NBA 2022/23

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában


Orlando - Atlanta 135-124
Elnézve a két csapat idei teljesítményét –  valamint azt a nem elhanyagolható tényezőt, hogy a vendégeknél hiányzott Murray és Collins a kezdőből – nyugodtan mondhatjuk, hogy nincs ebben semmi meglepő. Sőt, pont ezt a tippet ajánlottam én is tegnap a sokmilliós napló-olvasóimnak.  ;D

Ami miatt mégis érdemes szót ejteni a meccsről, az az első negyed végeredménye: 50-22.

Tudom, hogy illett volna készülnöm valamilyen statisztikai mutatóval, hogy hány csapat volt képes eddig véghez vinni azt a bravúrt, hogy kijön a pályára "hideg kézzel", majd 12 perc alatt berámol 50 pontot, de nem tettem.

Ami a számokat illeti: mezőnyből 16/25 (64%), triplából 6/10 (60%), büntetőből 12/13 (92,3%). Elképesztő dobóteljesítmény. És mindez úgy, hogy a Magic egyik legjobbja (Paolo Banchero) mindössze 2/7-et (28,6%) hozott össze ebben az első negyedben, amivel az egyetlen ember volt a csapatban, aki 50% alatt dobott. Mi lett volna, ha még ő is jól kezdi a meccset...

Igazából azért is örülök most ennek a teljesítménynek, mert már korábban is akartam szólni egy pár szót az Orlandóról, akik számomra az egyik legérdekesebb csapata a szezon első harmadának, és így legalább jött az apropó, hogy szóba hozzam őket. Korábban nálam egyértelműen ők voltak azok, akik az egyik legesélyesebbek voltak a jövő évi 1/1-es választásra, és sokáig azt is gondoltam, hogy mindent meg is tesznek ezért a pozícióért. Aztán jöttek a meccsek, és egyszerűen nem tudtam rájönni náluk, hogy tulajdonképpen mit is akarnak. Noha gyűjtögették a vereségeket, ahogy ez "elvárható" volt tőlük, de úgy, hogy közben a játékosok egy része kiválóan játszott. Banchero elsőéves létére olyan szezonkezdetet produkál, amit nem sok újonctól lehetett eddig látni. Franz Wagner és a Bol Bol élete szezonját futja eddig. Érthetetlen kettősség. Aztán azt is meg kell említeni, hogy a mérkőzések előtti sérültlistákon az Orlandónál szinte mindig legalább 4-5 játékost találunk (már a kezdetektől), és furcsa mód ezek a sérültek folyamatosan cserélődnek. Mintha a legtöbb játékos mindig csak pár meccset lenne kénytelen kihagyni, majd jön 5-6 meccs, és kezdődik minden elölről. Viccesen fogalmazva: náluk nem a pályán történik a rotáció, hanem a sérültek listáján. Egy idő után már kezdtem azt hinni, hogy talán pont a gyenge szezon összehozása miatt tesz az edző bizonyos játékosokat ki a keretből időről időre, nehogy össze tudjanak szokni és nehogy jó eredményt érjenek el. De ez persze teljesen abszurd lenne. Már csak azért is, mert az Orlando jelenleg 4 győzelmes szériában van (9 zsinórban elveszített mérkőzés után), és ezt a négy győzelmet olyanok ellen sikerült összehozni, mint a Clippers, a Toronto (2-szer) és az Atlanta. Vagyis olyan csapatok ellen, akiktől ha kikapsz, senki nem fog megvádolni azzal, hogy szándékosan veszítettél. Aztán persze az is lehet, hogy úgy gondolkodnak, hogy odahaza (a saját szurkolóik előtt) mindenkivel szemben megpróbálnak nyerni (8 győzelem, 9 vereség), idegenben viszont pihenő-fokozatba kapcsolnak a fiúk (1 győzelem, 11 vereség, a liga leggyengébb idegenbeli teljesítménye).

Szóval tényleg nagyon érdekes csapat a Magic, és kíváncsi leszek, hogy ebből a kettősségből hogyan jönnek majd ki a szezon végére, mert jelen pillanatban nem igazán látom náluk, hogy mi a cél: a rájátszás vagy az utolsó hely.

A Knicks elkapta a fonalat, ebből húznánk hasznot

A Bulls kissé nehézkesen kapta el a szezon rajtját, hiába van három sztár is a csapatban.  Olvasd tovább


#122 december 20, 2022, 23:55:46, HT
Két olyan eseményről szólnék, amiről azt gondolom, hogy egy NBA-s oldalon mindenképpen érdemes szót ejteni.

1. Jokic
Kezdem a "szimpatikusabb" témával. A szezon elején azt jósoltam, hogy Jokic idén nem lesz harcban az MVP címért, sőt, azt gondoltam, hogy sokkal visszafogottabban fog majd játszani, mint az előző szezonban, ahol szinte minden Denver meccsen lenyomott egy ún. "one-man show"-t. Ezt természetesen arra alapoztam, hogy míg tavaly szinte mindenki lesérült mellőle, addig erre a szezonra visszatért Murray, M. Porter Jr., sőt jött Caldwell-Pope, Bruce Brown, pluszban még ott van a csapatban Gordon, Jeff Green stb., úgyhogy biztos voltam benne, hogy szerb barátunk alaposan visszavesz majd a tempóból, hagyja a többieket érvényesülni, és mire eljutunk majd a rájátszáshoz (és már mindenki hulla fáradt a hosszú szezontól), akkor jön majd ő, és csodát tesz. És egyébként így is indult mindent. Legalábbis Jokic részéről. Az első 13 fordulóból egyszer tudott mindössze felmutatni egy 31 pontos teljesítményt, de ettől függetlenül nem igazán erőltette meg magát. Ezt követően 3 mérkőzést pihent (pontosabban fogalmazva: kimaradt a keretből), majd – mint aki észrevette, hogy nélküle ebből nem igazán lesz rájátszás – elkezdett végre úgy játszani, ahogy tavaly. Az utolsó 13 meccséből már 8-szor lépte át a 30-as ponthatárt, és ezen kívül is elképesztő statisztikákat kezdett el hozni.

Az utolsó 13 meccsének számai: 29,6 (pont), 12,4 (lepattanó), 9,1 (assziszt), 2 tripla-dupla, 10 dupla-dupla.

Az utolsó meccsen pedig láthattunk tőle egy döbbenetes 40/27/10-es tripla-duplát.
Kicsit olyan érzésem támadt, mint aki rádöbbent arra, hogy nélküle ebből nem lesz idén play-off. Mindenesetre ennek az utolsó 13 meccsnek is köszönhetően a Denver már a 2. helyen áll Nyugaton.

2. Kemba Walker
És akkor jöjjön a másik téma, ami nekem már nem annyira "kellemes".
A Dallas november 28-án leigazolta egy évre Kemba Walkert. Azt a Walkert, aki alapvetően nem (lenne) rossz játékos, viszont az elmúlt években – talán nem véletlenül – sehol nem sikerült sátrat vernie, és mintha minden csapata próbált volna megszabadulni tőle. Én igazából akkor kezdtem el figyelni őt, amikor 2019-ben a Bostonhoz szerződött. Természetesen előtte is láttam a statjait a Charlotte játékosaként, és azt gondoltam, hogy erősítést fog jelenteni a Celticsnek. Aztán később akkor romlott meg nagyon a viszonyunk, amikor többször is miatta ment el a szelvényem, pontosabban az elképesztően önző játékán. Azóta nem igazán kedvelem őt. Két éve a Knickshez igazolt, de ugyanott folytatta, ahol előzőleg abbahagyta, úgyhogy ott sem sikerült nagyon megkedveltetnie magát. Ezek után nem tudom, hogy Dallasban mit várnak tőle, illetve hogy miért érezték úgy, hogy pont rá van szükségük. De lehet, hogy csak azért igazolták le, mert látták, hogy miután távozott Bostonból, sokkal jobb lett a Celtics, majd miután távozott New Yorkból, sokkal jobb lett a Knicks. Vagyis lehet, hogy Dallasban is már a távozását várják.  ;D

Mindenesetre érdekes, hogy míg Wood továbbra is azért szenved, hogy kapjon a meccseken 25-30 percnél többet is, addig Walker már a 3. mérkőzésén 42 percet volt a pályán. És hogy egy rossz indulatú megjegyzéssel zárjam soraim: eddig 4 meccset játszott a Mavericksben, és abból 3-szor kikapott a csapat.

Elsőhöz röviden, szerintem Joker mostanra pihente ki az Eb-t, innentől sima lesz a PO a Denvernek, talán még jót is fog tenni nekik ez az egész, idén végre tényleg ott lehetnek a legjobbak között.

Másodikhoz... Nem értettem az egészet, minek hozták őt? Oké, minimumért Campazzo helyére, de akkor sem állt össze. Egy Doncic, Dinwiddie és a többiek mellé minek még egy iso-játékra született Walker? Ami aggasztó, egyre több időt tölt a parketten, tehát komolyan számolnak vele úgy, hogy védekezni nem tud, triplát ilyen 25-30%-kal dob, ennyi erővel visszahozhatták volna bárkit a ligába... vagy, ha úgy adódik, akkor cseréljenek Vezenkovért és hozzák át tavaszra, de ne ezt a hulladék embert kelljen nézni. Ráadásul ő mindenhol bomlasztó személy volt. Nem is írom tovább, mert csak felidegesítem magam.  ;D

Kedves Pozzato barátom! Itt az év vége, jönnek az ünnepek, úgyhogy eljött az idő az összegzésre.

Először is köszönöm egész évi szakmai hozzászólásaidat, amit egyébként nagyon komolyan is gondolok, mert amellett, hogy érdekesek, ráadásként segít is gyakran megérteni olyan dolgokat egy-egy csapattal kapcsolatban, amik egy átlagos szurkolónak (mint én) néha teljesen érthetetlenek. És ami a legfontosabb, hogy ezek sokszor igenis segítenek a fogadásoknál is. Ugyanis minél többet tudok egy csapatról, minél jobban ismerem őket, annál könnyebb tippelni rájuk. És ezek most nem valamiféle "nyalizási" közhelyek az irányodba (értelme sem volna, hiszen semmi hasznom nem származik belőle), egyszerűen csak tényleg sokra értékelem a csapatokra való rálátásodat. És ha valaki érdekességekkel tud szolgálni nekem, annak én mindig hálás leszek.

Viszont aminek a legjobban örülök, az az, hogy az utóbbi években azt vettem észre, hogy nagyjából hasonló a szimpátiánk a játékosok irányába. Erre most rá lehetne fogni, hogy ez evidens, hiszen vannak szimpatikus és vannak tapló játékosok. De én ennek ellenére azt vettem észre, hogy szerencsére még a megosztó sztárok tekintetében is hasonló az ízlésvilágunk, ami sokkal egyszerűbbé teszi itt az oldalon való kommunikációt. Már csak azért is, mert nem kell attól tartani, hogy megbántjuk a másikat azzal, hogy esetleg a kedvencét szapuljuk.  ;D  Arról nem is beszélve, hogy mennyire jó dolog egymást túl licitálva szidni olyanokat, mint Green vagy Kemba Walker.  ;D

De ugyanígy hálás vagyok azoknak is, akik bár csak ritkábban csatlakoznak be ide az NBA-s fórumhoz (gondolok elsősorban olyanokra, mint MessiÁs, oakland23, curpy82), de nekik köszönhetően mégis jó látni, hogy nem csak egy kétszemélyes párbeszéd folyik itt.

Egyszóval tehát köszi így év végén mindenkinek mindent, és kellemes ünnepeket nektek!

:beerchug:

Örülük a konstruktív beszélgetéseknek, új témáknak, egy-egy hasznos infónak, amiből szerintem a témába benézők is tudnak profitálni. Mondok egy közeli példát: leírtad, hogy Jokic jól teljesít, aki figyelt, az pakolhatja mondjuk Jokic pontjait/lepattanóit/gólpasszait.

Fontos, hogy legyen párbeszéd, többeket is írásra késztessen (akár vitára), mert manapság azt veszem észre, hogy legyen magyar vagy akár külföldi fórum, de egyre kevesebb a hozzászólás, emberek magukba fordulnak, ami nem jó. Több olyan oldal "szűnt meg", aminek csak olvasója voltam, de mindig volt egy-egy hozzászólás, ami érdekes volt, de ma már ez sincs, sajnos.

Ha pedig csak egy ember tippjeit akarjátok megfogadni, akkor legyen az LeBroné, hiszen ő már 2010 óta hallgatja a Migost! A tippeknél pedig figyeljetek a körülményekre, ne járjatok úgy, mint Daymond Green az alábbi videóban! Kellemes ünnepeket mindenkinek!  :beerchug: 


Hát igen, Draymond Green... micsoda passz volt.  ;D  ;D  ;D
De ne bántsuk szegény, inkább lássuk meg benne a pozitívumot. Vagyis azt, hogy emlékezett rá, hogy egy korábbi meccsen állt ott valaki – a pálya azon pontján – a csapatból.  ;D  ;D  ;D

És ha már a GSW jött szóba, akkor nézzük a hajnali "rangadót":

Brooklyn Nets - Golden State Warriors (félidőben) 91-51

Nem tudom, hogy az NBA-ben számít-e a presztizs (vagy a mundér becsülete), de azért egy GSW nem nagyon engedhetné meg magának, hogy az egyik legjobbját (Irving) nélkülöző Brooklyn félidőben már 40-nel vezessen ellenük, ráadásul úgy, hogy 91 pontot dobnak ellenük 24 perc alatt! Ez minősíthetetlen!
Az igazsághoz persze hozzá tartozik, hogy a vendégeknél nem lépett pályára Curry, Thompson és Wiggins, de a Warriors nem egy Spurs, ahol ha kiesik a három legjobb játékos, akkor máris jöhet az összeomlás.

Csak egy példa a sok közül: 2022. november 11.: New Orleans - Portland 95-106
A vendégeknél nem játszott Lillard, Nurkic, valamint a 7.-ként draftolt Sharpe, és mégis győztek a Netsnél komolyabb játékerőt képviselő Pelicans otthonában. Pedig a Portland nem rendelkezik olyan második sorral, mint a GSW, ahol a három hiányzó távollétében találunk még olyan játékosokat, mint Poole, Wiseman, Looney, Kuminga, Green stb. Ráadásul itt lett volna az alkalom sokak számára, hogy bizonyítsanak, de nem éltek a lehetőséggel. Az egyetlen, akit kiemelnék, az Wiseman, aki tavaly sokáig sérült volt, és bár idén egészségesen tért vissza, nem igazán kapott eddig túl sok játékidőt (sőt, a mérkőzések több mint felében még csak pályára sem léphetett). Ő volt az egyetlen, akiben égett ezúttal a bizonyítási vágy, és 27 perc alatt úgy dobott 30 pontot, hogy 12/14-es dobáshatékonyságot tudott felmutatni. Az ő játékának mindenképp örülök, mert sokkal jobbnak tartom annál, mint amennyire Steve Kerr számít rá.

És ha már úgy is szóba került a GSW, akkor nem tudom megállni, hogy ne tegyem szóvá, hogy mennyire "érdekes" idén a Warriors. Hazai pályán mindössze 2 vereségük van, amivel – a Memphisszel és a Clevelanddel holtversenyben – ligaelsők, vendégként viszont 3 győzelemmel – a Houstonnal holtversenyben – ligautolsók. Ez teljes agyrém egy olyan regnáló bajnoktól, akik játékosállományban tavaly óta semmit sem gyengültek (sőt, ha csak a már említett Wiseman visszatérését veszem, akkor még erősödtek is). Szinte hihetetlen, hogy még azoknak a csapatoknak is több idegenbeli győzelmük van, akik valószínűleg a jövő évi első választásra hajtanak (elég csak a Detroitot vagy a Charlotte-ot említeni).

Keleten a hazaiak győzelmében van érték

Két tippet is hoztunk a magyar idő szerint szombat hajnali NBA kínálatból.  Olvasd tovább


Idézetet írta: HT Dátum december 23, 2022, 01:53:38Brooklyn Nets - Golden State Warriors (félidőben) 91-51

És ha már úgy is szóba került a GSW, akkor nem tudom megállni, hogy ne tegyem szóvá, hogy mennyire "érdekes" idén a Warriors. Hazai pályán mindössze 2 vereségük van, amivel – a Memphisszel és a Clevelanddel holtversenyben – ligaelsők, vendégként viszont 3 győzelemmel – a Houstonnal holtversenyben – ligautolsók. Ez teljes agyrém egy olyan regnáló bajnoktól, akik játékosállományban tavaly óta semmit sem gyengültek (sőt, ha csak a már említett Wiseman visszatérését veszem, akkor még erősödtek is). Szinte hihetetlen, hogy még azoknak a csapatoknak is több idegenbeli győzelmük van, akik valószínűleg a jövő évi első választásra hajtanak (elég csak a Detroitot vagy a Charlotte-ot említeni).

Nekem egyre kevésbé szimpatikus ez a csapat, sőt, most már egyre inkább hiteltelen Steve Kerr is, pedig régebben felnéztem rá. Lehet rossz irányba gondolkodom, de ami Bazska legújabb videójában volt (San Francisco út), nekem ott rögtön eszembe jutott az a podcast, amit pár hónapja hallgattam a GSW-ről. Ott elmondta az egyik szakértő, hogy a Warriorsnál most már a marketing a legfontosabb, új stadion kész, felépítve egy franchise, legendáik vannak, innentől elég a hazai meccsekre koncentrálni, onnan kell hozni a nagy pénzeket.

És ahogyan Bazska is mutatta, temérdek termék a shopokban, óriási GSW-üzletek, most termelik meg a luxusadót, ezért is mennek rá ezekre a meccsekre, ezért sem érdekli őket az idegenbeli túra... Ez szerintem szánalmas, szóval egyetértek, minősíthetetlen a csapatuk...

NBA és a karácsonyi tradíció

A 75 éves múltra visszatekintő hagyomány, idén is kiemelkedő meccseket hozhat nekünk az ünnepekre! Olvasd tovább


A karácsonyi sportpangás alatt még egy olyan koca NBA rajnongónak is egészen kiváló csemegének tűnik az emberi időpontban kezdődő (20:30) Dallas - Lakers meccs :ok:

Úgy látom olyan 3 tizedet esett a Mavericks szorzója. Mi ennek az oka szakik? Sima hazai lesz?

A harcosok az első karácsonyukra készülő medvebocsok ellen!

A Memphis Grizzlies újoncként debütál a karácsonyi programban, kinéz nekik egy hatalmas pofon? Olvasd tovább



Idézetet írta: Latzka Dátum december 24, 2022, 19:06:36A karácsonyi sportpangás alatt még egy olyan koca NBA rajnongónak is egészen kiváló csemegének tűnik az emberi időpontban kezdődő (20:30) Dallas - Lakers meccs :ok:

Úgy látom olyan 3 tizedet esett a Mavericks szorzója. Mi ennek az oka szakik? Sima hazai lesz?


Ha rosszindulatú akarnék lenni (ami Karácsonykor nem szép dolog), akkor azt mondanám, hogy azért esett a Dallas szorzója, mert a november végén szerződtetett Kemba Walker (végre) megsérült, így elvileg semmi sem állhat a hazai győzelem útjába.

Az igazat megvallva viszont nem tudom, hogy miért lettek ennyire esélyesek Doncicék. Az oddsmesterek valószínűleg mérlegeltek, csináltak maguknak egy kis pro-kontra táblázatot, és mivel – papíron – minden a Dallas sikerére utalt, így fixre vették a találkozót. A Dallas hazai pályán játszik, Doncic már az előző meccsen is űr-kosárlabdát mutatott be (50 pont, 8 lepattanó, 10 assziszt, 17/30-as dobásmutató, 6/12 triplából), míg a vendégeknél hiányzik a csapat legjobbja, Davis. Szerintem ez a három dolog (plusz a Lakers nem túl dicsőséges 13. helye Nyugaton) bőven elég volt ehhez a szorzóhoz.

Én azonban senkinek nem tudnám jó szívvel ajánlani ezt az 1,3-as odds-ot. Nem csak azért, mert idén elképesztően sok meglepő eredmény születik, hanem mert a Dallas sem úgy szerepel ebben a szezonban, ahogy elvárható lenne tőle. A 17-16-as mutatójuk is jól tükrözi, hogy szinte bárki ellen játszanak, ugyanúgy benne van a meccsben a győzelem is, mint a vereség. Pedig minél többet nézegetem a csapat keretét, annál inkább azt érzem, hogy ennél sokkal többre lennének képesek. Ha csak a játékosok tudását nézzük, akkor szerintem a Doncic - Dinwiddie - Wood - Hardaway - Finney-Smith ötös nagyon komoly játékerőt képvisel, és a kispadon is találunk olyan játékosokat, akik bármikor bevethetők. De valahogy ez a Dallas nem akar összeállni. Olyan vereségeket szenvedtek el idén a Detroittól, a Houstontól, az Oklahomától, a Washingtontól, az Orlandótól (tőlük többször is), amik nem férnek bele, és nagyon fognak hiányozni a végelszámolásnál.

Bár szerintem az sem fér bele egy Dallas szintű csapatnál, hogy egy meccsen a legjobb dobójuk közel 5-ször annyi pontot dobjon, mint a második legjobban teljesítő játékos (lásd előző mérkőzés). Ez nem "egészséges". Valahogy jobban meg kellene oldani csapaton belül a "közteherviselést".

Ami a Lakerst illeti, Jamest olyan szinten nem érdekli a csapat sikere, hogy az már bántó. Ahogy többen is elmondták korábban, ő már kizárólag az egyéni csúcsokra hajt. És ezt már tavaly is lehetett látni, ezért is érthetetlen, hogy miért asszisztálnak ehhez a csapat legfelsőbb döntéshozói. Persze ismerem én is az olyan szavakat, mint "marketing", "pénz", "tévéközvetítés", "mezeladás" stb., amit LeBronnal könnyebb megvalósítani, de ettől még rossz látni, hogy milyen szintre süllyedt az NBA egyik legikonikusabb alakulata.

Szóval ki fog nyerni? Valószínűleg a Dallas – mivel ők az esélyesebbek –, de ilyen szorzóval nincs értelme sok pénzt tenni rájuk. Viszont ha igazak az előrejelzések, és a karácsonyi meccseket valóban arra használják a sztárok, hogy megmutassák a világnak (és a rengeteg tévénézőnek), hogy mit is tudnak valójában, akkor én máris megtettem egy olyan szelvényt (persze csak kis pénzért), amin Doncic és LeBron is kiemelkedő teljesítményt nyújt.

Doncic 39,5 pont felett (5,25) + LeBron 37,5 pont felett (4,9) = 23-as szorzó.
Vétek volna kihagyni.  ;D

Amiket @HT is említ, azokon kívül még ott lehet az is, hogy maga a Király is sérüléssel bajlódik. Nem elég, hogy AD megint kiesett (nélküle 2-5-re állnak, megverték a kiemelkedően jó Wizards - Spurs duót  ;D ), de James is szokásosan a probable státuszban van a bokája miatt. Nincs olyan meccs, amikor 100%-os állapotban lenne, most sincsen. Ennek ellenére szinte biztosan kezdeni fog, hiszen rekordot dönthet, ráadásul neki a karácsonyi meccs az presztízs. Szóval simán benne van a két véglet: 35 pont felett szór vagy az, hogy szenvedő játéknál sántikálva lejön, hogy ő mindent megpróbált, de mondjuk csak két negyedet bírt (és addigra már megy a Dallas 20-30 ponttal)... Láttunk már ilyet, ráadásul a Lakers AD nélkül szeret ilyen 15-25 pontos zakókba belefutni. Doncic meg amilyen őrült, lehet nyom egy Bernard Kinget karira, mert a Lakers védekezése minden, csak nem jó.