NBA 2022/23

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában


Luka Doncic Michael Jordan nyomdokain, egyedül harcol a világ ellen

A Dallas Mavericks nem tud előre lépni, hiába fejlődik évről évre Luka Doncic.  Olvasd tovább


Idézetet írta: Latzka Dátum január 24, 2023, 13:06:25Mit jelent az a kifejezés, hogy clutch player?

clutch: megszorít, megkaparint, megkapaszkodik, kapaszkodik

Ebből nekem ez nem egyértelmű. Egy kis videot láttam, ahol egy brazil újságíró egy LeBron sajtótájékoztatón úgy kezdi a kérdését, hogy LeBron te egész pályafutásod alatt egy cluth player voltál... itt pedig láthahóan ezzel megsérti Jamest, aki ezt udvarisan és normálisan kezeli, de jelzi ellenérzését.

(jó kis kérdéseim vannak ;D )


Pont ma délután néztem meg a hétvégi Alley-Oop ismétlését, ahol többek között erről is szó volt. Pontosabban – ha jól emlékszem – arról szólt az eszmecsere, hogy idén első alkalommal fogják megválasztani az év clutch player játékosát, és az nba.com oldalán (valahol) van egy kizárólag erre vonatkozó statisztika, amit azért is említettek meg a műsorvezetők, mert bevallották, hogy ennek eldöntéséhez nekik is szükségük volt ránézni a számokra. A stat egyébként azt mutatta, hogy két olyan játékos van jelenleg, akik idén kiemelkedtek ebben a kategóriában, ez pedig Fox (SAC) és Doncic (DAL).

Egyébként a statisztika úgy készült (csak hogy visszatérjek az eredeti kérdésre), hogy a mérkőzések utolsó 5 percét veszik figyelembe, de ott is csak azokat az időszakokat, amikor a két csapat pontkülönbsége nem haladja meg az 5 pontot. Ahogy az egyik csapat többel vezet, azt máris nem mérik.

Fox ezekben az időszakokban a pontjaival és a 60% feletti dobáspontosságával tűnt ki, Doncic pedig a pontjai mellett az 50% feletti hatékonyságával és a rengeteg asszisztjával (ami legalább olyan döntő egy kiélezett meccsen, mint ha maga dobta volna a pontokat).

Két dolog a szakiknak. Kíváncsi leszek mit írtok.

- James elleni fault és utóhatása

- Jaren Jackson Jr statisztika csalás?? https://brobible.com/sports/article/memphis-stats-cheating/

LeBron fault:
A fault egyértelmű. Két dolog miatt nem fújtak szerintem: Először is maga James miatt, ugyanis ilyen esetekben eléggé sokszor előadta a nagyhalált, egész liga unja már. Ez az, amikor sokszor hülyére akarod venni a többieket, majd épp akkor nem segítenek, amikor tényleg történik veled valami (farkast kiált tipikus esete). A második, ami miatt nem fújtak, mert már a keze magasban volt, gyakorlatilag majdnem elengedte a labdát, összességében a dobást vivő mozdulaton nem változtatott a fault (ez viszont nem mentség, mert nem fújtak).

Jaren Jackson:
Szoktak lenni ilyen anomáliák, legalábbis mi anomáliának gondoljuk. Joel Embiid például azt hiszem 2-3 éve 4-5 ponttal többet dobott a hazai meccsein, mint idegenben. Jackson is valószínűleg lokálpatrióta, jobban szereti kiszolgálni a hazai közönséget.

Itt nincs a vegen a kerdeses szitukban automatikus var? Vagy csak edzoi challange van de az mar nem volt a Lakersnek?

Idézetet írta: MessiÁs Dátum január 29, 2023, 19:46:23Itt nincs a vegen a kerdeses szitukban automatikus var? Vagy csak edzoi challange van de az mar nem volt a Lakersnek?

Utóbbira nem igazán emlékszem, előbbit pedig vizsgálni kellett volna, mármint az esetet. Ez lett volna a minimum ott a helyszínen. Sokan szidják a bíráskodást - joggal -, illetve, hogy mennyire pocsék lett az elmúlt években. Olvastam a kezdo5-ön is, de külföldi fórumokon is, viszont ez nem újdonság. Emlékezhetünk még a 2000-es évek elejére, amikor botrányosan nyomták a Lakerst a bajnoki cím felé, de számtalan csapatot és esetet lehetne felhozni. Ott volt a 2000-es évek közepéről a Donaghy-botrány, amely egy 10-12 éves periódust ölelt fel, Netflix is készített róla sorozatot. Érdemes megnézni a Malice at the Palace-t is, ahol szintén magát az NBA-t veszik elő, mondván milyen szervezet.

Azért valljuk be, hogy sokszor a ligában előre le vannak osztva a lapok, kellenek a balhék, hogy utána legyen miről beszélni. A másik dolog pedig, hogy a bíráskodás rossz, de a játékosok milyenek? James Harden egy komplett stábbal dolgozott hónapokon át, hogy megreformálja a büntetőzést, kvázi a szabályrendszer kiszélesítésével szerzett magának helyzeti előnyt. Mit tudnak vele kezdeni a bírók? Semmit. Harden azt hiszem a nyarat követő szezonban rekordot döntött büntetők tekintetében (és a végére már mindenkinek elege volt belőle).

LeBron? Épp pár hete írtunk itt is róla, hogy a színészi teljesítménye "fantasztkus", most ezek után meg felháborodva jön, ha nem kap meg egy faultot... A játékosok borzasztóak, én imádom Doncic játékát, de maga az ember, amit leművel meccsek közben, hát ilyen srácot a pillangóról vagy a bikásról kivágtak volna, ott még olykor azt se adtuk meg, amikor leütöttek labdával együtt.  ;D

Amúgy nekem az egész Lakers - Celtics meccs legszebb jelenete volt, mikor ezek után Beverley lépett oda a bíróhoz és mutatta neki, hogy mit kellett volna fújnia. Ez volt az egész szituáció finomsága, hogy a liga legaljasabb játékosa megy oda, hogy igazságtalanság történt, miközben olyanok szokott csinálni, hogy Bruce Bowen is csettintene rá. Azt pedig csak mellékesen teszem hozzá, hogy 3-4 nappal korábban, Beverley ezt csinálta, amivel megnyerte a heti Shaqtint, és ezek után ment reklamálni a Boston meccsen...  ;D  ;D


Sziasztok, egy pár megjegyzés az előző témákhoz:

LeBron fault:
Bevallom, nem láttam az esetet, úgyhogy konkrétan nem tudok hozzászólni, de ha valóban fault volt, akkor – függetlenül attól, hogy ki volt az elszenvedője – természetesen bosszantó és felháborító. Ugyanakkor ahogy @Pozzato is említette, sajnos olyan pocsék az utóbbi években a bíráskodás, hogy lassan már ott tartunk, hogy egy-egy meg nem ítélt faulton már nem is akadunk fenn. Engem az ilyen észre nem vett szabálytalanságokon kívül sokkal jobban bosszant, amikor két különböző meccsen két különböző játékvezető ellentétesen ismeri a szabálykönyvet. Egy pár hete az egyik tévés meccsen történt, hogy a támadó csapat játékosát ziccerdobás közben szabálytalanul akadályozták, a bírók fújtak, a védő csapat edzője pedig challenge-t kért, mert szerinte a játékosa nem ért hozzá a támadójátékoshoz. A bírók visszanézték az esetet, és azt az ítéletet hozták, hogy az említett védő valóban nem ért hozzá a támadóhoz, viszont kicsivel korábban egy másik védő fault-olta a támadót. Na már most a problémám ezzel az, hogy pár hónapja ugyanilyen visszanézést követően a játékvezetők azzal indokoltak egy ítéletet, hogy bár a videóból kiderült, hogy valójában mi történt, de mivel az edző más miatt kért challenge-t, így ők kizárólag azt vizsgálhatják csak, függetlenül attól, hogy amellett látnak-e esetleg mást is a visszanézés során. Egyszóval nem csak az a probléma, hogy néha nem vesznek észre szabálytalanságokat (ezt talán betudhatjuk az egyre gyorsabb játéknak, bár igazából ez sem lehetne mentség), de a nem megfelelő szabályismeret már több mint komolytalan.

JJJ esete:
A Reddit posztja után rögtön felfüggesztették a fogadóirodák az Év védőjére történő fogadásokat, és állítólag két szakember is visszanézte a játékos összes eddigi blokkjait, és valami olyasmit állapítottak meg (ha jól emlékeszem), hogy ebből a 80-90 blokkból kb. 4-5 volt olyan, ami erős túlzással sem mondható annak. Vagyis valóban nem helyesek a számok. (Bár azért zárójelben megjegyezném, hogy mivel ezeket a statisztikákat nem az NBA emberei készítik, így könnyen meglehet, hogy a többi csapatnál is rátesznek a hazai meccseken a hazai játékosokra 4-5%-nyi pluszt – bármilyen más mutatóban. Ezt nem lehet tudni, mert ehhez mindenkit végig kellene ellenőrizni, ami természetesen lehetetlenség.) A lényeg az, hogy valószínűleg tényleg volt némi "rásegítés" bizonyos mutatóknál, de ettől függetlenül szerintem nem lehet kérdés, hogy JJJ érdemli meg legjobban az Év védője díjat. Egyébként azóta újra lehet fogadni erre, és az irodák ugyanazokkal a szorzókkal tették vissza a kínálatba a játékosokat, mint ahogy a felfüggesztés előtt álltak. Vagyis ezek szerint ők is úgy látták, hogy annyira minimális lehetett a tévedés, hogy ez nem befolyásolja az eredményt.

Ettől függetlenül nekem az a véleményem, hogy sajnos megint előjött egy olyan probléma, ami tovább rombolja az NBA nimbuszát.

Patrick Beverley:
Sosem fogom megérteni, hogy egy játékos, aki már 10 éve ott pattogtat a ligában, miért nem képes felfogni, hogy minden meccsen kismillió kamera figyeli az eseményeket, úgyhogy az ilyen műbalhéknak (és műfájdalmaknak) semmi értelme. Sajnos amíg ezek nem lesznek nagyon komolyan szankcionálva (pl. 2-3 meccses eltiltás a játékvezetők megtévesztése miatt), addig nem fognak eltűnni a pályáról. És ami a külön bosszantó, hogy pont azért, mert nem jár ezekért büntetés, így nyugodt szívvel megcsinálhatja ezt akármikor. És ha esetleg ezt egy Jokiccsal szemben műveli le (akiről köztudott, hogy azonnal az egekbe szökik a vérnyomása, ha úgy gondolja, hogy bírói tévedés áldozata lett), akkor egy Jokic-kiállítással akár mérkőzéseket lehet eldönteni. Egyszóval az ilyeneket akár utólagos visszanézéssel is eltiltással kellene büntetnie a ligának.

#202 január 31, 2023, 19:57:06, HT
Beszéljünk egy kicsit az Alapszakasz MVP címről. A bet365-ön a jan. 31-ei állapot a következő:

Nikola Jokic - 1,9
Joel Embiid - 3,5
Luka Doncic - 7,5
Jayson Tatum - 9,0

Jelenleg ezt a négy játékost tartják a legnagyobb esélyesnek a címre, és azért is nem folytatom a listát, mert pont erről a négy játékosról mondanék egy pár szót. Vagy inkább kérdeznélek benneteket, hogy mi a véleményetek az esélyekről.

Jokic:
Elképesztően sokra tartom a játékát, és a csodálatom elsősorban annak szól, hogy nem igazán tudok az NBA-ben még egy olyan magasembert mondani (még visszamenőleg sem), aki – a ponterős játékán és remek lepattanózása mellett – ennyire jól passzolt volna. Szó szerint élmény nézni sokszor egy-egy átadását. De... (és most jön az a rész, ami miatt nem igazán értem a jelenlegi első helyét).

Jokic idén többször is kijelentette, hogy nem érdekli az MVP cím, és ezt nem csak elhiszem neki, de látom is a játékán. A tavalyi elképesztő teljesítményéhez képest idén egy sokkal visszafogottabb Jokicot láthatunk, ami részben annak betudható, hogy a sérülésből visszatért csapattársak leveszik a teher egy részét a válláról (vagyis nem egyedül kell húznia a csapatot), másrészt pedig teljesen egyértelmű, hogy a szerb azért vett vissza a tempóból, mert idén bajnok akar lenni, és tudja jól, hogy ehhez a rájátszásban egy 100%-os Jokicra lesz szükség. Amíg tavaly 20-30 rádobása volt a meccsek zömében (34-35 perc alatt), addig idén ugyanennyi idő alatt sokszor 10-12 dobáskísérletet látunk tőle. Egyértelműen light-os üzemmódban nyomja eddig a szezont. Az már a csapat erejét mutatja, hogy így is nyugati elsők tudnak lenni. Egyszóval bármennyire is kedvelem őt, és bármennyire is tripla-dupla átlag közelében van Jokic, szerintem nem lenne igazságos, ha az alapszakasz MVP cím idén is nála landolna. Viszont tudjuk, hogy Amerikában nagyon szeretik a "nagy sztorikat", az NBA-nek szüksége van a "szenzációkra" (amit talán némi marketing szempontból is meg lehetne lovagolni), márpedig ha ezúttal is Jokic kapná a díjat, akkor zsinórban háromszoros győztes lenne, ami tényleg elég nagy durranás lenne. A kérdés csak az, hogy szerintetek van ennek akkora jelentősége, hogy valaki ennek köszönhetően legyen befutó?

Doncic:
Nem nagyon tudok sok újat hozzáfűzni ahhoz, mint amit az elmúlt hetekben-hónapokban beszéltünk róla. Ráadásul azt gondolom, hogy olyan kimagaslóan teljesít idén (is), amit kár is túlragozni. Mielőtt ránéztem volna az oddszokra, meg voltam győződve arról, hogy magasan vezeti a listát a fogadóirodáknál. (És mikor láttam a rangsort, igazából ekkor vetődött fel bennem ez a bizonyos Jokic-faktor, vagyis hogy mekkora szenzáció lenne, ha valaki zsinórban háromszor nyerne.) Noha hátravan még 20-30 meccs a szezonból, de nálam továbbra is a szlovén az első számú esélyese a címnek (7,5-ös szorzóért pláne), már csak azért is, mert míg a Denver a szezon vége felé valószínűleg pihentetni tudja majd Jokicot, addig Doncicnak előreláthatólag az utolsó pillanatig csúcsformát kell majd nyújtania, hogy minél jobb playoff-helyen végezzenek. Márpedig ha az utolsó meccseken beakad egy-két 40-50 pontos teljesítmény, az nagy hatással lehet a döntéshozókra.

Embiid és Tatum:
Két olyan játékos, akik a szezon eleje óta nyíltan bevallva azért küzd, hogy MVP legyen. Embiid gyakran kihagy meccseket sérülés miatt, viszont amikor visszatér, akkor rendre hozza a 30-40 pontokat. Nem vitás, hogy kiváló idénye van neki is, ráadásul nélküle meglepően gyenge a PHI (hiába Harden, Harris, Maxey és a többiek), de valahogy továbbra sem tudnék azonosulni azzal, ha ő nyerne. Tatum-on is látszik az első mérkőzéstől kezdve, hogy csak ez a cím lebeg a szeme előtt, de vajon elég lehet egy MVP címhez az, ha az egyik főcsoport győztesének a legjobbja vagy? Ahogy Jokic a nyugati első Denveré, úgy Tatum a keleti első Bostoné?

Vagyis mi dönthet a végén? A mesterhármas nyújtotta szenzáció? A főcsoport-győzelem? Netán az egész idénybeli kiváló teljesítmény?

Jelenleg úgy állunk, hogy Embiid 37/49, ami a pályára lépést illeti, magyarul 12 meccset hagyott ki. Ha jól tudom, akkor most is él a 70%-os szabály (minimum 58 meccset kell pályán lenni egy alapszakaszban a díjakhoz, All-NBA tagsághoz stb.), tavaly pedig már ebből volt is vita, épp Embiid miatt. Adam Silver is azt mondta, emelni kell a minimum meccsek számát, mert az nem járja, hogy valaki kiül 16-20 meccset, 60-64 mérkőzésen meg maximumot hoz, miközben mások 76-80 meccset játszanak...

Pontosan emiatt tartom kizártnak, hogy Embiid nyerjen, mert szerintem idén minimálisan ugorja meg a küszöböt. Hiába óriási a hype és folyamatosan mondják, neki kell nyernie, így nem fog. Jokic szintén amiatt nem fog, amit írtál, hogy szezon végén pihentetik. Egyrészt, neki ez így hosszú alapszakasz az Eb-vel együtt, másrészt most esély nyílik a bajnoki címre. Jelenleg Jokic 6 találkozón nem volt bevethető, szerintem neki is meglesz a 15-16 környéke a végére.

Tatum és Doncic között fog eldőlni szerintem. Ha a Boston megnyeri Keletet, illetve Tatum 30 pont felett zár, plusz mellé ez a 8-9 lepattanó és 4-5 gólpassz, akkor ez meglesz neki. Ha nem nyernek, Doncic bejön a Dallasszal top4-be, akkor lehet esélye, ha ezt a formát tartja. Aki itt nagyon akar húzni, annak Tatum és Doncic szorzó, fognak ezek még esni, mire a hajrához érünk. Tatumban látom a nagyobb értéket amúgy.

Idézetet írta: Pozzato Dátum január 31, 2023, 20:06:24Tatum és Doncic között fog eldőlni szerintem. Ha a Boston megnyeri Keletet, illetve Tatum 30 pont felett zár, plusz mellé ez a 8-9 lepattanó és 4-5 gólpassz, akkor ez meglesz neki. ... Tatumban látom a nagyobb értéket amúgy.


Bevallom, némileg meglepődtem ezen a tippen, noha igazából teljesen reálisnak tűnik, és tényleg azt gondolom, hogy a felsorolt négy játékosnak teljesen hasonlóak az esélyei. Tatum nálam azért csak 2-3. opció, mert a Bostonban Brown is egészen elképesztő szezont fut. Sőt, gyakran sokkal inkább neki köszönhető a győzelem, mint Tatumnak.

De nem is róluk akartam most beszélni, hanem felmerült bennem egy érdekes kérdés: van-e reális esélye James MVP-díjának? (51-szeres szorzó) Alapjában véve ugyanis nem hoz rossz számokat (30 pont, 8,5 lepattanó, 7,1 assziszt), viszont ha a realitások talaján maradunk, akkor azt gondolom, hogy az idei szezonban a neve fel sem merülhetne az esélyesek között. Ugyanakkor ne felejtsük el, hogy pontok tekintetében most fog majd elérkezni egy olyan történelmi mérföldkőhöz, hogy napokig róla fog majd beszélni mindenki, a csapból is ő folyik majd – ahogy mondani szokták. És azon töprengtem, hogy ez a nagy médiafelhajtás, csinnadratta vajon mennyire fogja befolyásolni a döntéshozókat. Arról nem is beszélve, hogy félő, hogy esetleg idén – pont az előbb említett okból kifolyólag – úgy osztják majd ki ezt a díjat, mintha egy "életmű díj" lenne. Ez persze teljesen igazságtalan lenne a többi játékossal szemben, de nem ez volna az első furcsaság az NBA-ben. Ráadásul mint mondtam, annyira nem is rosszak a számai Jamesnek. Szóval nagyon kíváncsi leszek, hogy mi alapján születik majd meg a végső döntés, de ebben a pillanatban van bennem egy kis félsz, hogy olyan dolgokat is belelátnak majd a szavazatukat leadó újságírók, amit esetleg nem kellene.

És ha már a Lakersnél tartunk, akkor visszatérnék egy korábbi beszélgetésre.
@gerry kérdezte még január elején, hogy véleményünk szerint odaérhet-e a Lakers a playoffba. Akkor inkább a "nem" válasz felé hajlottunk, de én azóta kezdek elbizonytalanodni velük kapcsolatban. És nem is azért, mert annyira jók lennének, hanem mert egy-két csapat olyan lejtmenetben van, amire nincsenek szavak. Tudom, hogy az alapszakasz harmada még hátravan (kb. 30 mérkőzés csapatonként), de annyira egyben van Nyugat, hogy a 15 csapatból – a Spurs és a Rockets kivételével – bárki ott lehet a legjobb 10-ben (majd később a legjobb 8-ban).

Jelen pillanatban ott tartunk, hogy míg pl. a Minnesota (utolsó 8 meccsből 6 győzelem) és a Portland (utolsó 5 meccsből 4 győzelem) belekezdett egy hosszú hajrába, addig a korábban még akár bajnokesélyesnek számító Memphis (utolsó 7 meccsből 6 vereség), vagy éppen a New Orleans (utolsó 9 meccsükön 9 vereség) napról napra önmagát múlja alul. Egyszóval megjósolhatatlan a hátralevő két hónap. Ráadásul nagyon érdekes lesz ennek az alapszakasznak az utolsó 1-2 hete, pontosabban az, hogy ki kivel játszik. Akinek ugyanis úgy jön ki a sorsolás, hogy több draftra hajtó csapattal kerül majd szembe, az egyértelműen lényegesen jobb helyzetben lesz, mint aki a rájátszásra hajtókkal játszik majd.

Idézetet írta: HT Dátum február 02, 2023, 23:17:11van-e reális esélye James MVP-díjának? (51-szeres szorzó)

Hogy volt merszed ezt a kérdést feltenni?  ;D  James idén lifetime MVP-díjat kap.  ;D

Én ezt az opciót kizártnak tartom, akkor befejezem az NBA-t, megkockáztatom, hogy leszednék Silverék fejét. Még MJ se kapott utolsó szezonjára alapszakasz MVP-t, pedig eléggé jó számokat hozott.

Engem nem rémiszt meg a többi csapat gyengélkedése, ez benne van. Pelicansnál Zionék nem voltak, most tért vissza Ingram, All-Star után szerintem nagyot mennek majd (vagy nem  ;D ).

A Memphis-rejtély nyomában van szinte a fél liga, senki sem érti, mi történhetett. Én az alábbi dolgot látom magam előtt, hogy egy olyan spirálba kerültek, amelyből nehéz kijönni:
- elveszítettek két szoros rangadót, közben pedig egy többmeccses túrára mentek, ha jól emlékszem 7-9 nap leforgása alatt játszottak 5 meccset (teljes agyrém)
- közben megsérült a védekezés oszlopa, Steven Adams
- ezzel párhuzamosan pedig több olyan játékos is bevethető, akik korábban egymást pótolták, így kisebb posztokon sokan lettek

Akitől én még várok nagy visszaesést, az a GSW. Curry karja kezd fájni, pihentetni kell, ahogyan Thompson lábát is. Nem lehet, hogy most jön ki rajtuk a tavalyi PO-menetelés?

Lesznek még itt nagy szétesések (Dallastól is várok), de nem gondolom, hogy a Lakers ott lesz a PO-ban. LeBron ezt a tempót nem fogna bírni, így is már sokszor nyélen játszik. Sérüléssel lép pályára már hetek vagy hónapok óta, egyetlen dolog tartja életbe, a rekord. 88 pontra van, ez 2-3 meccs.

Sőt, konteó, de szerintem következő két idegenbeli mérkőzésen lazázik egyet (20-25 pont), majd valamelyik hazain nyom egy one-man-show-t. Nem lepődnék meg, ha ez épp a Milwaukee ellen lenne, aztán bevonulna a törikönyvbe, mint az a személy, aki egy bajnokesélyes ellen dobott 35-40 pontot és rekordot állított fel. Az AS-en még kap egy ünneplést, aztán elengedi a szezont.

Tatum MVP-címe most fog eldőlni, mert Smart elvileg 2-3 hétre kiesett.

Idézetet írta: Pozzato Dátum február 02, 2023, 23:55:48Hogy volt merszed ezt a kérdést feltenni?  ;D 

Igen, teljes jogos. Én kérek elnézést.  ;D  ;D  ;D

De azért láttam én már karón varjút. Láttam én már éjjeliőrt nappal meghalni. Meglátjuk, hogy ki nevet a végén. És még sorolhatnám az ilyen elcsépelt közhelyeket.  ;D

Igazából azért vetődtek fel bennem ilyen balga gondolatok, mert mi, átlag emberek minden alkalommal próbáljuk az NBA döntéseit józan ésszel kitalálni. De akár az eltiltások, akár a büntetések, akár bármilyen más döntés tekintetében mindig rá kell jönnünk, hogy az NBA részben egy hatalmas színház, részben pedig egy hatalmas üzlet, ahol nem mindig a józan ész kerekedik felül. Talán nem a legjobb dolog pont a labdarúgást felhozni példának – ahol közismertek mind a FIFA, mind az UEFA korrupciós tevékenységei –, de ott is kaptak már olyanok Aranylabdát, akiknek jobb volt a marketingjük, mint a teljesítményük. De nem is akarom tovább hergelni itt a "közönséget", maradjunk annyiban, hogy örülök, hogy így vélekedtél erről a témáról. És köszönöm.

Ami a másik témát illeti, a Memphist és a New Orleanst igazából csak példának hoztam fel azzal kapcsolatban, hogy mennyire szélsőséges eredményeket képesek hozni még a legjobbak is. Én egyébként mindkét helyen a sérüléseket látom az elsődleges problémának. A Memphisnek hiába van egy nagyon erős kezdősora, valaki mindig sérült közülük. Bane is kihagyott két meccset, az általad is említett Adams is már 6 mérkőzés óta hiányzik (kb. akkor kezdődött a lejtmenet), szóval náluk azért a második sor nem annyira acélos. A szerencsétlen Pelicansnál ugyanez a helyzet. Nekik is van egy – szerintem – nagyon komoly kezdőötösük, de valaki ott is mindig sérült. Ingram kihagyott majdnem 30 meccset, Zion már 16 mérkőzés óta hiányzik. Ez a csapat nem arra van kitalálva, hogy McCollum legyen a húzóember.

Messze még az április, vagyis az alapszakasz vége, de az biztos, hogy az a három csapat, aki végül nem kerül be majd be még a play-in-be sem (a 11., 12., 13. helyezett), azok nagyon dühösek lesznek. És bármelyik három csapat is lesz ez, számomra mindenképpen meglepetés lesz.

Nos, mint köztudott, volt a héten egy jó kis balhé az NBA-ben (miért pont ezen a héten ne lett volna...).  ;D

Bár aki ma reggel is nézte a híreket, az tudja, hogy azóta volt még egy (a MIN-ORL meccsen), de lassan már annyira sűrűn követik egymást ezek a tömegverekedések, hogy szinte már nincs is ideje az embernek feldolgoznia a történéseket.

Szóval én most inkább a péntek hajnali Cleveland-Memphis összecsapásról mondanék egy pár szót.


Szóval a 3. negyedben (81-76-os CLE vezetésnél) Dillon Brooks kosárra tört, de Mobley egy gyönyörű blokkal megakadályozta a ziccerdobást. Brooks miután földre esett, frusztráltságában a hozzá legközelebb álló Mitchell-en vett elégtételt, akit – nemes egyszerűséggel – tökön vágott. Az összegörnyedő Mitchell első reakciójában hozzávágta a labdát a memphisi játékoshoz, majd neki is támadt. Az eset vége természetesen tömegverekedés lett (miért is ne...).

Nem kívánok DM védelmére kelni (már csak azért sem, mert milliószor elmondtam már, hogy mennyire kedvelem), de nem kérdés, hogy a balhé Brookstól indult. Az már más kérdés, hogy volt-e annak értelme, hogy Mitchell hozzá vágta a labdát az elkövetőhöz (szerintem NEM), de nem tudhatjuk, hogy abban a lelkiállapotban, abban a szituációban hogyan reagált volna bárki más, ha "megkongatják a golyóit".

Ebben a történetben egyébként nekem az a szomorú, hogy amúgy Brooks egy elég jó játékos (egy bajnokesélyes csapat kezdője), de valami oknál fogva nem bír az idegeivel. Nem tudom most hirtelen megmondani, hogy hol hallottam vagy olvastam tegnap (ezért azt sem tudom, hogy mennyi ebben az igazság), hogy állítólag az egyik fogadóiroda 1,1-szeres szorzón adta azt, hogy ha balhé lesz a meccsen, akkor abban Brooks biztosan benne lesz. Ha igaz, ha nem, ebből is látszódik, hogy (sajnos) milyen játékosról van szó. Az eset után természetesen mind a ketten mehettek zuhanyozni. A történetben az az érdekes, hogy Brooks nem csak önmagával cseszett ki, hanem a csapatával is. Amikor az incidens történt, még csak 5 ponttal vezetett a CLE, de innentől kezdve már csak nőtt a különbség. Mitchell ugyanis egy bűn gyenge meccset produkált addig (2/11-es dobásmutatóval, benne 0/7-es kétpontossal), úgyhogy a helyére bejövő Rubio köszönte a lehetőséget, és 13 pontjával (benne 3/6-os triplázással) jóval nagyobb mértékben járult hozzá a hazai sikerhez, mint ahogy DM tette addig.

Kíváncsi leszek, hogy mi lesz a sztori folytatása, hány meccs eltiltást kapnak a játékosok (ha egyáltalán kapnak), de úgy tudom, hogy Mitchell a következő (IND elleni) meccset – edzői döntésnek köszönhetően – ki fogja hagyni. Talán jobb is. Szerintem a csapatnak is jót tesz majd, ha Rubio egyre több lehetőséget kap majd Garland mellett irányító poszton, és talán Mitchellnek is jót tesz majd egy kis pihenés. Nemrég volt egy ágyéksérülése, azt is pihentetheti, és talán fejben is tisztul majd egy kicsit. És ha így lesz, akkor remélhetőleg még jobb állapotban tér majd vissza. Mitchell amúgy nem egy balhés játékos (legalábbis emlékeim szerint), de kicsit olyan, mint Jokic, vagyis ahogy elszakad nála a cérna, azonnal robban.

És ahogy az elején is említettem, ma hajnalban is volt egy 5 kiállítást hozó mérkőzés, a MIN-ORL, ami azt mutatja, hogy talán a lehető legjobbkor jön majd az All Star hétvége, mert lesz idejük a játékosoknak kicsit lenyugodniuk. Nagyon jó a szezon, nagyon szorosak a meccsek, nagyon közel vannak egymáshoz a csapatok a tabellán, úgyhogy némileg talán érhető ez a megszokottnál is nagyobb feszültség.

Irving Dallasban! (?)

Ha minden igaz, akkor már csak az orvosi vizsgálatok vannak hátra, és megtörténik a szezon eddigi legnagyobb volumenű üzlete. Mikor elolvastam az erről szóló híreket, akkor azt éreztem, hogy az egyik szemem sír, a másik nevet, de ha lenne egy harmadik, akkor az biztos, hogy félelemmel teli kíváncsisággal tekintene a jövőbe.

Nevet a szemem, vagyis örülök, mert:
1. Ha kizárólag a játékát nézzük, akkor Irving egy zseni (mondom ezt annak ellenére, hogy talán Pozzato később megcáfol ebben). ;D  Nála soha nem a játékával volt baj, hanem magával az emberrel.
2. A Dallas állítólag már a szezon előtt is meg akarta szerezni őt, úgyhogy mindenképpen pozitív, hogy nem csak egy elhamarkodott döntés született – miután meghallották, hogy Irving távozni akar a Netstől –, hanem egy átgondolt lépés.
3. Ha igazak a hírek, akkor kikérték az üzlet előtt Doncic véleményét is, aki támogatta az irányító érkezését.

Sír a szemem, vagyis nem örülök, mert:
1. Irving tipikusan az a játékos, akinél szerintem a leginkább elmondható az a mondás, miszerint "kutyából nem lesz szalonna". Nagyon nehezen tudom elképzelni, hogy olyan változásokon menne keresztül, mint például Harden, akiből Philadelphiában egy teljesen új ember lett (de erről majd később).
2. Tényleg van olyan elfogult Dallas-szurkoló, aki el tudja azt képzelni, hogy pont egy Jason Kidd fogja majd gatyába rázni, illetve megregulázni Irvinget?

És végül még pár személyes megjegyzés:
1. Ez az üzlet vagy nagyon jól, vagy nagyon rosszul fog elsülni. Itt nem lesz köztes út. Ha Irving képes lesz olyan szemléletváltásra, mint amit – a már említett – Hardennél is látunk, akkor ez a Dallas bejelentkezhet a bajnokesélyes címre. Harden idén lefogyott (hogy minél jobb teljesítményt nyújthasson), és egy olyan csapatjátékos lett belőle, hogy az embernek leesik az álla. Olyan szinten állt be Embiid mögé a sorba, amihez hasonlót egy ilyen egóval rendelkező játékostól még nem láttam. Ha Irvingben meglenne ugyanez az alázat Doncic iránt (vagy legalább csak feleannyira akarna bajnok lenni, mint pl. Harden), akkor viszont egy bitang erős párost alkothatnának. Még akkor is, ha számomra ők egyáltalán nem illenek egy csapatba. De hogy ebben mennyire van igazam, azt majd az idő eldönti.
2. Mindenképpen jó döntés volt a Dallas részéről, hogy vár a szerződéshosszabbítással a szezon végéig, mert valamilyen szinte addig is látni fogják, hogy illik-e ez a játékos Doncic mellé vagy sem. Illetve tudnak-e együtt játszani.
3. Az is jó döntés volt a Dallas részéről, hogy Dinwiddie-t és Finney-Smitht adták (bár ők is inkább Bertanst küldték volna, akit én is pár hete szívesen áttettem volna más csapathoz, mert durván magas fizetést kap az általa nyújtott semmiért cserébe, de a Nets állítólag ragaszkodott ehhez a két játékoshoz). Szerintem igazából egyikük távozásával sem fog nagyon gyengülni a keret (és ezt nem a rosszmájúság mondatja velem). Kicsit furcsállom, hogy a Dallas Wood-ban is gondolkodott (mint cserelehetőség), de hát ebből is látszódik, hogy ők sem tévedhetetlenek. ;D  Most már csak Hardawayt kellene elcserélni egy használhatóbb játékosra (állítólag a Toronto árulja Anunobyt). ;D

Összefoglalva tehát ez egy nagyon érdekes csapatváltás, de jós legyen a talpán, aki meg tudja mondani, hogy mi sül ebből ki a végén.

Idézetet írta: HT Dátum február 04, 2023, 12:35:50Kíváncsi leszek, hogy mi lesz a sztori folytatása, hány meccs eltiltást kapnak a játékosok (ha egyáltalán kapnak), de úgy tudom, hogy Mitchell a következő (IND elleni) meccset – edzői döntésnek köszönhetően – ki fogja hagyni. Talán jobb is. Szerintem a csapatnak is jót tesz majd, ha Rubio egyre több lehetőséget kap majd Garland mellett irányító poszton, és talán Mitchellnek is jót tesz majd egy kis pihenés. Nemrég volt egy ágyéksérülése, azt is pihentetheti, és talán fejben is tisztul majd egy kicsit. És ha így lesz, akkor remélhetőleg még jobb állapotban tér majd vissza.

Az NBA döntéshozói ezúttal sem hazudtolták meg magukat. Brooks 1 meccset kapott plusz pénzbüntetést (holott a Memphis is legalább kettővel kalkulált), Mitchell pedig csak pénzbüntetést. Végülis ha azt nézzük, hogy pár hete olyanért adtak 3 meccses eltiltást a detroiti Hayes-nek, amikor az orlandói M. Wagner félig eszméletlen volt a verés miatt, akkor ez valóban nem ért többet. De ha abból indulok ki, hogy megint egy olyan döntés született, ami után mindenki számára egyértelmű, hogy "szabad a vásár", akkor ez felháborító. Nálam ez az eset ért volna 3 meccset Brooksnak, de még Mitchellnek is kiosztottam volna 1-et.

Ja, és Mitchell természetesen játszott az IND ellen. 35 perc, 6/18-as mutató.
Mondtam én, hogy pihentetni kellene őt.