USA hanyatlása - coming III. World War ?!

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában


Idézetet írta: söprű Dátum december 10, 2013, 09:50:23
Kaszálni meg tudsz tanulni, de ha rosszkor veted el a magot, nem lesz mit. Álomvilágban éltek...

Ha el sem veted, akkor még előbb meghalsz.. És ha azt várod, hogy ilyen szélsőséges helyzetekben (pl hiperinfláció, mérhetetlen áruhiány stb) mindent ugyanúgy odatesznek eléd és még meg is rágják, na, szerintem az a naivság.. Egyébként meg azok marad életben, akik a legjobban alkalmazkodnak a megváltozott körülményekhez.. Aki képtelen változni, változtatni, amikor szükséges, annak nem is kell katasztrófa, szépen lesüllyed ebben a modern és egyelőre stabil világban is. Az ilyen "nem csinálom, mert nem tudom" felfogással nem tudok mit kezdeni..

Jó téma, de én inkább egy Zombi inváziónak jobban örülnék, tudom nem vicces, de én ilyen beteg vagyok:)

Idézetet írta: Alk Dátum december 07, 2013, 13:41:29
A biztonságról meg annyit (akárhogy is hangzik), hogyha világméretű összeomlás és káosz lesz a világban, első dolgom lesz fegyvereket szerezni, és onnantól csak a szeretteim számítanak.

Mások is ezt fogják tenni, ezért lesz kevés esélye a "védhetetlen" helyen élőknek a túlélésre.
Na meg hogyan fogsz termelni, ha közben őrjáratoznod kell?  :)

Egyik haverom pár évvel ezelőtt felvezette ugyanezt a "megoldást" és engem győzködött, hogy álljak át önfenntartó gazdálkodásra. Biztos látni akarta az elméletét a gyakorlatban, mert ő azóta sem költözött vidékre vagy kertes házba.  :)
Egyrészt ha a saját magad rabszolgája vagy, az ugyanúgy nem megoldás, mint ha egész életedben másnak dolgozol (ahogy láttam apósoméknál, folyamatosan van mit csinálni a kertben, ha sok mindent akarnak termeszteni...), másrészt kicsit számolgattam.  Szakmai ártalom.  :)

Pl. fűthetsz tűzifával, de azt is neked kell megtermelni, mert nyersanyag hiány esetén nem fogja neked senki teherautóval odahordani!
(Ha meg a szállítás megoldható lesz, akkor élhetsz nyugodtan városban is.  ;) )
Az meg csak egy ideig működik, hogy kivágod a környezetedben lévő fákat. (a fa feldolgozása is időigényes, ha valahogy be akarod majd tuszkolni a kazánba... Ráadásul a tárolása is nehezebb, mint a készen kapott briketté)
Persze megoldható, hogy energianövényeket ültetünk, de ugye az is hely igényes, így újabb nehezen megvédhető résszel gyarapszik a birtok.  :)
(ha kisétálsz a kis puskáddal, hogy megvédd és ott találsz 3 felfegyverzett alakot, akik elzavarnak, akkor hogyan tovább? Lelöveted magad vagy berohansz a templomba segítséget kérni?)

A vidéki emberek sok évszázados tapasztalatáról nekem mindig az jut eszembe, hogy a hideg ősszel született kiscsirkéket apósom egy 250 wattos izzóval tartotta melegen 1-2 hónapon keresztül.
Viccből kiszámoltam, mennyibe van így neki a tucatnyi pipi...
Nem hitte el, arról győzködött, hogy a 250 wattos égő nem is fogyaszt 250 wattot.  :)

Idézetet írta: nasgur Dátum december 10, 2013, 10:44:06
Jó téma, de én inkább egy Zombi inváziónak jobban örülnék, tudom nem vicces, de én ilyen beteg vagyok:)

Egy ilyen összeomlás hasonló lenne egy zombi invázióhoz!
Nézd meg azokat a hajléktalanokat, akik már nem is akarnak megfelelni a társadalom elvárásainak, hogyan néznek ki és hogyan élnek!
Na a friss hajléktalanoknak is hasonló külsejük lesz pár hónap alatt, de ha működik bennük az életösztön, akkor abból könnyen lesz agresszió.


Jó látni, hogy többen nem tartják hülyeségnek Hetesi írását.

Idézetet írta: söprű Dátum december 10, 2013, 09:29:53
Nem szeretnék ünneprontó lenni, de aki le akar menni vidékre és ott megélni, tudja, hogy kell földet művelni, állatokat tartani, befőttet elrakni, tehenet fejni, tésztát gyúrni és még számolatlanul lehetne sorolni azokat a dolgokat, amelyeket már a vidéken lakó emberek többsége sem ismer.

Már az én generációm sem rendelkezik ezekkel ismeretekkel, az utánam jövő (amelynek sokan közületek tagjai), pedig végképp nincs ezzel tisztában. Az utolsó generáció, amelyik nagyjából gépek nélkül élt és átörökölte szüleitől a gazdálkodás tudományát az kábé nyolcvan éves, és nem lesz ereje, hogy segítsen neked.

Naív dolog azt gondolni, hogyha lekapcsolják a villanyt majd eléldegélsz falun...

Valós probléma amit írsz, de megoldható. Egyrészt az önfenntartó gazdálkodás tudása megtalálható könyvekben is (tudom nem az igazi így tanulni, de jobb mint a semmi), másrészt vannak még falvak, közösségek, ahol megvan az élő tudás. Ha többen költöznek ki, és segítik egymást, máris minden sokkal könnyebb. Nyáron voltam Visnyeszéplakon, Magyarország legjobban működő ökofalujában (hivatalosan Visnye községhez tartozik, önálló részönkormányzattal). Ide 20 éve kezdtek el kiköltözni városi értelmiségiek, akik kezdetben semmit sem tudtak erről az életformáról. Mára van egy jó közösségük, és szinte mindenben önellátóak. Lényegében úgy élnek mint 100-200 évvel ezelőtt egy átlagos faluban, igaz van áram, TV, mobil, de ez mellékes, enélkül is működne a dolog.

A biztonság viszont nagy probléma. Talán ha a falvak lakói összefognak, és megszervezik a saját védelmüket, akkor lehet esély.

vilaghelyzete.blogspot.hu/2013/12/uj-vilaghelyzet-kina-januar-1-tol-nem.html?m=1

Hátha nem mindenkit csak a blokkolás foglalkoztat itt...

Idézetet írta: Irtis Dátum december 17, 2013, 23:07:54
Lényegében úgy élnek mint 100-200 évvel ezelőtt egy átlagos faluban, igaz van áram, TV, mobil, de ez mellékes, enélkül is működne a dolog.

hehe, persze, ha van mit enni és inni, valamint nem fagy meg az ember, akkor életben marad, azaz mindenképpen "működik" a dolog.  :)
Csak pont ebben különbözünk az állatoktól, hogy vannak igényeink és többet akarunk. (van, hogy ez a törekvés megszűnik, mint pl. azoknál a hajléktalanoknál, akik beletörődtek a sorsukba)

A "tv, a mobil" meg egyáltalán nem mellékes (megnézném, villamosenergia nélkül is annyira szeretnék-e azt a nyugalmat a helybéliek!) , mert úgy is megközelíthetem, hogy a gyerekednek tudsz-e orvosi ellátást biztosítani vagy tudsz-e meleg vízzel mosakodni!
100-200 évet vissza lehet utazni az időben, csak nem az az emberiség jövője. Talán nem véletlen, hogy a születéskor várható élettartam most évtizedekkel magasabb, mint akkoriban volt!  ;)

Az emberiség eddig felhalmozott tudását pedig 100-150, kicsi elzárt csoportban élő ember nem tudja továbbvinni és persze így bővíteni sem. Az ilyen szegregáció nem a túlélésünk záloga lenne, hanem a leépülésünkké.
Arról már ne is beszéljünk, hogy genetikailag mennyire egészséges, ha egy ilyen kicsi közösségen belül "reprodukálódunk"... 
Ha a fiatalok elvándorolnak "valamiért", akkor azt nem pótolja majd a migráció és leépül a település, ha a pár tucat család egymás között házasodik, az pár generáción belül már kellemetlen következményekkel jár majd (mindenki mindenkinek a rokona lesz lényegében...), ha pedig inkább az oda történő vándorlás lesz a jellemző, akkor hamarosan városka lesz belőle, bármennyire is szeretnének nyugisan élni az ottaniak.  :)

Szerintem ez a "vidékre menekülünk és elbújunk a baj elől" egyáltalán nem hosszútávú gondolkodás, a gyermekeink jövője sehol nem szerepel benne, csak a saját magunk (remélhetőleg konfliktusmentes) túléléséről szól és egyáltalán nem számol azzal, hogy a "stagnálás" állapota nem létezik sem a gazdaságban, sem a természetben! Valami vagy növekszik vagy csökken.
Ez igaz az életszínvonalra, a gyermekek számára, a pénzmennyiségre...
A tartalékainkból (eddig megtermelt pénz és eddig összeszedett tudás) egy ideig élhetünk, de ez is csökkenni fog, ha nem nőhet.
(pl. csak a közösség tanítója/tanítói adhatják át a tudásukat az ifjaknak, amit ők nem tudnak vagy rosszul tudnak, az a tudás elveszik örökre...)

Hja és ezekben a kis közösségekben is hamarosan megjelenik majd a "pénz" valamilyen formában, hisz ha mondjuk mázlija van a társaságnak, akkor lesz köztük valaki, aki ért a természetes gyógymódokhoz (persze ezt is villámgyorsan megtanulná mindenki. hahaha) és ő már kevésbé az önfenntartásán fáradozna, hanem a szolgálataiért cserében eltartaná a falu. Ugyanígy azokat is eltartanák, akik inkább őrködnének, míg a többiek kapálgatnak...
(Eleve ellentmondás van az önfenntartásra törekvés és az összetartó közösség között! Amíg nincs baj, addig az "összetartó közösség" csak nyugis szomszédokat jelent, ha viszont helyzet van, akkor szervezettséget és lemondást igényel: amíg a közösséget "szolgálod", addig nem tudsz magadnak termelni...)

Az is téves elgondolás, hogy ott van mit enni, ahol megtermelik!
Annak lesz mit enni, aki azt meg tudja fizetni vagy akinek lesz ereje elvenni/megvédeni.

Egyébként erről az egész, önfenntartó, nyugodt bibliai álomvilágról a Jehovák által osztogatott füzetecskék vidám képei jutnak az eszembe! Ott is csak a kecske látszik a kertben, a kecskeszar sosem.

Azért majd szóljatok, hogy ti mikor kezdtek átállni erre az életformára, hogy tudjam, mekkora hátrányba kerültem!  :)

Egy dolgot azért mindenképp látnunk kell. Bármennyire is "lételeme" az embernek a fejlődés, növekedés, gyarapodás, ennek vannak bizonyos fizikai korlátai.

Elsőként is maga a Föld. Rohamos mértékben éljük föl az erőforrásokat, ráadásul egyre többen tesszük ezt. A kőolaj talán még 20-30 évre elég (figyelembe véve a kitermelés gazdaságosságát is), a földgáz kb. 50-100, a szén talán 100-200 évig, az urán még eddig sem. Ott van persze a Nap, mint gyakorlatilag végtelen energiaforrás, ezt viszont még nem tudjuk elég hatékonyan hasznosítani. A másik korlát maga az ember, pontosabban a túlnépesedés. Világos, hogy bolygónk 7 milliárd embert és az energiaigényét már most sem képes eltartani "kényelmesen", gond nélkül.

Ha pedig ez a két korlát "egyszerre csap le", akkor annak igen komoly következményei lesznek, vannak, lásd Egyiptom példáját. Amíg bőven volt olajuk, addig az olajexport fedezte a szükséges élelmiszerek importját. A viszonylagos jólétben jelentősen megugrott a népesség száma, a fogyó olaj pedig egy idő után már csak a növekvő hazai igények ellátására volt elég, exportra nem. Ha pedig nincs export, akkor az élelmiszert maguknak kell(ene) megtermelni, ami az ország földrajzi adottságai miatt nem lehetséges (80 millióan élnek, a saját mezőgazdaságuk jó ha 10-et el tud tartani). Egyenes következmény az éhínség, zavargások, kormányváltások. E miatt az eddigi másik húzóágazat, a turizmus is odalett. Se olaj, se turizmus, kaja meg kell a népnek.

Nem a falusi életformára kell mindenképpen átállni. Elsőként is a fejünkben kell egy "átállást" véghezvinni. Felismerni, hogy ez a rohamos növekedés nem más, mint egy óriási lufi, amit a mértéktelen és felesleges fogyasztást tart életben (egy darabig). Megtámogatva olyan eszközökkel, mint pl. a tervezett elavulás:A tervezett elavulás története - A villanykörte összeesküvés on Vimeo

Törekedni kell arra, hogy minél kevésbé függjünk pl. a közüzemi szolgáltatóktól. Ezt városban, négy fal között mindenképpen nehezebb véghezvinni, mint egy saját házban. Nyilván nem csinálhat mindenki nullás rezsis otthont magának és a családjának. Sok kis apró trükkel viszont lehet takarékoskodni az energiával, vízzel, kajával. Pl. ilyen módszerekkel.

Nyilván az ember nem várja a gazdasági összeomlást, és amit ez esetlegesen maga után vonz (pl. háborúk). Ha viszont semmilyen eszközzel nem is készül rá, akkor azzal a lehető legrosszabb utat választja - nemcsak saját magának, hanem a gyerekeinek is. Hiú ábránd azt gondolni, hogy unokáink viszonylagos gazdasági jólétben fognak élni, miként az nekünk megadatott. Sajnos ez van.

A túlnépesedés maximum a bevándorlás miatt fenyegeti a jóléti társadalmakat, a magasabb életszínvonal egyáltalán nem hozza magával automatikusan a népesség növekedését.
Sőt, pont ott születik több gyermek, ahol ezt kevésbé engedhetnék meg maguknak az emberek, ha a körülményeket mérlegelnék.

Ez részben a tájékozatlansággal, iskolázatlansággal is magyarázható, ugyanakkor ez természetes is, ha a fajfenntartás "logikáját" nézzük: valaki majd csak túléli a rengeteg utódból...

Akármilyen világ jön, a Pareto-elv gyorsan beáll majd, ahogyan az élet majd minden területén most is: az erőforrások 80%-a felett a népesség 20%-a fog rendelkezni, 20% fogja "húzni" és "kizsákmányolni" a másik 80-at.
Az erőforrások nem egyik napról a másikra fogynak el és amikor szemmel láthatóan végessé válnak a készletek, akkor az erőseknek/gazdagoknak még lesz akár pár évtizedük is, miközben a többiek megdöglenek és kiirtják egymást.  :)

Ha pedig elterjednek alternatív erőforrások és technológiák, azok is először a gazdagabb társadalmakban lesznek elérhetőek és megfizethetőek...

Azt nem tudom, mi számít "felesleges fogyasztásnak", de ha elkezdjük gyorsan leszalámizni azokat a cikkeket és szolgáltatásokat, amelyek nem kellenek az életben maradásunkhoz, akkor sokkal gyorsabban eljön a gazdasági összeomlás, mint ahogyan azt a cikk írja.  :)
Most karácsony táján nem csak azon lehet elgondolkozni, hogy pár nap alatt megtermeltük a kiskereskedelmi éves forgalom vagy 30%-át, vagy hogy elköltöttünk milliárdokat utcai és otthoni díszkivilágításra, hanem hogy elég sok embernek teremtett a "felesleges fogyasztásunk" munkát és jövedelmet, azaz magasabb életszínvonalat...
Ez valóban ördögi kör, kilépni nem lehet belőle, legfeljebb lassítani lehet a folyamatokat.
pl. azzal, hogy a fogyasztás ne hitelből történjen, hanem megtakarításból.


(azon mindig röhögök, amikor netfüggők azzal dicsekszenek, hogy egyáltalán nincsen tévéjük, mert nem kell nekik az a szenny!  :D 
Persze a józan ész is azt kívánja, hogy takarékoskodj a közüzemi szolgáltatásokkal, hogy több pénz maradjon magadra és a családodra, de most éppen azt hitetik el az itthoni országos birkaképzőben, hogy egyébként is ingyen járnának nekünk a közművek és egy rohadt tolvaj, aki a szolgáltatásért pénzt kér!  hehe  Ezzel takarékoskodásra nevelik az embereket?!)


Biztos, ami biztos, én teszek el egy kis töltött káposztát..  :)

Idézetet írta: Knapp Dátum december 27, 2013, 17:51:55
A túlnépesedés maximum a bevándorlás miatt fenyegeti a jóléti társadalmakat

Ez nem elég baj? Ha pl. 10 millió éhező megindul bármilyen irányba, mert elegük van az éhezésből, akkor abból jó nem sülhet ki. Ha nukleáris fegyverrel rendelkező országból vagy országba teszik mindezt, akkor még nagyobb lehet a baj, amit már az egész világ megérezhet. A fejlődő világ idővel kinővi saját életterét, az ösztönös élni akarásnak az országhatárok nem fognak gátat szabni, legfeljebb véresen.

A fejlett világ meg szervezett agymosásban részesül, egy atomnál is veszélyesebb fegyver, a média által. Ezt nyilván nagyon nehéz teljesen kikapcsolni, még akkor is, ha a tv helyett az internetet használja az ember információ szerzésre. De a neten legalább lehet szelektálni.

Jó dolog a növekedés, amíg mindez természetes, és nem szükségeltetik hozzá semmiféle manipuláció. A 20. és 21. században azonban ilyen-olyan ügyeskedésekre volt-van szükség, a média valósággal sulykolja belénk, hogy vedd meg ezt és azt, mert ez már ilyet és olyat is tud. Szükséged van rá? Ez a kérdés nem létezik számukra. Ha fel sem teszed magadnak, már félig nyert ügyük van.

Nem azt mondom, hogy úgy kellene élnünk, mint dédanyáink falun áram nélkül, hanem azt, hogy okosabban.

Az is igaz, hogy ördögi kör ez az egész rendszer. Nyilván ha mindenki egyszerre döbbenne erre rá, akkor kártyavárként omlana össze. Így viszont még akár évtizedekig fennmaradhat, a lassú halál viszont mindig kellemetlenebb.



Idézetet írta: benson Dátum december 27, 2013, 18:58:53
Ez nem elég baj? Ha pl. 10 millió éhező megindul bármilyen irányba, mert elegük van az éhezésből, akkor abból jó nem sülhet ki. Ha nukleáris fegyverrel rendelkező országból vagy országba teszik mindezt, akkor még nagyobb lehet a baj, amit már az egész világ megérezhet. A fejlődő világ idővel kinővi saját életterét, az ösztönös élni akarásnak az országhatárok nem fognak gátat szabni, legfeljebb véresen.

A fejlett világ meg szervezett agymosásban részesül, egy atomnál is veszélyesebb fegyver, a média által. Ezt nyilván nagyon nehéz teljesen kikapcsolni, még akkor is, ha a tv helyett az internetet használja az ember információ szerzésre. De a neten legalább lehet szelektálni.

Jó dolog a növekedés, amíg mindez természetes, és nem szükségeltetik hozzá semmiféle manipuláció. A 20. és 21. században azonban ilyen-olyan ügyeskedésekre volt-van szükség, a média valósággal sulykolja belénk, hogy vedd meg ezt és azt, mert ez már ilyet és olyat is tud. Szükséged van rá? Ez a kérdés nem létezik számukra. Ha fel sem teszed magadnak, már félig nyert ügyük van.

Nem azt mondom, hogy úgy kellene élnünk, mint dédanyáink falun áram nélkül, hanem azt, hogy okosabban.

Az is igaz, hogy ördögi kör ez az egész rendszer. Nyilván ha mindenki egyszerre döbbenne erre rá, akkor kártyavárként omlana össze. Így viszont még akár évtizedekig fennmaradhat, a lassú halál viszont mindig kellemetlenebb.

Agymosás "emberemlékezet óta" van - erre szolgálnak a vallások és az egyházak - csak éppen nem mindig volt alternatív forrás tájékozódni.
Ugyanakkor a vakhit kevésbé jellemző a fejlett világra, így kevésbé fanatizálhatóak az "ottaniak". Ennek van annyi előnye, hogy akinek nagyobb erőforrásai vannak a pusztításhoz, az kisebb eséllyel él majd vele...

Ha 10 millió éhező megindul, akkor egyrészt először országhatáron belül igyekszik újraosztani a javakat - mivel még a szegény diktatúrákban is megvan az a réteg, amely jól él - másrészt nem nagyon lesz esélyük más országok ellen vonulniuk, mivel gyalog messze van mondjuk az USA.
(a Békemenet is csak tervezte a brüsszeli utat. hehe)

Mindössze a pénz és a szervezettség hiányzik ehhez az éhezők részéről, ugyanis ha ez meglenne, akkor nem is kéne megindulniuk. (itt visszautalnék rá, hogy mennyire ideális célpont egy jól menő, önfenntartó kis háztáji gazdaság a közelben, ha éhes vagyok és dühös.  :)  )

Egy fejlődő ország vezetése meg az atomfegyverrel fenyegetést is inkább a saját pozíciója javítására használja, mint hogy egy háborús helyzettel tegye kockára a hatalmát és az életét.
Ha pl. Észak-Korea atommal támadná Dél-Koreát vagy az USÁ-t, akkor jobban élnének ott az emberek?! Nem. Csak elsöpörné az egész országukat (és szeretett kormányukat...) a nemzetközi válaszcsapás. Ez kb. olyan, mint a kerítést ordítozva rángató focihuligán: tudja, hogy a kerítés megvédi őt.

És ha egy fejlett ország a határáig eljutnak az éhezők, akkor mennyi esélyük lesz?
Last Samurai - Katsumoto

Arra is fogadni merek, hogy a már befogadott bevándorlók többsége az újonnan választott országát fogja védeni, ha fenyegetve érzi a maga és a családja jólétét, nem véletlenül váltottak hazát.

Az elképzelhető, hogy már 10-20 év múlva már nem az USA lesz a világhatalom, hanem Kína, India, esetleg egy erős EU, de a szereposztás ugyanaz lesz: a gazdaságilag és/vagy katonailag legerősebb fogja diktálna a feltételeket (azaz érvényesíteni az akaratát), mint ahogyan most is.
Ez az újraosztás viszont nem fogja érinteni a legszegényebb 4-5 milliárd embert.

Egy általános fegyverkezésről meg annyit, hogy jelenleg a világ fegyverexportjának 80%-át az amerikaiak bonyolítják és a minőséget a szövetséges (vagy legalábbis nem ellenséges) országok kapják.
Szóval ha elkezdjük ölni egymást, abból vajon ki fog profitálni?
Ugyanakkor az egy reális forgatókönyv, hogy a túlnépesedési problémákon majd erőszakkal "segít" az emberiség, csak abban kételkedem, hogy a fejlett országok húzzák majd a rövidebbet.

Kb. 150 éve tart egy kísérlet a gaz kapitalizmus letörésére: a kommunizmus célja lett volna annak megvalósítása, hogy mindenki csak a szükségleteinek megfelelően fogyasszon a közösből (egy osztályok nélküli társadalomban), ez gazdasági törvényszerűségek és emberi gyengeségek miatt megvalósíthatatlan.
Innentől a fogyasztói társadalom egy modern kori evolúciós verseny: legtöbbször státuszszimbólumokra (új kocsi, új tévé, trendi telefon, drága cipő, stb.) költünk feleslegesen (?), amivel láthatóan jobb pozíciót próbálunk biztosítani magunknak a hierarchiában, vagy az önértékelésünk miatt vagy kifejezetten azért, hogy jobb nőnk legyen.  :)

Tulajdonképpen a farkunk után megyünk és ez genetikailag kódolt, így sosem lesz béke a Földön.  :)


Idézetet írta: Knapp Dátum január 25, 2014, 22:55:53
http://vs.hu/visszavontak-az-allamadossag-kezelo-torocskei-takarekszovetkezetenek-engedelyet-0123/

Hátha ez is az USÁ-ig gyűrűzik majd. hehe
Érzem ám az iróniát Knapp mester, mivel nálad a hehe tulajdonképpen a szmájli.  ;)

Én ezt a topicot már egyfajta "világ helyzete" témának tekintem, címtől függetlenül. Elég vegyes bazár már így is, újat nyitni felesleges, annyira azért nem pörög a téma. Jól elvagyunk itt ketten-hárman.  :)

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy teljesen átlátom az ukrán helyzetet (jelentkezzen, aki igen), de azért ott egyre durvább dolgok mennek, amiről a média többnyire hallgat, vagy legalábbis nem kellő súllyal kezelik. A szomszédunkban történik mindez, nem a bolygó túloldalán! Nem mellékesen, viszonylag közel a téli olimpiához.

Idézetet írta: Knapp Dátum január 26, 2014, 00:42:10
Az elképzelhető, hogy már 10-20 év múlva már nem az USA lesz a világhatalom, hanem Kína, India, esetleg egy erős EU, de a szereposztás ugyanaz lesz: a gazdaságilag és/vagy katonailag legerősebb fogja diktálna a feltételeket (azaz érvényesíteni az akaratát), mint ahogyan most is.
Én inkább az oroszokra tennék. Nyersanyagokból jól el vannak látva, a hadseregük erős, akárcsak a vezetésük. Persze akkor valószínűleg már nem Putyin lesz a góré, de bárki lesz is, biztos nem egy töketlen Obama típusú lesz. Ők nem az a fajta nép. Gyakorlatilag Európában már most is ők diktálnak, Merkelék súlytalanok. Az erős EU-t nem tudom mennyire gondoltad komolyan, nálam vicc kategória, elképzelni sem tudom, hogy tudna megerősödni. Folyamatosan gyengül, csak idő kérdése a széthullása.