La Liga 2019/20

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában


#60 január 13, 2020, 08:55:14, Pozzato
Barcelona
Látszik, hogy a vezetőség mennyire kapkod, hirtelen felkeresik Xavit, hogy legyen edző, de azt válaszolja, még nem jött el az idő. Minden idők egyik, ha nem a legjobb irányítója, imádja a katalánokat, csapatot akarja edzeni, de még nem áll készen. Bartomeu azonban érzi a vesztét, tudja, hogy nincsen sok hátra, ezért mindenáron új edzőt akar. Döntöttek, valószínűleg a következő héten elbocsájtják Valverdét, ami jelen helyzetben hülyeség.

Luis Suárez megsérült, valószínűleg kihagyja a szezon érdemi részét, magyarán Messinek legjobb haverja nélkül kell meccseket nyernie egy olyan társ oldalán (Griezmann), akivel nem szokott össze és hasonló szerepkörben játszanak. Gond van bőven, mind a keretben, mint a kispadon, gyakorlatilag minden elérhető edzőt bedobtak a Barcával kapcsolatosan, Allegritől kezdve, Henry-n át, egészen Roberto Martínezig. Egyetlen edzőre mondanám azt, hogy megérné a váltás, ha nem Xavi jönne: Marcelo Gallardo.

Ő az, aki rendbe tenné a csapatot, valószínűleg hosszabb időre bebiztosítani a klub a top4-et a BL-ben (valószínűleg a döntőket is). Miért mondom ezt ilyen magabiztosan? Követtem egy jó ideje Gallardo munkáját, szinte a semmiből hozta fel a River Plate csapatát arra a szintre, hogy mára ők Dél-Amerika legjobbjai. Oké, idén elbukták a Libertadores-kupa finálét, de egy csúcs Flamengo volt az ellenfél, olyan játékosokkal, mint Diego Alves, Rafinha., Filipe Luis, Rodrigo Caio, Pablo Mari, Gabriel Barbosa, Everton Ribeiro, Giorgian De Arrascaeta, Bruno Henrique de a padról még beállt Diego is. A győzelem Gallardóék kezében volt a 89. percig..

Hat év alatt megnyert mindent a kontinensen, három döntőt játszott a Libertadores-kupában, amiből kettőt megnyert, egyik ismérve, hogy kiváló motivátor, új szemléletei vannak, mind taktikai, mind "mentális" téren. A River Plate gyakorlatilag verhetetlen volt az egyenes kieséses szakaszban, ami úgy kéne már a Barcának, mint egy falat kenyér. A másik fontos tényező, hogy az utánpótlásból táplálkozik Gallardo, fiatalokat épít be a keretbe. A felnőtt keret mellett szemmel tartja napi szinten a fiatalokat, ez volt az egyik kitétele, mikor a Riverhez szerződött, hogy az utánpótlást is ő irányítsa.

Egy ilyen bázissal, mint a La Masia, hosszú időre rendben lenne a klub fiatalok tekintetében is, nem kéne félni, hogy elkallódik Ansu Fati, Riqui Puig vagy Carles Pérez. Gallardo kapcsán érdemes megemlíteni, hogy rengeteg olyan játékost karolt fel, akiket már mindenki leírt: Lucas Pratto, Ignacio Scocco, Javier Pinola és Enzo Pérez. Ezekből a játékosokból kihozta a maximumot, amire más edző nem volt képes, elképzelhetjük, mire lenne képes a már mindenki által leírt Umtiti vagy épp Luis Suárez esetében.

Van még egy nagyon fontos tényező, amiért megérné elhozni Gallardót: irányítása alatt mindenki sokkal jobb játékosnak tűnik, ami nagyon ritka egy edzőnél. Ékes bizonyítéka ennek, hogy mennyi játékost adott el az elmúlt években a River Plate a nagy győzelmek után, akikből aztán közel sem lett akkora sztár, mint amit vártak: Lucas Alario, Emanuel Mammana, Giovanni Simeone, Éder Balanta, Sebastian Driussi és Marcelo Saracchi. Argentin viszonylatban nagy összegekért távoztak, de ezzel csak a River Plate járt jól.

Gallardo egyik fegyvere, hogy kiváló taktikus, felméri az ellenfelek gyengepontját, onnantól pedig nem kegyelmez. Egy olyan klubbal verte végig a kontinenst, akik jó esetben negyeddöntősök lennének egy ilyen sorozatban... Előfordult, hogy az ősi rivális elleni döntőben húzott egy teljesen váratlant, amivel gyakorlatilag megnyerte a trófeát (amit amúgy egész nyáron gyakoroltatott a csapatával, akik nem is értették, hogy miért nem ebben a hadrendben játszanak a szezonban...). Korosztálya egyik legjobb edzője, az biztos, hogy váltani fog és Európába teszi át a székhelyét, ha van egy kis esze a vezetőségnek, akkor megadnak neki mindent, ugyanis amelyik csapathoz megy, az jó eséllyel egyből az esélyesek közé kerül a BL-ben.

Kedvezhetne az Gallardo szempontjából, hogy gyakorlatilag a szezon érdemi része befejeződött számára (Libertadores-kupa), viszont ő nem fog átvenni egy ilyen helyzetben lévő klubot, ráadásul Bartomeu nem ad majd neki akkora teret, mint Rodolfo D'Onofrio. Ez pedig Gallardo egyik kikötése, ahogyan az is, hogy őt nem feltétlenül érdekli a bajnoki cím, ő kupákat akar nyerni, abban jó. Szóval valószínűsítem, hogy Thierry Henry jön majd, esetleg Gabi Milito (ha nem hozzák fel a B-keret edzőjét), aztán velük megoldják a szezont, nyáron meg leülnek Xavival tárgyalni. Közeleg a választás, Bartomeu számára minden lépés kulcsfontosságú, mert nagyon inog alatta a szék...

Hivatalossá vált Ernesto Valverde, elvileg holnap jelentik be Quique Setién érkezését, akinek nyár óta nincsen munkája. Régebben örültem volna neki, most tudván, kik a lehetséges jelöltek még, annyira nem repesek. Ugyanakkor pozitívum lehet vele kapcsolatban, hogy azért volt egy jó periódusa a Betisnél, voltak nagy győzelmei: Real Madridot kétszer verték idegenben, Barcelonát egyszer, Atlético Madridot szintén egyszer, igaz hazai pályán.

Ha ő lesz, akkor legalább idegenben lehet némi javulás, de azért a védekezéssel lesznek majd problémák. Azt gondoltam, hogy Henry a kapcsolatokra való tekintettel jön majd (Messivel jóban volt, Griezmannt ismeri, vezetőség pedig mostanság nagyon nyit az egykori játékosok felé, mert közeleg a választás.. Patje rendszeres látogatója volt a VIP-nek, Valdés is közel volt a húsos fazékhoz, de Rivaldo is párszor ellátogatott Barcelonába), de szerintem a Monacóval mutatott teljesítménye beárazta őt.

L'equipe ezt irta a reggel.
Pour le remplacer, le quotidien catalan évoque les noms de Mauricio Pochettino (libre depuis son licenciement de Tottenham), Quique Setién (ex-Betis) et Gabriel Milito (en poste à Estudiantes de La Plata).

Pochettino a nyíltan Barcelona-ellenes múltja miatt nem igazán jöhet szóba szerintem (olvastam erről több helyen is), Gabi Milito realitás lehet, de most már egyre több helyen olvasom Setiént.

A véleményem pedig Valverde elküldésével kapcsolatban, ami kimaradt az eddigiekből:
Szerintem okkal dobták őt ki ilyen gyorsan és ehhez nem sok köze van az eredményeknek. Már két éve, de tavaly is megtehetették volna a BL-ből való megalázó kiesések után, de mi történt? Bartomeu kiállt mellette mind a két alkalommal. Most az utolsó percekben buktak egy kevésbé fontos meccset, ami kapóra is jöhetett volna neki, hiszen nem kell még 3 napot az Arab-félszigeten tölteni, többet pihenhetnek, mint a Real és az Atlético Madrid. Ehelyett fogják és kirúgják...

A botrányos kezdés ellenére vezették a bajnokságot úgy, hogy Messi nem is mindig volt bevethető, Griezmann még csak szokja a Barca mezét. Azonban volt egy nyilatkozat, ami szerintem sokaknál kiverte a biztosítékot a felsőbb körökben:
A lényeg, hogy a futball üzletté vált, és az üzlet bevételeket keres. Mindannyian emiatt vagyunk itt.

A spanyol szövetség számára a pénz mindenek felett, ahogyan a két sztárcsapat számára is. Ez már nem arról szól, hogy bemutató mérkőzések, bohóckodás és önfeledt trükközés. Itt a pénz diktál, mióta a Barcánál Bartomeu az elnök, azóta pedig ez hatványozottan igaz a katalán klubra is. Nem hiába volt ő az egyik olyan elnök, aki üdvözölte ezt a döntést és nem zárkózott el a szaudi túrától. Bartomeu pedig pénzember, semmi több, aki próbál minél többet kifacsarni a klubból, ez pedig egyre több ember szemét szúrja. A Rakuten - egy óriási konglomerátum Japánból -, nem tudott volna 10 évvel ezelőtt a csapatba fektetni, de jött Bartomeu, akinek mindegy, csak dőljön a pénz. Rögtön oda is kerültek a Barca mezére, érdekes módon Iniestáék Japánba mentek levezetni, ahol metróállomásoknál volt kint szobra, gyakorlatilag haknizik a J-League-ben, mert a Rakuten ezt várja el tőle. Az sem véletlen, hogy ennyi aktuális vagy egykori Barcelona játékos játszik vagy játszott Japánban: Iniesta mellett David Villa, Sergi Samper. A Vissel Kobe szponzora és egyben tulajdonosa a Rakuten, ez által pedig Hiroshi Mikitani, aki például Sergi Sampert is bemutatta a márciusi érkezésekor.

Bartomeu különböző kétes üzleteket csinált az elmúlt években, nem lennék meglepődve, ha lennének szaudi érdekeltségei is, hiszen rögtön nagyon baráti volt a viszony velük. El is utazott a csapattal a tornára, nagyon előtérben volt, erre jött ez a nyilatkozat Valverdétől, majd rá pár napra "megingott a bizalom". Érdekes..


Benvingut, Quique Setien!

https://www.eurobarca.hu/hirek/atigazolasok/20200114-a-labdat-akartam-quique-setien-es-az-o-futballja/

Emlékszem, amikor Cruyff Barcelonája jött szembe velünk. Játszottál ellenük, de az egész meccset a labda kergetésével töltötted. Azt mondtam magamnak: ,,Na, ez tetszik igazán."


Én örülök, mert eredményesebb nem lesz a Barca, viszont a lőtt és kapott gólok száma is megugrik majd  ;D Márpedig én elsősorban azt csípem, ha potyognak a gólok  :redchug:


LaLiga: Leszakadhatnak

Jöhetnek a gólok két kevésbé fegyelmezett csapat meccsén? Olvasd tovább


LaLiga: Új edző, régi probléma?

Jól kezdett Quique Setién, de mire mennek egy veretlen csapat otthonában? Olvasd tovább


Egyre több gól nélküli döntetlen van ezeknél a spanyoloknál.

Ma estére lefőtt az agyam, de holnap kikeresem mikor volt ennyi 0:0 utoljára. Az 1:1 és a 2:0 után ez a leggyakoribb eredmény eddig a szezonban.

Ha így folytatják, akkor tényleg szép lehet a termés a 0-0-ból:
2019/20: 20 darab (21 forduló után)
2018/19: 28 darab
2017/18: 28 darab
2016/17: 27 darab
2015/16: 25 darab

Ha így folytatják, meglehet a 35-40 a szezon végére, amire példa utoljára: 2006/07-ben volt, amikor 38 volt. Azért a 2010-es évek elején volt 30+-os szezon, szóval lehetséges, hogy csak "visszaáll" a régi trend. 

Köszönöm, hogy kikerested. Nekem már az is gyanús, hogy egy fordulóban van két gól nélküli döntetlen, szeretem és követem jó ideje a spanyol focit, másodosztályt is, de ez azért elég ritka. Sőt, szokott bennem ilyen lenni, hogy ha a forduló első meccse gól nélküli döntetlen, akkor már nem lesz több, tehát agyalhatok overeken. Persze tudom, hogy különböző minden meccs, szóval ez gyenge indok.

Kicsit más téma, bár hasonló, de nézegettem, és ebben a szezonban, a leggyakoribb első félidei eredmény a 0:0, a meccsek közel 40%-án így mentek szünetre. Minden top bajnokságban ez a leggyakoribb félidei eredmény, de arányaiban a spanyoloknál a leggyakoribb.

Idézetet írta: TiB Dátum január 27, 2020, 11:31:11
Köszönöm, hogy kikerested. Nekem már az is gyanús, hogy egy fordulóban van két gól nélküli döntetlen, szeretem és követem jó ideje a spanyol focit, másodosztályt is, de ez azért elég ritka. Sőt, szokott bennem ilyen lenni, hogy ha a forduló első meccse gól nélküli döntetlen, akkor már nem lesz több, tehát agyalhatok overeken. Persze tudom, hogy különböző minden meccs, szóval ez gyenge indok.

Kicsit más téma, bár hasonló, de nézegettem, és ebben a szezonban, a leggyakoribb első félidei eredmény a 0:0, a meccsek közel 40%-án így mentek szünetre. Minden top bajnokságban ez a leggyakoribb félidei eredmény, de arányaiban a spanyoloknál a leggyakoribb.

Szerintem menjen a VAR, és jöjjön vissza CR7.  ;D

Amíg a szezon elején a VAR jópár tizit hozott, mára már azok is elmaradoznak, hisz a védők sem basznak oda, mondván a VAR mindent lát. Közben tényleg mindent lát, így a 2-3 centis leseket is, így sok gólt vesznek el. A VAR óta szerintem több gól megy, mint ami nélküle jönne. Tegnap például Casemiro gólja is érvényes, ha nincs VAR. Aztán az is majdnem 0-0 lett, ha épp nem esik Nacho fejére a labda.

De úgy összességében most nekem olyan érzésem van, a spanyol foci, a LaLiga nem annyira jó, olyan állóvíz, és kevésbé élvezhetőek a meccsek. Megjegyzem, nem feltétlenül a 0-0-ákkal van bajom, mert valljuk be, egy 1-0-tól vagy 2-0-tól függetlenül is lehet ótvar egy meccs.

Nagyon, de nagyon ritka az a meccs, ahol mindkét csapat gólokra tör, győzelemre játszik. Minimum az egyik el akarja rontani a másik játékát, aztán ha mindkettőnek ez a célja, már rég rossz. Ha meg véletlenül van egy jó meccs végre, azt tuti ilyen-olyan okból kifolyólag tuti nem nézem meg  ;D

Idézetet írta: oakland23 Dátum január 27, 2020, 12:00:51
De úgy összességében most nekem olyan érzésem van, a spanyol foci, a LaLiga nem annyira jó, olyan állóvíz, és kevésbé élvezhetőek a meccsek. Megjegyzem, nem feltétlenül a 0-0-ákkal van bajom, mert valljuk be, egy 1-0-tól vagy 2-0-tól függetlenül is lehet ótvar egy meccs.

Szerintem sem a 0-0-ákkal van baj, csak fogadás szempontjából tűnt fel, hogy egyre több van. Én azt veszem észre, hogy nem olyan latinos ez a buli már ott Ibérián, mint 10 éve volt mondjuk. Ha valaki még emlékszik rá, az Atletico például nem kifejezetten védekező csapat volt, minden meccsük élvezetes volt, egy mostanában kezdő spanyol foci nézőnek nehezen adnám be, hogy Forlán és Agüero rommá rúgta az ellenfelek kapuját 2009 környékén, miközben védekezni nem is igazán akart a csapat. A mezőny fele ilyen szottyadt balhere módjára játszik, a Sevilla 21 forduló után 27 lőt góllal a harmadik, ez is mi, hol van már a Kanouté-Luis Fabiano féle csapat.