TiB fogadási naplója

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában


Elmélkedés S01E01 - Tétemelés kaszinóban és a sportban

Lesznek ilyen sportfogadással kapcsolatos elmélkedéseim. Nem lesznek helyesek, igazak, és izgalmasak sem, szóval leginkább ne olvassa el senki. Itt az első részben az időről-időre felmerülő tétemelésről/Martingale-ről lesz szó. Tényleg ne olvass tovább, ilyen videókat csinálok, gondolhatod mi megy a fejemben.

Egyszer volt szerencsém egy "profi" kaszinós tanácsaihoz, aki azt javasolta, hogy a Martingale hátrányait úgy tudjuk kiküszöbölni, ha csak a harmadik-negyedik azonos kör után szállunk be. Tételesen levezette a körökben növekvő nyerési valószínűséget. Már itt az oldalon is számtalanszor leírták, hogy az események egymástól függetlenek, szóval a harmadik pörgetést nem befolyásolja a második. Ahogy láttam, még matematikai függvényeket is linkeltek a minap ebben a témában, mert az olyan nyomatékos. Oké a rulettben tényleg független a két esemény, de a sportban is? A golyó az csak úgy pörög, nincs benne érzelem, memória. Egy ember viszont más. Az MMA-s McGregor veresége például borítékolható volt, hogy egyszer bekövetkezik. Az események ugye függetlenek egymástól, de a szépen lassan növekvő önbizalom, és az elhomályosodó éberség egy pufferben tárolódnak. Bekerül egy egység, aztán újabb első menetes KO, és bekerül még egy. Az események nagyon is elkezdenek függeni egymástól, és elér McGregor egy olyan szintre, ahol a teljesítményét már nem a tudása, hanem az érzelmek befolyásolják, konkrétan várja egy meccs végét, miközben még nem ütötték ki. Aztán kiütötték persze.

Focis példa: döntetlenek nélkül könnyebb lejátszani egy szezont, mint csupa döntetlennel. Van-e példa az utóbbira egyáltalán? A matek és a kisköcsöge, a valószínűség szerint nincs semmi különbség a kettő között, hiszen az események függetlenek egymástól. Viszont az emberi pszichológia a végletekben érzi igazán otthon magát, az egyértelműség könnyíti meg a melót az agynak. Nem lehetnek olyan szituációk, amikben nem döntünk. A döntetlen minden, csak nem egyértelmű. Ha egy csapat 10-szer nyer, feldolgozza, ők az aktuális királyok. Fordított esetben világ lúzerei. De ha 10-szer döntetlent játszik, akkor mit kell gondolni? A döntetlen sorozatok ezért nem is tartanak sokáig, az érzelmek az egyik irányba el fogják mozdítani a formát. Saját tapasztalatim szerint a vesztes irányba, mert a döntetlen inkább negatív élmény, mint pozitív, de a lényeg, hogy egymás után lejátszott X döntetlen meccs, nem egymástól független esemény, hanem egy szépen lassan létrejövő frusztráció/motiváció. Persze ez igaz a nyereség-, és veszteségsorozatra is, de a bokszban 5-6 meccs éveket ölel fel, fociban meg mondjuk 4 hetet. Egy hónapig csak győzelem, vagy egy hónapig csak döntetlen? A döntetlen alattomos a kis buksid számára, nagyobb hatással bír.

Akkor? Akkor az van, hogy szerintem és ugye nincs nálam a grál, szóval lehet hülyeség is, a Martingale működhet, ha megtalálod a megfelelő területet, ahol kevés fogadással célba érsz. Ez nem lesz egyszerű, és nem is a Martingale a lényege, meg a tétemelés, hanem egy olyan eseménysorozat megtalálása, ami rövid időn belül többször is megtörténik, azonos feltételek mellett. Ha ilyet találsz, akkor meg már tökmindegy lesz, hogy Martingale, vagy Gareth Bale, mert a nehezén túl leszel.

Magyarország - Horvátország
Hazai csapat szerez gólt (1.56)

Szerintem lövünk gólt, de hogy mi lesz a vége, arra biztosan nem tippelnék. Mennek itt a nagy bundázások is, szóval az albán győzelem/gól ami még foglalkoztat, illetve a kazahok meccsén is el tudok képzelni bármekkora cigánykodást. Tegnap a bolgár győzelemmel fogtam egy kis pénzt, azt majd lehet ellövöm még ma ilyesmire.

Idézetet írta: TiB Dátum március 26, 2016, 12:59:03
Magyarország - Horvátország
Hazai csapat szerez gólt (1.56)

Az albán gól is jött volna, de későn kerültem gép elé. Nekem nagyon tetszett néhány játékosunk mentalitása, és játéka is. Amióta Dárdai megjelent, azóta szinte csak olyan meccsünk volt, ahol a küzdeni akarás és a technikai tudás ki volt maxolva. Azért ez mekkora változás már, régebben leültem, aztán vártam a szenvedést, ami jött is, most K. László és társai felszántják a pályát, letámadnak az ellenfél térfelén (!!!), szóval fasza kis csapatunk van, akármi is lesz az Eb-n.

Anglia - Hollandia
AH 2 gól felett (1.40)

Gyors szélsők, béna védelmek, ügyes támadók mindkét oldalon.

Idézetet írta: TiB Dátum március 29, 2016, 18:46:10
Anglia - Hollandia
AH 2 gól felett (1.40)

Csak egy ötlet... #2

Az előző rész után kaptam egy üzenetet, hogy szar ötlet volt. Néha kapok ilyesmit, mindig örülök neki. Az ötletek nincsenek dokumentálva tovább, például az EL-ben azóta már volt olyan játéknap, amikor ült, és nyertem is vele. De itt most nem ez a lényeg, ezek csak ötletek.

Néhány éve volt egy Real Madrid - Betis nyitómeccs a spanyoloknál, és a Betis játéka kicsit meglepte a Madridot. Ha jól emlékszem, nem nyert a Betis, de utána hetekig csak szarul játszott, könnyebb ellenfelek ellen. Ez úgy szöget ütött a fejembe, és rákerestem utólag, hogy miért volt ez. A Betis trénerének egy nyilatkozatába belefutottam. Nem szó szerint, de valami hasonló volt: "Amikor augusztusban megtudtuk a sorsolást, mindenki a nyitómeccsről kezdett el beszélni. A bajnokság sűrűjében, van 3-4 napunk felkészülni az ellenfélből, itt most hetek álltak rendelkezésre". Szóval így.

Ezután vártam egy évet a következő nyitó fordulóra, mert nem vagyok egy okos embör, és csak utána terjesztettem ki az ötletet a válogatott szünetekre is. Maradjunk a Betisnél, akik a hétvégén az Atletico Madriddal játszanak. A Betis csapatából csak néhányan mentek el a nemzeti csapathoz (például Vargas, Musonda), de a csapat nagyobb része pihent, edzett, készült az Atletico ellen. Ha még nem is készültek, akkor is jobban jártak, mint az Atletico, ahol például az egyetlen gólképes játékos, Griezmann, két válogatott meccsen is részt vett. Értitek, a meccsen lehet nem fáradt el, de ez repülőutakkal, másik edzővel és más játékosokkal egy gyors, intenzív felkészítő szakasz volt. Koke, Filipe Luis, Juanfran, Oblak, mind röpködtek a nagyvilágban, meccseltek.

Ilyen párosításokra szól az ötlet tehát, ahol az egyik félben kevés válogatott játékos van, míg a másikban nagyon sok. Látatlanban például az Arsenal - Watford is ilyen a hétvégén. Nem kell rögtön veretni a nagyobb csapatot, mert a gyengébb fél gólja is egész jól kóstál. A Watford esetében 1.80, a Betisnél meg 2.00. Mondjuk nem a legjobb példák, mert a Watford elég pocsék helyzetkihasználásban, a Betis középpályája meg öreg, mint a országút, de most hirtelen ezeken keresztül tudtam bemutatni az ötletet. Na ennyi lett volna. UFFF!

Costa Rica - Paraguay
Tipp: Döntetlen (3.00)

Feltett szándékom, hogy Paraguay minden meccsén döntetlenre fogadok. Azon egyszerű oknál fogva, hogy ezek a csávók imádják a döntetlent. Ez már az egyik első "világeseményem" alatt feltűnt. Ez volt a '98-as Vb, ahol nagy imádattal ültem le Zidane-t, meg Ronaldót nézni, aztán jöttek Chilaverték, és nyomtak két gólnélküli döntetlent, majd a kieséses szakaszban is egy gólnélküli döntetlennel estek ki.

Na de ez egy Copa, nem valami gatyi vébé, nézzük ezeken mit műveltek ezek a jóemberek a dél-mostmárészak-amerikai Eb-n.

2015-ös Copa: 5 meccsük volt, ebből 3 döntetlen.
2011-es Copa: 6 meccsük volt, ebből 5 döntetlen.
2007-es Copa: 4 meccsük volt, ebből egy sem volt döntetlen.
2004-es Copa: 4 meccsük volt, ebből 1 döntetlen.
2001-es Copa: 3 meccsük volt, ebből 2 döntetlen.
1999-es Copa: 4 meccsük volt, ebből 2 döntetlen.

Nagy lóvé nem lesz belőle, sőt szép bukta is lehet belőle, de poénnak nem rossz.

Idézetet írta: TiB Dátum június 04, 2016, 13:51:15
Costa Rica - Paraguay
Tipp: Döntetlen (3.00)

Ezt a döntetlenesdit viszonylag gyorsan, már az első meccsükön összehozták a srácok. Inkább kiszállok most, bár még mindkét csapatban érzem a lehetőséget további döntetlenre.

- Melyik menetben fogod kiütni?
- Még nem találtam ki, talán az ötödikben.
- Miért vársz addig?
- Szeretek táncolni.

! No longer available

Csehország - Horvátország
AH 2 felett (2.150)

Meguntam a vicces videó gyártás, úgyis csak lelopják mindet, szóval inkább a fogadáson mérgelődök. Szerintem kicsit nyíltabbak lesznek a csehek, és emiatt gólokat fogunk látni. Hátrány, hogy ragaszkodnak Rosicky-hez a csehek, aki gyorsított felvételen is lassú már.

Idézetet írta: TiB Dátum június 17, 2016, 17:41:45
Csehország - Horvátország
AH 2 felett (2.150) :ok:

Spanyolország - Törökország
AH 2 felett (1.70)

Hát ez bejött. Rámegyek a spanyol meccsen is a gólokra, bár ez jóval izzadósabb lesz. ;D Amikor spanyol meccsre fogadok, mindig 1:0 a vége, amikor nem, nyernek 5:0-ra :D

#55 június 17, 2016, 22:38:15, TiB
Idézetet írta: TiB Dátum június 17, 2016, 20:42:07
Spanyolország - Törökország
AH 2 felett (1.70) :ok:

Mégse volt izzadós, a törökök láthatóan lufik voltak. Kicsit átvertek a felkészülési meccseikkel, amiket jó lett volna látni. Kár, mert a selejtezők után nagyon arra készültem, hogy veretem őket minden meccsen, plusz hogy folyton fogadok izlandi gólra. Erre itt az Eb, és egyiket se csináltam. Na mind1.

A harmadik spanyol gól.


Izland - Magyarország
Büntetőlapok 3.5 felett (1.75)

Portugália - Ausztria
AH 2 gól felett (1.675)


Az első tippet az ihlette, hogy két sokat szabálytalankodó csapatról van szó. Aztán lehet, hogy halálnyugisan lehozzák a meccset, mert lehet hogy csak a játszó, tehát labdát birtokló csapatok ellen szabálytalankodnak sokat a felek. A másik meccsen mindkét válogatott eredménykényszerben van, és szerintem a védelmeik jóval gyengébbek, mint a támadórészlegeik. Az osztrák védők túl lassúak a portugál szélsőkhöz képest. Emiatt várom a gólokat.

#57 július 09, 2016, 22:50:58, TiB
Idézetet írta: TiB Dátum június 18, 2016, 12:22:54
Izland - Magyarország
Büntetőlapok 3.5 felett (1.75) :ok:

Portugália - Ausztria
AH 2 gól felett (1.675) :noway:

A lapok a végén csak lejöttek, köszönhetően annak, hogy egy hülye volt a bíró :noway: A másik érdekes fogadás volt, nagyon benne volt, hogy jöhet is, aztán 0:0 lett. Ronaldo egyedül lehozhatta volna.

Daniel Cormier - Anderson Silva
Cormier KO/TKO-val nyer (1.61)

Tipikusan olyan meccs, ahol az egyik fél próbálja elkerülni a földet/ketrechez szorítást, de nem sikerül neki. Szóval Cormier győzelmével a földön ér véget, de akár ütéssel is nyerhet, mert úgy sem ügyetlen. Nem ez volt az alap párosítás, Cormier ellenfele megbukott a csalószer teszten, így Silva ugrott be. Bátor dolog volt tőle, hiszen 7 hete volt epeműtéte, ami után hetekig nem szabad edzeni, szóval tele kell majd nyomni nyugtatóval, hogy ebből meccs lehessen. Persze vannak csodák, ettől szép a UFC, de remélem jön a papír :)

Amúgy vicces, hogy egy doppingon megbukó helyett beugrik egy olyan, aki korábban szintén megbukott :D A hét nyilatkozata nálam Whité volt, amikor Bisping beugrásáról kérdezték. "Jelenleg nincs edzésben, és amikor ő nem edz, akkor ő többnyire piál keményen. Szóval ő nem tud beugrani".

Idézetet írta: TiB Dátum július 09, 2016, 23:54:16
Daniel Cormier - Anderson Silva
Cormier KO/TKO-val nyer (1.61) :noway:

Természetesen csak pontozással nyert, és ha még van mondjuk egy menet, akkor lehet ki is kap :D Ki is fütyülték, legalább ennyi örömöm volt.

Franciaország - Ronaldország
Szereznek gólt a franciák (1.30)
Griezmann gólt szerez (2.25)


Azért jó erre fogadni, mert ha nem lőnek a franciák gólt, akkor elmegy mindkettő. A tippem ellen szól, hogy '88 óta egyetlen Eb-döntőn sem szerzett gólt a torna gólkirálya. Viszont én úgy képzelem, hogy Griezmann betalál, hős lesz, aztán orbitális összegért, ilyen 110 millió euróért megveszi a Real Madrid.