Befektetési lehetőségek

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában


Egyáltalán nem OFF. Ezek valódi értékek, főleg azok számára akik tudnak ilyesmit értékelni.

Még 2020 év végén kezdtem el LEGO szetteket vásárolni befektetési céllal.
Akkor az egész család rajtam röhögött, hogy képes vagyok ilyen hülyeségre pénzt kiadni. "Minek veszek Lego-t ha nem rakom ki?"

A LEGO egy adott szettet csak bizonyos ideig gyárt, ez hozzávetőlegesen 2 évet jelent. Miután egy szett gyártását befejezik onnantól kezdve "kifutott termékről" beszélünk, azaz a másodpiacon innentől kezd érdekes lenni az adott termék és tudhatjuk meg hogy jól kalkuláltunk-e amikor befektetésként az adott szett mellett döntöttünk.

Amit tudni kell, hogy 3 hétig tartott mire felfedeztem a LEGO-ban ezt a lehetőséget, csináltam egy másodpiaci elemzést, az előző években kivezetett szettek alapján egy várható ármozgást és ezt minden egyes olyan szettre megcsináltam ami akkoriban kelendő volt. Másrészt naponta frissítettem a kis táblázatomat az ármozgásról és így több olyan szett is volt amit 50%-os akcióval sikerült beszereznem.

Ez a Lego befektetés egészen 2022.08.31-ig érte meg, mivel a LEGO ezután az inflációra hivatkozva minden készletének az árát legalább 10%-kal megemelte, másrészt pedig a magyar infláció hatására most már ez nem egy járható befektetés, mivel a másodpiaci kereslet is csökkent, ami érthető mert az emberek próbálják az ilyen ínséges időszakokban visszafogni a költekezést.
Szóval eddig tök jó alternatíva volt a Lego mint befektetési lehetőség (szerintem), legalábbis arra jó volt hogy az infláció ellenére tartsa a pénzem az értékét (nyilván nem minden félretett pénzemet Lego-ra költöttem, de egy egész szép kis gyűjtemény halmoztam fel).

A legnagyobb profitot elérő szett a befektetésemből az alábbi képeken szereplő TIE Fighter Pilot Helmet (Lego Star Wars készlet). 2021 júniusában vettem kereken 25.000Ft-ért, jelenleg mivel kifutott termékről van szó a kereskedelmi ára 140.000Ft körül mozog, a reális másodpiaci ára pedig 130.000Ft. Tehát a vételi ár 5,2-szereséért tudok megválni tőle darabonként.
Azonban mivel fizikai termékről van szó és azon belül a Lego termékcsaládról, így hónapokba telhet mire a konkrét vevőkör érdeklődést mutat a készlet iránt. Persze ez általánosságban elmondható minden másodpiacon eladott termékről.

Sportfogadás mint befektetés:
Mindig próbálok úgy hozzáállni a sportfogadáshoz, mint a "leginkább ütőképesebb befektetési lehetőség" és őszintén látok benne potenciált, de egyszerűen a komplexitása miatt elképesztően nehéz profitot kihozni belőle és ez miatt egyre gyakrabban érzem pénzszórásnak, annak ellenére hogy már csak minimális tétekkel fogadok.
Engem ami leginkább megfog az egészben és számomra ez képezi a fogadásnak a hobbi részét, az maga az elemzés. Ez volt az a dolog ami bevonzott ebbe a világba, mármint mennyire jó érzés már amikor sikerül valami olyan részletet felfedezni egy adott meccs előtt, ami növelheti egy-egy fogadás opció valószínűségét és ténylegesen sikerül kikövetkeztetni a mérkőzés történéseire, pláne még pénzt is nyerni rajta. :great:
Csak hát pontosan ez a dopamin löket alapozza meg a függőséget, ráadásul sokszor hiába a több órás elemzés és a tutira rakott tét, egyszerűen kikerülhetetlen a szerencsefaktor, de tényleg.

Gyakorlatilag napról napra ingadozik a véleményem erről a hobbitevékenységről, így 3 év távlatából szerintem ahhoz hogy valaki sikeres sportfogadó legyen először önmagát kell rendbe rakja. Magától értetődőnek hangozhat, valahogy mégsem tudjuk magunkat azokhoz a dolgokhoz tartani amik elengedhetetlenek lennének a profitos fogadásokhoz: időráfordítás, fegyelmezett fogadási szokás kialakítása, mélyreható elemzések, fejlődő tapasztalatszerzés, kellő rálátás, fogadások naplózása, bankroll-management.
Ehhez ki kell alakítani egy saját szemléletet, ami alapján egyáltalán neki tudunk kezdeni az adott napi meccsek elemzéséhez, szortírozásához. Kell egy afféle önmagunknak írt tízparancsolat, amihez ragaszkodunk mint sportfogadók és ehhez előbb saját magunk sportfogadási szokásait kell elemezni és következtetéseket levonni. Beismerni a hibáinkat és számon kell tartani azokat.

Én őszintén hiszem hogy van egy formula, ami alapján minimalizálható a fogadásban lévő szerencsefaktor, de valami hihetetlen nehéz ezt elérni, ezért is tartom irreálisnak hogy valaki kizárólag sportfogadásból meg tudjon élni, ehhez "hiszem ha látom" alapon állok hozzá.
Jelenleg azt gondolom, hogy az a tevékenység, ami függőséget vált ki, az nem lehet jó befektetés. Az elmúlt napokban 4-5 órákat elemeztem hajnalokba nyúlóan munka mellett, erre az időjárás borítja az egészet, ez a Wimbledon is egyenlőre akkora csalódás számomra hogy hihetetlen.

Visszatérve: A görgetős taktikákban hiszek, szerintem minimális téttel indulva, így érhető el minimális kockázattal és a lehető legjobb eséllyel nagyobb összeg, ezt alkalmazva látok benne reményt mint befektetési lehetőség, de semmiképpen sem megélhetési szintűt.

Árukereső/Lego-szett árváltozás:
Számodra nem elérhetőek a csatolmányok ebben a fórumban.

Bricklink/Lego szett másodpiaci ára:
Számodra nem elérhetőek a csatolmányok ebben a fórumban.

Érdekfeszítő, szuper írás! Köszönöm, hogy megosztottad a gondolataidat @BetTitán! :ok: 

@BetTitán

Az év elején én is szemeztem a LEGO kollekciókkal, néztem amerikai gyűjtőkről videókat Youtubeon. Én alapjáraton imádom, de szerintem sokan vagyunk így vele. Csak maga a tárolással akadnak hosszú távon gondok, meg ugyebár fizikai tárgy, ki van téve a veszélynek.

Bármilyen befektetés szerintem jó, ha éves szinten hoz 8-10%-ot. Persze minél több, annál jobb.

Basszus, a te befektetésed hozama: 560%!

Az inflációval meg nem kell foglalkozni. Most van, aztán majd esik. Attól még a tárgy értékes marad, szóval szerintem vigyázz rá.

Sportfogadás, mint befektetés -szigorúan a "jobban tudom beárazni a reális valószínűséget, mint a többiek versenyszám": A legnagyobb probléma: a mainstream bukik mocskos hamar lekorlátoznak, ha kisebb piacokon jobb vagy náluk. Nagy piacokon, ahol később jönne a korlát, ott meg nem fogsz soha annyit rájuk verni, hogy megérje ezzel tölteni az időt, főleg a mostani kamatkörnyezetben..

Maximum a fogadótőzsdéken valami "kisebb" piacon tudom elképzelni, hogy ebből hosszú távon komoly bevételre lehessen szert tenni.


Idézetet írta: TiB Dátum szeptember 23, 2023, 21:17:43Morzsoljunk el egy könnycseppet az NFT hívőkért  :'(  ;D

https://kiszamolo.hu/mi-ujsag-az-nft-piacon/

Néhányan halálra keresték magukat mások pénzén. A többiek meg..

Az egyik jó befektetési lehetőség az euró.
Természetesen hosszabb távon.