Csak egy kis politika...

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában


A lényeg a következmény és az ok közötti különbségben, illetve kezelésében van.

A következmény: ég a házad, mert 70 éves villamos hálózat volt benne.
Megoldás: kapkodva, pánikba oltod, mented ami menthető az adott keretek közt.

Ok: 70 éves a villámos hálózat a házban.
Megoldás: Felismerés miért veszélyes ez. Milyen fékek, intézkedések kéklenek. Kivel hogyan csináltatom még jól.

Ha a jó problémát oldod meg, nem lesz súlyos a következmény,  vagy nem lesz következmény.

Fogkő=kormányunk...
Alatta gyulladt a íny, mindenhol tályog, seb, lyuk, rohadás...

Mivel kezded?
Leszedeted a fogkövet.
Rendbe rakod a sebeket, gyulladásokat
Aztán tömöd a lyukat...

Most tömnék a lyukakat= rezsicsökkentés korlátozása

hééé?
Nem a jó probléma, nem a jó sorrend!!!

Nekem pont most esett ki a tömés a fogamból pénteken,
felhívtam a fogorvosom, augusztus24-re tud adni idöpontot :(
Egy bazi nagy lyuk, ilyen fehér tömés esett ki, olyan mint egy porcelándarab, fogtam és visszaragasztottam, pillanatragasztóval :D
 Itt a faluban, minden házban egy ember lakik a szomszédoknál, télen át kellene költözni valakihez.. :redchug:

Ezt grafikont csak így lerakom ide, földgáz világpiaci ára 1990-2022 között. Benyelték a szavazók szépen. Most drágul a világpiaci ár, Orbán is visszaemel, hiszen az MVM Mészárosé, nem akar profit nélkül maradni.  :ok:

Rezsicsökkentésről és katáról...

Így kell, oda kell menni hozzájuk bátran, gyáva minden fideszes, nem harapnak, megszólalni nem tudnak, ha a nép kérdezi őket, csak halkan motyorognak, mint ma Hollik és most Palkovics. Éreztetni kell velük, ez a MI országunk, nem az övék, bátornak kell lenni! Innentől folyamatos nyomás alatt kell tartani őket, hogy ne tudjanak sehová se menni anélkül, hogy beszóljanak nekik.
https://www.facebook.com/444.hu/videos/435122975200213/


A gyávák kormánya, kimennek Tusványosra és onnan jelentik be a rezsitörvényt... Félnek vagy mi? Elutaznak, aztán majd visszajönnek, ha lecsillapodtak az emberek. Szánalmas az egész társaság, hozzanak bármilyen törvényt.

https://hvg.hu/gazdasag/20220720_gulyas_gergely_tusnadfurdo_kormanyrendelet_rezsicsokkentes

Idézetet írta: Pozzato Dátum július 20, 2022, 17:14:34A gyávák kormánya, kimennek Tusványosra és onnan jelentik be a rezsitörvényt... Félnek vagy mi? Elutaznak, aztán majd visszajönnek, ha lecsillapodtak az emberek. Szánalmas az egész társaság, hozzanak bármilyen törvényt.

https://hvg.hu/gazdasag/20220720_gulyas_gergely_tusnadfurdo_kormanyrendelet_rezsicsokkentes

Akkor ebben az országban alsó hangon 1-2 millió jós biztos van! Biztos ki tudja fizetni. Úgy spórol majd rá a csekély jövedelméből ez a barom.

Tömören azok jártak jól, akik árammal fűtenek (bár ugye ez is relatív, mert 1 köbméter gáz nem egyenlő 1 kWh árammal). Ez viszont egy viszonylag kis szelete az országnak, akik gázzal fűtenek, többen laknak egy nagyobb házban és sokat fogyaszanak. Így a társadalom 20-30% szívja meg igazán, ez pont az a mennyiség, akik még "kezelhetőek", szóval Orbán megoldotta, hogy ne legyen általános felháborodás, így ne veszélyeztesse semmi sem a hatalmát. Amúgy pont az számoltuk legutóbb egy szakértővel, hogy Orbán minimum 2000-3000 milliárd profitot tett el a rezsicsökkentésből (olcsóbb volt alapjáraton is az áram és gáz, amit külföldről vettünk, ezt itthon is olcsóbban adta, de nem annyival, amennyivel a világi piaci ár volt, így a különbözetből okosan lehetett gazdagodni). 

Forrás:
https://hvg.hu/gazdasag/20220721_nemeth_szilard_rezsi_rezsikoltseg_foldgaz_energia_aram

Ennek következtében az alábbiak szerint módosul a villamos energia ára: 2523 kWh/év fogyasztásig 36 forint marad az ár, ez a rezsicsökkentett kedvezményes ár. Az e feletti fogyasztásnál 70,10 forint/kWh.

A valós piaci ár 268 forint lenne, de a lakosság nem ezt a valós piaci árat fizeti, hanem a 70,1 forintot.

Az éjszakai áram 23,1 forint/kWh lesz a fogyasztási korlátig, e felett 62,9 forint a nem kedvezményes ár. A H tarifa korlátlanul fennáll 36 forinton.

A földgáz így néz ki: 1729 köbméteres éves fogyasztásig, vagyis 144 köbméter/hó fogyasztásig marad szintén a kedvezményes tarifa, 102 forint köbméterenként. E felett 747 forint/köbméter lesz az új lakossági ár. A valós versenypiaci ár 1020 forint lenne.




Sziasztok

Hát elutaztunk Albániába, és az első pár nap erős tengerezése után most délelőtt szusszanunk egy kicsit. Érdemes elmenni Magyarországról a picsába..., mert máshogy van rálátás a dolgokra: 16 órás kocsiút át a Balkánon ahol sosem jártam, három gyerekkel.

Szóval srácok, az a helyzet, hogy az utak minőségében Bosznia és Montenegro is előttünk van, kivéve a két ország határa, ott a bosnyákok kemények...25 km sóderes, egysávos út szakadékokkal, rafftingos völggyel.

Albániában is jobbak az utak, mint nálunk Baranyában, sajnos jelentősen.
Ugye ezek nem uniós országok, de már felzárkóztatási alapokat kapnak, itt Durrestől délre rengeteg az építkezés. Magyar vállalkozók is tolják, épülnek a szállodák apartmanházak gombamód.

Tegnap ettünk egy pár hónapja nyitó magyar étteremben, néztem a számlát: magyar egyéni vállalkozó albán székhellyel. Rögtön kérdeztem is a magyar személyzetet, hogyan van ez? Azt mondja, hogy kell ismerni a helyi viszonyokat, ki-kivel és hogyan van. Segítenek is neki, mert van egy 3-4 éve itt lévő magyar vállalkozó. A lényeg, hogy annyira brutál módon feljódik a dolog, hogy azon agyal, hogy kitelepül egész családdal. Egységes vélemény, hogy 3-5 éven belül lehagyja Albánia is a magyar életszínvonalat, az itteni magyar vállalkozók szerint.

Persze a nyugis délelőttbe belefért egy kis face bújás is...hát otthon ugyanúgy megy a bohóckodás, ahogy ott hagytuk pár napja, nem meglepő – már vannak ispánok, s várom az újabb emberek elleni húzást.
pl.: vármegyék kapják meg a hozzájuk tartozó települések költségvetésének 80-90 %-át, és ők mondják meg megyén belül, hogy kinek, mikor, hol és mennyit, az élet bármely területén. A helyi polgármesterek megmaradnak ilyen jelképesen választható kismókusoknak..és a szép, hogy az ispánt nem a demokrácia elvei alapján választják...

No, de nem ezért írom ezt a posztot, hanem az egyensúly miatt. Itt Albániában azt mondják a magyar vállalkozók (itthon is vállalkoztak előtte), hogy az albán korrupció lófasz a magyarhoz képest, és itt elvből és az itteni népek habitusából fakadóan sem lophatják el az uniós pénzeket, mert háború lenne azonnal. Szóval egyensúly: élni, és élni hagyni. Ezt veszítettük valahol el 1990 után. Nem lenne szabad azt hagyni, hogy egy ferencvárosi légiós focista 25-30 milliókat keressen egy hónapban, míg egy tesitanár (aki sokkal többet tesz a társadalom egészségéért), az 220.000-et. EGYENSÚLY!

A miniszteri fizetésekkel 4-7 misi egy hónapban nem az az elsődleges baj, hogy az átlagkereset 10-12-szerese. Hanem, hogy olyan hatalmas a korrupció miatti holdudvar és érdekek köre, hogy azt nem 10-15 embernek kell kifizetni, hanem az államtitkárságokon keresztül százas nagyságrendben, és mindegyikükhöz tartoznak korrupcióra alkalmas területek: sport, egészségügy, építkezések stb.....Így valójában nem csak a több milliós fizetés van meg, hanem a fű alatti .pénzek, visszaosztások lehetőségének széleskörű tárháza is rendelkezésre áll.

Innen Albániából azt látom, hogy végünk van, magyar embereknek! Magyarországon biztosan végünk van, hagyta a társadalom, hogy eddig elmenjenek a dolgok, Európa szégyenei is lettünk, a legszegényebb uniós tagállam. Ebből kizárólag harccal/háborúval fogunk tudni kijönni, s akkor végképp az unió leggyalázatosabb nemzetévé vállunk – EU-s ország (elvileg a demokrácia legmagasabb fokán), ahol háború lesz....ha nem lesz, akkor szépen lassan meghal ez az ország, bár ahogy a kormány dolgozik, nem is olyan lassan.

Mindenki kezdjen kurva gyorsan nyelveket tanulni, mindegy melyiket, mert mindenütt jobb lesz, mint Magyarországon!

Példa a magyar kormány által megállapított piaci ár és a valós piaci ár közötti különbségre:

A magyar kormány által megállapított piaci ár:
- villanyáram: 268,90 forint/kWh
- gáz: 1020 forint/köbméter

Valós piaci ár néhány nappal ezelőtt:
- villanyáram: 173 forint/kWh
- gáz: 680 forint/köbméter

Idézetet írta: csabax Dátum július 21, 2022, 11:40:19Példa a magyar kormány által megállapított piaci ár és a valós piaci ár közötti különbségre:

A magyar kormány által megállapított piaci ár:
- villanyáram: 268,90 forint/kWh
- gáz: 1020 forint/köbméter

Valós piaci ár néhány nappal ezelőtt:
- villanyáram: 173 forint/kWh
- gáz: 680 forint/köbméter

A számolás sosem volt az erősségük. Mondjuk az is érdekes, minek hasonlítanak világpiaci árhoz áramtermelés esetén... Szóba se kéne kerülni. Ha az itteni 70 ft-s díjjal számolunk, amit bemondtak, Paks meg mondjuk 30-ért állít elő (én 11-15 ft-ről tudok...), akkor már van kWh-ként 40 forint profit... Gáznál? Valószínűleg az oroszok nem 750-ért adják, reálisabb inkább 600-650 környéke. Legyünk "durvák", számoljunk csak 100 forintos profittal.

Az áram évenkénti összfogyasztása a magyar társadalom esetében 45-50 tWh (1 tWh = 1 milliárd kWh), ez összességében így az MVM-nek (ami Mészáros Lőrincé), 180 milliárd profit hasznot jelent egy év folyamán, ha csak 40 forintos árréssel számolunk. A földgáz esetében ezek a számok évenkénti 7-10 milliárd köbméterről szólnak (rekord 2005 környékén volt 15 milliárddal), ami mondjuk 7 milliárddal számolva... csak szorozd hozzá a 100 forintos árrést (700 milliárd...). Ez ekkora profit az államnak. Ha csak 50-es árréssel számolunk, akkor is 350 milliárd, de még 10 forintos árrés esetén is kerestek rajta 70 milliárdot. Alsóhangon keres a jelenlegi új szabályozáson 300-500 milliárdot a NER-közeli vállalkozókból álló csapat.

Idézetet írta: Pozzato Dátum július 21, 2022, 12:14:27A számolás sosem volt az erősségük. Mondjuk az is érdekes, minek hasonlítanak világpiaci árhoz áramtermelés esetén... Szóba se kéne kerülni. Ha az itteni 70 ft-s díjjal számolunk, amit bemondtak, Paks meg mondjuk 30-ért állít elő (én 11-15 ft-ről tudok...), akkor már van kWh-ként 40 forint profit... Gáznál? Valószínűleg az oroszok nem 750-ért adják, reálisabb inkább 600-650 környéke. Legyünk "durvák", számoljunk csak 100 forintos profittal.

Az áram évenkénti összfogyasztása a magyar társadalom esetében 45-50 tWh (1 tWh = 1 milliárd kWh), ez összességében így az MVM-nek (ami Mészáros Lőrincé), 180 milliárd profit hasznot jelent egy év folyamán, ha csak 40 forintos árréssel számolunk. A földgáz esetében ezek a számok évenkénti 7-10 milliárd köbméterről szólnak (rekord 2005 környékén volt 15 milliárddal), ami mondjuk 7 milliárddal számolva... csak szorozd hozzá a 100 forintos árrést (700 milliárd...). Ez ekkora profit az államnak. Ha csak 50-es árréssel számolunk, akkor is 350 milliárd, de még 10 forintos árrés esetén is kerestek rajta 70 milliárdot. Alsóhangon keres a jelenlegi új szabályozáson 300-500 milliárdot a NER-közeli vállalkozókból álló csapat.
Egyetértek. Ám, szerintem, nagyon alsóhangon saccoltad meg a NER-közeli vállalkozókból álló csapat több száz milliárd forintos hasznát. Íme egy másik "apróság", amit talán mára már elfelejtettek sokan, hiszen közel 1 évvel ezelőtti történés, de mostanra már látni lehet, hogy igazából mennyire nagyon-nagyon-nagyon-nagyon-nagyon előrelátó befektetés volt:

Mától Mészárosék szolgáltatják az áramot és a gázt a Tiszántúlon
https://www.szabadeuropa.hu/a/matol-meszarosek-szolgaltatjak-az-aramot-es-a-gazt-a-tiszantulon/31438318.html?fbclid=IwAR35m1UM4oOd4tagiLntkfZAii9QAAFqKtuYO4rKzSC3vPnMC0RQCZBWgOU

Talán ennek tudatában emelkedik a NER-közeli vállalkozók több száz milliárd forintos haszna.

Kiegészítő magyarázat a @Pozzato által és általam írt mai hozzászólásokhoz:

- 1.) Első lépésként a Mészáros Lőrinc nevű strómanján keresztül Orbán Viktor áramszolgálató cég és gázszolgáltató cég tulajdonosa lesz.
- 2.) Második lépésként ugyanaz az Orbán Viktor (aki jelenleg Magyarország miniszterelnöke) csökkenti a rezsicsökkentést és meghatározza, hogy a valós piaci árnál lényegesen magasabb legyen az úgynevezett "átlagfogyasztás feletti lakossági piaci ár".
- 3.) Harmadik lépésként ugyanaz az Orbán Viktor miniszterelnök, a cégfelvásárlások után némi idő elteltével, amikor már csak keveseknek tűnik fel az áramszolgálató cég és gázszolgáltató cég korábbi felvásárlása, egy másik eszköze (parlament) segítségével meghatározza pontosan a villanyáram árát és a gáz árát. Vélhetően azért lesz magas az ár, hogy Orbán Viktornak is minél több legyen a nyereség.
- 4.) Negyedik lépésként hátra kell dőlni, ellazulni, focimeccset nézni. Valamint a hatalmas nyereség tudatában élvezni érdemes az "Orbán Viktor fan club" és az ellendrukkerek közötti veszekedéseket a rezsicsökkentésről, megfagyásról és egyebekről.

Divide et impera! Oszd meg és uralkodj!

A jelenlegi információk birtokában, csináltam egy kis számolgatást. Nem, nem vagyok MVM-es, semmi ilyesmi, szimpla matek, ezt mindenki elvégezheti. Amit figyelembe vettem: átalány vagy diktálás? A földgáz kapcsán melyik éri meg jobban?

Értelemszerűen az összfogyasztás azonos: 3600 köbméter / év.

Elnézést, hogy nem csináltam fancy táblázatot, de nem volt időm. Lényeg, hogy azonos összfogyasztás esetén, jóval költségesebb a diktálós módszer, ráadásul ebben még nincs is benne az állam által rögzített negyedévenkénti új árszabás módszere.

Ez egy átlagos családi házra történő számítás, ahol csak gázzal fűtenek, kissé fázósabbak és vannak olyan személyek, akik hétköznap is otthon vannak. Az átalány azoknak előnyös, akik hosszú évek óta limit környékén fogyasztanak, tehát tudják, ennél lejjebb már nem igazán tudnak menni.

Nekik felesleges diktálásra váltani, mert egy 20-40%-os emeléssel számolhatnak (a jelenlegi emelésen felül). Azoknak viszont, akik sokat fogyasztottak, mintha nem lenne holnap, gyakorlatilag mindig jó idő volt (mint nagyimnál, télen is rövidgatyába...), nekik viszont muszáj váltani diktálásra, véleményem szerint.

Az én okoskodásom sokat ugyan nem ér - hiába írtam itt le a körmönfont elmélkedéseim a magyar politikáról, mégis 3 millión Orbánra szavaztak -, de remélem minimálisan segít. Azzal ugyanis, ha valaki marad az átalányba, de idén már spórolva akar fűteni, kevesebbet fogyasztani, annak ez legkorábban 2023 nyarán mutatkozik meg, addig viszont kőkemény 12 hónapja lesz...

Ha teszem azt, idén a teljes fogyasztása gázból (2021 augusztus - 2022 július) mondjuk 4000 köbméter volt, de idén vissza akarja fogni magát, valahogy lemenni 3000 köbméterre, akkor az alábbi történik:
- átalány esetében maradna neki a havi 145 ezres rezsi egy éven keresztül, ami közel 1,7 millió
- diktálás esetén viszont havi 106 ezres rezsije lenne, éves szinten pedig 1,2 millió, közel fél milliót spórolna

Az is igaz, hogy adott esetben, átalány esetén 2023 nyarán egy nagyobb összeget kapna vissza (valószínűleg...).

*kiegészítés:
Nem számoltam az alapdíjat (havi 15 ezer), csak a pluszköltést.