Foci globalizáció - megérte?

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában


Idézetet írta: robmiller Dátum október 25, 2017, 20:56:59
Istenem...szakadok  ;D ;D ;D Ez hatalmas! Na ezt a feelinget nem adja vissza sosem a külföldi foci. Ezek örök történetek, amit barátokkal éltek át, s jópár év múlva hozza a nosztalgiát. Véleményem szerint ezt külföldi csapat esetében nem lehet olyan szinten elérni, mert jó ha kijutsz évente 2-3-szor, márha van aki kijut.

Erre is próbáltam utalni, hogy nem tagja az illető annak az etnikumnak, közösségnek, identitásnak...és itt most nem feltétlenül a huligaznizmust kell érteni ezalatt...mindenesetre megnéztem volna ezt az akciótokat Pisti!  ;D
És tudod mi ebben a legszebb? Hogy nem tettem hozzá, nem vettem el belőle ez így történt!  ;D :ok:
És még egy adalék, csak hogy érzékeltessem azt a generációt. Mint írtam hárman voltunk az ecsedi betyárok. Este csörög a telóm, "Frici" hív. Ő volt az egyik a triumvirátusból és nem mellékesen másodállásban Ő is Fradista. Sajnos évek óta elkerült Kisvárdáról, de telefonon tartjuk a kapcsolatot. "Szia Pisti! Voltál a meccsen? Tényleg megvertük a Fradit?" Érted a lényeget?? Fradista, de megvertük a Fradit, tehát előjött a kisvárdai érzelem. Így nőttünk fel, ilyen szenvedélyesen, ilyen érzelemdúsan szeretve a kedvenceket. Ezt szerintem sem tudja kiváltani egy külföldi klub szeretete.

Pomázi srácok sem a biszem-baszomon nevelkedtek :)
fotó / Hungarian Fanatics facebook @magyarszurkolok
2017.10.21. Megye II. / 5.liga Pilisszentiván - POMÁZ


Idézetet írta: Várda64 Dátum október 25, 2017, 20:53:26
Történt volt ugyanis, hogy amikor napvilágra került a párosítás, akkor nagyon sok kisvárdai születésű kisvárdai szurkoló kijelentette, hogy irány a vendégszektor. Hogyan lehetséges ez? Mi ennek a jelenségnek az oka kicsiben, nagyban? Ezt próbálta meg elemezni a cikkben robmiller barátunk a saját szemszögéből.  :ok:


Ha ez az alapgondolata a cikknek, akkor ennek azért nem sok köze van a globalizációhoz, mert itthon akkor is a Fradi volt a messze legnépszerűbb csapat az egész országban, mikor még nem nézhettük C.Ronaldot heti kétszer a tévében.  :)

A foci és a sport sokáig olyan "gladiátorviadal" volt, ahol a szűkebb közösségünk vagy éppen a nemzetünk képviselői lényegében értünk küzdöttek.
Ahogy megszűntek a határok konkrétan és képletesen is, úgy veszítenek ezek a csaták is a "háborús" jelentőségükből és marad a szórakoztató funkció. (még ha ezt nem is minden meccsen érezni.  :)  )
Nem csak a játékosok állhatnak tovább egy szezon múlva, hanem mi is lakhatunk holnap már két országgal arrébb.

Pont ezért szerintem a jó foci sem elég már ahhoz, hogy érzelmileg jobban kötődjenek az emberek a helyi csapatokhoz.
A mostani elkötelezett szurkolóknál sem "racionális" alapon alakult ez ki, nem a jó foci miatt szoktak rá a Kisvárda meccseire az ottani szurkerek sem. Egyáltalán egy törzsszurkolót érdekel, hogy milyen az aktuális nívó?!   :)

Magyarországon elég nehéz is elképzelni olyan minőségi ugrást, ami nézőszám növelő lehet.
pl. az MTK amikor a BL-be jutásért küzdött 2-3 éven keresztül és tényleg jó focit játszott, akkor sem volt rájuk kíváncsi senki. Volt még olyan BL selejtezőjük is, amit végül egy tv csatorna sem adott. Vagy a Debrecen is már rég leadta azt a nézőszámot, ami a bajnokcsapat-korszakban volt jellemző. Aki a jó foci miatt jön, az rossz focinál lelép.   

Egyszerűen egy határok nélküli világban túl nagy a konkurencia. Ha a sportot szereted, már akkor is mehetsz olasz meg spanyol bajnokikra is, de nézheted helyben a kispályás amatőr meccseket.
(...Ahol sokkal több az esemény és sokszor a hajtás is nagyobb.)

Hja és a közegnek sem ártana a változás. Amíg focimeccsre menni nem a családok programja nálunk, addig nyilván egyre kevesebb gyerek fog rákapni a meccsek látogatására itthon is.
(nem kell ahhoz nagyon finnyásnak lenni, hogy ne akarj koszos székeken ülni bepálinkázott úriemberek társaságában a családoddal és akkor a mosdók állapotáról még nem is beszéltünk.    :P  )

Azt nem tudom, mennyire rossz ez, a helyi csapatnak nyilván, mert veszít a bázisából, de szerintem az igazi lokálpatrióták kevésbé mobilisak az élet más területein is, pl. nehezebben költöznek arrébb 50 km-rel egy másik munkahely vagy egy csaj miatt. Ilyen szempontból az ilyenfajta ragaszkodás tényleg szemben állhat az általános nyitottsággal.

Érdekes azt is nézni, miként alakulnak ki a XXI. században érzelmi kötődések csapatokhoz.
Tágra nyílt szemekkel nézem, felnőtt emberek miként lesznek NFL csapatok "örökös" szurkolói.
Egy focimeccsen elképzelhetetlen lenne, hogy a riporter szimpátiájáról szól a fél meccs, de nálunk az NFL-nél még ez is belefér.   ::)
Hogyan és miért jutottunk el odáig, hogy egy távoli ország hazai gyökerek nélküli sportága a rajongás tárgya?
Ez az igazi globalizáció, mert itt még a sportágat is lecseréljük a tv hatására.

Egy gyerkőc felvesz egy C.Ronaldo mezt, mikor focizni vagy szurkolni megy, de ugyanezt megteszi apa vagy nagypapa is egy nfl mezzel, mikor a tévé előtt sörözik.   :P


#18 október 27, 2017, 09:41:52, robmiller
Idézetet írta: Knapp Dátum október 27, 2017, 09:07:20

Ha ez az alapgondolata a cikknek, akkor ennek azért nem sok köze van a globalizációhoz, mert itthon akkor is a Fradi volt a messze legnépszerűbb csapat az egész országban, mikor még nem nézhettük C.Ronaldot heti kétszer a tévében.  :)

Az alapgondolata nem ez, pusztán ennél a belső szerkesztői eszmecserénél osztottam meg a véleményemet. A legnyomósabb alapgondolat, az a közösségi oldalakon tapasztalt számomra negatív jelenség. Kb. a magyar-portugál meccs ütötte ki nálam a biztosítékot, ahol többen is írták, hogy Ronaldo miatt a vendégeknek szorítanak a nemzeti 11 helyett. Hát ettől még most is hányok...

Teljesen jól látod a jelenséget Knapp az NFL, lokálpatriotizmus terén. Bár mondjuk én annak tartom magam, mégsem okozott gondot lekötöznöm Pécsre 7 évre egyetem miatt, illetve a jövőben Nagybörzsönyben szeretnék letelepedni majd, ha összejön, ami azért mégsem Vác. Szóval azért a lokálpatrióta lehet mobilis ha szűk földrajzi környezeten belül marad hosszútávon, vagy sűrűn látogat haza.

És leírtad a kulcsmondatot, amitől rosszul vagyok: "Ez az igazi globalizáció, mert itt még a sportágat is lecseréljük a tv hatására." Egyszerűen nem tudok azzal azonosulni, hogy valaki beül a masina elé, és egy több 1000 km-re lévő csapatnak szurkol mezben! Hát ha valakinek ez elég örömforrás az borzalmas. Valahogy nekem a rajongás, szurkolás összekapcsolódik a meccsrejárással, közösséggel. Hogy együtt idegeskedtek, együtt örültök, ha megy a csapatnak. A meccs végén a játékosokkal lepacsizás, utána akár 1-2 sör bedobása a srácokkal.

Ami nálam a tévé előtt kimerül az max. halvány szimpátia, hogy ha meccset nézek, mert nincs jobb dolgom, akkor általában gyengébbnek "szorítok", vagy semlegesként egy jó adok-kapok meccset remélek. Ugyanez van a darts terén is. Pozzato kérdezte anno, hogy miért volt Peter Wright a profilképem, amikor a darts sem itt van, és mégis követem. Igen, csakhogy Peter Wrighttal én szimpatizálok, de nem szurkolok neki. A szimpátiám oka pedig, hogy becsülöm benne nyilatkozatai alapján az alázatosságát, és tiszteletét vetélytársai iránt, illetve az asszony miatt is megkedveltem, aki elkezdett neki szorítani az egyik VB-n a karácsonyfás szakálla és egyedi megjelenése miatt. De nálam a szimpátia kimerül abban, hogy ha éppen játszik, és belefutok megnézem, és szorítok neki, de van, hogy ha nincs időm, akkor van, hogy hónapokig nem látom egyik meccsét sem, s nem is zavar. Illetve ha kikap, nem bosszankodom normális keretek közt, hanem vállrándítással elintézem, hogy máskor összejön.

Pl. egy Vác vagy egy magyar válogatott esetében azért mélyebb érzelmek dolgoznak bennem, ami már szurkolás, s nem szorítás vagy szimpátia kategória. Ezek esetében tudok többes szám első személyben beszélni, mert hétről, hétre érzem, hogy ennek a közösségnek a tagja vagyok! Sőt, azt mondható aktív tagja....ebből a szempontból sosem fogom megérteni tehát, hogy van aki ugrál otthon egyedül, vagy 3-4 emberrel a fotelben, nappaliban, mert egy másik ország külföldi csapata, magyar játékosok nélkül nyer egy meccset, s utána T/1-es számban beszél. Remélem az az illető aki a Realnak, Barcanak, MU-nak, Juvénak stb. "szurkol" ( ;D), legalább a kedvenc csapata nyelvét tanulja bőszen, hogy ha egyszer kijut, legalább a szurkolótársaival meg tudja értetni magát.

De biztos ezt is rosszul látom..:)

Ha jól értem, akkor nem minősül "Ronaldo-szopásnak" az, ha magyar nemzetiségű focistának szurkol az ember, viszont már "Ronaldo-szopásnak" minősül az, ha külföldi focistának szurkol az ember. Azaz: egészen pontosan az a "Ronaldo-szopás" függvénye, hogy magyar vagy külföldi focistáról van-e szó. Jól értem?

És ha véletlenül mégis igen, akkor az lenne az újabb kérdésem, hogy ez a "Ronaldo-szopás" a külföldi magyar focistákra is vonatkozik-e? Vagy rájuk már nem? És vannak ők is legalább annyira magyarok - például az erdélyi magyarok, a vajdasági magyarok, a felvidéki magyarok vagy a kárpátaljai magyarok - , mint a magyarországi magyarok?

Egy újabb kérdés: "Bölöni-szopás" az, amikor egy 9-10 éves Marosvásárhelyen élő és magyar nemzetiségű kisfiú, azért szurkol a marosvásárhelyi élvonalbeli focicsapatnak, mert ott játszik kedvenc labdarúgója? (Az a Bölöni László, aki időközben az erdélyi magyarság leghíresebbjei közé emelkedett.)

Ez esetben ugyanis az a helyzet, hogy amennyiben a "Ronaldo-szopás" (a példában: "Bölöni-szopás") tényleg csakis arról szól, hogy magyar vagy külföldi focista-e az illető labdarúgó, akkor bizony jelenleg az a tény, hogy Magyarország és Románia között országhatár van. És Marosvásárhely nem Magyarországon van.
:beerchug: :beerchug: :beerchug:

En csak annyit fuznek hozza ,h ha egy ember erzelmileg kotodik egy csapathoz legyen az nem magyar csapat, az nem baj szerintem  , vagy csak peldakent megemlitem gyermekkoromban igen en is az ASA nak majd a Steauanak szurkoltam Boloni, Ienei Imre, Lacatus, Balint miatt igaz az utolso ketto nem beszel(t) magyarul de akkor meg men tudtam  :D. es hihetetlen szep elmenyek es emlekeim vannak  tv, vagy radio kozvetitesek altal. A MU pedig utanna alakult , globalizacio termeke, :) de igen is tudok maximalis hofokon egni pl. Valencia badasain , vagy Felaini kreativitasan. Sokan vagyunk es sokfelek, en elfogadom ,h vannak olyan emberek mint te robmiller.

Általában a kedvenc csapatunk tagjaihoz, legyen az a Fradi vagy a Denveri Mustángok kb. ugyanannyi közünk van az életben: semennyi.    ::)
Ilyen szempontból választhatom bármelyiket kedvencemnek.

Te is leírod, robmiller, hogy a helyszíni élmény és a közösséghez tartozás a fontos, azaz valójában tök mindegy, hogy ez milyen sportág és mit csinál a csapat. Ha a női röplabdázóké lenne a város legnépszerűbb csapata, akkor oda járna a "kemény mag".
A győri női, veszprémi férfi kézisek vagy a fehérvári korisok is 1-2 évtized alatt építettek rajongótábort helyben és országosan, s bizony ehhez hozzájárult az egyre gyatrább focink is.

Ugyanakkor a tv-t nézők többségének nem adatik meg, hogy a saját településén színvonalas és/vagy izgalmas meccseket láthasson bármilyen sportágban is, pedig a vágy valószínűleg sokakban megvan erre.

Szerintem szívből szurkolni kicsit olyan, mint örökre naiv gyereknek maradni.
Van jó oldala, ha nem nőjük ki, de ha valaki nem akar komolyan idegeskedni vagy nem tud már tiszta szívből szurkolni a csapatának, az is érthető.
Mindenkinek egy élete, azaz korlátozott ideje van, amit a meccsre járáson kívül annyi mindenre el lehet bszni.    :)



Újfent csak köszönöm a meglátásaitokat, mert lehet tényleg, olyan szemmel kéne néznem ezeket a megnyilvánulásokat, mint ahogy ti, s nem feltétlen a rosszat látni benne hirtelen, hanem a mélyére gondolni. Csabax nem tagadom, te most megfogtál, mert ilyen aspektusból nem közelítettem meg a jelenséget.

Sunik, én is elfogadom, hogy van ez a jelenség, és azt, hogy kiakadtam, ne értsétek úgy, hogy felment vérnyomással őrjöngök ezen. Egyébként a cikk megírása nem az én ötletem volt, tehát ez nem egyfajta szemlélet-megdöntő lázadás akart lenni, hanem a szerkesztő-társak érdekesnek találták, hogy így gondolkodom, s kérték, hogy dióhéjban - mert gyakorlatilag 1000 szavas cikkel pusztán vitaindítónak volt jó a főoldali poszt - foglaljam össze, mit gondolok erről a témáról. Azt sejtettem, hogy nem sokan értenek egyet, de mégis vállalkoztam rá, mert a véleményeitek alapján egyfajta önvizsgálatnak is jó dolog ez az eszmecsere! :)

Idézetet írta: robmiller Dátum október 27, 2017, 15:55:43
Egyébként a cikk megírása nem az én ötletem volt, tehát ez nem egyfajta szemlélet-megdöntő lázadás akart lenni, hanem a szerkesztő-társak érdekesnek találták, hogy így gondolkodom, s kérték, hogy dióhéjban - mert gyakorlatilag 1000 szavas cikkel pusztán vitaindítónak volt jó a főoldali poszt - foglaljam össze, mit gondolok erről a témáról.
Jól tették.

Nálunk általában a globalizáció abban nyilvánult meg, hogy a helyi divatdrukkerek az aktuális BL-győztes mezét vásárolták meg a piacon. De tényleg. Szerdán volt a BL-döntő, csütörtökön már árulták a menő mezt/sapkát/nyavalyát.

CR-hez annyit szólnék, hogy addig oké, ameddig egy gyerek a róla címkézett mezben jár, mert tetszik mondjuk a játékstílusa, hozzáállása a sporthoz stb. Akkor van gáz, ha azért jár CR-es mezben mert tetszik a sérója, meg a legújabb barnulása.  :D Sajnos a közösségi szarokon manapság már ez a lényeg. Nekem furcsa, gyerekeimnek majd lehet megszokott lesz, meg menő...ki tudja.

Én, mint Milan szurkoló elmondhatom, hogy engem is lázba hozz mondjuk egy Juve, vagy Inter elleni rangadó, de azért van egy határ. Inkább maradok a szimpátiánál és teljesen egyet értek robmillerrel, hogy olyan szurkoló soha nem lehetek, mint pl. egy milánói.

Utóbbi időben helyi kosárlabda meccsekre jártunk, s az a hangulat valahogy kihozza az emberből az állatot, s tényleg elhiszed, hogy te vagy az a plusz erő ami a csapatot a győzelemre vezeti.

Egyébként nagyon jó kezdeményezés a téma. Gyertek még hasonlókkal.  :beerchug:

Idézetet írta: Milan Dátum október 27, 2017, 17:07:52
CR-hez annyit szólnék, hogy addig oké, ameddig egy gyerek a róla címkézett mezben jár, mert tetszik mondjuk a játékstílusa, hozzáállása a sporthoz stb. Akkor van gáz, ha azért jár CR-es mezben mert tetszik a sérója, meg a legújabb barnulása.  :D Sajnos a közösségi szarokon manapság már ez a lényeg. Nekem furcsa, gyerekeimnek majd lehet megszokott lesz, meg menő...ki tudja.

Úgy néz ki egyre gondoltál Berbatovval :D

"They try to imitate the hair, the clothes, the cars, the tricks. I try to tell them how hard Cristiano Ronaldo trained in training and after training. He only wanted to be the best. Everything else came after".

http://www.mirror.co.uk/sport/football/news/berbatov-lionel-messi-cristiano-ronaldo-11417685?ICID=FB_mirror_MF

#26 október 31, 2017, 08:45:29, robmiller
Egy érdekes eszmefejtés, bár itt most nem a foci, hanem a kézilabda van terítéken, de azért kitér ő is rendesen az általam felvázolt jelenség árnyoldalaira. Hogy az íróját Csurka Gergelyt idézzem: "Lehet utálni ezt az egészet, de ettől még áll: eszi, nem eszi, nem kap mást. És jó, ha tudjuk: kellően sokan fogyasztják ahhoz, hogy úgy tűnjön, teljesen rendben van így ez az egész."

Kiszorítósdi - Csurka Gergely publicisztikája

Forrás: NSO

Idézetet írta: robmiller Dátum október 31, 2017, 08:39:41
Egy érdekes eszmefejtés, bár itt most nem a foci, hanem a kézilabda van terítéken, de azért kitér ő is rendesen az általam felvázolt jelenség árnyoldalaira. Hogy az íróját Csurka Gergelyt idézzem: "Lehet utálni ezt az egészet, de ettől még áll: eszi, nem eszi, nem kap mást. És jó, ha tudjuk: kellően sokan fogyasztják ahhoz, hogy úgy tűnjön, teljesen rendben van így ez az egész."

Kiszorítósdi - Csurka Gergely publicisztikája

Forrás: NSO
Egyetértek!
És tényleg az idő elteltével egyre inkább igazabb az általad is idézett dolog, miszerint: "Lehet utálni ezt az egészet, de ettől még áll: eszi, nem eszi, nem kap mást. És jó, ha tudjuk: kellően sokan fogyasztják ahhoz, hogy úgy tűnjön, teljesen rendben van így ez az egész."

Magyarországi példa is van erre, mégpedig éppen kézilabdában: a háromszoros Bajnokok Ligája-győztes Győri AUDI ETO KC.

#28 október 31, 2017, 09:34:13, robmiller
Igen, ott pont a haszonélvezői vagyunk a Győr mellett a Veszprém esetében is. Viszont amennyire hazai párti vagyok, ez akkor sem normális jelenség, s a fociban sem lenne az, ha éveken át a Fradi uralná Európát három másik csapattal egyetemben...

Sokkal jobb és igazságosabb lenne az egyenlő feltételek melletti küzdelem, mint ahogy írja is a cikk szerzője: ne legyen már lehetetlen kategória mondjuk egy kelet-európai vagy északi kupasiker akár. Hiányzik a régi idők focija, amikor nem ugyanaz a négy-öt csapat adta rendre a BL elődöntőit pl, és mondjuk egy Marseille tudott BL-t nyerni.



Felejtsd el a Ronaldo-Messi fanok háborúját, van jobb: spanyol és angolszopó magyarok.