Sportvilág és nem csak > Forró kása

Állami támogatás nélkül meghalna a focink?

(1/3) > >>

TiB:
MOL Aréna Sóstó

Nem keresek utána, de 14 milliárd rémlik, ami persze mindenféle forrásból, köztük államiból is jött össze. 14 200 férőhelyes, még sosem telt meg. Évekkel ezelőtt jártam meccsre, akkor is hasonló nézőszámok voltak, direkt mindig máshova ültünk a barátaimmal, hogy ne legyen olyan szék, amire sosem ültek. Költöttek rá, faszán néz ki, de az embereket egyszerűen nem érdekli a magyar foci, csak szóban, facebookon, esetleg tévé előtt, de ott is minimális réteget.

Csapat költségvetés

Ezek az infók mindig össze-vissza vannak, de olvasni lehetett olyat, hogy a Videoton első magyar csapatként átlépte a 10 milliárdos költségvetést. Névadó és egyéb szponzorok, nemzetközi kupaszereplésből befolyó összeg, állami pénz. Nem lesz elég a bajnoki címre, európai kupatavasz pedig elérhetetlen álom. Sok pénzért nem arányos teljesítmény.

Nem csak a Vidinél jön a támogatás

Röpködnek a 100 milliós támogatások, néha indok nélkül, és nem csak a Vidinél, úgy kompletten mondhatjuk a magyar focit. Most tegyük félre, hogy lehetne kórházat építeni ebből a pénzből, magasabb nyugdíjat fizetni, utakat javítani és így tovább, a kérdésem nem ilyen irányú. A magyar foci nem vonzza a magántőkét ez egyértelműen látszik, és nem vonzza a nézőket, szurkolókat sem, a szintje stagnál, valahol Európa középmezőnyének alján.

Kérdés

Hagyjuk a Fidesz-ellenességet vagy épp pártolást, azt hogy haver haverja építő céget vezet ezért épül a stadion, parkoló stb, és engedjük szabadjára a fantáziánk. Ha nem lenne mesterségesen életben tartva a profi magyar foci (profi = fizetett főállású játékos, edzői stáb, meccs rendezési körülmények stb, nem a játékszint profi), és egyik napról a másikra lezárnák az állami csapot, mi történne? Szerinted egész pontosan milyen események, történések következnének?

Knapp:
A stadionok építése az egyszerűen faszság, a klubok a fenntartásukat sem tudják kigazdálkodni.
A nézőszám nem igényli, az arénák piaci alapon meg nem hoznak be pénzt.
Ezekkel inkább az építőipart "segítette" az állam, nem a magyar focit.
(az ugye megvan, hogy a sok-sok felújított pálya között alig akad, ahol nemzetközi meccset, főtáblás kupameccset lehetne játszani...)

A csapatok bevételeinek kb. 70%-a állami, önkormányzati forrás, aminek semmi köze a piachoz.
Ha az állam kivonulna, akkor elvileg ennyivel csökkenne a csapatok költségvetése, de szerintem lenne korrekció, mert egyből megérhetné néhány szponzornak (komoly cégnek, nagyvárosi önkormányzatnak, nagyarcú vállalkozónak, vagy pénzmosónak, mindegy) beszállnia klubtulajdonosként, ha lenne igazi, piaci alapú verseny.

A stadionépítéseknek, a TAO-nak meg az állami vállalatok szponzorációjának köszönhetően inkább távol maradnak a független befektetők a focitól, mert széllel szemben húgyozás lenne belőle.
Szóval szerintem azért a Hemingway- és Duchatelet-féle figurákból több lenne, ha nem korlátlan forrásokkal rendelkező politikusok csapataival kéne versenyezniük.
Talán néhány nagyobb város önkormányzata is szívesebben beszállna pár száz millióval, ha nem feneketlen kútba öntenék ezt a pénzt a siker legkisebb esélye nélkül.

Így arra tippelek, hogy állami pénz nélkül az nb1 gond nélkül menne tovább, fele akkora költségvetésből, de
- az életképes külföldi és magyar játékosok továbbállnának, nem maradnának jóval kisebb fizetésért
- értelemszerűen több lenne a saját nevelésű fiatal a csapatokban, amivel nem járna sokkal rosszabbul a magyar foci
- a kistelepülések tőkeerő nélküli mesterségesen felpumpált csapatai helyett a nagyvárosok klubjai szivárognának vissza az élvonalba (persze Stadlerek mindig lennének, de hosszú távon annak a településnek van utánpótlása, ahol élnek is fiatalok, illetve a nagyobb, gazdagabb városokban könnyebb pár száz milliót összeszedni focira)
- a helyszíni nézőszám ezért akár még nőhetne is, mert Nyíregyháza, Szeged, Szombathely, Békéscsaba magasabb átlagnézőszámot szállítana, mint mondjuk a Kisvárda, Mezőkövesd vagy a Puskás.

Ha egy fiatal játékos sem padozna itthon 25 éves koráig havi 2 millióért, hanem mondjuk csak 500e-t kapna, akkor megpróbálna gyorsan külföldre kerülni, ami aligha tenne rosszat a motivációjának és a fejlődésének...

A kluboknak viszont nem lehetnének reálisan BL-, EL-csoportkör álmaik egy jó ideig.


Admin:

--- Idézetet írta: Knapp - Február 05, 2020, 14:02:15 pm CET ---A kluboknak viszont nem lehetnének reálisan BL-, EL-csoportkör álmaik egy jó ideig.

--- Idézet vége ---

Ez a veszély most sem fenyegeti a csapatokat, állami támogatás mellett.

Knapp:

--- Idézetet írta: SPF Admin - Február 05, 2020, 14:11:38 pm CET ---Ez a veszély most sem fenyegeti a csapatokat, állami támogatás mellett.

--- Idézet vége ---

A Fradi ebben a szezonban nem hogy az EL csoportkört elérte, hanem kevésen múlt, hogy tavaszra is versenyben maradt.
A Vidi és a Fradi minden évben erre gyúr, hozzájuk igazították az állami szponzorációt és még a játékosok adózási feltételeit is, és erre lesz is reális esély ilyen keretekkel és költségvetéssel.

firgabácsi:
Knapp olyan tökéletesen leírta fent, hogy ahhoz nehéz bármit is hozzátenni. Ez a jelenlegi NBI egy erősen irányított, állam által kontrollált "verseny". Hogy mi lenne ha hirtelen kihúznák a sámlit a csapatok alól?
Legnagyobbat azok esnének akik most legmagasabban vannak, azaz a Fradi, a Vidi, a Felcsút, a Kövesd. A TAO-ból, tv-s jogdíjakból mindenki részesül, csak az nem mindegy ugye hogy ki mennyi TAO-t kap, meg az sem hogy ki mögé milyen egyéb "szponzorok" állnak be. Azért teszem idézőjelbe mert nyilván nem piaci alapon, piac által diktált okokból jelennek meg ezek a szponzorok hanem mert szólnak nekik, hogy figyelj, "érdemes" lenne megtámogatnod a Fradit, a Vidit stb.
Felállt egy rendszer ami most már évek óta működik, amúgy nem is rosszul, úgy értem igaz hogy totál torz az egész rendszer, de működik egész jól, gördülékenyen. Ha ezt most borítanák akkor igen nagy gáz lenne, a legjobb játékosok, gyakorlatilag mindenki aki eladható akár egy osztrák 2. ligába az távozna, ez biztos, mivel a fizetések drasztikusan visszaesnének.
Ugye a TAO-t ami egy burkolt állami dotáció a magyar futball számára nyilván elvennék mert semmi köze a piachoz, maradnának a tv közvetítési jogdíjak, azzal nem tudom mi történne pontosan, de sejtem hogy csökkenne az is azon egyszerű oknál fogva hogy az M4 közvetíti az NBI-et ergo nem piaci alapon lett megállapítva az összeg. Évi 4 milliárd körül van egyébként amit az M4 utal az MLSZ-nek amit ők szétosztanak különböző elvek alapján, ne menjünk bele most, szereplés, fiatalszabály meg egyebek.
A stadionokkal megint nem sok jó történne, piaci alapon veszteségesek, van egy rakat fenntartási költség, áram, víz, állagmegóvás, pályamunkások stb., Az önkormányzatok tartják fenn őket legtöbb helyen. Ez is borulna.
Kiválóan látszik amúgy mi történne abból ami Balmazújvároson történt tavaly mikor jött egy fordulat a városvezetésben és az új polgármester kimondta, ő egy fillért önkormányzati pénzt nem ad focira. A végeredményt láttuk.
Kicsit bonyolultabb persze ennél ami ott történt, volt felelőtlen gazdálkodás stb., de összességében ugyanaz történne mint ott kb.
Ugye hogy tevődik össze egy csapat költségvetése ha piaci alapon működik: 1. jegyárbevétel, ez elhanyagolható ott ahol van 1500 néző. 2. tv jogdíjak, ez megmaradna de csökkenne nyilván 3. szponzori pénzek, ez kellene legyen elvileg a legnagyobb tétel, de nagy kérdőjel, ki fektetne be ebbe a magyar fociba, nem tudom, de lehet hogy lennének szerencselovagok, helyi kiskirályok, külföldi, zavarosban halászó befektetők, 4. merchandising, ez sajnos megint elhanyagolható legtöbb magyar klubnál, mert mennyi sálat, mezt, melegítőt adnak el egy ZTE-nél vagy Kövesdnél ugye. 5. játékoseladások. Itt nyilván lenne pénzmozgás, de piaci körülmények között a külföldre történő eladás jelenhetne komoly bevételt. Na most, az akadémiákon egyelőre sajnos nem tudnak kitermelni minőségi, komoly klubokhoz eladható játékosokat. Hogy miért nem az külön téma, én is más is többször kifejtettük itt-ott részletesen, pl. index válogatott topikban. 
A végeredmény szerintem egy a jelenleginél lényegesen szerényebb körülmények, feltételek között működő, szervezetlenebb NBI lenne. Valószínűleg valami olyasmi ami volt mielőtt felállt ez a jelenlegi rendszer.

Navigáció

[0] Üzenetek főoldala

[#] Következő oldal

Teljes verzió megtekintése