2015-ös kerékpár szezon

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában



Nagyon érdekes időfutamot rendeznek a Kaliforniai körversenyen. Az Eurosprt által is közvetített versenyen a két fő esélyes ebben a számban kiesett már. Ki nyerheti meg ezt a csonka kronót? A fogadóirodák lehet kicsit benézték az oddsokat. 


Átigazolási pletykák:
Richie Porte: Az ausztrál aláírta ezzel a Giroval a halálos ítéletét a Skynál. Nagy valószínűséggel nem hosszabbítják meg vele a szerződést, és úgy néz ki, hogy bejelentkezett érte az Orica csapata, és ha ez nem lenne elég akkor a BMC is sorban áll érte.
Jürgen van den Broeck: Neki is hasonló a helyzete, mint Portenak. A belga az elmúlt években teljesen kiégett, és képtelen már úgy menni a hegyekre, mint régebben. A Lotto bejelentette, hogy nem hosszabbítja meg a szerződését, így kereshet másik csapatot. Úgy néz ki, hogyha valamelyik sztárcsapat nem veszi át őt segítőnek, akkor lehet ő is az Oricában köt ki, mint Yates mentora, és Porte segítője. Ha oda nem kellene, akkor a prokonti szintre kerülhet (Wanty, MTN)
Greg van Avermaet: Róla már írtam, hogy szóba került a távozása, és Gilbert jó giros szereplésével egyre inkább biztossá válik. A BMC-nek nincs szüksége csapaton belüli széthúzásra, és most már egyre rosszabb a viszony Avermaet és Gilbert között. Kérők között ott lehet az Etixx, de az is lehet, hogy visszamegy a Lottóba.
Michal Kwiatkowski: A világbajnok sorsa is egyre érdekesebbre fordul, ugyanis az Etixx nem hajlandó neki kifizetni azt a horror összeget, amit kér. Ellenben a Sky igen, és örömmel látnák a lengyelt a csapatukban. Úgy néz ki, hogy távozik Kwiat az Etixxből.
Mikel Landa: Ez a Giro meghozta nála az áttörést. Csapatok tömkelege áll érte sorba (Etixx, Sky, Tinkoff, Movistar), a kérdés, hogy lesz-e harmadik számú ember a mostani csapatában (Aru és Nibali mögött), vagy vált és elmegy vezérnek (Etixxben mindent ráépítenének, Movistarban pedig ő lenne Valverde utódja).
Rigoberto Urán: Az idei évi teljesítménye nem győzte meg az Etixx vezetőit. Ha jól megy a Vuelta vagy TdF egyikén, akkor maradhat jövőre (természetesen kisebb összegű szerződésért), vagy a másik opció, hogy visszamegy a Skyba.
Mark Cavendish: Hasonló helyzetben van, mint Urán. Hiába az idei jó teljesítménye, a szerződéshosszabbítás a Tourtól függ. Ha nem nyer szakasz(oka)t, akkor ő is távozhat, mert Lefevere nem kíván olyan versenyzőre költeni, aki nem éri meg a pénzét.
Katushások maradnának: Az oroszoknál egy kiváló gárda jött össze erre az évre, és a vezetők szeretnék megtartani az értékeiket, és úgy néz ki, ez létre is jöhet. Dani Moreni, Simon Spilak, Joaquim Rodriguez és Ilnur Zakarin is maradni fog véleményem szerint az oroszoknál.
Akiknek jövője teljesen bizonytalan: Bryan Coquard, Ryder Hesjedal, Rafael Valls. Valls idei jó teljesítményével felhívta magára a figyelmet, és a Lampre nem az a csapat, amely meg tudja tartani nagy értékeiket, pláne ha sok a lejárójuk (Modolo, Bonifazio...mindketten priorítást élveznek Vallsal szemben). Hesjedal nagy kérdés, mert kiválóan ment a Giro utolsó hetében, viszont már nem mai gyerek. Jó eséllyel elmegy valamelyik sztárcsapathoz segítőnek (Tinkoff, mivel velük jóban van). Coquard a jövő egyik nagy francia sprintere lehet. Fejlődése töretlen. Biztosan nem marad az Europcarnál, ugyanis szeretne újra World Tour szinten versenyezni. Az IAM, Ag2r, BMC hármasa sorban áll érte. Nagy kérdés melyik csapatot választja.

Nyáron tehát nagy változások jöhetnek a csapatok életében. Az Etixx, Sky, BMC, Lampre, Lotto és Orica csapatának felépítése komolyan megváltozhat.

Van-e valami híred Kruijswijkról. Nekem sajna nincs.

Idézetet írta: csabax Dátum június 03, 2015, 19:03:14
Van-e valami híred Kruijswijkról. Nekem sajna nincs.
Kruijswijk szinte biztosan marad jövőre a LottoNL-nél, mert 2016-ig élő kontraktusa van. Volt pletyka szinten szó, hogy Tinkoff kivásárolja, de ő sem olyan hülye, és erre a kerékpársportban még nem precedens (és nem is nála fogják elkezdeni szerintem).

A héten rendezik a Tour de France egyik legfontosabb előversenyét, a Criterium du Dauphinét. Az első két etap is tartogatott izgalmakat, de a verseny érdemi része csak most következik. Csapatidőfutam, sok hegyi befutó, Froome, Rodriguez, Nibali. Kell ennél több?


Kicsivel kevesebb, mint egy hónappal a Tour de France előtt, egy kis esélylatolgatás:
Chris Froome: Egyelőre ez kevés, amit idén mutatott. Több hegyen leszakadt, nem bírt menni még a jó hegyimenőkkel sem, és időfutamban (romandiai körön) meglepően sokat kapott. Vagy a tavalyi Nibali-féle felkészülést csinálja ő is, vagy egyszerűen csak ennyi van benne. Én utóbbi tippelek. Nem tettek jót neki a sérülések, és a formája is nagyon ingadozó. Az azt hiszem mértékadó, hogy a mai Dauphiné szakaszon még Garderen is megverte hegyen. Lehet ezt annak betudni, hogy felkészülési verseny, de Froome elmondta, hogy nyerni jött.
Vincenzo Nibali: A címvédő ugyanazt csinálja, mint tavaly. Ugyanaz a felkészülés, és úgyanúgy nem mutat semmit. Ő a Tourra akar csúcsformába kerülni. Ez mind szép és jó, de nagy valószínűséggel, most nem Pinotékat kell legyőznie hegyen, hanem Contadort, Quintanát. Más világ, és láthattuk, hogy velük nem igazán tudja tartani a lépést az olasz a nagyon meredek emelkedőkön. Amiben bízhat, az a csapat, és a pavés szakasz.
Alberto Contador: Dupla első részét megcsinálta, és megnyerte a Girot. Jöhet a Tour. Pihent és edzőtáborba vonult, és biztos vagyok benne, hogy ez a Giro nem vett ki belőle túl sokat. Csapata borzalmasan gyenge volt, de a Tourra egy Majka-Kiserlovski duóval erősít hegyekre.
Nairo Quintana: Idén szinte minden versenyét láttam, és eléggé ingadozó a forma. Tirrenón nagyon meggyőző volt, és lealázott mindenkit, és én főleg abból indulnék ki, mivel ott volt egy mértékadó kimondottan hosszú, és meredek hegy. Ott nem volt ellenfele. A baszk körön látszott viszont, hogy a kisebb dombosabb etapok nem kedveznek neki. Valverde révén viszont egy olyan segítője lesz, aki minden hájjal megkent versenyző, és képes a végsőkig mellette maradni.
Joaquim Rodriguez: Neki is a formája eléggé ingadozó, viszont ő már nem fiatal, nem úgy, mint Quintana. A baszk körön nagyon meggyőző volt, de a többi versenyen hagyott kívánni valót maga után a teljesítménye. Főleg a hosszú hegyeken van problémája. Robbanékonysága elég a rövidebb emelkedőkre, de a hosszabbakon a háromnegyed táv után leszakad.
Tejay van Garderen: Feltámadt. Végre. Ideje volt már, hogy összeszedje magát. Idén több pozitív versenye is volt, és jókor indított támadásokat. Remélem a mostani Dauphinés formája kitart a Tour végéig, és akkor még sok meglepetést okozhat.
Franciák: Peraud, Bardet, Pinot. Utóbbi kettő egyelőre a legerősebb. Mindketten sokat támadnak, és úgy tűnik végre van francia kerékpársport a hegyekben is. Peraudról nem tudom, hogy altat-e vagy idén csak ennyit tud.
Meglepetésfaktorok: Simon Yates, Frank, Kelderman, Talansky és Kwiatkowski. Yates tesók közül Simon, aki jobb lehet egy háromhetesen. Jó hegyimenő már most, és fel tudja venni a lépést a legjobbakkal. Kérdés végigbírja-e a legjobbak tempóját. Frank egész évben semmit nem csinált, de úgy néz ki, hogy júliusra összeszedi magát. Keldermant szintén sokat jegelték idén, és állítólag nagyon pontosan a Tourra akarják belőni a csúcsformáját. Kíváncsi vagyok mi sül ki belőle. Talansky és Kwiatkowski. Két ígéret. Ha elkerülik idén a bukások és sérülések az amcsit, akkor ebből sima top10 lehet szerintem. Kwiat más tészta, mert ő alapjáraton klasszikus menő, de pár éve volt ő top15-ben a touron. Elmúlt évekkel ellentétben most nem járatták őt egész tavasszal csúcsra, hanem próbálták a Tourra is felkészíteni. Majd két hónapot pihent, és ellentétben az elmúlt évekkel most frissen érkezik a Tourra.

Összegzés:
1.helyért: Contador - Quintana párharcot várok. Tudom ott lesz a pavés szakasz, meg a csapatidőfutam, de lesz 9 hegyietap, amiből 7 hegyibefutóval ér véget. Ez őket segíti a többiekkel szemben. Egyértelműen ők a legjobbak a hegyekben, kérdés milyen formában érkeznek a Tourra.
Dobogóért: Froome, Nibali, Bardet/Pinot, Garderen. Egyik francia szerintem biztosan ott lesz az élbolyban, és jelen pillanatban én Pinot mondanám kettejük közül. Ő a kompletebb és éretebb versenyző. Froome - Nibali kettősből szerintem egyik tuti, hogy gyenge Tourt zárt.
Top10-ért: A fent említett 6-7 ember mellett szerintem ők harcolnak majd még az első tízért: Rodriguez, Yates, Majka, Kwiatkowski, Mollema, Kelderman, Frank és Talansky.

Pár friss infó, meglátás stb.
Dauphiné:
Az idei év egyik legjobb egyhetes versenye volt. Kiváló akciók, és izgalmas végjáték. Hála istennek Froome a végére feltámadt, és kezdi összeszedni magát a Tourra. Idei évet borzalmasan kezdte, de a Dauphiné második felében már dominált. Utolsó két nehéz hegyi befutót megnyerte, és végül a versenyt is. Nibali szokás szerint nem vette komolyan a viadalt. Egy szakaszon ment, de utána nem igazán érdekelte a verseny (ott viszont megmutatta, hogy erős). Az olasz idén is mindent a Tourra tett fel, viszont érdemes nála elmondani, hogy szerintem közel sincs olyan állapotban, mint tavaly a TdF előtt. Akkor két percet kapott a Dauphinén, most négyet. Úgy nyert tavaly francia kört, hogy egy komoly riválisa sem maradt a második hétre. Most remélhetőleg lesz három. A Dauphiné kellemes csalódás viszont Tejay van Garderen. Remélem nem erre a versenyre hegyezte ki a csúcsformáját. Ha kitart a mostani ereje a Tourra, akkor ott lehet a top6 környékén. Ugyan hegyeken még mindig nem túl acélos (és komoly segítő nélkül bajban is lehet majd), de a saját tempójában ha tud menni, akkor alig kap ki a legjobbaktól.

Svájci kör:
Elkezdődött a svájci kör is. Itt nincs akkora sztárparadé, mint a Dauphinén, de jó kis mezőny jött össze. Prológon Dumoulin megmutatta, hogy érdemes lesz rá odafigyelni a Tour prológján is (nálam ő is Malori a fő esélyesek, nem Martin). Sagan szakaszt nyert, és úgy néz ki, hogy ott lesz a Touron. A svájci körön Pinotra érdemes majd figyelni, mert ilyen mezőnyben elvileg nyernie kéne minimum egy szakaszt, és összetettben is top3 a cél számára. Első ránézésre nálam ők a favoritok: Pinot, Fuglsang, Lopez, Pozzovivo, Thomas és Spilak. Este lesz róla cikk a főoldalon, benne a holnapi hegyi etapról tippekkel!

Edzőtáborok:
Több sztár Európában edzőtáborozik (Contador, Nibali stb.), addig Quintana hazájában van magaslati edzőtáborban, és így próbál készülni a Tourra. Bejárta már a Tour de France pavés szakaszát is, így reményei szerint azon a szakaszon sem lesznek komoly gondjai. Nibali a Dauphiné után megerőltető edzőtáborozást csinál végig a Tour rajtjáig, és megpróbál leadni még egy kilót. Contador főleg regenerálódott az elmúlt időszakban, de most már ő is kezdi a csúcsformáját a Tourra időzíteni. Tinkov úr elmondta vele kapcsolatban, hogy ha megnyeri a Tourt, akkor lehet mégis megpróbálja a Vueltát idén (még úgy sem jött össze senkinek sem a történelmi triplázás, és Contadoron kívül senkinek nincs reális esélye rá, hogy egy éven belül megnyerje az összeset a közeljövőben).

Sprinterek:
Eddig főleg az összetett versenyzőkkel foglalkoztam a Tour kapcsán, de érdemes kitérni a sprinterekre is. Sagan és Kittel indulása sokáig veszélyben volt, mert Tinkov úr nem volt megelégedve Sagannal, míg Kittelnél az idei forma és a betegségek miatt szóltak bele a Tour indulásba. Úgy néz ki, hogy végül mindketten ott lesznek rajtnál. Sagan egy svájci körön aratott szakaszgyőzelemmel hangolt, míg Kittel a kölni egynaposon mutatott bizakodásra okot adó formát. Én személy szerint Cavendish és Kristoff dominanciát várok a hajráknál. Eszméletlen formában vannak. Rajtuk kívül akiben látok fantáziát a hajráknál: Degenkolb, Bouhanni, Matthews, Coquard, Greipel és Bennett.


Pavés szakasz:
Tavaly is külön szekciót érdemelt a pavés etap a touron és idén sincs ez másképp. Múlt évben kiderült, hogy ez akár sorsdöntő etap is lehet, és idén sincs ez másképp. Quintana mint említettem felkészült erre az etapra, és a négy nagy közül egyértelműen Nibalinak fekszik ez a rész a legjobban. Contador és Froome viszont komoly segítőkkel érkezik, és nem akarnak idén lemaradni ezen a szakaszon. Három versenyző idén nagyon komolyan készül erre a szakaszra: Vanmarcke, Cancellara és Avermaet. Vanmarcke már többször bejárta a szakaszt, és mondta, hogy idén szabadkezet kapott, és nyugodtan mehet teljes gázzal a szakaszon. Cancellara nemrég épült fel sérüléséből, és próbált erre az etapra és a prológra készülni. Avermaet a csalódást keltő tavasz után, most a Touron vigasztalódna.

Fogadási stratégiák a Tour győztesre


Hogyan próbáljunk kiszállni profittal a Tour győztesének megtippeléséből?
Minden erre az eseményre fogadó szeretne profitot termelni. Ez logikus. Mivel a versenyre nem egy, hanem inkább 3-4 favorit van, így meg kell határozni azt a minimális oddsot, amikor érdemes beszállni a fogadásba. Az idei Tourra reálisan nézve 4 favorit van. Mivel profittal szeretnék kiszállni, ezért érdemes olyan szorzókra rakni, amik magasabbak 4.00-nál. Én a határt 4.50-nél húztam meg, de az 5.00 szorzónál már kezdhetünk még nagyobb profitban reménykedni.
2,5 fél héttel a kezdés előtt alábbi oddsok vannak a bet365-nél:
Chris Froome 2.50
Nairo Quintana 3.50
Alberto Contador 5.25
Vincenzo Nibali 6.00

Joaquim Rodriguez 26.00
Thibaut Pinot 29.00
Tejay van Garderen 34.00
Romain Bardet 67.00
Rui Costa 126.00

Ők azok akiknek reális esélyük van a sikerre, de én inkább csak az első négy emberkével foglalkoznék, ugyanis képtelenségnek tartom, hogy rajtuk kívül valaki nyerje a Tourt. Szóval akkor Froome, Nibali, Contador, Quintana.
Lássuk miért ekkorák az oddsok:
Chris Froome: Közrejátszik ebben a múlthét szombati és vasárnapi formája a Dauphinén. Megnyerte a két hegyi etapot, és lealázta a mezőnyt. Csapata nagyon erős volt, és azt nyilatkozta, hogy még nincs csúcsformában. Ezen kaptak is az irodák, és lejjebb is vitték az oddsát.
Nairo Quintana:Elsősorban annak szól az odds, hogy ő a legjobb a hosszú emelkedőkön, és idén végig stabilan versenyzett, és Valverde személyében neki van a legjobb segítője.
Alberto Contador: A Giro miatt magasabb az oddsa. Túl sokan nem hisznek a duplában, és a csapata sem volt túlságosan erős. A Giro utolsó napjaiban ő is sebezhetőnek bizonyult, és így feljebb is kúsztak az oddsai, illetve senki nem tudja, hogyan sikerül regenerálódnia.
Vincenzo Nibali: Volt, hogy ő volt a favorit, aztán az idei teljesítménye, és a Dauphinés "forma" miatt, felment nagyon az oddsa, pedig elmondta, hogy neki idén minden verseny edzés a Tourig. Nem hajtotta ki magát, de kétségtelenül sokat kapott.

Szakaszokról:
Nem csak a versenyzőkkel kell egy hosszú távú fogadáskor foglalkozni, hanem a körülményekkel is, és ez itt most a szakaszokat jelenti. Az első héten egy prológgal kezdenek a versenyzők, ami a nagy négy közül Froomenak és Contador fekszik a legjobban. Itt a legtöbbet Quintana fogja kapni közülük. Ezek után jön a harmadik etap, ami a Huy-i befutó, ami a Fléche Wallone helyszíne és befutója. Ezen egyértelműen Nibali és Contador dominálhat. Ő nekik van gyakorlatuk egynapos versenyeken (márpedig ez a szakasz ilyen lesz), és ők bírják a rövidebb emelkedőket. Ezek után jön a pavés szakasz. Itt hatalmas előnnyel indul Nibali, aki tavaly majdnem megnyerte az etapot. Ha itt nem lesz semmi gondja, akkor egy percet biztosan kioszt a másik háromnak. Quintana ugyan idén indult a pavékon, de nagyon vékony és alacsony versenyző, ez pedig egy rázatós szakaszon nem jön jól, pláne mert komolyabb segítője sincs erre a szakaszra. Contador és Froome más tészta. Nekik vannak jó segítőik viszont ők sem túl jók ebben a szakágban. Froomenak ott lesz Thomas, Contadornak pedig Sagan. Ők azért elitek ebben a szakágban, így az ő segítségükkel lehet minimalizálni a hátrányt.
Ezek után jön a 28 km-es csapatidőfutam. Eddigi formák alapján borzalmasan nehéz erre a szakaszra tippelni, mivel lesznek benne komolyabb emelkedők is, és egy hegyi résszel zárul a szakasz. Első blikkre én a Movistart vagy a Skyt mondanám. Ezek után jönnek a kőkemény hegyi szakaszok, ahol szinte naponta változhat az összetett állása.

Összegezve:
10 egység felhasználásával az alábbi stratégiát néztem ki a Tourra:
Mivel a legnagyobb érték most Nibali és Contadorban van, ezért rájuk érdemes rakni a Tour előtt.
Nibali 6.00   2 egység: Ha az elképzelésem szerint alakul a Tour első hete, akkor ő fog állni a legjobban a pavés és a dombos etapok miatt. Ekkor szerintem 2.50-4.00 közé fog esni az oddsa.
Alberto Contador  5.25   2,5 egység: Benne van a dupla szerintem. Én szurkolni fogok neki. A dombos szakasz fekszik neki, és a hegyi szakaszokon ha formában lesz, akkor lejjebb fog menni az oddsa, mivel jobb a hegyekben, mint Nibali.

Maradt 5,5 egységünk.
Chris Froome:   A pavés szakasz után szerintem érdemes rá fogadni, ha 4.50 fölé kúszik az oddsa. Egyrészt a csapatidőfutamon szerintem megint vissza fog esni, és mindössze az első 5-6 szakaszon van reális esély arra(dombos és pavés), hogy komolyabb időhátrányt szedjen össze (2-3 perc). Ekkor az oddsa is növekedni fog.
Nairo Quintana: Egyértelműen nem kedvez neki az első hét. Utána viszont eljön az ő ideje. Az egyik legjobb a hegyekben, és komoly perceket oszthat majd ki a kaptatókon Nibalinak. 3.50-es odds szerintem az első 6 etap után felkúszik majd 5-6 körülre, és akkor lesz benne igazán érték.

Mindkettőjükre 2,5 egységet érdemes fejenként elszórni a pavés etapokon utána ha 4.50 vagy 5.00-ös odds fölé kúszik a szorzójuk. A maradék fél egységet pedig szerintem alábbi módszerrel érdeme elszórni (biztosítás képen, hátha csoda történik): megvárni a pavés etapot és aki az alábbi hármasból a legkevesebb hátránnyal rendelkezik arra rakni: Garderen, Pinot, Bardet.

Így ha minden "rendben" megy, akkor 1 egység plusszal ki tudunk szállni remélhetőleg, de lehet belőle akár 2-3 egység is, ami nem olyan rossz "biztos" pénz, feltéve ha minden így alakul.

Már javában zajlik a svájciak World Tour versenye, de az izgalmak még csak most kezdődnek igazán. Sztárok hiányában is kiváló versenyt láthatunk, mert nincs egyértelmű favorit az összetett győzelemre, de azért vannak olyan versenyzők, akik kiemelkednek a mezőnyből. Címvédés már biztosan nem lesz, és már biztosan új győztest avatnak.


Tour de France: Ponttrikó sorsa..

Foglalkoztam az összetett fogadásokkal, és most jöjjön egy ajánlat a zöld, azaz a ponttrikóra. Ezt a trikót az kapja a Touron, aki a legtöbb pontot gyűjti összesen. Pontozás alapján a sík szakaszokat érnek a legtöbbet, míg utána a dombos, és a hegyi etapok következnek. Vannak a szakaszok között részhajrák, amikért szintén lehet pontokat kapni.
Az idei zöldtrikó fő esélyesei:
Alexander Kristoff, Michael Matthews, John Degenkolb, Peter Sagan, Mark Cavendish, Nacer Bouhanni, André Greipel és Marcel Kittel.

A fenti nyolcismeretlenes egyenletből kivenném rögtön a klasszikus sprintereket: Kittel, Bouhanni, Cavendish. Ők azok akik nem bírják a dombosabb etapokat, márpedig itt is lehet jó sok pontot szerezni.
Mivel csak 4 etapon várható klasszikus sprint, ezért ezek a versenyzők nem igazán rúgnak labdába idén a ponttrikóért folytatott harcban. Maradt tehát: Greipel, Sagan, Degenkolb, Matthews, Kristoff.
Olyan 3-4 etap lehet még, ahol ezek a versenyzők győzelmi esélyekkel szállnak harcba. Szakavatottabbnak jogos lehet a kérdés, hogy Greipel mit keres az esélyesek között, de a német sztárja, erre az évre megtanult dombokra is menni. Kibírja a kisebb emelkedőket, és bombaformában van. Ettől függetlenül nem sorolnám őt az esélyesek közé, így már csak négyen maradtak.
Peter Sagannak eléggé kaotikus éve volt. Tinkov úr nem elégedett vele, és még a Tour indulása is veszélyben volt a szlováknak. Most Cavendisht nézték ki a helyére, szóval ideje bizonyítania a fiatal zseninek. Ő ugye a címvédő, de lássuk be, hogy közel sincsen olyan végsebessége, mint a 7 riválisának. Ő csak a dombosabb etapokban bízhat, és az elmúlt években is ezek alapján nyerte a trikót. Ráadásul pechére az idei ötödik pavés etapon (ami nagyon feküdne neki) segítenie kell Contadort, így ott sem szerezhet majd sok pontot, ellentétben a többiekkel (Kristoff, Degenkolb). Lássuk kik az ellenfelek.
Kristoff: Pavén jól megy, és sprintekben is most már komoly tényező. Általában hosszú hajrát nyit, de az ellenfelei még így sem tudják őt legyőzni. Jól megy a dombokon, és az emelkedőket, illetve a szélsőséges időjárási viszonyokat is jól bírja. Tavaly már megverte kétszer a csúcsformában lévő Kittelt.
Degenkolb: A legnagyobb kérdőjel. Kittel elvileg nincs formában, de lehet a síkabb etapokon őt kell majd segítenie Degenkolbnak, viszont a dombokon és a pavén ő az egyik legerősebb. Ha nem kell majd Kittelt segíteni (második-harmadik etapon kiderül), akkor ő az egyik fő esélyes.
Matthews: Ő az én titkos favoritom. Szakaszt nyert a Vueltán, a Giron (idén és tavaly is), dombokon a legerősebb, és most már a tömeghajráknál is számolni kell vele. Jobban bírja a hegyeket, mint Sagan vagy Kristoff, ezért a hegyi etapokon a szakaszközi hajráknál az egyik legnagyobb esélyes.

5 egységet terveztem felhasználni erre a tippre.
Kristoff  4.75   3 egység
Matthews 23.00   1 egység
Degenkolb 34.00  1 egység

Én ebben most nagy értéket látok, mert az elmúlt évekkel ellentétben, Sagan most sebezhető. Csapatában nem ő a vezér, és neki is segítenie kell majd Contadort. Nem mehet úgy, ahogyan ő szeret. Ami szintén nem kedvez neki, hogy a többiek is megtanultak hegyre és dombra menni, szóval már nincs meg ott sem a hendikepje.

Pár átigazolási pletyka:
Luca Paolini azt akarja, hogy menjek vissza a Katushához... Nem éreztem magam ott túlságosan jól, és az eredmények sem jöttek, de a Lampréban is egyre rosszabb a helyzetem.

Skynál nagy a mozgolódás. Sutton, Zandio, Eisel, és Pate is távozik, illetve Knees és Earle helye is bizonytalan (eléggé valószínű, hogy ők is mennek). Porte ugye már szinte biztos, hogy csapatot vált, így készítik elő a helyet a sztároknak.
Egyre több szó esik a Skynál Landáról, Cavendishről. Kwiatkowski ide szerződését már tényként kezelik (egyrészt nem értem miért, másrészt nagyon sajnálnám ha elmenne az Etixxből), és Urán is egyre inkább a Skyhoz húz. Úgy néz ki, hogy Brailsfordék egy szupercsapatot akarnak összerakni jövőre. Már így is elit gárda a Sky, de ha 4-5 tervezett igazolásból 2 esetleg három megvalósul, akkor egyértelműen a legerősebbek lesznek.

Közben Landával kapcsolatban még nagyon emlegetik a Movistart. Valverde ugye nem szereti Girot, ő rá már csak segítőként számítanának jövőre a háromheteseken (idén még a Vueltát megpróbálja első számú emberként), és Quintanánál pedig úgy néz ki, hogy a TdF-Vuelta párosítás fog prioritást  élvezni, így Landa megkapná a Girot. Az Astanából egyre inkább kifelé áll a szénája, mert Aru és Nibali duója mozdíthatatlan, és Fuglsang is egyre több teret kap.

Etixxnél ugyan a hónap elején rengeteg nevet bedobtak, de egyelőre Lefeverék nem akarnak sztárt igazolni. Elvileg az Alaphillipe-Terpstra-Martin-Stybar négyesre akarnak főleg építeni, és Gavíriát, Lampaertet, Contrerast és Keirsbluckot akarják fejleszteni. Nem ragaszkodnak most már Kwiatkowski megtartásához sem (lehet ők látják, hogy valóban mekkora potenciál van Alaphilippeben, és úgy gondolják két szupersztár potenciálú, és hasonló kaliberű versenyző nem fér meg egymás mellett). Cavendishnél állítólag a következő 2-3 hétben fognak eldőlni a dolgok. Uránt sem marasztalják annyira.

Számomra érdekes az Etixx helyzete, mert ahogy elnézem, egyre inkább a fiatalokra akarnak építeni. Gavíria ha ilyen ütemben fejlődik a jövő nagy sprintere lehet (gyorsasága révén már most felveszi a versenyt Cavendishékkel), Lampaert évről évre jobb lesz, és már most ott volt a legjobb pavés versenyzők mellett. Contreras egy fiatal kolumbiai hegyimenő, és Keirsbulck pedig szintén a pavékon lehet elit versenyző. A legnagyobb kérdőjel viszont Alaphilippe. Sokáig azt gondolhattuk róla, hogy egy jobb sprinter lehet, aki jól bírja a kisebb dombokat. Idén viszont megkapta a lehetőséget, és robbantott. Azt mondták róla, hogy ez még csak a kezdet, mert hatalmas potenciál van benne. Azt viszont senki sem tudja, hogy miben jó igazán. Egynapos dombos versenyek? Sprintek? Rövid kronók? Emelkedők? Szinte mindenhol felveszi a versenyt a legjobbakkal, és pavén még nem is láttuk, de anno cyclo-crossban volt világbajnoki második az ifik között, így ott is szerintem Stybar szintű (Paris-Roubaix 2. lett Stybar) versenyző lehet. Kiváló állóképessége van (cyclo-cross révén), jól regenerálódik (fontos az összetett versenyek miatt), és jól is helyezkedik (sprinteknél fontos). Kérdés bekerül-e a TdF keretbe, ha nem akkor a Vueltán szerintem biztosan láthatjuk őt. Egy biztos, érdemes megjegyezni a nevét, mert ha az egynaposok irányába akar elindulni, akkor Kwiatkowskival ketten sokáig uralhatják ezt a szakágat Valverdéék kiégése után (1-2 éven belül szerintem Gilbert, Valverde, Gerrans, Rodriguez négyesnek annyi).

Ami szembetűnő, hogy mennyire meg/visszaváltozott a kerékpársport.
A 2000-es években szinte csak klasszikus sprinterekről lehetett hallani: Cavendish, Mcewen, Petacchi, Cipollini, Greipel aztán szép fokozatosan tértek vissza az "összetettebb versenyzők" (Boonen, Hushovd, Freire). A 2010-es évek nagy hármasa után (Kittel-Cavendish-Greipel) most már csak elvétve találhatunk csak sprintekre specializálódott versenyzőt: Bouhanni, Modolo, Viviani. A többiek mind képezték és fejlesztették magukat. Ma már újra két (tulajdonképpen három) ága kezd kibontakozódni a sprintereknek: pavés-sprinter, dombos-sprinter.
Előbbi kategóriában ott van Kristoff, Demaré, Debusschere míg utóbbiban Matthews, Bonifazio, Ewan, Gavíria, Lobato, Felline, Swift. A harmadik ág a háromnak a keveréke, akik mindben jók: Degenkolb, Sagan, Theuns, Bennett.
Kittel megrekedt egy szinten, és hiába a gyorsasága, csak a  sík szakaszokat kedveli, és nem igazán tud lépést tartani  a fejlődéssel, így ő kezdheti elfelejteni a zöld trikókat a nagy körversenyeken. Bouhanni tanult a hibából, és kezdi fejleszteni az emelkedős képességét, ahogyan Viviani is. Cavendishnél erre idén jöttek rá, és Dubai versenyen látható volt, hogy dombokon képes tartani a lépést Degenkolb-Valverde duóval.
Úgy gondolom, hogy a klasszikus sprinterek (Kittel, Greipel stb.) kora kezd lejárni. Régebben még megéltek abból, hogy síkon gyorsabbak, mint társaik, de erre az évre már még inkább kezd bebizonyosodni, hogy a többiek ebben is fejlődtek. Kristoff és Degenkolb már favorit egy hajránál, ahogyan Matthewst és Sagant sem szabad leírni egy tömegbefutónál.
Visszatérnek azok az idők, amikor még Sean Kelly vagy épp Laurent Jalabert uralták a hajrákat, akik szinte minden szakágban otthonosan mozogtak. Nem lepődnék meg, ha pár év múlva egy Matthews szintű versenyző komolyabb egyhetest nyerne (Paris-Nice, Tirreno stb.).

#42 június 24, 2015, 14:53:31, csabax
Idézetet írta: Pozzato Dátum június 23, 2015, 14:35:19
Ami szembetűnő, hogy mennyire meg/visszaváltozott a kerékpársport.
+
Nem tartom valószínűnek, hogy gyakran előfordult már a Tour de France történetében, hogy 5 afrikai bringás vett részt a versenyen (nem egyazon csapatban, hanem összesen), de olyasmi tutira nem volt sohasem, mint ami ebben az évben lesz. Ugyanis az történt, hogy az MTN 5 afrikai kerékpárost indít a TDF-es 9 fős csapatában!

MTN-Qhubeka Tour de France team:
Edvald Boasson Hagen (NOR)
Steve Cummings (GBR)
Tyler Farrar (USA)
Jacques Janse van Rensburg (RSA)
Reinardt Janse van Rensburg (RSA)
Merhawi Kudus (ERI)
Louis Meintjes (RSA)
Serge Pauwels (BEL)
Daniel Teklehaimanot (ERI)

Közülük is Meintjes emelkedik ki a legjobban. Benne megvan a potenciál, hogy egy hegyi etapon odaérjen a dobogóra (esetleg nyerjen). Jól ment Ománban az év elején, tartotta a lépést Pinotékkal, most a Dauphinén az egyik legnehezebb hegyi etapon lett dobogós.
Kudus is tanulni jön a TdF-re. Tavaly a Tour másik előversenyén (Route du Sud, ahol most Contador-Quintana csata volt az első helyért) lett ötödik. Belőle egy jó hegyimenő lehet ha ilyen ütemben fejlődik.
Meintjes lehet kettejük közül az, aki évek során majd összetett menővé avanzsál, mivel neki megvannak az időfutam képességei is hozzá.
A két Rensburg fejlődése megrekedt egy szinten, de így is sem vallanak majd szégyent a Touron.
Az MTN afrikai versenyzőiből még Berhaneban és Teklehaimanotban lehet ott a potenciál. Belőlük egy amolyan Moncoutié-féle közepes hegyimenő lehet, akik nyerhetnek pár nagyobb versenyen egy-egy etapot (Parizs-Nizza, Dauphiné, Vuelta stb.).

A magyar kerékpársport azonban nagyon nem fejlődik. Bodrogi óta szinte alig van valamire való tehetségünk. Pályakerékpárban Szalontay Bencében bízhatunk, ő eddig is hozta az eredményeket, és nagy jövő állhat előtte, de sajnos országúton egyelőre sehol sem vagyunk. A jövő sem túl biztató, mivel nincsen nagy/közepes potenciállal rendelkező versenyzőnk, ellentétben a szomszédos országok versenyzőivel.
Szlovákok: Sagan, Velits
Szlovénok: Spilak, Mezgec, Mohoric, Polanc, Pibernik
Ukránok: Grivko
Osztrákok: Brandle, Haller, Zoidl, Mühlberger, Eisel, Konrad
Románok: Grosu, Tvetcov
Horvát: Kiserlovski, Durasek
Egyedül a szerbek lógnak ki a sorból, de Rajovic révén ők is bizakodhatnak, mert van egy tehetséges 17 éves versenyzőjük.

Nekünk semmink nincs, és ha csak valami csoda nem történik, akkor a következő 10 évben nem lesz magyar versenyző a Touron. Csoda= a semmiből előbukkan egy Sagan típusú tehetség, vagy valami mecénás megvesz egy magyar csapatot, felfejleszti és ők bekerülnek a Tourra.

Nibali, Froome, Contador és Quintana.  :)