Kerékpár fogadások

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 3 vendég van a témában


Idézetet írta: csabax Dátum augusztus 27, 2018, 09:59:53
Ugyan a nemrég elkezdődött spanyolországi Vuelta jobbára elvonja a figyelmet, azért én érdemesnek tartom megemlíteni, hogy a 23 éves szlovén Matej Mohoric a BinckBank Tour megnyerése után ugyancsak 1. helyezett lett a Deutschland Tour versenyen is.
Sőt, ezen a viadalon az összetettbeli győzelme mellett a pontversenyt is megnyerte, valamint ő kapta meg a legjobb fiatal versenyzőnek járó fehét trikót is.
Nagyon megy a srác, utolsó két szakasz végét láttam, hatalmasat mentett megint (bár Schachmann gyakorlatilag egyedül maradt, mert a többiek nem akartak neki segíteni a vezetésben). Talán mostanra ért be a szlovén?

Amúgy két versenyzőre hívnám fel a figyelmet:
Maximilian Schachmann, aki ugye Quick-Step versenyző és 24 éves. Általában minden fiatalnak a második WT szezonja lesz a gyengébb, na ez nála fordítva van. Év elején még kereste a formát, aztán katalán körön nyert egy szakaszt, majd a Fléche Wallonne-on 8. lett (úgy, hogy mindenki Alaphilippe-ért dolgozott a csapatból, aki meg is nyerte a versenyt). A Girón hegyi szakaszt nyert a Prato Nevosón, nálánál jóval rutinosabb Rubén Plazát verve. Szezon második felére kapta el a fonalat: időfutamon Eb-n 3. lett (nem volt ez gyenge mezőny, olyanokat előzött meg, mint Dowsett, Küng, Lampaert és Van Emden), majd megint segítőként (Stybar volt a vezér) negyedik lett a Mohoric által megnyert Binck Bank Touron. Igazi all-round versenyző, ha így folytatja, sokat hallunk még róla.

Tadej Pogacar, aki még nagyon friss lehet a szakértők számára is. 19 éves és szlovén (ahogyan Mohoric is), megnyerte a legnagyobb utánpótlás versenyt az elmúlt héten (Tour de l'Avenir). Szakadt az eső a franciáknál, de őt ez nem zavarta, ment előre, mint a gép, végül másfél percet vert a mezőnyre. Annak a 21 éves Eddie Dunbarnak osztott ki 2,5 perc hátrányt, akit pár éve sokan a korosztály legjobbjának tartottak (köztük én is, aztán megállt a fejlődésben). Mit érdemes tudni a szlovénról? Két éve, 18 évesen nyerte első komolyabb utánpótlás versenyét. Olaszországban alázta a nála 2 évvel idősebb talján hegyimenőket. Majd az ifi Eb-ről elhozott egy bronzérmet.
Tavaly a Tour de Hongrie-n szintén harmadik lett, de a nagyobb szó a szlovén kör 5. hely (megelőzte Cunegót és Polancot, Majkától is csak 46 másodpercet kapott a hegyekben 18 évesen). Jött az idei év, HC versenyen (World Tour utáni második legnagyobb kategória) lett 13. Utána a szlovén kör és egy 4. hely egy olyan mezőnyben, ahol a kiváló sprinterek (Kittel, Cavendish, Groenewegen és Ewan) mellett voltak összetett menők is: Roglic és Urán előtte végeztek (ahogyan Mohoric is pár másodperccel), de megelőzte Majkát, Kiserlovskit vagy épp Formolót. Ezek után elment 19 évesen a 23 éven aluliak Európa-bajnokságára, ahonnét elhozott két top16-ot. Tökéletes összetett menő alkat, jó kronós és hegyimenő. Kisebb emelkedőkön kell javulnia. Jövőre az UAE csapatában fog szerepelni, két éves profi szerződést kapott. Remélem nem fecsérlik el a tehetségét, mert óriási lehetőségek rejlenek benne.

 :cya:

Van itt valaki, akinek van valamilyen tapasztalata, vagy barmilyen uton szerzett tudasa, hogy egy 55km-es versenyt hogyan erdemes felepiteni? :D Igazbol nyaron kezdtem el ilyen 60km-es tavokat tekerni, jelenleg egy 30-31,4 kozotti atlagokat megyek, kivancsi vagyok mire lesz ez eleg eletem elso versenyen... :D Milyen lesz vajon csoportban tekerni, vagy a vegen mondjuk meg sprintelni egyet egy jobb helyert, vagy barmi hasonlo ami egy versenyen elofordulhat. Mire kell figyelnem kozben (ilyen energia zsele meg vizpotlas meg tarsaik), barmilyen hasznos tanacsot elfogadnek.. :D

Idézetet írta: peshark Dátum augusztus 29, 2018, 21:53:09
:cya:

Van itt valaki, akinek van valamilyen tapasztalata, vagy barmilyen uton szerzett tudasa, hogy egy 55km-es versenyt hogyan erdemes felepiteni? :D Igazbol nyaron kezdtem el ilyen 60km-es tavokat tekerni, jelenleg egy 30-31,4 kozotti atlagokat megyek, kivancsi vagyok mire lesz ez eleg eletem elso versenyen... :D Milyen lesz vajon csoportban tekerni, vagy a vegen mondjuk meg sprintelni egyet egy jobb helyert, vagy barmi hasonlo ami egy versenyen elofordulhat. Mire kell figyelnem kozben (ilyen energia zsele meg vizpotlas meg tarsaik), barmilyen hasznos tanacsot elfogadnek.. :D

Versenyeztél már mezőnyben Peshark? Milyen a szintrajz? Nagyjából tisztában vagy az útvonallal? Fontos ilyenekre figyelni, mert ez segít a jó erőbeosztás szempontjából.

Azért kérdezem csak, mert más taktikát követel meg egy sprint szakasz és egy kicsivel dombosabb is (nálunk nehéz klasszikus hegyi szakaszt rendezni, bár azért ott van erre a Mátra vagy a Bükk). Sík szakaszon a táv első negyedében érdemes elől lenni, amikor kicsit nagyobb tempó van, próbálnak lószolni az emberek. Ne hajtsd ki ilyenkor magad, menj lehetőleg szélárnyékban a mezőny első harmadában. Mivel 55 km, nagy frissítések nem lesznek, de azért fontos, hogy igyál! Ez a szervezők által megoldott vagy nektek kell vinni? Ha utóbbi, akkor ne pakolj fel sok cuccot, de azokat edd/idd meg az utolsó 15 km-ig, hogy a végére ne legyen nehezék a hajrához vagy az esetleges szökéshez. Én körülbelül így osztanám be az energiapótlást: első 20 km környékén, mert addigra már kicsit megnyugszik a mezőny, pár korty innivaló stb. Utána olyan 30-35 körül és kész is. Az elején akkor is igyál majd, ha nem érzed magad szomjasnak, mert hétvégén is olyan 28-30 fok lehet, könnyen jöhet egy minimális dehidratáció, mivel az első versenyen.

Én azt mondom, hogy ne számíts komoly hajrára, sőt, én azt javaslom neked, hogy mivel nem valószínű a felvezetés ezért egy tömeges célbeérkezés esetén nagyobb az esélye a bukásnak. Ha látsz rá sanszot, akkor próbálj meg egy lószt pár kilométerrel a vége előtt, ha nincsen nagy tempó. Ehhez viszont elől kell helyezkednek, itt megy azért a könyöklés stb., ezekre vigyázz. Te is érezni fogod, hogy mikor lassul kicsit a tempó (óhatatlan, mert a többiek is próbálkozni fognak, ilyenkor lesz 5-10 másodpercers kihagyás, mikor mindenki vár a másikra, ezt kell kihasználni). Ha hajrázni szeretnél, akkor azt javaslom, hogy néz ki egy viszonylag nagyobb termetű versenyzőt, akit sprinternek lősz be ránézésre. Neki is hasonlóak az elképzelései, tedd rá a kereket. Már a szélárnyékával is sok helyezést nyerhetsz egy hajrában, hát még ha ki tudsz bújni mögüle.


Remélem minimálisan tudtam segíteni, jó versenyzést és sok sikert kívánok!  :beerchug:

Aztán egy kis beszámolót szívesen olvasnánk.  :ok:

Nyílván a mezőnytől függ, de szerintem nem is az a fontos, hanem az, hogy magadat legyőzd, és kitűzz egy célt, egy időt, és a saját versenyed építsd fel.


Mezőnyben tekerni elég frusztráló, nem elég csak a sebességre koncentrálni, figyelni kell előre, hátra, de főleg oldalra. Ha keskeny az út, sokan vannak melletted, figyelni kell, nehogy kerék a kerékhez érjen, mert akkor borul minden... Engem zavar, de egy sima bringafesztiválon is, ha valaki az úgymond az intim szférámat sérti, és túl közel van.  ;D Ha én profi lettem volna, akkor valószínűleg Voeckler 2 lettem volna, mert ő vagy szökésben volt 3-4 társával, vagy a mezőny végén 'kullogott'.

A legszarabb, hogy nem a saját tempódat tolod, hanem amit a melletted tekerők. Nem tudsz kibújni, de félsz lassítani is, nehogy hátulról jöjjenek beléd. Bevallom, nekem nagyon fura érzés volt először tömegben tekerni. Én is csak ki akartam próbálni, de mondom, egy sima bringafesztiválon sem szeretek a mezőny közepén tekerni, ami nem verseny, csak egy közös tekerés A-ból B-be.

Amit én tanácsolni tudok, hogy a bringát kurvára nézd át előtte, mert nekem egyszer 40-nél elszakadt a lánc, és nagyon nem esett jól  :) Ok, nem profi bringa volt, csak sima pedál volt a bringán, láb egyből lecsúszott, tökömet úgy odavertem a vázhoz, hogy ihaj, de csak a szerencsén múlt, hogy végül el sem estem, de tényleg ha úgy csúszik le a lábam, hogy beakad valahová, villa meg kerék közé, olyat esek, hogy sosem szednek össze, és az csak 40-es tempónál volt. Persze tény, hogy a lánc sem pattan el minden nap, sőt velem is össz-vissz akkor fordult elő először és utoljára, de nagyon bennem maradt, hogy a bicót mindenképp nézzem át.

Szerintem is fontos, hogy ne vállald túl magad az elején. Más, nem bicó, de én pl. amikor még aktívan csapatban fociztam, elmentem egy 50 km-es túrára. Ugye volt, aki bringával teljesítette, volt, aki gyalog. Egyedül mentem, volt egy srác, aki bringával érkezett, én meg kérdem tőle, hogy látom, bringával mész végig. Ő meg mondja nekem, hogy ááá, de hogy, FUTVA  ;D Én persze gondoltam egyet, mondom bassza meg, focizok, ha nem is 50 km-t, de vagy 25-öt csak elmegyek vele az elején.
Aztán végül nem volt nagy ötlet, mert bár vagy 20 km-t tudtam vele menni, de már 10-nél éreztem, hogy baj lesz. Ő profi volt, mint később kiderült, csak edzett egyet. Éreztem rajta, hogy már 10-nél csak miattam lassabb tempót diktál, mint amit tud. Aztán valahogy 20-ig elmentem vele futva, aztán mondta nekem, hogy ő menne tovább. Én meg mondtam, hogy csak nyugodtan, én innentől gyaloglásra váltok. Aztán valóban gyaloglásra váltottam, csapódtam különféle csoportokhoz, de olyan kegyetlenül elfárasztott a futás (ismeretlen, dimbes-dombos terep volt számomra Szendrő környékén, szóval még térképet is nézni kellett) hogy úgy 40 km-nél azt hittem, én ott esek össze. Valószínűleg az volt az az érzés, amit a hosszútávfutók falnak neveznek. Legalábbis nem lehetett más. Ugye nem figyeltem az étkezésre, inni ittam, de hát önmagában a víz lófasz volt. Nem figyeltem arra sem, hogy ne sötét pólóba menjek. Jó buzi napos száraz meleg idő volt, én meg sötétkék pólóban vágtam neki. Szívta a napot, meg belőlem a nap a sót. A pólón V alakban úgy kivált a só, hogy eszméletlen. Meg ugye később vettem észre, hogy a megszáradt boxeralsómon is  :D Aztán valahogy átestem azon a holtponton, de akkor már csak mentem, amerre az út vitt, de tényleg, mint egy zombi. Úgy voltam vele, hogy előbb-utóbb csak találkozok valakivel, de voltam olyan mákos, hogy épp az utolsó előtti ellenőrző pontnál kötöttem ki. akkor már kedvem meg erőm sem volt a térképet is nézni. Ott adtak valami csokit, meg inni, gondlom látták rajtam, hogy ez a csávó KO. Még az egyikük meg is kérdezte, hogy ne vigyen-e el kocsival a célba, mert ő úgy fél óra múlva úgyis megy. De akkor valahogy összeszedtem magam, és végül csalás nélkül megcsináltam az 50 km-t.

Fociztam, edzésekre jártam, úgy voltam vele, hogy nem fog velem kibaszni 50 km. Valószínűleg ha az elején nem futok azzal a sráccal vagy 20 km-t, és figyelek a kajára, iszok rendesen, és nem szimpla csapvizet, akkor valószínűleg holtpont nélkül kibírom. Így meg 40-nél tényleg azt éreztem, hogy bassza meg, én itt esek össze, aztán csak megtalál valaki. De egy tapasztalatnak jó volt, így legalább tudom, hogy mi is az, amikor holtpontról, az átesésről meg falról beszélnek.

Pozzato: A szintrajz az igazából full sík, Alföldről beszélünk, kedden ezen az útvonalon tekertem 60 km-t, összesen konkrétan 50 méter szintkülönbség volt, abból 15m az emelkedő, 35m lefelé... :D Meg maga a táv legnagyobb része aszfaltozott töltés, ott azért nem fér el annyi bringás egymás mellett, mint egy normál úton, kíváncsi leszek ebből a szempontból milyen lesz a csoportos tekerés. A leírás alapján magának gondoskodik mindenki a vízről stb, amúgy szeptember 15-én lesz a verseny, úgyhogy addigra már hátha nem lesz ez a 30 fok, 25 is bőven elég lenne.. Energia zselém az van, viszek vagy kettőt és pont kb. úgy terveztem felépíteni, ahogy írtad, hogy olyan 20 kmnél (kb. 40perc után az első), utána szintén egy 15-20 km múlva még egy zselé hadd szóljon a vége.

Oakland: Igen pont ezek miatt vagyok kíváncsi erre a mezőnyben tekerésre, igazából lehet jobban szeretnék egy kisebb csoportban menni, de ahhoz vagy nagyon előre kellene menni szerintem, vagy leszakadni ahogy írtad a példában... :D Bringám most lett teljesen átnézve, rendbe rakva, új külsők, egy jó spd pedál rá, új fékpofák, lánc is átnézve, megmosva, finoman beolajozva úgyhogy ezzel remélem nem lesz gond :) Hát igen, nagyon nem jó ha az elején kihajtod magad... Szombaton mentem egy végül 62 km-es etapot, de úgy, hogy 50-nek terveztem csak kicsit eltévedtem, rossz irányba mentem és így hozzájött még +13 km. Olyan 40km-ig 31-es átlagon voltam, utána úgy megzuhantam, hogy a végére 27,7-tel fejeztem be a 62 km-t.... :D Most a keddi napon viszont full ugyanazon a szakaszon mentem, ahol a verseny is lesz és 31,4-es átlaggal tekertem le az 59 km-t, úgyhogy ezt egy egész jó eredménynek éreztem. Igazából a célom az, hogy egy 30-31 közötti átlagot menjek (oké, ha lefúj majd a bringáról a szél, akkor esélytelen lesz, de azért hátha nem ilyen körülmények lesznek...), kíváncsi leszek ezzel mire tudok majd menni. A leírás alapján olimpiai ötpróbázók is lesznek a versenysorozat részeként...

Egyébként itt van a verseny leírása, meg egy térkép, ami nem hiszem hogy sokat mondana bárkinek, aki nem ezen a környéken él, de annyi a lényeg, hogy nagyrészt töltés és sík terep van. Bár a töltést sokszor nem szeretem annyira, mint a közutat, mert a szél sokkal jobban szét tud szedni, azért az úton a fák miatt nem úgy érzed, a töltésen viszont a puszta közepén nem a legjobb.. :D
https://vasarosnameny.hu/hirek/540-tunder-tour-2018-szeptember-15-felso-tisza-videki-kerekparos-maraton-olimpiai-5-proba

Köszönöm egyébként a tanácsokat! :D

Szóval megvan a 60. győzelem a Quick-Stepnél. Még van 1,5-2 hónapjuk, addig összejöhet a 75. A 2009-es HTC 81 szerintem nem lesz meg. Barnának jól ment a két HC-s versenye. Jó lenne, ha jövőre kapna egy WT, de minimum ProConti szerződést.

Közben Sagan megerősítette a sorát Gattóval meg Druckerrel. Nagyon ráfog menni jövőre a pavés versenyekre. Ki akarja használni, hogy a riválisok gyengültek (Quick-Stepből elment Terpstra, Avermaetnek is új csapata lesz), okos döntés. Jövőre briteknél lesz a vb, ott nincsenek óriási hegyek, szóval nagy éve lehet Sagannak.


Jasper Stuyven
Kíváncsi leszek, hogy mikor engedi szabadjára őt a Trek. Sokáig csak annyit láttam benne, hogy egy jó egynapos menő lehet, aki bírja a kisebb emelkedőket és 8-10 fős hajrákat, de felvezetőnek vagy segítőnek jobb. Tévedtem vele kapcsolatban, ez a srác - ha hagyják - óriási karriert futhat be.

Magassága és testalkata lévén tökéletes egynapos menő alkat. 186 centi és nincsen 80 kiló, amivel kellően vékony ahhoz is, hogy jól bírja a szökéseket. Ebből már sokat bemutatott, de nem ez teszi őt igazán izgalmassá. Ugyanis a 78 kiló ellenére jól megy a hegyekben is, nehéz őt leszakítani az emelkedőkön, ami eléggé meglepő. Touron volt egy szökés, ahol harmadik lett a hegy befutónál, olyan versenyzőkkel volt csatában, mint Fraile vagy Alaphilippe (és olyanokat vert meg, mint Rolland vagy Caruso).

Tavasz folyamán őt akarták Degenkolb segítőjének, amiből ez az eredménysor született:
Omloop Het Nieuwsblad 4. hely
Milano - Sanremo 10. hely
E3 Harelbeke 6. hely
Gent-Wevelgem 9. hely
Dwars door Vlaanderen 10. hely
Ronde van Vlaanderen 7. hely
Paris-Roubaix 5. hely

Ez lett neki az ősz eddig:
Brusses CC 2. hely
GP Quebec 3. hely
GP Montreal 14. hely
GP Walloine 1. hely

Ahogy számolgattam, idei statja az egynaposokon:
Top10:  13/19 (68%)
Top5: 6/19 (31%)

Az előbbi adat a durva, gyakorlatilag háromból két versenyen első tízben végez, mindezt sok esetben segítőként. Szerintem ideje váltania a Treknek és előnyben részesíteni őt. Degenkolb visszatért, voltak nagy szakaszai, de ebben a 26 éves srácban jóval több van. Ő lehet az egyik nagy kihívója Sagannak, főleg ha még csapatot is felépítenek mellé. A gond csak az, hogy megint nincs köré senki és neki kéne "védenie" a németet. Remélem két év múlva átveszi a Quick-Step és kihozza belőle a maximumot. Ő lehetne az új Boonen.

Óriási gratula Valter Attilának (Pannon Cycling Team), aki 20 évesen harmadik helyen futott ma be a 2.1-es besorolású szlovák többnapos szakaszán, ahol Alaphilippe nyert Ben Hermanst megelőzve. Olyan versenyzők voltak a mezőnyben még, mint Terpstra, Jungels, Laporte, Stybar, Lampaerts, Jakobsen, Pelucchi, Ciccone, Pauwels, kis Sagan, Selig és Jan Barta. Őket mind megelőzte a magyar fiú.


Sok sikert peshark! Győzni kell, nincs mese  :beerchug: :great:

Élménybeszámoló 1.0 :D

Kezdeném azzal, hogy a Tündér Tour 2018-on vettem részt, és a közepes távban (54km) indultam. A hosszú táv (100km) és a közepes versenyzői egyszerre indultak. Előtte beszélgettem egy másik bringással, és mutogatta, hogy hát ő az u19-es magyar bajnok (nem mellesleg magyar bajnoki trikóban indult a srác :D), ő most nyert ezt, ő most nyert azt, úgyhogy már az elején láttam, hogy itt saját magammal és az eddigi átlagaimmal fogok versenyezni. A nagyobb bringások beálltak az elejére, úgyhogy én miután felmértem a helyzetet, szépen a mezőny középső-hátsó részéből indultam. Kb. 50 méterig tartottam is az iramot velük, eszméletlen tempót mentek a legelejétől kezdve (az eredményhirdetésnél ezt rengeteg komolyabb versenyző is mondta, hogy brutál volt az eleje) , az első 6 km-en 36,5-es átlagot tekertem, viszont kb az első km után soha többé nem láttam a főmezőnyt... Stravan rátaláltam a magyar bajnok srácra, 48 km/h-s átlagot tekertek az első 10 km-en, 56 km/h-os max sebességgel, ez azért mindent elmond :D Tehát igazából az élménybeszámolóm itt véget ért, mivel 1 km és 54 km között ugyanúgy egymagamban tekertem, mintha egy átlagos szombati napon elmentem volna tekerni egyet... ::) ;D Na jó, út közben két bringást leelőztem még, akik úgy szépen folyamatosan leszakadtak a főmezőnytől, de ennyi. A vége már nem esett olyan jól, főleg a szembe szél a töltésen nem esik olyan jól az embernek, az utolsó 10 km-en volt egy másik versenyző, akivel úgymond "együtt mentünk", bár igazából én utaztam a kerekén egy darabig, de aztán megelőztem, el is léptem tőle úgy saccra egy 100 méteres előnyt összeszedtem, aztán mikor kiírták az utolsó km-t, láttam, hogy közeledik a manus, 500 méternél már egész közel volt, 100-nál pedig tekertem mint a bolond (amennyire bírtam a táv megtétele után..) és gyönyörűen eltekert mellettem az emberünk.. ;D
Összességében én elégedett voltam magammal, mivel az eddigi legjobb 31,7 km/h-s átlagot összehoztam 54 km-en, azért az látszott, hogy első versenyem és konkrétan aki megnyerte a közepes szakaszt, már túl volt az ebéden mire én beértem, de akkor is nagy élmény volt :D

Gratulálok, kezdésnek teljesen jó, pláne ilyen erős mezőnyben.  :beerchug:

Lényeg, hogy az önmagad felé támasztott elvárásokat megugrottad, legközelebb még jobb lesz ez, csak így tovább.  :ok:

Idézetet írta: Pozzato Dátum szeptember 15, 2018, 19:38:32
Gratulálok, kezdésnek teljesen jó, pláne ilyen erős mezőnyben.  :beerchug:

Lényeg, hogy az önmagad felé támasztott elvárásokat megugrottad, legközelebb még jobb lesz ez, csak így tovább.  :ok:

Köszi! :) Sajnáltam amúgy, hogy nem tudtam kicsit csoportban tekerni vagy valami hasonló, még az elején volt egy hármas csoport akit kinéztem, de amikor azzal a 36-os átlagommal távolodtak, akkor beláttam, hogy ez a hajó elment, tekerhetsz magadnak... ;D

Meg igazából arra is jó volt még a mai verseny, hogy rájöttem, hogy nem hiába mondta már pár nálam sokkal okosabb így ránézésre, hogy kicsi a bringa a magasságomhoz, mikor leszálltam ma és azóta is szétszakad a derekam meg a térdem is fáj, aminek egyiknek sem kéne, akkor beismertem, hogy igazuk van...

Gratula peshark. Szép teljesítmény.  :beerchug:  :cya: