Sportvilág és nem csak > Fogadások egyéb sportágakra

Sakk

(1/13) > >>

Latzka:
Nem túlzás, hogy az egész sakkvilág a Viswanathan Anand–Magnus Carlsen világbajnoki döntő lázában él. A címvédő indiai nagymester és norvég kihívója szombaton kezdi meg 12 játszmás páros mérkőzését, amely az utóbbi évek legizgalmasabb összecsapásának ígérkezik. Magyar érdekeltsége is van a döntőnek, Lékó Péter szekundánsként segíti Anandot. Az első játszmára magyar idő szerint délelőtt 10.30-tól kerül sor.


Anand, a világbajnok
Viswanathan Anand 1969. december 11-én született Csennajban (Madrasz). Hatéves korában édesanyjától tanult meg sakkozni, már kora gyermekkorában kitűnt azzal, hogy hihetetlenül gyorsan játszotta  a partijait. 1987-ben ifjúsági világbajnoki címet szerzett, Vaszilij Ivancsukot fél ponttal előzte meg. 1988-ban lett nemzetközi nagymester.
Világbajnok-jelölti páros mérkőzésen Alekszej Drejev ellen nyert, a nyolc között Anatolij Karpovtól kapott ki, „villámkezű” Vishy kapkodva esélyes állásokat rontott el. Első szenzációs tornagyőzelmét 1991–92-ben Reggio Emiliában aratta, Garri Kaszparovot és Karpovot is legyőzve végzett az élen.
Több sikertelen próbálkozás után először 2000-ben nyerte meg a FIDE Sakkvilágbajnokságot, a Teheránban tartott döntőben 3,5:0,5 arányban legyőzve Širovsot. Ezzel ő lett az első indiai sakkvilágbajnok. Nagyjából ekkor ragadt rá a Madraszi Tigris becenév is.
2007 szeptemberében Anand ismet világbajnok lett, megnyerve a FIDE Mexikóvárosban tartott Világbajnoki Tornáját. A körmérkőzéses tornán 14 pontból kilencet szerezve lett az első, egy ponttal a második helyezett Vlagyimir Kramnyik és Borisz Gelfand előtt. A 2008-as Sakkvilágbajnokságon Anand Kramnyik ellen védte a címét egy 12 játszmás páros mérkőzésen.

Carlsen, az ifjú titán
Magnus Carlsen 1990. november 30-án született Trønsbergben. Meglepően későn, csak 8 éves korában tanult meg sakkozni, a 2001-es áprilisi Élő-listán találkozunk először a nevével, 2064 ponttal iratkozott fel. Szorgalmasan tanult edzőjétől és példaképétől, Simen Agdesteintől, a sokszoros norvég sakkbajnoktól, egykori válogatott labdarúgótól.
Később egyre több versenyre hívták meg. Kitűnő memóriája, remek kombinációi, élvezetes játéka, szerény magatartása miatt rendkívül népszerű lett a versenyszervezők és rendezők körében. Reykjavíkban nagyszabású rapidversenyen az első fordulóban teljesült nagy álma, megmérkőzhetett a királlyal, Garri Kaszparovval. Az első partit elremizte, a másodikban kikapott Garritól, de nagyon mérges volt magára, mert látványos hibát követett el. Mindenesetre Kaszparov elismeréssel szólt játékáról, a legnagyobb tehetségnek nevezte.
Tizenöt évesen már világbajnokjelölt volt. Egy évvel később következett világbajnok-jelölti párharca Levon Aronjan ellen. A hatjátszmás összecsapás ádáz küzdelmet hozott, döntés csak a ráadás négy rapid, majd két snelljátszmája után született meg, akkor az örmény sakkozó nyert.
Carlsen egyre jobb formába lendült, ami a többi között annak is köszönhető volt, hogy a legnagyobb élő bajnok, Garri Kaszparov vette a szárnyai alá. Tavaly a londoni szupertornán szerzett jogot arra, hogy kihívja a regnáló világbajnokot, Anandot. A londoni csatáról, amely fantasztikus fordulatokat és váratlan eredményeket is hozott, az eseményeket csak nézőként követő Anand így nyilatkozott: „A sakktörténelem legjobb világbajnok-jelölti versenye volt. Még nem fordult elő, hogy az utolsó játéknapig, a játéknap utolsó órájáig bármi történhetett, ez tette egyszerűen hihetetlenné a tornát. Az első három-négy napban már azt gondoltam, hogy Aronjannal játszom majd – ez nem azt jelentette, hogy már terveztem, de gondolataim már ebbe az irányba kóboroltak.” Végül Carlsen Kramnyikot megelőzve lett Anand kihívója.

Világbajnok lesz:
Carlsen  1,25
Anand    3,50
Unibet

forzainter:
Az esélyekről mi a véleményetek, a jó "öreg" legyőzi még az ifjú tehetséget?

Latzka:
http://chennai2013.fide.com/fide-world-chess-championship-2013-live/

Miért olyan meglepő, hogy én hoztam fel a sakk témát? Csak a kő-papír-ollót nézed ki belőlem? :P

hurkabalint:
Ahogy várható volt, az első parti még csak tapogatózás volt:

http://www.chessgames.com/perl/chessgame?gid=1736556

Holnapra is remit várok, hacsak nem izgulja el Carlsen, vagy nem próbálkozik be egy brutál agresszív játékkal. Az első izgalmasabb mérkőzés majd a 3. lehet, ahol a norvég lesz világossal.

hurkabalint:
Döntetlen lett a mai mérkőzés is:

http://www.chessgames.com/perl/chessgame?gid=1736633

Navigáció

[0] Üzenetek főoldala

[#] Következő oldal

Teljes verzió megtekintése