NBA 2022/23

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában


Azért azt el lehet képzelni, mi lesz LA-ben, ha idegenben 12-vel több büntetőt kapott a Lakers (ami amúgy reálisan nézve 18-20 büntetővel több, csak a negyedik negyedet megtolták a második meccsen a bírók a Kingsnek, mert már annyira sántított, hogy a Lakersnek fújnak...). Hasonló, mint a GSW-vel szemben, ilyen 40-10-es büntetőarány (tudom, ott is elmondták, hogy a GSW nem támadja a gyűrűt, Lakers igen, de vajon mit hazudnak a Denver esetében, mert ők meg támadják a gyűrűt, mégsem kapnak büntetőt  ;D ).

Benne van, hogy az NBA valahogy bejutattja őket a döntőbe, mint anno a Sacramento ellen 2002-ben. Én csak konteónak tartottam, hogy megint megcsinálják, de hajlok afelé, hogy igen, megint közbeszól az NBA. 2002-ben ugye 3-2-nél az utolsó meccsen 18-cal több büntetőt dobott a Lakers, ott is arra fogták, hogy de Shaq meg Kobe, de a Kings is ugyanannyit támadta a gyűrűt, csak Shaq bárkit leüthetett, leszarták. Végül Donaghy és néhány bíró vallott, hogy valóban elcsalták a hatodik meccset felsőbb vezetők utasítására, erről be is mutatták a dokumentumokat, ahol le volt írva, kire nem lehet technikait fújni, kik azok, akiket ki kell szórni a Kingsből stb., remélem a történelem nem ismétli önmagát. 

Még ha nem is kapnak felső utasítást a kosárlabdában megvannak azok a karakterek/játékosok akiknek soha, vagy csak nagyon ritkán fújnak be valamit, illetve megvan a másik verzió, aki már csak a sima szaladásáért képesek lennének faultot adni.

Legalábbis én ezt tapasztaltam, igaz, nem NBA szinten. De kétlem, hogy ott ne lennének meg a "kedvencek".

Idézetet írta: Admin Dátum május 19, 2023, 09:18:05Még ha nem is kapnak felső utasítást a kosárlabdában megvannak azok a karakterek/játékosok akiknek soha, vagy csak nagyon ritkán fújnak be valamit, illetve megvan a másik verzió, aki már csak a sima szaladásáért képesek lennének faultot adni.

Igen, ez így van, Jokic abszolút nem kedvenc, mint ahogyan a Denver sem. Amilyen kosárlabdát játszanak, azok alapján már az alapszakaszban sem a 26. legtöbb büntetőt kellett volna dobniuk. Ki nem találnánk, de a Lakers kapta az alapszakaszban is a legtöbb büntetőt. Az AS-szünet után, amikor a Lakersnek minden sikerre szüksége volt - teszem hozzá, jól játszottak végig -, akkor is majdnem 30 büntetőt átlagoltak meccsenként (simán verték a többieket).

Az ő esetükben inkább csapatszintű kedvezményről van szó, mintsem játékosról. Mondjuk ezzel sajnos nem lehet mit kezdeni, Lakers mindig a kedvezményezett csapatok közé tartozott, vagyis leginkább csak ők tették ki ezt a halmazt.  ;D

Idézetet írta: Pozzato Dátum május 19, 2023, 09:53:33Igen, ez így van, Jokic abszolút nem kedvenc, mint ahogyan a Denver sem. Amilyen kosárlabdát játszanak, azok alapján már az alapszakaszban sem a 26. legtöbb büntetőt kellett volna dobniuk. Ki nem találnánk, de a Lakers kapta az alapszakaszban is a legtöbb büntetőt. Az AS-szünet után, amikor a Lakersnek minden sikerre szüksége volt - teszem hozzá, jól játszottak végig -, akkor is majdnem 30 büntetőt átlagoltak meccsenként (simán verték a többieket).

Az ő esetükben inkább csapatszintű kedvezményről van szó, mintsem játékosról. Mondjuk ezzel sajnos nem lehet mit kezdeni, Lakers mindig a kedvezményezett csapatok közé tartozott, vagyis leginkább csak ők tették ki ezt a halmazt.  ;D

Money talks! Nézünk csak körül. Hány Lakers divatrajongót találunk az úton, és hány Denverest?

Megint nagyon közel volt a Lakers, de ezúttal sem jött össze nekik.
És ami az érdekes, hogy a legtöbb statisztikai mutatóban szinte teljesen azonos számokat hoztak. Ami a mezőnykísérleteket illeti, 43,8%, illetve 43,9%, a büntetődobások 88,9%, illetve 88,5%. Pár tized százaléknyi eltérések mindössze. Védőlepattanók: 38, illetve 36. A legszembetűnőbb különbség ezúttal is a támadólepattanóknál van, amit 11-4-re nyert a Denver (majdnem háromszor annyit szedtek le az ellenfél térfelén), és ugyanerről beszéltünk az első meccs után is, amikor is 15-5-re nyerte ezt a mutatót a Nuggets. És ez nagyon sok, amikor 6, illetve 5 ponttal nyer csak az egyik csapat.

Ahogy arra számítani lehetett, a játékosok többsége nem nagyon tudta megismételni az első mérkőzésen nyújtott produkcióját, de ezt nem is lehetett várni. Jokic ezúttal egy nagyon szerénynek mondható tripla-duplával (23/17/12) vétette csak észre magát, de a 9/21-es mutatója azt jelzi, hogy nem ez volt élete meccse. Persze az is igaz, hogy a liga játékosainak 95%-a a seggét csapdosná a földhöz örömében, ha ilyen számokat tudna hozni. De Jokic esetében ez most a gyengébb (vagy mondjuk úgy: átlagosabb) kategória. Murray viszont újfent bizonyította, hogy a playoffban sokkal jobban teljesít, mint az alapszakaszban. És bár a legtöbbször a Jokic-Davis párharcról beszéltünk, azért ilyenkor látszik a legjobban, hogy mennyire sokat számítanak a 2. számú emberek a csapatban (Murray, illetve James). Márpedig eddig Murray sokkal komolyabb teljesítményt nyújt. Viszont ha már valakit ki kell emelni a Lakersből, akkor az Hachimura volna, aki az első mérkőzésen 8/11-et dobott, most pedig 8/10-et. Azért ezek nem rossz számok.

James triplamutatóinál úgy tűnik, hogy nem lesz szükségük számológépre a statisztikusoknak a százalék-számolásban, elvégre a két meccsen eddig összesen 0/10-zel áll. Bár ahogy Pozzato is írta a GSW kiverése után, James idővel hozza majd a szokásos "egy széria, egy kiemelkedő meccs trendet". Ja igen, és azt is írta, hogy ez az utóbbi időben általában a 6. meccsre esik. A kérdés csak az, hogy ha így játszik továbbra is, akkor lesz-e egyáltalán 6. meccs?  ;D

Idézetet írta: HT Dátum május 19, 2023, 17:04:55A legszembetűnőbb különbség ezúttal is a támadólepattanóknál van, amit 11-4-re nyert a Denver (majdnem háromszor annyit szedtek le az ellenfél térfelén), és ugyanerről beszéltünk az első meccs után is, amikor is 15-5-re nyerte ezt a mutatót a Nuggets. És ez nagyon sok, amikor 6, illetve 5 ponttal nyer csak az egyik csapat.

Esküszöm, emlékszem, írtam erről, hogy mennyire fontos a támadólepattanó, de lehet nem küldtem be. Még Looney kapcsán, akivel ugye a GSW az első kört nyerte, miután Kerr rájött, hogy a triplavetős játékban a legfontosabb elem, ha jól szeded a kimaradt dobások után a támadólepattanót, mert akkor próbálkozhatsz újra.

Ha egy csapat 38-40%-kal tüzel 40 triplát meccsenként, az 25 kimaradt tripla. Ha a támadóban csak 8-10 triplát szedsz össze, azzal beljebb nem vagy, viszont, ha ebből 25 kimaradt dobásból, képes vagy még 5-7 támadót leszedni, akkor az kis túlzással, de jelenthet a csapatnak 6-9 plusz pontot meccsenként, amivel párharcokat lehet nyerni.

Az idei nyár, illetve a következő évek egyik fontos kérdése lesz a támadólepattanó a ligában. Ilyen játékosokat keresnek, elvileg amúgy a Brooklyn is ilyen játékosokat keres (Lillard mellett). Olyan trendet várok, mint amikor a liga elindult a kemény védekezésből a triplák irányába, majd elkezdték keresni a 3&D játékosokat (tud védekezni és triplát dobni).

Elvileg a Knicks idei szezonja után, sokaknál felmerült Robinson leigazolása, de Plumlee és még néhány player is eléggé népszerű lehet. Várom, amikor erre konkrét taktikát dolgoznak ki, Denver is érzi, hogy ez egy fontos tényező, ha ebben dominánsak, többet tudnak második esélyből próbálkozni.

A csapatod 0-1-es hátrányban, hazai pálya, mentek az egyenlítésért, összességében jól alakulnak a dolgok. Grant Williams vagy, mit csinálsz? Nem te vagy a legfényesebb izzó a csillárban, ezért belekötsz az ellenfél legjobbjába, hátha felszívja magát a hajrára.  8) Abba az emberbe, aki a PO-ban van igazán elemében és sosem lehet kihozni a sodrából, mert mindig abban van. Szóval innen lett a Boston a 7 pontos előnyéből egy 6 pontos vereeség. Butler azt hiszem Williamsről dobott 6-8 pontot 5 perc leforgása alatt.



Grant Williams mostanában nagyon frusztrált. A videón is látszódott, hogy már a kakaskodás előtt is beszólogatott Butlernek. Egyébként én ezt a frusztráltságot annak tudom be, hogy emlékeim szerint tavaly még – Tatum, Brown, Horford és Smart mellett – ő volt a kezdőcsapat 5. tagja. Lehet, hogy ez amiatt is volt, mert akkor még Robert Williams sérült volt (már nem emlékszem pontosan rá), de az biztos, hogy gyakran ott volt a kezdőben. Aztán időközben érkezett D. White (aki elég jól beilleszkedett a csapatba, és nagyon megbízható teljesítményt nyújt), valamint Brogdon (akit idén már a legjobb 6. embernek választottak – szerintem teljesen megérdemelten), és G. Williams egyre hátrébb sodródott a rotációban. A Boston eddig a playoffban 15 meccset játszott, és ebből 5-ször még csak a pályára sem került G. Williams (noha nem volt sérült, ott volt a kispadon), és ezen kívül is volt még 3 olyan meccs, ahol 5 perc alatt volt a játékideje. Márpedig ilyenkor szokott előfordulni, hogy amikor egy játékos végre hosszabb időt lehet a pályán, akkor a nagy vehemencia miatt átesik a ló túloldalára, és túltolja a dolgokat.

Az már csak hab a tortán, hogy ezzel a viselkedésével sikerült olyan mentális pluszt adnia Butlernek (aki a videón is jól láthatóan mindent megtett onnantól kezdve, hogy lehetőleg Grant barátunkról dobjon minden kosarat), ami aztán a Miami győzelmében csúcsosodott ki.

Ami pedig magát a mérkőzést illeti, hát... még mindig nem találom a szavakat. Ami a játékosok között Jokic, az a csapatok között nálam egyértelműen a Miami. Mind a kettő a "csoda"-kategória a maga nemében. Nem akartam eddig elkiabálni, de van két szelvényem (csatolom), amin a Miami végső győzelme van megjátszva (ráadásul a még állva levő négy csapat közül ők az egyetlenek, akiket megtettem végső győztesként, mivel a többiek nem nagyon fizettek eddig sem sokat), úgyhogy lassan kezdhetek reménykedni. Kb. 60 ezret hozna a két szelvény, és jelenleg 9400 Ft-ot tudnék felvenni – ami mellesleg nagyon megérné, hiszen összesen 428 Ft-tal tettem meg őket –, de most vagyok azon a ponton, amikor egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy ki tudná megfogni ezt a Heat-et. Először is a Bostonnak a következő 5 mérkőzésből 4-et meg kellene nyernie, amit már eleve nem igazán látok magam előtt. És amilyen biztos voltam a PHI elleni párharc 2-3-as állásánál, hogy az utolsó kettőt behúzza a Celtics és ők mennek tovább, most tizedannyira sem vagyok meggyőződve, hogy a Boston ezt meg tudja fordítani. És ha a Miami bejutna a döntőbe, akkor sem venném fel a pénzt, mert bárki is lenne ott az ellenfele, semmivel sem érezném alárendeltnek Butlerék esélyeit.

Elképesztően jó és érdekes ez az idei szezon.

A harmadik negyedben elengedtem a hajnali meccset, mert nézhetetlen volt. Meglepetés volt, hogy ilyen bírói ellenszélben is nyerni tudott a Denver. Várható volt, hogy undorító módon nyomják majd a Lakerst, de ez valami vicc volt, amit műveltek. Amikor meglépett volna a Nuggets, jöttek a kamu büntetők az erőlködő LA-nek. Azt hittem, hogy megveretik a Denvert, de végül akkor győzött az igazság. A két csapat között reálisan 15-20 pont van, ha normális bíráskodás lenne, akkor ez a párharc 4-0 lenne, de valószínűleg leszólnak majd a Denvernek, hogy gyerekek, engedjetek egyet a Lakersnek is. Mondjuk azon se lennék meglepve, ha még a mostaninál is jobban tolnák őket a negyediken, majd utána valahogy megcsinálnák nekik a 3-3-at... Komolyan, ez egy vicc. Ha mondjuk ez megtörténik és innen bírói hátszéllel visszajön a Lakers, akkor én elengedem egy időre az NBA-t.

Idézetet írta: Pozzato Dátum május 21, 2023, 13:50:59A harmadik negyedben elengedtem a hajnali meccset, mert nézhetetlen volt. Meglepetés volt, hogy ilyen bírói ellenszélben is nyerni tudott a Denver. Várható volt, hogy undorító módon nyomják majd a Lakerst, de ez valami vicc volt, amit műveltek. Amikor meglépett volna a Nuggets, jöttek a kamu büntetők az erőlködő LA-nek. Azt hittem, hogy megveretik a Denvert, de végül akkor győzött az igazság. A két csapat között reálisan 15-20 pont van, ha normális bíráskodás lenne, akkor ez a párharc 4-0 lenne, de valószínűleg leszólnak majd a Denvernek, hogy gyerekek, engedjetek egyet a Lakersnek is. Mondjuk azon se lennék meglepve, ha még a mostaninál is jobban tolnák őket a negyediken, majd utána valahogy megcsinálnák nekik a 3-3-at... Komolyan, ez egy vicc. Ha mondjuk ez megtörténik és innen bírói hátszéllel visszajön a Lakers, akkor én elengedem egy időre az NBA-t.

A meccset sajnos nem láttam, és mivel dolgoztam szombaton, így az ismétléséről is lemaradtam. Érdekes volt, amit írtál, de tudjuk jól, hogy általában ez történik, amikor egy csapat (Denver) érdekei nem egyeznek a liga érdekeivel. A Lakers a világ sportjának egyik legnagyobb brandje. Egy olyan csapat, akit gyakran még olyanok is megnéznek, akiket nem érdekel annyira a kosárlabda. Ezzel szemben a Denver – hozzájuk képest – sehol nincs. Egyszóval üzleti szempontból "magyarázhatók" a liga tettei, de én továbbra is azt gondolom, hogy amennyit nyernek anyagilag, ugyanannyit buknak is erkölcsileg. Emlékezzünk csak rá, hogy idén hányszor néztünk döbbenten, amikor olyan verekedéseket, bunyókat láttunk a pályán, amikről azt gondoltuk, hogy legalább 10-15 mérkőzéses eltiltások jönnek majd, aztán végül kiosztottak 1 (vagy nagyon szélsőséges esetben 3) meccses pihenőket. Morant esetében is azon kesereg Adam Silver, hogy most mit csináljon, mert már magyarázhatatlan lesz, ha nem tiltják el legalább egy fél szezonra a játékost. És mindez azért, mert kell a cirkusz és kell a pénz.

Ami a végeredményt illeti, nagyjából azt kapjuk, amire számítani lehetett. Egy ilyen megterhelő sorozatot Davis és James nem tud úgy végigtolni (pláne 42-43 percekkel), hogy abból jól jöjjenek ki. Mindenki tudta, hogy az első két denveri mérkőzésből legalább az egyiket el kellene hoznia a Lakersnek (bele is adtak mindent), de nem volt szerencséjük, mert Jokicék pont akkor voltak még jobbak. Davis már csak minden második meccsen tud extrát hozni (emberből van, neki is kell a pihenés), James pedig egyértelműen erőlködik már, és bár hoz egy átlagos jó teljesítményt, de ez tőle nagyon kevés. Én nem is igazán értem, hogy miért kell őket 40 feletti percekkel játszatni (főleg LeBront). Annyiszor bizonyította már a Lakers a szezon során, hogy James nélkül képesek egy teljesen más fajta játékra, de úgy tűnik, hogy még mindig nem Ham dönti el, hogy ki lépjen pályára.

Nem tudom, hogy mennyi hit van még a Lakersben így 0-3-nál, de mivel sok veszteni valójuk már nincs, lehet, hogy érdemes volna megpróbálni egy olyan húzást, hogy hagyom pihenni Davist és Jamest, és nézzük meg, hogy mit tudnak nélküle a többiek (a BOS-PHI első meccsén is összejött ez, amikor Embiid nem lépett pályára, mégis elhozták Hardenék a pályaelőnyt a Celtics otthonából). Szóval ha esetleg jól sül el a dolog, akkor az 5. meccsre máris pihentebben tud menni a két sztár, és máris nagyobb esély van egy 3-2-re vagy akár egy 3-3-ra. De ha most a 4. meccsen mindketten kihajtják magukat (csak azért, hogy partiban maradhassanak), akkor az 5. mérkőzést (Denverben) már borítékolni lehet.

NBA-rájátszás tipp: Adnak egy-egy meccset a Lakers - Celtics párosnak?

A Miami Heat és a Denver Nuggets dominálja a párharcát, nehéz helyzetbe került a Boston Celtics és a Los Angeles Lakers.  Olvasd tovább


#416 május 23, 2023, 12:20:41, Pozzato
LeBron és a Lakers

AD teljesen elfogyott, LeBron előtt le a kalappal, megint volt egy kiváló meccse a szériában, most nem kellett a hatodikig várni, de így is söprés lett a vége. Magam részéről hülye voltam, be kellett volna húznia a sima 4-0 wint a Denvernek, nem bajlódni a meccs hendikkel. Voltak olyan víziók, miszerint, ha megfelelően összeáll, jövőre bajnok lesz a Lakers. Röviden és tömören: nem. Hosszabban: nagyon nem.

Ez a csapat úgy áll 125 millió felett, hogy nincs benne Hachi, Reaves és DLO szerződése. LeBron úgy mehetett neki ennek a PO-nak, hogy előtte 2 hónapig nem lépett pályára, kvázi rápihent, de Davis is sokat volt a partvonalon kívül. Ez a két játékos a saját elmondása alapján is fit volt a rájátszásra, ez két győztes párharcot jelentett, ami becsülendő. Azonban, ha itt jövőre komolyabb csapatok összeállnak, ebből PO sem lesz, el is mondom, miért.

NBA erőviszinyok átalakulása

Jövőre kőkemény salary cap lesz, elvileg már a GSW-nél és a Clippersnél is azt fontolgatják, robbantani kell a keretet. Az új CBA-t ugyanis lényegében az olyan franchise-ok miatt hozták, mint a Warriors és a Clippers. Ha jól emlékszem, akkor a jelenlegi fizetési sapka 122 millió környékén van, de mivel az NBA soft cap-et használ, ezért vannak kivételek, amivel megoldható az okoskodás, így kevesebb luxusadót kell befizetni.

Az úgynevezett "second apron" bevezetésével, alaposan felforgatták a ligát. Ennek lényeg, hogy aki a másik adozási szintet is átlépi (luxusadó feletti 17,5 millió, ami saccra ilyen 140-150 millió környékén van), azok nem igazolhatnak MLE-vel, de ez csak az egyik szabály, vannak olyan opciók is, amivel egy csapatot a draftpozíciók végére tesznek (hiába lenne jogosultságuk mondjuk a top10-re, ha olyan pénzügyi helyzetben vannak csak a 20. hely felett választhatnak, ez ilyen sarkos példa).

Hasonlóan az előbbihez, second apron vonatkozik majd azokra a csapatokra is, akik mondjuk túl sokat költenek, bajnokesélyesek, majd kivásárolt játékosokat potom összegért igazolnának. Ezt nem tehetik meg. Mint ahogyan az sem fog megvalósulni, hogy egykori kiöregedett sztárok, vet. minért elmennek gyűrűt tarhálni egy GSW-hez. Ez is megszűnik. Eléggé sok új szabály lett (azt hiszem 550 oldalnyi...), szóval a lényeg: alaposan megváltozik az NBA.

Ez lehet az utóbbi évtizedek legizgalmasabb nyara a free agents piacon. Én 99%-ra mondom, hogy Jordan Poole a fenti szabályok miatt távozik a GSW-től, de nem lennék meglepve, ha Kuminga is menne. A Clippers esetében a komplett csapatot szét kell verni, mert 200 millió felett vannak. Azt már rebesgetik, hogy Leonard és George jövőre mindenképp kiszáll a szerződéséből, de ebben az évben is minimum 3-4 játékost el kell küldeni.

Nem lepődnék meg, ha az Atlantából kiszórnának 3-4 játékost, de a Boston is komoly bajban lesz. Megkockáztatom, hogy két éven belül az a csapat is széthullik. A Brooklyn szinte biztos, hogy cseréli majd Simmonst, illetve Chicagóban is szó volt róla, távozik Vucevic és DeRozan is, utóbbi esetében a Portland merült fel... Lillard mellé egy másik sztár (szegény Dame).

Denver... 99%, hogy ezt a csapatot robbantani kell, mert már most 160 millió felett vannak, valószínűleg cseréket nem tudnak igazolni, ha az alapkezdőt egyben fogják tartani. Miami szintén nehéz helyzetben lesz, nem véletlen akarják cserélni Adebayót, de Lowry se biztos, hogy marad jövőre. Milwaukee esetében ilyen körülmények között, Middletonnak biztosan távoznia kell. A Pelicans is nehéz helyzetben lesz, számolgatva, esélytelen, hogy ezt a csapatot egyben tudják tartani. Knicks esetében dettó ez a helyzet, komplett cserepadtól meg kell válniuk. Azt pedig tudjuk, mit jelent, hiszen a PO-ból épp a cserék gyengélkedése miatt estek ki.

Phillyben is változás lesz, James Harden biztosan távozik (elvileg Houston a célállomás...), valószínűleg nem tudnak még egy sztárt szerezni, így Embiid magára marad. A Phoenix kerete eddig tartott, elszórakoztak egy csomó draft picket, kiderült, hogy ezt a keretet nem lehet egyben tartani, így CP3 és/vagy Ayton távozik, ez szinte tuti.

És akkor akik jól jártak: San Antonio, Sacramento, Toronto, Utah, Indiana, Oklahoma, Orlando és talán a Houston. Bár utóbbi esetében nagyon mondják Harden érkezését, szóval lehet nekik még 2-3 évig annyi lenne. A legnagyobb nyertese az új CBA-nak a San Antonio lenne. Behúzzák Wembanyamát a draftról, mellé pedig potom pénzért (mivel a nagycsapatoknak sztárokat kell elengedni) tudnak behúzni 2-3 jobb játékost.

Nem lennék meglepve, ha már nyáron összeállna egy olyan Spurs, aki a PO-ért menne. Lesz garantálva 70 millijuk, még a second apront nem meghaladva is lesz 70-80 milliójuk igazolni. Fiatalokból egy nyár alatt kiépíthetnek egy dinasztiát. A Sacramento megszerezheti a puzzle utolsó darabjait, Indiana dettó. Ezek a csapatok igazolhantak még egy-egy sztárt, de akár kettőt is. Az OKC Shai és Holmgren mellé hozhat egy minőségi harmadik opciót, de akár negyediket is.

Orlando óriási nyertes szintén, kész egy tehetséges alapszakasz, ha tudnak mellé egy sztárt hozni, nyert ügyük van. Utah és a Toronto is teljesen átalakulhat, szóval ez egy nagyon izgalmas nyár lesz, így, hogy a sokat költő franchise-ok patthelyzetbe kerültek és ki kell árusítani a csapatot.

Az új CBA két dolgot szolgál: a csapatok maguk építsék fel a sztárjaikat (lehetőleg 1-2 nagyobb nevet), és ne álljon össze  egy rakat egykori jó játékos bajnoki címet nyerni. A jó draft így nagyon fontossá válik, illetve remények szerint, megszűnik ez a gyűrűért kuncsorgás időszaka.



*** LeBron James közben lehet megoldja a Lakers problémáit, ami szerintem nagyon becsülendő lenne: visszavonulást fontolgatja. Ez egy kiváló döntés, ugyanis akkora összeggel nyomná a sapkát, illetve most már olyan kicsi impactje van a meccsekre (összességében értem, nem egy-egy kiemelkedő teljesítményére), hogy nem ér évi 40-50 milliót, amivel a csapatának nincsen mozgástere.

Nagyon jó dolgokat írtál (köszi!!!), mert bár olvastam én is korábban a jövőre esedékes fizetési sapka változásairól, de ennyire mélyen nem gondoltam bele a várható "problémákba". Fel is vetődött bennem pár kérdés.

Mivel jóval több azon csapatok száma, akiknél meg kell húzni a nadrágszíjat, mint azon csapatoké, akiknél van keret az erősítésre, így ez azt jelenti, hogy a felvevő piac sokkal kisebb, mint ahány játékost próbálnak majd elpasszolni a nagyok. Mi lesz így a hoppon maradt jó játékosokkal? Bevállalják a folytatást kevesebb pénzért? Vagy például mit csinálnak a Netsnél egy Simmons-szal, ha netán senki nem hajlandó átvenni vagy elcserélni őt (elvégre közel 40 milliós fizetésért nála klasszisokkal jobbak szaladgálnak a ligában)? És mit csinálnak a csapatok, ha már évek óta megkötött szerződéseik vannak a játékosokkal, de azok vagy nem hajlandók távozni, vagy – ahogy az előbb is írtam – senkinek nem kellenek? Hogy fogják tudni így betartani a fizetési plafont?

Egyébként azon gondolkodtam, hogy ha van egy kis eszük a csapatvezetőknek, akkor nem több kisebb fizetésű játékostól szabadulnak meg, hanem inkább egy nagyobb sztártól. A legjobb példa erre a Phoenix, ahol több jó játékost beáldoztak egy AS-ért, és láttuk, hogy mi lett a vége. Az általad felsoroltak közül kiválasztottam találomra a Denvert (ha már úgyis ők vannak mostanában a leginkább reflektorfényben), és ahogy te is írtad, ők is azok közé tartoznak, akik elég nagy gondban lesznek. Ennek ugye az az oka, hogy amikor 1-2 éve még Murray sérült volt, akkor kénytelenek voltak Michael Porternek is megdobni a fizuját akkorára, amekkorát Murray is kap. Ezzel tudták csak megtartani. Ennek viszont az lett a vége, hogy most a Jokic-Murray-Porter hármas 110 millió felett visz el a sapkából. Ugyanakkor remélem, hogy lesz annyi eszük a denveri vezetőknek, hogy ha majd spórolni kell esetleg 30-40 milliót, akkor nem a Gordon-KCP-Brown hármast küldik el, hanem választanak inkább egyet a Murray-Porter duóból.

Ez az új rendszer egyébként abból a szempontból is érdekes lesz, hogy még jobban felértékelődnek majd a második, illetve harmadik opciós játékosok. Elvégre nem lesz olyan csapat, amelyik egy vagy két komolyabb sztárnál többet tudjon a keretében tartani, úgyhogy végre itt lesz a lehetőség bizonyítani a Reaves-eknek, a Hachimuráknak, a Bruce Brown-oknak és még sorolhatnám. Persze itt is felmerül a kérdés, hogy mi van akkor, ha ezek a játékosok valóban előrébb tudnak majd lépni (és bizonyítanak is majd), hiszen akkor jövőre már az ő fizetésüket is meg kell emelni, ha meg akarják tartani a csapatok. Szóval azért érzek én itt egy önmaga farkába harapó kígyót.

Aztán hogy folytassam a kérdések sorát: ahogy te is írtad – és teljesen logikus is – egyre inkább fel fognak értékelődni a draftok (elvégre az újoncoknak kisebb fizetést lehet adni). Viszont nem fogja ez magával hordozni annak a veszélyét, hogy az idei évhez hasonlóan megnövekszik majd a féket behúzó csapatok száma? Elvégre ha lemegy egy fél szezon, akkor nagyjából látni lehet majd az erőviszonyokat. Nem kell tehát attól tartani, hogy ezt követően többen is inkább a következő évi draftra fognak gyúrni, sem mint arra, hogy esetleg bejussanak a playoffba, hogy ott aztán az első körben söpréssel hazaküldjék őket?

Ami pedig a jövőt illeti, az nem kérdés, hogy Wembanyama érkezésével a San Antonio robbanthat a legnagyobbat. Akire én viszont még inkább kíváncsi leszek, az az OKC. Van náluk egy nagyon fiatal mag, aki már az előző szezonban is megmutatta, hogy ott van a playoff küszöbén, és nem mellesleg a kezdőötösük össz-fizetése jövőre is mindössze 70 millió környékén lesz csak. Ráadásul tavalyhoz képest csak jobbak lesznek, hiszen már van mögöttük egy összeszoktató-év, valamint remélhetőleg ott lesz majd a csapatban Holmgren is. Nagyon kíváncsi leszek rájuk.

Idézetet írta: HT Dátum május 23, 2023, 13:03:11Aztán hogy folytassam a kérdések sorát: ahogy te is írtad – és teljesen logikus is – egyre inkább fel fognak értékelődni a draftok (elvégre az újoncoknak kisebb fizetést lehet adni). Viszont nem fogja ez magával hordozni annak a veszélyét, hogy az idei évhez hasonlóan megnövekszik majd a féket behúzó csapatok száma?

Erre is hoztak egy szabályt (nem közvetlenül erre, de erre is vonatkozik), igazából rengeteg szabályt hoztak, én sem tudtam mindet átnézni. A lényege, ha a csapatnak túl kevés a salary cap (70-80 millió környéke), akkor bizony nem részesülnek a nagycsapatok álltak leadott luxusadóból, ergo nem lesz plusz pénzük a későbbiekben. Emiatt minden csapatnak szüksége lesz egy-két nagyobb szerződésre, névre. Ha pedig van egy-két jobb játékosuk, akkor nem tankolhatnak, mert utána ezek a játékosok sosem kapnak később jobb szerződést. Mesterségesen nem lehet rossz csapatot csinálni, az a lényeg.

Idézetet írta: HT Dátum május 23, 2023, 13:03:11Mi lesz így a hoppon maradt jó játékosokkal? Bevállalják a folytatást kevesebb pénzért?

Ez egy nagyon jó kérdés, nehéz válaszolni rá, mert lesznek, akiknek nincsen felvevőpiaca, így ők távoznak a ligából. Akik nem hajlandóak távozni, ők is tudják, nincsen választásuk (nem a saját kezükben van a játékjoguk, azt csinálják, amit a csapat mond, oké, vannak szerződések, ahol van vétójog, de majd megoldják, nem féltem a csapatokat). Ha kell, akkor inkább kivásárolják őket a gárdák, hogy az azt követő évben legyen mozgásterük, ha mondjuk van egy játékos, akinek van 4 évre 120 milliós szerződésük.

Idézetet írta: HT Dátum május 23, 2023, 13:03:11A legjobb példa erre a Phoenix, ahol több jó játékost beáldoztak egy AS-ért, és láttuk, hogy mi lett a vége

A terv, hogy az ilyen KD-féle blockbuster cseréket megszüntessék. Nem lesz olyan, hogy mondjuk KD-ért odaadják 6-7 év múlva lévő elsőköröst, egy kis készpénzt, játékosokat. Ilyen cserét mostantól nem lehet végrehajtani. A lényeg az volt, hogy megakadályozzák, hogy három szupersztár összeálljon, sőt, elvileg arra is van terv, hogy kettő...

Magyarán, kiegyensúlyozott ligát akarnak, aki ennek ellenére bevállalja a három sztár opciót, annak bele kell gondolnia abba, hogy utána 6-10 évig nincs a csapatnak jövője. Feláldoznak egy esetleges bajnoki címért egy komplett jövőt?


Szezonközi törna és a trükközés

Amiről kevesebb szó esett, hogy ez a decemberi torna különös. A CBA-t úgy írták meg, hogy nyolcas döntő lesz végül, de miért nyolc csapat? A külföldi médiában is felmerült, hogy 30 csapatos liga nem osztható 8-cal. És itt jön képbe a bővítés, amiről Silver már egy ideje beszél. Ennek értelmében lenne két új csapata az NBA-nek. Az egyik opció, hogy Las Vegas és Seattle kap csapatot (voltak még pletykák mexikói vagy kansasi csapatról is).

Így viszont variálható lenne a konferencia is, lehetne új eloszlás, sőt, Silverék célja a "derbik" kiépítése. Van a Celtics - Lakers, esetleg még a texasi vagy LA-derbik, de ennyi. Az Orlando - Miami se olyan vérmes, Brooklyn - New York sem, hasonlót akarnak elérni, mint a fociban, ehhez pedig nagyobb rivalizálást akarnak, mint a 80-as években. Ha újra lenne osztva a liga, akkor ezek is jobban menedzselhetőek lennének.

Idén jön az új Wick film, végre új főszereplővel.