Nem lesz több El Clásico?

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában


október 27, 2017, 23:00:05, SPF Admin
SPF Admin:

"A katalánok kihirdették pénteken (október 27-én) függetlenségüket. Nyilván mindenki várja a reakciókat, de addig is játszunk el a gondolattal, hogy mi lesz például az Fc Barcelona sorsa?"

"Átadom a szót csabaxnek:  ;D "


oakland23 meghívott, hogy írjak a naplójába a katalán függetlenségi törekvés Barcával kapcsolatos dolgáról

Így tehát írok néhány sort. Elsőre nem sokat. És azért nem az én naplómba, mert nem szeretném, ha az ottani tippjeimet szétoffolnák a Barca-féle reakciók. Szerintem oakland23 naplója sem megfelelő hely a szétoffolásra, s talán jobb lenne erre egy külön topik vagy - esetleg - a Barcelona szurkolói topikja. De addig is, íme néhány kérdés, ami engem foglalkoztat az FC Barcelona kapcsán:

- Ki engedélyezheti, hogy a Barca egy másik ország bajnokságában szerepeljen?
- Hol kezd a Barca az angol, francia, olasz, stb., bajnokságban? Az élvonalban vagy a II. osztályban vagy a III. osztályban vagy a IV. osztályban?
- És abban a külföldi bajnokságban ki dönti majd el, hogy melyik csapatot kell "kipenderíteni" az adott az osztályból, hogy legyen hely az FC Barcelona számára?
- És az a kirúgott fociklub beletörődik-e majd a sorsába vagy perelni fogja eurószázmilliókra hazája fociszövetségét?

#1 október 27, 2017, 23:02:15, SPF Admin
Nem vagyok ugyan szakértő, de a józan ész azt mondatja velem, hogy

1, Az adott "fogadó" bajnokság FA-je. Szóval ha Magyarországra jönnének játszani, akkor az MLSZ-nek kell engedélyeznie.
2, Nyilván az első ligában, kivételes eset lenne.
3, Számomra logikusabbnak tűnne, ha eggyel kevesebb csapat jutna fel abban az évben a másodosztályból.
4, Hármas pont alapján szerintem ez a kérdés nem releváns.

Remelem mennek a Premier League-be. Iszonyatosan nagy penzeket szakitananak vele es meg egy Burnley vagy C. Palace elleni meccs is nezheto lenne (mert alapol kit erdekel - a fanatikusokokon kivul - hogy guritanak egy hatost mondjuk az Eibarnak?).
Persze a FIFA/UEFA lehet beleronditana a muriba foleg ha az adott celorszag parlamentje nem ismerne el a Katalan Koztarsasagot hivatalosan.

Almodozni viszont lehet...

Sportgazgaság c. műsor aktuális része épp erről a témáról szólt. Sajna én sem láttam, de elvileg holnap reggel 8:00-tól ismétlik, meg biztos lesz még ismétlése, szóval én tuti megnézem.

Legsötétebb jövő, hogy a Barca pár év múlva már Messi meg Iniesta nélkül egy Ligue 1-ben szereplő középcsapat lesz, legoptimistább meg az, hogy azért a Barca kell a spanyol bajnokságba, mert ha nincs ott, azzal nem csak a Barca veszít, hanem a Reáltól kezdve mindenki...

De most egyébként tök hülyeként kérdem, hogy pl. ha a az UEFA meg a FIFA elismeri a független Katalóniát, akkor pár év múlva pl. Koszovóhoz hasonlóan Katalónia is indulhat külön eb meg vb-selejtezőkön?

A tervek szerint írok majd ide többször is - a szabadidőm függvényében - erről a katalóniai akármicsodáról, viszont így elsőre szeretném, ha más is tisztában lenne az alábbiakkal:

Van véleményem, mint persze bárki másnak is, a világban zajló politikai fejleményekről, de természetesen egyáltalán nem állt - és/vagy áll - még csak érintőlegesen sem szándékomban foglalkozni ilyesmivel egy sportfogadással foglalkozó weblapon, de most, hogy megkértek rá, átmenetileg erről is írok. Főleg azért is, mivel elsősorban a focivilág utóbbi 15-20 évének egyik legmeghatározóbb és legeredményesebb klubcsapatáról, illetve a labdarúgás nevű sportágban immár korszakosnak számító FC Barcelona csapatról van szó.

És, ugyebár, igencsak jelentős kapcsolat van a sportfogadás és az FC Barcelona mérkőzései között.

Az FC Barcelona és a jelenlegi spanyolországi politikai helyzettel csakis azért érdemes foglalkozni egy sportfogadással kapcsolatos weblapon, mert Katalónia kikiáltotta függetlenségét és az FC Barcelona nemcsak Spanyolország Katalónia tartományának labdarúgócsapata, hanem egyben a katalán nemzeti öntudatot is jelképezi. Így jelenleg átmenetileg sport és politika annyira összefonódik, hogy lehetetlen különválasztani egymástól a kettőt, s csak a politikai történések révén juthatunk közelebb az FC Barcelona jövőbeni sorsához!

Hozzáteszem gyorsan, hogy egyáltalán nem vagyok sem az FC Barcelona szurkolója, sem pedig semmilyen egyéb másik ellenlábasáé vagy egyéb másik spanyolországi focicsapat szurkolója! Sem a Real Madridé, sem pedig senki más spanyol focicsapaté! Elmondhatom, hogy egész eddigi életem során SOHA NEM ÉRDEKELT KÜLÖNÖSEBBEN a spanyol foci. Persze, mint oly sokan mások, én is elsősorban - csapatoktól teljesen függgetlenül - a jobb focit részesítem előnyben, így tehát olykor megnézem az FC Barcelona vagy a Real Madrid vagy bármelyik másik spanyolországi focicsapat mérkőzéseit, de tényleg nem valamelyik csapatnak szorítok, hanem inkább a jó fociért drukkolok. Ha mégis mondani kellene valamit az általam kedveltebb spanyolországi focicsapat(ok)ról, akkor sem az FC Barcelona vagy a Real Madrid, hanem az FC Sevilla vagy a Valencia csapatnevet mondanám.

Ám az az igazság, hogy annyira kevéssé érdekel a spanyol foci, hogy még a francia focit is többre tartom a spanyol focinál. És például a kedvenc franciaországi focicsapatom, a Saint-Étienne iránti érdeklődésem többszörösen felülmúlja az összes spanyolországi csapatét - beleértve az FC Barcelonát, a Real Madridot, az FC Sevillát, a Valenciát és a többit -, összesen is és együttvéve is.

Szóval én teljes bizonyossággal tudom saját magamról, hogy semlegesnek tudhatom magam és tényleg nem érdekel - és korábban sohasem érdekelt - az FC Barcelona, s így viszonylag reálisnak nevezhetem a vele kapcsolatos véleményemet. Viszont azt mindenképpen érdemes tudni és jó alaposan megjegyezni, hogy mivel nekem székely őseim vannak, az általam nyíltnak és őszintének hitt beszédet sokan másik emberek gyakran félreértelmezik és túl nyersnek vagy túl őszintének gondolják és ezért – megjegyzem: tévesen és hibásan! - olykor valamiféle bántásnak vagy kötekedésnek vagy mittudoménminek vélik. Így tehát például az FC Barcelonáról és a katalán függetlenségi törekvések kapcsán általam írtaknál előfordulhat, hogy olykor akaratlanul is megbántva vagy sértve érzik majd magukat a Barca-rajongók!

Ezért fontosnak tartom már most előre teljesen nyilvánvalóvá tenni mindenki előtt, hogy engem tényleg egyáltalán és semmilyen módon nem érdekel maga az FC Barcelona nevű fociklub, viszont nagyon is érdekel a jó foci. És mivel az FC Barcelona azon focicsapatok közé tartozik, amelyek gyakran számomra is élvezetesnek nevezhető focit játszanak, érdekel, hogy mi történik vagy történhet a jövőben az FC Barcelona nevű focicsapattal. Persze, nagyon is tudatában vagyok annak is, hogy FC Barcelona nevű focicsapat nélkül is élvezetes maradhat a világ élfocija, s így - őszintén szólva - számomra teljesen érdektelen és lényegtelen, hogy az FC Barcelona a Bajnokok Ligájában vagy az NB II-ben vagy az NB III-ban vagy a megyei I. osztályban szerepel majd ezután!

Ám azt tényleg nem árt tudni, hogy bármelyik focibajnokságban vagy bármelyik osztályban szerepel majd ezután is az FC Barcelona, tisztelem és mindig is tisztelni fogom a katalán klubot és tényleg soha és semmikor és egyáltalán nem szándékozom megsérteni a Barca-fanokat!
:beerchug:

Ebben a felfokozott magyarországi közhangulatban, ahol már évek óta folyik az uszítás és gyűlöletkampány, valamint a hatalommal rendelkező kormányzat szerintem előre megfontoltan, szándékosan és nagyon tudatosan gerjeszti és táplálja a rövid távú céljai elérése érdekében a politikai feszültséget, nagyon kevés esélyt adok a - földrajzilag még Magyarországtól is oly távoli fekvésű tartomány - függetlenedni vágyó lakóiról és egy ottani eredményes focicsapat lehetséges jövőbeni sorsáról szóló "normális" eszmecserére. Na, mindegy, legyen ez amolyan "próba-szerencse" az FC Barcelonára való tekintettel...

Szerintem mindenek előtt és elsősorban az a legfontosabb teendő, hogy figyelni kell a pénz útját! Érdemes majdnem teljesen figyelmen kívül hagyni (kb. 90-95%-ig) a különféle ígéreteket és egyéb hangzatos dumákat, amelyek csakis figyelemelterelésre kellenek és általában - vagyis az esetek nagyon-nagyon nagy részében - csakis arra jók, hogy álmodozásra hangolják és lehetőleg félrevezessék az emberek figyelmét. Ez esetben például a Barca-fanok és az FC Barcelona nevű focicsapattal szimpatizáló focidrukkerek figyelmét.

Szóval még egyszer: ELSŐSORBAN A PÉNZT ÉS A PÉNZ ÚTJÁT KELL FIGYELNI!

A pénzmogásokat kell követni, valamint mindig - értsd: MINDIG - tudatában lenni annak, hogy az FC Barcelona esetében nem Kelet-Közép-Európáról, hanem Nyugat-Európáról van szó, ahol jobbára nem különböző mutyik, hanem valódi piaci viszonyok vannak, és ahol működik a piacgazdaság! És, persze, ahol - Magyarországgal ellentétben - a jogállam is kiválóan működik!

Az FC Barcelona esetében tényleg egy nagyon-nagyon eredményes fociklubról van szó, ám az előzőhöz hasonlóan annak sem árt tudatában lenni, hogy Angliában, Franciaországban, Olaszországban vagy bárhol máshol az FC Barcelona nem más és nem több, mint egy külföldi csapat!

Méghozzá egy olyan külföldi csapat, amelyik a hazaiaktól veszi el a munkát, azaz ez esetben az érvenyesülés lehetőségét!

Ha például a magyarországi fórumlátogatók - és mások - számára ismerős a nemrégiben a "Ha Magyarországra jössz, nem veheted el a magyarok munkáját" kormányzati propaganda jellegű plakát, akkor jó lesz tudni, hogy ezúttal az FC Barcelona a külföldi és Angliában ilyesmi lehet az a plakát: "Ha Angliába jössz, nem veheted el az angolok munkáját".
Franciaországban: "Ha Franciaországba jössz, nem veheted el a franciák munkáját".
Olaszországban: "Ha Olaszországba jössz, nem veheted el az olaszok munkáját"!
:beerchug: :beerchug: :beerchug:

Az FC Barcelona nevű egyelőre még spanyol, de talán már katalán - értsd: KATALÁN - labdát rúgó csapat, hangsúlyozom egyelőre spanyol, de talán már katalán klub nyugat-európainak minősítése és ezáltal mutyimentes, csak és kizárólag piacgazdaságra épülő szervezetnek titulálása nem helytálló.

Szóval még egyszer: NEM HELTYÁLLÓ MUTYIMENTESNEK NEVEZNI AZ FC BARCELONA NEVŰ LABDARÚGÓEGYESÜLETET.

Figyeltem a pénz mozgását, és arra jutottam, hogy fenti állításaim helytállóak, ismétlem helytállóak a következőek fényében. Az egyelőre spanyol, de talán már katalán labdarúgócsapatának, az FC Barcelonának elnöke idén májusban pénzmosás gyanújával került a sajtó középpontjába. A kiválóan működő spanyol, vagy talán már katalán - értsd: KATALÁN - jogállamban nem csak az elnök, hanem a játékosok is adót csaltak több ízben, tehát több alkalommal.

Követve a pénz mozgását kiderült számomra, hogy a pénz mozgatásához nagy eszközöket kellett használniuk, mert kelet-európai mércével nézve, felfoghatatlan mértékű összegekről van szó. Adriano, Mascherano, Messi vagy épp Neymar nevű játékosok több milllió eurót felejtettek el befizetni a jól működő jogállam kasszájába. Büntetésük a fejlett nyugat-európai jogállamok szigorát vonta maga után, kaptak némi, ismétlem némi - értsd: RÖHEJEN LÓFASZ KICSI ÖSSZEGŰ - bírságot.

Ha például ezek fényében egy magyarországi fórumlátogató azt írja, hogy "Nyugat-Európa is pont úgy bűzlik, mint a keleti fele!", akkor ezt más országok fórumlátogatói is teljes joggal megtehetik.
Bulgáriában: "Nyugat-Európa is pont úgy bűzlik, mint a keleti fele!"
Grúziában: "Nyugat-Európa is pont úgy bűzlik, mint a keleti fele!"

:beerchug: :beerchug: :beerchug:

A Barcának akkor is a spanyol bajnokság lesz a logikus választás (hagyományok és távolságok miatt), ha egyszer Katalóniát valami csoda folytán önálló államként ismernék el.


Idézetet írta: fcbayern Dátum október 27, 2017, 22:48:15
Nem vagyok ugyan szakértő, de a józan ész azt mondatja velem, hogy

1, Az adott "fogadó" bajnokság FA-je. Szóval ha Magyarországra jönnének játszani, akkor az MLSZ-nek kell engedélyeznie.
2, Nyilván az első ligában, kivételes eset lenne.
3, Számomra logikusabbnak tűnne, ha eggyel kevesebb csapat jutna fel abban az évben a másodosztályból.
4, Hármas pont alapján szerintem ez a kérdés nem releváns.
1.) Egyetértek veled.
Én is úgy vélem, hogy elsősorban a befogadó ország fociszövetsége lehet illetékes az ügyben. Azaz például: a Premier League esetében az angol fociszövetség. (Egyelőre még nem tudom, hogy az európai labdarúgó szövetség - UEFA - mennyire lehet illetékes az ilyenfajta ügyben, de hát ezt idővel meg lehet majd tudni, hiszen a jogászok majd kijogászkodják. Mindenesetre az bizonyára megnehezítheti majd a Barca dolgát, ha a londoni kormány egyáltalán és semmilyen formában nem ismeri el az úgynevezett "Katalán Köztársaságot".)

2.) Írod, hogy nyilván az első ligában szerepel majd az FC Barcelona és ez kivételes eset lenne.
Na, ezt első ligában való szereplést és a kivételes esetet már sajnos egyáltalán nem tartom biztosnak. Már csak azért sem lehet értelmezni ezt, mert nem tudni, hogy mi alapján és milyen jogon szerepelhetne egyből egy külföldi csapat egy ország élvonalában?
- Hasraütés alapján dőlhet el az, hogy egy külföldi csapat szerepelhet-e egy másik ország focibajnokságának élvonalában?
- Vagy netán van egyéb döntési módszer és lehetőség is van?
- Amennyiben mégis hasraütés dönthet a Premier League-ben való szereplési lehetőségről, akkor talán nem csak a Barca, hanem akár a Ferencváros vagy a Debrecen is indulhatna az angol élvonalban. És az már most tutira biztos, hogy ha tökutolsók is lesznek majd, anyagilag már abban az esetben is nagyon-nagyon jól járnak.
- Esetleg lehetséges-e mégis egy olyan döntés, hogy ha már az FC Barcelona mindenképpen egy külföldi ország focibajnokságában óhajt szerepelni, akkor lehet ő bármennyire jó és eredményes, ugyanis még vele sincs kivételezés, és ha majd az őt befogadó ország legalsóbb szintű profi focibajnokságából indulva bebizonyítja, hogy fel tud jutni az ottani élvonalba, csakis akkor - és csakis akkor - szerepelhet majd a legjobbak között? (Hiszen érdemes emlékezni arra, hogy az egyébként tényleg sikeres és eredményes FC Barcelona mindössze csak egy múlt nélküli külföldi fociklubnak számít a befogadó országban, ahol bizonyítania kell, hogy az új környezetben hol van a csapatot megillető hely.)

3.) Logikusnak, persze, hogy logikus, amit írsz. Ám szerintem azért nem ennyire egyszerű, hanem jóval bonyolultabb lehet a helyzet. Példának legyen itt az angol Premier League, ha már eddig is leginkább ez a focibajnokság volt említve. (De lehetne említeni Franciaországot, esetleg Olaszországot vagy bármelyik egyéb másik focibajnokságot is.)
Tehát logikusnak tűnik, hogy abban az évben eggyel kevesebb csapat jutna fel a másodosztályból. Ez eddig érthető.
Szerintem nevesítsünk az angol Championship jelenlegi állásának megfelelően:
- Az 1. helyen álló Sheffield United nem juthat fel a külföldi csapat miatt (FC Barcelona) az élvonalba?
- A 2. helyen álló Wolverhampton Wanderers nem juthat fel a külföldi csapat miatt (FC Barcelona) az élvonalba?
- Esetleg talán az osztályozós helyen álló csapatok valamelyike nem juthat fel a külföldi csapat miatt (FC Barcelona) az élvonalba?
Ez utóbbinál lehet tudni, hogy az angol másodosztálynak számító Championship 4 csapata a rájátszásbeli osztályozón dönti el, hogy melyik csapat jut fel az élvonalba. Azaz konkrétan a 3., a 4., az 5. és a 6. helyen végzett együttesek - a jelenlegi állás szerint: Cardiff City, Bristol City, Leeds United, Aston Villa - szerepelnek a rájátszásbeli osztályozón.

Itt is elérkezik az a pont, amikor érdemes megint megemlékezni a pénzről, hiszen sem a Premier League, sem pedig a Championship nem jótékonysági intézmények, hanem sok-sok pénzt jelentenek az ott szereplő csapat számára. Azaz angliai pénzben (font) is nagyon jelentős pénzösszegnek számító több 10 milliós bevételi forrásnak számítanak az ottani profitorietált gazdasági vállalkozásoknak. Szintén érdemes megemlékezni arról, hogy a nagyon jelentős bevételek miatt a Championshipben szereplő valamennyi csapat kiemelt fontosságú a Premier League-be való feljutás! A fentebbiek szerint pedig előfordulhat olyan eset legalább 1-4 csapat számára, hogy hiábavaló volt a feljutás kivívása, mert egy külföldi csapat miatt mégsem engedik a "húsosfazék" közelébe és így több 10 millió angol font bevételkiesése lesz. Szerintem ilyen hatalmas veszteséget egyetlen csapat sem lesz képes szó nélkül elviselni, főleg egy külföldi csapat miatt nem, s az a legkevesebb, hogy a bevételkiesés miatt vagy/és egyéb jogcímen több 10 millió fontra fogja perelni az őt "átverő" fociszövetséget.


Ez a topik  ;D ;D Tiszta Azsia, sok a rizsa.

Probalom szoismetles nelkul  :): nagy kar lenne ha a Barca nem a LaLigaban indulna. Nemcsak a fotelszurkoloknak, de a liganak, a Realnak, es persze nekik is. Szurkerek utazhatnak mint egy turista, es nem is olyan gyonyoru egy Old Traffordrol huzni harom ponttal a zsebben, mint valamelyik madridi rivalistol, plane igy a nagy ellentetet figyelembe veve.

Amugy a Barca mit szeretne?
(De ilyenek ezek a katalanok, kell nekik mindig picsogni... Nyar elejen feldontik a turistabuszokat, mert nem tetszik nekik, szerintunk inkabb jojjenek a terroristak. Jonnek is... kaosz es ver a La Ramblan. Siras. Most is ez lesz. Hja, es ha mar ok, a nyocker is legyen kulonallo allam.)

Idézetet írta: alexthebest Dátum október 28, 2017, 19:10:35
De ilyenek ezek a katalanok, kell nekik mindig picsogni...

Ja, meg ezek a másikok is mit picsognak ott Dunaszerdahelyen..

https://www.youtube.com/watch?v=42MFdoqPyx8

/hál' Istennek picsognak még, respect nekik ezúton is/

Idézetet írta: TiB Dátum október 28, 2017, 20:16:52
Ja, meg ezek a másikok is mit picsognak ott Dunaszerdahelyen..

https://www.youtube.com/watch?v=42MFdoqPyx8

/hál' Istennek picsognak még, respect nekik ezúton is/

Vedd elo a GPS-t, mert eltevedtel Tibi atya.
Ok ugyanolyan magyarok mint te meg en, csak jottek a csunya bacsik, es egy Pinyo-fele tolodassal a tuloldalra kerultek. Mas story. Ugyanugy meg tudom konnyezni az ilyen videokat, van beloluk nem egy. Tevedtem egyebkent, meg nagyobb magyarok mint akik a hataron belul vannak.
A picsogast ugy altalaban a katalanok habitusara ertettem. Te -mint az egyik legerzekenyebb es legnagyobb hazai katalan- tudod a legjobban hogy a palyan is mindig sirnak (johet a CR siros foto :)). Ami ment a varosban a nyaron is, mi kabare volt. Sok a turista, boritsuk fel a buszokat. Lol, hol latsz te meg ilyet?  ;D "Inkabb a terroristak!" Jottek is, akkor meg az volt a problema. Na ez a picsogas, itt a politikai harc csak hab a tortan.

Ami ment a varosban a nyaron is, mi kabare volt. Sok a turista, boritsuk fel a buszokat. Lol, hol latsz te meg ilyet?
- Például Mallorcán, ahol rohadtul nem nézik jó szemmel a turistákat (tapasztaltam ezt saját magam is, de említhetném akár Görögországot is).

Mas story.
- Végül is az tényleg jobb, hogy a katalán területeket elfoglalták a spanyolok és betiltották a nyelvet, de hát tőlük épp ennyi várható.

Madridban körülbelül annyi eszük van az embereknek, mint egy marék szotyinak. Rajoy egy szerencsétlen idióta. Fél ő is, tele van a gatya a fővárosban, mert ha ez a folyamat végbemegy, az precedens értékű lesz. Inaki Urkullu már jelezte is, hogy támogatja mindenben a katalán törekvéseket, és ők is meggondolják az elszakadást. Szóval Madrid szarban lesz, ellentétben a katalánokkal. Sokan mondják, hogy majd nem tárgyal velük semmi, elmennek a multik stb., ennek ellenére meg fogják ezt oldani ők. Nem hiába az ország leggazdagabb régiója a katalán, akik éveken át elnyomásban éltek. Franco korszakot nem is említve.

Bajnokság szempontjából:
Senkinek nem tenne jót, ha a Barcelona elszakadna, főleg nem Madridnak. Barcát tárt karokkal várnák a franciák, ez lenne a legoptimálisabb döntés a ligák közül is. Franciaországban vannak katalánok, ráadásul nem is kéne annyit utazni, mint egy PL meccsért, plusz fel lehetne építeni egy PSG-Barca csatát. Szóval itt is félhetnek a spanyolok, mert, ha nincsen Barca, akkor jó nagy bevételektől esnének el.

Idézetet írta: alexthebest Dátum október 28, 2017, 22:08:23
A picsogast ugy altalaban a katalanok habitusara ertettem. Te -mint az egyik legerzekenyebb es legnagyobb hazai katalan- tudod a legjobban hogy a palyan is mindig sirnak (johet a CR siros foto :)). 

Teljesen egyértelmű, hogy egy nép helyzetét Real-szurkolóként nézed. Hazai katalánnak hívsz, pedig én semmit nem írtam eddig a katalánokról, pusztán az van, hogy ezt a kétbites hozzáállást nem tudom megérteni. Megkerestem a GPS-t, és azt mutatja, hogy te nem ismered a saját néped történelmét. A magyar nép egy függetlenségért küzdő nemzet volt mindig is, sokszor került más fennhatósága alá, de lerúgta láncot. Elképzelhető, hogy a te felmenőid között is voltak olyanok, akik függetlenségért haltak meg. Te nem rájuk ütöttél, ez a napnál világosabb, de erre a törekvésre emlékeztetnek a nemzeti ünnepek is, amikből gondolom te annyit értesz, hogy nem kő menni dógozni. Egy olyan nép, mint a magyar nem mondhat nemet más nemzetek függetlenségi törekvéseire, mert azzal arcul köpné saját elveit, történelmét és hőseit.

Mondanám, hogy próbálj meg elvonatkoztatni attól, hogy Messik, meg Ronaldók, mert az csak foci, de úgysem menne, szóval belövöm a te szintedre a dolgot. Igen, picsognak a hülye katalánok mint mikor nem kaptak tizit, igazad van ;D jesus és neked van szavazati jogod :D