Sportvilág és nem csak > Forró kása

Doppingmentes élsport. Van ilyen?

(1/3) > >>

Admin:
Induljunk ki a következő hírből, amit valószínűleg már egy jó páran hallottatok:

Oroszország nem indulhat a téli olimpián, "tiszta" sportolói olimpiai zászló alatt igen

Meghozta döntését a NOB: Oroszország nem indulhat a 2018-as pjongcsangi téli olimpián. Az igazoltan doppingmentes sportolók olimpiai zászló alatt indulhatnak. Jön az orosz bojkott?
Az ártatlanságukat bizonyító orosz sportolók a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) zászlaja alatt indulhatnak Dél-Koreában.

A döntést azután hozta meg a NOB, hogy a 2014-es szocsi olimpián államilag támogatott doppingolás folyt, és ezt kivizsgálta a nemzetközi doppingellenes szervezet, a WADA. Oroszország kizárása nyomatékosítja, hogy ez az epizód mennyit rombolt a sport megítélésén, áll a NOB közleményében.

A határozatot Thomas Bach NOB-elnök ismertette a svájci Lausanne-ban.

Az oroszok indulása a 2016-os riói nyári olimpián is viharokat kavart, sokáig úgy volt, hogy nem indulhatnak, aztán a nemzetközi sportági szövetség dönthettek, kit engednek versenyezni, összességében a kvótát szerzett sportolók mintegy háromnegyede végül indulhatott. Arról is szó volt, hogy csak az olimpai zászló alatt versenyezhetnek, de végül engedélyezték számukra a nemzeti színek használatát.

Nemrég Schmitt Pál, a NOB magyar tagja úgy vélte, kizárás esetén megismétlődhet az 1984-es Los Angeles-i olimpia bojkottja, akkor a Szovjetunió és a keleti blokk országai Románia kivételével nem mentek el a versenyekre. Előtte pedig a moszkvai olimpia volt féloldalas, akkor a legtöbb nyugati ország hiányzott a szovjetek afganisztáni bevonulása elleni tiltakozásul. A keleti blokk 1984-es bojkottja gyakorlatilag ezt bosszulta meg.

A téli játékok 2018. február 9-én kezdődnek.

(forrás: HVG)

Szerkesztőségünkben már többször is felmerült ez a téma, s bár vannak dolgok amiben egyetértünk, azért még mindig megvan a két oldal:

1. dopping nélkül nincs élsport
2. a doppingolás csalás, és igenis vannak tiszta élsportolók

Kíváncsiak vagyunk a ti véleményeitekre a témában. Fogadjuk el, hogy van dopping és kész?

Közben indítunk egy szavazást is.  :ok:

Knapp:
A dopping ellen inkább azért kell küzdeni, mert az élsport és az "amatőrsport"/tömegsport között nincs éles határ és ha engedélyezed a sportolóknak a doppingolását, akkor az végigfut az egész rendszeren és holnaptól az "egyenlő esélyek" jegyében azt veszed észre, hogy a 8-10 éves gyerekeket is elkezdik tömni.
Vagy mondjuk súlycsoportonként van Magyarországon 1-2 profi, azaz a sportból megélő cselgáncsozó, birkózó, súlyemelő, akik itthon félamatőrökkel versenyeznek a bajnoki címért. Most mindnek engedélyezed, hogy doppingoljon vagy senkinek sem?
Ha senkinek, akkor egy doppingos világban nem lesz esélye a nemzetközi mezőnyben a legjobbaknak sem, ha mindenkinek, akkor meg leépíted a hátországot, mert ellenőrzött keretek között csak kevesen tudnák megtenni és sokba is kerül.

Hja, Schmitt Pál meg egy ostoba faszkalap!
Egyrészt ő személy szerint kint volt azon az olimpián is, amelyet 84-ben a magyar politikai- és sportvezetés döntésére bojkottáltunk, tehát a sportolók nem mehettek, ő a NOB tagjaként igen, másrészt a románok, Kína és Jugoszlávia ott voltak és talicskázták haza az érmeket. (Románia 2. volt az éremtáblázaton 20 arannyal...)

Azon kívül, hogy egy csomó magyar sportolótól elvették az olimpiai indulás, egy valószínű érem és ezzel egy biztosabb egzisztencia esélyét, semmit nem értünk el vele.


Persze ha következetesen utánajártak volna, akkor szerintem nem csak az oroszoknál találták volna meg a felülről irányított doppingolás nyomait, hanem számos más országnál is. Alapból arra tippelnék, hogy Kína sem bízta a véletlenre a pekingi olimpia eredményességét korábban.
Az oroszok kizárása inkább leckéztetés és biztosan benne van, hogy nem kedveli a világ fejlettebb része őket, gazdaságilag és sportdiplomáciailag meg nem annyira erősek már, hogy szemet kelljen hunyni ez felett.
Kb. Annus és Fazekas elkapása is erről szólt, utaztak rá, hogy lebuktassák őket, míg mondjuk ugyanazon az olimpián az amerikai Tyler Hamilton hiába produkált pozitív mintát elsőre, a B-próbát a "rossz tárolás" miatt nem lehetett elvégezni, így megtarthatta az aranyérmét. (hogy aztán pár hét múlva lebukjon utána a Vueltán is...  ;D )

Szerintem a központilag irányított, felülről szervezett dopping inkább a hidegháború terméke és most is inkább azokban az országokban "van rá igény", ahol a nemzetközi sportsikerek a pöcsméregetés fontos eszközei.

fcbayern:

--- Idézetet írta: Knapp - December 06, 2017, 19:08:53 pm CET ---A dopping ellen inkább azért kell küzdeni, mert az élsport és az "amatőrsport"/tömegsport között nincs éles határ és ha engedélyezed a sportolóknak a doppingolását, akkor az végigfut az egész rendszeren és holnaptól az "egyenlő esélyek" jegyében azt veszed észre, hogy a 8-10 éves gyerekeket is elkezdik tömni.

--- Idézet vége ---

kb. 12-13 lehettem és már akkor nyílt titok volt a korosztályos vizilabdázók (fiúk) körében, hogy "az edző bá valami elég jó koktélt szokott keverni nekik" és elhihetitek, hogy abban nem energiaital volt Maci kakaóval.

Egyébként egyszer olvastam egy interjút egy "dopping-séffel", aki megbukott a klienseivel együtt és "vádalkut kötöttek vele", vagyis kevesebbet kapott végül cserébe elég sok infóért, amit szolgáltatott. Hosszú interjú, szóval csak egy érdekesebb elem belőle -

A 21. században szépen lassan kiszorulnak az olimpiáról az "eladhatatlan" sportok, amik a kutyát se érdeklik. (Bírkózás a maga fura szabályrendszerével, kevés akcióval, nem folytatnám a listát...) Vagyis az élsport mozgatórugója a pénz, konkrétabban fogalmazva a szponzori pénzek. A szponzor legyen most a példa kedvéért a McDonalds. Nekik olyan sporteseményre van szükségük, amit rengetegen követnek, ami "érdekes" a tömegek számára. Tegyük fel, hogy azt mondom, az atlétika egy "eladhatósági" skálán jelenleg 7/10.

Mi történne ha hirtelen tökéletesen működő anti-dopping rendszer épülne ki, vagyis 100%-osan tiszta lenne a sportág? Belátható időn belül (10 - 50 - 100 év? vagy tán soha?) nem látnánk új világcsúcsokat a szakágak túlnyomó többségében. Valaki 11,21-el nyerné a férfi 100 métert, a férfi maratont a jelenlegi női időnél is gyengébbel nyernék meg, a kalapácsvetésben pedig hirtelen 8 méterrel kevesebb is elég lenne egy olimpiai aranyhoz. Nem nehéz belátni, hogy ez már rövidtávon is a sportág iránti érdeklődés hanyatlásához vezetne. (Hülye példa, de annak is oka van, hogy a paralimpia nézettsége 1/10-e az olimpiáénak. Az emberek kiemelkedő egyéni teljesítményeket akarnak látni, az emberi teljesítőképesség határait kell feszegetni a sportolóknak és jobbnak lenni, mint addig bárki bármikor.)

Leegyszerűsítve: jelenleg nem a "no-dopping", hanem a "több dopping" irányába haladunk, aminek a hajtóereje végső soron a profi sportba áramló pénz.

Illetve még egy zárójeles megjegyzés a végére. Sokan mondják azt, hogy a doppinggal az a legfőbb probléma, hogy "nem egyformán elérhető mindenki számára". Tehát teszem azt az amcsik sokkal erősebb háttérrel dolgoznak, ergó még jobb, még hatékonyabb doppingszereket használhatnak, amivel igazságtalan (?) előnyhöz jutnak mondjuk Bulgáriával vagy Thaifölddel, vagy akár Magyarországgal szemben. Na most aki ezzel egyetért, annak azért felhívnám rá a figyelmét, hogy a világ, amiben jelenleg élünk eredendően "igazságtalan", a jövedelmi viszonyoktól kezdve ezernyi kérdésben vannak ennél sokkal felháborítóbb egyenlőtlenségek a Föld különböző országai között. Tehát az ellen ágálni, hogy "jajj szegény magyar atléták mekkora hátrányból indulnak már, hiszen nem jutnak hozzá az über doppingszerhez" elég nagy álszentség, miközben azért este leülünk és nézünk egy kis holywoody filmet a szottyadt mcdonalds sajtburgerünk és egy jó kis coca cola társaságában, japán tévén, svéd széken ülve.  ;D (Ami helyett nézhetnénk magyar művészfilmet is a Toldy moziban lángost zabálva egy kis traubival, hogy érthetővé tegyem a hülye példámat.  :D )

csabax:

--- Idézetet írta: fcbayern - December 06, 2017, 19:38:27 pm CET ---Mi történne ha hirtelen tökéletesen működő anti-dopping rendszer épülne ki, vagyis 100%-osan tiszta lenne a sportág?

--- Idézet vége ---
Becsődölne sok-sok-sok-sok vállalat és egyéb vállalkozás. 
 :cya: :cya: :cya:

Knapp:

--- Idézetet írta: fcbayern - December 06, 2017, 19:38:27 pm CET ---
A 21. században szépen lassan kiszorulnak az olimpiáról az "eladhatatlan" sportok, amik a kutyát se érdeklik. (Bírkózás a maga fura szabályrendszerével, kevés akcióval, nem folytatnám a listát...) Vagyis az élsport mozgatórugója a pénz, konkrétabban fogalmazva a szponzori pénzek. A szponzor legyen most a példa kedvéért a McDonalds. Nekik olyan sporteseményre van szükségük, amit rengetegen követnek, ami "érdekes" a tömegek számára. Tegyük fel, hogy azt mondom, az atlétika egy "eladhatósági" skálán jelenleg 7/10.

Mi történne ha hirtelen tökéletesen működő anti-dopping rendszer épülne ki, vagyis 100%-osan tiszta lenne a sportág? Belátható időn belül (10 - 50 - 100 év? vagy tán soha?) nem látnánk új világcsúcsokat a szakágak túlnyomó többségében.

--- Idézet vége ---


Ez inkább az objektíven mérhető sportágakra, atlétika, úszás igaz, a labdajátékokra, technikai sportágakra nem igazán.
Még egy országúti kerékpárverseny is ugyanolyan izgalmas lenne dopping nélkül, hisz ott sem az az alapvető értékmérő, hogy 45 vagy 43 km/h átlaggal másszák-e meg a hegyet, hanem hogy egymáshoz képest ki a gyorsabb.

Egyébként dopping nélkül is van fejlődés a fizikai számokban, az edzésmódszerek és az orvostudomány legális része sokat hozzátesz, de még a technika fejlődése is hozzájárul ahhoz, hogy az optimális mozgást szimulálják.
Úszásban pl. a fordulókon nyernek, de talán emlékeztek még a félpályáig delfinezésekre...

Én is érzem a várakozást "minden idők legjobb eredményére" minden atlétikai- illetve úszóverseny előtt, ehhez képest az atlétikai világcsúcsok többsége 20-30 éves!
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_world_records_in_athletics
Az olimpiai számokról beszélek, nem az 1750 méteres akadályfutásról, amit csak egy világcsúcs kísérlet kedvéért rendeznek meg 3 nyúllal valamelyik gálán.
Bolt világcsúcsai is már 8 évesek és valószínűleg nem mostanában fognak megdőlni.
A férfi dobó- és ugrószámok közül az utóbbi 22 évben csak rúdugrásban voltak világcsúcsok, ami pont nem annyira doppingfüggő, inkább technikai szám.

És mégis elviseli ezt a McDonalds...

Szerintem a szponzoroknak inkább abban van szerepük, hogy sokkal több pénz van a rendszerben, azaz a profi sportban, mint évtizedekkel ezelőtt és ezekért az összegekért érdemes a sportolóknak doppingolni és kockáztatni, hisz egész életére biztos megélhetést hoz pár, a világ élvonalában eltöltött év.

Navigáció

[0] Üzenetek főoldala

[#] Következő oldal

Teljes verzió megtekintése