Csak egy kis politika...

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 2 vendég van a témában


#810 február 10, 2022, 19:59:13, robmiller
IdézetPontosan ugyanezért várok ki én is a vásárlással, felesleges most kapkodni. Bátrak, akiknek idén születik a gyerek és mellé van CSOK is és még másfajta hitelek is. Sok embert behülyítettek, sajnos.

Kihasználják az emberek álmait, amiket a TV-ben látnak. Rengetegen olyan házat akarnak stb. amit alapjáraton nem engedhetnek meg, vagy jó pár évtizedet kellene dolgozniuk ahhoz, hogy hitelek nélkül megvalósíthassák. De ugyebár a hitelezők többsége mindent azonnal akar, mert nincs idő várni, vagy éppen fokozatosan haladni egyről a kettőre, még akár úgyis, ha kezdetben mondjuk nincs minden gyereknek külön szobája stb. Falra tudok mászni, amikor tök jó haverjaim meg akarják magyarázni, hogy 30-as éveik első felében miért adósították el magukat legalább (!!) 20 évre, úgy hogy azt se tudjuk mi várható az elkövetkezendő 5 évben!
Példa: srác 35 éves, mérnök (!!) Hatvanban a Boschnál. Magyarul nem egy gyári szalag mellett dolgozik havi nettó 200ért. Az ökör úgy volt vele, hogy ááá mérnöki meló, alsó hangon megvan a havi szinten a nettó 600-700, akkor gyerünk CSOK, babaváró rögtön. Jöhet a családi ház, kocsi faszom miegymás. Jöttek a gyerekek sorban. Most születik a 3. Ez mind gyönyörű eddig. Igen ám, csak 3 hete diagnosztizáltak nála rosszindulatú daganatot...na ilyenkor mi van? Megindították a kemot azonnal, lehet mákja van. Reméljük! De ha nem? Mit csinál a nő a 3 gyerekkel, több 10 milliós hitellel a nyakán?
Mindezt azért, mert nem tudtak várni pár évet a költekezéssel saját erőből!!! Havi nettó 1 millából, amit ketten összeszedtek volna 5-6 év alatt annyit összegereblyéznek, hogy akkor is felvesznek hitelt, de nem 10 vagy 20 évre, hanem mondjuk max 5-re. És ők megtehették volna azt, hogy amíg spórolnak, addig volt külön bejáratú házrész a lány szüleinél...na most erre mit mondjon az ember?
És ez csak egy történet a sok közül...mindent azonnal akarunk, rögtön. Mert ehhez szoktunk hozzá ebben a jóléti társadalomban. Lehet családod kezdetben kacsalábonforgó, hiper-szuper újépítésű ház nélkül is, maximum az elején döcögősebb az indulás, de idővel normális pénzbeosztással el lehet érni hitel nélkül is a dolgokat. Csak túlontúl megszokott lett, hogy ááá ott a hitel. És ez a rossz beidegződés lesz sokak végzete.

Más: Az állam meg tök jól csinálja. Régen, értsd 60-70-es évek Kádár-korszakát, mindenkihez dobálták hozzá a lakásokat, akik a Tanácsnál benyújtottak igényt. Épültek a paneldzsungelek, ha volt munkád biztosan kaptál tanácsi lakást a városban, s a bérleti díjból hosszú évek alatt szépen letörlesztetted az árát, míg végül a tiéd lett. Igen ám, csakhogy ezek a paneldzsungelek nyugati hitelekből épültek jórészt, amit ugye akkor az állam vett fel. Tehát régen is megvolt a hitelre való házépítés. Az óriási különbség az akkori időszakhoz képest, hogy az állam rájött, hogy hát hülye vagyok én? Miért én vegyek fel hitelt bankoktól az emberek helyett? Írjunk ki nekik tök jó ösztönző hiteleket (CSOK, babaváró), azt oldjuk meg, hogy ők vegyék fel, hogy élhessék az álmaikat. Közben meg az ember önként hajtja a fejét adósrabszolgaságba kb. Függeni fog a rendszertől, a gazdasági folyamatoktól, az állam meg dörzsöli a tenyerét, hogy őt nem terheli a hitel, mégis "robog" a személyi hiteleken alapuló gazdaság.
Én ezt fullra így érzékelem.

Oké de akkor mi a megoldás a lakhatásra? Az emberek többsége sajátot akar, nálunk ez így működik. Németországban az emberek meg nem ingatlanba teszik a pénzüket inkább bérlik őket.

De most komolyan kérdezem, mi a megoldás? Csak mert az bullshit hogy adjanak elég fizetést stb. Ez itt nem működik. 30évvel később is nyögjük a szocializmust, le vagyunk maradva amit soha nem hozunk be.
Az is csak duma hogy majd más lesz ha kormányváltás lesz. Én már régen nem hiszek a mesékben. De még ha más is lesz, az évtizedek. Semmilyen intézkedés ezen gyorsan nem fog változtatni.

Szociális bérlakásokat mondogatják.. De az is albérlet valamilyen szinten. Maximum olcsóbb. De mondjuk BPen hova építesz annyi bérlakást? Vagy miből újítod fel a meglévőket? Persze ha nem lopnának a politkusok talán működne is. De eljön ez a világ? Én nem hiszek benne, mint mondtam. Kormányváltás esetén is tele lesz a Parlament olyanokkal akik 2002 és 10 között loptak..

#812 február 10, 2022, 20:32:45, robmiller
IdézetOké de akkor mi a megoldás a lakhatásra? Az emberek többsége sajátot akar, nálunk ez így működik. Németországban az emberek meg nem ingatlanba teszik a pénzüket inkább bérlik őket.

De most komolyan kérdezem, mi a megoldás? Csak mert az bullshit hogy adjanak elég fizetést stb. Ez itt nem működik. 30évvel később is nyögjük a szocializmust, le vagyunk maradva amit soha nem hozunk be.
Az is csak duma hogy majd más lesz ha kormányváltás lesz. Én már régen nem hiszek a mesékben. De még ha más is lesz, az évtizedek. Semmilyen intézkedés ezen gyorsan nem fog változtatni.

Szociális bérlakásokat mondogatják.. De az is albérlet valamilyen szinten. Maximum olcsóbb. De mondjuk BPen hova építesz annyi bérlakást? Vagy miből újítod fel a meglévőket? Persze ha nem lopnának a politkusok talán működne is. De eljön ez a világ? Én nem hiszek benne, mint mondtam. Kormányváltás esetén is tele lesz a Parlament olyanokkal akik 2002 és 10 között loptak..

Az első megoldás a gondolkodásmód megváltoztatása ezen a téren MessiÁs. Az nem normális, hogy más pénzén akarod megvalósítani álmaid lakását. Mert a hitel nem a te pénzed. Ennyi erővel a hitelből vett lakásodra kiírhatnád a bank nevét is tulajdonosként kb. X évig. Sőt kezdetben inkább a bank nevét.
Az sem normális, hogy 20 évre mondjuk 5-6 millió önrészre felveszel 20, 30 milliókat.

A megoldás egy számunkra életidegen dologban leledzik. Akárhogy nézzük, addig nyújtózkodjon az ember, ameddig aktuálisan a takarója ér. Én azt mondom, hogy az emberek gondolkodását, főleg nálunk totál átmosta a média, főleg a TV, meg az internet. Ebben biztos vagyok. Nézi az ember, hogy egyesek milyen "kirakat" életet élnek, s azt tartják normálisnak. Én másfél szobás panellakásban nőttem fel a kilencvenes években egy szobában az öcsémmel! Kurva jó gyerekkorunk volt, és érdekes mód a szüleink nem verték magukat 20 évre hitelbe....

A mostani áldatlan helyzet, a kibaszott magas és irreális ingatlanárak mindannak köszönhetőek, hogy az állam kiadja a CSOK-ot, a babavárót, ilyen lakáshitelt, olyan lakáshitelt és a vállalkozók, építési anyag eladók erre rögtön rácsapnak. Szerintetek hülyék a vállalkozók? Tudják, hogy az embereknek van pénze, egyből felkúrják az árát mindennek. Ez egy ördögi kör, ami elszállt most. Mert pontosan attól ugrottak meg ennyire az ingatlanpiaci árak, mert csak tavaly 1400 milliárd forintnyi hitelt vettek fel az emberek! Baszki 1400 milliárd csak tavaly. Persze, hogy követi a piac.
Szóval ez az út, amit a többség követ, az a lehető legrosszabb megoldás.

Tudom, hogy ez nem magyarázat MessiÁs, de sajnos az igaz pénzügyi téren, hogy vannak olyan problémák, hogy nincs rá jó megoldás. Sajnos, ha nem születsz multimilliomos családba, nem nyersz a lottón, nem szakad rád nagy örökség, vagy éppen nincs olyan munkahelyed, ahol havi szinten milliókat szedsz, akkor kb. jelenleg esélytelen vagy pár éven belül saját ingatlanra...legalábbis full újépítésűre mondjuk Pest aglomerációjában, vagy megyeszékhelyek közelében. Igen, és ilyenkor marad az albérlet, vagy bérlakás. Szar, de még mindig élném így az életem bérlőként, mint 20 évig azon pörögjek, hogy tudjam törleszteni a 100 ezres lakáshitelemet, ami remélem a 20 év során nem száll el úgy, mint 2008-ban a svájci alapú stb. Ebbe bele lehet kattanni. És bizony, hiába védekeznek azzal az emberek, hogy most már fix kamatozású hitelek vannak stb. A bankok szerintem olyan kiskapukat hagynak ilyeneknél, hogy a népek 90%-át képesek ezzel beetetni, aztán ha jön a vihar, biztos lehetsz benne, hogy a bank téged kaszál el, s nem magát.

IdézetAz arany világpiaci ára rohadt drága, mondjuk jó ideje nem néztem rá. Viszont tény és való, hogy talán ebbe érné meg a leginkább befektetni.
Nagyon kíváncsi vagyok mi lesz itt, ha lemennek a választások. Egyedül azért teszem össze a kezem, hogy nincs hitelem. Pláne nem hosszútávú. Reccsenni fognak jópáran szerintem. Nem hiányoznak az álmatlan, stresszes éjszakák.

Az arany segít jól aludni. :)

Biztosításként is lehet rá gondolni. Bár forintban drága (4%-kal a történelmi csúcs alatt), addig dollárban 200 dollárral (kb 10%) lejjebb mozog egy bizonyos beszűkülő sávban. Ami nem is olyan rossz teljesítmény a várható emelkedő jegybanki alapkamatok árnyékában. Ugye ezt is dollárban jegyzik, azaz árfolyam nyereségünk lehet akkor is, ha az arany stagnál dollárban, viszont a forint gyengül a dollárhoz. Jelenleg 309 forint az árfolyam, de ahogy az euró esetében is beszélhetünk új szintekről (340-370), dollárnál a 300-330 tartomány kezd megszokott lenni.

Itthon senki sem akar semmit sem megoldani, ezért vannak látszat megoldásaink. Ez a támogatási rendszer egy lufi, amivel ugyanoda fogunk jutni, mint 2008-ban USA. Hirtelen ezek jutottak eszembe:
- áttekinthető adatbázist készíteni arra, kiknek és milyen módon van szüksége bérlakásokra. Az EU erre adott pénzt, pár helyen épültek is, de irreális árakon. Ezeket a kevesebb összegért kellett volna, megfelelően kiosztani. A meglévő önkormányzati ingatlanokat felújítani, bérlakásként kiadni.
- az albérletek és lakásvásárlások kapcsán: hosszabb távú bérleti szerződés, majd opciós jog a vásárlásra. Ez más országokban működik. Ahogyan az sem elvetendő ötlet, hogy a használaton kívüli ingatlanra nagyobb adókat kiszabni. Így mindenki kötelezve lenne, hogy a birtokában lévő ingatlanokat vagy kiadja, vagy továbbadja.

Közép- és kelet-európai gondolkodás a tulajdonjog: saját ház, saját autó, saját feleség. Hát nem jó a szomszédé?  ;D

Azért nem minden esetben rossz ötlet a hitel. Egyik lehetőségként fizetsz albérletet, a másikban ha ügyesen csinálod, ugyannyiért fizeted a törlesztőt, és egyszer tiéd a lakás/ház. Kiszállási pont is keletkezik egész gyorsan, önerőtől, konstrukciótól függően, szóval néha közhelynek érzem az egész életre eladósít a hitel kifejezést, mert eladással kiszállhatsz belőle.

#817 február 10, 2022, 22:27:26, TiB
Most olvastam végig a hozzászólásokat, a gyerek lógott a nyakamon, úgy nehéz volt :D Szóval abszolút egyetértek és együttérzek robmiller hitelellenes hozzáállásával is, egy jegyző ismerősöm mondta pont nemrég, hogy bármit aláírhatnak az ügyfelek, fix kamatozás, alacsony kamatláb, a bank okosabb, nagyobb náluk és pénzt akar.

Tényleg nehéz kitörni, ha nem olyan családba születsz, de ahogy Robi is írta, szerencsére a boldogság nem palotafüggő, garzonban is összejöhet :)

Így van TiB, tök jól összefoglaltad a lényeget! Nem azt mondom, hogy minden hitel hülyeség. Csak azt mondom, hogy az az idiótaság - főleg manapság -, hogy ha van 4 millió forintod és amellé felveszel 20at hitelnek. Ez a nettó hülyeség. Fordítva már jó döntés lehet: ha van 20 misi önerőd és amellé felveszel 4 millió hitelt.

Ne akarj olyan házat, kocsit, nyaralást, amit nem engedhetsz meg magadnak. Ne a szomszéd, haverok, csajok előtti vagánykodás miatt adósodj el egy életre. Nem éri meg. :)

IdézetAzért nem minden esetben rossz ötlet a hitel. Egyik lehetőségként fizetsz albérletet, a másikban ha ügyesen csinálod, ugyannyiért fizeted a törlesztőt, és egyszer tiéd a lakás/ház. Kiszállási pont is keletkezik egész gyorsan, önerőtől, konstrukciótól függően, szóval néha közhelynek érzem az egész életre eladósít a hitel kifejezést, mert eladással kiszállhatsz belőle.

A hitelt okosan kell használni. Rövid táv, nagy kezdeti előleg stb., és csakis befektetésként, amikor tudod, hogy a háttérben van annyid, hogyha bukta, akkor is ki tudj lépni.

IdézetDe eljön ez a világ?
Nem jön el.

Csatlakozom a hitel - jó felhasználás elvhez.
45 éves vén szaros vagyok, kb 21 - nek érzem magam mentálisan.

Eddig 4 alkalommal vásároltam ingatlant!
1. Addig utcazenéltem nyugaton 1990-es években, még egy kis faluban vettem egy jó házat és fel is tudtam újítani - ez egy 8 milló körüli dolog volt, hitel nélkül 2002-ben!
2. Eladás - kettéosztottuk/elváltunk az egyik ex csajommal; alaptőke hitel: panellakás 2005!
3. Vállalkozás indítása másod, harmadállások vállalása 2011 kifizettem
4. 2014 eladás+ új hitel, komolyabb tégla-gázos ingatlan!
5. 2021 kifizettem a hitelt, eladás + hitel, nagy családi ház!

a 2. ponton el akartam érni az 5. pontot! Nem ment, a 3-nél, 4-nél dettó - mindig azt mondtuk: nem megy egy ugrásból, megy kettőből, ha kettőből sem, megy háromból! A folyón át fogunk kelni!!!

Most a gyerekeink is már 3. alkalommal költöztek a nagyok 11-évesek - jelenleg is felújítás alatt vagyunk, s kb felújítás alatt is leszünk még 3-4 évig. Most 3 szoba, étkező, konyhában élünk, a két fiú egy szobában van, a lány külön, és ketten a csajommal külön. Ha minden jó megy és a tetőtér beépítést 2 év múlva befejezzük, lesz 4 szobánk, nappali/étkezőnk, két wc-nk, 2 fürdőnk. + 2 év múlva szauna, Zsákucccci, alagsori próbaterem/mini stúdió. Mire 18 lesz az ikerpár ki lesz fizetve a hitel újból!

Akkor szeretnék még két lakást összehozni, a gyerekeknek az induláshoz (lányom fogyatékkal élő, ő velünk marad); és szeretnék egy jobb lakóautót (sajnálom imádom a cigánykodós mindent beutazok bejárok életmódot). Szerencsére, még élnek a nagyszülők is, így nem örököltünk még, ami gyarló módon hangzik, viszont ebben is van az unokáknak előrelépési lehetőségük.

Nem mondom, hogy nem melózzuk fossá/szarrá magunkat...vannak hetek, hogy bizony 80 órázom... Ha látom, hogy így összejön a havi 7-800.000 lefosom tolom, mint az állat!

Politika...- mindegyik oldal kapja be! :beerchug:

Kedves Sound.

Csak ne menjen az egészség rovására ez a sok munka. :great:

Amugy nagyon érződik hogy tenyleg 21nek érzed magad 45kent, mert csajodnak hivod az asszonyt/elettarsat/barátnőt. Vagyis hat nekem tenyleg ez jon le. Soha nem hallottam meg egy 40es hapsit csajomkent hivatkozni a bnojere.. ;D
De persze nincs ezzel semmi baj, felre ne ertsetek, csak nekem fura. :D

Figyi mindig mondom a csajomnak:
Szabad, önnálló, független férfi vagyok!
Képes vagyok felelős döntéseket hozni...

Persze kinevet. Tegnap punkos, szétborotvált fejjel mentem haza. Kicsit megrökönyödött...aztán azt mondta, jó! Már meg is szoktam, hogy ilyen hülye vagy!!!

Jó csaj na - sok munkánk van benn, hogy jól legyünk, s egy irányba menjünk..
Ez a legfontosabb...mondjuk ez is politika.

Egyes információk szerint csak napok kérdése...

"Eközben a német Spiegel arról ír, hogy az amerikai kormány helyzetértékelése szerint Oroszország február 16-án, szerdán indíthat támadást Ukrajna ellen."

https://telex.hu/kulfold/2022/02/11/egyre-tobb-orszag-szolitja-fel-allampolgarait-ukrajna-elhagyasara

Még ha direkt módon nem is befolyásol bennünket egy háború, indirekt módon lesznek következményei: menekültek, árnövekedés (gáz, gabona stb.).