NBA 2020/21

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában


Volt szerencsém végignézni az összecsapást, úgyhogy én is elmondom a magam véleményét.
Kezdem azzal, hogy mostanában elég sok gyenge meccset sikerült kifognia a Sport Tv-nak, de ez a mai jó volt.

A végeredmény igazából nem tükrözi hűen a látottakat, mert bár végig azt volt az ember érzése, hogy ha holnapig játszanának, akkor sem tudna nyerni a Utah, ennek ellenére végig ott voltak 10 pont körül a hazaiak nyakán. De amikor a 4. negyed közepe tájékán Mitchell besántikált az öltözőbe, akkor dőlt el végérvényesen a meccs. A Clippers ezután növelte előnyét, majd jött 5-5 csere, és a végén már nem érdekelt senkit a különbség.

Ahogy Pozzato írta egy-két hete, az idei rájátszást a sérülések fogják eldönteni. Sajnos úgy néz ki, hogy ez megint beigazolódik. Mitchell a Memphis ellen tért vissza a bokasérüléséből (bár még akkor sem teljesen gyógyultan), és ahogy számítani lehetett rá, csak idő kérdése volt, hogy ez mikor újul ki.

Sok csapatnál láthatjuk, hogy gyakran nem az edző dönt bizonyos helyzetekben, hanem a csapat legjobb – és legnagyobb befolyással bíró – játékosa. Ezúttal viszont örülök, hogy Snyder nagyon határozott volt, és nem hagyta magát befolyásolni Mitchelltől, ugyanis a hátvéd pár perc elteltével visszajött a kispadra, és folytatni akarta a meccset. És hát ilyenkor kell egy igazán higgadt ember egy igazán higgadt döntéssel, és a Utah edzője most jól döntött, hogy nem engedte vissza legjobbját a pályára.

Az igazi probléma az, hogy Mitchell nélkül ennek a Utahnak annyi esélye van a LAC ellen, mintha a Dallasban nem játszana Doncic, vagy a Denverben Jokic és még sorolhatnám. (Mert bár a Jazznek több jó játékos van, mint az előbb említett csapatoknak, de nagyon sokszor láthattuk, hogy vezér nélkül nem megy nekik. Bogdanovics ugyan próbálja ilyenkor összefogni a társakat, de ez nagyon ritkán szokott sikerülni neki.) Mivel már az előző meccsen is húzta Mitchell a bokáját, és ennek ellenére ma ott volt a kezdőben, így valószínűleg ugyanez lesz majd a 4. összecsapáson is, vagyis össze fogják "drótozni", de nem lesz az igazi. Márpedig ha a Clippers a következő meccsen is hozni tudja ezt a mai formáját, akkor lehet, hogy érdemesebb volna kiültetni a játékost legalább egy mérkőzésre. Már csak azért is, mert sok van még a rájátszásból – a legoptimálisabb esetben is még minimum 10 mérkőzés –, márpedig ha a Utahnak hosszútávú tervei vannak (a végső győzelemre gondolok), akkor nem veszítheti el a legjobbját.

Borzasztóak ezek a sérülések, és a liga szinte minden játékosára rá fog férni majd a döntő utáni pihenőidőszak, és éppen ezért kíváncsi is leszek, hogy kik vállalják majd az olimpiát. Lassan egy all-star válogatottat lehetne összeállítani azok közül, akik a rájátszásra vagy már eleve sérülten érkeztek, vagy mostanában sérültek meg (Murray, Harden, Mitchell, Davis és még sorolhatnánk – a csapatok legjobbjai).

Végül egy-két szó a meccsről. A Clippers nagyon jól játszott, végig dominálta a mérkőzést, az alacsony szerkezet ellenére a palánkjuk alatt gyakran sikerült Gobert-et kizárniuk a lepattanókért folyó harcban, és sok játékosuk fogott ki az átlagosnál is jobb napot. Leonard elképesztő, hogy mit nyújt napról napra, nélküle már rég kiesett volna a LAC. George ezúttal a tudásához mérten játszott, és bár voltak hibái, de nagyon fontos kosarakat szerzett, úgyhogy magasan ez volt eddig a legjobb playoff meccse. Nálam az igazi pluszt ezúttal Batum jelentette, aki szintén nagyon hasznosan játszott (tőle szokatlan 17 ponttal, 66%-os dobásmutatóval és nem mellesleg 7 lepattanóval). Lue-tól megkapta a bizalmat (nem is emlékszem, hogy mikor tölthetett utoljára 35 percet a pályán), és a francia élt is a lehetőséggel.

Szerintem ma a Utah is tisztában volt azzal, hogy egy ilyen Clipperstől ki lehet kapni, nem is igazán látszódott rajtuk az elkeseredés, ami inkább aggaszthatja őket, az a már említett bokasérülés. Nagyon kíváncsi leszek Snyder döntésére a 4. meccset illetően, mert én valószínűleg akkor küldeném csak pályára Mitchellt, ha Conley is tudná vállalni a játékot. Mert akkor lehetne esély a győzelemre. Bár ki tudja, a LAC is fogott már ki rossz napot hazai pályán (lásd a Dallas ellen).

Nagyon szurkolok a Utahnak (nekem valamiért nagyon szimpatikus az egész társaság), de ha most kellene tippelnem a továbbjutóra, akkor nem biztos, hogy nagy pénzt tennék rájuk.

Mind aki sportolt még ha csak amatőr szinten is, ha a haverokkal lemész focizni hetente 1x 6 hónapig ( alapszakasz) majd utána benevezel egy bajnokságba (playoff)
akkor a hirtelen a  megváltozott igénybevétel kikészít, lesérülsz, meghúzódik az izom bárhogy is melegítesz be. Nincs idő regenerálódni a sok playoff meccs között.

Remélem érthető a hasonlat:

Elkezdenek védekezni, megnő a testi kontakt stb.

Én is láttam A 7ik meccset a DAL-LAC-n. a Félidő után kijött Doncic majd 5 percig bírta. Onnantól a pasi lézengett a pályán. Volt egy statisztika hogy kb 25 %al dobott a II. félidőben.

Egy ennyire felelsleges 60-80 meccses lagymatag alapszakaszt rendezni a popcorn és a mez eladások miatt értelmetlen.

Sportoltam én is hosszú éveken át (nekem sem hiányzott minden "jelentéktelen" meccs ;D), az alapszakasz hasonlatoddal egyetértek @Nezocsa , szerintem sincs szükség 70-80 meccsre, főleg nem úgy, hogy a fele bohóckodás. A csapatok kiültetik a sztárjaikat, ez tényleg csak a pénzről szól. Azzal kicsit vitatkoznék, hogy a hosszú alapszakasz miatt van-e ennyi sérülés, vagy inkább a túlzsufolt másfél szezon miatt. Hosszú ideje ilyen a PO, de most gyakorlatilag egy éve folyamatosan játszanak a csapatok, némelyiknek alig volt pihenője. A játékosoknak nincs ideje regenerálódni, back-to-back meccsek tömkelege volt az alapszakaszban, ami azért ritka egy jobban elosztott szezon során. A csapatok többsége, ha nem b2b játszott, akkor is három nap alatt letolt két meccset. Már az alapszakaszban is rengeteg sérülés volt, de sokan erről pofáztak - köztük én is - tavaly nyáron, mielőtt indult volna a szezon, hogy ennek nem lesz jó vége.

A pandémia bekavart alaposan, NBA-nek kellett a pénz, ezért a játékosok épségét tették kockára. Azt viszont maximálisan támogatnám, ha az alapszakasz meccseit csökkentenék. Legyen 58 meccses PO, ahol mindenki két-két meccset játszik a másikkal. Több pihenés, nem lenne mindenki kifacsarva a szezon végére, kevesebb utazás (egymás elleni két meccset le lehetne tudni 3-4 nap alatt). Számtalan jobb ötlet van a jelenlegi rendszernél...

Jó elemzés volt @HT , kiderül, hogy Mitchell mennyire tud majd regenerálódni, de az biztos, hogy így rendkívül nehéz dolga lesz a Jazznek. Két fontos periméterjátékosuk sérüléssel bajlódik, egyik sem lesz 100%-os állapotban, ezt már nyilatkozták is. Teljesen egyetértek, Mitchell nélkül ez a Jazz semmit sem ér, ez látható volt a Memphis elleni első találkozón is. Én nem gondoltam, hogy Batum még faktor lehet egy ilyen párharcban, de összekapta magát. Kellett neki ez a váltás, mert az elmúlt években kicsit leült a játéka.

A tegnapi esti és ma hajnali meccsekhez, mi történt? Megint egy sérülés... Kyrie Irving sérült meg, gipszben hagyta el a pályát. Negatív lett a röntgen, de szerintem ez sokat nem jelent ebben a helyzetben, mert úgy kiment a bokája, hogy ezzel valószínűleg nem lesz már 100%-os a párharc későbbi részében (ha egyáltalán pályára tud lépni). Harden még nem tért vissza, de neki is muszáj lenne, mert a Bucks ezzel simán tud Durantre koncentrálni, így a meccseket is be fogják húzni. A Milwaukee így a két sztárját veszítő Brooklyn ellen hozta a kötelezőt. Nem fogadnék az ötödik meccsre egyáltalán, mert papíron a Bucks lesz az esélyesebb, de ebben semmi érték.

Jokic... erre nem tudom mi szükség volt, de már nem ez volt az első ilyen eset emlékeim szerint, mikor elszakadt nála a cérna.
https://www.youtube.com/watch?v=Rn7ZgCW9SqI&t=1s

Idézetet írta: Pozzato Dátum június 14, 2021, 11:01:33
https://www.youtube.com/watch?v=Rn7ZgCW9SqI&t=1s

Köszi a videót. Olvastam, hogy mi történt, de látni csak most láttam az esetet. Sajnos Jokicnál valószínűleg most jött ki az egész szezonbeli feszültség. A Denver jól játszott, négyen is elérték a legalább 19 pontot, és még így is végig hátrányban voltak hazai pályán. Egyszerűen elszakadt nála a cérna. Ennyi. Bár azért ne szabad elmenni szó nélkül amellett sem, hogy a lassításban az is látszik, hogy az esetből kb. 50% színészkedés volt, mert nem találta a Suns játékos arcát (max. az izma ért hozzá, de amiatt nem szoktak percekig haláltusát vívni).  ;D

Egyébként pont tegnap akartam ezzel kapcsolatban írni egy kis megjegyzést, mivel a LAC-UTA meccsen George-nak volt egy nem túl szimpatikus "alakítása", amikor a második negyed elején eljátszotta, hogy Clarkson megütötte őt (1-2 másodpercig még szédelgett is a hatás kedvéért). A játékvezetők semmit nem fújtak, hagyták is tovább menni a támadást, majd a visszajátszásból kiderült, hogy semmi kontakt nem volt a két játékos között. És épp azt akartam írni, hogy emlékeim szerint ez korábban nem volt divat az NBA-ben, és jó lenne, ha nem is honosítanák meg.

Jokic szerelése ezúttal valóban nem volt a legszabályosabb, de ha a játékvezetők visszanézték az esetet (márpedig biztosan megtették), akkor én egy kicsit erősnek érzem a kiállítást.
Bár én elfogult vagyok.  ;D

Ami pedig a tegnapi meccseket illeti:

DEN-PHX
Mindig rossz látni, ha egy számodra szimpatikus csapatot söpréssel küldenek el nyári pihenőre, de az igazság az, hogy ezúttal (is) nagyon jó volt a Suns.
Azt ugyan már soha nem tudjuk meg, hogy mi lett volna, ha Jokicot nem állítják ki a 3. negyedben, de így legalább a Denver megúszott egy phoenixi utazást. Ott ugyanis biztosan vége lett volna a párharcnak. Nagyon sajnálom Murray sérülését, mert idén nagyon jó kis csapata volt a Nuggetsnek. Az persze már más kérdés, hogy ha Murray nem sérült volna meg az alapszakaszban, akkor vajon Jokic MVP lett volna-e (valószínűleg nem, hiszen akkor nem kellett volna ennyit vállalnia a szezonban), de szerintem ő is elcserélte volna ezt a címét egy NBA-döntő kedvéért.

C. Paul elképesztő számokat hozott a meccsen (mindig is kiváló irányítónak tartottam, de nem is emlékszem, hogy mikor dobott utoljára 37 pontot). Bár mondhatjuk, hogy az egész párharcban nagyon jó volt. Pedig mintha az elején még sérüléssel bajlódott volna (de lehet, hogy rosszul emlékszem).
25,5 pontos átlagot hozott a négy meccsen, és mindegyiken 50% felett dobott (összesen 37/59-es dobásmutatóval). 36 évesen ezek nem rossz számok.

BKN -MIL
Már meg sem lepődök Irving sérülésén. Lassan minden napra jut egy ilyen eset.
Nem igazán tetszett, ahogy Durant onnantól kezdve mindent egyedül akart megoldani, hiszen vannak azért még a Netsnél "használható" játékosok, de talán majd Nash elmagyarázza neki, hogy ez csapatjáték. Eleve nem értettem, hogy miért ő akarja sokszor felhozni a labdát a támadásoknál (erre van az irányító), majd jöttek a lehetetlen dobásai, néha pedig három védővel szemben is egyedül akarta befejezni az akciót.

Röviden csak annyit mondanék erről a párharcról (látva a két csapat eddigi teljesítményét), hogy érik a PHI nagydöntője.

Szóval ma folytatódnak a párharcok, de hogyan...

Kawhi Leonard megsérült, biztosan nem játszik az ötödik meccsen. Egyelőre nem tudni, mennyire súlyos, egyelőre egy meccset mondtak, de egyes helyeken már a PO végéről beszélnek vele kapcsolatban.
Trae Young válla nincsen jó állapotban, elvileg edzője sem tudta, meccs előtt nem sokkal értesültek róla, így játszotta le a negyedik találkozót.
Chris Paul pozitív koronavírus tesztet produkált, elvileg protokoll alá került, nem játszhat, pedig kapott oltást...

Ez a mai "termés", fantasztikus.

Le a kalappal Paul George előtt, ezt odatette. Kawhi Leonard valószínűleg kidőlt az idei PO-ra, egyre több helyen írják, hogy határozatlan időre kiesett (ACL-szakadás  ::)), erre jött George és behúzott szinte egymaga egy olyan meccset, ami számomra nyerhetetlen kategóriába tartozott a Clippers számára. Egyszerűen lábon most már nem tudják tartani a Jazz játékosai az ellenfelet (elfáradtak volna?). Sokkal gyorsabban játszik a Clippers, váltani kell a Jazznek, most mutatkozhat meg, mennyire jó edző Snyder. Véleményem szerint le kell venni a pályáról francia centert. Gobert kiváló volt, de most már nehezen tartható fenn, alacsonyabb és gyorsabb szerkezet kell. George pedig kiválóan olvasta a játékot, végre úgy játszott, ahogyan Indianában.

Philly mit csinált?  ;D 26 pontos előnyről, egy összeomló Hawks ellen, ezt hogy tudták elbukni? Nem láttam a meccsből semmit, de erre kíváncsi leszek.

Trae Young azért sérülten sem volt tré. ;)

Idézetet írta: Pozzato Dátum június 16, 2021, 20:12:46
Szóval ma folytatódnak a párharcok, de hogyan...

Kawhi Leonard megsérült, biztosan nem játszik az ötödik meccsen. Egyelőre nem tudni, mennyire súlyos, egyelőre egy meccset mondtak, de egyes helyeken már a PO végéről beszélnek vele kapcsolatban.
Trae Young válla nincsen jó állapotban, elvileg edzője sem tudta, meccs előtt nem sokkal értesültek róla, így játszotta le a negyedik találkozót.
Chris Paul pozitív koronavírus tesztet produkált, elvileg protokoll alá került, nem játszhat, pedig kapott oltást...

Ez a mai "termés", fantasztikus.

Nem igazán szeretnék látni a nyugati főcsoport döntőjében egy Leonard nélküli Clipperst egy C. Paul nélküli Phoenix ellen. Ahogy Keleten sem nagyon lennék kíváncsi egy Atlantára egy Irving nélküli Brooklyn ellen.
Hihetetlen, hogy mi zajlik idén a rájátszásban.

#369 június 17, 2021, 10:16:10, HT
Látva a 4. és 5. mérkőzéseket, kicsit olyan érzésem van, mintha a PHI és a UTA kéz a kézben indultak volna el a lejtőn.

PHI - ATL
A keleti csapatokkal ritkábban szoktam foglalkozni, de mivel ebből a főcsoportból a PHI-t szeretném látni a döntőben, így folyamatosan figyelgetem az eredményeiket. A 4. mérkőzés után azt gondoltam, hogy ha esetleg az Atlanta jutna tovább, akkor ezt a párharcot egyértelműen a 4. meccsen bukta el a Philadelphia. Bár most viszont már azt gondolom, hogy még inkább az 5. meccsen.

A 4. mérkőzés után (103-100) végig azt volt bennem, hogy ezt a meccset kötelező lett volna hozni a vendégeknek. Nagyon gyengén dobtak a hazaiak (az összes pályára lépő ATL-játékosból egyedül Capela ért el legalább 50%-os dobóteljesítményt, a többiek 30-35% közötti mutatókat hoztak). Nem kérdés, hogy ez simán nyerhető lett volna a PHI-nak, és 1-3-ról már nem jött volna vissza a Hawks. Viszont pont ezen a napon sikerült Embiidnek egy 4/20-at produlálnia, és szerintem ezzel egy olyan lélektani előnyhöz jutott az Atlanta, amit aztán az 5. meccsen ki is használt. Próbáltam magamban értékelni Embiid teljesítményét, de eléggé kettős érzések voltak bennem. Az NBA egyik legjobb játékosáról van szó, az alapszakasz MVP választáson a legjobb háromban volt, és hatalmas szerepe volt abban, hogy a PHI most a főcsoport-döntőért harcol. De ez a 4/20 nagyon rosszul mutat egy ilyen fontos mérkőzésen. Az egyetlen dolog, ami miatt nem lehet egyértelműen ráhúzni a vereséget, az a 21 lepattanó, ami mégiscsak azt jelenti, hogy 21-szer megakadályozta, hogy az ellenfél folytassa a támadást. Nehéz ilyenkor értékelni valakit.

És akkor jött az 5. mérkőzés, ahol az első negyedben már 14 ponttal vezetett a PHI, a félidőben 22-vel, de még a harmadik negyed végén is 18 volt köztük. Érthetetlen, hogy innen hogy lehetett mégis kikapni. 21 ponttal elveszíteni egy zárónegyedet ilyen kiélezett harcban... megengedhetetlen. És ezzel megint egy olyan löketet adtak az Atlantának, ami a 6. meccsen nagyon sokat fog jelenteni nekik.

LAC - UTA
A 4. mérkőzés (elsősorban Mitchell bokafájdalmai miatt) valószínűleg országos 1-es volt a "totón". Sima is lett, és ráadásul úgy, hogy az első perctől kezdve kézben tartotta a Clippers a meccset. Nyitottak egy 30-13-as első negyeddel, majd a második negyedben már 29 (!!!) pont is volt a különbség a két csapat között. A félidei állást elnézve még a laikusok is meg tudtak volna állapítani két tényt:
1. A Clippers 68 dobott pontja azt mutatja, hogy nagyon jó napot fogtak ki.
2. A Utah 44 pontja azt jelenti, hogy ez nem az ő napjuk.

Mindezek fényében nagyon kíváncsi lennék Snyder véleményére, hogy akkor mi a sz@rért kellett Mitchellt 40 percen át a pályán tartani? És minek kellett még a 4. negyedben is perceket játszatni őt? Kis rosszindulattal mondhatnám azt is, hogy a Jazz ezen a meccsen nem a győzelemért harcolt, hanem végig azért futott, hogy 20-on belül kerülhessen.

Ezek után már nem is meglepő az 5. meccs végeredménye, ahol Leonard nélkül is hozta a LAC a győzelmet egy teljesen kifacsart Mitchell (6/19) vezette Utah ellen. Most mondhatnám, hogy nincs még veszve semmi, de ha már 2-1-nél is féltettem a Jazzt, akkor 2-3-nál furcsa lenne optimistának lennem. Nem szép ilyet mondani, de reménykedem, hogy Leonard a 6. meccsen sem lép pályára, és akkor talán esély van az egyenlítésre, majd a 7. meccsen győzzön a jobb. Tudom, hogy nincs olyan a sportban, hogy "mi lett volna, ha...", de azt érzem, hogy ha a 4. meccset Mitchell kiüli (akár már az első negyed után), akkor ezt az 5.-et hozta volna a Utah. Bár utólag könnyű okosnak lenni.

A csatolt fogadást egyébként éjfél után tettem meg, mert akkor tudtam meg, hogy Leonard kihagyja az 5. meccset, viszont sajnos arra is számítottam, hogy a végletekig leharcolt Mitchell sem fogja tudni hozni az elmúlt meccsek teljesítményét.
De csak azért is HAJRÁ UTAH!!!!

Mi történt Dallasban? ::) ::)
Donnie Nelson (GM) távozott, majd alig egy nappal később, Rick Carlisle vezetőedző is. Senki sem érti az események láncolatát, elvileg mind a két emberrel találkozott Cuban, majd "közös megegyezéssel" távoztak. Carlisle esetében kiderült, hogy ő mondott fel, miután beszélt Cubannal. Elvileg a Doncic - Carlisle közötti forrongó feszültség ennek az oka, de ezt erősen kétlem. Doncic ugyanis Nelson elküldése után sajnálatát fejezte ki, elmondta, hogy Donnie hozta a csapathoz, nem is érti a döntést. Azt sem árt tudni, hogy Doncic bőven Carlisle döntése előtt bejelentette, hogy Dallasban marad (ekkor úgy volt, hogy Carlisle lesz az edzője jövőre is). Cuban valószínűleg kapkodott, félt, mi lesz, ha Doncic nem ír alá? Mi történik, ha mégis kap egy jobb ajánlatot? Carlisle pedig van annyira intelligens edző, hogy belátta: ebben a csapatban nincsen több ilyen kerettel. Abban biztos vagyok, ha akar, akkor nagyon rövid időn belül talál magának új csapatot. Azt is megkockáztatom, hogy így még a nyáron el lesz cserélve Porzingis (amit egyáltalán nem hittem volna), mert Cuban most elkezdett kapkodni, tisztogatni akar. Mondjuk az már egy érdekesebb kérdés lesz: ki lehet a következő edző? Olyan edző nem való ehhez a csapathoz, aki lekorlátozza a játékosokat, aki nem ad szabad kezet Doncicnak.

Az első lépés azonban nem az edző, hanem a GM, akitől utána sok függ majd. Akadtak már találgatások, bekerült 5-6 név a kalapba, akik közül hármat emelnék ki: Shane Battier, Michael Finley és Masai Ujiri. Finley egy Dallas legenda, praktikus lépés, megoldható a GM posztja házon belül, ismeri a csapat körüli kultúrát, jó kapcsolatot ápol Cubannal. Battier lenne a "friss" arc, aki valószínűleg hármuk közül leginkább támaszkodik majd az új irányzatokra. A Heat menedzsementjében is ott volt, ott is úgy tekintettek rá, mint aki a jövőt képviseli a GM-világban. Ujiri lenne a szupersztár, akinek a szerződése most járt le Torontóban. Az ember, aki felépítette a Kawhi-féle bajnokcsapatot. Én őt tartom a legjobbnak, akivel szinte biztosan bajnok lenne a csapat 3-5 éven belül. Az ember, aki volt annyira tökös és Casey helyére Nurse-t nevezte ki, mert tudta, hogy a defenzív stratégiája jól fog működni pályán.

Az edző kérdése azért lehet érdekes, mert sokan Mosley-t látják utódnak - aki beszállt szezon közben, mikor Carlisle nem volt bevethető -, én viszont Becky Hammont. Cuban van annyira újító, hogy simán kinevezi őt, mint első női edzőt. Hammon ugye Popovich tanítvány, rendkívül jó meglátásai voltak, mindenki azt mondja: ideje lenne már neki egy csapat.


Később írok a meccsről, illetve a tegnapi Phillyről is, de ez a hír most elvitte nálam a reggelt.  ;D

Idézetet írta: Pozzato Dátum június 18, 2021, 09:17:48
Mi történt Dallasban? ::) ::)
Donnie Nelson (GM) távozott, majd alig egy nappal később, Rick Carlisle vezetőedző is. Senki sem érti az események láncolatát, elvileg mind a két emberrel találkozott Cuban, majd "közös megegyezéssel" távoztak. Carlisle esetében kiderült, hogy ő mondott fel, miután beszélt Cubannal. Elvileg a Doncic - Carlisle közötti forrongó feszültség ennek az oka, de ezt erősen kétlem. Doncic ugyanis Nelson elküldése után sajnálatát fejezte ki, elmondta, hogy Donnie hozta a csapathoz, nem is érti a döntést. Azt sem árt tudni, hogy Doncic bőven Carlisle döntése előtt bejelentette, hogy Dallasban marad (ekkor úgy volt, hogy Carlisle lesz az edzője jövőre is). Cuban valószínűleg kapkodott, félt, mi lesz, ha Doncic nem ír alá? Mi történik, ha mégis kap egy jobb ajánlatot? Carlisle pedig van annyira intelligens edző, hogy belátta: ebben a csapatban nincsen több ilyen kerettel. Abban biztos vagyok, ha akar, akkor nagyon rövid időn belül talál magának új csapatot. Azt is megkockáztatom, hogy így még a nyáron el lesz cserélve Porzingis (amit egyáltalán nem hittem volna), mert Cuban most elkezdett kapkodni, tisztogatni akar. Mondjuk az már egy érdekesebb kérdés lesz: ki lehet a következő edző? Olyan edző nem való ehhez a csapathoz, aki lekorlátozza a játékosokat, aki nem ad szabad kezet Doncicnak.

Az első lépés azonban nem az edző, hanem a GM, akitől utána sok függ majd. Akadtak már találgatások, bekerült 5-6 név a kalapba, akik közül hármat emelnék ki: Shane Battier, Michael Finley és Masai Ujiri. Finley egy Dallas legenda, praktikus lépés, megoldható a GM posztja házon belül, ismeri a csapat körüli kultúrát, jó kapcsolatot ápol Cubannal. Battier lenne a "friss" arc, aki valószínűleg hármuk közül leginkább támaszkodik majd az új irányzatokra. A Heat menedzsementjében is ott volt, ott is úgy tekintettek rá, mint aki a jövőt képviseli a GM-világban. Ujiri lenne a szupersztár, akinek a szerződése most járt le Torontóban. Az ember, aki felépítette a Kawhi-féle bajnokcsapatot. Én őt tartom a legjobbnak, akivel szinte biztosan bajnok lenne a csapat 3-5 éven belül. Az ember, aki volt annyira tökös és Casey helyére Nurse-t nevezte ki, mert tudta, hogy a defenzív stratégiája jól fog működni pályán.

Az edző kérdése azért lehet érdekes, mert sokan Mosley-t látják utódnak - aki beszállt szezon közben, mikor Carlisle nem volt bevethető -, én viszont Becky Hammont. Cuban van annyira újító, hogy simán kinevezi őt, mint első női edzőt. Hammon ugye Popovich tanítvány, rendkívül jó meglátásai voltak, mindenki azt mondja: ideje lenne már neki egy csapat.


Később írok a meccsről, illetve a tegnapi Phillyről is, de ez a hír most elvitte nálam a reggelt.  ;D

Azt írod, hogy "megkockáztatom, hogy így még a nyáron el lesz cserélve Porzingis". Erről beszéltünk már korábban elég sokat, hogy a Dallasnak anyagilag mindenképpen ez lenne az érdeke, de folyton oda lyukadtunk ki, hogy nem igazán találnak majd olyan csapatot, aki a "mostani" Porzingist átvenné ilyen fizetéssel. Ráadásul a rájátszásban is olyan teljesítményt nyújtott, amivel még tovább csökkentette az értékét. A kérdésem tehát, hogy akkor szerinted hogyan oldják meg az elcserélését?

A másik dolog pedig Becky Hammon. Évekkel ezelőtt még nagyon rendszeresen figyelgettem a WNBA meccseit (sok kedvencem volt, emellett pedig természetesen én is nagy Taurasi-fan voltam), és Hammon valóban nagyon jó játékos volt akkoriban (magasan a SA Stars legjobbja volt, de az Euroligában is nagyon jól játszott Moszkvában). Majd később abbahagyta, és engem is meglepett, amikor Popovich maga mellé vette másodedzőnek. És bár utána én is csupa jókat olvastam róla, ennek ellenére nagyon rizikósnak érezném egy újjáépített Dallas vezetőedzőjének kinevezni. Erre szokták mondani, hogy ez vagy nagyon jól fog elsülni, vagy nagyon rosszul.
Én amondó vagyok, hogy Cuban ezt nem fogja bevállalni. Ő bajnokcsapatot akar Dallasban látni, és ezért "biztosra" akar majd menni.

Porzingis szerződés
Arról már a kezdo5-ön is írtak, hogy egy olyan személy érkezett a Mavs vezetőségébe, aki felforgatja az állóvizet: Haralabos Voulgaris. Sportfogadóként ismerhetjük őt, igazi legenda, NBA-mágus, aki csak az adatokra és különböző számokra épít. The Athletic cikke bővebben foglalkozik a jelenséggel: https://theathletic.com/2649806/2021/06/14/inside-the-mavericks-front-office-mark-cubans-shadow-gm-is-causing-a-rift-with-luka-doncic/

Abból a szempontból lesz fontos, hogy ki érkezik GM posztra (egyre inkább belelátom Battier vagy Finley opciót), mert olyan személy kell, aki képes átvinni azokat a döntéseket, amit Voulgarisék hoznak. Ők elmondják, melyik játékosra lesz szükség, míg a GM megszerzi. Nem értettem június elején, hogyan merült fel Kemba Walker neve, mint Porzingis csereérték, de már kezdem érteni. Az elméletet nézzük, akkor Doncic mellé catch and shoot játékosok kellenek, akik képesek minimum 40%-kal triplázni leütés nélküli dobásokból. Kemba Walker erre képes, igaz, szerződése hasonlóan pocsék, mint Zingisé, de egy évvel rövidebb.

Én sem hittem benne, hogy Porzingis elcserélhető, de ebben a lehetőségben van ráció. Egy az egyben átveszik Kembát, elkezdődik egy small-ball csapat építése, mint ahogyan tette azt a Clippers is. Valószínűleg Voulgaris és a többiek felmérték: ez a jelen és a jövő, el kell felejteni a magasakat, minél alacsonyabb és gyorsabb szerkezet kell, lehetőleg még egy labdabiztos játékossal (ez lenne Walker). Ebbe az irányba mutat az is, hogy Peter Patton érkezett anno a csapathoz, aki a játékosok dobásának fejlődéséért felelős. Patton fogta és darabjaira szedte Dorian Finney-Smith dobását, aki amikor a ligába került 29%-os triplázó volt. Most meccsenkét 5 tripla után 39%-ot hoz. Gyakorlatilag megpróbáltak mindenkit átépíteni a Mavsnél, de még kellenek játékosok, mert ez a keret nincsen kész.


Becky Hammon
Teljesen jogos, hogy kockázatos lépés egy tapasztalatlan edző, de jó pár csapat sikerrel meglépte ugyanezt. A helyzet az: ha tapasztalt és bejáratott edzőt hoz a franchise, akkor megvan annak az esélye, mint Carlisle esetében, hogy a saját játékát fogja erőltetni egy azzal nem kompatibilis csapatra. Hammon formálható, tanítható, akinek ugyan vannak elképzelései, de nem annyira megrögzött, mint mondjuk egy 10-20 éve ligában lévő edző. Ha Cuban tényleg elindult a vérfrissítés útján - márpedig számomra erre utal, hogy két 10+ éve a klubnál lévő embert elküldött -, akkor itt valószínűleg gyökeres változások lesznek. Természetesen benne van, hogy érkezik mégis egy Jason Kidd, ezt nem tudhatom. Szubjektív meglátás volt, meglátjuk, végül ki lesz.


Jó, hogy leírtam a Kemba cserét, mert közben a Boston az OKC-hez cserélte nem sokkal azután, hogy itt szó esett róla.  ;D

Idézetet írta: Pozzato Dátum június 18, 2021, 22:24:05
Jó, hogy leírtam a Kemba cserét, mert közben a Boston az OKC-hez cserélte nem sokkal azután, hogy itt szó esett róla.  ;D

Pont most láttam én is az nba.com oldalán, és rögtön a tegnapi beszélgetésünk jutott eszembe.  :)