Betfair programozás - robotok írása

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában


Sziasztok,

van-e itt valaki rajtam kívül, aki betfair alá programozik fogadó robotokat illetve van-e kedve itt a fórumon egy kis eszmecserét folytatni a témával kapcsolatban :)
Gondolok itt arra, hogy milyen algoritmusokkal próbálkozott már, ami nem vált be (csak hogy ne kelljen a szamárlétrát másnak is végigjárni). Nyilván a nyerő algoritmust nem várom el, hogy publikálva legyen, de akár 1-2 jótanács is jöhet  :)

1-2 vitatéma:
- min fogadjunk: lóverseny/foci/egyéb
- a sportokon belül milyen típusú marketeken érdemes a botokat járatni (melyik a legkiszámíthatóbb)
- in-play vs nem in-play
- money management a botokra
- stb...

Néhány mondat, amit eddig én elértem. Fél éve kezdtem el foglalkozni igazán a sportfogadással. Előtte nem is fogadtam igazán semmire. Mivel gyakorlatilag kezdő vagyok a témában, ezért (is) közelítem meg informatikai szemszögből a dolgot. Kis túlzással egy fogadórobot is mondható kezdő fogadónak (ennek minden előnyével és hátrányával).
Szóval megcéloztam a lóversenyeket az odds-ok gyors ingadozása miatt. Többé kevésbé jól elkapta a bot az odds-ok hullámzását, de általánosságban elmondható volt, hogy amit megnyert, azt el is vesztette (-4 tick-es stop loss).
Ezután átnyergeltem in play piacra mondván, az in-play-es odds-ok valamennyire reálisan tükrözik a verseny aktuális állását és az erőviszonyokat. Ezzel úgy ahogy egész jól ment a fogadás. 30euróról feltornáztam 150-re magam. Tudom, ez nem sok nyereség, de ha azt nézzük, hogy a bot-nál egy jó tétből származó haszon 0,2 euró, akkor sztem elég jó (jó, ebbe volt 1-2 programhiba is, ami miatt néha a szerencsének köszönhetően több pénz jött be a kelleténél :) - a hiba javítva  ;D ). De valahogy itt is úgy éreztem, hogy talán a szerencsének köszönhető ez a haszon. Úgyhogy fogtam magam, megvettem a geek toy-t, és két nap alatt el is vesztettem 100 eurót  :bash:
Átmentem focira (lay correct score 0-0), naná, hogy itt meg állandóan belenyúlt a gép a 0-0-ba (hiába, hogy 30-as lay-en fogadta meg meccs előtt, és hiába hogy egy nap elenyésző a 0-0-k száma - ha mondjuk 1 nap csak három meccset rak meg).

Úgyhogy most tervezem, hogy visszamegyek lóverseny in-play-re, és járatom ott a robotokat.

Ha esetleg van valakinek valami ötlete, ami informatikailag kivitelezhető, de emberi erővel/reakcióidővel elég macerás, szívesen várom ebbe a topikba, illetve kipróbálom, ha jónak látjuk.

Szia, hchefi!

Tiszteletre méltó a hozzáállásod, informatikai tudásod, nem utolsósorban a bátorságod, hogy hozzá mertél nyúlni az általad felvetett témához. Ezt a munkát a külföldi szuper programozók szuperszámítógépeiken már elvégezték. Tehát jóval előttünk járnak, és ha találtak is valamit, az sem száz százalékos, de működik, és nem szivárogtatják ki a kutatások eredményét. Hiszen akkor nyilvánosságra hoznák az aranykészítés receptjét, vagy az otthon készülő bankjegynyomda műszaki leírását. Hogyan készülnek pl. a lóverseny stratégiák?

http://www.fracsoft.com/  (fizetős)

http://data.betfair.com/

Ezen a két linken a Betfair indulása óta az összes sportesemény kezdetétől a végéig az odds mozgás követhető. Ebből következik, hogy mintákat, újra és újra előforduló alakzatokat keresnek és találnak, és ezeket építik be stratégiákba. Főleg lóversenyekről van szó. Tulajdonomban is van néhány ilyen nehezen megszerzett megközelítés, utólag nem is olyan bonyolultak.

A stop loss alkalmazásával valahogy soha nem tudtam én sem profithoz jutni.

Láthatod, hogy a Geeks Toy éles játékában elvesztett száz euród szerencsejáték volt. De azt mondja Mr.Geek, először jobb veszíteni és ha tetszik ha nem, az öt lépcsőfokot végig kell járni.

http://www.geekstoy.com/forum/showthread.php?t=1589

http://www.geekstoy.com/forum/showthread.php?t=2708

http://www.geekstoy.com/forum/showthread.php?t=602

http://forum.tozsde.hu/egyeb-piacok/200-sportfogadasi-tozsde.html

Minden sportág más és más megközelítést kíván, de érdemes kutatni mert ha találsz valamit a jutalom busás lehet! Én csak érzékeltetni szerettem volna, hogy milyen témába nyúltál, és az idődet próbálom lerövidíteni. De végre valaki közülünk is próbál,mer tenni valamit!

Gratulálok!

Üdv, Chessmaster

Szia Chessmaster,

köszi a linkeket, néhányat már ismertem, a többit majd átrágom.
Igazság szerint én nem formulákat, mintákat szeretnék keresni a szoftverrel. Azt a nálam okosabb elemzők külföldön csinálhatják. Az én célom azt a logikát átültetni a botokba, amely alapján például én játszanék. Ez így első körben egyszerűnek tűnik, de nem az, mert az ember képes bizonyos összefüggéseket észrevenni, amit adott esetben a számítógép nem. Viszont én annyi előnyt látok egy ilyen mesterséges intelligenciában, hogy megéri akár heteket is a gép előtt ülni, és finomítgatni az algoritmusokat.
Ha van rá érdeklődés, akkor 1-2 dolgot fejtegetnék itt. Ha szerintetek nem jó irányba haladok, szóljatok :)

Szóval a fő megközelítési szempont a matematika és a valószínűségek. Nem létezik favorit, nincs olyan, hogy "a golyóimat teszem rá, hogy (nem) fog nyerni".

Amennyire észrevettem, egy átlagos lóversenyen a következő a felállás:
7 versenyző, melyből kb 1,2 favorit (maximum 5-ös odds-al), 3-4 versenyző a normál (5-15-ös odss), és 1, 2 kvázi esélytelen kategória (30-as odds körül).

Back-eljek vagy Lay-eljek?
Én a Lay-re teszem a voksot, mert Back-nél 1/7-hez hogy profitom lesz, Lay-nél meg 6/7-hez. Ez eléggé le van sarkítva, de a programozás (és az ingyenes Betfair API miatt) egyenlőre ennyit lehet ebből kihozni. Tehát lay-elek. Favoritra (azaz a legkisebb odds-ra) nem lay-elek, mert feltételezem a piac nem hülye, és megvan az oka arra az odds-ra.
Maradnak a normál versenyzők, akik 5 és 15-ös odds között vannak. Na ezeket célzom meg első körben.

Egy versenyzőre egyszerre vagy többre?
Szigorúan csak 1-re. Minél többre lay-elek egyszerre, annál biztosabb, hogy befigyel a nyertes ló.

Skalp vagy csak sima lay a verseny végéig?
Na igazából itt dilemmázok sokat. Egyszerűség kedvéért vegyük azt, hogy 7-es odds-on játszik a Bot, ugyanakkora téttel.
1. Ha csak lay-el egyet a verseny folyamán, és megvárja a végét, akkor  minimum hatszor kell jól tippelnie, hogy nettó profit legyen.
2. Ha skalpol, akkor 1 tick-es skalpolással minimum 37 sikeres trade, 2 tick-es skalpolásnál minimum 19 trade, stb... Ha elszámoltam valamit, nyugodtan javítsatok.
A skalpolás egy picivel biztonságosabbnak tűnik, mert in-play-be azért szokott ennyit ingadozni az odds.

Első ránézésre a trade-elés biztonságosabbnak tűnik, viszont ellene szól a nagy igazság: minél többet fogad a Bot, annál valószínűbb, hogy előbb-utóbb beleszalad egy olyan trade-be, amiből nem fog tudni nyereségesen kijönni. Stop loss kizárva sajnos, mert az in-play néha irtózatosan ingadozik, és ezzel szépen ki tudja készíteni a gépi algoritmusokat.
Az 1-es stratégia mellett viszont az szól, hogy kevés versenyre kell beszállni a profithoz, és mivel számítógépekről beszélünk, engem nem izgat, hogy 1 nap hány versenyt hagy ki. Csinálja, ha úgy jónak látja (persze azért túl sokat ne hagyjon ki, mert akkor üresen járatom). Ennél a stratégiánál inkább az olyan versenyek jöhetnek szóba, ahol 10 vagy akár több runner van, ezzel is növelve a lay-nek az esélyét.

Most így első körben ennyi.

Idézetet írta: hchefi Dátum november 14, 2012, 15:10:58
2. Ha skalpol, akkor 1 tick-es skalpolással minimum 37 sikeres trade, 2 tick-es skalpolásnál minimum 19 trade, stb... Ha elszámoltam valamit, nyugodtan javítsatok.

Valamit itt benéztem. Biztos, hogy többet kell trade-elni a profithoz. Ha lesz időm, kiszámolom még1x.

SZERK: szóval 1 tick-nél 227 trade, 2 tick-nél 116, 3-nál 80, stb...

Kíváncsian várjuk a folytatást,

Mindenesetre itt egy link hasonló próbálkozásokról. De ez szerintem  legjobban a teniszpiacokhoz illik.

http://www.automate-bf.com/betting-demonstration-of-automated-bots/


Eccer én is írni akartam ilyen robotot de hamar rájöttem nem tudok programozni  :bash:

Na előszedtem a régi in-play-es robotomat, kicsit tekertem rajta. Meglátjuk mi lesz. Most játszattam egy versenyen, 1-et trade-elt (2-es tick-el), azt nyerte is.
Van még 2 verseny mára, de azt inkább kihagyom, mert nem szeretném felidegesíteni magam lefekvés előtt  :)

Ha sikerül holnap járatni, akkor majd írom a tapasztalatokat.

Idézetet írta: Torrero17 Dátum november 14, 2012, 17:03:32
ezek micsodák?

Ez az ún. trigger. A fogadó robot eszközeivel előre beprogramozott egy változat.  Sokféle változat hozható létre. A szoftver azt az utat követi, amely fogadó rendszer feltételeit beprogramoztuk. Ez a program a brókered, amely mindig az utasításaid szerint fogad. Az automatizált fogadó eszközökkel meg lehet tervezni a saját stratégiákat is. A program téteket csak akkor helyez el, amikor az előre beprogramozott feltételekkel találkozik.


A biztos győztes.

Mai tervben egy olyan bot készítése van, amely in-play végefelé kezdi el figyelni az odds-okat, és back-el egyet, amint úgy látja, hogy az adott versenyző nyer.
Ahogy azt észrevettem, a legtöbb versenyen ha 1.5 alá megy az odds valakinél (a verseny vége felé), akkor az nagy valószínűséggel nyerni is fog. Régebben használtam 1.5-ös odds-nál stop loss-t a magasan tett lay-eim mellé, és azt vettem észre, hogy ezek a versenyzők akkor meg is nyerték a futamot. Elég ritkán fordult elő, hogy ki kellett szállnom, úgyhogy a minta nem reprezentatív, de megpróbáljuk, hátha.
Ha simán megy a verseny, akkor ez a logika bejöhet. Gond, csak a hajrázásoknál, illetve a szoros küzdelmeknél lehet. Úgyhogy szerintem a rövidtávú versenyek kizárva.
Először 1.2-es odds-ra állítom be a bot-t, mert az 1.5-t kicsit rizikósnak tartom, főleg ha szoros a verseny. Kérdés csak az, hogy sikerül-e időben megkötni a fogadást, mert ha megvan a tuti befutó, pillanatok alatt elkapkodják az elérhető back-eket, és 1.2-nél erre már megvan az esély.

hát nemtudom szerintem nemigazan lehet tisztan matematika alapjan botot irni, (kiveve az overlayt skalpolokat de abbol tuti kismillio verseng mar egymassal) minden sportesemeny teljesen mas foleg a hosszabb ideig tartok pl latod hogy valaki leserul vagy rossz napja van mindjar borul a pusztan szamok alapjan mukodo bot

"Én a Lay-re teszem a voksot, mert Back-nél 1/7-hez hogy profitom lesz, Lay-nél meg 6/7-hez."

no igen csak ha layelsz akkor a kockázatod is kb 6x annyit, termeszetesen kockazat alatt a kockaztatott penzmennyiseget + a valoszinuseget ertem (hiaba mondjuk 1x penz backelni egy 3.0as favoritot és csak 2x layelni amikor sokkal nagyobb eselye is van nyerni)

nemtom mennyi ido alatt jott ossze a 30bol 150 euro de ha 1 honapnal kevesebb ido az csak szerencsejatek lehetett, szerintem a sportfogadas is olyan mint minden mas befektetes kurvasok penz kell hogy egy kicsit tudjal csinalni :)
(en pl a kicsiny bankrollommal mar kurvara orulok ha 100% tudok hozni egy honapban)

mindenesetre sok sikert és inkabb probalkozz playmoneyban :)

Idézetet írta: hchefi Dátum november 15, 2012, 14:10:07
A biztos győztes.

Mai tervben egy olyan bot készítése van, amely in-play végefelé kezdi el figyelni az odds-okat, és back-el egyet, amint úgy látja, hogy az adott versenyző nyer.
Ahogy azt észrevettem, a legtöbb versenyen ha 1.5 alá megy az odds valakinél (a verseny vége felé), akkor az nagy valószínűséggel nyerni is fog. Régebben használtam 1.5-ös odds-nál stop loss-t a magasan tett lay-eim mellé, és azt vettem észre, hogy ezek a versenyzők akkor meg is nyerték a futamot. Elég ritkán fordult elő, hogy ki kellett szállnom, úgyhogy a minta nem reprezentatív, de megpróbáljuk, hátha.
Ha simán megy a verseny, akkor ez a logika bejöhet. Gond, csak a hajrázásoknál, illetve a szoros küzdelmeknél lehet. Úgyhogy szerintem a rövidtávú versenyek kizárva.
Először 1.2-es odds-ra állítom be a bot-t, mert az 1.5-t kicsit rizikósnak tartom, főleg ha szoros a verseny. Kérdés csak az, hogy sikerül-e időben megkötni a fogadást, mert ha megvan a tuti befutó, pillanatok alatt elkapkodják az elérhető back-eket, és 1.2-nél erre már megvan az esély.

Ennél figyelj a verseny típusára, ugyanis vannak olyan távok, ahol simán túlreagálnak bármilyen korai jó kezdést, illetve túl hamar viszik le a lovat a "biztos győztes" odds sávba. Na ezeknél inkább layelni érdemes.

A másik dolog amit tanácsolni szerettem volna az, hogy gondolkozz el a back to lay és a lay to back lehetőségeken, szerintem ezekben van a botok igazi ereje. Kell hozzá persze jó sok tapasztalat, hogy milyen sávban dolgozz, milyen profitcélra, milyen stop loss-szal, meg aztán nyilván, hogy milyen lovakkal. Viszont egy kellően profi adatbázissal könnyen ki lehet szűrni ezeket.

Sziasztok,

Na a trade-elős botomat csütörtökön 5 verseny után kikapcsoltam. Kétszer is belenyúlt olyan versenyzőbe, aminek az oddsa kezdte súrolni a 2.0-t (7.5-ös lay után). Szerencsére nem lett baj belőle. Igazából ha az ember hazamegy, és este ránéz a logokra, akkor nem zavarja, de én most ott ültem előtte élőben, úgyhogy nem volt kedvem magam idegelni.

Az "biztos győztes" bot eddig érdekesen teljesít. Egyenlőre igaz ennél is, hogy amit megkeres azt el is veszíti, viszont itt jóval kisebb a kockáztatott pénzmennyiség, mint a trade-elős botnál.

Idézetet írta: actworld Dátum november 17, 2012, 21:13:10
Ennél figyelj a verseny típusára, ugyanis vannak olyan távok, ahol simán túlreagálnak bármilyen korai jó kezdést, illetve túl hamar viszik le a lovat a "biztos győztes" odds sávba. Na ezeknél inkább layelni érdemes.
Sikerült ma 2 ilyenbe belefutnia a botnak. Este "elvileg" ezt a hibát orvosoltam, és ilyen versenyeknél már csak az utolsó fél percben kezd nézelődni. Úgyhogy kíváncsi leszek, holnap mit művel.
Bízom ebben a botban (utolsó mondatok egy fogadónál  ;D ;D). Ha össze tudok hozni hozzá egy korrekt tétemeléses stratégiát, szerintem lehet nyereséges. Persze ehhez mák is kell, hogy ne nagyon legyenek szoros futamok, mert ennél is igaz, hogy 5 nyereség kell egy veszteség fedezéséhez, és mint ahogy azt már írták, az 1.2-es odds sem garancia a győzelemre.

Hát gyerekek.... a mai nap siralmas volt. Si-ral-mas....  :bash:

Ennyi taktikai hibát, amit ma csináltak a botok, na az örjítő volt.
10 versenyen játszott (az 1.2-es back taktikával), ebből 4 bukta... Ezek szerint ma voltak váratlan fordulatok.
Ha mindent lay-elt volna, amit ma back-elt, már gazdag volnék :D
Az is kérdés, a mai 21 futamból miért csak 10-en játszott (valszeg ezekre még nem volt meg az adatbázisa).
Adok még pár napot ennek a botnak, napi max 4 eurós veszteséget megér - egy darabig. Végülis ha intenzíven veszít, csak annyi a dolgom, hogy back helyett inkább lay-re állítom.

Visszanéztem a statisztikáit. 64 fogadásából eddig egyetlen olyan alkalom volt, hogy kétszer vesztett egymás után. Gondolkozom rajta, hogy egy veszítés után Martingale-alapon fogadja a következő versenyt (5x akkora alaptéttel, jelen körülmények között 10 euróval), de csakis a következő alkalomra, és ha azt is bukja, akkor hagyja veszni azt a pénzt. Csak erre jelenleg kevésnek tartom a 45 eurós bankom, meg van még 1-2 taktika, amit szívesen kipróbálnék, mielőtt ilyen öngyilkos stratégiát alkalmaznék.

Egy futamon nem tudsz 2 taktikát futtatni? Mert lehet megérné alacsony oddson lay-elni. Nekem erre már van is ötletem, csak nekem robotom nincsen :).