Rezsidémon elleni harc (Pozzato)

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 2 vendég van a témában


Idézetet írta: csabax Dátum szeptember 14, 2023, 09:43:51Külföldi mentőalakulatok mentek volna Marokkóba, de nem mehettek, mert a marokkói hatóságok nem engedték be őket Marokkóba.
Lehetetlen segíteni úgy az áldozaton, hogy az áldozat elutasítja a segítséget.
Nagyon sok külföldi segített volna, de a marokkói hatóságok más országoktól sokáig nem fogadták el a felajánlott segítséget.

Egy link:
Nem minden külföldi segítségből kér a marokkói kormány
https://hu.euronews.com/2023/09/11/marokko-foldrenges-marrakes-macron

Köszi, ez egy új infó volt, akkor azért valamilyen szinten mégsem kellett csalódni az emberiségben.

Lehet valami értelmesre is használom a naplót és a tavalyi alapszakasz után az idei NBA-szezonból is lesz egy két gurus meccs.

https://www.sportfogadas.org/guru/tipp/946399


A sportfogadói lét elviselhetetlen könnyedsége...
avagy profivá válás gyötrelmei


Sportfogadóként, ha megkérdezik tőled, mit csinálsz, hogy csinálod és esetleg miként nyertél, akkor általában már látod a reakciót a kérdezőtől, mikor felteszi a kérdést. Ez egy előre eldöntött tény az embereknél, hogy ez szerencsejáték, ide nem kell munka, szerencse kell, ha nyersz, mázlista vagy ("rohadjále"), ha veszítesz, akkor meg egy lúzer és csak szórod a pénz.

A sportfogadás viszont nem sétagalopp, ha tényleg ebből élnél hosszabb távon. Ez nem egy szórakozás, ez nem olyan, hogy odamész a gyártószalag mellé, közben röhögtök a többiekkel, lazára veszítek, úgysem teljesítménybérben vagytok. A szakmák többsége ugyanis nem a teljesítmény elismeréséről szól, szimplán bemész, dolgozol, aztán megkapod a pénzt.

Ha nem dolgozol olyan tempóban, semmi gond, elmész óránként többször cigizni, kávézni és a többiekkel beszélni, nem történik semmi, következő hónap elején ugyanúgy megkapod a pénzed. A sportfogadás más, ott, ha nem teszel bele naponta 100%-ot, akkor ne várj csodát, sőt, még akkor sem biztos, hogy nyersz. Mi a siker titka, miért gazdagodnak belőle kevesen?


Mentális erő és a tervezés hiánya

Az emberek többsége megpróbálkozik a szerencsejáték által meggazdagodni, ez így volt hosszú évtizedekkel, évszázadokkal ezelőtt is, de nagyon keveseknek sikerül, akik pedig mondjuk nyernek egyszerre sokat, azon tippmix vagy lottónyertesek is hamar a pénz seggére vernek. Miért? Azért, mert nem stabilak mentálisan és nem tervezik meg a folyamatokat.

A sportfogadás olyan, hogy hiába van érzéked hozzá, még az alapjában véve nyerő játékosok is elbuknak, hogy fejben szétesnek. Nem koncentráltak, ha éppen vesztes széria következik, egyből változtatnak, pánikolnak, de ha jobban belegondolunk, akkor egy sportfogadó olyan, mint maguk a sportolók.

Csak azok lesznek sikeresek, ismertek és elismertek, akik nap, mint nap keményen dolgoznak, kritikus helyzetben is maximálisan tudnak a feladatra koncentrálni, nem esnek pánikba. Roger Federer, Rafael Nadal, Michael Jordan, Tom Brady, Ayrton Senna és meg lehetne sorolni, amellett, hogy tehetségesek voltak, keményen küzdöttek, siker kapujában sem omlottak össze.

Ha tényleg szeretnél sportfogadásból megélni és ezt komolyan gondolod, akkor először ne rögtön nagy stratégiákat kezdjél el gyártani, meg tesztelgetni, hanem kérdezd meg magadtól, hogy mentálisan rendben vagyok-e? Képes vagy elviselni a nyomást, mert ez nem olyan munka, ahol fix a bevétel havi szinten. El tudom viselni, hogy hiába csinálok mindent jól, akkor sem biztos a siker?

Képes vagyok elfogadni a tényt, hogy ez egy folyamatos és rendkívül nagy mentális terheléssel járó munka? A játékosok többsége úgy vág bele ebbe a folyamatba, majd bukja el hamar a pénzét, hogy semmilyen előzetes tervet nem csináltak, átnézett egy-két dolgot, úgy érzi, van egy jó stratégiája, de egyet gondoljunk végig: hányan próbálták ezt így világszerte?

Valószínűleg még rajtad kívül több millióan próbálkoztak megélni sportfogadásból, sőt, több ezren vagy akár tízezren próbálkozhattak azzal a stratégiával, amiből Te is meggazdagodnál. A siker titka nem az, hogy megtaláltod a megfelelő stratégiát, megtalálod a megfelelő ligát, de még csak nem is az, hogy naphosszat bújod a statisztikákat, mert semmire se mész vele, ha utána hamar tiltre mész, ha kritikus a helyzet.

Ezzel egy komplett bankrollt tudsz pillanatok alatt leépíteni, ha mondjuk jön egy rosszabb széria, te pedig úgy ítéled meg: ennek át kell fordulnia, mert csak, nincs más lehetőség, nyernem kell. Amikor tervezel, egyszerűen bele kell kalkulálnod azt, hogy itt bizony lesznek rossz időszakok, amikor nem kedvező a széljárás. A sportolói példával élve:
- Michael Jordan hosszú éveken át küzdött, mert nem tartották sehol sem tehetségesnek, aztán mikor végre látták a tehetségét, akkor megpróbálták megtörni, itt a sportolók 99%-a megborul, ha olyan ellenfelet kap, aki szándékosan a testi épségére utazik, de ez mutatja meg, kitartó vagy-e valójában, hogyan reagálsz a kritikus szituációra.
- Rafael Nadal pályafutását, ha csak átpörgeted a Wikipédia angol felületén, beírod az injury szót, több, mint 60 találatot kapsz, ami elképesztő, egész karrierjét sérülések kisérték, mégis több, mint 20 GS-t nyert, mégis minden esetben felállt a padlóról. A sportfogadói élet is kemény próbatételek elé fog állítani.

A helyzetek többségében viszont az emberek elbuknak, feladják, elkezdenek mindent inkább elölről, türelmetlenek, miközben, ha jobban belegondolunk, most is csak annyit látunk, szisztematikus, kitartó és kemény munka kell, plusz mentális koncentráció: Kalle Rovanpera 23 évesen világbajnok lett. Megvan mindene, de ott az érem másik oldala, hogy ahhoz, amíg felért a csúcsra több, mint 15 év kellett, napi 8-10 óra gyakorlás.

A többi dologról lemondás, mert ha megfigyeljük, hiába voltak a történelemben kiemelkedő tehetséggel megáldott sportolók, ha nem raktak bele 100%-ot, akkor hamar letűntek. Ronaldinho a valaha volt legjobb technikával megáldott labdarúgó, még sincs benne a top10-ben, pedig világbajnok, aranylabdás, BL-győztes, de elvesztegetett tehetség, aki tudása körülbelül 30-40%-át használta ki.

Ha nem vagy elhivatott, nem vagy ott fejben, nem mutatsz elég erőt a nehéz időszakokban, amikor más már lemondana az egészről, akkor el fogsz bukni. Neked tovább kell csinálni, különben nem a sportfogadás lesz az, ahonnét nyugdíjba fogsz menni. Ez nem egy vidám feladat, szóval mérlegelj, mikor a félretett pénzeddel belevágsz, nagy szavakat használsz, hogy profi leszek, megélek belőle.

Ha nem érzed magadban a kellő mentális erőt, akkor tekints rá hobbiként, ne láss bele többet, mintsem szórakozás, mert bizony van egy ilyen aspektusa is, hogy ez szimplán egy kikapcsolódás. Amikor néha-néha bejön egy nagyobb kombi, boldog vagy, de összességében veszteséges, viszont nem is ebből akarsz megélni, így nem üldözöd görcsösen a sikert. Ha profi akarsz lenni, az viszont más tészta...

Tudom Viktor, olvastad a posztjaim, most meg bezárnád az oldalt ezzel a minőségi naplómmal együtt?

Hát van neked szíved?

Ezek a legsötétebb órák, de ilyenkor kell kitartani. Nyomni kell tovább, szóval, mindössze 12 éve vagyok az oldal tagja, de még néhány 12 évet tervezek, mint ahogyan Te is Viktor, megértheted, milyen az, mikor ragaszkodunk valamihez.

Most ezeket az időket éljük, ha szimplán a sportfogadásra pillantuk, évek alatt megszűnt szinte minden, amit szerettünk. Most pedig elvennék azokat is, amikhez már nagyon ragaszkodunk.

Ilyenkor kell erőt venni magunkon, aztán folytatni tovább, mi lett volna, ha Normandiánál mondjuk nem szállnak partra, mert inkább úgy gondolják, hagyjuk a fenébe. Ha mindent hagyjunk, akkor az csak az elnyomóknak segít...

Ha nem küzdöttek volna mindenhol az 1940-es években, most az lenne, amit láthattunk The Man in the High Castle című sorozatban. A napló menni fog tovább, most már nem négyhavonta érkező hozzászólással.

Vannak dolgok, amikben nagyon nem értek egyet Pistával, vannak, amikben pedig maximálisan, de nem is lehet minden azonos nézeteket vallani. Amiket ebben a videóban elmondott, azok közül viszont szinte mindennel azonosulni tudok. Sajnálatos, hogy mennyire pontos leírás, mikor az adni és kapni párhuzamáról beszél. Mindenki elvár valamit, majd, emiatt vagy ennek érdekében cselekszik, miközben előbb önmagukból kéne adni, utána pedig, ha úgy adódik, akkor kapunk ennek fényében valamit. Az is lehet, nem fogunk semmit se kapni, de nem rögtön a követeléssel kezdtünk.Vajon a történelem ismétli önmagát?
2004-ben sorra jöttek a meglepetések,
- Eb-győztes: Görögország
- BL-győztes: Porto
- UEFA-kupagyőztes: Valencia
- PL-győztes: A verhetetlen Arsenal
- LaLiga-győztes: Valencia
- Bundesliga-győztes: Werder Bremen
- NBA-bajnok: Detroit Pistons
- NHL-bajnok: Tampa Bay Lightning
most hirtelen ennyi...
szóval, megtörténhet ez 20 évvel később?

Bayer Leverkusen megnyerte története első bajnoki címért, miközben robog az EL-győzelem felé. PL-ben az Arsenal versenyben a végső sikerért, BL-ben is nyerhetnek (ha ma nem esnek ki...), miközben ott esélyes fennállása első győzelmére a PSG is. Az Eb-n pedig bármi megtörténhet egy ilyen zsúfolt, sérülésekkel teli szezon után. NBA? Olyan csapatok voltak az élmezőnyben, akik még sosem nyertek bajnoki címet (Minnesota, OKC).


Argentína, imádom azt a helyet!  ;D

60 éves induló győzött a Miss Universe Buenos Aires-i szépségversenyén
Forrás: https://24.hu/elet-stilus/2024/04/27/alejandra-rodriguez-60-eves-versenyzo-szepsegverseny-miss-universe-buenos-aires-gyoztes/

Tegyük gyorsán hozzá, hogy a hölgy nagyon jól tartja magát, sok 40-évest is leköröz, de azért hazánkban is vannak olyan 60 év felettiek, akik lekörözik a fiatalabb korosztályt, elég csak Sütő Enikőre gondolni, akin bár annyi a botox, mint anno Ullrichban az EPO, de még így is mennyivel nőisebb, mint a mostani generáció.

Ha pedig Argentína, legjobb ország. Még mindig a láncfűrészes Milei az elnök, brutális gazdasági rendrakásba kezdett, nem viccelt, leértékelt peso és társai, papíron jobbak a gazdasági mutatók, mint az elmúlt évtizedben bármikor, de közben meg 10%-kal nőtt a szegények száma...

Az ország viszont sikert sikerre arat, mert lássuk be: elképesztően sok tehetséges ember születik ott, legyenek azok sportolók, írók, színészek, zenészek és még lehetne sorolni. Ha jobban belegondolunk, nagyon hasonló az országunk az övékhez, amely lehetne egy virágzó nemzet, ha a lakosság leküzdené a saját démonait.

Érdekesség, hogy például az Oscar-díjak tekintetében is hasonlóan állunk (2 győzelem és 8-10 jelölés), olyan ikonikus filmjeik vannak, mint:

Közös bennük, hogy mindegyikben a főszereplő Ricardo Darín, szó szerint a nemzet legendája, kiemelkedő színész (és ez csak néhány film, sok minőségi darab készült ott). És akkor ott vannak a könyvek, ha érdekelne úgy az egész nemzet története, mindezt a sporton keresztül, akkor Jonathan Wilson könyvét érdemes beszerezni.
Idézetet írta: Pozzato Dátum július 11, 2019, 13:59:04Jonathan Wilson: Az argentin foci: https://www.libri.hu/konyv/jonathan_wilson.az-argentin-foci.html
Szeretem Wilson munkáit, 2018-ban lett ebből a könyvből magyar kiadás. Szó szerint az egész argentin focit boncolgatja. Eléggé terjedelmes könyv, hét nagyobb fejezetre van bontva. Az első kettő az 1960-as évek előttről szól, maradék öt pedig az elmúlt 50-60 évet taglalja. Nem csak a válogatott kerül szóba, hanem klubcsapatok is, Libertadores-kupa győzelmek, politika és társadalmi helyzet is. Nyár folyamán szánok rá több időt, de érdekesnek tűnik.

Forrás: https://moly.hu/konyvek/jonathan-wilson-az-argentin-foci

Ha pedig továbbra is érdekel Argentína, akkor eléggé sok minőségi könyv van tőlük magyarra fordítva, említettem a Szemekbe zárt titkok c. filmet, annak az eredetijét Eduardo Sacheri írta, érdemes elolvasni a többi könyvét is, köztük:
  • Lúzerek éjszakája:
    Idézetet írta: Pozzato Dátum december 19, 2019, 23:12:11Eduardo Sacheri: Lúzerek éjszakája
    Szösszenet róla:Sacheriről először akkor hallottam, mikor megnéztem a Szemekbe zárt titkok című filmet. Nem az amerikai utánzatot, mert az gyenge, hanem az argentin 2009-es verziót. Zseniális volt, érdemes rá időt szánni, ahogyan a Lúzerek éjszakájára is. Könnyed olvasmánynak tűnik a maga 345 oldalával, hiszen a szereplők is esetlenek, de bosszúra esküsznek. Sacheri a saját környezetéből merített erőt a könyvhöz, mely igényes borítóval is rendelkezik, ha ez valakinek fontos lenne. Pörgős könyv, melynek középpontjában a bosszú áll:
    Buenos Aires tartomány egy eldugott településén sok minden felett eljárt az idő. A 2001-es gazdasági válság során kirobbant banki megszorítások idején egy baráti társaság elég pénzt gyűjt ahhoz, hogy egy közös terv segítségével kilábalhassanak a pusztulásból és a szegénységből. Ám időközben, a betétek országos elkobzásakor átverik őket, és elveszítik minden megtakarított pénzüket. A pórul járt barátok elhatározzák, hogy mindet visszaszerzik, és ezzel kezdetét veszi a tartomány egyik legemlékezetesebb pénzrablásának története.
  • Ilyen a boldogság


Ott a legendás Jorge Luis Borges és Julio Cortázar, de ha elhagyjuk Argentínát, de maradunk a kontinensen, akkor szinte be sem kell mutatni a kolumbiai Gabriel García Márquezt, akinek egyik könyvét most viszi vászonra a Netflix. A modernkori kolumbiai írás egyik zsenije Juan Gabriel Vásquez, akinek több kiváló alkotást köszönhetünk, amiben bőven foglalkoznak az erőszakkal, drogkartellekkel stb., vagy megemlíthetném még a chilei Roberto Bolanót (Vad nyomozók és 2666).

Litkai "programja" már több, mint 10 éves, de elnézve, pont itt tart most az országunk.  ;D
6:40-től


Érdekes ez a bizalom az angol válogatottnál az angol edzők irányába, miközben a Premier League újkori küzdelmeiben még sosem nyert angol szakember, ennek pedig már több, mint 30 éve...

Idézetet írta: Pozzato Dátum június 18, 2024, 23:33:59Érdekes ez a bizalom az angol válogatottnál az angol edzők irányába, miközben a Premier League újkori küzdelmeiben még sosem nyert angol szakember, ennek pedig már több, mint 30 éve...

Lehet, hogy azért nem jön össze nekik soha a végső siker?

Idézetet írta: Admin Dátum június 19, 2024, 07:23:03Lehet, hogy azért nem jön össze nekik soha a végső siker?

Szerintem biztos van köze hozzá, mondjuk most Southgate cáfolhat egyet, ha végre nyernek, de ahhoz előbb a magyarokat kell legyőzni a döntőben, ha eljutnak addig az angolok!  8)