NCAA 2010/2011

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában


Champs Sports Bowl


Dátum: 2010.12.29. - 0:30
Helyszín: Orlando, FL
1.71  West Virginia Mountaineers - North Carolina State Wolpack  2.21

A mérkőzést az 1936-ban megnyitott Florida Citrus Bowlban rendezik meg Orlandoban, amely az évek során sok nagy sportesemény helyszíne volt. Többek között az 1994-es labdarúgó vb mérkőzéseinek is otthont adott. Jelenleg a Florida Tuskers UFL franchise hazai stadionja, és emellett négy fontos college mérkőzést is itt rendeznek meg. Ezek közül kiemelkedik a Capital One Bowl és a Champs Sports Bowl, valamint a college foci egyik all-star mérkőzése, az East-West Shrine Game. A negyedik esemény a Florida Classic néven ismert rivalizálás a Florida A&M és a Bethune-Cookman FCS csapatok között.

A Champs Sports Bowlt 1990 óta minden évben megrendezik. Eredetileg még Sunshine Classic néven alakult, majd szponzorok érkezése és távozása után végül 2004-től lett a bowl mérkőzés elnevezve a Champs Sports szabadidő-felszereléseket forgalmazó üzletláncról, mint főszponzorról. A Bowl idén 2,125 millió dollárt garantál a két egyetem számára. A résztvevők egyenként kapnak egy $420 értékû vásárlási utalványt, amelyet bármely Best Buy üzletben felhasználhatnak, illetve egy Timely Watch Co. által gyártott órát.

A megállapodásnak megfelelően évről évre a Big East és az ACC egy-egy reprezentánsa küzd meg egymással a bowlon, de a Notre Dame helyettesítheti a következő három évben egy alkalommal a Big East képviselőjét. Idén a szervezők nem éltek ezzel a lehetőséggel, másodikként választottak a Big East bowl képes gárdái közül, míg az ACC-ből a harmadik csapatot foglalhatták le. 2010-ben a Big East konferenciát a 9-3-mal végző West Virginia Mountaineers képviseli, ellenfelük pedig a North Carolina State Wolfpack lesz, amely 8-4-gyel zárta az idényt. A két csapat korábban 9 alkalommal találkozott, az összesített mérleg 5-4 a WVU javára.

Érdekességek az egyetemekről:
A West Virginia egyetem híres az FBI-al való együttmûködés révén kialakított kriminalisztika szakáról, de ezen kívül több tudományterületen is igen jó híre van az intézménynek. A leghíresebb hallgatója az egyetemnek a Cisco System CEO-ja, John Chambers, de több neves politikus, kormányzó járt ide. Sport terén kiemelkedik Jerry West, az NBA irányító csillaga, Hall of Famer játékos, többször díjazott csapatvezető. West az NBA logójában is szerepel. Fia, Jonnie jelenleg is a West Virginia kosárcsapatában játszik. Westen kívül a WVU hallgatója volt az NFL Hall of Famer LB, Sam Huff is, aki a Giantsben és a Redskinsben töltötte pályafutását. Jelentős futballedzők (Rich Rodriguez, Terry és Tommy Bowden) és a közelmúlt és a jelen NFL játékosai között is találunk sok-sok egykori hallgatót (Jerry Porter, Todd Sauerbrun, Steve Slaton, Kyle Boller, Owen Schmitt, Pat McAfee, Adam Pacman Jones és a fiatalon elhunyt elkapó, Chris Henry). A WVU a legtöbb college futball győzelemmel rendelkezik azon elsőosztályú csapatok közül, amelyek még nem nyertek National Championshipet.
A North Carolina State a Research Triangle egyik tagja, amely az egymáshoz közel levő NC State, North Carolina és Duke kutatásban nagy eredményeket felmutató egyetemekre használt kifejezés. Az egyetemeknek nagy része van a háromszögön belül a gazdasági fejlettségben, illetve abban, hogy több komolyabb vállalkozás települt a Chapell Hill-Raleigh-Durham régióba. Az egyetem leghíresebb volt hallgatói között említhetjük John Edwards korábbi kétszeres elnökjelöltet, Robert Gibbst, a Fehér Ház jelenlegi sajtófőnökét, és Donald Bitzert, a plazma tv feltalálóját, aki jelenleg is az egyetem professzora. A sportolók közül kiemelkedik a 70-es évek NBA sztárja, a Hall of Famer David Thompson, a 2010-ben PGA Championshipet nyerő golfozó, a dél-afrikai Tim Clark, illetve az olimpiai bajnok úszó, Cullen Jones. Edzők közül kiemelhető a Steelers korábbi SB győztes HC-ja, Bill Cowher, illetve két NBA edző, Vinny Del Negro az LA Clippers, illetve Nate McMillan, a Portland TrailBlazers HC-ja. A közelmúlt és jelen legnevesebb futballjátékosai közül pár: Torry Holt, Philip Rivers, Mario Williams, Adrian Wilson, Jerricho Cotchery, Stephen Tulloch, Tank Tyler, Manny Lawson és John McCargo.

Kikre figyeljünk?

WEST VIRGINIA
1. Geno Smith (QB): Bár a védelemről szólt idén leginkább a West Virginia játéka, kellemes színfolt volt Geno Smith teljesítménye. Smith egy triple optiont játszó csapatba került be, korábban futásra építő QB játék volt jellemző West Virginiában. Ezzel szemben Smith inkább passzoló QB, és idén magasan a WVU offense legjobb játékosa volt. 23 TD-je mellett mindössze 6 interceptiont dobott első kezdő idényében.

2. Robert Sands (FS): Sands tavaly robbant be a köztudatba, miután kiváló teljesítményt nyújtott FS poszton a csapatban. A közel két méteres magasságával furcsa látvány a védelem hátsó soraiban, és bár idén annyira nem kimagasló a játéka, egészen biztosan gondot okoz majd hatalmas méretéhez képest remek gyorsasága miatt az NC State QB-jének. Sands juniorként jelentkezhet a 2011-es draftra, amennyiben lesz NFL idény, reális esélye van arra, hogy előkelő helyen vigyék el.

3. Noel Devine (RB): Devinetól azt várták a szakértők a szezont megelőzően, hogy Heisman esélyes is lehet. Aztán amikor elkezdődött az idény, kiderült, hogy a WVU fala nem kellően jó futásblokkolásban. Ehhez jött még az, hogy Devine sérült volt az idény nagy részében. Szûnni nem akaró lábujj- és bokasérülése is közrejátszott abban, hogy mindössze 886 futott yardig jutott. A bowlon nagyon szeretne javítani a lendületességben és méretben leginkább Darren Sprolesra emlékeztető futójátékos.
Említésre méltó: Ryan Clarke (FB), Chris Neild (NT), Keith Tandy (CB)

NORTH CAROLINA STATE
1. Russell Wilson (QB): Wilson 2010-ben ismét a Wolfpack legfontosabb játékosa volt. Az alacsony, de mobilis QB-ra idén is számíthatott a csapat mind passzjátékban, mind futásban, sőt ezúttal is jól dobott futás közben is. Talán a döntéshozó-képesség az, ahol kisebb kritika érheti, de alapvetően ezen a téren sem volt rosszabb idénye, mint sophomoreként. 35 TD-t köszönhetett idén a QB-nek a csapat, 26 TD átadás mellett 9-et futva ért el az ACC legjobb irányítója.

2. Nate Irving (ILB): Csodálatos teljesítményt nyújtott idén az autóbalesete után visszatérő játékos. Irving passz ellen és futás ellen is remekelt, sőt, a QB-kat is őrületbe kergette blitzeivel. Az egész NCAA talán legkomplexebb LB teljesítménye volt az idén az övé. Ami külön kiemelendő, az a Wake Forest elleni 8 negatív yardot eredményező szerelése, illetve 19,5 negatív yardos szerelése az évben, amivel megdöntötte a Houston Texans DE, Mario Williams csapatrekordját.

3. George Bryan (TE): Az ACC legjobb TE-jéről beszélünk, aki már évek óta egyik legfontosabb tagja a State elkapóállományának. A tavalyi előrelépése után idén sokan azt várták tőle, hogy még előkelőbb helyet vív ki a rotációban és a 800-1000 yardot közelíti majd, de erre végül nem került sor. Ettől függetlenül maradt a 2012-es draft class egyik legtöbbre tartott TE tehetsége.
Említésre méltó: Owen Spencer (WR), Michael Lemon (DE), Dwayne Maddox (OLB)

Mire számítsunk?
Mindkét csapat kissé csalódott lehet, hiszen mindkettejüknek volt lehetősége arra, hogy megszerezzék konferenciájuk automatikus BCS helyét. A WVU két gyenge meccsének köszönhetően (a Syracuse ellen Geno Smith, a UConn ellen az RB-k gyengélkedése miatt maradt le így végül a Big East BCS helyéről a csapat), az NC State pedig Maryland elleni veresége miatt maradt le arról, hogy a BCS helyről döntőn ACC Championship Game-en szerepeljen. A Maryland és a Cincinnati az a két csapat, amely a két gárda szezonját összeköti, igaz, az összehasonlítás nem teljesen fair. A Cincyt mindketten legyőzték. Amikor a Marylanddel játszott a WVU, akkor még a futásra épített a Terrapins és Jamar Robinson volt a QB, amikor az NC State ellen léptek pályára Friedgenék, akkor már a Danny O'Brien vezette passzjáték tette félelmetessé a Terpst. Ettől függetlenül elmondható, hogy a WVU könnyedén nyert a csapat ellen, az NC State pedig döntő meccset bukott ellenük. Ha azonban eltekintünk a közös ellenfelektől, akkor is elmondhatjuk, hogy a fogadóirodák is a West Virginiát tartják a mérkőzés két pontos favoritjának.

A Mountaineerst idén a védelme repíti előre, amely az NCAA egyik legjobb védekező egysége. Jeff Casteel hihetetlen munkát végzett, és remekül hívja a 3-3-5-ös védelem playeit. Igazán kiemelkedő egyéni teljesítmény nélkül engedélyezte a WVU idén átlagban a második legkevesebb pontot az ellenfeleknek. Egyetlen csapat sem tudott ellenük 21 pontnál többet szerezni. A D erőssége leginkább a védőfal, amelynek az erős NT, Chris Neild az oszlopa, illetve Scooter Berry az, akinek a teljesítménye az NCAA egyik legjobb futás elleni védelmévé tette a WVU-ét. Neild és Berry mellett igazi sackspecialisták is találhatóak az Eersnél, Julian Miller és Bruce Irvin személyében, akikkel nagyon meggyûlhet az idén igen gyengén teljesítő State fal baja. Annak ellenére, hogy a kiváló QB, Russell Wilson mobilitása sokszor megmenti őket, az NCAA legrosszabbjai között volt ennek a falnak a teljesítménye QB védésben. Az NC State ahogy egész évben, ezúttal is inkább a passzjátékra lesz utalva, ami nem meglepő, hiszen Wilson fantasztikus idén is. Ráadásul segíti az is a junior irányítót, hogy a Big East legjobb CB-je, Brandon Hogan ACL-szakadása miatt kihagyja majd a találkozót. A WVU idén egyszer találkozott hasonló csapattal, mint a Wolfpack. A Cincinnati Bearcats ellen remekeltek Hoganék, még akkor is fontos ezt megemlítenünk, ha a Cincy idén nagyon alulteljesített. Az azonban igaz, hogy hasonló kaliberû QB és WR állományuk van, illetve egy hasonlóan gyenge támadófal, és visszafogott futójáték volt rájuk jellemző, mint idén az NC State-re.

A Wolfpack védelme azonban legalább egy-két poszton jobb, mint a Cincyé. Kimagaslik az idén futás ellen jól teljesítő védőfal és az LB sor. Az LB-k legjobbja az a Nate Irving, akiről már korábban írtunk, nem túlzás azt mondani róla, hogy a konferencia egyik legjobb védőjátékosa. A problémák elsősorban a secondaryben voltak 2010-ben, a szezon elején meglepően jól játszottak, novemberre azonban a tavalyi évre emlékeztetett a produkció. Több nagy playt engedtek, mint ahány passzt kivédekeztek. Talán a pihenés használ az egységnek, mert nagy szükség lenne arra, hogy előrelépjenek ezen a téren. A WVU ugyanis az elmúlt éveket meghazudtolva a passzjátékával veszélyesebb. Geno Smith gyors, jó ritmusváltó WR-ei, Tavon Austin, Jock Sanders, Stedman Bailey és Brad Starks mind mélységi passzokkal, mind rövid screenekkel életveszélyesek. A sok screenre azonban egészen biztosan felkészíti majd Tom O'Brien a Wolfpacket. A WVU futójátéka idén hatalmas csalódás volt, Devine gyenge teljesítményét csupán a short yardage RB, Ryan Clarke produktuma múlta alul. A 8 TD mellett Clarke elmondhatja magáról, hogy több eladott labdája volt, mint ahány mérkőzést játszott. Nagy változás ezen a téren nem várható, hiszen még fokozza a problémákat, hogy a WVU kezdő centerének, Joe Madsennek tanulmányi problémák miatt ki kell hagynia a mérkőzést. De abban azért biztosak lehetünk, hogy Noel Devine egy jó produkcióval akar búcsúzni az NCAA-től.

forrás: bowl.hu

Az én tippem erre a találkozóra: Under 48.5 1.91

Óriási köszönet jár a bowl.hu szakijainak ezért a részletes beszámolóért!

Az Air Force nyerte a bowlt! 

Idézetet írta: Vinny Dátum december 28, 2010, 12:18:26
Az Air Force nyerte a bowlt!  

Igen, elírtam, köszi hogy szóltál!

Tehát akkor...

Independence Bowl
Air Force vs Georgia Tech 14-7

Champs Sports Bowl
West Virginia Mountaineers - North Carolina State Wolpack 7-23

Insight Bowl
Iowa - Missouri 27-24

Military Bowl
Maryland - East Carolina 51-20

Texas Bowl
Illinois - Baylor 38-14

Alamo Bowl
Oklahoma State - Arizona 36-10

Armed Forces Bowl


Dátum: 2010.12.30. - 18:00
Helyszín: Dallas, TX
1.35  SMU vs Army  3.36

Az Amon G. Carter Stadiumban, tehát a TCU Horned Frogs otthonában lett volna a találkozó,de augusztus 15-én bejelebtették, hogy ezt elkezdik Forth Worth-ben renoválni és új helyszínt kell keresni. Két évig így a SMU otthona lesz az AFB pályája, a dallas-i University Parkban. A Gerald J. Ford stadionba 32 ezren férnek be, de az idei nézőcsúcs alkalmával ezt háromezerrel át is lépte a szurkolók száma. Komoly nevezetesség a pálya mellett Doak Walker pláza, a gárda egykori legendás halfback-jéről és egyben rúgójáról nevezték el az NCAA legjobb RB-jének járó díjat, ennek pontos másolatát is megtekinthetik az idelátogatók. A Mustangs tehát hazai környezetben fogadja ellenfelét.

Az AFB 2003-ban jött létre, jelenlegi teljes neve, a Bell Helicopter Armed Forces Bowl még mindig klasszisokkal jobb, mint a kezdeti Plainscapital Bank Fort Worth Bowl. De a Bell Helicopter sem elírás, ez a cég tényleg helikopterek vásárlására buzdítja a fizetőképes nézőket. A futballisták egy-egy Sony ajándékcsomagot, karórát, túristatáskát és labdát is kapnak.

Jelenleg a Conference USA és a Mountain-West áll szerződésben a bowllal. Előbbiből az SMU jutott, viszont az MWC-nek nincs elég Bowl képes csapata, így a független Army lett a beugró. Ők azért is érdekesek, mert az előző három évben riválisuk, az Air Force tette itt tiszteletét.
A katonák 6-6-os szezont zártak és mindent elmond az idényükről, hogy a legnagyobb győzelmet a Duke felett aratták, a többi jelentős párharcban rendre alulmaradtak.
Az SMU konfdöntőt játszott, ahol elvérezett a UCF ellen, így jelenleg 7-6 a mérlegük. A Hawaii Bowlon pár napja parádézó csoportellenfél Tulsát 21-18-ra tudták legyőzni, így az azonos mérleg is elég volt a diviziógyőzelemhez.

Érdekességek az egyetemekről:
Az Army úgy ahogy van egészében egy érdekesség, míg az SMU-ról azonnal két dolog juthat eszünkbe. A metodista vallás és a ,,death penalty" büntetés a '80-as évek végéről, ami hosszú évekre kivonta a forgalomból a kisebb powerhouse-nak számító texasi csapatot, mivel kiderült, hogy fizettek játékosaiknak, így Eric Dickersonnak is. Thomas Morstead, Emmanuel Sanders és Bryan McCann tavalyelőtt még itt szerepeltek, mára NFL játékosok.

Kikre figyeljünk?
SMU
Zach Line (RB): Walk-onként érkezett a csapathoz kalandos körülmények között, ennek ellenére második évében 1391 yard és 10 TD került a neve mellé egy alapvetően passzra berendezkedő csapat tagjaként, ezzel a C-USA legjobb futója. 6.1 yardos átlaggal halad előre labdacipelésenként.

Aldrick Robinson (WR): Iskolarekorder 13 touchdown elkapással. Már két 1000 yardos szezonja is van, hét meccse mindig szerez pontot és volt már 96 és 94 yardos játéka is.

Taylor Reed (MLB): A triple option ellen fokozott feladatkört kap a pálya közepén dolgozó Reed, aki a UCF elleni konferencia döntőben 11 szerelést és 2 sacket is bemutatott.

Army:
Jared Hassin (FB): A legeredményesebb futó 931 yardot tett meg a földön. Pályáját az Air Force-nál kezdte, de aztán a szárazföldön kötött ki. Elit blokkolónak is számít.

Stephen Anderson (LB): A legtöbb szerelést bemutató játékos (82), három kiharcolt fumble, egy összeszedett, és 11 kivédekezett passzkísérlet. Harmadévesen is már csapatkapitánynak mondhatja magát.

Josh McNary (DE): A csapat 20 sack-jéből 9.5 fûződik az ő nevéhez. Karrierje alatt 27.5 jött neki össze, ez a legtöbb a program történetében egy játékostól. A Bulsworth díjra is jelölték, amit a legjobb olyan játékos kap, aki walk-onként kezdte karrierjét.

Mire számítsunk?
Az SMU-nak sosem ment igazán jól a játék az elmúlt években mikor a Navy ellen játszottak. Mivel az Army játéka rokon a tengerészekkel, így most is meggyûlhet a bajuk, de a papírforma így is a musztángok sikerét ígéri. Kiszámíthatatlan évük van June Joneséknak, simán benne van a levegőben, hogy egy végletekig kiélezett összecsapás lesz ez, annak ellenére, hogy alig van hasonlóság a két gárda között.

forrás: bowl.hu

Az én tippem erre a találkozóra: SMU győzelem  1.35

Óriási köszönet jár a bowl.hu szakijainak ezért a részletes beszámolóért!

Pinstripe Bowl


Dátum: 2010.12.30. -  21:30
Helyszín: Bronx, NY
1.85  Syracuse vs Kansas State  1.98

Az összecsapást a 2009 áprilisában megnyitott Yankee Stadiumban rendezik meg, amely a New York Yankees baseballcsapat otthona. Sport terén az idei évig csupán a baseballnak adott otthont a stadion. A változást az Army-Notre Dame mérkőzés hozta, amelyet telt ház, több mint 54000 néző előtt rendeztek meg itt november 20-án. A közeljövőben a Pinstripe Bowl mellett évről évre rendeznek majd egy-egy college foci mérkőzést a bronxi arénában. 2011-ben a Rutgers, 2012-ben az Air Force, 2014-ben pedig a Boston College ellen lép pályára az Army a stadionban. Évről évre pályáznak emellett az újévi NHL meccs, a nyitott pályás Winter Classic megrendezésére, eddig azonban nem jártak sikerrel, de ami késik, nem múlik.

A Pinstripe Bowlt idén első alkalommal rendezik meg. 2009-ben állapodtak meg az érintett felek a bowl mérkőzés létrehozásáról, és 2010 áprilisában döntött úgy az NCAA, hogy áldását adja a találkozó lebonyolítására. A bowl névadó szponzora a főképp baseball sapkáiról és egyéb fejfedőiről ismert New Era Cap Company, de mellettük a New York Yankees baseball franchise is jelentős összeggel támogatja a rendezést. A bowl 2 milliós payoutot garantál, amit mindkét résztvevő egyetem megkap. Az ajándéklista nem ismert, de nem hivatalos információk szerint egy-egy Ipad-et, és New Era ajándékcsomagot kapnak a résztvevők, és egészen biztosan kapnak valamiféle baseball relikviát is a Yankeestől.

A megállapodásnak megfelelően évről évre a Big East és a Big12 egy-egy reprezentánsa küzd meg egymással Bronxban. Idén a szervezők harmadikként választhattak a Big East bowl képes gárdái közül, míg a Big12-ből a hetedik csapatot foglalhatták le. 2010-ben a Big East konferenciát a gyakorlatilag hazai pályán játszó, 7-5-tel végző Syracuse Orange képviseli, ellenfelük pedig a Kansas State Wildcats lesz, amely szintén 7-5-tel zárta az idényt. A két csapat harmadik bowl találkozója lesz ez. Az 1997-es Fiesta Bowlon a Kansas State örülhetett, Bill Snyder fiai 35-18-re győzték le a Donovan McNabb vezette Cuset, majd a 2001-es Insight.com Bowlon visszavágott a többek Dwight Freeneyvel fémjelzett Orange, 26-3-ra győztek.

Érdekességek az egyetemekről:
A Syracuse University New York államban található. Az egyetem tulajdonában van egy több, mint 45000 mûalkotásból álló gyûjtemény, amelyben többek között Picasso és Rembrandt festmények is fellelhetőek. A gyûjteményből több mint 100 alkotás díszíti az egyetem belső terét és udvarait.
A sportokat tekintve a Cuse a múltban elsősorban a futballpályán volt, a jelenben pedig a kosárlabdában és a lacrosseban sikeres. Kosárlabdában Jim Boeheim csapata Carmelo Anthony vezetésével jutott el National Championshipig 2003-ban, lacrosseban pedig évről évre a végső győzelemre esélyesek között kell őket számon tartani. A futballcsapat a háborús hős, Ben Schwartzwalder irányításával érte el legnagyobb sikerét, az 1959-as National Championship győzelmet. Az 50-es, 60-as években olyan futójátékosok szerepeltek az Orangeban, mint Jim Brown, Ernie Davis, Jim Nance, Floyd Little és Larry Csonka. Szintén ide járt egyetemre a Raiders mindenható ura, Al Davis, illetve a kimagasló TE, John Mackey, a center Jim Ringo, illetve az elkapó Art Monk. A közelmúlt legnevesebb Cuse játékosai közé Marvin Harrison, Donovan McNabb, Keith Bulluck és Dwight Freeney sorolható.

A leginkább mezőgazdasági területen jelentős Kansas State University a közeljövőben nyitja meg egyedülálló biológiai kutatóintézetét. Az egyetem egykori hallgatói között található William A. Powell, az E-Trade alapítója, Jerry Wexler, a Rock Hall of Fame tagja, az 1950 és 1980 közötti zenei élet egyik legnevesebb producere, Mitch Richmond, korábbi NBA sztár, Michael Beasley, az elmúlt évek egyik legnagyobb NCAA kiválósága, illetve több olimpiai érmes sportoló. Fociban a legnagyobb névnek Michael Bishop és Martin Gramatica számít. Bishop 1998-ban második volt a Heisman szavazáson, de az irányító profi szinten sehol sem találta meg a helyét. Gramatica, pedig 1997-ben nyerte a legjobb kickernek járó Lou Groza Awardot. A jelenlegi nevesebb NFL játékos: Chris Canty, Terence Newman, Jordy Nelson és Josh Freeman.

Kikre figyeljünk?
Syracuse Orange
1. Delone Carter (RB): Carter a Syracuse offensének legnagyobb sztárja. A főként fizikális stílusáról ismert játékos a középső futásoknál megállíthatatlan. A lendületesség, és elkapókészség nem erőssége, igazi régimódi erőfutó. Idén 1035 yarddal és 7 TD-vel zárt annak ellenére, hogy sérülés miatt két mérkőzésen is csak limitált szerepet kapott. A játékát remekül kiegészítő Antwon Baileyvel kiemelkedő futóduót alkotnak.

2. Derrell Smith és Doug Hogue (LB-k): A Cuse védelmének legjobbja a két linebacker, az MLB Derrell Smith és a WLB Doug Hogue. Ösztönös és aktív LB-k, akikre bármilyen playhívás esetén számítani lehet. Smith futás ellen remekel általában, de coverageben és blitzek esetén is megoldja feladatát. Utóbbi azonban inkább Hogue felségterülete, az elmúlt két évben összességében 10 sack felett termelt, állandó a jelenléte a line of scrimmage mögött. A két játékos sokoldalúsága alapozza meg Scott Shafer védelmének blitzek terén való sikerességét.

3. Ryan Bartolomew (C): Ha a Syracuse játékosait NFL szemmel nézzük, akkor általában a szakértők három nevet szoktak kiemelni, a punter Rob Longot (róla majd később), az idén remekül játszó LT-t, Justin Pught, illetve az évek óta jó teljesítményt nyújtó, de idén talán kissé visszafogottabban játszó centert, Ryan Bartolomewt. Bartolomew évek óta ennek a csapatnak az oszlopa, elsősorban azért érdemes figyelnünk, mert ott lesz a drafton 2011 áprilisában és hátsó körös pick lehet zone-blocking rendszerben, akár OG, akár C poszton számítson rá potenciális csapata.

Kansas State Wildcats
1. Daniel Thomas (RB): A senior futójátékos két évnyi junior college szereplés után 2009-ben érkezett meg a college foci elsőosztályába. Első szezonjában azonnal az FBS legjobb futójátékosai közé került, tavalyi teljesítményére pedig idén rátett egy lapáttal, 1495 futott yarddal és 16 futott TD-vel zárt. Thomas kiváló erőfutó, és külső futásoknál is jól megállja a helyét. Idén gyakorlatilag egy személyben cipeli vállán a Wildcatst a végzős draft class egyik legnagyobb RB igérete.

2. Zach Kendall (OG) és Wade Weibert (C): Ahhoz, hogy Thomas a nem túl meggyőző passzjáték mellett ilyen fantasztikus számokat tudjon felmutatni, nem akármilyen támadófal kell. Az O-Line közepe Big12 szinten is kiemelkedő. A két említett játékos közül Kendall a nagyobb tehetség posztján, de egyetemi szinten mindketten remekül megállják a helyüket.

3. Ty Zimmermann (FS): A Kansas State védelmében nem hemzsegnek a nagy sztárok, de ha valahol nem volt gond eddig, az a safety poszt, megoldottnak tûnt a pozíció Emmanuel Lamar és Tysyn Hartman révén. Éppen ezért nagy tett a freshman Zimmermanntól, hogy mellettük sikerült bekerülnie a kezdőcsapatba. A fiatal FS idén a legjobb teljesítményt nyújtotta csapatában coverageben és a sokszor rá maradó futók szerelésében is számíthatott rá csapata. Szezonja legjobb teljesítményét a Texas egyetem legyőzésekor nyújtotta, kétszer is a kezében kötöttek ki Garrett Gilbert passzai.

Mire számítsunk?
Elsősorban két nagyon motivált együttesre kell számítanunk. A Syracuse 2004 (vereség a Champs Sport Bowlon a Georgia Tech ellen), a Kansas State pedig 2006 (vereség a Texas Bowlon a Rutgers ellen) óta nem szerepelt bowl mérkőzésen, ennek megfelelően a csapatok egyetlen tagja sem vett részt még ilyen eseményen. Mind Bill Snyder, a KSU, mind Doug Marrone, a Syracuse HC-ja nagy sikert ért el azzal, hogy bowlig vezette a csapatát.
A Syracuse motivációját fokozza, hogy gyakorlatilag hazai környezetet (és teltházat) varászol majd nekik a szurkolósereg, illetve Rob Longért is szeretné megnyerni ezt a mérkőzést a Cuse. Long, a csapat senior puntere az alapszakasz utolsó heteiben fejfájásra, látászavarokra panaszkodott, amelyeknek következtében kivizsgálásokra került sor. Ezeken kiderült, hogy a 22 éves játékosnak agydaganata van. December 14-én sikeres agymûtétet hajtottak végre rajta, de az utólagos vizsgálatok során rosszindulatú rákos sejteket találtak, így élete a kemoterápiás kezelések sikerességén múlik majd. Long a csapattal tart a bowl mérkőzésre, játszani azonban érthetően nem fog.

A találkozó esélyeséről a fogadóirodák nem tudtak dönteni, így a mérkőzés pont spread nélkül fogadható legtöbbjüknél. Mindkét csapat megpróbál majd futójátékára alapozni, a gyenge passzjátékok függvényében ez nem is meglepetés. Le egyszerûsítve tehát elmondhatjuk, hogy az a csapat nyerheti meg a mérkőzést, amely sikeresebben védekezik a futás ellen. A Syracuse védelme minden ponton jobbnak mondható a Wildcatsénél. A masszív Orange falnak a két korábban említett remek LB-vel kiegészülve könnyebb dolga van, még ha Daniel Thomas külön kasztot is képvisel. A másik oldalon az egész FBS egyik legrosszabb futás elleni védelme a Kansas State-é. Ritka eset, amikor a line of scrimmage körül sikerül megfogni az ellenfél futóit és ez nagyon is kedvez a Syracusenak. A passzjáték egyik oldalon sem erősség, Carson Coffman a KSU és Ryan Nassib, az Orange irányítója is meglehetősen inkonzisztens. Mindkettejüknek voltak fellángolásai az idény folyamán, de a legváratlanabb pillanatokban képesek hibák elkövetésére. Nassib valamivel hajlamosabb erre, de Coffman néz szembe jobb passz elleni védelemmel és Scott Shafer blitzhegyeivel. Mind a két együttesnél nagy fegyver lehet a play-action, de a nagyobb meglepetések inkább a Kansas Statetől várhatóak. Daniel Thomast szívesen játszatják Wildcat formációban is. Így eggyel több játékos blokkolhat neki a támadófalban, és a védelmek sem kényelmesedhetnek el, hiszen Thomas korábban játszott irányító poszton is, idén is van egy TD átadása. A másik érdekes színfolt Collin Klein, a csere irányító bevetése lehet. Klein a szezon vége felé kapott nagyobb szerepet, és elsősorban option futásaival kergette őrületbe az ellenfeleket. Várható, hogy játszik majd, az viszont kérdéses, hogy mennyi lehetőséget kap Bill Snyder főedzőtől. A special teamben mindkét oldalon lesz egy neves hiányzó, a Cusenál a már többször említett Long, a Kansas Statenél William Powell, aki idén az NCAA egyik legjobb returnere volt.

forrás: bowl.hu

Az én tippem erre a találkozóra: Syracuse győzelem  1.85

Óriási köszönet jár a bowl.hu szakijainak ezért a részletes beszámolóért!

Wazze, megnéztem az első két negyedet, de nagyon mocskos meccs. A bírók nagyon segítik a Kansast. Kicsit felidegesít a bíráskodás, pedig végig akartam nézni.
Jobb a Syracuse, de meglepődnék, ha ilyen bíráskodás mellett nyernének.