Sakk

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában


Idézetet írta: Latzka Dátum október 07, 2022, 09:07:43Nem látok bele a sakk finanszírozási rendszerében. Vágom, hogy attól még, hogy sakk; nem csak egy tábla kell hozzá :)
Sok utazás illetve a felkészítő partnerek bérezése és még ki tudja mit kell fizetnie egy nagymesternek, de azért Lékó és a Polgár lányok csak megoldották valahogyan.

És persze minden emberben más a nemzeti öntudat mértéke.

Van olyan ember, aki semmi pénzért nem cserélne hazát.
Van, aki pénzért lenne román.
És hogy legyen egy konkrét példa; szerintem van az a pénz, hogy svájci legyek papíron ;D , de annyi nincs, hogy román :P
Rapport téma részemről lezárva, sakkról szívesen beszélgetek :cya:


Én abszolút sakkfüggő vagyok :)
Követem a híreket, olvasom a riportokat a nagyobb játékosokkal, edzőkkel stb., igaziból mindig mindenki panaszkodik a finanszírozási rendszerre.
Igaziból Ricsi is eddig is megoldotta, de úgy látszik, az a visszautasíthatatlan ajánlat tényleg olyan jó volt. Én nem látok benne kivetnivalót. Vannak valahol régebbi könyveim a Polgár-lányokról, illetve megvan a Lékóról szóló A sakkzseni c. is, ők eggyel régebbi generáció, meg máshogy működött a rendszer is, nem a finanszírozási, hanem az országbeli, a lányokat talán még hátráltatták is, nemhogy segítették volna... Nem véletlen, hogy tán Zsuzsa és Zsófi is évek óta külföldön élnek, meg ahogy a Rapport-cikkekben írják, hogy Lékó is keresett edző, kommentátor, főleg külföldön.

Megjegyzem, vele volt szerencsém játszani párat, igaz, mintegy 30 éve, tán még picit több is, amikor egy versenyen szerepeltünk, bár nem versenypartit, hanem a szünetekben a gyerekek egymással a kisteremben nyomtuk a schnellpartikat. Amilyen pici volt akkor, úgy el is vert legtöbbünket :)

Csak lelkes amatőr vagyok, aki azért kb. 1-1,5 éve mindennap játszik legalább egy partit a chess.com-on :) Ettől még nem lettem Kaszparov, ahhoz nyomni kellene az elméletet; talán majd egyszer. Nálam a lényeg, hogy még mindig szórakoztat, remélem így marad ez jó sokáig.

A Carlsen-ügyről van véleményed?

Idézetet írta: Latzka Dátum október 07, 2022, 10:18:52Csak lelkes amatőr vagyok, aki azért kb. 1-1,5 éve mindennap játszik legalább egy partit a chess.com-on :) Ettől még nem lettem Kaszparov, ahhoz nyomni kellene az elméletet; talán majd egyszer. Nálam a lényeg, hogy még mindig szórakoztat, remélem így marad ez jó sokáig.

A Carlsen-ügyről van véleményed?


A profik táborát én sem erősítem sajnos, eljátszogatok a saját szintemen 1-200 Élőpont-kilengéssel le-fel, de ezzel tán mindenki így van. Mármint szintén chess.com, ahol most néztem, a 2019-es regisztrációm óta majdnem 36.000 partit toltam le... (előtte játszottam több helyen máshol, még régen a yahoo-n kezdtem a netes sakkot).

A Carlsen-üggyel kapcsolatban sajna a magyar híroldalak elég felületes infókat adnak, amolyan összefoglalóféléket, igazán a youtube-os streamerek oldalain folyik egy ideje a csapból is a téma. Annyira nem vagyok jó angolból, hogy egy ilyen félórás-órás fejtegetős videót végignézzek, inkább a játékstreameket nézem, mármint ha játszanak, szórakoztatnak stb. Persze a lényeget tudom.
Ilyen magas szinten eddig nem volt ekkora botrány, az más kérdés, hogy tényleg rengetegen csalnak, én is találkoztam jó párral (nem tudom, neked volt-e már ilyen ellenfeled, néha-néha jön 1-1 üzi a chess.comtól, hogy "Észrevettük, hogy egy ellenfeled megsértette a játék tisztaságára vonatkozó szabályokat, ezért ennyi és ennyi élőpontot visszaadunk" aztán keresgethetem, ha érdekel, hogy melyik előző ellenfelem mellett van a kis behajtani tilos tábla, mert letiltották...).
Netes sakkban abszolút lehet csalni, még ha a progik ennek egy részét ki is tudják szűrni (bár minél gyorsabb a játék, annál nehezebb, és a netes sakkpartik talán 90 vagy hasonló %-a 3 perces), és úgy látszik, aki nagyon akarja, már élőben is meg tudja oldani. Ezek után szerintem ha valaki ilyenre vetemedik, biztos, hogy 1000-szer is meggondolja, pláne, ha egy Magnus Carlsent készül elverni...

Idézetet írta: curpy82 Dátum október 05, 2022, 21:41:02És ma még Rapport is bemutatkozott román színekben...

Még 1 megjegyzés: a román színekben bemutatkozás itt még nem a válogatottat jelenti (noha a neve mellett ROU federation van). Klubcsapatok EB-je folyik, ahol ugyanúgy, mint akár a fociban, minden csapat tele van külföldi játékosokkal. Pl. csapattársa Anand, Gukesh, mindkettő indiai. A magyar színeket képviselő Ajkában szlovák és cseh játékos is van.

"Észrevettük, hogy egy ellenfeled megsértette a játék tisztaságára vonatkozó szabályokat, ezért ennyi és ennyi élőpontot visszaadunk"

Volt ilyen egy párszor, de persze fogalmam se volt, hogy ez miért van :o Ellenem csaltak, hát ez kész vicc; tényleg nem vagyok egy nagymenő ;D


Most zajlik a szokásos éves Speed Chess Championship (SCC) a chess.com-on. (röviden: a kieséses versenyben a párosok 90 pecig játszanak 5+1-ben, majd 60 perc 3+1, végül 30 perc 1+1. Aki több pontot szerez, továbbjut).

Elképesztő, hogy a világranglista-vezető Magnus Carlsen micsoda űrsakkot játszik a többiekhez képest. Azzal a Fabiano Caruanával játszott, aki nemrég a világranglistán 2. helyen állt mögötte, és történelminek nevezhetően verte el, mert a gyors partikban egyszer sem szenvedett vereséget.

5+1-ben 6-2
3+1-ben 7-1
1+1-ben 9-1
összesítésben 22-4 lett az eredmény. (Caruana a kevéske pontjait döntetlenekkel szedte össze).

Igaz, ritka az ilyen mértékű győzelem, Fabinak rossz napja lehetett, néha 1-2 pontok döntenek a továbbjutásról, illetve van, hogy X a vége, olyankor rájátszás van.

Meg hát Carlsen is szokott kikapni is, átlag minden 5. partijában online.

Nehéz nem nevetni, amikor ezt olvassa az ember ;D

Az amerikai sakknagymester ismét tagadta, hogy rezgő análgyöngyökkel csalt volna, amikor legyőzte a világbajnokot

https://telex.hu/sport/2023/09/26/hans-niemann-amerikai-sakknagymester-ismet-tagadta-rezgo-analgyongy-csalas-magnus-carlsen?fbclid=IwAR2wu38regFukKZdkni14QVZ0WKHCORgCrIT6q5oKJMuC-eIcabbxkXfgKY