NCAA 2010/2011

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában


Nem láttam eddig kezdeményezést a College Football felé, pedig igen érdekes és jó mérkőzések szoktak lenni és ami külön jó, hogy szinte minden fogadóirodában lehet fogadni a meccsekre. Véget ért az alapszakasz és kezdődik a bowl szezon, én nem is erőlködik leírni, hogy mi is ez ugyanis találtam egy bologon erre egy tökéletesen összefoglalt írást.

"Először is, ugye azt tudjuk, hogy szemben az NFL (meg úgy általában minden valamire való amerikai sportág) post-season rendszerével, a college footballban nem vezettek be rájátszást, hanem úgynevezett bowl-rendszer adja a végjátékot. Bowlok. Van belőle 35 darab. Ez ugyebár azt jelenti, hogy a 120 induló csapat több mint fele részt vehet az utószezonban (ez az egyik nagy előnye a bowl rendszernek - ami egyben némi gazdasági hátrányt is magában hordoz, de tényleg, erről majd máskor). A raklapnyi bowl közül is kiemelkedik öt, ezeket összefoglaló néven BCS Bowloknak hívjuk. Az összefoglaló név abból ered, hogy leginkább ezen öt kupánál érvényesül a BSC rangsor, késöbb meglátjuk, hogy miért. Értelemszerűen a BSC Bowlok közül is kiemelkedik a National Championship Game, melyen a BCS rangsor első kettő helyezettje méri össze erejét az országos bajnoki címért . (Amerika esetében tartózkodjuk az "állami" kifejezéstől, ugyanis az a tagállamokra vonatkozik. A középiskolai football rendszerben például állami döntőket rendeznek, így a "State Champion" cím mondjuk egy texasi bajnok csapatot illet.) A nagy nemzeti döntő mellett a négy legrangosabb bowl game a Rose Bowl, a Fiesta Bowl, a Sugar Bowl és az Orange Bowl. Mindegyiket megszokott helyen és időben játsszák az arra jogosult csapatok."

Ez az írás az NSO NFL-es blogjáról származik.

Ha minden igaz akkor egy másik oldalon pedig elemzések is lesznek a meccsekhez így ezeket majd bemásolom, plusz szétnézek külföldi oldalakon is. Természetesen ha valaki majd tud plusz infót közölni egy-egy találkozóval kapcsolatosan írja be bátran ebbe a topikba. Tippek, vélemények minden jöhet. Továbbá érdemes lesz ezeket a meccseket megnézni, legalább is nekem nagyon tetszettek az eddig látott college football mérkőzések. (Sokszor még 1-1 NFL meccsnél is jobbak). Szerencsére nem találkoznak majd időpontban az NFL meccsekkel így nem kell választanunk melyiket nézzük...ja és élménybeszámolók is jöhetnek ide. Ha lenne érdeklődés e-felé akkor jövőre már egészen az alapszakasztól kezdve lehetne tárgyalni a találkozókról (de ez a jövő zenéje...).

New Mexico Bowl


Dátum: 2010.12.18. - 20:00
Helyszín: Albuquerque, NM
4.25  Utep Miners vs Brigham Young Cougars  1.23

Az Új-Mexikó állambeli Albuquerque-ben. Ahhoz képest hogy a "semmi közepén", a Rio Grande folyó partján található, az USA harmincnegyedik legnagyobb, valamint a hatodik leggyorsabban fejlődő városa. Ez a a kereskedelem drasztikus emelkedésének tudható be, nem mellesleg Bill Gates és Paul Allen itt alapította a Microsoftot. A meccs színhelye a University Stadium, a New Mexico Lobos 39 ezer fős stadionja

Új-Mexicó kormányzója, Bill Richardson régi álmát valósította meg az eseménnyel 2006-ban. Más helyeken járva arra a következtetésre jutott, hogy államának is szüksége van végre egy bowlra (korábban csak egy Zia Bowlra keresztelt másodosztályú döntő költözött ide, meglehetősen kevés nézőt kicsalogatva), kezdeményezése mögé az ESPN illetve az Mountain West és a WAC konferencia is beállt, így a New Mexico Bowl is bekerülhetett a naptárba. (2010-ben első alkalommal a WAC nem tudott ide csapatot küldeni).
A diadalmas csapat játékosai tolltartóval, karácsonyi dísztárgyakkal, Oakley hátitáskával- és napszemüveggel, New Era baseballsapkával és egy elektronikai ajándékcsomaggal gazdagodnak.

Kik játszanak?
A Mountain Westet utoljára képviseli ma a BYU Cougars, mivel a szezon után kilép a konferenciából, és függetlenként folytatja tovább. A WAC csapat helyett El-Paso bányászai, vagyis a UTEP Miners lesz jelen a Conference USA-ből.
Utóbbi nincs túl jó formában, hiszen 5-1-es szezonkezdet után 6-6-tal zárt, és kisebb meglepetés már az is, hogy kaptak Bowl meghívót ilyen leolvadás után (például a Temple kárára). A sorsolásuk nem volt acélos, egyedüli BCS konfos ellenfelük az Arkansas, akiktől simán kikaptak.
A BYU pont ellentétes utat járt be idén. Gyengén kezdtek, megsérült a kezdő QB, így az újonc Jake Heaps-nek kellett átvenni a stafétabotot. Nem ment egyszerûen, de mivel a korosztálya egyik legtöbbre tartott játékosáról beszélünk, így lassan, de biztosan felvette a ritmust, és a 2-5-ös kezdés után 4 győzelmet ünnepelhettek a mormonok, és az év végi, állami rangadón is csak 1 ponttal maradtak alul az idén sokkal erősebbnek tartott Utah-nál. Olyan komoly csapatokkal mérkőztek már meg idén, mint a Washington, Nevada, Florida State vagy a TCU.

Érdekességek az egyetemről
A Brigham Young, mormon vallási vezetőről elnevezett iskola tanulóinak 98%-a tartozik a vallási közösségbe. Becslések szerint a hívők körülbelül 97%-a megy el két éves missziós túrára, a teljes tanulói létszám 32%-a (!) jelenleg is ott van. Rengeteg külföldi hallgató tanul az egyetemen, a diákok 75%-a beszél valamilyen nyelven még az angolon kívül. Természetesen a focisták életmódja is a mormon etikett szerint épül fel, nem isznak alkoholt, nincs házasság előtti szex és egyéb finomságok. Az NFL-t is gazdagon ellátják játékosokkal, tizenhatan aktívok az NFL-ben a volt BYU játékosok közül, mint például Austin Collie, Max Hall vagy Brett Keisel.
A UTEP (korábbi nevén Texas Western) arról híres, hogy ide jár a legtöbb mexikói-amerikai hallgató (a teljes létszám kb 75%-a). A sportban a kosárlabda kiemelkedő. 1961-ben Don Haskins mester volt az első, aki elkezdett afro-amerikai srácokat toborozni, és 1966-ban első alkalommal sikerült bajnokságot nyerni anno Texas Western néven futva egy csak és kizárólag feketékből álló gárdának. A vesztes Kentucky-ban csak fehérek pattogtattak... Ami a focit illeti, Ed Hochuli kétes megítélésû játékvezető sporttárson kívül jelenleg heten vannak az NFL-ben a bányászok közül, a leghíresebb közülük Thomas Howard a Raiders-ből.

Kikre figyeljünk?
BYU
Matt Reynolds (OT): Apja a gárda RB edzője, testvére pedig szintén a támadófalban szerepel. A 2012-es draft elit OT-jei közé tartozik majd. Idén Mountain West válogatott lett. Az iskola történetének 3. legtöbbre tartott toborzott játékosa volt. 2007-ben Münchenben járt a mormon misszió tagjaként, idén lépett Zane Beadles örökébe, már ami az All-MWC jelölést illeti.

JJ DiLuigi (RB): A csapat első számú pont- és yardszerzője. 819 futott és 422 elkapott yard került 2010-ben a statisztikai lapjára, összesen 8 TD-vel. Nem egy igásló, idén csak kétszer lépte át a 100 futott yardot egy meccsen belül, de 5.2-es yard/carry átlaga így is meggyőző. Harmadéves, az MWC 2. számú konfválogatottjának tagja.

Andrew Rich (S): Másodévesen került a BYU-ra, előtte NJCAA all-American. Tavaly a konferencia második, most az első számú csapatába került be. A legjobb tanulmányi eredménnyel bíró focisták egyike, pszichológia szakos végzős. Szerelésekben (106), interceptionökben (3), fumble-k számában és passz leütésekben is csapata éllovasa

UTEP
Donald Buckram (RB): A végzős tailback hiánya volt a fő problémaforrás az egész idényben. A tavaly 1594 yardot futó támadó térdsérüléssel küzdötte végig az egész évet és csak hatszor tudott pályára lépni. Ez az utolsó lehetősége Miners színekben robbantani valamit, de az nem sok jót ígér, hogy ebben a szezonban a legjobb meccsén is csak 81 yardig jutott.

Kris Adams (WR): A szintén végzős elkapó lépett elő az idei szupersztárrá. Lényegében egyedüli fegyver az offense-ben. 44 elkapása volt, míg a második legjobb WR-nek 26. Összesen 917 yarddal zárt, legjobb társa 305-tel. Tizenegy elkapott touchdownja több, mint a fele a csapata teljesítményének. Magas, szélsebes receiver, akinek a nagy játékok az erősségei, 20.8 yardot átlagol elkapásonként!

Trauvan Nixon (CB): A JuCo ligából érkező defensive back nagy szolgálatot tett a csapatának azzal, hogy vezérré tudott válni a kiváló safety, Braxton Amy komoly sérülése után. A C-USA negyedik legjobb passz védelmének vezére Nixon, aki 3 picket gyûjtött össze.
_______

A találkozó esélyese a BYU Cougars, a jelenlegi forma, a játékosanyag és magasabb szintû ellenfelek miatt is. Ugyanakkor egy eléggé rutintalan, fiatal csapat a mormonoké, szóval ha a UTEP sztárjai nagy napot fognak ki, akkor lehet esélyük a meglepetésre. Mindkét QB kisebb sérüléssel bajlódik, de Heaps és Trevor Vittatoe játéka is valószínûnek tûnik, a pillanatnyi forma dönthet.

forrás: bowl.hu

1.90  UTEP +11 vs BYU -11 1.90
1.90  Felett 51 vs Alatt 51  1.90

Az én tippem erre a találkozóra: UTEP +14.5 1.50

Óriási köszönet jár a bowl.hu szakijainak ezért a részletes beszámolóért!

Humanitarian Bowl


Dátum: 2010.12.18. - 23:30
Helyszín: Boise, ID
2.05  Fresno State Bulldogs vs Northen Illinois Huskies  1.80

Az USA legismertebb kék talajú stadionjában, a Boise State otthonában, a Bronco Stadiumban. A létesítményt 1970-ben adták át, eredetileg zöld szőnyeggel, 1986-ban installálták a változtatást, mikor a Broncos fellépett az első osztályba. Ilyen futballpályából az egész világon csak pár darab létezik, a New Haven-i Egyetem (mely hosszú kihagyás után 2008-ban indította be újra programját és renoválta a Ralph F. DellaCamera Stadiumot) és pár középiskola büszkélkedhet vele. Az NCAA szabályai alapján csak a mindenhol megszokott zöld színt lehet használni, ,,Smurf turf"-t azonban külön engedélyezték (sőt azóta már "Red Turf" is létezik, az FCS-es Eastern Washingtonnál a vörösben látták a megváltást). A város Idahoban fekszik, Idaho talán az egyetlen állam, amelynek a neve egy ,,tréfa" eredménye, ez az ún. ,,Idahoax". Amikor az Egyesült Államok kongresszusa 1860-ban egy új territórium szervezésének létrehozását vetette fel a Sziklás-hegység területén, George M. Willing javasolta, hogy Idaho legyen az állam neve, mondván, hogy az idaho szó soson nyelven annyit jelent, mint ,,a Nap, amely a hegyek felől jön", vagy a ,,hegyek drágaköve". Willing később elismerte, hogy a szót maga találta ki. Boise-ban mintegy 15 000 fős baszk (!) közösség van, ami a ötödik legnagyobb Baszkföld, Argentína, Chile és a kaliforniai Bakersfield után az egész világon.

A 1997-ben megvalósított HB a leghosszabb ideje tartó, ,,hideg időjárású" (azaz fedetlen stadionban, mérsékeltebb éghajlaton rendezett) bowl-széria. A Boise székhelyû számítástechnikai vállalat, a Micron Technology 1999-től szponzorálta, kettejük közös a szüleménye a crucial.com és az MPC Computers Bowl elnevezés lett. 2006-ban (és 2007-ben) jelentős krízisen esett át a Micron, ekkor a cég fel is mondta a megállapodást, a szervezők meg átnyergeltek a kocsikhoz, egészen pontosan a Roady's Truck Shop lett a fő mecénás az idei évig. Ma már a uDrove elektronikai cég adja a nevét a Bowl elé. Tavaly a szezon egyik legemlékezetesebb Bowl meccsén győzte le a Freddie Barnes-féle Bowling Green az Iupati-féle Idahot 43-42-re, egy utolsó másodperces TD+2 pontos variációval.
A győztesek jutalma: egy-egy focilabda, Ogio hátitáska, Sony elektronikai ajándékcsomag, szuvenírcsomag a meccsről, New Era baseballsapka, vízhatlan széldzseki, téli kesztyû és kézmelegítő. (Utóbbi kettőnek biztosan örülnek majd a kaliforniaiak , ha ők nyernek)

Kik játszanak?
Tavalyhoz hasonlóan idén is WAC vs MAC meccset láthatnak a kilátogató nézők. Előbbit a Fresno State Bulldogs képviseli, amely ugyan elmaradt a csoportot hármas holtversenyben nyerő Nevada-Hawaii-Boise State triótól, valamint az Ole Misstől is kikaptak, de ahol esélyesnek számított, azokat a Fresno behúzta, illetve különösen szép skalp a Cincinnati (Big East) és az Illinois (BigTen) legyőzése az idén nyitó- illetve zárómeccsén. A fresnoiak már harmadszor bowloznak itt. 2004-ben a Virginiát sikerült legyőzni Stephen Spach hosszabításos touchdownjával, 2007-ben pedig a szétesőben lévő Georgia Tech maradt alul Tom Brandstaterék ellen.
A NIU is sikeres szezont futott önmagához képest. Az Iowa State és az Illinois elleni vereség magyarázható, viszont a Minnesotát legyőzték a nagyok közül, majd veretlenül masíroztak az MAC döntőbe, megkapták a #23 kiemelési számot is, ott viszont kikaptak Miami (OH) ellen. Jerry Kill sikeredzőt fel is kérte főedzőnek 2011-től a megszégyenült Minnesota, aki 2 héttel ezelőtt rá is bólintott a felkérésre. A megbízott edző Tom Matukewicz, LB coach lesz a mai összecsapáson, jövőre pedig Dave Doeren, a Wisconsin védőkoordinátora veszi át a karmesteri pálcát.

Érdekességek az egyetemről
Kezdjük a jelenlegi profi focisták névsorával, hiszen Illinois állam harmadik legerősebb egyetemi csapatából érkezett a ligába Michael Turner, Ryan Diem vagy Larry English, őket bizonyára mindenki ismeri. Rajtuk kívül olyan celebek jártak az iskola falai közt, mint Dan Castallaneta (Homer Simpson hangja), Jimmy Chamberlin (a Smashing Pumpkins dobosa) vagy Kurt Sutter színész, író, producer, aki a The Shield és a Sons of Anarchy révén szerzett hírnevet.
A fresno-i csapatról első blikkre Logan Mankins, Bernard Berrian, Richard Marshall vagy legújabban Ryan Mathews juthat eszünkbe, de Mike Martz offenzív gurusága is innen indult el. Az egyetem hallgatóinak egy harmada hispán-amerikai. Az egyetem hivatalos neve California State University, Fresno, de ezt a sportban nem használják. Fresno az állam 5. legnagyobb városa, 3 órányi autóútra Los Angeles-től és San Francisco-tól.

Kikre figyeljünk?
FRESNO STATE
Robbie Rouse (RB): A Ryan Mathews helyébe lépő másodéves futó 2 meccset kihagyott borda illetve kézsérülés miatt, így a szezonzáró, Illinois elleni derbit is, de 10 meccs is elég volt hozzá, hogy 1097 yardot és 10 kombinált touchdownt szerezzen a Bulldogoknak. Sebességére és mozgékonyságára épít. Sokat számít az ő remeklésében, hogy a WAC egyik legjobb fala dolgozik előtte Kenny Wiggins és Joe Bernardi vezetésével.

Chris Carter (DE): A végzős pass rusher méretei messze vannak az ideálistól, de annyira jól végzi a dolgát, hogy nem kizárt, hogy a profik közt is marad a védőfalban az OLB-vé képzés helyett. Van rutinja egy sorral hátrébb is, hiszen az elmúlt 2 évben tízszer ott volt kezdő. Erőssége a sebessége (4.70-es 40 yard) és a robbanékonysága. Idén majdnem ő lett az év védője a WAC-ban, ám 11 sack és 16.5 tackle for loss kevésnek bizonyult hozzá. Értéke a drafttáblákon is egyre nagyobb, "2011 Koa Misi-je" lehet.

Logan Harrell (DT): Keresztapja az NFL Hall of Famer, Jack Youngblood, édesapja pedig egykori Florida Gators játékos. Az ország egyik legtöbbre tartott harmadéves defensive tackle-je. Szívós, fizikális játékos, aki a pass rushban is elit. Fáradhatatlan és kiváló ösztönökkel bíró védő. 2010-ben a WAC év csapatába is bekerült.

NORTHERN ILLINOIS
Chandler Harnish (QB): A tavaly kezdőcsapatba kerülő, harmadéves QB-t idén az MAC legjobb irányítójának választották, ami nem csoda, mivel az övé a legjobb passer rating a konfban. Nem egy statgyáros egyébként, átlagosan csak 185 yardot passzol meccsenként, de mivel 20 TD mellé csak 5 INT-et dobott, így a ratingje kiváló. Amiben pluszt tud adni a csapatának, az a futás, hiszen 764 yardot haladt előre a földön, és 5 pontszerzést is vállalt.

Chad Spann (RB): Az iskola történetének egyik legeredményesebb játékosa lett idén az MAC-ben az év támadója, hála annak, hogy 99 futott yardot átlagol meccsenként és kereken 20 touchdownt is bevitt. Kissé egydimenziós, mert elkapással szinte veszélytelen, de ez szinte az egyetlen gyengéje. A Minnesota elleni győzelemből 223 yarddal vette ki a részét, és három meccsen is triplázott a touchdownokat illetően.

Jake Coffman (DE): A két közel-keleti katonai hadmûveletet is megjárt védő tavaly 5 meccsen DE-ként, 7-en pedig Nose Guardként segítette csapatát. Az év második számú csapatára futotta ebből a konferenciában, pedig 8.5 sackje iskolarekord volt és 13.5 TFL is társult mellé. Idén már csapata kimondottan legjobb védőjeként kezdte az évet 26 (!) évesen, és igazolta is a várakozásokat. A MAC év csapatába is bekerült.
_______

A NIU-t bizonyára érzékenyen érinti Kill főedző korai távozása. Ugyanakkor a Fresno State sem készül gondtalanul, Pat Hill mester három játékost megbüntetett a csapatszabályzat megsértéséért, köztük a második legtöbb szerelést jegyző Kyle Knox-t. A Bulldogs erősebb bajnokságban edződik és összességében jobb erőkből áll, mint a Huskies. A kulcskérdés az lesz, hogy a Fresno OL-en át tudnak-e jutni a szánhúzó kutyák, illetve a másik oldalon Harnish kibírja-e azt a nyomást, ami feltételezhetően Carter felől érkezik majd. A két yardgyáros futó párharca ugyancsak meghatározhatja a Bowl végkimenetelét.

forrás: bowl.hu

1.90  Northern Illinois -1.5 vs Fresno State +1.5  1.90
1.90  Felett 57.5 vs Alatt 57.5  1.90

Az én tippem erre a találkozóra: Fresno State +6.5 1.34

Óriási köszönet jár a bowl.hu szakijainak ezért a részletes beszámolóért!

New Orleans Bowl


Dátum: 2010.12.19. - 3:00
Helyszín: New Orleans, LA
1.83  Troy Trojans vs Ohio Bobcats  2.00

A New Orleans Saints stadionjában, a Louisiana Superdome-ban. A Dome az NCAA elsőosztályában szereplő Tulane Green Wave otthona is, persze a kis egyetem meccsei közel sem vonzanak annyi nézőt, mint a nagytestvéré (fel is merült a Tulane esetleges költözésének gondolata). A New Orleans Bowlon sem várható rekord jegyeladás, a 2009-es matchupra 30500-an látogattak ki, ez jelentette az eddigi csúcsot, így csupán 43 ezer szék maradt üresen... 2005-ben egy alkalomra, a Katrina hurrikán pusztítása miatt a közeli Lafayette-be, a Cajun Fieldre költöztették az eseményt. Amúgy ha valaki ezzel nem lenne tisztában, New Orleanst az USA legkülönlegesebb, legegyedibb településének tartják, II. Fülöp orleans-i herceg tiszteletére keresztelték el, szimbóluma a Fleur-de-lys, a stilizált írisz, mely jelet a katasztrófát követően tömegesen kezdtek el magukra tetováltatni a helyi lakosok.

Az 1975 óta a városban rendezett Sugar Bowl után New Orleans egy saját kis non-BCS Bowl létrehozása mellett döntött 2000-ben. Egy évre rá meg is valósult a terv, a Sun Belt és a Mountain West konferencia csatlakozott partnerként. Főleg a Sun Belt belépése volt fontos, a NOB így próbált lehetőséget biztosítani az apró jelentőséggel bíró, környékbeli ismeretlenebb egyetemeket tömörítő csoportnak. (Ez az elképzelés be is jött, 2006-ban a Troy, 2007-ben a Florida Atlantic, 2009-ben a Middle Tennessee State aratta itt történetének első – az MTSU-nak csak FBS-es – utószezoni győzelmét). Louisianai csapat furcsa módon azóta sem játszhatott gyenge szereplése miatt, de az Sun Belttel és az MWC-t leváltó C-USA-val karöltve életképes maradt a New Orleans Bowl. A játékosok külön-külön egy iPod touch-hoz és egy kb. 250 dollár értékû egyedi Balfour gyûrûhöz jutnak.

Kik játszanak?

Elviekben a Sun Belt bajnoka lenne az egyik fellépő, de a 6-6-os Florida International nem bizonyult elég attraktívnak a szervezők számára, így a közelebbről, egészen pontosan Alabamából érkező Troy felé nyúltak, és mivel a C-USA-ban nem maradt elég "bowl-képes" alakulat, köztes megoldásként az Ohio-t választották (a Temple kárára). A Troy 2010-ben csoportja abszolút esélyese volt, ennek ellenére meglepő vereséget szenvedtek a Louisiana-Monroe-tól illetve az említett FIU-tól. Miközben az Oklahoma State-t idegenben majdnem megtréfálták, a fő kihívó MTSU-t pedig saját otthonában alázták porrá, ez a kétarcúság talán a rutintalansággal magyarázható, Larry Blakeney főedzőtől nagy bravúr, hogy egyre több ex-trójait küld az NFL-be, és ez azért megviselte most a keretet, noha a visszatérő kezdők sem teljesítettek 100%-osan, főleg a DuJuan Harris-Southward futópáros maradt el jelentősen az elvárásoktól.

Még csalódottabb lehet a MAC delegáltja, az Ohio Bobcats. 1-3-ról 8-3-ra felküzdve magukat, szinte már a kezükben a detroiti repülőjeggyel, úton a konfdöntőbe játszottak a gyenge Kent State-el, és az év egyik legnagyobb blamáját bemutatva engedték elúszni divelsőséget (mely végül az ohio Miamihoz vándorolt, hogy ők éljenek is a tálcán felkínált lehetőséggel). Az Ohio-nál a passzjáték nem igazán klappolt, ez többek között LaVon Brazill elvesztésének és Boo Jackson formaingadozásának tudható be, Jackson cseréje, Phil Bates meg gyakrabban hagyatkozik a futásaira, mint a Terrence McCrae-n kívül szinte nem létező elkapógárdára.

További érdekességek az egyetemekről:

Az Ohio bár futballban jelentősen elmarad a gigász Ohio State-től (nem összekeverendőek ugye), az iskola az állam legrégebben alapított felsőoktatási intézménye. A kampuszt egy brit kutatóintézet egyenesen a világ legjobban kísértet-járta helyének minősítette. Számunkra ennél még fontosabb, hogy olyan hírességek végeztek itt, mint Ed O'Neill (alias Al Bundy), Richard Dean Anderson (MacGyver) vagy Nancy Cartwight (Bart Simpson hangja). Nem mellesleg a hot dog Ohio-ból származik.

A Troy-t viszont egészen nyugodtan nevezhetjük Troy State-nek is, mivel csak 2005-ben döntöttek a State szó lekoptatásáról. Ők egy kis város kis csapatának a kis csapata, egészen az NAIA-ból küzdötték fel magukat az elsőosztályba. Az oktatási színvonal meglehetősen jó, renoméjuk kevésbé, ezen mondjuk a három Survivor finalista sem segített... Illetve sajnos sokan arról sem hallottak még, hogy Troy-ban található a rezesbandák igazgatóinak Hall of Fame-je.

Mely játékosokra figyeljünk különösen?

OHIO
Vince Davidson, RB – Fura módon a végzős futó épp a két keményebb konfrivális ellen érte el a 100+ yardot, míg néha teljesen eltûnt. Nem mondhatni, hogy túlhasználták volna a college-ban, 2010-ben kapott annyi carry-t, mint az előző három évben összesen

Marcellis Williamson, DT – az Ohio depth chartján nose guardként van feltüntetve, alulértékelt 3-4-es NT prospect, mivel e poszton mindig égető a hiány a drafthoz közeledve, nem elképzelhetetlen, hogy áprilisig nagyot ugrik a pozíciós listákon

Donovan Fletcher, DB – Mike Mitchell 2009-es korai draftolása óta jobban figyelnek a scoutok az Ohio védelmének hátsó alakzatára, és ehhez adódik még a secondary produktivitása is. Fletcher lehet a következő sleeper

Említésre méltó: Phil Bates (QB), Steven Jackson (FS), Shannon Ballard (CB)

TROY
Jerrel Jernigan, WR/KR/PR – a Trojans mindenese, levegőben (elkapóként), földön (Wildcat formációból) és visszahordóként (puntoknál és kickoffoknál egyaránt) is életveszélyes, 4.4 alatti 40 yardos idővel bír, könnyen a rivaldafénybe kerülhet a scouting combine-on. Addig is nézzük meg jól magunknak, valószínûleg egy jövőbeli 2-3. körös picket követhetünk árgus szemekkel

Jonathan Massaquoi, DE - Mohamed Massaquoi (Browns WR) és Visanthe Shiancoe (Vikings TE) unokatestvére nemcsak hogy jó pedigrével rendelkezik, hanem ugyanabban a képzésben részesül, amit DeMarcus Ware és Osi Umenyiora is kapott. 2010-ben 11 sacket ért el a hihetetlenül atletikus defensive end, a túloldalon levő senior társa, Addison távozásával '11-ben nehéz, de egyben ígéretes szezon elé néz

Daniel Sheffield, OLB – Idén a Troy történetében először Sheffield blokkolt egy mérkőzésen két XP-t, nem létezik számára lehetetlen, akaraterőben és önbizalomban nem is szenved hiányt. Csak névrokona a legutóbbi játékosbörzén kiválasztott szintén Troy-alumni Cameron Sheffieldnek,

Említésre méltó: Corey Robinson (QB), Mario Addison (DE), Ladarrius Madden (SS)
_____

Ahogy a kisebb Bowlokon gyakran megesik, a részvevő felek motiváltsága hathat a legjobban a mérkőzés végkimenetelére. A Troy látványos futballt játszik, és az Ohio-tól is láthattunk már szép dolgokat, fontos hát, hogy a két csapat felszabadultan fusson ki az öltözőből. A Bobcats tán egy halványival esélyesebb, de ehhez Solichnak valahogy életet kell lehelnie tanítványaiba.

forrás: bowl.hu

1.90  Troy -1  vs Ohio +1  1.90
1.90  58 felett vs 58 alatt 1.90

Az én tippem erre a találkozóra: Troy Trojans győzelem 1.83

Óriási köszönet jár a bowl.hu szakijainak ezért a részletes beszámolóért!

New Mexico Bowl
Utep Miners vs Brigham Young Cougars 24-52

Humanitarian Bowl
Fresno State Bulldogs vs Northen Illinois Huskies 17-40

New Orleans Bowl
Troy Trojans vs Ohio Bobcats 48-21

Követkő bowl a St. Petersburg Bowl december 22.-én hajnali 2 órakor kezdődik.


St. Petersburg Bowl



Dátum: 2010. 12. 22. - 2:00
Helyszín: St. Petersburg, FL
2.05  Southern Miss Golden Eagles vs Louisville Cardinals  1.68

Ma éjszaka rendezik meg Floridában a Beef 'O' Brady's St. Petersburg Bowlt, amelyen a Louisville és a Southern Miss, Johnny Unitas és Brett Favre egykori egyetemei küzdenek meg egymással.

Az összecsapást a Tropicana Fielden rendezik meg. A floridai St. Petersburgben 1990-ben megnyitott stadionba betette már a lábát a college sportok közül a futball és a kosárlabda, a profi sportok közül pedig MLB, NHL, AFL és UFL franchise is rendezte itt mérkőzéseit több-kevesebb ideig. A stadion egyetlen állandó bérlője nem más, mint a Tampa Bay Rays, a tavalyelőtt World Seriest játszó baseball csapat.

A szponzorait váltogató St. Petersburg Bowl mindössze három éves múltra tekint vissza. Első évükben a magicJack, internetes telekommunikációval foglalkozó vállalkozás volt a bowl névadó szponzora, majd őket követte az elmúlt két évben a Beef 'O' Brady's étterem franchise. A bowl 1 millió dolláros payoutot garantál, a résztvevő játékosok egyenként egy darab Xbox360-nal, Oakley napszemüveggel és hátizsákkal, valamint mini-helmetekkel gazdagodnak.

A mérkőzésen évről évre a Big East és a Conference USA egy-egy reprezentánsa küzd meg egymással. Ha valamelyik konferencia nem tudna csapatot küldeni, mert kevés tagja vívta ki a bowl kvalifikációt, akkor a Sun Belt küldhet a helyükre résztvevőt. Idén a szervezők hatodikként választhattak a Big East bowl képes gárdái közül, míg a C-USÁ-ból az ötödik csapatot foglalhatták le. Az eddigi két összecsapást a Big East konferencia reprezentánsai nyerték, 2008-ban a USF győzte le Memphist, a 2009-es bowl pedig a Rutgers sikerével zárult a UCF-fel szemben. 2010-ben a Big East konferenciát a 6-6-tal záró Louisville Cardinals képviseli, ellenfelük pedig a Southern Miss Golden Eagles lesz, amely 8-4-gyel zárta az idényt. A két csapat 1996 és 2004 között egy konferenciában szerepelt, akkor még a Louisville is a C-USA tagja volt. Párharcukban 18 USM siker mellett 9 Cards győzelem és 1 döntetlen született. Az utóbbi négy mérkőzésüket azonban a Louisville nyerte. Legutóbb tavaly találkoztak, amikor a Cardinals 25-23-ra győzött.

Érdekességek az egyetemekről
A Louisville egyetem nemzetközi szinten is sokra tartott egészségügyi területen folytatott kutatásai miatt. Többek között az első sikeres kéztranszplantációt is az egyetemen hajtották végre és új orvosi eljárások kidolgozásában is élen járnak. A sportokat tekintve két igazi szupersztár koptatta egykor az iskola padjait. Egyikük Wes Unseld a 60-as és 70-es évek kosárlabdájának egyik legjobb erőcsatára, aki természetesen a Basketball Hall of Fame tagja. Míg amerikaifutballban Johnny Unitast kell kiemelnünk, akit minden idők egyik legjobb QB-jeként tartanak számon. Ma is több mint 25 egykori Louisville játékos szerepel az NFL-ben, közülük kiemelhető Elvis Dumervil, Kerry Rhodes, David Akers, Deion Branch, Michael Bush és Amobi Okoye.

A leginkább szimfonikus zenekaráról és amerikai, illetve nemzetközi szinten is jegyzett kórusáról híres Southern Miss két legendás egyéniséget adott az NFL-nek. Egyikük nem más, mint Brett Favre, a 42. évében járó, sok-sok NFL rekordot tartó irányító, másikuk pedig minden idők legtöbbre tartott puntere, Ray Guy. Az elmúlt évek sokra tartott játékosai közül ide járt a cornerback Patrick Surtain és a linebacker Adalius Thomas, a még pályafutásuk elején álló reménységek közé pedig a Titans LB-je, Gerald McRath és a Bills TE-je, Shawn Nelson sorolható.

Kikre figyeljünk?

Louisville Cardinals
1. Bilal Powell (RB): Charlie Strong kinevezésével megváltozott a csapat depth chartja, és az első komoly változás az volt, mikor megtudtuk, hogy Victor Anderson helyett Powell lesz a csapat kezdő RB-je. Powell elsősorban személyiségének és kemény munkájának köszönhette a bizalmat. Strong számára, ahogy többször is kijelentette, ő a program arca, keményen dolgozik, szívét-lelkét kiteszi a pályára, és mindenféle sztárallûröktől mentes futó. Powell első három évében kiegészítő ember volt, utolsó évében viszont gyakorlatilag két kihagyott mérkőzése ellenére is 1330 futott yardig és 10 TD-ig jutott. Két ízben múlta felül a 200 futott yardot. Teljesítményét a Big East első csapatába jelöléssel díjazták, miközben a draft értéke is egyre feljebb kúszott.

2. Johnny Patrick (CB): Powellel szemben Patricket már a tavalyi évben is sokra tartották konferencia szinten, azonban idei teljesítményével szilárdította meg igazán a helyét az all-Big East csapatban. Patrick a szezon első felében annyira nem jeleskedett még, de a Cincinnati elleni mérkőzést követően kimagaslóvá vált, mérkőzésről mérkőzésre stabil teljesítményt nyújtott. A secondary fejlődése az év során érzékelhető volt, a fiatal játékosok fokozatosan beértek, Patrick pedig velük együtt lépett előre. Végül 5 interceptionnel és 11 kivédekezett passzal zárta az évet.

3. Mark Wetterer (OG): Ahhoz, hogy Bilal Powell ilyen remek idényt zárjon, mindenképpen kellett egy olyan támadófal, amely utat nyit előtte. A Cards támadófala ebben az évben a Big East legjobb futóoffenzét varázsolta a pályára, és eközben alig engedélyeztek sacket. A támadófal oszlopa, az egyben csapatkapitányi tisztségeket is betöltő Mark Wetterer volt, aki szintén Strong nagy kedvence hatalmas munkabírása és keménysége miatt. Wetterer a szezon nagy részét térdbántalmakkal és vállsérüléssel játszotta végig, egyetlen szó nélkül...

Southern Miss
1. a: DeAndre Brown (WR): Brown a 2008-as high school class egyik legjobb elkapója volt. Ritkán lehet csak olyat látni, hogy egy non-BCS csapat megszerezzen egy öt csillagos tehetséges, de ebben az esetben a Southern Missnek szerencséje volt. A két méter magas, nagyszerû kezekkel rendelkező WR-t középiskolából kilépve Calvin Johnsonhoz hasonlították. Brown magassága, kitûnő kezei, remek testkontrollja, és jó route futó készsége miatt tarthatatlan célpont, egyedül talán a gyorsaság az, amelyben fejlődnie kell. 2008-ban domináns játékot nyújtva 1117 elkapott yarddal és 12 TD-vel zárt. Azonban megtörte fejlődését a horrorisztikus lábtörése, amelyre a New Orleans Bowlon került sor. Ugyan hamar visszatért, és 2009-ben is 9 TD-vel zárt, de sérülések kínozták, akárcsak idén. Az 2010-es szezon nagy részét kihagyta térd- és lábfej sérülései miatt, így játéka nem biztos a bowl mérkőzésen sem.

1. b: Austin Davis (QB): Davis egy remek spread offense QB, aki meglehetősen pontos passzoló és emellett a lábaival is veszélyes. 2008-ban lesétált a csapat edzéseire, és megkérte Larry Fedorát, hadd lehessen a csapat tagja. Ösztöndíj nélkül szerepelt első szezonjában, amikor is 3000 passzolt yard felett zárt, 23 TD passza mellett 9 futott TD-je is volt. Davis 2009-ben sérülésekkel küszködött, majd idén ismét megismételte 2008-as mutatóit. A harmadéves irányító 505 passzolt yardra és 1 TD átadásra van attól, hogy beállítsa Brett Favre iskolarekordjait a vonatkozó kategóriákban.

2. Korey Williams (LB): Williams 2009-ben fantasztikus évet zárt, a C-USA egyik legnagyobb playmakere volt. Tökéletesen tette a dolgát, remekelt a QB-k siettetésében, rendszeresen megjelent a line of scrimmage mögött, passzokat ütött le a levegőből, interceptionöket szedett össze és fumble-öket harcolt ki. 2010-ben ehhez képest a nagyobb figyelem, illetve a kevésbé domináns játéka miatt kissé visszaesett, de ettől függetlenül feltehetőleg vasárnaponként is találkozhatunk majd vele a közeljövőben. Mario Harvey mögött a C-USA legjobb LB-je.

3. Kelvin Bolden (WR): DeAndre Brown sérülései miatt nagy teher hárult a többi elkapóra a Golden Eagles rosterén. Közülük a legpozitívabb benyomást Bolden keltette, aki a Mississippi Gulf Coast Community Collegeból érkezett a szezont megelőzően. Kelvin Bolden nem kiforrott játékos még, de kevés olyan WR van a C-USÁ-ban, aki nála veszélyesebb lenne a labdával a kezében. Gyorsasága és remek irányváltásai miatt tartják sokra.

Mire számítsunk?
Két teljesen más stílusú csapat mérkőzik meg egymással ezen a bowlon. A Louisville a futásra és a védelemre alapoz, a Southern Miss pedig egy spread jellegű passzjátékkal és az azt kiegészítő futójátékkal próbál az ellenfelek felé magasodni. A Louisville feltehetőleg nagyon sokat fog futni Bilal Powell vezetésével, a futójáték megteremtése lesz elsődleges céljuk. Ehhez pedig társulhat az éppen aktuális kezdő QB vezette passzjáték. Idén megmutatkozott, hogy teljesen mindegy, melyik QB kezd a Cardsban, ugyanúgy megoldják a feladatot. Három kezdő QB-je volt idén a Strong csapatnak, de a bowlra valószínűleg felépül Adam Froman, az első számú irányító. A Southern Miss védelme meglehetősen masszív futás ellen, de a Louisville erőteljes falával meggyűlhet a bajuk. Miközben a futás megállításán dolgoznak, a passzjáték kihasználhatja a USM secondary gyengeségét. A Louisville futójátéka azt is magával hozhatja, hogy a Southern Miss remek támadósora a pálya szélére szorul. Austin Davisék képesek bármilyen szituációból pontokat szerezni, és a remek passzjátékot idén igazán jó futás is kiegészíti. A Louisville védelme inkább a secondaryben erős, a front seven játékosai ugyan jó teljesítményt nyújtottak 2010-ben, de képességeket tekintve annyira nem kimagaslóak. Futás ellen általában nagyobb gondban van Charlie Strong csapata idén, mint passz ellen.
A mérkőzés 3 pontos favoritja a fogadóirodáknál a Louisville, és talán a két csapat közötti motivációkülönbség miatt is gondolhatjuk esélyesebbnek a Cardinalst. A Cards hatalmas meglepetésre lett bowl résztvevő, legutóbb a Bobby Petrino érában játszottak utószezon mérkőzést, amelyre négy évvel ezelőtt került sor. 27 senior játékosuk van, akiknek ez lesz az első (és utolsó) esélye arra, hogy bowl mérkőzésen szerepeljenek. Eközben a Southern Miss sorozatban kilenc éve szerepel az utószezonban. Jobb mutatóval végeztek idén, mint a Louisville, ha kicsit szerencsésebbek, harcban lehettek volna a C-USA első helyéért, hiszen egyedüli C-USA csapatként győzték le a később konferencia győztes UCF-et. A Larry Fedora alatt várt nagy áttörés elmaradása miatt mégis csalódás ez az év a Golden Eagles szurkolóinak. A gárdára nem volt jó hatással egy november közepén bekövetkezett tragédia sem. A csapat három játékosa megsérült egy night clubbeli lövöldözésben. Martez Smith, a USM egyik legjobb LB-je deréktől lefelé lebénult, Tim Green megnémult, Dedrick Jones pedig hosszú kórházi kezelésre szorult. Hogy az eset pozitív vagy negatív teljesítményt ösztönöz-e a bowl összecsapáson az leginkább a főedzőn, Larry Fedorán múlik.

forrás: bowl.hu

1.90  Southern Miss Golden Eagles +2.5 vs Louisville Cardinals -2.5  1.80
1.80  56.5 felett - 56.5 alatt  1.90

Az én tippem erre a találkozóra: Louisville Cardinals győzelem 1.68

Óriási köszönet jár a bowl.hu szakijainak ezért a részletes beszámolóért!

St. Petersburg Bowl
Southern Miss Golden Eagles vs Louisville Cardinals 28-31

#7 december 22, 2010, 17:47:08, Cesc18
MAACO Bowl


Dátum: 2010. 12. 23. - 2:00
Helyszín: Las Vegas, NV
1.11  Boise State Broncos vs Utah Utes  5.50

Las Vegas (spanyolul ,,rétek" -> la vega: rét) a szerencsejátékok fővárosa, a college futball azonban nem idegen ettől a környezettől. A UNLV futballprogramja az 1999-ben felújított, 37 ezer férőhelyes Sam Boyd Stadium üzemeltetője és rendszeres használója, bár maga a stadion már inkább a külvároshoz, Whitney-hez tartozik. 2010-től itt rendezik a ,,USA Sevens" névre hallgató ,,hetes rögbi" tornát is, amire azért érdemes figyelnünk, mert a sportág 2016-ban debütál a Nyári Olimpián. Las Vegas amúgy a számtalanszor idézett, mutatott Las Vegas Sor (Mirage, Bellagio, Paris, Sahara, stb.) mellett a különleges törvényeiről is hírhedt: mindössze 65 dollárért bárki megesküdhet vagy elválhat párjától, a saját háza területén ugató kutyát nyugodtan lelőheti (viszont ha ezt a szomszéd telkén teszi meg, fel is akaszthatják!), de háromnál több ismerősének egyszerre senki nem rendelhet italt... Az új profi amfoci liga, a UFL eddigi két kiírását pedig egyaránt a Las Vegas Locomotives nyerte meg.

Az eredetileg California Raisin' Bowl-ként ismert Las Vegas Bowl 1992-ben költözött jelenlegi helyére. 2006-tól elméletileg a Mountain West konferencia királya az automatikus részvevő, de az utóbbi három évben (2009-ben és '10-ben a TCU, előtte a Utah) a győztes veretlenül zárt és BCS Bowlra került, így az ezüstérem mellé járt a meghívó. Kihívója a Pac-10 negyedik-ötödik helyezettje, lenne, de ebben az évben ez sem valósulhatott meg, mert abban a konfban nem akadt elég ,,bowl-képes" gárda. Maradt az ,,at large" választás, a szervezők ennek ellenére igen jól jártak. A Pioneert váltó főszponzor a 2008-ban elhunyt Anthony A. Matino által alapított Maaco cég, a vállalat profiljába az autójavítás és festés tartozik, székhelye a pennsylvaniai King of Prussia ("Poroszország királya"). A játékosok a pályára lépésért egyenként egy 500 dollár értékû ajándékutalványt kapnak, amit egy helyi mûszaki boltban vásárolhatnak le.

A BYU tavalyi szereplése után a másik MWC-ből lelépő Utah-i csapat, a Utes jön. A szezon során egyetlen pillanatig sem érezhették magukat nyeregben a BCS-ért folytatott versenyfutásnál, a TCU saját otthonukban jól tönkre is verte őket az év vége felé közeledve. Sőt rá egy hétre a szenvedő Notre Dame-től szintén kikaptak, sokan hangoztatták akkor túlértékeltségüket. Utólag persze könnyű okosnak lenni, ráadásul a kritikusok megfeledkeznek Pittsburgh és az Iowa State felett aratott győzelmekről, szóval egyáltalán nem szabad a Utah-ot a futottak még" kategóriába sorolni. Bár biztos, hogy ez a produkció jövőre a Pac-10-ben, kilenc konfmeccsel megspékelve nem lesz elég a 10-2-es mérleghez.
A Pac-10 helyére a Boise State ugrott be a WAC-ból, jóllehet a Broncos szívesebben ugrott volna le inkább Pasadenába, a Rose Bowlba... Kyle Brotzman kihagyott rúgásai miatt azonban a Nevada egy emlékezetes mérkőzésen vereséget szenvedtek, maradt hát számukra sovány vigaszként a Las Vegas Bowl, amin azt bizonyíthatják, hogy jól jár velük 2011-től a Mountain West. A Boise és a Utah eddig hatszor találkozott egymással, legutóbb 2006-ban, mikor a Broncos idegenben alázta meg 36-3-ra (!) a Utes-t.

Érdekességek az egyetemekről:
A Boise pályájának kék talaja kihagyhatatlan az ilyen ismertetőkből, de ez már talán és remélhetőleg annyira közismert, minthogy Brady-t a hatodik körben draftolta csak a Patriots. Az kevésbé, hogy az episzkopálisok által alapított iskola focicsapata csupán 1996-ban csatlakozott a legmagasabb osztályhoz, és a Jacksonville OC-ja, Dirk Koetter indította el a vadlovakat a soha korábban nem tapasztalt sikeresség könnyednek tûnő, ám nagy buktatókkal, trollokkal és egyéb varázslatos és kevésbé varázslatos dolgokkal kikövezett útján. Az intézmény az oktatására kevésbé lehet büszke, és világszerte ismert végzős sem igazán járt még Boise-ba. A University of Utah ezzel szemben ismert erős, orvosi, jogi és mérnöki diplomájáról, John Warnock informatikusról, Holly Rowe riporternőről, számos NFL sztárról (például Steve Smith vagy Larry Wilson) és sajnos Ted Bundy sorozatgyilkosról.

Mely játékosokra figyeljünk különösen?

UTAH
Shaky Smithson, KR/PR – a liga legjobb punt returnere papíron elkapó, de javarészt special teamben alkalmazzák. Mivel a 2010-es drafton is húztak kimondottan returnernek embert, a végzős Smithson simán követheti Scotty McGee példáját

Zane Taylor, C – Tipikusan az a játékos, aki nem a combine-on és a hasonló felmérőkön fog villogni, hanem a játékát elemezve fedezhetünk fel olyan elemeket, melyek vonzóvá tehetik. Vezéregyéniség, intelligens, tökéletesen dirigál a támadófalban, késő körös steal lehet jövőre

Brandon Burton, CB – Junior, szóval közel sem 100%, hogy most profinak áll, ám ha ezen a bowlon nagyot alakít, hatalmas lépést tehet afelé, hogy a megfigyelők sok felkiáltójelet tegyenek a neve mögé (ergo akár az 1. kör végén elvihetik), foglalkoztatva lesz rendesen. 4.35 alatt futja a 40 yardot
Említésre méltó: Caleb Schlauderaff (OG), David Kruger (DT), Brian Blechen (CB)

BOISE STATE
Titus Young, WR/KR – A komoly statokat elérő Youngot slot receivernek prognosztizálják, és semmi sem zárja ki, hogy Davone Bess-hez hasonló pályát fusson be, azzal a különbséggel, hogy ő nem udfa-ként kerül az NFL-be. WR-párja, Austin Pettis is hasonlóan tehetséges, de különböző stílusúak, Young alacsonyabb és gyorsabb, Pettis inkább deep threat

Nate Potter, OT – Mivel a 2011-es offensive tackle class elég karcsú, ez csábító lehet a junior Potternek, hogy félbehagyja egyetemi karrierjét. Mivel azonban idén került át OG posztról, valószínûleg hagy magának még egy évet a fejlődésre és a növekedésre, hogy aztán 2012-ben no. 1. prospectként tegyen zsebre dollármilliókat

Ryan Winterswyk, DE – 3-4-es OLB-vé is átképezhetik, erénye keménysége és atletikussága. Gyakran hajlamosan azonban a váratlan visszaesésekre, pozícióját jól tartja, ám megszenved a nagyobb OT-k elnyomásánál
Említésre méltó: Kellen Moore (QB), Jeron Johnson (SS), Brandyn Thompson (CB)

Mire számítsunk?
A Kellen Moore vezette Broncos támadóalakulata garantáltan tűzijátékot varázsol a pályára, a kérdés az, erre milyen minőségben és hogy tud reagálni a Utah. Utóbbi kétarcúsága főleg a passzjáték, a QB-k formaingadozásának (most ráadásul a második számú irányító, Terrance Cain kezd) számlájára írható, a Wide-Asiata futótandem a földön magabiztosan hozhatja a yardokat. Amennyiben Smithson szokásosan parádézik a visszahordásoknál (és persze a túloldalon Titus Young kevésbé lesz elemében), a Utes nemcsak hogy meccsben lehet, hanem be is húzhatja a győzelmet. Tényleg utáljuk, hogy mindig ezzel kell jönni, de legfőképp a Boise State hozzáállásán múlik a Las Vegas Bowl, hogy a játékosok képesek lesznek e felpörögni, mert valljuk be bármilyen izgalmasnak tûnik a két kiemelt non-BCS-es találkozása, a győztest az idény végén ugyanúgy a vesztesként fogják elkönyvelni...

forrás: bowl.hu

1.91  Boise State Broncos -16.5 vs Utah Utes +16.5  1.91
1.91  57.5 alatt - 57.5 felett  1.91

Az én tippem erre a találkozóra: Boise State Broncos -16.5 1.91

Óriási köszönet jár a bowl.hu szakijainak ezért a részletes beszámolóért!

MAACO Bowl
Boise State Broncos vs Utah Utes 26-3

#9 december 24, 2010, 00:54:50, Cesc18
Poinsettia Bowl


Dátum: 2010.12.23. - 2:00
Helyszín: San Diego, CA
2.10  Navy Midshipmen - San Diego State Aztecs  1.65

Az Egyesült Államok 8. legnagyobb városában, a kaliforniai San Diego-ban, a Chargers hazai pályáján, a Qualcomm Stadiumban. A Qualcomm a Chargersnél jóval ismeretlenebb San Diego State University (Aztecs) otthona is, és úgy tervezték meg, hogy baseball-meccseket is rendezhessenek benne, és egy másik bowlt, a Holiday Bowlt is itt játszanak le. 1967-ben húzták fel, '69-től az MLB-s Padres szintén bérlő volt, 2003-as kiköltözésükkor vetődött fel először egy új san diegoi stadion terve, egyelőre ez azonban álom maradt. A névadó Qualcomm vezetéknélküli hálózatokkal foglalkozik, 1997-ben 10 évre fizetett ezért 18 millió dollárt. Meg kell említeni, hogy a napokban hatalmas mennyiségû csapadék hullott San Diego-ban, 36 órával a kezdés előtt a pálya még egy úszómedencéhez hasonlított...

A Holiday Bowl szervezői 2005-ben hozták létre a ,,kistestvért", a San Diego County Credit Union pénzügyi tanácsadócég támogatásával. Az egyik fél mindig a Mountain West valamelyik élcsapata (de nem a győztese), a másik oldal helyzete ennél bonyolultabb, elméletileg a Pac-10 delegáltja, ám ötből kétszer a Navy, egyszer a MAC (Northern Illinois), egyszer a WAC (Boise State) szerepelt a szerződésben szereplő extra kitételek okán. A Poinsettia amúgy mikulásvirágot jelent, a játékosok viszont virág helyett egy-egy Best Buy ajándékutalványt, Fossil órát, pulóvert és sapkát kapnak.

Az említett San Diego State 1998 után újra pozitív mérleggel zárt az MWC-ben, így evidens volt a meghívásuk, útiköltségre nem kellett sokat költeni, és hosszú idő után a szurkolók is kezdenek lázba jönni kedvenceik játéka láttán. A főedzőt, a Ball State-nél is csodát mûvelő Brady Hoke-t a fél Big Ten csábította, legutóbb a Michigannel hozták hírbe, persze az SDSU nem akarja elengedni, nemrég egy alumni két millió dollárt ajánlott fel Hoke szerződésének feljavítására. Persze az OC és a DC sem kis név (Al Borges és Chuck Long), ezzel a szakmai stábbal nem is lehetett kétséges a feltámadás, bár ilyen gyors sikerekre senki nem számított. A 8-4-es mérleg meg alakulhatott volna akár 12-0-ával is, a Mizzou-tól és a BYU-tól három, a Utahtól négy, a TCU-tól öt ponttal kaptak csak ki, balszerencsés körülmények között. Az offense a liga egyik legjobbja, de a különösen meglepő a védelem, mely 2008-ban például még 70 pontot engedélyezett a New Mexico-nak...
Idén mindhárom katonai akadémia bowlozik, és közülük a Tengerészek nyitják a sort. Noha stadionjuk Marylandben van, San Diego-ban állomásozik a világ legnagyobb tengeri hadiflottája, szóval a Midshipmentől nem áll "távol" ez a hely. Ők kimondva-kimondatlanul merész tervekkel vágtak neki a szezonnak, a makulátlan mutatót megcélozva, de ez már az első fordulóban a Maryland ellen elúszott, sőt az Air Force elleni vereség a régóta birtokolt Commander-in-Chief's trófeájukba került. Ezenkívül még a Duke (érthetetlen) látta el a bajukat, a 9-3 (és a Notre Dame skalpja) így is szépen csillog.

Érdekességek az egyetemekről:

A Navy önmagában egy érdekesség, arról nem is beszélve, hogy az egész annapolisi kampusz a "Nemzeti történelmi örökség" része. Nehéz felsorolni az összes ismertebb végzőst, néhány név a teljesség igénye nélkül: Jimmy Carter (amerikai elnök), David Robinson (NBA sztár), Roger Staubach (NFL Hall of Famer irányító), Carl Osburn (ötszörös olimpiai bajnok lövészetben), Robert A. Heinlein (sci-fi író), Albert A. Michelson (Nobel-díjas fizikus) és természetesen számos háborús hős. Az SDSU hasonló listája kevésbé impresszív, többek között Julie Kavner-t (Marge szinkronghangját), Carl Weathers-t (Apollo Creed-et a Rocky-ból), Faulkot, Anwar al-Awlaki-t (korábbi imám) és Don Coryell-t vonultatja fel, azonban kutatások terén az országban élen jár az iskola, "Research University"-ként is emlegetik. Majdnem ilyen fontos, hogy 2009-ben a Playboy magazin a harmadik legjobb partiegyetemnek választotta az SD State-t.

Mely játékosokra figyeljünk különösen?

SAN DIEGO STATE
Ronnie Hillman, RB – Utoljára akkor volt ilyen jó az SDSU, mikor még egy bizonyos Marshall Faulk szerepelt fekete-piros színekben, és Hillman méltó utóda a nagyszerû futónak. Gyors és mozgékony, a védőknek az első pár yardon muszáj őt megfogniuk, különben komoly sebeket tud ejteni kiegyensúlyozottságával és irányváltásaival

Vincent Brown, WR – Lindley fő célpontja DeMarco Sampsonnal alkot ellenállhatatlan duót, az ellenfelek legnagyobb bánatára. Ők ketten voltak a Hoke előtti időben a csapat egyedüli fénypontjai, ám az edzőváltásból is profitáltak. Különös a jó méretekkel és sebességgel rendelkező Brown alulértékeltsége, mondjuk ez valamelyest betudható a borzasztóan erős WR classnak

Miles Burris, OLB – A fiatal védelem egyetlen visszatérő LB-je volt a junior, tapasztalatát főleg a pass rushnál kamatoztatja, nem tacklegyár, a megérzései kitûnőek

Említésre méltó: Ryan Lindley (QB), Abel Perez (K), Brian Stahovich (P)

NAVY
Ricky Dobbs, QB – Dobbs titkos Heisman-kampánya nem sült el jól, sérülések hátráltatták, azonban így is minden idők egyik legjobb passzoló (!) irányítója a Navy-ben, és nem mellesleg az (option) futásoknál is profi, az elmúlt két esztendőben 40 TD-t ért el ily módon, ez NCAA rekord.

Alexander Teich, FB/KR – a junior pozícióját némileg fenntartásokkal kell kezelni, mivel nem az a hagyományos fullback (FB-k meg pláne nem szoktak visszahordóként is jeleskedni), 6-0-ás magasságával és 217 fontos súlyával nem is szántja fel Traktorként a gyepet, ám roppant szívós, és mikor átmenetileg elvesztette a helyét a kezdőben sem adta fel, sőt még motiváltabb, jobb lett

Wyatt Middleton, SS – a senior rover (ez egy olyan poszt, mely átmenetet képez a safety és az LB között, az NFL-ben alig használják, a magyar bajnokságban annál többször) számára fel lesz adva a lecke, Middleton feladata, hogy még a LoS előtt megállítsa vagy legalábbis lelassítsa Hillmant. 2010-ben kiválóan játszott, most felteheti teljesítményére a koronát

Említésre méltó: Billy Yarborough (DE), Jabaree Tuani (DE), Tyler Simmons (ILB)

Mire számítsunk?

Az Aztecs – mivel az Air Force-szal egy csoportban vannak - viszonylag jól felkészült a triple optionből, ezért papíron nem következhet be az, ami a tavalyi Texas Bowlon esett meg a Missourival (azaz mire felocsúdtak, a Navy már szétfutotta őket). A várhatóan igen mély talaj nem biztos, hogy kedvez a futásoknak, levegőben viszont esélytelen, hogy a Midshipmen felvegye a versenyt az SDSU-val. Amennyiben Hillman csak egy kicsit is meg tudja bomlasztani a védelmet, a "házigazdák" jópár pontot feltehetnek az eredményjelzőre, és innentól Dobbs-on múlik, képes-e tartani a lépést és egy olyan produkciót nyújtani, ami még az öt éves szolgálati ideje leteltével is emlékezetes marad.
Idén mindhárom katonai akadémia bowlozik, és közülük a Tengerészek nyitják a sort. Noha stadionjuk Marylandben van, San Diego-ban állomásozik a világ legnagyobb tengeri hadiflottája, szóval a Midshipmentől nem áll "távol" ez a hely. Ők kimondva-kimondatlanul merész tervekkel vágtak neki a szezonnak, a makulátlan mutatót megcélozva, de ez már az első fordulóban a Maryland ellen elúszott, sőt az Air Force elleni vereség a régóta birtokolt Commander-in-Chief's trófeájukba került. Ezenkívül még a Duke (érthetetlen) látta el a bajukat, a 9-3 (és a Notre Dame skalpja) így is szépen csillog.

forrás: bowl.hu

Óriási köszönet jár a bowl.hu szakijainak ezért a részletes beszámolóért!

Poinsettia Bowl
Navy Midshipmen - San Diego State Aztecs 14-35

Hawai'i Bowl


Dátum: 2010.12.24. - 2:00
Helyszín: Honolulu, HI
1.27  Hawaii Warriors - Tulsa Hurricanes  3.70

A Hawaii-on található Aloha Stadiumban, mely 2011-től újra az NFL Pro Bowljának is helyet ad (Miami nem igazán vált be). A Hawaii Warriors otthonát 1975-ben avatták fel a szigetcsoport legsûrûbben lakott szigetén, O'ahu-n, egy évvel a Harcosok elsőosztályúvá válását követően. Az 50000 férőhelyes, akkoriban még szupermodernnek számító létesítmény a Honolulu Stadium-ot adta át a múltnak, annak alsó lépcsősorai még ma is állnak. Az Aloha és az azt körülvevő épületek azonban elöregedtek, a szóben forgó ígéretek ellenére a rekonstrukció máig nem kezdődött el.

Maga a Hawaii Bowl csupán 2002 óta kerül megrendezésre, de ennél jóval korábbra vezethető vissza az USA 50. tagállamában (és közülük egyetlen, melynek nincs egyetlen egyenes határvonala sem) összehozott Bowlok története. 1936-ban Poi [helyi ételkülönlegesség] Bowl néven jött létre az első utószezoni mérkőzés (1937-ben a Hawaii Egyetem meccselt egy óriási rangadón a Honolulu All-Stars-szal...), ez 1940-ben Pineapple [ananász] Bowl-ra módosult. Pearl Harbor lebombázása miatt öt esztendőre felfüggesztették, '47-ben élesztették újra. Az ananászok 1952-ben nem tûntek el, de a Pineapple Bowl igen, utódjára egészen 1982-ig kellett várni. Jött, látott és győzött az új Aloha Bowl, váratlan népszeruségre tett szert mind a nézők, mind a csapatok körében. Ennek tetőzéseként 1998-ban még egy bowl alakult Hawaii-on, bár az O'ahu Bowl csak három idény erejéig tartott ki, 2000-ben Seattlebe költözött (és lett az azóta megszûnt Seattle Bowl). Ez nem sikerült a San Franciscoba vágyó Alohának, a liga egy gyenge kísérlet után beszüntette. Egy évet bírtak ki a Hawaiiak bowl nélkül, 2002-ben megszületett a most is élő Hawaii Bowl. A fő mecénás Sheraton az első amerikai szállodalánc volt, mely megjelent a New York-i tőzsdén. A játékosok külön-külön egy Kicker EB101 fülhallgatóhoz, Oakley Fuel Cell napszemüveghez, Pro Athletics ruhacsomaghoz (póló, ing, visor a sisakra), Oakley Surf hátizsákhoz és törölközőhöz jutnak a szereplésükkel.

Tulajdonképpen a Hawaii Bowlt egy plusz hazai Warriors mérkőzés biztosításának céljából hozták létre, hogy a 13. (azaz +1) alapszakaszmeccs mellett további bevételt garantáljanak nekik jelentős utazási költségeik mérséklésére. Persze csak abban az esetben kvalifikálhatják magukat, ha elérik az 50%-os mérleget, a tavalyi 6-7-et követően idén ez mondhatni simán sikerült, a Nevada megverésével (és az ezzel járó körbeveréssel) megosztva a WAC koronáját is megcsípte a Warriors. Róluk az utóbbi időkben a megállíthatatlan passzjáték juthat eszünkbe, 2010-ben azonban a "run and shoot" stratégia első eleme is megvalósult, az RB Alex Green például iskolarekordot jelentő 327 yardot futott a New Mexico State ellen, persze a légitámadások jelentették ezúttal is a fő fegyvert.

A WAC-nak ellenfelet általában a C-USA küld, és most a választás a Tulsára esett, nem véletlenül. Ha valami, akkor a Hurricane támadósora hasonló szintet képvisel a szigetlakókéval, sőt még gyorsabb is, hála Gus Malzahnnak (az Auburn jelenlegi OC-jának), aki 2007-ben és '08-ban fektette le itt a "hurry-up offense" alapjait. Az East Carolina-tól egy utolsó másodperces Hail Mary-vel elszenvedett vereség a szezonnyitón kicsit megfogta a társaságot, de 3-3-ról nem volt megállás, az oklahomaiak a Notre Dame-n keresztül érték el a 9-3-at. Mivel 2009-ben 5-7-el zártak, ebben az évben nagyon kellett bizonyítania Todd Graham vezetőedzőnek, hogy nem Malzahn volt a korábbi kiváló eredmények (10-4 és 11-3) záloga.

Érdekességek az egyetemekről:
Az ember nem is gondolná, hogy Hawaii-on nemcsak egy, hanem jóval több felsőoktatási intézmény mûködik, a szimplán Hawaii-ként ismert iskola a University of Hawaii rendszer manoai kampuszára utal, ám Hilo-ban, Pearl City-ben, Honoluluban és Laie-n (itt a BYU-Hawaii) is van egyetem. Nívós diplomát szerezhetünk tengerkutatásban, óceáni tudományokban, geofiziológiában, epidemiológiában, és sok NFL játékos tanult a UH-n, bár többségüket valószínûleg más dolgok motiválták. Tulsa városa kevésbé álomszerû, mégis szép karriert futott be innen indulva Steve Largent, Lovie Smith vagy Paul Harvey rádiós.

Mely játékosokra figyeljünk különösen?

TULSA
Damaris Johnson, WR/KR/PR – Johnson juniorként lett az NCAA kickoff returner csúcstartója, 3308 yardnál tart már, ráadásul elkapóként is csapata legjobbja, és Wildcat formációból is szállítja a futott TD-ket

Charles Clay, FB – a 2011-es class harmadik számú FB-jének tartják Havili és Marecic mögött, szóval van esélye, hogy a draft 4-6. körében elkeljen. Carry-t nem sûrûn kap, blokkolásban annál remekebb

Marco Nelson, SS – Újonc létére az all C-USA első keretének tagja, annak ellenére, hogy segítséget nem nagyon kapott. Fordulékony és atletikus, azonban ma ennél több szükségeltetik tőle az illusztris hawaii elkapógárdával szemben

Említésre méltó: G.J. Kinne (QB), Tyler Holmes (OT), Shawn Jackson (OLB)

HAWAII
Greg Salas, WR – A Warriors WR-ek meglehetősen alulértékeltek, de Davone Bess produkciója némileg enyhít a megfigyelők szigorán. Ebből Salas-on túl Kealoha Pilares is profitálhat, mindketten slot receiver poszton játszanak, a védő gyûrûjében visznek be fájó találatokat.

Kaniela Tuipulotu, DT – a védőfal a futások levédekezésében jeleskedett, köszönhetően az Arizonától érkezett nagy nose tackle-nek, Tuipulotunak, akinek még egy évig fejlődhet

Mana Silva, SS – Egy másik transfer, Silva az Oregon State-t hagyta el a UH kedvéért. Ballhawk safety (két Kellen Moore labdát is megszerzett), a profiknál FS-nek képezhetik, 2010-ben nyolc, pályafutása során 14 INT-et gyûjtött

Említésre méltó: Bryant Moniz (QB), Adrian Thomas (OG), Corey Paredes (OLB)

Mire számítsunk?
A hazai pálya pont annyi lökhet a Warriors-on, hogy ők jöjjenek ki győztesen a várhatóan izgalmas pofonosztásból és pontosztozkodásból. Ha ezen az összecsapáson nem esik sok pont, akkor tényleg nincs értelme a jósolgatásoknak, mert ennél egyértelmûbb offenzív fölény nem létezhet. A Hawaii-nál esetleg játszik pár olyan védő, akik a szorosabb helyzetben döntő tényezővé válhatnak, a Tulsa részéről nem igazán képzelhető el, hogy a tehetséges fiatalok most villantanak.

forrás: bowl.hu

Az én tippem erre a találkozóra: Hawaii Warriors -10 1.87

Óriási köszönet jár a bowl.hu szakijainak ezért a részletes beszámolóért!

Hawai'i Bowl
Hawaii Warriors - Tulsa Hurricanes 35-62

Little Caesars Pizza Bowl


Dátum: 2010.12.27. - 2:30
Helyszín: Detroit, MI
1.83  Toledo Rockets - Florida Int. Golden Panthers  2.00

A Detroit Lions stadionjában, a Ford Fielden. A Lions tulajdonos, William Clay Ford családja 20 millió dollárért foglalta le 40 évre ezt a nevet 2002-ben, az aréna megépültekor. Detroit autógyártási gyökerei miatt "Motown"-ként, vagy az igen sikeres Red Wings miatt "Hockeytown"-ként is ismert, rendeztek már itt NCAA Final Four-t (kosárlabda) és Frozen Four-t (jégkorong), sőt az állami középiskolai focidöntők és a MAC csoport fináléja mellett 2010-ben egy meccs erejéig ugye még a Minnesota Vikings otthonául is szolgált a létesítmény...

A Cherry Bowl 1984-es kérészéletű próbálkozását követően Michigan egyetemi utószezoni mérkőzés nélkül maradt. A General Motors akkor még nem érezte fontosnak ennek szponzorálását, a Cherry így pénzhiány következtében megszűnt. A kezdeményezést Ford Motor City Bowl néven a már említett Ford élesztette újra, és bár nem helyi csapatok játszottak, az Ole Miss és a Marshall (Chad Penningtonnal és Randy Moss-szal soraiban) találkozója elnyerte a szurkolók tetszését. A GM és a Chrysler főtámogatóként csatlakozott a Ford mellé, akinek ezért kizárólagos névhasználati joga eltűnt és közmegegyezés alapján az egyszerű Motor City Bowl elnevezést szavazták meg. 2009-ben az autógyárak csődjével a meccs további sorsa kérdésessé vált, végül az USA negyedik számú pizzahálózata, a detroiti székhelyű Little Caesars mentette meg. A válllatot az Ilitch testvérek alapították, szlogenjük egyszerû, de nagyszerû: "Pizza! Pizza!" A PapaJohns lelépésével a Little Ceasars maradt az egyetlen pizzák által pénzelt Bowl. A játékosok a részvételért egy-egy Sony ajándékutalványt, Timely Watch Co. órát, bőr utazótáskát és futball-labdát kapnak, a csapatok pedig papíron 750 ezer dollárral gazdagodnának, ám mivel az összeg jelentős részét jegycsomagban kapják meg, kis csapatoknál (ahogy ez jelen helyzetben is fennáll) a karácsonyi kirándulás és élmény komoly költségekkel jár

A szerződések szerint a MAC egyik élcsapata mérkőzne meg a Big Ten nyolcadik helyezettjével, azonban 2007 óta immár harmadszorra utóbbi konferencia nem tud megfelelni a követelményeknek, nem érte el annyi taguk legalább a 6-6-ot (a szervezők legnagyobb bánatára, akkor több mint 60000 szurkoló tekintette meg a helyszínen a Purdue-Central Michigan összecsapást, a nézőszám meg sem közelítette ezt '08-ban és '09-ben). Így a megüresedett helyre a Sun Belt bajnoka, a Florida International ugrott be, ami nem hangzik rosszul, de a 6-6 mutatójuk és a tény, hogy csupán 2002-ben alakultak, a New Orleans és a GoDaddy.com Bowl számára (mindegyik MAC vs. Sun Belt matchup) sem volt elég csábító. Szereplésük mégis különleges, ugyanis ez az első Bowl-fellépésük történetük során. Hat vereségükből négyet meg BCS-es ellen szenvedtek el, az eredményeiket kicsit részletesebben vizsgálva (majdnem verték a Rutgers-et és a Texas A&M-et is) mindjárt más lehet a leányzó fekvése.

A MAC-ból a Toledo jön, hogy az Ohio Troy elleni szégyenteljes zakója után döntetlenre alakítsa az említett MAC-Sun Belt küzdelem állását. A konf megítélése amúgy sem jó, rendkívül kell hát a győzelem, amire azért bőven van esély, a Rockets ígéretes csapat, az egyes megingások a keret rutintalanságának tudhatóak be. Persze helyén kezeljük mindezen kijelentéseket, a maguk szintjén lehetnek majd sikerekesek a toledoiak, olyan nagyágyúk ellen, mint a Boise State és az Arizona sanszuk nem volt, és a közeljövőben nem is lesz. Az irányítójuk, Austin Dantin Staffordéhoz hasonló vállsérülést szenvedett, azonban a Lions QB-jától eltérően ő visszatérhet és pályára léphet a Ford Fielden, nélküle nem ugyanaz a gárda a Rockets.

Érdekeségek az egyetemekről:
A Florida International sportszakosztályai egyelőre nem igen hallattak magukról, holott a FIU az Egyesült Államok 15. legnagyobb egyeteme, több mint 40 ezer hallgatóval. Floridában ezzel a negyedikek, de az államban ide a legnehezebb bekerülni, a középiskolai kitüntettek (az ún. valedictorian-ok) nagy százaléka iratkozik be az 1943-ban alapított iskolába. A kampuszon forgatták amúgy a Miami Vice sorozat egyes részeit, az ismertebb végzősök közé tartozik Andy Garcia színész és Sherman Bergman, az egyetlen amerikai kickoboxoló, aki harcolt Jean-Claude Van Damme-mal. 2009-ben nevezték ki a kosarasok edzőjének a Isiah Thomast, a Hall of Famer első éves fizetését rögtön jótékony célra ajánlotta fel.

A "Holy Toledo" az angol szlengben elképesztőt, hihetetlent jelent, Szeged testvérvárosára és a vele azonos nevű intézményre ez azért annyira nem illik. Bár lehet, hogy a Toledo-ban élő pár ezres magyar kisebbség és olyan végzősök, mint Fred Baur kémikus (a Pringles chips létrehozója), Kid Cudi rapper, vagy Mel Long és Emlen Tunnell futballisták erről mást mondanának.

Mely játékosokra figyeljünk különösen?

FIU
T.Y. Hilton, WR/KR/PR – Hilton a Golden Panthers egyértelmû sztárja, újonc évéhez képest visszaeső statjai ellenére neve egybeforrt a FIU-val, és még mindig csak junior. Viszonylag gyengébb szezonjában is simán all-Sun Belt tag a kicsit alulméretezett elkapó/visszahordó, draft esélyei kérdőjelesek, játéka annál nyilvánvalóbban minimum kalaplengetésért kiált

Tourek Williams, DE – a sophomore end a védőfal kellemes meglepetése, reakcióidője nem tökéletes, de elég erős ahhoz, hogy bull rusherként egy egész mérkőzésen át őrületbe kergesse az ellen OT-jét, általában a vakoldalon

Anthony Gaitor, CB – a FIU-ból eddig csak két játékost draftoltak (Anwan Barnes-t a negyedik, Chandler Williams-t a hetedik körben), és 2011-ben hozzájuk csatlakozhat Gaitor. Korábban is kiemelték tehetségét, erre idén még rá tudott licitálni, mivel a coverage képességein túl blitzeknél is jeleskedett, karrierje legjobb idényét produkálta

Említésre méltó: Greg Ellingson (WR), Brad Serini (C), Jarvis Wilson (OLB)

TOLEDO
Eric Page, WR/KR/PR – Hilton toledoi megfelelője, returnerként a komplett liga álomcsapatába beválasztották, három kickoff return TD-t is bevitt 2010-ben. Ráadásul 94 elkapásból 1081 yardot csinált, de még 76 yard kell, hogy utolérje tavalyi, freshman (!) évét. Sajnos ő sem égimeszelő, vigasztalhatja, hogy Sproles, Banks és McCluster sem az...

Kevin Kowalski, C – Guard posztról került át centernek másfél éve, a váltás annyira jól alakult, hogy Kowalski-t már a '11-es class negyedik-ötödik számú centerének tartják. Posztjából adódóan nehéz egyéb részleteket írni róla, a MAC-ból előszerettel húznak falembereket az NFL-be

Archie Donald, OLB – Donaldnál nincs baj a méretekkel, és idei 134, összesen 412 szerelése is beszédes. LB-társával, Molls-szal uralják a box környékét, amennyire ez lehetséges

Említésre méltó: Adonis Thomas (RB), Mike VanDerMeulen (LT), Dan Molls (ILB)

Mire számítsunk?
Nem nevezhető felfokozottnak a hangulat a FIU háza táján, a hírek szerint mindössze 1000 szimpatizáns kíséri el a Pantherst Detroitba, ami abszolút érhető, bármennyire is szép a havazás látványa Karácsonykor, a +30 fokot nem szívesen cseréli fel senki -10-re... Cseppet se féljünk azonban, Mario Cristobal kellően fel fogja pörgeti fiait, az esetleges győzelem a még bontakozó programnak óriási lépés lehet előre. A Toledo-nál is a "momentumépítés" a lényeg, a siker elegendő önbizalmat adhatna a 2011-ben a MAC-ért indított kampányhoz. Két offense terén kiegyensúlyozott csapat találkozik, nagyon szoros végeredmény várható.

forrás: bowl.hu

Az én tippem erre a találkozóra: Over 57 1.91

Óriási köszönet jár a bowl.hu szakijainak ezért a részletes beszámolóért!

Little Caesars Pizza Bowl
Toledo Rockets - Florida Int. Golden Panthers 32-34

Independence Bowl
Air Force vs Georgia Tech 7-14