Csak egy kis politika...

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában


Hozzászólok, mert érintett vagyok. Magam is KATA-s vagyok.
Számomra csak úgy éri meg a dolog, hogy másod állású egyéni vállalkozó vagyok, azaz van fő munkahelyem (ez lehet egyébként akár egyetemi tanulói jogviszony is..).
Így a havi díj 25.000 Ft+ IPA; + évi 5000 ft kamarai tagdíj.

Ezért cserében évi 12.000.000 forint értékben számlaképes az egyén, felette is, viszont akkor új adónemek jönnek be. Magam rendszerint az év nagy részében szüneteltetek, csak akkor aktiválom a vállalkozást, ha látom, hogy lesz minimum 5-600.000 forint bevételem az adott hónapban - egyébként megoldom máshogy, amit nem írok le hogyan, mert ugyan teljesen legális, de épp elég munkám van vele ahhoz, hogy ne áruljam el senkinek sem, nem ám egy fórumon.

Fontos, hogy ha pl csak 3 hónapot aktív valaki, akkor csak 3.000.000 forintig él a számlaképesség.
Mindenki tudja, hogy az EV ritkán EV - azaz egyéni vállalkozóként számláz ki valaki egy csapatmunkát, amit ha kifizetnek osztja a társainak, azaz ha van egy 4 fős team, be lehet osztani ki épp számlaképes egy adott évben - munka, bevétel függő dolog ez.

1. Ha elveszik, nyilván lesz helyette más működési forma, és csak szürkíti a gazdaságot a dolog.
2. Egyénre lebontva az évi 12.000.0000 nem egy nagy összeg, utoljára 2019-ben voltam egész évben aktív, s akkor 8,5-9 misi között volt a másodállású katás bevételem.

Szerintem, ha 10.000 katást nézünk, aki aktív, akkor nekik van együtt 80 milliárd bevételük, ami elég sovány, mikor ezer milliárdokért mennek állami beruházások haveroknak - kvázi sokat nem nyer vele egy oligarcha sem.

Nem tudom elfogadni, hogy a KATA-s legyen az új ellenség - hiszen ezt a vállalkozási formát a Fidesz hozta létre, nem az történt, hogy a sok EV ezt kitalálta és ezzel szipolyozza az országot.

Egyszerű, a képlet, ha megszüntetik:
1. lesz - van más megoldás is - persze több munkával, kiadással jár
2. ha az oligarcháé lesz a meló, akkor neki aranyáron kell bedolgozni (utóbbiban nem bízom, mert az emberek félnek...pedig simán összerakja a szerszámait eszközeit bárki és lelép 3-400 kilométerrel odébb, és tök mindegy, hogy Szlovákia, Románia, Szlovénia, Lengyelország vagy Horvátország a célterület).

Szóval nem beszarni - ellenállni, kitalálni hogyan lehet kibaszni velük, ha kell szürke/fekete gazdasági módszerekkel. Élni és élni hagyni...ja nem? Akkor elvenni!

Idézetet írta: MessiÁs Dátum június 23, 2022, 11:31:43Egyreszt aki kilep a katabol az majd adozik mashogy.

Masreszt rohadtul nem korrekt hogy a kata utan 50k fizet a vallalkozo amikor a minimalber adoterhe is 67k.

Ha csak a sajat beremelkedesi utememet nezem, kb 3szor annyit vonnak le 10 ev utan, a katasnak meg ugyanannyit.


Pont ez a lényeg, nem adóznak máshogy, elmennek feketébe. Így is sok a feketén dolgozó, ezzel csak növelik. Igen, csakhogy a vállalkozó bevállalja azt, hogy nincsen nyugdíja. Innen nézve azért más a lehetőség, mindenki megteheti, hogy ezt választja, aki vállalkozni akar, nem? Aki 8 órában dolgozik egy állami szektorban, fizetnek utána minden hozzájárulást, hétvégén meg azt csinál, amit csak akar, az akkor jó, nem? Az, hogy a vállalkozó meg kidolgozza a belét, ismerek olyat, aki havi nemhogy 160 órát (mint a "sima" munkás), hanem 250 órákat melózik, azt még jobban szivatni akarják? Ők abban az időszakban szedik össze a pénzüket, amivel egy életre terveznek.

A vállalkozónak nincsen klasszikus szabadsága, hogy most figyelj, én kiveszek 2 hetet. Nincsen hozzájárulás a betegség esetén sem. Ja, hogy ezeket kihagyják, mikor szidják a katásokat. Csak dobálóznak azzal, hogy mennyit nem fizetnek be, de van az éremnek egy másik oldala is. A katás annyit keres, amennyit dolgozik. Igen, lehet azt is csinálni, hogy nem dolgozol két hétig, elmész szabadságra de akkor ott nincs is pénz. Ezt azért elfelejtik megemlíteni, mikor szidják őket.

Felreertes ne essek, en nem szidom oket. Van jo sok ismerosom aki katazik. Olyan is van akit leirtal hogy nem 160orat dolgozik hanem 250et egy honapban.

Mindenhol vannak adocsalok, ugyeskedok legyen az alkalmazott vagy epp vallalkozo.

Azonban ha en szamszeruen haromszor annyit keresek mint 10eve es emiatt háromszor annyit fizetek be akkor miert lehet hogy a katasnak meg semmi nem valtozik. Hisz az o araik es ezaltal a beveteleik is jocskan emelkedtek megis csak a fix 50kt fizetik be.

En bevallalnam hogy havi 50kt vonjanak le a bruttombol es cserebe en gondoskodok a jovobeni nyugdijamrol csak hogy ez nekem nem opcio mert en alkalmazott vagyok. Jobban is jarnek.

Es a vallakozo maga szabja meg a munkaidejet. Ha akar, legyen mondjuk komuves vagy valami ITs szakember ha el akar menni nyaron nyaralni ket hetre, akkor szepen nem fogad megrendelest jun 1 es 14kozott es kesz. En meg alkalmazottkent mehetek kunyeralni a fonokhoz hogy engedjen el. Es ha szerencsem van akkor talan elenged.

Nem kell a katasokat sajnalni. A legkorrektebb szerintem ha valamilyen forman a minimalberhez vagy atlagkeresethet kotnek a kata dijat.

(Ismetlem, nem az zavar hogy kevesebbet adozik mint en hanem hogy nem koveti le a rendszer a beremelkedest es az inflaciot. Adozzon kevesebbet mint en, oke, de kovesse le a beremelkedesi utemet legalabb evente, ketevente.. Ha en holnaptol ketszer annyit keresek akkor annyival tobbet is adozok. Naluk meg ha valakinek 2012ben volt 4millio bevetele maradt a zsebeben 3,4millio, ha most van 12millio, marad 11,4. Nekem 12millional marad 8..

Szerintem azzal senkinek sem lenne gondja, ha mondjuk 75 ezerre emelnék, esetleg sávos (és visszatérítendős) katát hoznának létre. Értem ezalatt, hogy mondjuk lenne egy 75 ezer forintos alap (vagy 100, most ez mindegy), amit kötelező befizetni (most is többsávos, csak nem éri meg befizetni a magasabb díjat), viszont lenne mondjuk egy 100-150 ezer forint közötti hozzájárulási lehetőség is. Ebben az esetben lehetne választani:
a., nyugdíjat kapna
b., visszatérítést kapna

Az utóbbit úgy oldanák meg, hogy időhöz kötik, tehát mondjuk 3-5 év katázást követően a befizett mondjuk 36x120000 forintból visszkapna mondjuk 750 ezret (még így is maradna az államnak egy vállalkozó után több, mint 1 millió forint, ha három évet veszünk...). Ez azonban, amit akarnak, hogy megváltoztatják azt, kik lehetnek katások, jogköröket csökkentenek, egyénileg eldönti, hogy te innentől mondjuk oldjad meg máshogy az életed, az nonszensz.

Továbbá, azt is mondom, hogy a cégeknek ezt alapjáraton fel kéne ajánlani (mondjuk vegyük a Te eseted), választható opcióként, hogy kevesebb közterhet fizetnek be, viszont többet kereshetsz, ellenben nincsen sima szabadság, nincsen betegszabi és miegymás. Őszintén szólva, azt gondolom, nőne a munkamorál az országban. A teljesítménybérezés mindig hatékonyabb, mint a sima "órás" megoldás, legalábbis szerintem.

A tanárokkal kapcsolatban is hasonlóan gondolom, gyakorlatilag éhbérért dolgoznak, gürcölnek, oké, ott a nyári szünet, de szerintem rohadtul nincsenek megbecsülve, az, hogy ilyen 10%-os emeléssel akarták kiszúrni a szemüket, röhej. Most meg már ez sem, örüljenek, hogy munkájuk van. Az kéne, hogy ha ez a terve Orbánnak, miszerint magánszektort erősíteni az oktatásban és az egészségügyben, akkor megoldani a megfelelő átjárást körfogásos rendszerben az állami és magánintézmények között. Ne az legyen, mint egyik ismerősöm esetében, hogy 180 ezer nettóért gyógyít és foglalkozik beteg kisgyerekekkel (gyógytorna), miközben azért, hogy tudjon venni egy lakást, kénytelen 'okosba megoldani a többit magánban...

Abból látszik MessiÁs, hogy mennyire nem vagy benne a szektorba/mennyire nem érted a valós működést, amiket írsz. Ne érts félre nincs megbántódás, s Te se tedd kérlek, mert nem azért írom.

Életszerűtlen, hogy azt írod 12 misiből megmarad 11,4. Egyrészt ez a szám, hogy 12 millió nem valósul meg, mert ritka, hogy valaki ezt ki tudja maxolni, másrészt akkor sem lenne 11,4 az adózás után megmaradt tiszta nyeresége, s leírom, hogy miért nem:
Nincs olyan szolgáltatás a világon, aminek ne lennének járulékos költségei pl.:
- utiköltség
-rezsi
-telephely, székhely fenntartás bérlés
- eszköz fejlesztés, anyagbeszerzés
-amortizáció, karbantartás-
- könyvelő alsó hangon évi 120.000, ha 10-ért bevállal még valaki.../hó

..és csak egy pár dolgot említek, tudnám napestig írni.

Egy katás vállalkozó, a számláiba próbálja ezeket beleépíteni, az elvállalt szolgáltatási díjba, s ez bonyolult, magam 20-25 %-ot szoktam kb kalkulálni ezekre, de ez tevékenység függő – pl asztalos ismerősöm anyag/munkadíj 50 %-ban számolt legutóbb (itt kiderül, hogyha fizettem 900.000-et, abból 450.000 a fa, üveg, zárak stb...-azaz már nem az övé!!!). Az a 11,4 máris csak 8,5 kb és az elköltött 2,9 milliónak is megvan az adótartama – s anélkül nem tudná végezni a tevékenységét, kvázi KELL.

Másik igen fontos info a Katás EV esetében, hogy a legritkább esetben beszélünk egyéni vállalkozóról. Összeáll az autószerelő az apjával, összeáll 3 tesó, 4 jó cimbora stb...egyikük viseli a terhét – adminisztráció, befizetések, és a többiek, vagy munka mellett, plusz munkaként, vagy nyugdíjasként, tanuló jogviszony stb mellett feketézik. Nos, az aktuális teherviselő, akinek kimaxolva van 8,5/év bevétele kifizeti őket is, így nagyon jó esetben marad, mondjuk 4 millió forintja egy évre, élni.

Árak, áremelések, változások.
Amikor a KATA indult, havi 500.000 ft volt az adómentes keret – persze befizetve utána a 25, 50, 75.000 forint/hó. Ez évi 6.000.000

Aztán megemelték 8.000.000-ra – nos ez valami olyan hülye számot adott ki/hó, hogy hagyták a picsába, hipp-hopp felnyomták 12.000.0000-ra. Nyilván maguk a törvényalkotók is láthatták, hogy amúgy teljesen mindegy a határ, mert az élet azt igazolja, hogy a Katások nem maxolják ki a 8.000.000 forintot se.

Ezek a határérték emelések tették egyre vonzóbbá a Kata adózási formáját, illetve tették lehetővé ezt az adózási formát választók számára, az szolgáltatásaik ár növekedését.

...és Amúgy:
1. Elmegy a polgár munkahelyre melózni – ott egyszer jól lehúzzák, mindenféle adónemmel, nem megyek bele, hogyan lesz a nettó a bruttóból.
2. Elmegy vásárolni a maradék pénzéből – ott is jól megkapja a 27 %-ot, kvázi még egyszer adózik.
2. Rájön, hogy nem elég a pénz – másodállás, ugyanígy lenyúzzák.

Cserébe kapnak a gyerekei színvonalas versenyképes oktatás, megbízható egészségügyet, és jó utakat, amivel járhat a kocsijával hétvégente kirándulni....-ja nem ez mind átbaszás.

...és akkor megcsinálja a Katás Ev-t, abban dolgozik, és harcol, hogy amiért már többszörösen megszenvedett, megdolgozott, leadózott a nyomorult életében, na annak a munkának az értékét megtarthassa.

Kábé ez a valós Katás lét, s mikor már itt tartasz, egyáltalán nem leszel hazafi, s egyáltalán nem érdekel, hogy milyen színű kormányt versz, vagy nem versz át...az érdekel, hogy amiért megdolgozol, az végre a Tiéd lehessen, ne vegye el az állam, vagy annak bármilyen szerve büntetés formájában pl...

Reagálnék Pozzatora, aki megpendítette a tanárok ügyét. Hát itt is érintett vagyok 23. tanévemet fejeztem be épp ma, illetve hivatalosan holnap, június 24-én (még be kell mennem...). Augusztus 15 a munkába jelentkezés, munkafelvétel hete, augusztus 22-től járunk be, első hétre jutott rám tábor, az 8:00-16:30-ig (nem kapok érte plusz pénzt!!!).

Szóval tények, számok, matek – lehet velük vitatkozni, belekötni, csak nem érdemes, mert így van.
2000-ben diplomáztam, azt mondtam az első tanév után, hogy kössz ezt nem...-előtte óraadóként 1995-től toltam, nappali tagozatos suli mellett a tanítást, kivéve diploma éve.
2002-ben jöttem vissza a szektorba, akkori pályakezdő tanári bér:
115.000 ft – akkori árfolyamon 500 euró, kötelező heti óraszám 18!!!!

2022, ugyanúgy kezdő tanári bér:
175.000 Ft – jelenlegi árfolyamon 430 euró!!!!; kötelező óraszám 24-26!!! magam rendszerint 25-26 órát csinálok egy héten évek óta, mert nincs meg a tantestület létszámban.

Azt gondolom, hogy ezt nem nagyon kell megmagyaráznom, a számok mindent elmondanak. Mellé viszont azért sikerült rakni egy jó nagy adag társadalmi megalázást, az elmúlt 12 évben. Elég a facét megnézni, hányan, hogyan gyűlölik a pedagógus társadalmat, milyen állítások, s milyen negatív tartalom zúdul ránk napi szinten. Tulajdonképp a tanárok szidalmazása, már simán megy szemtől-szemben is, sok szülő belemondja az arcodba, hogy mennyire lenéz, esetleg megfenyeget (volt ilyenem már...), s ha szerencséd van, nem ver meg, nem karcolják össze a szar kocsidat a suliparkolóban, nem szúrják ki a kereked ilyen fincsi ez egyébként...

Menjünk vissza a pénzhez, mert azért egy pályakezdő esetében ez izgalamas. mennyi ennek az óradíja, ennek a 430 eurónak????
Legyünk nagyvonalúak, számoljunk kerek számokkal, mert úgy könnyebb, és kerekítsünk felfelé!!!

- Tanítással töltött munka heti 25 óra – ugye a közbeszéd, hogy 3 hónap a szünet, számoljunk hát így, havi 3 hetet dolgozunk csak, az havi 75 óra.
- Nem tantással töltött munka, legyen heti 5 óra ....itt nagy levegő, mert itt drasztikusan alámentem, mindegy összesen havi 15 óra
- Nos összesen havi 90 órát dolgozik átlagban egy tanár (ez egyébként nem igaz, mert kb a 1,5-szeresét, mindegy könnyebb a matek). És kerekítsünk felfelé, kapjon a pályakezdő 450 eurót!
Kijön, hogy 5 euróért melózik óránként a szerencsétlen 2 szakos, esetenként 2 diplomás barom, ami ugye jelenleg 2000 ft!!!!!
TUDUNK-E MONDANI OLYAN DIPLOMÁS MUNKÁT, AMI ENNYIT ÉR MA MAGYAROSZÁGON?????

...és azért azt is leírom, hogy tudatosuljon mindenkiben...a 90 inkább 120, a 450, meg 430, a 90 nap szünet, meg jó ha 40....ha minden adatot a másik irányba kerekítve tolok, lehet, hogy az 1000 ft/óra se jön ki.....

Mindenesetre a lényeg:
AZÉRT KAPJÁK AZ ÍVET RENDESEN A TANARAK – minden irányból: kormányzat, szülők, fenntartók, még a faszkalap kamarai elnök is beszól...

Gyerekek, ebből véres háború is lehet, olyan feszkós a hangulat ám!




Nezd Sound, tisztaban vagyok vele hogy van akinek boven koltsege ami csokkenti a kata utani maradek osszeget. Azonban boven van olyan is akinek szinte 0 a koltsege. Pl aki mindjuk weblap vagy webshop keszito. Megis milyen koltsegei vannak? Semmilyen.
Aki mondjuk burkoló, megveteti az anyagot a megrendelovel es kiszamlazza a munkadijat. Mennyi a költsége? Amig ketszer haromszor leautozik nehany kmt? Rengeteg katas van akinek alig van koltsege. A volt futaroknak milyen koltsege van?

Ha jol remlik te valami előadóművész is vagy, jarsz fellepni ide oda.. kivancsisagbol kerdezem, vajon teged minden fellepes utan szamlaval varnak? Csak mert a sogorom ugyanezt csinalja, es a legritkabb esetben kap hivatalosan penzt. Ilyenforman koltsegrol is ertelmetlen beszelni ebben a konkret esetben

Gyakorlatilag minden fellépésem számlás, szerződéses, artisujus bejelentős. Nem várnak számlával (ez így butus felvetés  :D ) - engem nem fizetnek ki, csak akkor, ha a szerződés szerinti számlát az adott módon, határidőre stb kiállítom. Sok helyen az sem mindegy, hogy a számlázó programban elektronikus/papír alapú a nyomtatvány ...szóval ez is bonyolult.

Magam egy árba bele kell építsem pl:
-utiköltséget - muszáj kalkulálnom a benzinár fölé legalább 30 %-al, mert a "busz" amortizálódik rendesen, pl egy vezérlés csere 150.000
- zenészek hangszerkarbantartását. ez hülyén hathat, de pl amikor egy basszusgitár áthúrozol az 15.000 ft alsó hangon és bizony kell 1,5-2 havonta. Ha a basszeros nem keres velem havi 3 fellépésből 80-90.000 ft, hanem csak 30.000-et, akkor a felét elkülti húrokra...-hosszú távon nem fog eljönni. érted?
- ha olyan szintű nagy színpados a fellépés, kell kalkulálni technikussal is, általában egy a frontot csinálja, egy a színpad monitorozás. Sok esetben ők a cucc mellé nem férnek be a buszba, azaz külön kell utazniuk + uti/amortizálás
- vannak akkora produkciók, ahol külön fényes, külön vzuálos van, ők aranyáron vannak.

Egy fellépést nyilván egy cég számláz ki amiben minden benne van, s aztán kifizetéskor szétosztja. Érted nem fog leszerződni egy mittomén Letenyei borfesztivál az xy zenekar hangtechnikusával, akivel külön megállapodik, hogy mennyiért csinálja meg a produkciót.
 
Szerintem már csak a lakodalmas iparágban/bálozós szolgáltatóknál lehet nem számlás felkérést kapni, amikor úgymond magánszemély magánszeméllyel állapodik meg - ez viszont teljesen fekete. Nincs köze KATA-s adózáshoz.
Magam ebben az iparágban nem veszek részt. Nem azért mert fekete, hanem azért mert nem szeretem csinálni.

IT fejlesztők is:
- fizetnek könyvelőt
- meg kell vásárolják azokat az eszközöket, amivel képesek ekkora rendszereket építeni, csinálni
- építettem a fiamnak egy pc-t....hát milyen alkatrészárak vannak. Itt általában úgy van, hogy a gép építője megrendeli, megveszi a procitól kezdve a tököm tudja mit (nekem cimborám valóban kedvezménnyel vásárolta), s ő kap róla számlát, aminek nyilván a költségét beépíti abba, amit majd én fizetek, de az a pénz valójában nem az övé. Pl gép építés alkatrészek ára 410.000, összerakás-cuccok beszerzése, munkadíj 80.000 a vége 490.000, de a vak is látja, hogy az a 410.000 nem az IT szakember haszna, mégis ő számlázza katával felém tovább, neki növeli a bevételét.

Web építők, IT szakemberek nevében nem szívesen nyilatkozom, mert nem látom át a munkájukat, s nem is szívesen ítélkezek felettük oly könnyedén, mint Te: hogy nektek semmi költségetek sincs...mert nem látom át.

Azt tudom, hogy pl videókészítő embernél is lehetne így legyinteni, hogy fel van véve az anyag, és csak vágni kell. Mi költséged van egy vágással....hát vettem részt ilyen videó utómunkán. Láttam, hogy milyen gépekkel, programokkal kell dolgozniuk, hogy az úgy jelenjen meg fényhatásban, és azt is, hogy mennyi munkaórát. És azt is ha valaki napi 10 órában ezt csinálja, annak milyen ergonómiai háttulütői vannak - ami aztán újabb plusz költséget teremthet egy "csak" képernyő előtt ülőnek, amiket meg kell oldjon (pénz-idő-jó szakember), hogy egyáltalán dolgozni tudjék...

Szóval magam nem törnék pálcát egyik szakma felett sem oly könnyedén, mint Te.

Bennem az a kérdés merült fel, hogy oké, rohadjanak meg a katások, tanárok meg aki még jön. Elvesszük tőlük a pénzeket, többek elhagyják majd az országot, megvolt a bosszú, de utána mi lesz? Ki lesz a következő ellenség? Azért kérdezem csak, mert most extraprofit adója lesz kivetve gonosz külföldi multikra, akik ellen szintén hergelik a nemzetet. Okés, ők is elmennek majd idővel (megmondta a Ryanair is, hogy nem kell nekik feltétlen a magyar piac). Őket is legyőzte Orbán Viktor, de ki jön utána? Nincs pénz az EU-tól, államadósság az egekben, infláció óriási, nép egyre rosszabb helyzetben, mi lesz?

Mert az fel sem merült, hogy miért mondott nemet Orbán Viktor a globális minimumadóra, hiszen ez nekünk ingyen pénz lenne? Egy olyan adóra, amivel a világ 140 országa egyetért, olyan adóra, amire az EU 26 országa egyetért? Egy olyan adóra, ami minimum 40-50 milliárd eurót hozna az EU-nak, amit szétosztanának? Amiből mi is tetemes részt kapnánk? Segítség: azért, mert akkor a NER-közeli cégeket keményen megadóztatnák, így nem lenne annyi profitjuk. Teljesen mást mondanak, de az csak kifogás, ez a valós indok, tudják ezt, akik figyelnek. Pontosan ezen döntés mentén nincsen extraprofit adó a NER-közeli vállalkozásokra, járvány alatt hiába tudott egyedüliként profitot termelni a folyamatosan nyitva lévő kaszinó konglemerátum, rájuk nincsen extraprofit, mint ahogyan a szállodákra sem, semmelyik olyan cégre, akik Orbán Viktor köréhez tartoznak. Olyan cégekről beszélünk, amiktől a KATA-s szigorítások többszörösét be lehetne szedni, évekre megoldható lenne a gazdasági helyzet... (katásoktól beszednek majd mondjuk ezzel maximum pár milliárddal többet (de ezt is kétlem), míg mondjuk ilyen cégektől, akik összesen generáltak 1500 millárdot alsóhangon, simán jöhetett volna 10%-os adózással is 150 milliárd...)

Szóval kérdem én, mindössze 8-10 céget kéne normálisan megadóztatni - ahogyan az a minimális elvárás lenne -, ezzel megoldódna minden, ehelyett több, mint 1 millió MAGYAR embert szivatnak, ez így rendben van?

@Pozzato, jót írsz. Most is.
Én csak annyit szándékoztam hozzátenni, hogy nem úgy van pár történés, ahogyan néhányan gondolják. Aki informálódik, több forrásból tájékozódik, ténylegesen gondolkodásra hasznája az eszét, satöbbi, hajlamos azt gondolni, hogy rajta kívül még nagyon sok másik ember is hasonlóan cselekszik.
Pedig nem. Dehogy. Azért jeleztem, hogy elegendő rápillantani a legutóbbi magyarországi választási eredmények térképére. És konstatálni, hogy hol narancssárga és hol nem narancssárga valamelyik választási körzet. Vagyis ugyan tényleg többen vagyunk hajlamosak arra, hogy azt higgyük, hogy az emberek többsége ugyanúgy gondolkozik, ahogy mi gondolkozunk, ám ez nem így van.
A magyar emberek szavazásról való gondolatainak megismerésére mindenkor ott van a magyarországi választási eredmények térképe. Természetesen lehet hinni és gondolni bármi egyéb másik dolgokat, viszont a többség választási preferenciája nagyon jól látható azon a térképen.

A következőt még hozzá kell tennem a korábbi hozzászólásomhoz:
Abban jobbára azért említettem a Fideszt, mert jelenleg ez a párt kormányozza Magyarországot. Vagyis most ez a párt kapja-kaphatja az "ívet".
Amúgy több helyen szerepelhetett volna hozzászólásomban az XY politikai párt, hogy mindenki arra gondoljon, amelyikre akar. Bár ezt így is ajánlatos megtenni, s mindössze csakis annyi a teendő, hogy a Fidesz helyére lehet helyettesíteni a pillanatnyilag leginkább utált politikai pártot.

Természetesen tisztelet a kivételeknek, ám nekem ugyanaz a véleményem a politikusokról, mint a Belgának:


Vajon már készül az "Ispán, a király" rockopera?

Ez valahol elkeserítő, hogy az emberek nem hajlandóak fejlődni. Elvileg ez létünk eleme, hogy fejlődjünk, haladjunk, új dolgokat tanuljunk meg. Hiába voltam történelem faktos, valahogy sosem rajongtam a magyar vonatkozásokért, mert mindig elnyomtak minket (ami elszomorító volt), mindig ott volt a lehetőség, hogy jó döntéseket hozzon az ország, de lehető legrosszabbat hoztuk mindig, minden esetben. Magyarország a saját fejlődésének gátja, ami valahol rendkívül szomorú, mert egy csomó tehetséges embert adtunk a világnak (furcsa, hogy sokuk emiatt külföldön teljesedett ki).

Most is, hogy ilyen szarban van a világ (és a haza), össze kéne fogni, segíteni egymást, de ehelyett egyre mélyebb lesz az árok. Emlékszem én is a '98-as Orbán mondatokra, miszerint az árkok itt vannak, győztünk, de innentől ezeket mélyíteni kell őket, hogy ne nyerjen újból a másik oldal. Ez a baj, hogy így sosem lesz egységes a nemzet. És ha a nemzet lelke beteg, akkor annak előbb vagy utóbb, de testi manifesztációi is lesznek. Minél mélyebb lesz a lélek válsága, annál nehezebb lesz megoldani a társadalomban megmutatkozó problémákat.

Nem kéne ennek így lennie, nem kéne gyűlölni egymást, kár volt ezt behozni a hazánkba...

1. Moràlis, mentàlis majd lelki vàlsàg
2. Elszakadunk a valôs értékektõl/érték vesztés, érték vàlsàg
3. A fentiekbõl következik az pénzügyi mozgàstér csökkenése, anyagi vàlsàg
4. A bajok okozòi bizonyos tàrsadapmi csoportok, akiket ki kell rekeszteni, jogfosztottà kell tenni
5. S persze ez sem megoldàs, jöhet a fizikai ellehetetlenìtés, alàzàs, üldözés, majd eltörlés..

Mindez a szemünk elõtt zajlik...s odàig is elviszi a hétköznapi embert, hogy leìrja: mekkora geci ez a burkolô...-amit kimondunk, leìrunk a mögött van àm gondolati hàttér! Elõbb jönnek a gondolatok-érzelmek amit aztàn kivetìtünk a környezetükre, s ha az negatìv, gyûlölet alapû, ellenségkép keresõ, hàt akkor ....olyan lesz a vilàgunk is.

#1182 június 24, 2022, 18:21:24, Alk
Napközben frissítgettem, de írni nem volt lehetőségem. A téma új irányvonala jobban foglalkoztat, azonban először még néhány szóban a katáról. Bár leírva nem volt, azért szeretném egyértelműsíteni, hogy nem utálom a katásokat. Értelmetlen is lenne, kb olyan, mint utálni azokat, akik visszakaptak 800 ezres szja-kat. Mit tehetnek ők róla? Amit adnak, azt el kell fogadni. Másik dolog, hogy a fidesz kizárt, hogy képes legyen befolyásolni, mely régetek iránt hogy érzek. A kata, mint a legkedvezőbb adózási forma az átlagemberek számára, megszorítások esetén ideális, legalábbis logikus opció lehet. Lenne nekem is jobb ötletem, hogy kiket adóztassunk meg, de őket átugorva azért tényleg közelítünk a katához. Egyébként még arra sincs semmi garancia, hogy a végeredmény tetszik majd.

Pozzato említette, hogy több ismerőse is tervezi Magyarország elhagyását. Továbbá olvasva néhány keserű hangvételű kommentet, úgy vélem, tényleg van az a pont, amikor érdemes elgondolkodni a kiköltözésen. Szeretheti az ember a barátnőjét, ha az egy kleptomániás, kétszínű, hazug némber (eredetileg más volt). Ebbe belebetegedni tényleg kár. Ez az ország nem fog változni, amíg a fidesz van hatalmon, márpedig mindaddig ők lesznek, amíg ilyen ez az ország. Biztosan sokakban mély a hazaszeretet (engem ez sosem jellemzett), de ha nem egészséges a kapcsolat, akkor lépni kell. Utálok minden eszmét, de egy kis individualizmus némi asszertivitással és tanulási hajlandósággal segíthet megszerezni legalább a lehetőségét annak, hogy úgy éljünk, ahogy szeretnénk (egy igazi individualista megveti még az individualisták csoportját is; tiszta Rick Sanchez :D ). Talán azt a legfontosabb tudatosítani, hogy ha szerencsések vagyunk, akkor élünk 70 évet egészségesen és kb annyi volt. Ha a mindennapjainkra rányomja bélyegét egy ideológia, a politika, vallás, törvények vagy a szegénység, akkor talán nem az ideális helyen élünk.

A gond az, hogy igazatok van.  ;D  Egyetértek, sajnos így van, ahogyan írtátok.  Szomorú, hogy a becsületes és tehetséges embereknek kell elhagyni a saját országukat, miközben a bűnözők gazdagoknak. Az is megérne mondjuk egy misét, mi lesz a mostani elittel és Fidesz-szavazókkal, ha azok az emberek, akik a munka dandárját végzik az országban, sora hagyják el hazánkat. Már így is több szakterületen hiány van, ami csak tovább fokozódik idővel. És azért, ha őszinték akarunk lenni, akkor tudásban és kreativitásban mér most is bőven van hiányosság ... Az ilyen nyugati liberális mocsadék nemzeteket meg szidhatják a fideszesek, de ahová a tehetséges emberek mennek, az a nemzet fog fejlődni, míg ahonnan eljönnek, az lemarad. Megnézhetjük most az oroszokat, ahonnét kivonult a Renault (és még több autógyártó, illetve ne felejtsük el az orosz értelmiséget sem, akik szinte mind elhagyták az országot), ez maradt nekik: https://www.vezess.hu/vezetunk/2022/06/14/beindul-a-mindenmentes-fapados-ladak-gyartasa/

Nálam okosabb emberek írnak cikket arról, hogy mi várható, ahogyan at oldalakon át taglaltuk, szépen haladunk az orosz életszínvonal felé: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20220623/evtizedeket-utazhat-vissza-magyarorszag-az-idoben-ures-polcok-es-silany-termekek-varnak-rank-552009

#1184 június 25, 2022, 11:10:33, csabax
Idézetet írta: Pozzato Dátum június 23, 2022, 22:33:00Ez valahol elkeserítő, hogy az emberek nem hajlandóak fejlődni. Elvileg ez létünk eleme, hogy fejlődjünk, haladjunk, új dolgokat tanuljunk meg.

Ismerős a következő szitu?
Országos szinten gyakran van szó arról, hogy Magyarország lakosságának minimum negyede analfabéta, félanalfabéta vagy funkcionális analfabéta. És hogy továbbra is félanalfabétákat nevelnek a magyar iskolákban. Így aztán milyen lesz a magyarság jövöje?
Ilyenkor nagyban, országos szinten lehet sopánkodni, hogy félanalfabéta így, funkcionális analfabéta úgy, nagy a baj amúgy, szóval országos szinten lehet sopánkodni, mert jelentős a tömeg, sokan vannak ilyen helyzetben, de az erről beszélgetők mindig kivételek, senki sem "veszi magára" és senki sem haragszik meg.
Ám amikor az országos szint felcserélődik valamilyen kisebbel és átláthatóbbal, például baráti szinttel vagy rokoni szinttel, akkor jóval nagyobb esély van a sértődésre, amikor valakiről azt mondják, hogy analfabéta, félanalfabéta vagy funkcionális analfabéta.
Amikor kisebb létszámú társaság tagjai beszélgetnek egymással, akkor szerintük nincsen közöttük sem analfabéta, sem félanalfabéta, sem funkcionális analfabéta. Nyilván azért nincsenek, szerintük, mert inkább udvariaskodnak és nem akarják megbántani egymást.
Ám amikor ugyanennek a társaságnak a tagjai már nem egymásról beszélnek, hanem messze levő, ismeretlen magyar emberekről beszélnek, akik nincsenek jelen és nem tudnak megsértődni, akkor már simán és nyugodtan említenek analfabétákat, félanalfabétákat, funkcionális analfabétákat és azt, hogy jelentős probléma ez Magyarországon.
Tehát a kisebb létszámú társaságokban nincsenek sem analfabéták, sem félanalfabéták, sem funkcionális analfabéták, de amikor nem barátokról, nem rokonokról vagy nem családtagokról van szó, akkor, csodák csodájára, hirtelen minden negyedik magyar ember analfabétává, félanalfabétává vagy funkcionális analfabétává válik.
"A jelenlevők közül senki sem az", "tisztelet a kivételnek", satöbbi.
Ismerős a szitu?

Idézetet írta: Pozzato Dátum június 23, 2022, 15:09:20Bennem az a kérdés merült fel, hogy oké, rohadjanak meg a katások, tanárok meg aki még jön. Elvesszük tőlük a pénzeket, többek elhagyják majd az országot, megvolt a bosszú, de utána mi lesz? Ki lesz a következő ellenség? Azért kérdezem csak, mert most extraprofit adója lesz kivetve gonosz külföldi multikra, akik ellen szintén hergelik a nemzetet. Okés, ők is elmennek majd idővel (megmondta a Ryanair is, hogy nem kell nekik feltétlen a magyar piac). Őket is legyőzte Orbán Viktor, de ki jön utána? Nincs pénz az EU-tól, államadósság az egekben, infláció óriási, nép egyre rosszabb helyzetben, mi lesz?

Ryanair és az úgynevezett extraprofit, amely nem létezik és közgazdasági nonszensz.

Az alábbiak már hosszú-hosszú évek óta bele vannak írva a Ryanair általános személy- és poggyászfuvarozási feltételeibe és ezekbe mindegyik repülőjegyet vásárló ember belegyezik a vételkor.
Idézem a Ryanair általános személy- és poggyászfuvarozási feltételeit:
"4.2.1 Önnek meg kell fizetnie minden kormányzati adót (beleértve, de nem kizárólagosan a légiforgalmi adót), amelyet a jegy ára tartalmazhat. A magasabb árú jegyeink általában tartalmazzák a kormányzati adókat, míg az alacsonyabb árú jegyek nem. ...
4.2.2 A kormányzati adók folyamatosan változnak és a foglalást követően is bevezethetők. Ha valamely kormányzati adó a foglalást követően kerül bevezetésre vagy annak összege nő, indulás előtt meg kell fizetni az új adót (vagy a különbözetet). De úgy is dönthet, hogy nem utazik és kéri a foglalási költség teljes visszatérítését. ..."

A honlapjukon megtekinthető a nem is annyira apróbetűs szöveg: https://www.ryanair.com/hu/hu/hasznos-informacio/sugo/felhasznalasi-feltetelek/termsandconditionsar_586466814
Tehát egyáltalán nem titkolt dologról van szó, hanem már évek óta mindenegyik Ryanair-utas tudhat erről, ha akar.
Immár sok-sok éve mindenegyik Ryanair-utas tudhatja, hogy a Ryanair légitársaság áthárít utasaira minden kormányzati adót. Világosan és jól olvashatóan szerepel a Ryanair általános személy- és poggyászfuvarozási feltételeiben. Aki magyar ember repülőjegyet vásárol a Ryanair légitársaságnál előre tudhatja, hogy minden kormányzati adót neki kell fizetnie. Ennek tudatában dönthet, hogy repülőjegyet vásárol a Ryanairnél vagy nem vásárol repülőjegyet a Ryanairnél, hanem megváltoztatja útitervét és elmegy másik légitársasághoz repülőjegyet vásárolni.
Ebbe "ugat" bele Magyarország kormánya, hogy ő az erősebbik kutya és majd úgyis az lesz, amit ő akar.
Amúgy pedig az lehet a vége a dolognak, hogy ha az lesz, amit az erősebbik kutya akar, akkor a Ryanair vagy csökkenteni fogja a járatait vagy teljesen kivonul Magyarországról. Ugyanis neki teljesen mindegy, hogy Budapest-Athén járat helyett Bécs-Athén járatot, Budapest-Dubrovnik járat helyett Pozsony-Dubrovnik járatokat üzemeltet. Satöbbi.
A vesztesek csakis a magyar emberek lehetnek. Akiknek immáron egy légitársasággal kevesebb áll rendelkezésükre Magyarországon.
Viszont a Nemzet Gázszerelőjének még nincsen légitársasága. Egyelőre.