2015-ös kerékpár szezon

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában


Ebbe a topicba jöhetnek majd a tippek, meglátások, kérdések illetve ötletek a versenyekkel kapcsolatban.

Év eleji előzetes:
http://www.sportfogadas.org/elozetesek/kerekpar-2015-os-szezonelozetes


Pár segédoldal:
Egyik legkomolyabb oldal (statok, minden versenyző adatai, versenyekről infó): http://www.procyclingstats.com/index.php
Őket azt hiszem nem kell bemutatni: cyclingnews.com
Olasz oldal rengeteg hasznos infóval, és hírrel a versenyekről: http://www.spaziociclismo.it/



Első verseny idén, amire már oddsok is vannak az Ausztrál bajnokság.
Hiába jó Porte formája, az érték itt egyértelműen Ewanben. 20 éves sprinter mindössze, de hatalmas formában van a kis ausztrál. 4-ből 3 versenyét megnyerte az új évben, és ha sprint lesz a hajrában, és ő ott ragad, akkor nincs aki megállítsa. Porte jó versenyző, de ha nem tudja leszakítani magáról Ewant, akkor simán lehajrázza őt.
Tipp: Ewan nyer   8.00    2/10     Paddypower.

Az év első World Tour versenye a Tour Down Under.





Hat szakaszból áll a viadal, és általában mindennap éjfélig lehet majd tippelni a fogadóirodáknál az etapokra.
Lentebb a cikk, itt pedig az első szakasz összes tippje még pluszban:
Markus - Tleubayev  1.61  7/10
Tsatevich - Norman Hansen  1.57    6/10
Manzin - Dumoulin  2.62   2/10
Impey - Meersman  2.75   7/10


http://www.sportfogadas.org/elozetesek/tour-down-under-az-ev-elso-versenye

Idézetet írta: Pozzato Dátum január 19, 2015, 13:29:07
Markus - Tleubayev  1.61  7/10
Tsatevich - Norman Hansen  1.57    6/10

Manzin - Dumoulin  2.62   2/10
Impey - Meersman  2.75   7/10

Második etapra még volt egy tippem, ami lejött, harmadik és negyedik szakaszt meg kihagytam fogadás szempontjából.
A verseny utolsó két szakaszának előzetese (6. etapról holnap lesz írás a cikkben, frissítve a mostanit).
http://www.sportfogadas.org/elozetesek/tour-down-under-cadel-evans-utolso-eselye

Idézetet írta: Pozzato Dátum január 23, 2015, 20:31:10
Második etapra még volt egy tippem, ami lejött, harmadik és negyedik szakaszt meg kihagytam fogadás szempontjából.
A verseny utolsó két szakaszának előzetese (6. etapról holnap lesz írás a cikkben, frissítve a mostanit).
http://www.sportfogadas.org/elozetesek/tour-down-under-cadel-evans-utolso-eselye
Borzalmas volt ez a TDU fogadás szempontjából. Nagyon év eleje volt még számomra is. Semmi nem sült. Utolsó etapra már fogadni se akartam annyira elment a kedvem ettől a versenytől.
Tipp: Evans - Porte 1   2.10   (8/10)
Tipp: Machado - Luis Leon Sánchez 2   1.66  (7/10) 


Következő verseny amire lehet majd fogadni a Dubai kör lesz nagy valószínűséggel (esetleg a Qatari utána). Degenkolb, Nibali, Valverde, Martin, Rodriguez, Cavendish. Csak pár név az ottani indulók közül. Igazi sztárparádé lesz Dubaiban. Elvileg az eurosport is közvetíti, így érdemes lesz figyelemmel követni.

Feltörekvők


Ezzel a hosszabb írással (akit nem érdekel a bicikli vagy nincs kedve idén profitálni ebből az ne is olvassa tovább  ;D ) szeretném picit megkönnyíteni az idei biciklis szezonra való fogadást. Már ugyan elkezdődött a szezon, de még csak "felvezető" versenyek vannak, az érdemi része úgyis márciusban indul. Most februárban Ázsiában és Európa déli részén versenyeznek majd a legjobbak, amolyan formába hozó versenyeken. Erről is lesz majd pár cikk a főoldalon, illetve jó pár fogadási lehetőség. Azonban ez az "elemzés" most másról fog szólni. Ahogyan a címből is kiderült az idei év feltörekvő tehetségeit keresem, akikre érdemes lesz fogadni.
Két kategóriára osztanám őket.
- Fiatal feltörekvő tehetségek (24-25 év alatt)
- Még be nem futott, viszont várhatóan idén berobbanó középkorúak (25-26-tól 30 éves korig)

Minden kategóriában kiemelek hat szakágat (sprinterek, hegyimenők, összetett menők, egynapos klasszisok, pavésok, és időfutammenők) ahol kiválasztom azt a versenyzők akire leginkább illik a leírás szerintem.


Fiatal feltörekvő tehetségek (24-25 év alatt):
Sprinter: Caleb Ewan (ausztrál, Orica)
Ez az a kategória ahol nem kellett sokat gondolkoznom. Választhattam volna itt Bonifaziot vagy Coquardt (mindkettőre érdemes lesz idén is figyelni), de a nagy durranás Ewan lesz. Ugyanis a szemünk előtt fog felnőni a következő Cavendish vagy Mcewen. Hatalmas tehetség és hiába szemtelenül fiatal (20 éves), rendkívül gyors és már a legnagyobbakat is megszorítja. Tavaly év végén mutatkozott be a World Tourban (rögtön 2. hellyel a pekingi körön), és idén még többet várnak tőle. Egyelőre a katalán kör lesz a fő versenye a WT-k közül, szóval ott érdemes rá fogadni pár sprintbefutó során. Alacsony versenyző, viszont kiválóan helyezkedik, és nagyon jó ütemérzéke van, és sprintvonat sem kell neki egy hajrához.

Hegyimenő: Esteban Chaves (kolumbiai, Orica)
Sokat vacilláltam Adam Yates, Ángel Lopez és Chaves között, végül utóbbit választottam. Ő talán a legkisebb név. Yates már tavaly bizonyított (Török körverseny győzelem), míg Lopeznek a 2016-os éve lehet ütős. Chaves tavaly év elején már bizonyította tehetségét (Kaliforniai kör 7. hely, Svájci körverseny szakaszgyőzelem), majd év végén a pekingi körön lett összetettben harmadik. Mégse figyelt fel rá annyira a közvélemény. Egy nagyon tehetséges hegyimenőről van szó, aki egy nagy sérülésből tért vissza. Tavalyelőtt egy olasz versenyen több csontja is eltört egy bukást követően, és egy éves rehabilitáció után volt képes ilyen eredményekre. Akkor most egy teljes zökkenőmentes év után mire lehet képes? Giro lesz a főversenye idén, és szerintem egy jó felkészüléssel nem elképzelhetetlen egy szakaszgyőzelem számára. További WT hegyi etapokon is érdemes rá figyelni.

Összetett menő: Davide Formolo (olasz, Cannondale-Garmin)
Övé a jövő, ami a nagy körversenyeket illeti. Formolo már a múlt évben is sokszor villant (svájci kör összetett 7. hely, olasz bajnokság 2.hely), de idén jöhet számára az áttörés éve. 22 éves még csak, de a Cannondale rá építi majd a Giro taktikáját. Az lesz idén a fő versenye. Kiváló hegyimenő már most, és olyan mentorai vannak mint Hesjedal (aki egyben a segítője is lesz a Giron). Időfutamon sem elveszett, így ő lehet a következő Nibali. Afelől kétségem sincs, hogy egy nagy kört nyerni fog a következő években. Idén is már megmutatta, hogy oda kell rá figyelni, hiszen első spanyol versenyén rögtön 3. helyen zárt. Kedveznek még neki az egyhetes WT viadalok is, ahol szintén érhet el jó helyezéseket.

Egynapos versenyző: Tim Wellens (belga, Lotto Soudal)
A belga korosztályának egyik legnagyobb "klasszikus egynapos" tehetsége. Igazi all-round versenyzőnek tűnik. Egy kis gyakorlással jó többhetes versenyző is lehet. Már tavaly is bontogatta szárnyait, de az idei lehet számára  végső berobbanás éve. 2014-ben megnyerte az Eneco Tourt, és 4. lett a Lombardiai körön, és kétszer volt második Giro etapon. Ez még csak a kezdet. Idén még többre hivatott. Kiemelt versenyei lesznek a tavaszi klasszikusok és a Paris - Nizza, majd utána a Tour (gyakorlás szempontjából). Miben is jó pontosan Wellens? Nagyon jó megindulásai révén sokszor ér haza szökésből, így mindig érdemes rá figyelni, ha tagja egy elmenésnek. Jól bírja a kisebb emelkedőket, és a sprinteknél sem vall szégyent. Pavékon sok potenciállal rendelkezik, és dombosabb időfutamokon is jól szokott menni. Mindenképpen figyeljünk rá a tavaszi versenyeken (LBL, Fléche Wallone, Amstel stb.).

Macskaköves versenyző: Florian Senechal (francia, Cofidis)
A macskaköves versenyekből nincs sok egy szezonban ( 4 WT köztük a Paris - Roubaix, és pár kontinentális), viszont az év legizgalmasabb versenyeit kínálják számunkra. Ezekre a versenyekre születni kell, és úgy néz ki Senechal erre termett. Ott van még korosztályában Van Keirsbulck, viszont ő már letette a névjegyét (eneco tour szakaszgyőzelem), és Senechal szerintem nála nagyobb potenciállal rendelkezik. A francia tavaly 20 évesen 3 db top20-as helyezést hozott el ezekről a versenyekről, úgy hogy nem is ő volt csapatának első számú embere. Idén is valami hasonlóra készül. Ha nem lesz sérült, és indul a versenyeken, érdemes rá egymás elleni párharcokban fogadni, ha valami jó oddson el tudjuk kapni. Kivételes az állóképessége, és magassága illetve testfelépítése révén jól bírja a pavékat.

Időfutammenő: Rohan Dennis (ausztrál, BMC)
Az ausztrálok kineveltek egy halom időfutammenőt: Dennis, Flakemore, Howson, Hepburn, Durbridge. Egy kis odafigyeléssel szinte mindből lehet klasszis versenyző. Azonban én most Dennistől várom az áttörést idén. Az elmúlt 2 évéből másfél évet "elpazarolt" a Garminnál. Sokkal sikeresebb lehetett volna egy jobb közegben, és egy jobb edzői stábbal. Végül tavaly nyáron saját kérésére váltott, és átszerződött szezon közben (ilyen még nem nagyon volt a kerékpársportban!) a BMC-hez, ahol rögtön megújult. Ötödik lett az időfutam vb-n, harmadik lett a Vuelta záróidőfutamán, majd idén év elején megnyerte az év első WT versenyét, a Tour Down Undert. Foglalkozhattam volna itt Tom Dumoulinnel, de ő már a szűkebb elit tagja az időfutamosoknál, míg Dennisnél idén jön az áttörés. Úgy gondolom, sokszor állhat majd dobogóra TT-ken, illetve jól fogja bírni az egyhetes versenyeket is. Nagyon oda kell rá figyelni fogadás szempontjából!



Még be nem futott, viszont várhatóan idén berobbanó középkorúak (25-26-tól 30 éves korig)
Sprinter: Juan José Lobato (spanyol, Movistar)
Nehéz kérdés volt kit tegyek ide, mivel Mezgecben is hatalmas potenciál van, viszont úgy gondoltam, hogy ő már tavaly berobbant a Giro szakaszgyőzelmével, és a további 4 WT szakaszgyőzelemmel (3 katalán kör, 1 pekingi). Lobato már az elmúlt években is ott volt a hajráknál előkelő helyen, azonban rendre lemaradt a győzelmekről. Tavaly még Rojas és Ventoso árnyékában élt, és szoknia kellett az első osztályt, idén viszont új távlatok nyílhatnak meg előtte. Megkapta a lehetőséget a sprinteknél, rengeteget edzett télen, és egy évvel tapasztaltabb lett. Elszántságát bizonyítja, hogy az év első WT versenyére szakaszgyőzelmet ígért (Tour Down Under), és be is tartotta ezt, hiszen a második etapot megnyerte. Alacsony sprinter, és ő is a helyezkedéséből él, mert sprintervonata nincsen. Érdemes rá fogadni olyan etapokon ahol emelkedik a befutó szintmagassága, illetve amelyik kicsivel dombosabb szakasz. Ezeket nagyon jól bírja. Ő lehet a következő Freire Gomez.

Hegyimenő: Winner Anacona (kolumbiai, Movistar)
Sokáig másokat helyeztem vele szemben előtérbe (Arrendondo, Duarte stb.), azonban rá kellett jönnöm, hogy ők már befutottabb versenyzők, vagy csak szimplán nincs akkora potenciál bennük, mint Anaconában. 26 éves tehát a legjobb korban van. 3 éve edződik már a World Tourban, azonban rossz csapatban. Kolumbiai létére elment egy olasz csapathoz, ahol csak egy honfitársa volt. Abszolút idegen környezetben volt, és segítőként tekintettek rá, vagy amolyan 3-4. opcióként egy szakaszon. Ritkán kapott esélyt. Azonban most egy spanyol csapatba szerződött, jó pár honfitársához, ahol megkapja az esélyt. Már az év elején közölték vele, hogy a Vueltán indul, és véleményem szerint vele akarják megnyerni a hegyi trikót. Valverde már kiöregszik, Quintana a vezér, viszont mögé kell egy jó hegyimenő. Sok segítő van a Movistarban, viszont kevésnek van olyan képessége, mint Anaconának. Bírja a legmeredekebb emelkedőket is, és ilyen közegben rengeteget fejlődhet. Elmúlt évekkel ellentétben neki fekvő spanyol versenyeken (igaz szinte mindig indult a Vueltán, de azon kívül nem sok spanyol viadalon vett részt) indul majd. Várok tőle idén jó pár szakaszsikert.

Összetett menő: Mathias Frank (svájc, IAM)
Újra az első osztályban. Azonban ellentétben a BMC-s évekkel, most már vezére a csapatának az IAM-nak, és tőle várják az eredményeket. Ő a csapat legjobb hegyi és összetett menője. Fiatalabb éveiben is látszott rajta a potenciál, azonban akkor még nem tudta magából kihozni a legtöbbet. Most már egy svájci csapatban, hazai környezetben készülhet, és ez jót tett eredményeinek. Tavalyi évet nagyon jól kezdte (Romandiai kör 4.hely, Svájci kör 2. hely), aztán egy TDF-en elszenvedett combcsonttörés miatt már nem volt olyan formában, mint annak előtte. Jó hegyimenő, jól ismeri a franciai és svájci emelkedőket, így főleg ezeken a versenyeken érhet el idén jó eredményeket. Fő versenye neki is a Tour lesz, és szeretne első tízben zárni. Addig viszont hosszú út áll előtte. Indul a két svájci WT versenyen, és véleményem szerint idén már egyiket meg fogja nyerni. Megkapta élete nagy lehetőségét, és szerintem élni is fog vele. A hegyek mellett nem elveszett TT-ken sem, így ha elkerülik a sérülések, akkor akár egy fantasztikus szezont is zárhat.

Egynapos versenyző: Anthony Roux (francia, FDJ)
Hogy kicsoda? Írhattam volna ide Slagtert, Mollemát, Vanendertet, de ők már befutott versenyzők. Ő tőlük nem meglepetés egy top10. Viszont az lesz Rouxtól. Roux fiatalabb korában klasszikus egynapos versenyzőként indult (ifi Liege - Bastogne - Liege 2. hely), majd a csapata az FDJ, át akarta őt nevelni időfutammenőnek, illetve segítőnek. Ezért is voltak olyan rossz évei a 2012-es és 13-as. Volt pár villanása, de nem volt az igazi. Tavaly aztán visszatért a klasszikusokhoz. 15. lett az Amstelen, 18. a Liegen, majd megint 15. a San Sebastian-i egynaposon. Mivel az FDJ-nek nincs igazi klasszikus menője, így idén is a tavaszi egynaposok lesznek a fő versenyei, és most már nem tartom elképzelhetetlennek tőle egy top10-es vagy akár top5-ös helyezést sem.

Macskaköves versenyző: Jurgen Roelands (belga, Lotto Soudal)
Vanmarcke, Avermaet, Boom. Ők már befutott versenyzők, viszont még nem nyertek klasszikus pavés versenyt. Ez hiányzik már csak nekik, így ők nálam kiestek a rangsorból. Maradt Roelandts. Miért Ő? Éveken át volt folyamatosan segítő (Greipelé, Gilberté), most viszont új szerződést írt alá, azzal a kitétellel, ha ő lesz a vezér a tavaszi pavés versenyeken. Így tehát a csapata érte fog dolgozni. A potenciál bőven megvan benne, hiszen állt ő már ilyen versenyen dobogón, azonban az elmúlt évei a sok segítői munka miatt nem úgy alakult ahogyan azt elképzelte. Így megtörtént a váltás. Segítőből első ember lett. Mivel jól bírja a kisebb emelkedőket, és a sprinteket, ezért szinte az összes pavés versenyen dobogós esélyekkel indul. Szerintem ő lesz az egyik meglepetésember idén.

Időfutammenő: Matthias Brändle (ausztria, IAM)
Ő a regnáló egyórás világrekordtartó. Így nem lenne akkora meglepetés a berobbanása, de azért valljuk be, hogy egy kicsit mégis az lesz majd. Sosem számított a jobb időfutamosnak, inkább átlagosnak. Azonban egy ilyen világrekord megváltoztatja az embert. Én sem gondoltam volna, hogy pont ő nekivág ennek, és megcsinálja. Aztán sokan lebecsülték a rekordját, hogy majd jön Januárban Bobridge és megveri őt simán. Bobridge ideje viszont elmaradt a rekordtól, és elmondta ő is, hogy Brandle ideje eléggé komoly. Jó az állóképessége, és főleg sík és rövidebb időfutamokat kedveli, így ezeken a távokon, illetve a prológokon okozhat meglepetést. Első osztályú versenyző lett ő is (ahogyan Frank), és nagyon bíznak benne a svájciak. Idei naptárját elnézve, eléggé szépen van felépítve a szezon eleje, így akár szállíthatja majd a jó eredményeket is. Egy ilyen világrekord megváltoztatja, az embert, és elkezd hinni magában (elég csak Sosenkára gondolni).


Őket várom tehát idén berobbanó tehetségnek, a következő ilyen írásban pedig (ami reményeim szerint holnap érkezik majd) a hanyatlókról lesz szó, akiknek teljesítménye ebben az évben visszaesik.


Idézetet írta: Pozzato Dátum február 03, 2015, 13:10:45
Dubai körverseny
Besorolás: 2.HC
Időpont: Február 4-7.
1.etap tippjei:
Cavendish - Degenkolb   1     1.44   9/10
Zabel - Forster   1    1.80    5/10

Cavendish ugyan korán nyitotta a hajrát, de végül nagy nehezen nyert. Ha 10 méterrel hosszabb a vége akkor Guardini megveri. Az Etixx és a Sky vonata nagyon erős. Degenkolb egyelőre nincs formában.
Második etapról este jönnek a tippek frissítve a főoldali cikket!



Live:
Dubai 2.szakasz:
Bole - Mondory   V   2.25   7/10
Nem a franciában bízok ennyire, hanem mint megtudtam Bole nem az első számú sprinter a csapatában a CCC-ben. A lengyel gárda Stepniakra épít, de a tegnapi etapon lemaradt a hajrá előtt technikai okok miatt. Így kényszerből kellett Bolénak sprintelni. Ma viszont a lengyel Stepniakra építenek, és Bole lesz a felvezető ember. Ha Mondory megint tudja hozni ezt a 10-15. hely közötti eredményt ennek a tippnek jönnie kell.

Jöjjön még egy Live. Nekem a nap egyik tippje!
Dubai kör 2. etap
Porsev - Cimolai   V     3.00      8/10
Porsev bukott, és a bukásba kicsit megsérült, viszont nem annyira komolyan. Azonban leszakadt a főmezőnyről, és a főmezőny azért viszonylag komoly tempót ment mostanság, így Porsevéknek igyekezni kellett, hogy felérjenek. Ez erőt vett ki belőle, ami a hajránál hiányozhat. Cimolainak Pozzato vezeti fel majd a hajrát (nem én  ;D), és jól sikerült a téli felkészülése is.

Idézetet írta: Pozzato Dátum február 05, 2015, 11:36:25
Dubai kör 2. etap
Porsev - Cimolai   V     3.00      8/10

Idézetet írta: Pozzato Dátum február 05, 2015, 11:27:27
Live:
Dubai 2.szakasz:
Bole - Mondory   V   2.25   7/10

Főoldali tipp:
Ratto - Mondory   V  1.83   5/10

Ez nem volt szép délelőtt. :noway:



Tour of Qatar 4.szakasz:

Kristoff - Guardini
Kristoff megnyerte a második szakaszt, és még esélye van az összetett győzelemre is. Guardini ezt már nem mondhatja el magáról. A norvég Kristoff jól bírja az ilyen szeles időjárást, mint amilyen most Qatarban van. Homokviharok, szinte percenként érkező szélviharok rombolják a mezőnyt, és emiatt érkeznek meg csak 15-20-an a hajrákra. A mezőny többségének elege van a viadalból, és szívük szerint mennének már haza, azonban nem így van ezzel Kristoff. Ő kifejezetten szereti az ilyen időt, és jól is tud benne menni. Nem viseli meg. Guardini ugyan kiváló formában kezdte az évet, de neki most az egyik legfontosabb versenye a Tour of Langkawi amire már jó ideje készül. Ott akar dominálni, mivel az az egyik kedvenc versenye. A Tour of Qatar egy felkészülés számára. Gyorsaságban és erőállapotot tekintve nekem Kristoff a favorit nemcsak a párosításban, de a szakaszon is.
Tipp: Kristoff végez előrébb  1.66    8/10

Hosszú idő után az első helyes döntése lenne a UCI-nak. Igaz kár Nibaliért és Aruért, de egy ilyen gárdának nincs helye az elitben. Bár gondolom ha megvonnák a licenszeket, akkor Nibaliék gyorsan csapatot keresnének.
Ami még érdekes hogy a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség kivárta még kiosztják az összes szabadkártyát a nagyobb versenyekre, és csak ezek után vonnák meg az Astana licenszét. Magyarul Nibaliék semmilyen módon nem tudnának indulni a versenyeken, csak ha másik csapathoz szerződnének.
http://www.bringacafe.hu/pedalkiraly-az-uci-megvonja-az-astana-world-tour-licencet-2296