Sakk

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában



Az oddsok az Unibet fogadóirodától származnak, s a következő időpontban voltak érvényesek: augusztus 26., 09:00CET


Carlsen-Nyepomnyascsij csata a világbajnoki címért

A szerdai (mai) ünnepélyes megnyitó után péntektől küzd meg a sakkvilágbajnoki címért a norvégok címvédője, Magnus Carlsen orosz kihívójával, Jan Nyepomnyascsijjal a nemzetközi szövetség (FIDE) égisze alatt, Dubajban.


A párbaj, amelyet az Egyesült Arab Emírségek második legnagyobb városában zajló világkiállítás keretében rendeznek meg, legkésőbb december 16-ig tart. A 14 meccsesre tervezett csatában a győztes az lesz, aki 7,5 pontot szerez. Döntetlennél rövidített játszmák döntenek.
   
Kettejük vb-döntőjére eredendően 2020 decemberében került volna sor, a koronavírus-járvány miatt azonban erre az évre halasztották. Nyepomnyascsij azzal szerezte meg a jogot Carlsen kihívására, hogy megnyerte a sakkvilágbajnok-jelöltek tornáját.
   
A 31 éves orosz nagymester 2010-ben Európa-bajnok lett, az orosz bajnokságot két ízben nyerte meg (2010, 2020), emellett kétszeres csapatvilágbajnoknak (2013, 2019) vallhatja magát. A FIDE-értékelés szerint - az orosz sakkozók legjobbjaként - jelenleg 2782 Élő-ponttal az ötödik helyen áll a világranglistán.
   
A 30 esztendős Carlsen a sakkozás 16. világbajnoka, címét 2013-ban érdemelte ki, s elsőségét azóta is őrzi. A nagymesteri minősítést - a világon az egyik legfiatalabbként - 2004 áprilisában, 13 éves, 4 hónapos és 27 napos korában szerezte meg. A norvég klasszis játékos az első helyen áll a FIDE értékelésében 2855 ponttal, ráadásul nemcsak a klasszikus sakkban, hanem gyorssakkban és villámsakkban is világbajnoki címvédő. 
   
A moszkvai Szport Ekszpressz ismertetőjében kitért rá, hogy Carlsen szereti a focit, a Real Madridért rajong, amellett a teniszt, a síelést és a képregényeket kedveli, míg az irodalomban Csehov-imádó Nyepomnyascsij a Szpartak Moszkva labdarúgócsapatának szurkolója.
   
A sportlap átfogó statisztikát is közölt a két nagymester eddigi teljesítményéről, részletekre lebontva játszmáikat. Ami a klasszikus mérkőzéseket illeti, Carlsen világossal 219, a sötét bábukat vezetve pedig 110 győzelmet aratott, döntetlenjei száma "színalapon" 214, illetve 309, míg vereséget 38, illetve 43 alkalommal szenvedett el eddigi karrierjében. Az orosz nemzetközi nagymester hasonló adatpárjai: 202 és 117 győzelem, 220 és 266 döntetlen, valamint 53 és 82 vesztes parti.
   
Érdekesség ugyanakkor, hogy az egymás elleni mérlegben Nyepomnyascsij áll jobban: korábbi találkozóikon nyolc döntetlen mellett négyszer nyert, míg Carlsen csak egyszer. Ezzel együtt a fogadóirodáknál a norvég világbajnoknak adnak nagyobb esélyt a végső sikerre, a Szport Ekszpressz szerint Carlsen nyerési szorzója 1,87, ami körülbelül 53 százalékos győzelmi esélyt jelent.
   
A vb-döntő jelentős pénzdíjért is zajlik: a 2 millió euróból a győztes 60 százalékot, a vesztes 40 százalékot kap. Ha rövidített játszmák döntenének, a pénzfelosztás aránya 55-45 százalék.

forrás: MTI



Az oddsok az Unibet fogadóirodától származnak, s a következő időpontban voltak érvényesek: december 01., 12:00CET

Ötödször is világbajnok minden idők egyik legjobb sakkozója, a norvég Magnus Carlsen, miután pénteken megint legyőzte az orosz Jan Nyepomnyascsijt. Ezzel a 14 meccsesre tervezett döntőn már a 11. parti után végeredményt hirdettek, Carlsen ugyanis átlépte a végső sikerhez szükséges 7 pontot. (Győzelemért 1 pont jár, míg döntetlenért 0,5-05 pontot adnak mindkét versenyzőnek, így alakult ki a 7,5-3,5-es eredmény.)

Itt a döntő mérkőzéseinek lépései visszanézhetőek:

https://www.chessgames.com/perl/chess.pl?tid=105291


Az oddsok az Unibet fogadóirodától származnak, s a következő időpontban voltak érvényesek: december 15., 11:00CET

Idézetet írta: Orsolya Dátum december 15, 2021, 11:38:18

Az oddsok az Unibet fogadóirodától származnak, s a következő időpontban voltak érvényesek: december 15., 11:00CET

Ha szoktam volna fogadni ilyen pici oddsokra, akkor mondanám, hogy a Hikarura kb. inget, gatyát, házat rá lehet rakni, 35 % kamat


Az oddsok az Unibet fogadóirodától származnak, s a következő időpontban voltak érvényesek: február 10., 12:00CET


És ma még Rapport is bemutatkozott román színekben...

Idézetet írta: curpy82 Dátum október 05, 2022, 21:41:02És ma még Rapport is bemutatkozott román színekben...

Jól tette.

Idézetet írta: Admin Dátum október 06, 2022, 07:56:20Jól tette.

Szerintem ez végtelenül szomorú dolog, két szemszögből is. Egyrészt szomorú, hogy nem kapott olyan támogatást, amit a románoknál úgy tűnik igen :-\ Másrészt, hogy neki ennyire mindegy milyen zászló van a neve mellett :P
Felesége szerb, ő szombathelyi, hmmmm akkor legyek román :D

Idézetet írta: Latzka Dátum október 06, 2022, 09:34:26Szerintem ez végtelenül szomorú dolog, két szemszögből is. Egyrészt szomorú, hogy nem kapott olyan támogatást, amit a románoknál úgy tűnik igen :-\ Másrészt, hogy neki ennyire mindegy milyen zászló van a neve mellett :P
Felesége szerb, ő szombathelyi, hmmmm akkor legyek román :D

S lehet a gyereke majd néger lesz, s akkor mi?  ;)

Idézetet írta: Latzka Dátum október 06, 2022, 09:34:26Szerintem ez végtelenül szomorú dolog, két szemszögből is. Egyrészt szomorú, hogy nem kapott olyan támogatást, amit a románoknál úgy tűnik igen :-\ Másrészt, hogy neki ennyire mindegy milyen zászló van a neve mellett :P
Felesége szerb, ő szombathelyi, hmmmm akkor legyek román :D

Nem tudom, mennyire figyelted a történéseket, nem csak szimplán arról van szó, hogy a románoknál támogatást kap, hanem egy lényegében magánszemélytől (sportfogadó iroda tulaja), szponzortól kap egy rakás pénzt. Ahogy fogalmaztak, visszautasíthatatlan ajánlatot. Előtte az édesapja (ha minden igaz, évi?) 9 (!) számjegyű összeggel támogatta, ekkora támogatást máshonnan Magyarországon, alapban a Sakkszövetségtől sem (az éljátékosok egy minimálbért sem elérő támogatást, ha kapnak...), de más szponzoroktól sincs esélye kapni.
Érdekes, hogy amikor pl. más sportokban a magyar gyökerekkel még véletlenül sem rendelkező sportolókat honosítjuk, senkinek semmi kivetnivalója nincs benne, sőt. Ez most ugyanaz, csak a másik oldalról.

Idézetet írta: flamman Dátum október 07, 2022, 08:17:41Nem tudom, mennyire figyelted a történéseket, nem csak szimplán arról van szó, hogy a románoknál támogatást kap, hanem egy lényegében magánszemélytől (sportfogadó iroda tulaja), szponzortól kap egy rakás pénzt. Ahogy fogalmaztak, visszautasíthatatlan ajánlatot. Előtte az édesapja (ha minden igaz, évi?) 9 (!) számjegyű összeggel támogatta, ekkora támogatást máshonnan Magyarországon, alapban a Sakkszövetségtől sem (az éljátékosok egy minimálbért sem elérő támogatást, ha kapnak...), de más szponzoroktól sincs esélye kapni.
Érdekes, hogy amikor pl. más sportokban a magyar gyökerekkel még véletlenül sem rendelkező sportolókat honosítjuk, senkinek semmi kivetnivalója nincs benne, sőt. Ez most ugyanaz, csak a másik oldalról.

Nem látok bele a sakk finanszírozási rendszerében. Vágom, hogy attól még, hogy sakk; nem csak egy tábla kell hozzá :)
Sok utazás illetve a felkészítő partnerek bérezése és még ki tudja mit kell fizetnie egy nagymesternek, de azért Lékó és a Polgár lányok csak megoldották valahogyan.

És persze minden emberben más a nemzeti öntudat mértéke.

Van olyan ember, aki semmi pénzért nem cserélne hazát.
Van, aki pénzért lenne román.
És hogy legyen egy konkrét példa; szerintem van az a pénz, hogy svájci legyek papíron ;D , de annyi nincs, hogy román :P
Rapport téma részemről lezárva, sakkról szívesen beszélgetek :cya: