NBA 2021/22

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 2 vendég van a témában


Egyelőre ötletem sincs, hogy ki kerül be a fináléba. Örülnék egy Miami - Dallas döntőnek, mert akkor az egyik kedvenc edzőm (Spoelstra) és az egyik kedvenc játékosom meccselne (Marjanovic, akarom mondani Doncic), de nehéz megítélni, hogy ez mennyire realitás. A Miami esetében nagyobb az esély a döntőre, de szerintem a Bostonban még bőven maradt az első meccs után. A Dallas nekem óriási kérdőjel, mert szinte minden a GSW mellett szól, túlságosan nagy favorit a Warriors. Mind a négy csapat jól védekezik, mindössze az a kérdés, mikor indulnak be az underes meccsek. Az is lehet, hogy sosem...

Idézetet írta: Pozzato Dátum május 18, 2022, 09:59:31Egyelőre ötletem sincs, hogy ki kerül be a fináléba. Örülnék egy Miami - Dallas döntőnek, mert akkor az egyik kedvenc edzőm (Spoelstra) és az egyik kedvenc játékosom meccselne (Marjanovic, akarom mondani Doncic), de nehéz megítélni, hogy ez mennyire realitás. A Miami esetében nagyobb az esély a döntőre, de szerintem a Bostonban még bőven maradt az első meccs után. A Dallas nekem óriási kérdőjel, mert szinte minden a GSW mellett szól, túlságosan nagy favorit a Warriors. Mind a négy csapat jól védekezik, mindössze az a kérdés, mikor indulnak be az underes meccsek. Az is lehet, hogy sosem...

Egy-két napja azt írtam, hogy a MIA-BOS meccseken félő, hogy nem sűrűn fogunk látni 200 pont feletti eredményeket. Hát... ezt máris megcáfolták a fiúk. Bár azért az is igaz, hogy az első meccsek talán még nem a taktikai csatákról szólnak, hiszen mindketten egy elég nyögvenyelős előző körön vannak túl, úgyhogy az ilyen "felvezető" mérkőzéseken lehet, hogy inkább a felszabadult játék dominál, nem pedig a feszített védekezés. (Aztán persze lehet, hogy csak én próbálom belemagyarázni ezt az egészet.)

A Boston meccset nem láttam, de nem lehetett annyira rossz a Celtics, hiszen három negyedet is megnyertek, ráadásul úgy, hogy ezek mindegyikében 30 pont körül dobtak. Pechükre az az egy, amit nagyon elcsesztek, az megpecsételte a mérkőzés sorsát. Butler egészen elképesztő, amit ebben a playoffban nyújt eddig. Most sem nagyon tudott mit kezdeni vele a bostoni védelem, mert 18-szor is büntetőzhetett (egyedül több büntetőt dobott be, mint amennyi kísérlete volt az összes többi hazai játékosnak). És ha már a számoknál tartunk, az sem elhanyagolható a Miami csapatát illetően, hogy aki pályára lépett, mindenki dobott legalább 5 pontot.

A GSW szerintem talán azért tűnik "túlságosan nagy favoritnak" (ahogy te fogalmaztál), mert míg a Dallas akkor nyerhet csak, ha Doncic extrát nyújt, addig a Warriorsnál van 3 olyan játékos is, akik képesek ugyanazt a 35-40 pontot letenni az asztalra, ha jó napjuk van. Ha Curry betlizik, még mindig ott lesz egy Thompson vagy egy Poole, akik bármikor "elszállhatnak" (jó értelemben). Ha pedig véletlenül mind a hárman jó napot fognak ki, akkor láthattuk a Memphis elleni 3. meccsen, hogy mi történik. 142-112.

És hogy miben bízhat a Dallas? Esetleg abban, hogy a GSW a Memphis elleni utolsó három meccsén – önmagához képest – halványabb teljesítményt nyújtott (átlagban 102 dobott pont). Elfáradtak volna? A másik pedig, hogy a már említett Poole ezen az utolsó három meccsen 10 pontot sem átlagolt, ami azért is furcsa, mert az első három összecsapáson 78 pontot szórt (26 pontos átlag).

Horford és Smart hiánya komoly érvágás volt a Bostonnak. Innentől a párharcban minden azon múlik, mikor térhetnek vissza. Horford talán a 3-4. meccs környékén, Smart esetleg már a következőn. Ezért is írtam, hogy van tartalék a Bostonban, mert a Smart - Horford duóval egy más Celtics léphet pályára. A védekezés csalóka szerintem, mert az első félidőben a Miami nem védekezett.  ;D  A két félidő közti differenciát érdemes megfigyelni:
1. félidő: Boston 62 pont, 26/44 (59%)
2. félidő: Boston 45 pont, 10/35 (29%)

A második félidőre teljesen taktikát váltott a Miami, felkerült a Spo-féle védekezés, szétkapták Tatumékat, akik megfelelő irányító nélkül teljesen meghaltak. A dobások választása pocsék volt, passzsávokat zárták előlük, ezt egy Young, Doncic vagy Rubio megoldja, de Tatumék nem. Szóval, szerintem könnyedén benne van, hogy a másodikon, ha Smart és Horford nincsen, megint jön a Boston betli, viszont a hazai meccseik máshogyan nézhetnek ki, ha ezek a játékosok visszatérnek.

Muszáj változtatni, de nem olyan egyszerű

A Miami hazai környezetben próbálja érvényesíteni a papírformát.  Olvasd tovább


Idézetet írta: Pozzato Dátum május 18, 2022, 14:34:41Horford és Smart hiánya komoly érvágás volt a Bostonnak. Innentől a párharcban minden azon múlik, mikor térhetnek vissza. Horford talán a 3-4. meccs környékén, Smart esetleg már a következőn. Ezért is írtam, hogy van tartalék a Bostonban, mert a Smart - Horford duóval egy más Celtics léphet pályára. A védekezés csalóka szerintem, mert az első félidőben a Miami nem védekezett.  ;D  A két félidő közti differenciát érdemes megfigyelni:
1. félidő: Boston 62 pont, 26/44 (59%)
2. félidő: Boston 45 pont, 10/35 (29%)

A második félidőre teljesen taktikát váltott a Miami, felkerült a Spo-féle védekezés, szétkapták Tatumékat, akik megfelelő irányító nélkül teljesen meghaltak. A dobások választása pocsék volt, passzsávokat zárták előlük, ezt egy Young, Doncic vagy Rubio megoldja, de Tatumék nem. Szóval, szerintem könnyedén benne van, hogy a másodikon, ha Smart és Horford nincsen, megint jön a Boston betli, viszont a hazai meccseik máshogyan nézhetnek ki, ha ezek a játékosok visszatérnek.

Hoppá, igazad van. Nekem fel sem tűnt, hogy Horford és Smart nem játszott. Ez már az öregség első jele nálam.
Ennek fényében viszont akkor azt kell mondanom, hogy nagyon szép ez az eredmény a Bostontól. És bár nem szeretném a Miami második félidei védekezését alábecsülni (elvégre a számok nem hazudnak), de ebben valószínűleg az is benne volt, hogy – ha Nesmith 10 percét nem számítom – a Celtics 7 emberrel játszotta végig a meccset, úgyhogy némi fáradtság is lehetett már bennük a végén.

A két hiányzóról csak annyit, hogy Horford visszahozatalát a szezon előtt nem igazán értettem, de meg kell követnem őt, mert sokkal többet tett hozzá a csapat teljesítményéhez, mint amit vártam tőle. Smart viszont más kategória. Tudom, hogy sokan nem kedvelik, de szerintem egy nagyon sokoldalú és hasznos játékos. Sosem lesz övé a legtöbb pont, sosem fog róla szólni egy mérkőzés, de a pálya minden részén ott van minden pillanatban. Én nagyon sokra tartom őt, mert kellenek egy csapatban ilyen játékosok is, nem csak a Tatum-ok és Brown-ok.

Csak az bosszant, hogy nem tudtam előre ezekről a hiányzókról, mert ennek fényében nagyon jó szorzó volt a hazai győzelemre az 1,5.

Belefutott a késbe a Dallas, felmérték a terepet, mint a Phoenix ellen. Ez a felmérés 25 pontos zakóra sikeredett, plusz egy Doncic sérülés. Warriorsnak minden jött, jók voltak, nem azt mondom, hogy ez nekik a plafon, de szerintem nagyon közel voltak hozzá (csapatjátékban, nem egyénileg értem). A következő meccseken elválik, hogy melyik arcát mutatja a Warriors, mert képesek erre az extrára, amit most hoztak, illetve képesek arra is, amit a Phoenix csinált a 7. meccsen. Sok múlik azon is, hogy Lukát rendbe tudják-e hozni, helyükben kiültetném a 2. meccsre.

Két apró megjegyzésem volna ehhez a mérkőzéshez:

1. Nem értem, hogy egy nem teljesen 100%-os Doncic az utolsó negyedben (7-8 perccel a vége előtt), 27 pontos hátrányban mit keres a pályán. Szerintem erre nincs értelmes magyarázat.

2. Pár napja beszéltünk a challenge abnormális létéről és lehetőségéről. Nos, ezen a meccsen (a 4. negyedben) tökéletesen illusztrálva lett, hogy mekkora baromság ez az egész.

Az alapszituáció: Doncic vezeti a labdát, Poole próbálja elvenni tőle, Doncicról kipattan a labda a játéktéren kívülre. A játékvezető a Dallasnak ítéli a bedobást, mondván, hogy a Warriors játékosáról ment ki a labda. Poole döbbenten kérdi a bírót az ítélet helyességéről, amiért kap egy technikait. Steve Kerr challenge-t kér, amiből az derül ki, hogy Poole ráütött Doncic kezére, ezért esett ki a szlovén kezéből a labda.

Az ítélet: Noha Poole-nak igaza volt (hiszen Doncicról ment ki a labda, nem pedig róla), mégis megmarad neki a technikai. A GSW megkapja a labdát, holott a visszajátszásból egyértelműen látszott, hogy Doncicot faultolták. Poole faultját pedig figyelmen kívül hagyják (hiszen nem azt vizsgálták).

Agyrém.  :bash:

Teljesen igazad van, felesleges volt pályán tartani a szlovént, aki amúgy elmondta tegnap, hogy rendben lesz a 2. meccsre. Lehet, hogy itt is érdemes majd tenni a -10 vagy akár -20 pontos Warriors győzelmet. Közben visszatért Horford és Smart, egyből simán nyert a Boston.

Reggel óta töprengek azon, hogy mit is gondoljak a MIA-BOS 2. meccséről. Talán most kellene elsütni azt a sablondumát, miszerint: "hivatalosan is meg vagyok döbbenve".  ;D

Természetesen nem tettem meg a hazai sikert, mert továbbra is tartom azt, amit korábban mondtam, hogy ebben a párharcban 50-50%-os győzelmi eséllyel kezdődik minden mérkőzés, függetlenül, hogy kinek a pályáján játszanak. Ugyanakkor tegnap az ESPN-en még azt olvastam, hogy Horford biztosan nem lép ma pályára, Smart pedig még kérdőjel. Ezek után igyekeztem biztosra menni, és azt fogadtam csak meg, hogy a Boston 107,5 pont alatt marad. (Lehet egyébként, hogy ezt akkor is megtettem volna, ha tudom, hogy játszik a két játékos, elvégre a Heat pályáján nem sokan szoktak 110 pont körül dobálni.).

Szóval ilyen előzmények után Horford "természetesen" ott volt (a 3. legtöbb időt töltötte a pályán a csapatból), Smart szintén ott volt (az egész mezőnyben magasan a legtöbb pályán töltött perccel), a Boston pedig úgy dobott 127 pontot, hogy a 2021/22-es szezonban a Miami még egyszer sem kapott ennyi pontot. Még a hosszabbításos meccseken sem. (És ez még akkor is meglepő, ha tudjuk, hogy a legtöbb hazai játékos mindössze 25-26 perceket töltött csak a pályán, mivel ez a 25 pontos különbség már az első félidőben kialakult.)

Végül pedig a számokat böngészve két érdekesség:
1. A MIA-BOS párharc eddigi 8 negyedéből a Heat eddig csak egyet tudott megnyerni (pedig odahaza játszotta az első két meccsét).
2. A 3 eddigi főcsoport-döntős mérkőzésből eddig 2 végződött nagyobb különbséggel, szóval lehet, hogy még mindig nem késő megfogadni ezeket a -15,5 pontos sikereket. Már csak azért is, mert ahogy most Butler-éknál is látható volt: ahogy valaki elmegy 20 ponttal, a másik csapat máris elkezd tartalékolni a következő mérkőzésre.

@Admin, nem tudom, hogy nyitott kapukat döngetek-e vagy sem, de inkább rákérdezek: várható az NBA-döntő-re valamilyen játék?

Azt tudom, hogy két éve volt, de az most nem rémlik, hogy tavaly is lett volna-e.
Igazából csak azért kérdem, mert biztos akad a raktárban egy-két új autó, amit fel lehetne dobni nyereménynek...  ;D

Idézetet írta: HT Dátum május 20, 2022, 15:48:07@Admin, nem tudom, hogy nyitott kapukat döngetek-e vagy sem, de inkább rákérdezek: várható az NBA-döntő-re valamilyen játék?

Azt tudom, hogy két éve volt, de az most nem rémlik, hogy tavaly is lett volna-e.
Igazából csak azért kérdem, mert biztos akad a raktárban egy-két új autó, amit fel lehetne dobni nyereménynek...  ;D

Hát, már hogyne akadna, megy egy zsák krumpli. Nem is rossz ötlet. A nyeremény legyen egy zsák krumpli.  ;D

Bár az a tapasztalat, hogy a legtöbben a gyors, akár napi játékot kedveli lehetne pl. egy olyasmit, hogy tippelni a döntő mérkőzéseire, s aki hibátlan tippsorral rendelkezik az nyerne valamit, de itt megint a végére maradna max. 1-2 személy, de ezen még agyalunk.

Idézetet írta: Admin Dátum május 20, 2022, 16:47:44Hát, már hogyne akadna, megy egy zsák krumpli. Nem is rossz ötlet. A nyeremény legyen egy zsák krumpli.  ;D

Bár az a tapasztalat, hogy a legtöbben a gyors, akár napi játékot kedveli lehetne pl. egy olyasmit, hogy tippelni a döntő mérkőzéseire, s aki hibátlan tippsorral rendelkezik az nyerne valamit, de itt megint a végére maradna max. 1-2 személy, de ezen még agyalunk.

Na azért csak óvatosan fogalmazzunk, és ne degradáljunk le egy zsák krumplit, mert a választásokon volt olyan falu, ahol egy egész utca szavazatát meg lehetett ennyivel venni.  ;D

Természetesen nem szeretnék emiatt a játék miatt nagy nyomást helyezni rátok (és ne érezzétek azt se lelki tehernek, hogy várhatóan naponta 7-8 levelet írok majd ezzel kapcsolatban nektek  ;D ), de akár csak egy olyan is elég lenne, mint amit két éve szervezett Pozzato. Vagyis három-négy fix kérdés minden mérkőzésre (akár ugyanazok is lehetnek, mint két éve), és nem is kell ezt túlbonyolítani.

Idézetet írta: HT Dátum május 20, 2022, 20:04:05Na azért csak óvatosan fogalmazzunk, és ne degradáljunk le egy zsák krumplit, mert a választásokon volt olyan falu, ahol egy egész utca szavazatát meg lehetett ennyivel venni.  ;D

Természetesen nem szeretnék emiatt a játék miatt nagy nyomást helyezni rátok (és ne érezzétek azt se lelki tehernek, hogy várhatóan naponta 7-8 levelet írok majd ezzel kapcsolatban nektek  ;D ), de akár csak egy olyan is elég lenne, mint amit két éve szervezett Pozzato. Vagyis három-négy fix kérdés minden mérkőzésre (akár ugyanazok is lehetnek, mint két éve), és nem is kell ezt túlbonyolítani.

Mi minden gonoszságban benne vagyunk.  :ok:

Kíváncsi leszek a holnap hajnali Dallas - Golden State-re, mert amit a 2. meccsen produkáltak, annál több egyik csapatban sincsen. A Dallas innentől a GSW tempóját fogja majd elmenni, még inkább lassítani a játékot, pedig a Warriorsnak épp a nagyon gyors játék esik komfortzónán kívül (Morant és a Memphis megmutatta ezt). Azzal a fordítással valószínűleg elment a párharc Doncicéknak, ha az meglett volna, akkor simán mehettek volna 3-1-es előnnyel vissza, olyan mentális fölénybe kerültek volna. Így viszont jöhet egy söprés is, de lehet, hogy 3-1 lesz a Warriorsnak, majd 4-1 a párharc vége, hazai meccsen lerendezik majd. Összességében senkire sem lehet panasz a Dallasból, így is nagyon "kiautózzák" a maximumot, nem láttam még ilyen csapatot, aki képest volt ennyire a maximális potenciál környékén teljesíteni. Az ilyen Dallashoz mérhető csapatok az elmúlt években ilyenkor már rég a draftra készültek, PO-ról nem is álmodhattak. A döntőben, szerintem a Warriors legrosszabb matchupja a Miami lenne, legalábbis most így látom. Nagyon sok eladott labdába tudnák belehajszolni Curryéket.

Ez már nem fér bele a rájátszásban

Ezen a szinten már küzdeni kell a végsőkig, összeszorított fogakkal.  Olvasd tovább