Csak egy kis politika...

Előző téma - Következő téma

csacsa44 és 1 vendég van a témában


Idézetet írta: Alk Dátum július 06, 2022, 12:23:33A hozzászólásom nem az állami bevételek forrásait és összetételét vizsgálta. Igyekszem mindig a lehetőségeimnek megfelelően fogalmazni, de alap evidenciák megtárgyalása nem foglalkoztat. Továbbá - s ezért is járok ide a fórumra - feltételezem, hogy ennél magasabb szinten áll az itteni közösség. Azt is mertem feltételezni, hogy rólam is hasonló kép alakult ki másokban, de tévedtem.

Szerintem az ötlet teljesen jó, csak sajnos nem tőlük származik, ezért egyből dobnák a kukába. Meg hát még értelem is van benne, azt meg nem igazán kedvelik.  ;)

Idézetet írta: Alk Dátum július 06, 2022, 12:23:33A hozzászólásom nem az állami bevételek forrásait és összetételét vizsgálta. Igyekszem mindig a lehetőségeimnek megfelelően fogalmazni, de alap evidenciák megtárgyalása nem foglalkoztat. Továbbá - s ezért is járok ide a fórumra - feltételezem, hogy ennél magasabb szinten áll az itteni közösség. Azt is mertem feltételezni, hogy rólam is hasonló kép alakult ki másokban, de tévedtem.

Jó az ötlet, de ahogyan előttem is írták, sosem valósítják meg. Ők nem ismernék be, ha hibáznak, Orbánnak nincsen ennyi gerince, ha lenne, akkor már rég lemondott volna 400 forint feletti eurónál, idén, ha így haladunk 500 is meglesz, inflációról nem is beszélve, ország sosem volt ennél rosszabb állapotban, szóval hiába írtad például ezt a jó ötletet is, inkább megszivatják az egyéni vállalkozókat, kisebb cégeket - akik nem hozzájuk tartoznak -, velük fizetettik meg a rezsicsökkentést...

Mai árfolyamokat nézted? Hirtelen azt sem tudtam, hogy minek kéne lennie.

Kár, hogy a politika mindig ilyen gusztustalanul mocskos, a háttérben zajló gazdasági kutatások, ötletelések biztos rettentően érdekesek. Gondoltam, hogy írok Nagy Mártonnak, de akkor már Matolcsynak is írnom kéne, hogy ideje lenne bevezetni az 50 eft-os bankjegyet, az 5 forintos érméket pedig bevonni. Na, nem mintha nem tudná. A 20 ezresünk nem ér 50 eurót, s amikor forgalomba hozták 1999-ben, akkor 22.500 Ft volt a minimálbér. De nézhetjük az inflációhoz is: 1999 óta 178% volt a pénzromlás, az 50 ezer pedig 150%-kal nagyobb mint a 20 ezer.

https://www.inflationtool.com/hungarian-forint/1999-to-present-value?amount=1000&year2=2022&frequency=yearly

Idézetet írta: Alk Dátum július 06, 2022, 15:45:29Mai árfolyamokat nézted? Hirtelen azt sem tudtam, hogy minek kéne lennie.

Kár, hogy a politika mindig ilyen gusztustalanul mocskos, a háttérben zajló gazdasági kutatások, ötletelések biztos rettentően érdekesek. Gondoltam, hogy írok Nagy Mártonnak, de akkor már Matolcsynak is írnom kéne, hogy ideje lenne bevezetni az 50 eft-os bankjegyet, az 5 forintos érméket pedig bevonni.

Link tetszik. Érmék visszavonása jó ötlet (legalább 5 és 10 forintos), 50 ezresre már rég szükség lenne, de lehet a 100 ezres se lenne ördögtől való. Lehet korábban írtam (vagy írni akartam), de számomra ez várható volt (forint romlása), ez csak a kezdet, elengedte az egészet a kormány, rájöttek, hogy mást már nem tudnak csinálni. Nem lenne meglepő 500 forintos euró...

Gazdasági helyzet tragikus, ahogyan nő az euró, úgy fog emelkedi az infláció is, minden mindenre hatással van. Nem is tudok fejből ennyire gyenge magyar kormányt. Kapkodás, hibát hibára halmoznak. Bajnai egy év alatt stabilizálta a helyzetet 2009-ben, megszorításokat csinált, de megtartotta 280 környékén a forintot az euróval szemben egy világválság közepette, mikor minden gyengült, Orbánék meg csináltak 416-ot, mióta kormányon vannak (mindezt úgy, hogy amikor nem volt válság, már akkor 333 forint volt egy euró...). Megint kell egy Bajnaihoz fogható ember, aki helyreteszi a gazdaságot, hogy utána tudjanak tovább dőzsölni belőle Orbánék, ahogyan csinálták azt 2010-től.

#1204 július 06, 2022, 16:40:42, Wonder68
Nemrég váltottam svájcifrankót, nekik van 1000CHF cimletű papirpénz..
Ez lenne az új magyar 400000forintos :D
Modjuk itt gondba lennének a CBA-ban a visszaadással...

Idézetet írta: Wonder68 Dátum július 06, 2022, 16:38:17Nemrég váltottam svájcifrankót, nekik van 1000CHF cimletű papirpénz..
Ez lenne az új magyar 400000forintos :D

Az július első napján volt, azóta már eltelt öt nap, így már 420 ezres.  ;D  (nevetek, de ez borzasztó)

#1206 július 06, 2022, 18:43:05, csabax
A magyar kormány addig mondja, hogy az infláció fő oka a háború, míg mindenki el nem hiszi.
Lásd: háborús infláció.

- 2022. február 24.: 1 ukrán hrivnya = 11.00 magyar forint.
- 2022. július 6.: 1 ukrán hrivnya = 13.70 magyar forint.

Ukrajnában van háború.
Magyarországon nincsen háború.

Grafikonok és számok
Bajnai korszak kezdetén 289 volt a forint, majd ezt levitte 266-ra (tévedtem, mikor azt hittem, csak tartotta), mindezt jelentősebb EU-s támogatások nélkül. A világválság ellenére nem szállt el, sőt, erősödött a forint, infláció is 4-6% környékén mozgott, ami bőven tartható. Ahogyan most Orbán Viktor, úgy akkoriban Bajnainak sem szórta pénzt az EU, annyi a differencia, hogy akkor egy óriási válságból jöttünk, most viszont hiába volt járvány (világválság még hivatalosan sincs), 12 év alatt lehetett volna megtakarítani, készülni. Ez a különbség, ha egy szakértő irányítja egy országot, aki megoldja a problémákat, nem fél kimondani a megszorítás szót - nem a népszerűségre törekszik, hanem a megoldásra, hogy az emberek utána ne menjenek csődbe -, illetve, ha egy hozzá nem értő ember kormányoz. Az eddigi Orbán-kormány teljesítménye a temérdek EU-s támogatás miatt fals képet mutatott a szavazók felé, most jön ki az igazi arca, amikor ugyanannyi pénzből kell gazdálkodniuk, mint Bajnaiéknak (vagy Gyurcsányéknak). Bajnainak is bőven volt hibája (Wallis, Hajdú-Bét stb.), ami alapján normális körülmények között nem alkalmas államfőnek (ezt ő maga is elismerte), most viszont egy hozzáértő emberre van szüksége a HAZÁNKNAK. Gyakorlatilag egyetlen dologtól függ az országunk: kapunk-e EU-s pénzt? Mindent erre tettek fel Orbánék, hogy kizsarolják az EU-tól (amit épp miattuk nem kapunk meg, mert a haveroknak szétosztották), egyelőre kevés sikerrel. Halkan jegyzem meg, Orbán Viktor utcára vonulva követelte a baloldali kormány lemondását 2006 és 2010 között a gyenge euró, illetve az alkalmatlanság miatt. Tudom, Orbán Viktor makacs, de legalább akkor már vegyen fel egy olyan embert a kormányba, aki tényleg ért a gazdasághoz, mert ez most már nem vicc.

Idézetet írta: Pozzato Dátum július 07, 2022, 11:18:42Tudom, Orbán Viktor makacs, de legalább akkor már vegyen fel egy olyan embert a kormányba, aki tényleg ért a gazdasághoz, mert ez most már nem vicc.
Szerintem még egyáltalán nem vicc, hiszen igencsak messze van az 1 euró = 1000 forint.

Milyen a közhangulat kora tavaszhoz képest? Van változás? Esetleg kritikusabbá váló ismerősök? Nincsenek illúzióim már április 3-a óta, csak kiváncsi vagyok, mi az a fájdalomszint, amit a propaganda már csak hatáscsökkenéssel tud kezelni. Illetve építőipar kezd már aggódni? Hitelesek? Vagy kicsit általánosabban: mitől félnek a magyarok és milyen valóságkép van a fejükben?

@Alk ez egy nagyon érdekes helyzet, ugyanis az elmúlt hetekben megfigyeltem egy olyan tendenciát, ami itt a mikrokörnyezetemben (két város) egyre erősödik: azok, akik 10-15-20 éven át nem foglalkoztak a politikával, nem voltak szavazni, ha voltak is, akkor Fidesz (hogy letudják, ne basztassa őket a család), most elégedetlenek és ennek hangot is adnak. Nem tudom, hogy ez mennyire országos, az viszont biztos, most már nem tudok úgy a város(ok)ba menni, hogy ne halljam: Orbán egy rohadék, Orbán tehet mindenről, ideje lenne, ha lemondana.

Általában 1-2 hetente járok piacra, főleg nyáron, nagyszülőknek vásárolni, magamnak is gyümölcsöt venni, eddig gyakorlatilag béke volt. Akadtak páran, akik hőbörögtek, de semmi extra. Most? Nem tudok úgy bemenni a piacra, hogy már ne szidnák kórusban a kormányt, akiről köztudott, hogy fideszes, ők szemlesütve járkálnak, senkihez sem szólnak. A nép egyértelműen elégedetlen, bevásárlóközpontokban, szupermarketekben az emberek felháborodva mondják, hogy ez megint drágult, Orbán tehet mindenről. Hiába próbálják meg áttestálni a háborúra (háborús infláció címén), már az idősek is mondják, óriásit csalódtak Orbánban.

Mindezek ellenére, még mindig van szerintem egy 10-25% közötti masszív réteg, de ők minden esetben hinnének Orbán Viktornak. Én ezt is megértem, hiszen a bálványimádás egy létező dolog. Azonban sok esetben már nem is az utálatnak adnak hangot, hanem kinevetik Orbánt és azt, aki fideszes. Lottózóba voltam a héten, elmondta a lottós az előttem álló hölgynek, hogy új hatos lottót kéne kitölteni, mert a kormány újranyomta a lottószelvényeket. Hölgy mondja, oké, de az ötöst nem kell? Lottós: nem, mivel elmúlt hét péntek hajnalban hoztak egy törvényt - de csak a hatos lottóra -, nekik is kapkodni kellett, de tudja, milyen dilettáns kormány ez. A lottós nevet, hölgy nevet, körbenézek, mindenki nevet, bólogatnak, hogy ilyen alkalmatlanokat még nem láttak.

Sok esetben utóbbit látom, banki alkalmazottak, kormányhivatali dolgozók és még lehetne folytatni, mind mesél nekem, mik folynak ezekben az intézményekben, hogy sok esetben fogalmuk sincsen semmiről a vezetőknek és a csatlósoknak. Az biztos, hogy akik hithű fideszesek voltak korábban és egy nagyobb (ellenzéki) közösségben dolgoznak, azok már szégyellik, hogy Orbánra szavaztak. Érthető, hiszen kinevetik őket, butának titulálják, befolyásolható marhának. A nép, ha nem is tudatosan, de egy teljesen másik utat választott: szimplán kizárja köreiből azt, aki fideszes.

Azt szerintem sokan megértették, hogy nem lehet mit tenni, megosztott lett a társadalom, körülbelül 25% véleményét nem tudod átformálni, mert többségük képtelen még egy alapműveletet is elvégezni. Emiatt a társadalom másik része összefogott, egymást segíti. Ilyen volt az Átrium esete, de ilyen szimplán egy építkezés is, amikor a NER-hez közeli embereknek drágábban (lassabban?) csinálnak dolgokat, míg aki az ország többségéhez tartozik 70-75%, nekik próbálnak kedvezményeket adni, megoldani okosba. Engem is inkább lebeszéltek az építkezésről, mondták, felesleges pénzkiadás, feszültség most. A fideszeseket viszont sokszor kapacitálják is, minél nagyobb ház, minél több hitel, direkt adják alájuk a lovat még a tervezők és kivitelezők is (én legalábbis hallottam ilyeneket).  ;D

Az online világ is érdekesen reagál, hiába van mondjuk 30 milliós látogatottsága az Origónak havi szinten, de 3 percet töltenek a felületen átlagban a felhasználók. HVG? A 20 millió harmadával kevesebb, de 14-15 perceket töltenek az emberek a felületen, ugyanezek a számok igazak a Portfolio esetében, mivel itt minőségi tartalmak vannak, amik megtartják az embert. Ez is szintén egy fontos tényező, hogy ezek az emberek folyamatosan fejlődnek majd, míg a fideszes réteg egyre inkább elmarad, csak a mantrát hallja, semmi mást. A társadalom pedig ugyan későn, de kapcsolt. Ehhez az kellett, hogy óriási inflációba lökje a kormány a nemzetünket.

Az sem mellékes, hogyan alakulnak majd a következő hónapjaink. Az biztos, hogy Orbán Viktor környezetében történt valami. Szoktam mondani, hogy egy dolog lehet véletlen, kettő még esetleg, de három vagy több már nem. Pontosan utóbbi történt az elmúlt héten a magyar és külföldi politika kapcsán.
- Hirtelen a magyar honvédelem Ukrajnába látogatott egy titkos vizit révén
- Elfogadtunk (legalábbis szóban) négy pontot az EU döntéseiből, miszerint mit kell átalakítani az országon, hogy hasonlítson egy demokrációára, mindenáron szerzőedést és pénzt akarunk az EU-tól
- Szijjártó nagy utazásokban volt, földgáz és minden mást is beszerzett volna
- Elkezdtek beszélni szinte a semmiből a gázlelőhelyek megnyitásáról, szénről, miközben elvileg szarásig vagyunk orosz nyersanyaggal
- MNB óriási kamatemelése, Orbánék folyamatos ígérgetése, hogy levigyék a forintot legalább 400 környékére
- Elkezdtünk fegyverkezni, határra embereket keresni

Amikor hat dolog egy-két nap alatt összejön, az nem a véletlen műve. Valami van a háttérben.
- Orbán Viktor megtudta, hogy az oroszok mégsem állnak olyan jól?
- Elfogyott a pénz az országban és ezért kell most már mindent feladni, amiért eddig vétózott?
- 12 éven segítette az oroszokat, most hirtelen az egészet a porba dobná?
- Lehetséges, hogy pontosan tisztában vannak az ördögi terv utolsó részével, azaz Európa teljes porba döntésének mértékével, miszerint, ha Afrikába nem érkezik ukrán gabona, akkor itt 40-50 millió ember indul útnak stb.

Lehetne még fokozni a kérdéseket, de egy biztos, eddig amiatt tudott nyerni a Fidesz, mert félelem volt. Most már nincsen, nem hat a Soros, Gyurcsány, migráns és más egyéb dolog. Legyünk őszinték, embereket már a háború és a járvány sem érdekli, ahogyan a határmenti lövöldözés sem izgatja őket, egyszerűen immunissá váltak, mint ahogyan a farkast kiáltó juhászra is azok lettek az emberek.

Őszintén szólva, én nem akartam foglalkozni a választás után a politikával, félre is tettem, hetekig nem néztem rá, majd jöttek az üzenetek, ismerősök kezdtek el élőben kérdezgetni dolgokról, mi a véleményem, hogyan működik (mintha valami óriási szakértő lennék, mert szeretem a politikát), miért van ez így, mi lesz emiatt. Aminek örülök, hogy az emberek egy újabb csoportja kezdett érdeklődni a politika iránt, megoldásokat akar (ez új lökést ad azoknak is, akik a választás miatt csalódtak). Valószínűleg a Fidesz is azt várta, hogy olyan apátiába süllyed a nemzet, mint az oroszoknál 2012-ben (én is pontosan ugyanezt vártam). Igen, ellenzéki erő és karizmatikus ember nincsen, de itt most nem is erre van szükség. Először az embereknek kell kinyitniuk a szemüket, látni. Ha ehhez az kell, hogy 380-as sonka 670 legyen, akkor ez hozza el a változást. Sosem lehet tudni, mi indítja be az események folyását.

Orbán Viktor szemszögéből ez azért nehéz szituáció, hiszen így nem Soros, nem Gyurcsány, nem a baloldal az ellenfél és ellenség, hanem a magyar nemzet, a magyar nép. Sosem jó árkokat ásni, mert nem vesszük észre és magunk is beleeshetünk. Én jobban örültem volna, ha Orbán Viktor a nemzetet akarja egyesíteni anno, nem megosztani, de mindenki magának választ utat. A végére pedig a kedvenc videóm, ami mindezek ellenére még mindig aktuális:


Örömmel olvasom, hogy egyes helyeken a szólásszabadság egy nagyobb foka kezd visszatérni az utcára, de annyit hozzátennék, hogy ez kisebb városokban illetve falvakban még messze nincs így. Az árak miatt persze mindenki sopánkodik, de a pártot nem igazán éri kritika a közterületi párbeszédek során, de a négy fal között nyilván egyre több a kritika. Szép, szebb világ lenne hazánkban, ha egy kritikusabb véleménynyilvánítás miatt nem kellene aggódnia az embernek a munkája, egzisztenciája, megélhetése, jóhíre stb. miatt.. :-\

Orbán, elfogyott a pénz? Megint hazudtatok, hiszen azt mondtátok, január egytől (van olyan, amikor igazat mondtok?). Így ételfutártól kezdve, újságíró, fényképész, fodrász stb., senki sem dolgozhat, csak a taxis. Okosak vagytok, meg azok is, akik rátok szavaztak négyszer. Megint elbasztátok jó pár millió ember nyarát és következő hónapjait.
https://hvg.hu/gazdasag/20220711_Benyujtottak_az_uj_katatorvenyt

Gyurcsány: hazudtunk reggel, délben, este.
Orbán: fogd meg a söröm!


Idézetet írta: Pozzato Dátum július 11, 2022, 14:44:03Orbán, elfogyott a pénz? Megint hazudtatok, hiszen azt mondtátok, január egytől (van olyan, amikor igazat mondtok?). Így ételfutártól kezdve, újságíró, fényképész, fodrász stb., senki sem dolgozhat, csak a taxis. Okosak vagytok, meg azok is, akik rátok szavaztak négyszer. Megint elbasztátok jó pár millió ember nyarát és következő hónapjait.
https://hvg.hu/gazdasag/20220711_Benyujtottak_az_uj_katatorvenyt

Gyurcsány: hazudtunk reggel, délben, este.
Orbán: fogd meg a söröm!
Majd nemsokára látható lesz, hogy olyanok is fognak panaszkodni, akik korábban a Fideszre szavaztak, most pedig "megszívták".
Amikor pedig az ok-okozat közötti összefüggésről szóló választ kapnak, akkor nem értik majd, hogy ők saját maguk szavaztak arra, hogy "megszívhassák".
Az, hogy ők másoknak tettek rosszat, nem érdekli őket, de szerencséjükre nem is igazán jut el a tudatukig. Mint ahogyan az sem jut el a tudatukig, tisztelet a pár kivételnek, hogy éppen ők saját maguk azok, akik saját maguknak csináltak rosszat.
 ;)


Tegnap néztem a Heti Naplót. Azt mondták benne, hogy a horvátok egy napra 4 ezer forintért "kibérelnek" egy magyar rendszámot a kocsijukra az olcsóbb tankolás miatt.

Eltelt egy éjszaka, és beszéltem az egyik haverommal. Ő meg intézett az egyik spanjának egy üzletet, miszerint szlovák határmenti városban lakunk, s a srác naponta háromszor megy tankolni saját autóval. S hogy mit csinál a 130 liter benzinnel? Átjönnek Szlovákiából, és megveszik tőle 600 forintért. Így lehet munka nélkül keresni 15600 forintot.
Mennek a kiskapuk rendesen, ne csodálkozzunk, ha tényleg hamarosan eljön a "jegyre-tankolás" korszaka.