BL-selejtezők 2019/20

Indította Admin, június 18, 2019, 13:26:24

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában


Pozzato

***** Régi motoros
augusztus 15, 2019, 14:20:29 #45 augusztus 15, 2019, 14:29:18, Pozzato
@Latzka az egyik része teljesen jogos, amit írtál. Mindössze ezt az egy mérkőzést láttam, amiből nem kéne ítélkezni és negatív színben feltültetni a Fradit. Azonban én egy olyan dologra hívtam fel a figyelmet, amit jótékonyan elfelejtenek az emberek, esetleg szimplán nem vesznek róla tudomást: az aktuális helyzetről és a mentális háttéről.

Teljesen igazat adok abban, hogy bizony a párharc előtt a Dinamo Zagreb volt az esélyes, de ezt senki sem vitatja. A körülmények viszont változtak. Idegenben elértek egy döntetlent, majd pihentek egy hetet (ahogyan a Dinamo Zagreb 8 kezdője is, köszönöm a korrigálást Alex), illetve jött ehhez a hazai szurkolótábor hathatós segítsége is. Mindezek után nem egy, nem kettő, hanem NÉGY góllal kaptak ki hazai pályán, úgy, hogy egyet sem szereztek.

Itt jön a képbe a mentális erő. Nem szégyen, de ez nincsen meg a magyar csapatoknál. Amikor ott a BL főtábla kapuja, leblokkolnak. Nem kell aggódni, ugyanez megesik például a Barcelonával is évente, ahogyan a PSG-vel is. Velük az egyenes kieséses szakaszban. Képtelenek fejben összerakni magukat.

Mert az biztos, egy fejben erősebb és jobban felkészített csapat, amely egy hetet pihenhet, nem kap HAZAI pályán négy gólt egy sorsdöntő mérkőzésen. Ergo, ez egy kókler munka volt, mármint a visszavágó, de lehetne itt mélyebbre is ásni, mivel évek óta nem sikerül ez senkinek sem a magyarok közül.

@alexthebest írt erről, hogy trend szidni a magyar focit. A trend egyértelmű, de vajon jogos-e? Jogos-e egy olyan bajnokság csapatait szidni, amely az elmúlt két évtizedben mindössze egyszer prezentált a főtáblára csapatot? Jogos-e szidni egy olyan ország labdarúgóit, akik a társadalom helyzetéhez képest töménytelen mennyiségű pénzből gazdálkodnak, miközben eredményeket nem mutatnak fel?

Alex én nagyon sajnálom, hogy a mondanóm érdemi része nem ment át és egy hibára tudtál koncentrálni. A lényege az lett volna, hogy bizony Magyarországon áramlik a pénz a fociba, amit jóval jobban fel lehetne használni és a Dinamo Zagreb nem azért jobb csapat, mert vásárolgatnak, hanem mert felépítettek egy utánpótlás bázist, ami a Fradi számára is adva van. A pszichológiai hátteret jobban felépíteni, hogy az ilyen mérkőzéseken ne legyen probléma. Van azonban egy másik út is, amit a 2016-tól egészen 2018-ig "tisztán" domináló másik spanyol csapat csinált. Ez sokkal kifizetődőbb, kisebb anyagi befektetés kell bele (megfelelő helyekre kell juttatni a pénzeket), alapos háttérmunka és a sikerek jönnek is.

Szóval ezek után - amilyen anyagi háttérrel rendelkezik a Fradi -, nyugodtan lehet őket szidni, mert a transfermarket adatai maximum csak annyira jók, hogy egy keretet beárazzál, de a csapat valós gazdasági helyezetére egyáltalán nem mutat rá. Amikor a környékbeli bajnokságokból jönnek át hozzánk (de lassan már az északi országokból is) mert többet keresnek egyénenként, mint a hazájuk bajnokságában, akkor könyörgöm, ne állítsuk meg be sajnálni valónak a Fradit. Megkockáztatom, több pénz van ott, mint a zágrábi klubnál, csak éppenséggel okosabban használják fel. Mindezek után pedig felesleges sírni és el kell fogadni a kritikát. Véleményem szerint ez teljesen jogos az eredmények fényében.

A horvát bajnokságban átlagosan a klubok 110-140 millió forint körül költenek szerződésekre. Legyünk nagylelkűek, legyen 170 a Dinamo bértömege. Az leosztva a jelenlegi 27 játékosra, 6 millió forint környéke. Kettő, maximum három éve volt róla szó, hogy a jobb magyar játékosok, 6-7 milliót keresnek. Azóta itthon is emelkedtek a bérek, főleg annak tudatában, hogy kiket képesek már elhozni. Ergo nem lennék meglepve, ha a Fradinál is az átlag bér 6 millió fölé jönne ki, ha leosztanánk a játékosok között.

Látható tehát, hogy mind az FTC-nek, mind a Dinamónak adva vannak a lehetőségek, de arról nem a zágrábi klub tehet, hogy a Fradi ezt nem használja fel jól és ilyen eredményekbe szaladnak bele. Dinamóban megtanítanak focizni és külföldre nevelnek, addig itthon a pénzt teszik el és várják a csodát.

És akkor jöjjön a kérdés: Ezek fényében jogos-e szidni a magyar csapatokat és negatív véleményt formálni?

A politikai részbe pedig annyira nem mennék bele, amíg országunkban hasonló elvek uralkodnak, mint egy autokrata rendszerben és a választáson teljesen mindegy, hogy mit ikszelsz be. Egy klasszikust idézve a végére:
"Tudom, hogy önök között is többen szavaztak a Fideszre, többen is, mint gondolnák"


u.i.:
Ha a Barcánál két idegenbeli fordítást szégyennek neveznek (teljes joggal) és röhögnek rajtuk és éveken át felhozzák, akkor egy Fradinál egyhetes pihenő utáni hazai 0-4-et nyugodtan lehet ennek nevezni.

alexthebest

***** Régi motoros
Meg ha csak egy hiba lenne @Pozzato  ;D Egyetlen meccset neztel meg, tenyeket nem ismersz, talalgatsz hogy kinek mennyi penze van, de meg igy is: nehogy mar te ne tudd mi van. A magyar foci toporgasarol beszelsz, de a Fradi tobb bravurt is osszehozott par meccs alatt es meg csoportkorbe juthat, a Vidi tavaly kiejtette a Bordeaux-t, a fotablan ikszelt a Chelsea-vel, a magyar valogatott kijutott az EB-re, es duplazhat, elpicsaztak Wales-t es a vilagbajnoki ezustermes horvatokat - hja, de te ezekrol elkapcsoltal. Persze, sok penz tunik el, vagy lehetne masra forditani, ez fix (indulhatsz koltozni tuntetni, szavazni, es masokat meggyozni a valtozas remenyeben, sajnos ez van ha sok a birka), de a fejlodest letagadni szemellenzos dolog.

Ez a mentalis gyengeseg is fake news, legalabbis ezzel a parharccal kapcsolatban. Eleve a magyarokra irod, de abbol kerek 3 van a kezdoben... Ha valamiben, fejben nagyon erosek voltak az egesz sorozat alatt, felalltak minden hatranybol, kiveve kedden (amikor csak kozel alltak hozza). Amiben jobb volt a Zagreb, az az hogy gyorsabbak voltak minden teren. Nem emlekszem pontosan, de valami olyan statjuk van, hogy az utobbi 10 evbol 9-szer eljutottak valamilyen csoportkorbe, ergo, minosegi ellenfelek ellen jatszanak egesz osszel, nem a Kaposvarral (nem megbantva oket). Erre gyur a Fradi es a Vidi is, a feny latszik az alagut vegen, persze csak akkor ha eszre akarod venni. Kitersz arra is, hogy a horvatoknak milyen utanpotlas bazisuk van. Van bizony, kemeny egy jatekost ad a kezdobe! Mint mondtam, tenyekkel sem vagy tisztaban. Hajhhhh, feladom  :D

Meg ezek a hangulatkelto irasok amiket @csabax is belinkel, beszarok :D Ez az amire semmi szukseg, legyen meg az a kurva csoportkor, ez a lenyeg.Besic21

* Haladó PÜ Tiltva
Én annyit fűznék hozzá, hogy meg lehet nézni, hogy hány komment született a Ludogorets elleni bravúr továbbjutás után és hány most a Dinamo elleni papírforma kiesés után. Magyar ember átlagon felüli eredményt természetesnek gondol, de ha a tudás és a papírforma győz akkor felháborodik...

2-3 éva még Zelezcinar és Partizan elleni kudarc, most hatalmas eredmény a Ludo elleni továbbjutás, majd egy kötelező kör a máltaiak ellen de így is meg vagyunk szólva. Pedig EL playoffban vagyunk.

Besic21

* Haladó PÜ Tiltva
Idézetet írta: csabax Dátum augusztus 14, 2019, 12:51:16
Akkor pedig igazán fájdalmas a dolog, amikor tudom, hogy a Ferencvárosi TC értékesebb, mint a Manchester United, a Real Madrid és a Barcelona együttvéve, ám ezt a drága Fradit hazai pályán veri bucira egy horvát csapat.

Ez wtf ?  :o

Pozzato

***** Régi motoros
augusztus 15, 2019, 19:17:44 #49 augusztus 15, 2019, 19:36:06, Pozzato
Idézetet írta: alexthebest Dátum augusztus 15, 2019, 16:36:28a Vidi tavaly kiejtette a Bordeaux-t,
Tavaly kiejtette a Bordeaux-t a Videoton? Az tavaly előtt volt, ha már ennyire pontosak akarunk lenni. Akkor kezdődött a Bordeaux szétesése, ami idén nyáron érte el a csúcsát, mikor új elnök vette át a csapat irányítását. A klub akkoriban teljesen szétesett, borzalmas állapotban voltak és még így is szenvedett ellenük a Videoton. Gourvennec arrogáns viselkedésének volt ez az eredménye. Hogyan lettek végül mégis hatodikok a szezon végén? Úgy, hogy jött Poyet, akivel megjött a lendület és a játékosok tisztelete, plusz Malcom olyan fél évet futott, ami után elvitte őt a Roma helyett a Barca. Szezon utolsó négy meccsén három gólt hintett, amivel elérték, hogy meglegyen a hatodik hely. Következő évben eljutottak a főtáblára az EL-ben, ahol szégyenszemre kiestek a Zenit-Slavia-Kobenhavn fémjelezte csoportból. A Vidi szerencséje az volt, hogy egy jó periódusban kapta el a franciákat, amikor nulla felkészüléssel és hatalmas arccal jöttek. Nyilatkozták is utána következő hónapokban, hogy az edzővel senki sem volt megelégedve stb. Arról viszont jótékonyan megfeledkeztél, hogy idén a svájci második vonalban jeleskedő Vaduztól kaptak egy jókora pofont. A Chelsea elleni pontszerzés.. hmm, hát vehetjük nagy szónak, hiszen azért mégis a Chelsea volt, még akkor is, ha nem a legerősebb csapat jöttek és már rég továbbmentek, nem kellett szaggatniuk az istrángot. De ne legyek ennyire negatív, ez legyen nagy szó!

Idézetet írta: alexthebest Dátum augusztus 15, 2019, 16:36:28tenyeket nem ismersz, talalgatsz hogy kinek mennyi penze van, de meg igy is: nehogy mar te ne tudd mi van.
"Croatian clubs spent 4.3 million euro on average on player wages last season - that is 430,000 euro per club! As expected, this annual budget is dominated by Dinamo." forrás: goal.hr
"Senki sem csodálkozik azon, hogy manapság Gera, Böde, Dibusz, Priskin, Lovrencsics és a többi ferencvárosi számít az NB I legjobban kereső játékosainak. Merthogy az Üllői úton információink szerint a húzóemberek havi 5-8 milliót keresnek. Persze, ezek után az erősítést jelentő légiósok sem érik be kevesebbel, az ő fizetésük is havi 20-25 ezer euró körül mozog." forrás: http://www.mifocink.com/?p=6236
Azóta értelemszerűen nőttek a magyarországi fizetések, ahogyan a horvát is, nagyjából egálban lehetnek továbbra is. Mivel a támogatások csak nőttek az elmúlt években, ezért ettől csak többet keresnek a fradisták.

Idézetet írta: alexthebest Dátum augusztus 15, 2019, 16:36:28Fradi tobb bravurt is osszehozott par meccs alatt es meg csoportkorbe juthat
Igen, így van, bejuthat a csoportkörbe, hála az új rendszernek és annak, hogy elverték a bolgárokat, akik tavaly EL főtáblások voltak, bár ott is a BL-ből búcsúztak a Videoton miatt a selejtezők során. Utána olyan neves klubokat vertek el, mint a Zrinjski Mostar és a Torpedo Kutaisi. Idén pedig a FTC-s búcsú után a walesi és az izlandi sztárcsapatokon keresztül vezethet az újtuk a főtáblára. Tavaly ott volt egy-két bravúros pontszerzésük, szóval lehet azt mondani, hogy ez bravúr volt a Fraditól, hiszen egy nemzetközi kupatapasztalattal megáldott klubot vertek ki, akiket 18 éve alapítottak és 7 éve kezdték el a menetelést Európában is. Vallettát inkább hagyjuk.

Idézetet írta: alexthebest Dátum augusztus 15, 2019, 16:36:28a magyar valogatott kijutott az EB-re, es duplazhat, elpicsaztak Wales-t es a vilagbajnoki ezustermes horvatokat
Azt hiszem, ezzel mindenki tisztában van, hogyan is jutottunk ki arra az Eb-re. Emelték a létszámot, ahová rajtunk kívül még olyanok kvalifikáltak, mint a nagy focis múltra visszatekintő albán válogatott, de kiemelhetnénk még az Észak-Írországot is. Ellentétben sok emberrel, nekem az is rémlik, hogy a selejtezős csoportkör után mennyire tele volt a gatya, hogy még így sem kerülünk ki... Azonban jót tett nekünk a létszám megemelése és az új szisztéma. Nem kell itt szépíteni a dolgokat, szerencsénk volt, de megküzdöttünk a pótselejtezőn a kijutásért. Kétségtelen tény, hogy a franciáknál jól szerepeltünk, ezt nem is fogom elvitatni, küzdöttek és hajtottak, ami becsülendő és tiszteletre méltó volt. Kijutunk-e most? Lehetséges, mert nem kerültünk megoldhatatlan csoportba. Ez a duplázás ennek és a megemelt létszámnak köszönhető. Ez mi miatt van? Biztosan tudod, de azért leírom, hátha elkerülte a figyelmed. Mivel fejesek még több pénzt akarnak látni, több meccsre van szükség, amiből nagyobb bevételt tudnak generálni. Ezért is emelték a vb létszámát is (Infantino szeretett volna több pénzt zsebbe). Elvertük a horvátok? Hallottál politikáról, illetve arról, hogy mennyit változott a horvát válogatott a 18'-as ezüst után? Lehet elkerülte a figyelmed, pedig ahogyan érzékeltem, te figyelsz a keretekre. A világbajnokság után több meghatározó játékos is visszavonult, gyengült a horvát válogatott (Subasic vagy épp Mandzukic visszavonult). Ellenünk a vb-döntős csapatból négy kezdő játékos nem játszott, de már az azeriek ellen is látszódott, hogy mennyire szenvedtek a horvátok. A győzelmet így is meg kell tapsolni, de azt hiszem, akkoriban is kiemelték, hogy ez erősség szempontjából közel sem az a horvát válogatott, ami a vb-n döntőt játszott. Modric abszolút formán kívül volt a szezon során, ahogyan Rakitic is, de Brozovic vagy épp Perisic sem élete legjobbját nyújtotta a tavalyi esztendőben. Meccs kapcsán még annyit, hogy érdekes volt a horvát államfő megjelenése a pesti selejtezős meccsen, ez nem túl gyakori azért. Wales.. Ahol Gareth Bale a középcsatár és elpocsékolják az erejét a védőkkel való küzdelemre. Későn eszmélt Giggs, nulla játékot mutattak be, de tőlük manapság ennyire futja. Dicséretes viszont, hogy volt fejlődés a küzdeni akarás szegmensben, mert nem döntetlent játszottunk ezeken a meccseken, hanem jött a győzelem. Lehet látni némi taktikai fejlődést, de tudhatja mindenki, hogy min ment keresztül ez a csapat az Eb óta, szóval én óvatosan fogalmaznék, mert ez egy hosszú folyamat. Nem érzem ugyanis, hogy akkora változások történtek volna az elmúlt években. Vannak tehetségeink, de többsége elkallódik, rossz koncepcióban építik a klubcsapatokat, ahol egyre kevesebb a magyar játékos.

Idézetet írta: alexthebest Dátum augusztus 15, 2019, 16:36:28Persze, sok penz tunik el, vagy lehetne masra forditani, ez fix, de a fejlodest letagadni szemellenzos dolog.
Valószínűleg én vagyok nagyon negatív, de pont idevág a Ludogorets esete, akik 19 éve még nem is léteztek és hála a magyaréhoz nagyon hasonló bolgár berendezkedésnek, ömlött a pénz és a külföldi játékos a klubhoz. Mi lett az eredménye? Több EL főtábla (de BL is összejött), de lehetne még említeni a Salzburg csapatát, ahol a Red Bull lett a főszponzor és elkezdődött egy optimális utánpótlás képzés, megfelelő tervekkel. Utóbbit azért említem, mert egy jó szponzor esetén, lehet megfelelő helyre tolni a halomnyi pénzt. Ide lehet venni a magyar kormány számára oly kedves azerit, ahol a Qarabag a kirakatcsapat. Ilham Aliyev azeri elnök személyes jóbarátja a Qarabag elnöke, Abdolbari Gozal, akinek offshore cégei vannak. Azóta nagyon megy a szekér az azeri klubnak, jönnek a BL és EL főtáblák, de még lehetne sorolni a hasonló keleti csapatokat, akiknél megindult a szekér az elmúlt években.

Ezzel csak arra akarok utalni, hogy más országokban is van ilyen, de ott érdekes módon van is látszatja az eredményeknek, hiszen stabil résztvevők lettek a csapataik. Magyarországon egyelőre ez a tendencia nem látszik. Ahogyan a fejlődés sem, mert az nem fejlődés, ha egyik évben az egyik csapat eljut az EL főtáblára, következő évben meg egy liechtensteini kiejti. Ezt úgy hívják, hogy hullámvasút, ahogyan a magyar válogatott teljesítményét is. A jelenlegi helyzet nem utal a következetes építkezésre, hanem egy újabb eseti megoldásra, ha lehet azt mondani, ad hoc jellegű az egész magyar foci koncepciója. Fejlődésnek azt nevezzük, ha folyamatosan javul a mutatott játék, eredményeket érnek el és nem esnek vissza jelentősen. Akkor beszélhetünk majd fejlődésről, ha az FTC vagy a Videoton a következő 4-5 évben stabilan eljut az EL főtáblára (esetleg BL-be), nem akadnak meg a selejtezőben (egyik sem).

A keleti blokk kirakatcsapatait az adott állam pénzeli vagy valamelyik oligarcha, szóval úgy gondolom, felesleges kiemelni, hogy nagy szó leverni egy bolgár bajnokot, mert a lehetőségek itt is adottak, mivel a pénz ömlik a két elit klubunkhoz is. Ők is pár éve építették fel ezeket a klubokat, de az Fradi és a többi magyar csapat már ezzel próbálkozik évek óta a mi pénzünkön, csak sikertelenül. Leírtam már a pénz és a lehetőségek viszonyát, amivel a magyar csapatok nem jól sáfárkodnak. Magyarokról írtam, mert attól függetlenül, hogy a jelenlegi Fradi tele van külföldivel, attól még ez a magyar csapatok betegsége, mint láthatjuk. Lehet szépíteni, hogy nincsenek magyarok, de a csapataink ugyanazzal a problémával küzdenek évek óta, ha magyar a kezdő, ha külföldi. Magyarán a játékosok mellett a probléma még jóval mélyebben gyökeredzik, amit nem lehet megoldani még több pénzzel, hanem szisztematikus fejlesztés kell hozzá, mert így csak tiszavirág-életű lenne egy jobb periódus, mint a tavalyi EL főtábla. 

Érdekes volt az utolsó hozzám intézett mondatod a horvátokról. Sajnálatos, hogy nem vagy tisztában a horvátok utánpótlás bázisával és ennek fényében vagdalkozol.  Az általad említett vb ezüstérmes csapatba HÉT Dinamo Zagreb nevelés volt. Nézzük a 4 millió euró feletti eladott játékosokat:
- Ivan Sunjic (2019 nyara): 8 millió euró > Birmingham
- Filip Benkovic (2018 nyara): 14,5 millió euró > Leicester
- Ante Coric (2018 nyara): 6 millió euró > Roma
- Marko Pjaca (2016 nyara): 23 millió euró > Juventus
- Josip Brekalo (2016 nyara): 10 millió euró > Wolfsburg
- Jozo Simunovic (2015 nyara): 7,5 millió euró > Celtic
- Alen Halilovic (2014 nyara): 5 millió euró > Barcelona
- Tim Jedvaj (2013 nyara): 5 millió euró > Leverkusen
- Sime Vrsaljko (2013 nyara): 4,88 millió euró > Genoa
- Mateo Kovacic (2013 tél): 11 millió euró > Internazionale
- Milan Badelj (2012 nyár): 4 millió euró > HSV
- Dejan Lovren (2010 tél): 8 millió euró > Lyon
- Luka Modric (2008 nyár): 21 millió euró > Tottenham

Az akadémián nevelkedett játékosokból befolyt összeg (amiket az alábbiakban említette és még nincsen benne 1-2 vagy 3 milliós tételek): 127,88 millió euró, ami ennél csak jóval több.
Idézetet írta: alexthebest Dátum augusztus 15, 2019, 16:36:28Kitersz arra is, hogy a horvatoknak milyen utanpotlas bazisuk van. Van bizony, kemeny egy jatekost ad a kezdobe! Mint mondtam, tenyekkel sem vagy tisztaban.
Jelenleg az első csapatnál az akadémáriól az alábbi játékosok vannak:  Dinko Horkas (most került fel az első csapatba 20 évesen, 1-2 év és kezdő kapus lehet), Dino Peric (ő kezdett a Fradi ellen), Mario Musa, Nikola Moro (ő is kezdett a Fradi ellen), Lovro Majer (csereként állt be mind a kétszer a Fradi ellen), Mario Situm (csereként állt be), Antonio Marín (most került fel az elsőbe, 1-2 évben belül kezdő lehet, már 18 évesen 500k az értéke), Bruno Petkovic (kezdett a Fradi ellen).

Ez ahogyan számolom össezen 8 játékos az utánpótlásból, akik közül HÁROM kezdett, kettő csereként állt be.

Úgy vélem az előző hozzászólásódból, hogy a felszínről próbáltál pár információt hozni (amik ferdítéseket tartalmaztak), igazolni az általad elképzelt javulást és fejlődést, mindezt úgy, hogy szemellenzősnek állítasz be és nem nézel a dolgok mögé. Szeretnélek megkérni, hogy legközelebb ne hazugságokkal vádolj meg, illetve fals információkat írj ezek megerősítésére.

alexthebest

***** Régi motoros
Nem felejtettem el megemliteni a Vaduzt, az egyik hozzaszolasban emlitettem hogy az ciki volt, elarcoskodtak. Oke, a Bordeaux nem tavaly volt, teljesen mindegy, francia csapatot kiverni mindenkepp bravur. De te ezt is kimagyarazod, ahogy a valogatott sikereit is, veletlen mind! A Leekens kisiklast leszamitva evek ota tok stabil ez a valogatott, de ha azt se nezed (es meg buszke is vagy ra), akkor mindegy is, mondhatok akarmit...

18 eve alapitottak a Ludogoretset? Kit erdekel, ha azota telepumpaltak penzzel, es minden evben ott vannak a tuz kozeleben? Ennyi erobol a Fradi 10 eve jutottt fel harom, masodosztalyban toltott ev utan. Nem kellett sok hogy ott is maradjon, kis hijan tonkrementek. Egyetertek azzal, hogy hosszu tavon nem a legszerencsesebb szisztematikus munka nelkul, vasarlassal kozelebb kerulni a nagy celhoz, mikozben a Fradi fiokcsapataibol szinte senki sem kerul fel (viszont a Honved es a Debrecen peldamutato ebben a tekintetben). De ha folyamatosan sikerulne elerni a csoportkoroket, ugyanugy aron felul lehetne eladni jatekosokat (Gorriaran pl), ahogy a horvatok is teszik, illetve meglenne az a rutin es sebesseg, ami kedden este hianyzott abban a gyenge 5 percben. A Chelsea-t es az Arsenalt sem erdekelte hogy csak a himnusz volt angol az EL-donton.

Petkovicrol nem tudtam hogy a Dinamo nevelese, de Peric meg sztem nem az. Igy ketten kezdtek a Fradi ellen, de legyen harom, a tobbieket viszont ugyanugy vettek, kolcsonoztek. "Konnyen vannak", egy horvat jatekost a valogatott sikerei es a folyamatos BL miatt sokkal tobbert el tudnak adni, mint amennyit valojaban er, vagy mint egy hasonlo kepessegu magyart (de evek ota nem volt komoly portekajuk). Ez egy nagyon mely gyokeru problema, ami nem ma vagy holnap fog megoldodni, de ha nem kapcsolnal el maskor, akkor te is latnad hogy a ket kirakatcsapatunk es fokent a valogatott altal kozelebb vagyunk mint barmikor az elmult 30 evben.

Vagy azert mert volt egy rovidzarlat, romboljuk le a stadionokat, sozzuk be a palyakat, mert mekkora szar a "magyarfoci"? (egyebkent amig igy mukodik az allam, addig utopia hogy a klubok, vagy barmi mas rendesen mukodjon) Mert most ugy jon le az ossznepi hiszteriabol, mindenki ezt a dumat nyomja, foleg azok akik ezt az egy meccset neztek (a hype...), vagy epp ezt sem.  :)Pozzato

***** Régi motoros
augusztus 16, 2019, 01:28:30 #51 augusztus 16, 2019, 01:32:16, Pozzato
Nem véletlen, mint ahogyan nem is magyarázkodom, mindössze leírtam a tényeket. Arról nem tehetek, hogy a Bordeaux vagy a válogatott kapcsán nem örömteliek a valós infók. Leekens kisiklását leszámítva évek óta stabil ez a válogatott? Oké, vegyük csak a 2016-os Eb utáni időszakot.

Ez mindössze három év. Ebből vegyük le az általad említett Leekens kisiklást. Marad tehát durván 30 hónap. Ebből az alábbi eloszlással vannak az érák:
- Bernd Storck: 16 hónap
- Szélesi Zoltán: 2 mérkőzés
- Marco Rossi: 14 hónap

Két edzőnek kell tehát érdemben vizsgálni a következőkben a ténykedését. Emlékszem, hogy Storckot már úgy küldték el, mert olyan szinten szar volt a válogatott a végére (legalábbis a közvélemény szerint). Sorolnám a Storck-éra alatti érdekesebb eredményeinket:
- 2018-as világbajnoki selejtezők:
Feröer-szigetek 0-0 (idegenben), Andorra 0-1 (idegenben)
Közben természetesen oda-vissza kikaptunk Svájctól és Portugáliától, de azért lássuk be, nagy falat volt nekünk mind a kettő. Az Andorra elleni megalázó zakó két éve történt. Teljes csőd volt a selejtező, ahogyan a válogatott is. Történelmi vereség volt az andorrai, hetekig röhögtek a csapaton és még lehetne folytatni.

Lássuk a Marco Rossi listáját, aki 2018 nyarán vette át a csapatot.
Ekkor rögtön belefutott kezdésnek egy finnek elleni zakóba, ahol konkrétan nem volt baloldala a válogatottnak és úgy szívattak minket az északiak, ahogyan csak akartak. Megalázó volt, talán itt a fórumon is írtam róla, milyen amatőr taktikai hibákat követett el az olasz szakember. Utána vertük a görögöket (azt inkább hagyjuk, milyen állapotban voltak..), majd visszavágón egy vereség és Észtországban egy döntetlen. Hazai pályán már vertük az észteket és a finneket is, jött az úgynevezett fény az alagút végén.

Az utolsó két meccsnek hála másodikok lettünk, de a továbbjutás már régebben eldőlt. Az is igaz, hogy az NL nem oszt, nem szoroz, de mérvadó volt, hogy a saját "ligánkban" játszók is azért odacsapnak nekünk és nem az első két "kalap" valamelyikében voltunk. Aláírom, jól sikerült eddig az Eb-selejtező, de ezt is tudni kell helyén kezelni, mint ahogyan a Videoton tavalyi EL szereplését. Leírtam a valós helyzetet, hogyan állt akkoriban a horvát és a walesi csapat. Ha így maradnak és nem javulnak, akkor minden esélyünk megvan, hogy küzdelmes játékkal meglepetést okozzunk.

Én viszont ezt még egyelőre továbbra sem nevezném fejlődésnek, stabil eredményeknek pedig semmiképp az elmúlt éveket. Akkor fogom annak, ha stabilan verjük a mi szintünkön lévő csapatokat. Ez jelen pillanatban az alábbi országokat jelenti: Bosznia-Hercegovina, Dánia, Csehország, Törökország, Románia, Skócia, Görögország, Szlovénia, Szerbia és talán még ide vehető Írország és Ukrajna. Ezeket a csapatokat oda-vissza tudni kell ütni, az jelenti a fejlődést. A top15-be tartozókkal szemben pedig elcsípni pontokat, itthon nyerni ellenük.

Erre rá lehetne vágni, hogy Wales és Horvátország ellenében győztünk, de ezek csalóka eredmények. Horvátországnál kénytelen fiatalítani Dalic, ami egyelőre felemás eredményeket hozott. Az NL-ben már a dánok tét nélkül játszhatták az utolsó meccsüket, mert Wales addigra elszállt. Csúsznak visszafelé, szerintem az európai rangsorban pár hónap és kikerülnek majd a top20-ból. Wales is megpróbálja ezt a radikális fiatalítást, elsősorban Giggs erőlteti. Vannak tehetségek, de még előttük is hosszú út áll és jelenleg nincsen taktikájuk.

Azonban talán ezt a két győzelmet lehet biztatónak nevezni, mert még elithez tartozó két országot vertünk meg. Összegezve a válogatott dolgát, küzdeni kell, taktikailag odatenni magunkat, mert másban még nem tartunk azon a szinten, hogy a legjobbakkal versenyezzünk. Nem szégyen a küzdés, ha nagyon erőltetjük, akkor ezt nevezhetjük fejlődésnek, mert régebben még ez sem volt. Ugyanakkor látható az eddigi eredményekből, hogy megszépül a múlt, pedig akkor is voltak hullámvölgyek bőven, mint ahogyan most is.

A Fradis rész jól hangzik, azonban eddig nem ez történt a csapatnál, ahogyan a Vidinél sem. Tényleg alig lépnek fel az ifiből (amennyire én most olvastam róla, de a Fradi drukkerek jobban képben vannak), de eddig ebből alig valósult meg valami (leginkább semmi). Természetesen lépés lehetne minimálisan egy EL főtábla idén, viszont ezt MINIMUM tartani kéne minden évben úgy, hogy közben nevelni kéne a játékosokat. Erre azonban nem igazán látom, hogy nagy esély lenne.

Csányi erőlködik ezekkel a légiós szabályokkal, több TAO-s támogatás stb., de semmi haszna nincsen. Egyszerűen nem jó az utánpótlás képzése, teljes rebuild kéne, de ezt nem merik meghúzni. Érdekességként, anno a Genk a 2000-es évek közepén meglépte, hogy a csapat költségvetéséhez képest nagy összegért (3 millió euró), beruházott az utánpótlásba, majd jöttek a Courtois-k, azóta pedig abból élnek nem is rossz szinten. A magyar csapatoknak ez járható út lehetne, csak akkor nem 1-2 milliós gázsit kéne adni a csapat fényképészének, illetve eltenni az osztalékot, hanem lefaragni a költségekből és okosan építkezni. Ez eddig nem történt meg és nem látom, hogy hajlandóak lennének erre a klubok.

Nem mondtam egy szóval sem, hogy bontsuk le a stadionokat, csak strukturált építkezés kell. Nem össze-vissza kapkodni, ha nem megy, akkor külföldről hozni ukrán edzőt meg a játékosait, ha az se, akkor majd máshonnan. Le kell fektetni az alapokat, amikhez ragaszkodni kell. Ha már építettek ennyi stadiont, akkor kezdjék el használni, lehetőséget adni a fiataloknak, megfelelően képezni őket. Számtalan lehetőség nyílik erre, okosan kéne felhasználni a pénzeket.

Más sportágból hoznék két példát:
Angliában a 96-os olimpia után összeültek, mert óriási égés volt a szereplésük. Mindössze egy arany, azt hiszem az volt a nemzet szégyene (a labdarúgáson kívül). Ekkor döntésre jutottak a fejesek: elkezdték a lottóból befolyó összeget a sportra költeni, de alaposan megtervezve. Megnézték, hogy mely sportágakban hogyan lehetnek sikeresek és csakis azokba invesztáltak. Olyan területeket kerestek, ahol nem volt kiemelkedő nemzet, esetleg az adott ország kiöregedőben volt.

Elkezdtek edzőkre és a képzéseikre óriási összegeket költeni, minőségi felszerelésekre. Ennek az eredménye az lett, hogy már 2000-ben megtízszerezték aranyérmeik számát, 2012-es hazai rendezésű olimpián pedig harmadik helyen végeztek az éremtáblán 29 aranyéremmel. Mikbe fektettek? Evezés, atlétika, kerékpár, vitorlázás, torna, lovaglás és úszás. Többségében egyéni sportágakba, ahol az egyén jól kontrollálható különféle képzésekkel. Nem csak technikaival, hanem pszichológiaival is. Nagyon erős sportolókat építettek, akik elviselik az esélyesség terhét és nem törnek meg.

Mára ott tartunk, hogy kerékpárban a britek uralkodnak, úszásban olyan versenyzőjük van, aki bármikor nyer világcsúccsal (Peaty), de mögötte már ott az utánpótlás. Minden szakágban fejlődnek, mertek változtatni és épp időben. A másik példa egy belga bringa csapatról szól, akik nem a legnagyobb összeget adják a versenyzőknek, mégis a többség hozzájuk akar csatlakozni két ok miatt: kiváló bónuszrendszer és a biztos siker.

Ők nyerik évről évre a legtöbb szakaszt, kiváló munkával és a vezetőjük egy olyan fizetési rendszert talált ki, amivel végig fenntartható a motiváció a versenyzőkben. Ha jól teljesítenek, akkor egy halom pénzre tesznek szert, ha nem, akkor se halnak éhen, de nem is lesz biztos jövőjük.

Ezzel arra akartam rávilágítani, hogy megfelelő pénzügyi menedzsmenttel lehetne motiválni a fiatalokat és a magyar játékosokat, hogy küzdjenek a pályán és ne egyből havi 6 millát keressenek, mert úgy senkinek sem esne jól futni, az biztos. A másik, hogy az okos építkezés révén nagy magasságokba el lehet jutni. Továbbra is azt vallom, hogy a jelenlegi magyar labdarúgást teljesen meg kell reformálni, elküldeni a régi edzőket, elengedni a rossz beidegződéseket. Ez az urambátyám rendszer nem működik sem a politikában, sem a sportban hosszabb távon. Sikeresen meg főleg nem.

Ez a mostani javulásnak hitt dolog sem lesz hosszú életű, ha ezt nem lépik meg. Ugyanúgy vissza fognak csúszni, mert látható, hogy sok nemzet szisztematikusan építkezik. Azt pedig tudjuk a németek 2014-es világbajnoki sikere kapcsán, hogy mire megy egy ország, ha a vergődés után új alapokra helyezi a jövőjét és nem fél tered adni az újdonságnak és a fiataloknak.

Már egészen kis kortól készíteni kell őket a profi életre, nyelveket tanítani nekik, mentálisan erőssé tenni, technikai képzettségeket elsajátítani. Nem attól lesznek gyorsak a játékosaink, hogy majd gyakorta a BL-ben játszanak, hanem attól, ha 4-10 éves kor között ehhez szoknak hozzá. Gyors gondolkodás és megvalósítás, mert utána egy 15-25 éveset már hiába akar az ember felpörgetni, ha addig a lötyögéshez szokott.

Az én véleményem még mindig az, hogy továbbra is a hullámvasúton ül a magyar foci, csak most nem lefelé megyünk . Ugyanakkor a hullámvasutazás nem tesz jót hosszabb perióduson keresztül, szóval ideje lenne leszállni és alaposan átgondolkodni, hogyan tovább, mert a jelenlegi helyzetnek látható a jövőképe.

Latzka

****** Veterán
A Bordeaux témához:

1996-ban történt a magyar foci egyik blamája (a sok közül), még pedig KEK-ben, ahol a harmadosztályú (!) Nimes oda-vissza legyőzte a Honvédot. Ez most úgy jutott eszembe, hogy az NS nem olyan régen osztott meg egy akkori nyilatkozatot a Nimes edzőjétől, hogy ő nem akarta elhinni, hogy Magyarországon ilyen lassú a tempó, olyan volt neki, mint valami vasárnapi haveri sörmeccs...

Szóval mi magyarok aztán tényleg képesek kikapni bárkitől; éppen ezért szerintem egy olyan 25-30 éve egy francia elsőosztályú csapatot legyőzni (legyen az bármilyen sérülékeny; átalakuláson éppen áteső) hatalmas fegyvertény; véleményem szerint ezt nem igazán lehet elvitatni.

És sem a válogatottól, sem a klubcsapatainktól nem vagyok elájulva, sőt; de az sem igazságos, ha az éppen beugró nagyobb sikereink esetén (pl. horvátok ellen) azt kezdjük vizsgálgatni, hogy éppen miért is nem volt akkor olyan jó az a csapat. Hiszen a nagy csapatoknak nem az az ismérve, hogy rossz játékkal is csak-csak behúzzák a meccseiket?!
Szóval hiába voltak messze a legjobb 11-től illetve legjobb formától; nem kisebbíteném ezen győzelmeket, mert ez is magyaros dolog. (persze dicshimnuszt sem érdemelnek)

Pozzato

***** Régi motoros
Ez csak az én véleményem, de szerintem mi magyarok egyáltalán nem tudjuk helyén kezelni a dolgokat, legyen szó bármilyen sportsikerről vagy kudarcról. Az esetek többségében megfeledkezünk az összképről, csak az adott eseményre koncentrálunk, "mának élünk". Hajlamosak vagyunk túlságosan felemelni vagy mélybe taszítani. Az, ha valaki leírja a tényeket, minden sallang nélkül, azt már egyből beskatulyázzák. Legyen szó pozitív vagy negatív kicsengésű meglátásról.
@Latzka vagy @alexthebest leírták, hogy ezek nagy sikerek és bizonyos szempontból azok is, én pedig leírtam az ellenpólusát, hogy lássuk a másik oldalt is, ne csak egyféle szemlélet legyen és a hátterét is ismerjük az egésznek.

Feltétlenül lehet a Bordeaux-t a nagyobb esetleg jobb csapatok közé sorolni? Horvát válogatottal mi a helyzet? Utóbbi azért lehet érdekes, mert világbajnoki ezüstérmes, de láthatjuk, hogy a görögök is hova kerültek 10-15 évvel ez Eb-győzelmük után. A horvátok a vb-t megelőző 20 évben mindössze egyszer jutottak el tornákon a legjobb nyolcig (hangsúlyozom, mi is a 2018-as vb-t megelőzően).  Ezért mondtam az összképet és az előzményeket. Mert ennyi erővel a magyar válogatott is nagynak számít, hiszen régen kiválóak voltunk és lehet, ez csak egy hosszabb rossz periódus (nagyon hosszú). Ugyanez lehet a Bordeaux-nál is, akik utoljára 10 éve nyertek bajnokságot, de utána dobogón sem álltak.

Ide jöhetne a görög példa is, akik 94'-ig vb-n sem jártak (Eb-n is mindössze egyszer), utána mégis Európa-bajnokok lettek. Akkor ők utána már az élmezőnybe tartoznak? Esetleg egy véletlen eredmény volt? Rögtön azt lehet mondani, hogy ők jó csapat? Esetleg csak éppen azon a tornán voltak jók, illetve az azt megelőző pár hónapban?

Minden tehát csak szemlélet kérdése. Andorrának mi nagyobb nemzet vagyunk, hiszen jóval nagyobb múltra tekintünk vissza és rendre előrébb végzünk náluk. Amikor legyőztek minket, az számukra hatalmas fegyvertény volt, számunkra meg egy világi égés. Mi tudtuk, hogy borzasztóan gyengék voltunk és egy pocsék peridósun mentünk keresztül, ők meg mondhatták azt, hogy a nagy magyarokat győztük le.

Engem akkor lehet meggyőzni az egész fejlődésről és arról, hogy a pénz jó helyre megy, ha az alábbiak teljesülnek:
- Stabil világbajnoki és Európa-bajnoki részvétel. Utóbbin a csoportkörből való rendszeres továbbjutás.
- A koefficiensek alapján a nemzeti rangsorban bekerülünk Európában a top15-ben (jelenleg 25. helyen állunk), illetve a klubrangsor alapján top12-be. Ez elsőre meghökkentő lehet, de amennyi pénz megy a labdarúgásba, annyiből simán el lehetne érni az osztrák, ukrán, török vagy épp cseh bajnokság színvonalát (jelenleg 33. helyen állunk).
- Az előzőből következik, hogy stabil BL és EL főtáblás csapataink vannak, akik olykor képesek a bravúrra és eljutnak az egyenes kiesés szakaszba.

Jelen helyzetben viszont olyan országok vannak előttünk, akik kisebb összegből gazdálkodnak mégis sikeresebbek. Amennyi pénzt mi befektetünk ebbe a játékba, ahány stadiont építünk, azok alapján hangsúlyozom, hogy ez nem irreális elvárás. Annyi TAO támogatás folyt be az elmúlt 9 évben a csapatokhoz, hogy abból megtudnák venni az alábbi játékosokat: Lionel Messi, Sadio Mané, N'Golo Kantét, Paul Pogbát, Jordi Albát, Sergio Ramost, Alissont, Virgil van Dijkot, Mathijs de Ligtet és még Cristiano Ronaldóra is maradna pénz. Mindezt egy csapatba, mert már közel közel van a milliárd eurós összeghez ez a támogatás, de lehetséges, hogy túl is léptük..

A magyar labdarúgók száma évről évre növekszik, míg az NB1-ben lévő csapatoknál épp ennek az ellentetjét látjuk. 2016-ban 255 ezer regisztrált labdarúgó volt, dupla annyi, mint 2010-ben. Ezek szerint, ekkora mértékű támogatás esetén (amiben nincs benne az, hogy minimum 600 milliárdot költöttünk stadionokra) helytálló, hogy ilyen helyzetben vagyunk és örüljünk, hogy legyőzünk pár csapatot, akik éppenséggel rosszabb napot fogtak ki?

Mi volt az elvárás 2010 az MLSZ részéről, mikor elkezdték a terveket? Ez volt az általuk összeállított lista:
- Magyarország tartósan a 30 legjobb csapat között lesz a FIFA világranglistáján,
- Európában a FIFA és az UEFA rangsorában is bekerülünk a top húszba,
- A válogatott 2020-ig legalább két világversenyre kijut,
- Klubcsapataink közül pedig évente kettő csoportmeccseket játszik a nemzetközi tornákon, és egy megéri a tavaszt, azaz a rájátszásba is bejut.

Ezek közül egy valósulhat meg, ha kijutunk a következő Eb-re. Ergo lehet azt mondani, hogy ez nem sikersztori, mert még a saját elvárásaikhoz képest is mélyen alulteljesítettek. Volt elvárás az utánpótlás terén is, amit szintén az MLSZ fogalmazott meg.
"Gyors javulásra sincs sok remény, hiszen hiába volt az MLSZ stratégiájának központi eleme az utánpótlás-nevelés is, a korosztályos csapatok sem hozzák a várt eredményeket. Tőlük legalább évi egy Eb-részvételt vártak, négyévente pedig dobogót. Utóbbi 2008-ban jött össze utoljára a 19 éven aluliaknak, azóta azonban ők csak egyszer jutottak ki kontinenstornára, és az U17-es válogatott is csak kétszer kvalifikált. A legfontosabb 21 év alatti kategóriában pedig egyszer sem harcoltuk ki az Eb-részvételt a stratégia összeállítása óta."

Tökéletes összehasonlítás volt a jelenlegi magyar labdarúgás rendszer és az egykori szovjet gazdasági rendszer között:
"A jelenség lényege, hogy a szocialista vállalatok tartós veszteségesség mellett is képesek voltak működni, mert az állam nem hagyta bedőlni őket, ha gondba kerültek, mentőövet dobott. Igen ám, de a cégek egy idő után ezt a segítséget is beépítették várakozásaikba, és úgy működtek, hogy az se gond, ha fizetésképtelenné válnak, hiszen úgyis megoldják helyettük a problémákat. Így meg sem próbáltak javítani a hatékonyságukon."
Ismerős ez számunkra? Természetesen, hiszen ezt látjuk a labdarúgásban is. Tehetnek bármit a magyar csapatok, akkor is öntik bele a pénzt. Ennek egyik ismérve lett, hogy a Magyarországon profiskodók jóval több pénzt keresnek, mint korábban, de ez senkit sem érdekel, ahogyan az sem, hogyan teljesítenek.

Az eddig általam leírtak alapján nyugodtan lehet mondani, hogy ezek nem sikerek, amiket elértünk. Ahogyan az MLSZ részéről sem tekintik annak, mert már jóval előrébb kéne tartani az ő prognózisuk alapján is. Az, hogy pár eredményt túlmisztifikálnak, az még nem azt jelenti, hogy elindult a fejlődés a magyar labdarúgásban. Ennyi pénz után még a minimálisan elvárhatót sem tudják teljesíteni, ezt pedig tudják Csányiék is. Szóval ne legyünk annyira elájulva attól, hogy legyőztünk pár csapatot.

Végezetül: szó volt arról több alkalommal is az elmúlt oldalakon, hogy nem nézek meccset. Egy meccset nem csak nézni kell, hanem látni is, nálunk pedig nincsen sok látnivaló. Egy alapos és részletes utánajárással ki lehet deríteni, hol tart jelenleg a magyar labdarúgás, mindehez még a bajnokikat sem kell nézni, ahogyan az FTC - Vallettát sem. Attól nem lesz objektív a képünk a helyzetről, hogy megnézünk 1-2 vagy 5-6 selejtezős meccset, hanem akkor, ha olvasunk, több forrásból tájékozódunk és összerakjuk a dolgokat.

Én örülnék neki, ha lenne fejlődés, mert akkor lenne valami értelme a kiadott óriási pénzeknek. Lehetne JÓ meccsekre járni, megtérülne a befektetett összeg. Jelenleg azonban nagyon nem ez a helyzet.

Pozzato

***** Régi motoros
Még annyit, hogy groteszk módon utoljára két korszakban volt főtáblán magyar csapat a BL-ben:
1995: Ferencváros. Amikor szintén nem ömlött a pénz a labdarúgásban.
2009: Amikor a világválság után voltunk és úgy kellett összekaparni az országot.

Mikor volt az utolsó nagy utánpótlás siker világbajnokságon?
2009: világbajnokság, bronzérem. Szintén a világválság után.

Mire akarok ezzel utalni?
Hogy nem a töménytelen mennyiségű pénztől vagy politikai kapcsolattól függ a siker, hanem a megfelelő utánpótlástól és építkezéstől. Nem kell feltétlenül rahedli pénzt áldozni ahhoz, hogy meglegyen a hőn áhított BL főtábla.

firgabácsi

**** Tősgyökeres
Idézetet írta: Pozzato Dátum augusztus 16, 2019, 10:56:48
Még annyit, hogy groteszk módon utoljára két korszakban volt főtáblán magyar csapat a BL-ben:
1995: Ferencváros. Amikor szintén nem ömlött a pénz a labdarúgásban.
2009: Amikor a világválság után voltunk és úgy kellett összekaparni az országot.

Mikor volt az utolsó nagy utánpótlás siker világbajnokságon?
2009: világbajnokság, bronzérem. Szintén a világválság után.

Mire akarok ezzel utalni?
Hogy nem a töménytelen mennyiségű pénztől vagy politikai kapcsolattól függ a siker, hanem a megfelelő utánpótlástól és építkezéstől. Nem kell feltétlenül rahedli pénzt áldozni ahhoz, hogy meglegyen a hőn áhított BL főtábla.

Nagyon nem akarok belemélyedni már mert más fórumokon sokat beszélgetek erről a témáról évek óta. Természetesen igaz, nem csak a pénz számít, a pénz igazából a feltételek megteremtéséhez kell. Stadion, edzőpályák, szerelés, öltöző, orvosi háttér stb.
Na most, ebben hatalmas előrelépés történt itthon az utóbbi években. Nagyjából képben vagyok mert sok utánpótlásmeccsen vagyok kint viszonylag, legalábbis átlag magyar szurkolóhoz képest. 
A különbség a körülményekben óriási pozitív irányban mondjuk a 10-15 évvel ezelőtti állapotokhoz képest. Én még emlékszem milyen volt kimenni UP meccsre anno mikor pocsék minőségű pályán játszottak, nem volt büfé néha még wc sem nyitva, áztál, fáztál, a gyerekek meg kriminális körülmények között készültek, öltöztek.
A gond hogy a most már néhány helyen mondhatni kiváló feltételek mellé nem sikerült odatenni egyelőre a megfelelő szakmai képzést és ez már valóban nem elsősorban pénzkérdés, ez akarat, szaktudás, önmagammal szembeni igényesség, mentalitás, közeg kérdése főleg.
A hasonlatod pont jó a horvátokkal mert ők megmutatják hogy a mienknél szerényebb de max azonos feltételek mellett milyen játékosokat lehet kinevelni.
Most gondoljuk el milyen jó lenne ha csak egy Modric vagy Rakitic kijött volna a magyar UP műhelyekből. Nem csak a válogatottnak meg a nézőknek, de nyilván a kluboknak is mert nem mindegy hogy azt ünneplem sikerként, hogy végre legalább egy Balogh Norbit el tudtam adni Palermóba 2m euróért vagy hogy egy Modricot 20m-ért a Tottenhamnak.
Én mindig azt szoktam mondani hogy nagyon nehéz az egész, mert mindannyian itt, ebben az országban, ebben a közegben élünk, a klubelnökök, UP edzők, játékosok és az ő családjaik is. És ezek után várjuk hogy jöjjön a semmiből egy Rakitic itt is, olyan mentalitássas, fizikummal, futómennyiséggel.
Én voltam anno a Masián hogy lássam mit csinálnak a gyerekek és hogyan, a különbség óriási sajnos, nagy a lemaradásunk. Persze most szándékosan extrém példát hoztam, az utánpótlásképzés egyik mekkáját, mondhatni.
Még rengeteg mindenről lehetne beszélni pl. a minőségi munkát nem ösztönző hanem helyette a középszert konzerváló TAO rendszeréről, a szűk merítési lehetőségről, gyenge orvosi háttérről, táplálkozásról, de ami biztos, jelen helyzetben a max amit el tudunk érni azt ti is látjátok. Ez pedig hogy NBI-es szinten jól teljesítő játékosok jönnek ki az akadémiákról akár többen is, ezt meg tudta valósítani Loki és a Honvéd mondjuk, de a nemzetközi szint távol van ettől.
Láttuk mosta Fradi ellen Dani Olmót  a Zagrebben, na, a cél ez lenne, hogy olyan srácok jöjjenek ki az akadémiákról mint ő. Távol vagyunk sajnos még egyelőre ettől.

Pozzato

***** Régi motoros
Pontosan, teljesen egyetértek @firgabácsi és tök jó, hogy ennyire részletesen leírtad. Amikor próbáltam átgondolni ezeket, én is hasonlóra jutottam, csak nem láttam belőle ennyit, mint ahogyan te. Számomra az volt a megdöbbentő tény, hogy a sokak által mutatott fejlődés az nem most történik az eredmények és a sikerek szintjén, hanem a jelenlegi vezetést megelőző időszakban. Ha a jövőbeli lehetőségeket vesszük alapul és az elért eredményeket, akkor a csúcspont a 2009-es év volt.

Ott volt egy VILÁGBAJNOKI bronzérmes utánpótlás csapat, aminél papíron kettő jobb volt az akkori u21-es korosztályból. Persze, tehetségek elkallódnak, de egy ilyen kis ország nem engedheti meg azt magának, hogy egy ilyen eredmény után ennyire leépüljön. Az akkori keretből mindössze egyetlen játékost sikerült stabilan beépíteni a jelenlegi válogatottba (Gulácsi Péter), ami egészen elkeresítő. Rengeteget tehetséget eltékozoltunk, nem volt megfelelő perspektíva előttük és jó csapatépítési módszer sem. Nem tudták őket okosan integrálni a nagyok közé. A 16'-os Eb-re lehetett volna egy 25-27 évesekből álló válogatott, akik utána még minimum 3-4 tornára kijutnak.

Debrecen példája is mutatja, pont akkor volt a BL főtáblás csapat, ami utána két éven belül visszaesett. A lehetőség adott volt, hogy megtartsák és utána menedzseljék a már meglévő csapatot, építsék be a fiatalokat és lehetne sorolni. BL-ben stabilan játszók közül Szakály 23 éves volt, Péter Czvitkovics 26 éves, Rudolg Gergely 24 éves, Varga József 21 éves. Ott voltak még a rutinosak: Bodnár, Dombi, Komlósi, Leandro, Mészáros vagy Kiss, akik utat mutathattak volna  a fiataloknak. Ez mind egy magyar mag volt, amely elérte a főtáblát a legrangosabb sorozatban. Nem kellett hozzá 7-8 külföldi a kezdőbe. Nem kellett hozzá végeláthatatlan támogatás és még lehetne sorolni.

TiB

****** Veterán
Ha már láttál La Masia edzést, akkor pontosan tudhatod, hogy az Olmo gyerek ott kapta meg az alapokat. Minden passzán érződött szerintem, hogy spanyol, a horvát foci sokkal direktebb, nem ilyen. Ráadásul olvasgatva a nyilatkozatait, nem kicsit céltudatos 16 éves lehetett, ha épp a Slaven Belupohoz kerül, ott is ilyen szintre jutott volna. Játéklehetőséget akart, Dinamo lett belőle.

Egyébként a La Masia nem egyetlen akadémia, és ez az összes nagyobb klubra érvényes. A katalánok farmolják a világot, van iskolájuk Mexikóban, de még Egyiptomban is (eközben az Illés Akadémiának ott van Nyugat-Magyarország?), ha egy kissrác lemarad, kihajítják a francba mert van másik a helyére. Nem simizgetik a gyerekek buksiját, a Real akadémiáján például a bejáratnál az a felirat fogadja őket, hogy mostantól nem a szüleid gyermeke vagy, hanem a Real Madridé. Ilyen világ szinten kiépült bázisokkal felvenni a versenyt, szerintem már nem lehet. Ők ezt a versenyt megnyerték.

Én amúgy a pozitív szemléletűek közé tartozom, szerintem az Európa-bajnokságon láthattuk, hogy ha mentálisan jól felkészítik a felnőtt válogatottunk, akkor fegyelmezetten, szépen és jól is tudnak játszani. Ott szerintem olyan váltás volt 28-30 éves játékosoknál felfogásban, ami nagyon tanulságos. Képesek erre is, csak sajnos megfelelő edzői stáb kell melléjük, és azért sajnos, mert ezt alapjáraton nem is kellene kérni, hogy játsszál már maximumon pajtás, hisz ebből és ezért élsz.

firgabácsi

**** Tősgyökeres
Idézetet írta: TiB Dátum augusztus 16, 2019, 12:59:13
Ha már láttál La Masia edzést, akkor pontosan tudhatod, hogy az Olmo gyerek ott kapta meg az alapokat. Minden passzán érződött szerintem, hogy spanyol, a horvát foci sokkal direktebb, nem ilyen. Ráadásul olvasgatva a nyilatkozatait, nem kicsit céltudatos 16 éves lehetett, ha épp a Slaven Belupohoz kerül, ott is ilyen szintre jutott volna. Játéklehetőséget akart, Dinamo lett belőle.

Egyébként a La Masia nem egyetlen akadémia, és ez az összes nagyobb klubra érvényes. A katalánok farmolják a világot, van iskolájuk Mexikóban, de még Egyiptomban is (eközben az Illés Akadémiának ott van Nyugat-Magyarország?), ha egy kissrác lemarad, kihajítják a francba mert van másik a helyére. Nem simizgetik a gyerekek buksiját, a Real akadémiáján például a bejáratnál az a felirat fogadja őket, hogy mostantól nem a szüleid gyermeke vagy, hanem a Real Madridé. Ilyen világ szinten kiépült bázisokkal felvenni a versenyt, szerintem már nem lehet. Ők ezt a versenyt megnyerték.

Persze, de nekünk nem is a Masiával kell versenyezni, írtam hogy szándékosan egy szélsőséges példát hoztam. Nekünk elég lenne megcsinálni azt amit a horvátok és mindenki boldog lenne azt hiszem.

SPF Előzetes

**** Tősgyökeres
Bajnokok Ligája: Nincsen megfelelő pótlás?

Tovább folytatja menetelését az Ajax, esetleg az APOEL képes megálljt parancsolni? Olvasd tovább