Csak egy kis politika...

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában


azért ez nem ilyen egyszerű

Aki fenntart egy házat, ingatlant tudja ezt. Példa az életből:

1 Amikor szerződést kötünk áram, gáz, víz szolgálatóval, jön a kérdés. Havonta akarja lejelenteni a fogyasztást? Persze nem - ki akar ezzel minden hónapban vacakolni...
- van 3 db villanyórám: H tarifa, éjszakai, normális
- van a vízaknában egy vízórám - le kell mászni a koszba, fagyhatár alá, az enyém talán 1,8 m mélyen van
- van egy gázórám az udvarban

ezt mailen, sms-ben, vagy telefonhívással minden hónap x napjáig...áhhh kizárt.

Tehát marad az átalány, egyszerű kérdés:, mennyi köbméter, kw/h - számolok (ne basszak rá elszámoláskor - ne kelljen százezreket ráfizetni stb...).

2. Köteleznek a havi bemondásra - ok bemondom a nekem kedvező rezsifogyasztást, tudva, hogy vannak túlfogyasztott és átlag alatt fogyasztott hónapok.

3. Nincs ember a cégeknél, államnál, aki minden lakossági fogyasztót ellenőrizni tudna: fizikai lehetetlenség!

4. Sokszor még az éves leolvasás sem jön össze. Épp két hónapja olvasták a nappali áramot, mert órát is cserélt egy mókus...Aztán bedobták, hogy jönnek olvasni a H tarifát...hát kurvára elfelejtettem. Bedobta mikor jön legközelebb épp nyaraltunk, a szomszéd néni beengedte a villanyórákhoz, de nem írtuk alá...majd megoldódik, de le is szarom, majd.

5. Honnan tudja egy szolgáltató, hogy nagycsaládos a felhasználó és hány gyereke van a kedvezmények jogosultságához?

6. A rendelet augusztus 1-től érvényes. Július 15 van - a szabadságolások/nyaralások közepén. Nem lesz ember, aki ezt végigvigye x millió felhasználón, akinél x millió variáció van, lsd saját esetem az órákról...

Szóval ezt adminisztratív módon lekövetni országos lefedésben 2 db hét alatt nyár közepén.....próbálok rá jó szót találni....legyen a kivitelezhetetlen.

...és akkor nem beszéltünk arról, hogy a lakosságból ki lesz együttműködő ebben az egész őrületben???? Ha akarom hónapokig nem találkozom a leolvasóval, fizetem az átalányt, s mire odaérünk a havi valós fogyasztói átlagok kiegyenlítik egymást.

szóval a havi leolvasósdi megoldhatatlan a jelenlegi infrastruktúrában. Ha minden felhasználó együtt akarna működni a számlázási rend/szerződés módosításában, az hány hónap adminisztratív munka??? 30? Lejár a választási ciklus addig.

#1246 július 15, 2022, 07:51:13, robmiller
Pedig Sound valaki havi diktáláson van, pl. én  ;) Sokkal tisztább, mert itt Vácon  egy ideig átalányon voltam, és év végén olyan számlázások jöttek, hogy vicc. Akkor úgy döntöttem, hogy havi diktálás lesz az átláthatóság kedvéért, és 4-5 éve baromi jól működik.
Egyébként havonta három alkalommal - víz, villany, gáz - nálam összesen nem vesz igénybe 2 percnél többet a dolog, és nem is felejtem el, mert az applikációk (Vízcenter az itteni vízhez, továbbá villanyhoz, gázhoz az MVM) állandóan küldi az értesitést, hogy diktálási időszakba lépett, vagy elektronikus számlája érkezett stb.
Szóval nem olyan horror ez a havi diktálás, legalábbis nálam egyáltalán nem az, sőt.

Szerk. Most hallottam egy véleményt a kollégák közül, hogy ő is átalányon van, de át akar állni havi diktálásra, mert úgy tudja, hogy  az átalányt tárgyévre vonatkozóan az előző évi fogyasztásodból eredően szabják ki. Tudja valaki, hogy ez tényleg így működik? Mert ha igen, akkor az megintcsak felvet kérdéseket, hogy megéri-e átalányosnak maradni.
Mindent összevetve én a havi diktálásban látom továbbra is a legtisztább, legkövethetőbb elszámolási módot.

Viszont ha havi diktàlàst csinàlsz azt mondasz be amit akarsz, ugye?


Ha nem HD-ben nézem a pornót, akkor a számítógépem kevesebbet fogyaszt? Mármint egy haverom kérdezi ezt.

Egyébként most a havi jelentgetéssel 144 köbmétert kell bemondani, akkor is ha 20 :D

Nekem is diktálós van, augusztusban már diktálom is a 140köbmétert :D
Az este kiszáoltam, megnéztem az éves fogyasztásomat, elosztva 12-vel pont beleférek a havi 145köbméterbe..

"A háború miatt az áram ára ötszörösére, a gázé hatszorosára emelkedett Orbán szerint. A legfontosabb az volna, hogy Brüsszelben belássák: tévedés történt, a szankciós politika nem jött be, ellenkező hatást váltott ki. ,,Nekünk fáj jobban". Azt gondolták, hogy a szankciós politikával le lehet rövidíteni a háborút, de ez sem vált be szerinte. Le kell ülni az oroszokkal tárgyalni, mert a gazdasági bajra csak a béke jelent megoldást – ismételte meg a már többször hangoztatott mondatát a miniszterelnök."


1.01-es szorzó: elkezdődik a propaganda, hogy az oroszokkal békét kell kötni és Ukrajna adja fel területeit, különben a rezsicsökkentésnek annyi.

Ukrajna viszi el ezt a balhét? Mindig csattan valakin az ostor.

Idézetet írta: Wonder68 Dátum július 15, 2022, 09:14:45Nekem is diktálós van, augusztusban már diktálom is a 140köbmétert :D
Az este kiszáoltam, megnéztem az éves fogyasztásomat, elosztva 12-vel pont beleférek a havi 145köbméterbe..

Így is van. Ha már a saját kormány a nép legnagyobb ellensége, akkor jöhet a passzív ellenállás. Ez már szinte genetikailag van belekódolva a magyar emberbe.
Lehet feketén adni venni a számlákat, bt, kft, civil szervezetek közt, ha nem volt jó a KATA, akkor így.
Nem kell együttműködni ezzel a rezsis baszakodással sem - okosba...

40 éve van egy tök jó kis autószervíz tőlem 5 km-re, ma találkoztam a tulajjal, cimbora, mert vagy 15 éve oda hordom az összes autómat. Eladta az egész ingatlant, műhelyestül - nem fizeti tovább a havi 3-400.000 forintot ezeknek!
Megy szépen alkalmazottnak a 10 km-el odébb lévő Suzuki szervizbe, amit tud a volt műhelyéből viszi haza, az udvaron van egy melléképület, már rendezi be. És nyomja esténként, meg szombaton a maszekolást feketén - és azt mondom yeeeh végre, igaza van! Az emberek becsületesen próbálták csinálni, hát nem ment, akkor nyomjuk sumákba.

Minden ismerősöm azon agyal, mókol, hogy basszon ki ezekkel az új szabályokkal. Átver kihasznál a kormányod, próbál kisemmizni...hát szerintem rábasznak erre, mert a magyar népbe bele van kódolva a furfang. Csúnya, amit írok, de valamilyen szinten élvezem is azt a rengeteg praktikát, amit válaszként a kormány heti lépéseire kaptam az ismeretségi körömben.

Idézetet írta: Sound Dátum július 15, 2022, 10:28:17Minden ismerősöm azon agyal, mókol, hogy basszon ki ezekkel az új szabályokkal. Átver kihasznál a kormányod, próbál kisemmizni...hát szerintem rábasznak erre, mert a magyar népbe bele van kódolva a furfang. Csúnya, amit írok, de valamilyen szinten élvezem is azt a rengeteg praktikát, amit válaszként a kormány heti lépéseire kaptam az ismeretségi körömben.

Ez teljesen így van, így volt a '70-es és '80-as években, meséltek idősebbek, hogyan verték át azt a rendszert, mert csak úgy lehetett megmaradni. Gebinezés és társai, most is lesznek bőven okososságok, de Orbánék akarták.

Én ma elkértem pár számlát, köztük nagyszülőkét, szomszédot, ahol öten laknak, 140 nm-es ház. Általányra vannak bejelentve, havi szinten 310 köbmétert fogyasztanak gázból, áram is felette volt (370 kWh-t). Ez azt jelenti éves szinten, hogy 2 millióval nő a gázszámla, illetve közel 500 ezerrel a villany. Ehhez még az alap is hozzájon, majdnem évi 3 millió menne el nekik rezsire... Havi 250 ezer... És miután a Fidesz behülyített mindenkit, hogy építsen 100-150 nm-es házakat, vegyenek fel CSOK-ot, vállaljanak be három gyereket, most ezek fognak a leginkább szívni, ha nincs meg a három. Most már valószínűleg mindenki tudja, ki a magyar családok legnagyobb ellensége...

Bokros Lajos megosztó figura volt, sokan utálták a Bokros-csomagot, viszont helyreállt vele a magyar gazdaság, illetve fizetőképesek lettünk. Bokros Lajos egyike azon kevés gazdasági szakembernek az országban, aki tényleg érti a dolgát. Vele készítettek interjút, egész itt:
https://hvg.hu/360/20220715_Bokros_Lajos_rezsicsokkentes_kataszigoritas_orban_valasztas_ner

Részletek belőle:
Az biztos, hogy a társadalom fizeti meg az árát a károkozásnak, rettenetes pusztításnak, amit a nemzeti szégyen kormánya művel. A monetáris politika évek óta tudatosan törekedett a nemzeti valuta rontására, a túl alacsonyan tartott kamatokkal. Évekig 0,6 százalék volt az alapkamat, a ,,mindenáron növekedés" jegyében fűtötték a gazdaságot, és már akkor sem érdekelte őket a nemzeti valuta árfolyama.

A Fidesz politikája évek óta arról szól, hogy nem lépünk be az eurózónába, hogy képesek legyenek saját erőből rontani a forintot azért, hogy az inflációval vissza lehessen venni azokat az összegeket, amiket a politikai porhintés és szemfényvesztés jegyében, költségvetési túlköltekezés, választási cukorkaosztás formájában kiosztanak a mit sem sejtő társadalomnak.


[...]

"A túl sokáig túl alacsonyan tartott kamat megalapozatlan várakozást keltett a társadalomban, ami önbeteljesítő jóslatként most hozzátesz az inflációhoz. Ha viszont – főleg belföldi okok miatt – meglódul az infláció, akkor ennek megállítása végett immár túl magasra kell emelni a kamatokat.

A mostani 9,75 százalékos jegybanki alapkamat – ami több, mint 16-szorosa az évekkel ezelőttinek – is kevés a forint értékvesztésének megállításához. Ha a stabil forintárfolyam – illetve a befektetők bizalmának visszaszerzése - lenne a cél, akkor még magasabb kamatra lenne szükség, csakhogy az bizonyosan recesszióba sodorná az országot.
"

[...]

"Semmi észszerűt nem látok, mert a kormányban nincs olyan szakember, aki értené a pénz- és költségvetési politika összefüggéseit. A jelenlegi helyzetért a költségvetési politika is felelős. A koronavírus-járvány előtti években, magas gazdasági növekedés mellett a költségvetési politika is túl laza volt, nem csak a monetáris.

A kormány ciklust erősítő gazdaságpolitikát folytatott, tehát költségvetési túlköltekezéssel igyekezett tovább erőltetni a növekedést akkor, amikor erre egyáltalán nem volt szükség, hiszen a magánszektor kereslete gyorsan nőtt és nem volt már több természeti erőforrás, munkaerő és tőke a gazdaságban, ami hozzájárulhatott volna a még gyorsabb növekedéshez. Ilyenkor nem lesz nagyobb a növekedés, viszont megugrik az infláció és az adósságállomány.

Ezzel szemben én az anticiklikus, tehát az üzleti ciklus ellen ható gazdaságpolitika híve vagyok. Azok az országok, amelyek az elmúlt 20 évben megelőztek minket a fejlettségi rangsorban, mind ezt követték. Ez azt jelenti, hogy amikor a magánszektor kereslete nő, akkor a költségvetés visszavonul, alacsony hiánnyal, netán többlettel és csökkenő adóssággal tartalékol a nehezebb időszakra. A ciklikusan bekövetkező válságnál pedig, mikor a magánszektor kereslete újra csökken, ismét túlköltekezik a költségvetés, amivel jelentős mértékben enyhítheti a visszaesést.
"

[...]

"hvg360: Mit lépett volna ön a jelenlegi helyzetben, amikor hiányzik a választás előtt szétosztott 1500 milliárd, magas az infláció, háború van.

B. L.: Nem kellett volna kiosztani az 1500 milliárd forintot.

hvg360: Ez már megtörtént. Az extraprofitadó, ársapka helyett léphetett volna mást a kormány?

B. L.: Szerintem azonnal fel kell adni az egész rezsicsökkentést, az extraprofiadót és az ársapkát.
"

[...]

"A klímaváltozás elleni egyre sürgetőbb, világméretű küzdelem idején különösen hibás a fosszilis energiahordozók nyakló nélküli fogyasztásának támogatása, az pedig egyenesen bűn, hogy hazánk ennyire egyoldalúan és ilyen mértékben függ az orosz energiahordozóktól.

A kormánynak a torz fogyasztási szerkezet befagyasztása helyett a takarékosságot, a fejlesztéseket és az energiafelhasználás csökkentését kellett volna támogatnia. Takarékoskodást azzal is el lehet érni, ha piaci áron adjuk az energiahordozókat. Az árrögzítés torzítja a gazdaságot, rontja a hatékonyságot."


[...]

hvg360: Csak itt 10 éven keresztül mesterséges szinten tartották az árakat.

B. L.: Nem kellett volna eltorzítani a társadalom tudatát és azt hazudni, hogy ez mekkora vívmány. Most eljött az igazság pillanata, kipukkadt a költségvetés, nem bírja ezt a sok százmilliárdos, fölösleges, a gazdaság fejlődését, a termelékenységet, hatékonyságot romboló pénzszórást.

hvg360: A lyukakat az extraprofitadóval tömik be. Arról mi a véleménye?

B. L.: A legnagyobb baromságok közé tartozik, mint minden korábban bevezetett szektorális adó. Torzítja a gazdaságot és a versenyfeltételeket. Szocialista ihletésű gazdaságpolitika, ami azt tükrözi, hogy a piac helyett a kormány akarja kiválasztani a nyerteseket és veszteseket.

Ennek az értelmetlen beavatkozásnak azzal isszuk meg a levét, hogy nincs elég beruházás, nem javul a termelékenység, romlik a versenyképességünk és Kelet-Európához képest is lecsúszunk.

hvg360: Honnan szerezhetett volna pénzt a kormány? Nagyon sok kell.

B. L.: A GDP 3-5 százalékát kitevő uniós pénzt a földalapú, jövedelempótló mezőgazdasági támogatásokon kívül kizárólag fejlesztésre szabadott volna elkölteni, tisztakezű verseny révén, átlátható tenderekkel.

Ha nem a haverok, hanem a hatékonyak nyernek, és nincs lopás, akkor sokkal jobban felhasználhatta volna Magyarország az uniós forrásokat.

hvg360: A mostani egyeztetések alapján hogy látja, mikor juthat hozzá Magyarország a helyreállítási alaphoz?

B. L.: Ha helyreállítják a jogállamot"


A cikk ennél jóval hosszabb, sok-sok érdekesség tartalmaz, ami bemutatja, hogyan mentek félre a dolgok a 12 év alatt, milyen inkompetenciát mutatott a Fidesz ezen a területen, tudatos vagy nem, azt már nehéz eldönteni (tényleg nem értettek semmihez vagy szimplán magukat akarták gazdagítani, esetleg mindkettő).

Idézetet írta: Sound Dátum július 15, 2022, 08:13:09Viszont ha havi diktàlàst csinàlsz azt mondasz be amit akarsz, ugye?

Igen, csak arra kell figyelni, hogy az éves, szolgáltató általi ellenőrzésre stimmeljen az általad diktált érték azzal, ami a mérőóráidon szerepel! Különben jön a hátralék egy összegű pótlása. De ez szerintem világos! :)

Idézetet írta: Sound Dátum július 14, 2022, 15:20:201. Független bíróságot!
2. Az 1990-től kezdődően titkosított bűnügyi adatok feloldása - büntető jogi elbírálása
3. Az ügynöklisták nyilvánossá tétele
4. Szakértői jogász/közgazdász kormány által lefolytatott büntetőperek, vagyonelkobzás, börtönbüntetés a korrupcióban résztvevő vezetőinkre 1990-ig!

Idézetet írta: Sound Dátum július 14, 2022, 15:20:201. Oktatás: finn, japán, koreai modell - minden erőforrást beletolni, 15-20 év alatt megtérül
2. Egészségügy: - minden erőforrást beletolni.
3. Euró bevezetése, bármekkora a veszteség vele megéri - ez közgazdasági kérdés, tök egyszerű: lehet, hogy az első 2-3 év cumi, de mivel mindenki euróban adózik, nagyon gyorsan helyreáll az egyensúly
4. A fenti intézkedések után (közben kihasználni minden eu-s pénzt a szociális felzárkóztatásra), engedni a rendszert úgy, hogy nem nyúlnak hozzá 8-10 évig.

@Sound, jókat írsz. Ám ezekkel az a probléma, hogy elméletben tényleg jól csengenek, viszont a gyakorlatban kivitelezhetetlenek. Legalábbis Magyarországon biztosan kivitelezhetetlenek. Ugyanis Közép-Kelet-Európában az emberek többsége nem azért lesz politikus, mert jót akar tenni embertársainak és jót akar tenni az országának, hanem Közép-Kelet-Európában az emberek többsége azért lesz politikus, hogy lopjon-csaljon-hazudjon és embertársai kárára és országa kárára ő meggazdagodjon és élete végéig jól éljen.

Tudom, hogy van jóhiszeműség és tisztesség, s bizony sok magunkfajta ember indul ki a saját maga jóhiszeműségéből és tisztességéből, de azért bő 30 év "palira vétel" után talán nem árt felébredni a Csipkerózsika-álomból.
Amikor a környező országokban azt lehet látni, hogy már több évtizede nyilvánosak az ügynöklisták és több országban ez ügyben már a bíróság is befejezett sokat és ítéletek vannak, akkor talán érdemes elgondolkozni azon, hogy vajon máshol miért nyilvánosak már régóta az ügynöklisták és Magyarországon miért van az, hogy még bő 30 év után sem nyilvánosak az ügynöklisták?
Talán érdemes elgondolkozni azon, hogy az ügynöklisták nyilvánossá tételénél NEM 3-4-5 éve hazudnak, HANEM immár bő 30 éve folyamatosan hazudnak a magyar embereknek!
Vajon Magyarország politikusai - pártállásuktól függetlenül - akarják vagy nem akarják nyilvánossá tenni az ügynöklistákat?
Ha tényleg akarják, akkor miért van az, hogy a környező országban már évtizedekkel ezelőtt meg lehetett tenni, de Magyarországon még bő 30 év után sem lehet megtenni?
Esetleg Magyarország politikusai - pártállásuktól függetlenül - "arra játszanak", hogy tegye dolgát a természet és az egykori ügynökök haljanak meg természetes halállal, s NE LEGYEN megbélyegzés és NE LEGYEN felelősségre vonás?

Felsorolod az oktatást is, hogy minden erőforrást beletolni. Egyetértek veled. Tényleg ezt kellene tenni.
Ám itt a jóhiszeműség és a tisztesség "beszél belőled".
Ismétlem, hogy az oktatás kapcsán teljes mértékben egyetértek veled, ám Magyarországon (és szinte mindenhol Közép-Kelet-Európában) hatalmas különbség van az elmélet és a gyakorlat között.
Talán ideje lenne látni, hogy bő 30 éve nem az oktatásba "minden erőforrást beletolni" zajlik, hanem immár bő 30 éve az oktatási színvonal egyre silányabbá tétele zajlik és a pedagógusokat erkölcsileg is és anyagilag is egyre kevésbé becsülik meg. Az oktatás szétverése zajlik és a pedagógusok páriák lesznek.
Nagyon egyszerű dolog miatt van ez.
A szavazatok miatt és az emberek könnyebben való manipulálása miatt van ez.
Ugyanis ahol színvonaltalan és alacsony szintű az oktatás, ott könnyebben lehet manipulálni az embereket. Hiszen ezeknek az embereknek a nagy része már nem fog bajlódni a gondolkodással, hanem elhiszik azt, amit mondanak nekik és azt teszik, amit mondanak nekik.
Ráadásul olyan helyeken, ahol színvonaltalan és alacsony szintű az oktatás, ott könnyebben lehet függőséget kialakítani.

Példa:

Az általános iskolát végzett Józsi közmunkás az egyik baranyai faluban. A felesége takarító néni a polgármesteri hivatalban.
Az egyik napon, éppen választás előtt egy nappal, barátságosan szól a főnök Józsihoz:
- Te, Józsi, ide figyelj! Holnap délelőtt te és a feleséged elmentek szavazni az XY pártra. Holnap délben megmutatod nekem a bizonyítékokat, hogy te is és a feleséged is az XY pártra szavaztatok. Ha nem teszel így, akkor holnapután már nem kell jönnöd dolgozni, mert ki vagy rúgva. És pár napon belül a feleséged is ki lesz rúgva. Mind a ketten munkanélküliek lesztek, hogy ha holnap nem mentek el szavazni az XY pártra.
Józsi "ért a szóból" és tudja, hogy ha ő is és a felesége is munkanélküliek lesznek, akkor az van, hogy máshol nem találnak munkát, mert nincs, és nemsokára a 3 gyermeke éhezni fog, a felesége szintén éhezni fog és ő is éhezni fog. Utána pedig a gyermekek is és ők is éhen fognak halni.
Tehát a főnökétől függő Józsi másnap reggel elmegy a feleségével együtt szavazni, mindketten az XY pártra szavaznak, s másnap délben Józsi megmutatja a főnökének a bizonyítékokat, hogy pontosan úgy szavaztak, ahogyan a főnök kérte.
Azt már nem mondja el, hogy másik pártra akartak szavazni, de mivel őt is és a feleségét is megfenyegették a munkahelyről való kirúgással, aminek az egész család éhezése lenne a vége, akaratukon kívül úgy szavaztak, ahogyan barátilag tanácsolták nekik.

Példa vége.

Nem tudom, hogy jól vettem-e ki, de többeket megkérdeztem, szerintük is így van, hogy itt nem lesz semmi egyéni bejelentgetés, mindenki instant általány volt kapni az elmúlt egy év átlagára.

"Egy kormányzati közleményben viszont szerepel egy árulkodó mondat: ,,Az új szabály augusztus 1-től lép életbe, ezt követően is az előzőleg megállapított éves átlagfogyasztásra lesznek kiállítva a számlák."

Tehát az új számlák heteken belül megérkezhetnek. Ami pedig ennél is fontosabb: e közlemény alapján a számlákat a korábbi fogyasztás alapján kell kifizetni, az átlagfogyasztás feletti részen piaci áron.

Egy olyan időszak fogyasztása alapján jöhetnek tehát a számlák, amikor az emberek még annak tudatában használták az áramot és a gázt, hogy az árak rögzítettek.
"

Forrás: https://444.hu/2022/07/15/ha-tenyleg-igy-alakitjak-at-a-rezsicsokkentest-akkor-durvan-becsaptak-az-allampolgarokat

Lehet, hogy mi próbálnánk okoskodni 144 köbméterrel, illetve most mindenki rohant vásárolgatni kályhát, de semmi haszna, ugyanis egy évig szopórollerre kerül mindenki. Ezért kellett a háborús vészhelyzeti törvény, hogy ilyeneket átvigyenek pillanatok alatt.

#1259 július 15, 2022, 22:00:17, Wonder68
Na de mi van, ha augusztus elsejétól nem fogyasztok gázt?  :D
Akkor is kiküld egy tavaji átlagfogyasztásról készült számlát?
Mert mondjuk vettem egy szenes kazánt.. és csak főzésre használom...
Akkor egy évig küldik, az átlagfogyasztásról a számlákat?
Amugy havonta kell diktálni az óraállást..