Háború Ukrajnában

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában


Idézetet írta: Sound Dátum március 01, 2022, 13:50:33Csabax
Mikor Milosevic megégett a háborúval, s Amerika lebombázta Belgrádot, akkor még dobálta magát pár évig, mint hős vezető emlékeim szerint. Vagy rosszul emlékszem? Ebben Pozzato lesz a "felvilágosult - tudós".
Szóval egy kudarcos háború nem feltétlenül jelenti azt, hogy neki kampó, lehet ő még a "minden" évekig Oroszországban ettől.

1999. júniusában lett vége a bombázásnak és 2000. október 5ig húzta, akkor vitték el Hágába Milosevicet. Átéltem a NATO bombázásokat,sziréna, élelmieszerhiány, benzinhiány, napi 12 óra áramkorlátozás stb..Remélem ennek a háborúnak is mihamarabb vége lesz!

Igen, ez érthető!
Viszont a bukása, belpolitikai kérdés. Tehát nem úgy bukik meg, mint Hitler, hacsak nem rohanják le Oroszországot a NATO erők - erre azért legyünk reálisak, kevés a valós esély.
csak azt akarom ezzel mondani, hogy amennyiben életben marad a rendszere, akkor is belülről kellene azt szétrombolni.
1. Választások ---- hát ne legyünk naivak.
2. Orosz polgárháború ---- hááát, az sem tudom elképzelni könnyedén

Idézetet írta: horzol Dátum március 01, 2022, 14:01:111999. júniusában lett vége a bombázásnak és 2000. október 5ig húzta, akkor vitték el Hágába Milosevicet. Átéltem a NATO bombázásokat,sziréna, élelmieszerhiány, benzinhiány, napi 12 óra áramkorlátozás stb..Remélem ennek a háborúnak is mihamarabb vége lesz!

Hát ez nem semmi..
s maga a délszláv háború vége, mikorra datálható?

Idézetet írta: Sound Dátum március 01, 2022, 14:03:48Hát ez nem semmi..
s maga a délszláv háború vége, mikorra datálható?

Akkor lett vége 1999. júniusában, akkor Szerbia teljesen meggyengült és ugymond kapitulált! Koszovon folyamatosan vannak kisebb cirkuszok azóta is, de ez már nem is hirérték!

Idézetet írta: csabax Dátum március 01, 2022, 13:57:43A nem elhanyagolható különbség:

Szerbiának nem voltak nukleáris fegyverei, viszont  Oroszországnak vannak nukleáris fegyverei.
Milosevic nem fenyegette a világot atombombával, viszont Putyin igenis fenyegeti a világot atombombával.

Igy van! Össze se lehet hasonlitani Oroszországot és Szerbiát...Az egyik nagyhatalom a másik pedig egy kis szegény ország! Most sokkal nagyobb a baj!


Valamilyen szinten sajnálom, hogy nem mentem anno politológia szakra, de már akkor elkezdődött az ideológia szerinti képzés, ahhoz meg annyira nem fűlött a fogam. Abban biztos vagyok, hogy ilyen fenyegetéssel utoljára 1940-es évek elején kellett szembenéznie a világnak. Engem az döbbentett meg, hogy mentem boltba, bankba és egyéb helyekre, olyan személyekkel beszélgettem a háborúról, akikkel korábban semmiről sem. Félelem volt a szemükben - okkal -, szavaikban düh, hogy ki kell irtani ezt azt embert. Olyan békés emberek beszéltek indulatosan, akikről korábban azt sem gondoltam, hogy a légynek ártatának.

Amit @csabax is írt, hogy belső körből kell likvidálni, ez lehetne az egyik megoldás. Ehhez viszont az kell, hogy a belső védelmi seregéből (amely akár egy kisebb ország hadserege is lehetne a maga 10 ezer fős létszámával, ebben még a Wagner csoport nincs is benne) valaki meggondolja magát. Emlékezhetünk rá, hogy Hitler ellen is mennyi merényletet próbáltak összehozni, de Sztálin se volt kivétel, egy sem jött össze...

A polgárháború az, ami szintén segíthetne az oroszokon, de ehhez mindenkinek fel kell lázadnia. Putyinnak nagy a hatalma, de nem elég önmagában őt eltenni a képből. Ezt kell megérteni. Lavrov minimum annyira elborult, mint Putyin (arra pedig ne is számítsunk, hogy a katonaság majd segít, mert Gerasimov is véleményes figura...). Azért a tavalyi tüntetéseken is látszott, hogy a nép 10-20%-nál többet egy ilyen dolog nem tud megmozgatni. Putyin támogatottsága még mindig 20-40% közötti (minimum), ezek az emberek egy esetben lázadnak fel: ha elveszítenek mindent, de még akkor is erősen kérdéses. A maradék 60-80%-nak kéne ezt összehozni, de fegyver és taktika nélkül esélytelen...

Ami ilyenkor szintén felmerül: speciális egységek vagy dróntámadás. Utóbbira az orosz légvédelem miatt nulla az esély (nem Iránban vagy Irakban vagyunk, ahol óvatlanok a vezetők), maradna egy speciális alakulat, amely gyakorlatilag öngyilkos hadjáratra menne. Ennek sincsen realitása. Az pedig, hogy Putyin öngyilkos lenne? Előbb vetne be 10-20 atomrakétát, mintsem ezt meglépi vagy elismeri a vereségét.

Az a baj, hogy ez várható volt, korábban is figyelmeztettek erre, már Grúzia, Csecsenföld vagy Szíria kapcsán is. Politkovszkaja megmondta, hogy ez elmebeteg ember, leírta az elborult dolgait, mi történt? Politkovszkaját fényes nappal lelőtték Oroszországban. Egy vezető újságírót. Mi történt? Pár nap lázadozás, ennyi. A nyugati világ a végsőkig kivárt, azt hitték, nem meri megcsinálni ezeket Putyin. Megcsinálta, sajnos.

Idézetet írta: hillandkimi Dátum február 28, 2022, 20:53:28Gazdaságilag egyik terület sem éri meg, mert nagyon elmaradott...
Erdélyiként engedd meg a következő megjegyzést: elmaradott a lónak a fasza, az. Bővebben nem fejteném ki, nehogy beleérjen a hős vezir seggébe.

Hasznos.
Talán van, akinek kellhet.


Visszatérve még kicsit a Délszláv háborúra a NATO 1991töl nézte ahogy folyik a háború 1999ben avatkoztak be s vége is lett 3 hónapon belül, 8 évig nézték tétlenül, nem kevés idő...itt se fog beavatkozni a NATO, akkor lesz vége ennek, ha az ukránok kitűzik a fehér zászlót!


Azt gondolom, hogy ma este és holnap délelőtt lehet majd a kritikus pont. Az oroszok most mindenkit Kijevhez vezényeltek, nagyobb csapást mértek Harkivra is, mindent feltettek egy lapra. Rakétákkal próbálják majd megtörni az ukránokat, ha ez sem megy, akkor valószínűleg ők is sejtik, hogy komoly gondban vannak. Az ukránoknak most kell igazán erősnek lennie és kitartani, mert tényleg az látszik, hogy Putyin blöfföl (értem ezalatt, hogy nincs baj a gazdaságban, sereg is rendben, miközben egyik sem igaz, különben nem lengette volna be az atomot).

u.i.:
Az eddigiekből következtettem csak erre, szóval az is lehet, teljesen vakon vagyok a gondolataimmal.

Idézetet írta: vmlinuz Dátum március 01, 2022, 15:24:50Erdélyiként engedd meg a következő megjegyzést: elmaradott a lónak a fasza, az. Bővebben nem fejteném ki, nehogy beleérjen a hős vezir seggébe.

Nem az erdélyieket akartam megbántani, de ott is vannak olyan régiók, ahol nagy a szegénység, több falu kihalás szélén, na meg az ottani kisebbség teljesen lelakja azokat a szép erdélyi házakat.

Amúgy meg jobb is, hogy nem az aktuális magyar kormányé Erdély, mert különben azt a szép tájat és természeti kincseit lebetonoznák és a helyükre szállodákat húznának fel. A Fertő-tó is nagy veszélyben.

Közben kemény csata van:

https://twitter.com/200_zoka/status/1498731876214784005

Újságírók közül mondjuk nem sok olyan van, mint Orwell volt, ha már elutazott a konfliktusba, akkor segít harcolni... Mondjuk Orwell különleges volt.

Az is érdekes lesz, Kína mikor nyit egy második frontot.

Idézetet írta: Pozzato Dátum március 01, 2022, 19:53:49Azt gondolom, hogy ma este és holnap délelőtt lehet majd a kritikus pont. Az oroszok most mindenkit Kijevhez vezényeltek, nagyobb csapást mértek Harkivra is, mindent feltettek egy lapra. Rakétákkal próbálják majd megtörni az ukránokat, ha ez sem megy, akkor valószínűleg ők is sejtik, hogy komoly gondban vannak. Az ukránoknak most kell igazán erősnek lennie és kitartani, mert tényleg az látszik, hogy Putyin blöfföl (értem ezalatt, hogy nincs baj a gazdaságban, sereg is rendben, miközben egyik sem igaz, különben nem lengette volna be az atomot).

u.i.:
Az eddigiekből következtettem csak erre, szóval az is lehet, teljesen vakon vagyok a gondolataimmal.

Ráakadtam Gecse egyetemi oktató cikkére, kíváncsi vagyok a véleményedre. Nem boncolgattam, nem néztem utána, van akinek ez fejből megy. ;) "Ma Oroszország nemcsak a térség, hanem Európa katonailag legerősebb állama is. Technikai szempontból nem csak Ukrajna elfoglalása nem okozna számára problémát. Alighanem Németország határainál ütköznének először komolyabb ellenállásba"

https://index.hu/velemeny/2022/03/01/gecse-geza-orosz-hadero-ereje-kepessege/