyomja a palánkig, nagyobbak ellen meg jön a lefordulás. Az már most látszik, hogy egyre többet próbálgatja a halálos post up fadeaway dobásokat, ami ugye MJ signature move-ja volt.


A keze egyértelműen megvan hozzá, testalkata miatt ugyan kissé darabos, de így sem fognak hozzáférni, mert annyira ütemtelenül dob. Ha ez meglesz Doncicnaka tárházában, akkor nem tudom elképzelni, hogy ki fogja megállítani. Így sincs rá ember, csapata is csak akkor kap ki, ha fejben kicsit nem koncentrál vagy a többiek betliznek. Ez utóbbi ilyen kerettel sajnos benne van.

Idézetet írta: Pozzato Dátum november 14, 2022, 11:06:41Joel Embiid úgy érezte vasárnap hajnalban, hogy megnyeri a Phillynek a meccset, dobott 42 pontot az Atlanta ellen. Alig 24 órával később már a Jazz látogatott hozzájuk, Embiid pedig azt gondolta, hogy a Hawks elleni teljesítmény kevés lehet, ezért rátett egy lapáttal: 59 pont, 11 lepattanó, 8 gólpassz és 7 blokk. Mi a franc?  ;D  Ez ilyen Olajuwon-féle quadruple-double szint, csak az öreg nem dobott mellé 60 pontot. Azt már halkan jegyzem meg, 24 óra leforgása alatt dobott 101 pontot Embiid. A Jazz ellen szerintem a pontok minimum 85%-ban benne volt, elképesztő.


Kicsit bosszantó volt látni hétfő reggel ezt az 59 pontos teljesítményt, mert előző este épp a PHI-UTA szorzóit nézegettem, és – látva, hogy előző nap mennyire élvezte Embiid a játékot az Atlanta ellen – nagyon gondolkodtam, hogy meg kellene dobni egy kis zsetonnal a dobott pontjait. 36,5 pontnál volt a határ, és 4,6-os szorzó volt rajta. De végül nem tettem meg. Pedig van az a mondás fogadóberkekben, hogy "kevésbé bosszantó, ha megteszel egy tippet és elmegy, mintha nem teszed meg, de összejött volna".

(Csak zárójelben jegyzem meg, hogy ugyanezen a napon Garland is összehozott egy 50 feletti teljesítményt, 10 triplával. Bár az igaz, hogy Embiid számai sokkal komolyabbak.)  :)

Idézetet írta: Pozzato Dátum november 14, 2022, 20:29:49Doncic folyamatosan fejlődik, elképesztő usage mellett 34 pont felett átlagol, 8+ gólpassz és lepattanó, ráadásul ilyen igénybevételnél is csak 3 eladott labda. A triplákat szinte már szokásos módon pocsékul dobja a szezon elején, ha ezek ülni fognak a szezon második részében (ahogyan tavaly is, amikor hasonló mutatóról hozta fel 36%-ra), akkor jöhet a 30 pont feletti átlag, de 35 is meglesz. Ehhez az is kellett, hogy nyáron "új dolgot" tanuljon meg, vagyis inkább jobban kiaknázza a post up játékát.

Doncicot már annyiszor megénekeltük, hogy nem is akarom túltolni a méltatását, de egy összehasonlítást mindenképpen tennék. A szlovén úgy hozza idén ezeket a számokat, hogy a Dallashoz érkezett a szezon előtt egy ponterős játékos (Wood személyében), ami miatt azt gondolhattuk volna, hogy Doncicról lekerül a teher, nem egyedül kell megnyernie a meccseket, és talán még jobban eloszlanak majd a dobások és a pontok csapaton belül. Nem így lett. Ennek persze részben Jason Kidd az oka, aki érthetetlen módon meglepően kevés játéklehetőséget ad Woodnak, viszont részben pedig Doncic mentalitása, aki annak ellenére mindent belead, hogy már vannak minőségi csapattársai is.

Az összehasonlítást pedig azért írtam, mert Jokicnál mintha pont fordítva történnének a dolgok. Noha október 10-én (a szezon előtt) még én is azt írtam az egyik hozzászólásomban, hogy szerintem "idén sokkal visszafogottabb teljesítményt fog nyújtani, mint tavaly", mégis meglep a játéka. Doncic ugyanúgy hajt minden meccsen, függetlenül attól, hogy kik vannak rajta kívül a pályán, Jokic viszont – finoman fogalmazva is – kényelmesebb üzemmódra váltott Porter és Murray visszatérése után. Tény, hogy így is hoz egy kb. 20 pontos átlagot, de azért pl. a CHI ellen 28 perc alatt 4 mezőnykísérlet... hát, mondjuk úgy, hogy nem erőltette meg magát. Pedig hibátlanul dobott (4/4), úgyhogy jó formában volt, de ezúttal mégis inkább az aszisztokban tűnt ki (14).

Mindez csak azért jegyeztem meg, mert mégiscsak két olyan emberről van szó, akik (szerb és szlovén származásuk miatt) hasonló kultúrából érkeztek.

Aztán persze lehet, hogy a rájátszásban már helyreáll a világ rendje és mindketten MVP-szinten teljesítenek majd, de a szezonkezdetük egyelőre eléggé eltérő.

Így utólag, kár volt elengedni azt az Embiid tippet, simán jött  8)

Érdekes ez a Wood-kérdés, mert szerintem sincsen rá normális magyarázat, mert miért jegelnek egy ilyen játékost? Esetleg még nem szokott össze a csapattal? Netalán későbbre tartogatják? Nincs ötletem, pedig szoktam nézni a Mavs oldalait, de nem láttam ott sem magyarázatot rá. Olyan, mintha egy kiváló játékost takarékra tennénk...


Egy pár hete foglalkoztak ezzel a kérdéssel az Alley-oop-ban is, és ott azzal magyarázták, hogy Kidd állítólag nagyon statisztika-centrikus, úgyhogy nála elég nagy befolyással bírnak egy adott játékos mutatói. Ezt részben elhiszem, részben viszont nem értem. Hiszen Woodnak már a Houstonban töltött két szezonjában is nagyon jók voltak a számai, Dallasban pedig ha kevés lehetőséget kap, akkor eleve nem is nagyon tud bizonyítani.

Amúgy ettől függetlenül szerintem idén sem rossz a teljesítménye.
24 perc, 16 pont, 7,5 lepattanó, és mellesleg center (?) létére 42%-os triplamutató.
Csak összehasonlításképpen: Dinwiddie 33 perc, 18,5 pont, 3,5 lepattanó.

Na mindegy, lehet, hogy tényleg arról van csak szó, hogy folyamatosan próbálja Kidd beilleszteni őt a játékrendszerükbe. Mindenesetre így viszont akár még össze is jöhet neki az "Év 6. embere" díj, amire még mindig 13-szorost pénzt fizetnek a fogadóirodák.

Jó kis csata volt a végén, igazi PO-harc, mondjuk ennek a két csapatnak van múltja, Bullock triplái nagyon kellettek.


Idézetet írta: Pozzato Dátum november 16, 2022, 10:15:14Jó kis csata volt a végén, igazi PO-harc, mondjuk ennek a két csapatnak van múltja, Bullock triplái nagyon kellettek.


Csak két apró megjegyzés ehhez az utolsó 4 perchez.

1. Tény, hogy Bullock triplái nagyon kellettek, de én egy másik momentumot emelnék ki vele kapcsolatban. 1:48-cal a vége előtt (3 pontot Dallas vezetésnél) nagyon szépen lépett fel besegíteni Powellnek a George elleni védekezésben, aminek ugye az lett a vége, hogy George kidobta a labdát az oldalvonalon túlra, az ellentámadásból pedig jött a Bullock-tripla, és ahelyett, hogy egyenlített volna a LAC, máris 6 ponttal mentek Doncicék. Ilyen szoros végjátéknál ez nagyon fontos volt.

2. Nem tudok (és nem is akarok) szó nélkül elmenni a 34 éves Batum teljesítménye mellett, aki már tavaly is elég limitált játéklehetőséget kapott, és idén is mindössze 11,7 percet tölt átlagban a pályán (bár tudjuk, hogy – papíron – nagyon erős a LAC kerete), de amikor szükség van rá, akkor szó nélkül teszi a dolgát. Kétpontos kísérlete nem volt, de triplából 7/7-et hozott (két nagyon fontosat az utolsó percekben szórt be), és érdemes nézni a felvételen, hogy mennyire könnyed és szép mozdulattal dobja a hármasokat. Nagyon jó csuklója van. És nem mellesleg egy nagyon halk, szimpatikus játékos (legalábbis amit a pályán látunk tőle).

Hazai győzelmeket favorizáljuk az NBA-ben

A Clippers és a Blazers jó védekezésében bízunk.  Olvasd tovább


A Clippers védekezése összeállt

Kockázatos tippet vállaltunk be, de Conley kiesése és a Clippers védekezése indokolja ezt.  Olvasd tovább


Mi köze van Kendall Jennernek a Phoenix Suns teljesítményéhez?

Elsőre furcsának tűnhet a bulvár utalás, de akár a Suns komplett szezonját is eldöntheti!  Olvasd tovább