Háború Ukrajnában

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában


Durva, hogy 2022-ben a szomszédban két hatalmas ország ezt teszi egymással... Sajnálom a civileket (azokat főleg, akiket saját nemzettársaik vesznek célba), katonákat, akik áldozatul esnek. Személy szerint főleg ezeket a fiatal orosz besorozott katonákat, akik nem tehetnek semmiről, ágyutöltelékek. Az ukránoknál lehet, hogy megint bejön az az egyetemes igazság, hogy a védekezőknek, és a magukat otthon érzőknek óriási előnyük van. Helyismeret, védekezni is könnyebb, mint támadni, a hátország támogatása, és ami talán a legfontosabb: motivációs különbség. Egy idegen katona egyszerűen nem fog úgy küzdeni, mint az, aki a saját hazáját védi. Akár óriási számbeli fölényben sem. Ezt láttuk anno tökéletesen a délszláv háborúban, ahol a legtöbb szerb be sem akart vonulni, a hadsereg töredéke állt rendelkezésre, a horvátok folyamatosan lőtték ki a tankokat, a szerbek alig haladtak, stb. (Sajnos mi 1919-ben nem a védekezést választottuk, hanem egy egészen bizarr harcmodort, az ellenség felfegyverzését, megerősítését.) Ha az ukránok győznek, akkor ezért fognak győzni. 1918-20 körül is a nagyhatalmak a legkisebb ellenállásra megálltak (pl. Törökországban), ill. a kisebb hatalmak is, ha komolyabb ellenállásba ütköztek, mert nem akartak sok áldozatot puszta területszerzésért, nem eléggé megindokolható célokért.

Idézetet írta: sportbettorpro Dátum március 12, 2022, 13:37:58Durva, hogy 2022-ben a szomszédban két hatalmas ország ezt teszi egymással... Sajnálom a civileket (azokat főleg, akiket saját nemzettársaik vesznek célba), katonákat, akik áldozatul esnek. Személy szerint főleg ezeket a fiatal orosz besorozott katonákat, akik nem tehetnek semmiről, ágyutöltelékek. Az ukránoknál lehet, hogy megint bejön az az egyetemes igazság, hogy a védekezőknek, és a magukat otthon érzőknek óriási előnyük van. Helyismeret, védekezni is könnyebb, mint támadni, a hátország támogatása, és ami talán a legfontosabb: motivációs különbség. Egy idegen katona egyszerűen nem fog úgy küzdeni, mint az, aki a saját hazáját védi. Akár óriási számbeli fölényben sem. Ezt láttuk anno tökéletesen a délszláv háborúban, ahol a legtöbb szerb be sem akart vonulni, a hadsereg töredéke állt rendelkezésre, a horvátok folyamatosan lőtték ki a tankokat, a szerbek alig haladtak, stb. (Sajnos mi 1919-ben nem a védekezést választottuk, hanem egy egészen bizarr harcmodort, az ellenség felfegyverzését, megerősítését.) Ha az ukránok győznek, akkor ezért fognak győzni. 1918-20 körül is a nagyhatalmak a legkisebb ellenállásra megálltak (pl. Törökországban), ill. a kisebb hatalmak is, ha komolyabb ellenállásba ütköztek, mert nem akartak sok áldozatot puszta területszerzésért, nem eléggé megindokolható célokért.

Egyet értek!!!
Rögtön be is ugrott, egy olyan háború amiről kevesebb szó esik.
A Szovjetunió nekiment a lengyeleknek az I. világháború után a proletár világforradalom jegyében.
Van is egy elég vontatott, véres film "Varsó ostroma" - nem egy szórakoztató dolog maga a film, azonban a lengyelek egységét mutatja.


A háború egyik oka, a nyersanyag lehet.

Ukrajna nagyon gazdag ásványkincsekben és ahogy a katonai térképen is látszódik, azokat területeket kebelezik be az oroszok, ahol fontos lelőhelyek vannak.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Ukrajna_%C3%A1sv%C3%A1nykincsei

#124 március 13, 2022, 16:56:16, LosGabos
Ezt azonnal be kellene vezetni itthon is, csak nem a hadseregnek adni az autót, hanem valami más módon elajándékozni/értékesíteni.

Kárpátalján a rendőrök szombaton három ittas járművezető ellen indítottak eljárást. A szabálysértők autóit lefoglalták és értesítették a hatóságokat, hogy a továbbiakban azokat átadják az ukrán hadseregnek, közölte a Kárpátinfo.net. A kárpátaljai területvédelmi tanács március 7-én döntött úgy, hogy lefoglalja az ittas vagy drogos sofőrök járműveit.

OFF

Helyzetkép Oroszországból:
Száguld a katonákkal teli vonat Ukrajnába. Ám hirtelen megáll, s amikor már másfél órája egy helyben vesztegel a nyílt pályán, akkor egy katona türelmetlenül kiszól az ablakon a sötét éjszakába:
− Miért állunk?
− Mozdonyt cserélünk.
− Miért?
− Vodkáért.

ON

Valóban vesztésre állnak az oroszok? Vagy az egész csak egy még az orosznál is hazugabb ukrán propaganda, és az oroszok már gyakorlatilag nyertek is, már csak a kört kell szűkíteniük a bekerített ukrán erők körül, miután feltöltötték a készleteket? E szerint a videós szerint utóbbi.
https://www.youtube.com/watch?v=6AcFx5i7Ngs

Idézetet írta: sportbettorpro Dátum március 18, 2022, 22:03:26Valóban vesztésre állnak az oroszok? Vagy az egész csak egy még az orosznál is hazugabb ukrán propaganda, és az oroszok már gyakorlatilag nyertek is, már csak a kört kell szűkíteniük a bekerített ukrán erők körül, miután feltöltötték a készleteket? E szerint a videós szerint utóbbi.
https://www.youtube.com/watch?v=6AcFx5i7Ngs

Végül az oroszok inkább visszavonultak erőt gyűjteni Donyeck környékére, mert a háború már több, mint 30 napja tart, de még semmilyen nagyobb várost nem tudtak elfoglalni.

#128 március 27, 2022, 08:08:19, sportbettorpro
https://www.youtube.com/watch?v=4Z3DxqC3xsA

Itt Zelenszkij beszél kocsmai stílusban Magyarországhoz. Érdekes, hogy az embereket nem érdeklik a háború előzményei, az ukrán sovinizmus, a kisebbségek elnyomása, az ukrán fenyegetések Oroszország felé, az amerikai puccs Ukrajnában, az, hogy Ukrajna ezeréves orosz, lengyel, magyar területeket bitorol, és Putyin mindössze ezeket veszi most vissza. Csak 1 hónappal hátrafelé működik az emberek memóriája. Nem látják a komplex szituációt. Az ukránok hősök, az orosz sportolókat, embereket diszkriminálni kell mindenben... Vajon miért ilyenek az emberek?

#129 március 27, 2022, 10:38:26, Alk
Tehát az orosz állampolgárokat is érintő szankciók elítélendők, de ukránok ezreinek megölése és milliók életének tönkretétele egy elkerülhetetlen válaszlépés a fenyegetett Putyintól? Ugyanez Zelenszkij stílusának kifogásolása... A nagyságrendekkel mintha nem stimmelne valami.

Idézetet írta: sportbettorpro Dátum március 27, 2022, 08:04:09Vajon miért ilyenek az emberek?

Én is ezt szoktam kérdezni, csak lassan már az életkedvem elmegy az egésztől. Persze lehet árnyalni, de szerintem semmi nem legitimálja Putyin cselekedeit. Ezek elfogadhatatlan lépések. Szerintem ez az egyik ok, ami az eltérést okozza köztünk.

#130 március 27, 2022, 10:51:27, Pozzato
Idézetet írta: Alk Dátum március 27, 2022, 10:28:27Én is ezt szoktam kérdezni, csak lassan már az életkedvem elmegy az egésztől.

Korábban én is magyaráztam, de vannak követők/csoportok, akiket nem lehet "megmenteni". El kell engedni, ők a szélsőjobbos eszmékkel azonosulnak. :ok:  Minden országban van erre igény, csak a mértéke a kérdéses. Van, ahol ezek megállnak annyiban, hogy kisebb (10-20 fős) gyűlést tartanak, de akadnak olyanok is, ahol a társadalom nem annyira kvalifikált, oktatást lebutítják, történelmet meghamisítják, aztán egyre nagyobb tömeg válik fogékonnyá, de ezeket Te is tudod. Én már csak sajnálom őket, hogy hazugságok és folyamatos gyűlöletkeltés közepette kell élniük.

Idézetet írta: sportbettorpro Dátum március 27, 2022, 08:04:09https://www.youtube.com/watch?v=4Z3DxqC3xsA

Itt Zelenszkij beszél kocsmai stílusban Magyarországhoz. Érdekes, hogy az embereket nem érdeklik a háború előzményei, az ukrán sovinizmus, a kisebbségek elnyomása, az ukrán fenyegetések Oroszország felé, az amerikai puccs Ukrajnában, az, hogy Ukrajna ezeréves orosz, lengyel, magyar területeket bitorol, és Putyin mindössze ezeket veszi most vissza. Csak 1 hónappal hátrafelé működik az emberek memóriája. Nem látják a komplex szituációt. Az ukránok hősök, az orosz sportolókat, embereket diszkriminálni kell mindenben... Vajon miért ilyenek az emberek?

Ki tudnád fejteni bővebben ezeket?
Az amerikai puccs hogy történt,(gondolom majdanról van szó)?
Az ukránokhoz hogyan kerültek a jelenlegi területeik és mit értesz az alatt hogy bitorolják őket?
A putyin által támasztott területi követelések mennyire jogosak(a területeken történelmileg kik éltek korábban,mennyi ideig tartoztak pl. az orosz birodalomhoz,őslakosság)?
Az ukránok mivel fenyegették,fenyegetik oroszországot?
Az ukrán sovinizmus,kisebbségek elnyomása miben nyilvánult meg a háború előtt?

Köszönöm

- De akkor hogy megyünk tovább?
- Részegen.

Idézetet írta: csabax Dátum március 17, 2022, 20:36:16OFF

Helyzetkép Oroszországból:
Száguld a katonákkal teli vonat Ukrajnába. Ám hirtelen megáll, s amikor már másfél órája egy helyben vesztegel a nyílt pályán, akkor egy katona türelmetlenül kiszól az ablakon a sötét éjszakába:
− Miért állunk?
− Mozdonyt cserélünk.
− Miért?
− Vodkáért.

ON

#133 március 29, 2022, 09:14:05, csabax
Idézetet írta: sportbettorpro Dátum március 18, 2022, 22:03:26Valóban vesztésre állnak az oroszok? Vagy az egész csak egy még az orosznál is hazugabb ukrán propaganda, és az oroszok már gyakorlatilag nyertek is, már csak a kört kell szűkíteniük a bekerített ukrán erők körül, miután feltöltötték a készleteket?

Idézetet írta: Pozzato Dátum március 26, 2022, 12:30:43Végül az oroszok inkább visszavonultak erőt gyűjteni Donyeck környékére, mert a háború már több, mint 30 napja tart, de még semmilyen nagyobb várost nem tudtak elfoglalni.

Ja, az oroszok inkább visszavonulnak erőt gyűjteni Donyeck környékére. Persze, egyáltalán nem önszántukból teszik, hanem ismét voltak annyira nagyon hülyék, hogy az utóbbi egy hónap alatt immár nagyon sokadjára is tökön szúrták magukat. És mivel most nagyon gyorsan el kellett ismerniük az újabb oltári nagy hülyeségüket, nem maradt egyéb másik tennivalójuk, mint visszavonulni és nyalogatni a saját maguk által saját magukon ejtett sebeket.

Ezt nevezik amolyan valamennyira hivatalosabban, hogy "visszavonultak erőt gyűjteni", "stratégiaváltás van" és a stratégiaváltással új szakaszába lépett az ukrajnai háború. Bocsi, "különleges hadművelet".

Természetesen ha azt gondolták ki, hogy az a tervük, hogy porig alázzák saját magukat, kinevettessék magukat és megmutassák mindenkinek, hogy rövid időn belül mennyire sokszor tud egymás után szerencsétlenkedni a virtuálisan hosszú éveken át legyőzhetetlennek propagandázott orosz hadsereg, majd pedig utána megmutatják, hogy ők valójában nem olyanok, mint amilyeneknek látszanak, akkor egy szót lehet szólni. Ilyen esetben csakis azt lehet mondani, hogy zseniális taktikájuk van az oroszoknak azzal, hogy hülyét csinálnak saját magukból. Ezzel csupán csak az lehet majd a probléma, hogy ha sokáig játsszák el a hülyét, akkor végül akár még úgy maradhatnak. De sebaj, ha nekik ez a tervük, akkor tegyék ezt.

Félreértés ne essék:
Továbbra is az van, hogy még jelen állapotában is az orosz hadsereg nagyságrendekkel jobb fegyverekkel rendelkezik, mint az ukrán hadsereg. Ebben a tekintetben minden a ruszkik hatalmas fölényét mutatja, ám az már problémás lehet számukra, hogy ezek a modern fegyverek többségükben tömegpusztításra alkalmas fegyverek. Amennyiben mégis az lenne Putyin terve, hogy használja ezeket a modern fegyvereket és Ukrajna keleti részét elszakítja Oroszországnak, s ezért tömegpusztítással megöli az ottani lakosság 70-80 százalékát, nagyon-nagyon valószínű, hogy az életben maradt ottani emberek hosszú-hosszú éveken át az orosz katonákon fognak bosszút állni szeretteik erőszakos haláláért. Pluszban arról már nem is érdemes beszélni, hogy azon a vidéken nagyon sok orosz él, vagyis az oroszországi oroszok az ukrajnai oroszokat megölve szakíthatják el Ukrajnától Kelet-Ukrajnát. Ha ilyesmit "meglép" Putyin, akkor ez azt fogja jelenteni, hogy meggyilkolja nagyon sok oroszországi orosz Ukrajnában lakó orosz rokonát, barátját és/vagy ismerősét, s ezzel saját maga ellen fogja fordítani Oroszország lakosságának jelentős részét. Tehát: szívás.
Jelenleg jobbára az lehet a ruszkik úgymond egyetlen előnye, hogy "sokan vannak, mint az oroszok". Putyin teljesen erkölcstelen, neki még az sem jelenthet gondot, hogy 1 ukrán katona halála 7-8 orosz katona halálát fogja eredményezni, hiszen az oroszok még akkor is többen lesznek. Az már egy másik kérdés (és nyilván egyáltalán nem lényegtelen kérdés), hogy ha Putyinnak semmi gondot sem jelent az orosz katonák halála, előfordulhat, hogy a halott orosz katonák szülei háborogni fognak amiatt, hogy gyermekük 18-19-20-21 éves korban halt meg értelmetlenül.

Jobbára azért van most a ruszkiknál ez a visszavonulásos stratégiai nyugalom, mert az elmúlt napokban eléggé konkrétan megijesztették őket.
Tudni érdemes, hogy nem csak az igaz (természetesen az is), hogy Európa függ az orosz gáztól és az orosz kőolajtól, hanem ennek fordítottja is éppen ugyanolyan igaz. Vagyis: ezen a téren Oroszország is függ Európától. Sőt, minden bizonnyal sokkal jelentősebben függ, hiszen amíg Európának csak az orosz gáz, orosz szén, orosz kőolaj mintegy 50-60 százalékára van szüksége, addig Oroszország gáz, szén, kőolaj exportjának mintegy 85-90 százaléka irányul Európába.
Addig nincsen semmi problémájuk az oroszoknak, amíg zajlik a EU semmitmondó szájkaratéja, de amint valóssá válnak a dolgok, bizony nagyon gyorsan meghunyászkodnak a ruszkik. A valós dolgok, amelyek miatt beijedtek: 1.) az USA és az EU megállapodott arról, hogy előbbi évente több milliárd köbméter gázt ad el utóbbinak; 2.) a világ legnagyobb gázkitermelőjeként Katar hivatalosan kimondta, hogy segíteni fogja az Európai Uniót abban, hogy megszabaduljon az orosz gázfüggőségtől; 3.) Németország kijelentette, hogy nem 2030-ra, hanem már 2024-ig meg akar "szabadulni" az orosz gáztól; 4.) alig néhány nap alatt több német vállalat mondott le az orosz gázszerződések meghosszabbításáról; stb.
Tehát amint már nem csak szájkarate volt, hanem "kézzelfoghatóvá" váltak az energiahordozókkal kapcsolatos dolgok, az oroszokra azonnal rátört a stratégiai nyugalom és gyorsan úgy döntöttek, hogy annyira már nem is kell nekik Kijev, hanem jó lesz nekik Donyeck környékén is.

Egyébként azt sem árt tudni, hogy Oroszország és Ukrajna annyira nagyon háborúznak egymással, hogy Oroszország és Ukrajna jelenleg is üzletelnek egymással. Vagyis az oroszok és az ukránok annyira gyűlölik egymást, hogy még a harc közben is "boltolnak" egymással. Aztán pedig - vélhetően - az oroszok arra használják a kapott pénz, hogy öljék az ukránokat, miközben az ukránok arra használják a kapott pénz, hogy öljék az oroszokat.
Hiába, na, így kerek a világ.
Miközben zajlik az orosz-ukrán háború, továbbra is simán jön a gáz Oroszországból - Ukrajnán át is - az Európai Unióba.
A németek, a magyarok, a lengyelek, az olaszok, a franciák és a többi EU-s országokban lakók fizetnek azért, hogy a ruszkik és az ukránok öljék egymást.

Amikor írom ezeket a sorokat, az a tény, hogy a háború bő egy hónapja alatt az Európai Unió országainak lakói közel 21 milliárd eurót fizettek Oroszországnak, hogy az orosz hadsereg Ukrajnában barbárként pusztítson és kegyetlenül öljön.

Link azoknak, akiket percre pontosan érdekel a háború kezdete óta Oroszországnak fizetett EU-pénz: https://beyond-coal.eu/russian-fossil-fuel-tracker/

Azon túl, hogy Putyin gonoszságból, ok nélkül megtámadta Ukrajnát, mert már nagyon unatkozott, szörnyű dolgok történnek mindkét oldalon, bár ezt a mainstream média sosem fogja leközölni.
Zelenszkijnek csak le kéne mondania néhány orosz többségű területről és megígérnie a semlegességet, vagy hogy esetleg nem akar atombombát, amivel a háború előtt az oroszokat fenyegette. És befejezni a háborúját az orosz nemzetiség ellen, amibe már vagy 10 ezren meghaltak e háború előtt. De az AZOV-hoz hasonló bizarr náci katonai szervezetek betiltása is konstruktív lépés lenne.
Az ukrán katonák sok esetben saját lakosságukat is terrorizálták, menekülő civileket lőttek le, máig tiltott a menekülés a férfiaknak. Besoroztak minden 18-60 év közti civil férfit. Most van egy törvénytervezet, mely szerint 5-10 év közti börtönbüntetést kapnak majd azok a férfiak, akik elmenekültek a háború elől (a határőröknél valami 5000 euró volt a megvesztegetési díj). Rendszeres a genfi konvenciók megsértése, orosz hadifoglyok kivégzése, a kínzások (nem csak az AZOV részéről). Mariupolban és máshol a főleg oroszajkú civileket bezárják, nem engedik elmenekülni, polgári intézményeiket használják harcokra. A kisebbségek elnyomása még mindig mindennapos. Zelenszkij agresszíven parancsolgat, zsarolgat az unió államaival szemben. Mindkét oldalra szükség van a békéhez. Nem tudom, egy ilyen fanatikus elnökkel hogy lehetne békét kötni, aki csak az erőből ért.