Simán mondtam volna anno, hogy szinte mindennel egyetértek
@Tomka , aztán egy időben én is sok időt szenteltem a matematikai alapú fogadásoknak, megváltozott a véleményem. Megértem azt, aki teljesen ezen az útvonalon indul el, logikus lépés, hiszen azt hiszi, okosabb a bukiknál, képes olyan rendszereket kialakítani, amikkel hosszabb távon megverheti őket, profitot termelhet. Kipróbáltam, különböző sportágakban, olyan egyedi dolgokat teszteltem, amiket sok más oldalon nem láttam (itthoniakon pláne nem), ilyen volt: megéri-e 2,5 szett overre fogadni két nagy adogató kapcsán egy tenisz meccsen, vagy megéri-e salakos tornákon szettekre fogadni, esetleg a spanyol ACB-ben a harmadik negyedekre megéri-e élőben fogadni? Külön monitoroztam edzőket, csapatokat, játékosokat, volt, hogy egy komplett csapatot figyeltem, mint az Atlético Madrid, ahol viszonylag kevés változás történt. Megismertem a taktikát, játékosokat, edzői stábot, de mindez mire elég? Leginkább semmire. Viszonylagos profitot lehet termelni, ami olykor egész szép, viszont még így is nagyok a hullámvölgyek. Baseball fogadások, ahol eléggé komoly dolgokat építettek fel már matematikai alapon külföldön? Felejtős. Live fogadási piac labdarúgásban vagy kosárban? Szintén, ahogyan sok más rendszer is.
Volt olyan komplett foci vagy tenisz stratégia, amibe hónapokat fektettem, ahogyan kosárlabdában is, de lássuk be: folyamatosan változik a világ. Elkezdesz fogadni 2,5 vagy 1,5 overre bizonyos csapatoknál, majd jön egy edzőváltás, azt látod, hogy csak under következik. Mondok neked két példát, ami miatt a matematikai irreleváns, ugyanis múltbéli adatokból dolgozol és abból következtetsz egy jövőbeni eseményre (nem röhejes?

, mikor ezt így először hangosan kimondtam magamnak egy hosszabb elemzés után, rájöttem, hogy az):
- Miami Heat az idei NBA szezon előtt erősen underes csapat volt, egyik legrosszabb mutatóval rendelkeztek a dobott pontok tekintetében. A hármasaik hatékonysága átlagon aluli volt. Az idei szezon elején ugyanez volt a helyzet, lehetett követni a trendeket, majd jött a buborék: liga leghatékonyabb csapata lett a Heat támadásban, egész alapszakaszt véve második legjobb hatékonyság triplából (buborékot magasan nyerték), 10-zel több dobott pont átlagban, mint tavaly, ami sok. Hol tart a Miami Heat? Döntős idén az NBA-ben, mindezt a jó támadójátéknak köszönhető. Az alapszakaszhoz és a buborékhoz képest nem változott a keret, de akkor mi történt? Az, hogy az edző vette a fáradtságot, bejárta Amerikát, új stratégia után kutatva, siker koronázta törekvéseit. Erre hogyan készülhetünk fel matematikai alapon, ami azt mondja, hogy figyelj: elmúlt 5-10 vagy 20 meccs alapján ezek underesek? Sehogy. Ehhez rengeteg infót kell olvasni, ami már nem színtiszta matematika, hanem mélyebb elemzés.
- A Stade Rennais kerete érdemben nem változott tavalyhoz képest, edző pár éve ugyanaz. Aki nézi a francia ligát, az tudja: Julien Stéphan védekezésre összpontosít, abból gyors kontra. Ehhez gyors támadói vannak, hatékony defenzív játékot épített ki. Tavalyi évre állt össze a védekezés, hatékonyak voltak, bőven underes csapat. Jött az idei év, mindenki arra számított: megszokott felállás, szokásos taktika. Ehelyett a Rennais az első, támadófocit pörgetik, pedig az edző ugyanaz, csak kiderült, hogy nyáron tökéletesítették az általa kigondolt új játékrendszert. Erről beszélt egy kisebb interjúban, ami szinte alig került a sajtó elé. Nem tudtak róla az irodák sem, lassan reagáltak rá.
Mindkét esetben ugyanolyan edzőről, ugyanolyan csapatról beszélünk, mégis változott minden náluk. Ha ehhez még azt is hozzáadjuk, hogy vannak edzőváltások, sztárok igazolhatnak el, kicserélődnek csapatok, kisebb ligában akár évente, akkor a matematika önmagában sokat nem ér. Azt mondom, hogy nem haszontalan, lehet egy alap, amire bizonyos tekintetben lehet építeni, de ehhez rengeteg más egyéb infó kell. El kell tudni szakadni a matektól, ha sportfogadást csinálsz, meg kell tanulnod beleérezni ebbe, tapasztalat kell, amit nem fogsz annyiból elérni, hogy fogadtál 100-200 meccsre matematikai alapon, de még 1000 esemény után sem lesz meg a várva várt tapasztalat.
A fórumon is rengetegszer látom: hogy az egymás elleni eredmények mást mutatnak, hogy az elmúlt 10 meccs más mutat. Az elmúlt 5 évben elért eredmények alapján a Barcának nyernie kéne a Juventus ellen. Igen, kéne, de azóta átalakult mindent, de ugyanígy értendő ez a kisebb csapatokra. Ugyanakkor én azt mondom, hogy önmagában a meccset vagy adott eseményt is kevés figyelni. Ez sem jelent semmit. A különböző halmazokat (meccsek követése, hírfolyamok, taktikai elemzések, matematikai elemzések stb.) kell egyesíteni, akkor lehet siker, de még akkor is rengeteg az egyéb tényező.
Én azt mondom, hogy meg kell várni azt, hogy a bukik hibázzanak. Szoktak, nem túl gyakran, de szoktak, mivel ott is emberek dolgoznak - igaz, hogy jóval nagyobb információs tárházzal, mint ami nekünk rendelkezésre áll -, ugyanakkor ők is a piachoz alakítják a tippeket, vagyis inkább a piac befolyásolja a tippeket. Sok esetben indokolatlanul nem tudnak elengedni rossz formában lévő csapatokat (akik amúgy "ismertek"), túlságosan nagy jelentőséget tulajdonítanak ők is annak, hogy mi volt anno, kinek milyen a reputációja stb.
Ha mégis lenne egy-egy rés (akad még bőven), akkor ki kell használni. Mai nap volt egy kerékpárverseny. Lényeg annyi, hogy két napja törölték ezt a szakaszt, mára azonban visszatették, igaz, hogy kisebb módosításokkal. A bukik ezzel nem foglalkoztak, gyakorlatilag átemelték a törölt szakaszra vonatkozó szorzókat. Nekem este jutott eszembe az egész, megnéztem az infókat, helyi oldalakat is átnéztem, volt olyan srác, aki a környéken lakott, úgy írt róla. Ebből kiderült, hogy hiába volt óriási favorit mindenki szerint az egyik svájci bringás, mivel változott a szakasz karakterisztikája, ezért a 4.33-ért kínált dán versenyző vált fő esélyessé. Ezzel nem törődtek az irodák. A tipp jött, de ehhez olyan infókra volt szükség, aminek alaposan utána kellett menni.
Amikor van egy ilyen rés, akkor tenni kell, utána pedig várni a következő. Lesz következő, oldalon is szoktam olyan dolgokat olvasni, amiből egyértelműen kiderül, hogy Oak mondjuk megnézett egy vietnámi harmadik vonalas tollaslabda meccset és ott olyat tud, amit az adott iroda nem. Ez nem matematika, ez információ. Ezt az adatokból sajnos nem tudjuk kihozni, pedig mennyivel könnyebb lenne! Igen, idővel ugyan megmutatkoznának, de addigra már késő, reagált valószínűleg az iroda is.
Valószínűleg ezért kapni fogok, de a matematikát azok választják, akik automatizálni akarják a profitot, lehetőleg egyszeri nagyobb munkát beleölni, utána pedig már csak kisebb korigálásokat akarnak elkövetni. Ez rendjén is van, minél kevesebb időbefektetés, annál nagyobb profit, viszont ezt megfigyeltem a különböző termékek és szolgáltatások esetében is: minél inkább automatizálnak egy folyamatot, minél inkább kiveszik az egyediség, annál inkább kerül előtérbe az adott produktum romlása és hiányosságai. Ugyanez érvénye szerintem a sportfogadásban is. Itt mindig 100%-ot kell nyújtani, nincs olyan, hogy most adok 70%-ot, mert a többit a program elvégzi vagy bárki más elvégzi.
Mi a sportfogadó előnye az irodákkal szemben? Az a bizonyos momentum, ami akkor jön, mikor mi látunk egy változást vagy hibát, míg a bukik nem.