Sportfogadás Kezdőknek

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában


Sportfogadás Kezdőknek (irta: Bleah)

Mielott belevagnek a dolgok surujebe, szeretnek koszonetet mondani a sportfogadas.org nehany forumozojanak, espedig jaaas-nak es profitles-nek a nekem szant idejukert es segitsegukert es a megosztott sok eves tapasztalatukert.        
     A kovetkezo leiras azoknak keszult, akik elso lepeseiket teszik az internetes fogadas vilagaban, vagy csak egyszeruen hallotak a sportfogadasrol es szivesen megprobalnak de nem tudjak honnan kezdjek el, ezert ugy gondoltam, hogy bemutatnak nehany alap fogalmat es megprobalok par hasznos tanaccsal szolgalni.
     Sok mar gyakorlo sportfogadoban felmerul a kerdes egy rossz idoszak utan hogy miert sikeres X vagy Y a sportfogadasban, miert sikerul havi tobb ezer euros nagysagrendu profittal zarnia a honapot es nekik nem, erre a kerdesre probalok majd megoldast es segiteget nyujtani. Bizonyos szemelyek szerint a sportfogadas egy kello ponton mar "mesterseg", amit hosszu evek soran sajathatitunk el es persze sok embernek nem keves penzbe es idejebe kerul.
     En remelem hogy ez a leiras nemcsak a kezdo sportfogadoknak de a "haladokank" is segitseget nyujt majd, tobbek kozott megprobalom nem hosszura nyujtani a magyarazatokat. Mivel ugy dontottel hogy nekilatsz a sportfogadasnak tudnod kell, hogy egy ejszaka alatt nem leszel milliomos es ez egy idoigenyes folyamat ahol a hibak sok penzbe kerulnek.

Első Lépések

Az elso kerdes ami felmerul az elejen, hogy mire is van szuksegem az internetes fogadashoz. A valasz erre egyszeru:
     
- egy bankkartya (ha lehet, minel megbizhatobb banknal),
- egy irodanal nyitott szamla,
- moneybookers-es szamla.

Bankkártya:

A sportfogadok koreben legelterjetteb bankkartya a VISA Electron es a MASTER Card mivel az irodak legnagyobb resze elfogadja es a szamla feltoltese automatikusan megtortenik.
     
Szeretnem megjegyezni, hogy biztonsagi okok miatt nem minden iroda fogadja el ezeket a kartyakat, de nem kell elcsuggedni mert van mas megoldas, hogy jatszhassunk kedvenc irodanknal, de errol bovebben kicsit lennebb fogok irni.

Irodanal nyitott szamla

       Az egyik legfontosabb dolog a harom kozul, mivel itt fogjuk megtenni fogadasainkat es termeszetesen idonk egy reszet itt fogjuk eltolteni.
       Nagyon fontos, amikor irodat valasztunk, mivel nagyon kulomboznek az oddsok es az ajanlat az irodak kozott, pont azert hogy az uj pontencialis klienseket vonzzak, tovabba megemlitenem, hogy nem kell abba a kisertesbe esni, hogy azert valasztok egy irodat mert szep a kezelofelulete es van magyar nyelv, a donto szerepet a remek kinalat es a minel nagyobb odds jelentse.
       Szeretnem felhivni a figyelmet arra, hogy minden uj regisztralt tag igenybe veheti az iroda altal felajanlott bonuszt. Igen, lehet, hogy egyesek csodalkozni fognak, de az irodak bizonyos bonuszokat ajanlanak fel elso szamla feltolteskor, hogy minnel jobban csalogatni tudjak a klienseket. Ez kulonbozo modon nyilvanul meg, a bonusz felteteleit pedig az oldalon talahatjatok.
       Egy fontos dolog iroda valasztas elott! Utana kell nezni annak, hogy mennyire megbizhato az iroda, ezen azt ertem hogy sok iroda vacakol a kifizetesnel, sot nagyon sok esetben megtortent, hogy a penzt nem fizettek ki es akkor elkezdodik egy hosszadalmas levelezesi folyamat, amit altalaban az irodak nyernek meg es a penzt nem utaljak bizonyos okokra hivatkozva, de ez nem azt jelenti, hogy nincsnek megbizhato irodak es hogy mindig felnunk kell, akarhanyszor penzt igenylunk az irodaktol. Letezik az interneten par oldalon osszealitott lista a megbizhato es a feketilstan levo irodakkal, mindenkinek ajanlom hogy iroda valasztas elott ellenorizzenek egy ilyen listat mert tobb szempontbol vannak osszehasonlitva es ertekelik ezeket az oldalakat. ajanlom az A+ es A –val jelolt irodakat, mivel azok a legmegbizhatobbb irodak.

Moneybookers-es számla:

A moneybookers-es szamla egy nagyon hasznos kis "elem" egy sportfogado szamara, mivel ha egy iroda nem fogadja el a bankkartyankat, akkor a moneybookers segitseget nyujt es nem is kerul sokba a hasznalata, termeszetesen online vasarlasra is hasznalhatjuk, szamlat pedig ezen a cimen nyithatunk.
Amikor ez a harom dolog megvan sikeresen felkeszultunk az internetes sportfogadasra, de ez csak a kezdet.

Az internetes fogadás előnyei:

Mielott tovabb mennek, szeretnek irni az internetes fogadas elonyeirol, mert bizonyara van olyan szemely, akiben felmerul a kerdes, hogy miert az interneten fogadjak, mert nekem megfelel a sarkon levo helyi iroda is.
            Az internetes fogadas nagyon sok elonnyel rendelkezik, es mivel nem szeretnem hosszura nyujtani, ezek kozul megemlitenem a sokkal gazdagabb kinalatot ami a helyi irodaknal nem igazan talahato meg. Nagyon sok sportagra es bajnoksagokra lehet fogadni es amit meg fontosabbnak tartok a sokkal gazdagabb fogadasi tipus aminek nagy szerepe van a sportfogadasban.            
            Nagy elonynek szamithat a fentebb emlitett bonusz kinalat, amiket az elso feltolteskor igenybe vehetunk es ez nem kis osszeg, tudomasom szerint a helyi irodak nem kinalnak bonuszokat, ugyan csak elonykent emlitenem meg, hogy nem kell lemennem a helyi irodahoz hogy megtegyem fogadasom, hanem a szamitogep elott ulve es pizza-t majszolva nyugodtan kivalogathatom a fogadasaim es mivel az interneten sok dokumentaciot talalunk, nyugodtan kielemezhetjuk a tippjeinket. Persze olyan informaciokat nyujtanak a forumok, sporttal kapcsolatos weblapok, amiket a helyi irodanal nem talalunk.
           Hihetetlen nagy segitsegnek szamitanak az interneten talalhato sportfogado kozossegek, forumok, ahol tippeket beszelnek meg es osztanak meg egymassal a forumozok.
           Lassan ideje belevagni a dolgok surujebe, mert a sportfogadas nem csak abbol all, hogy megteszek egy-ket tippet, ha jonnek, en vagyok a kiraly, vagy ha nem, akkor ragom a kormom, hogy miert nem jott ossze. Fontosnak tartom, hogy beszeljek par dologrol, amiket az interneten talahato leirasokban nem igen lattam es ugy erzem hogy donto szerepuk van ezeknek a dolgoknak.

Fogadási Tipusok

Mielott nekilatnank a sportfogadashoz, nem art, ha tisztaban vagyunk, hogy milyen fogadasi tipusok allnak rendelkezesunkre. Alapjaban szeretnek megemliteni 4 kategoriat {koszonet a sportfogadas.org-nak):
-   Standard fogadas,
-   Asian handicap,
-   P2P fogadas,
-   Mas fogadasi tipusok,


Standard fogadas

A fogadoirodaknak nagyon nagy a napi ajanlata es nagyon sok fogadasi tipus letezik.

1,X,2 - ez mar a kozismert fogadas, az 1-es a hazai gyozelmet, az x a dontetlent, a 2-es peddig a vendeg gyozelmet mutatja.

1X,X2,12 - duplaesely, vagyis ha ilyen fogadastipust valasztunk akkor noveljuk eselyeinket a nyereseghez (pl.ha 1x -et valasztunk akkor az azt jelenti,hogy akkor nyerunk, ha a merkozest a hazai csapat nyeri meg, de akkor is, ha dontetlen stb.)

Half Time - ebben az esetben fogadhatunk, hogy a merkozes felidejeben mennyi lesz az eredmeny (1,x,2,1x,x2,12)

Halftime/Fulltime -  ennel a fogadasnal el kell talaljuk,hogy mennyi lesz az eredmeny a felidoben valamint a merkozes vegen.

Halftime or Fulltime - azert,hogy ez a fogadas kijojjon a megadott tipp helyes kell, hogy legyen a felidoben, vagy a merkozes vegen.

Handicaps -  a handicap fogadasnal ket lehetosegunk van altalaban: az egyik az asian handicap melynek ket kimenetele van, illetve a standard handicap melynek 3 kimenetele van. A standard hendikepp (0-1),ahol a merkozesrol azt is mondhatjuk,hogy 0-1-rol indul es itt is fogadhatunk 3 kimenetelre (1-azon csapat mely hendikeppel indul az legalalabb 2, vagy tobb gollal kell, hogy megnyerje a
merkozest; X- azert,hogy ez a fogadasi tipus kijojjon a hendikeppes csapat pontosan egy golkulonbseggel kell, hogy nyerjen; 2- ezen fogadasi tipus akkor is jo ha a merkozes vege dontetlen, de akkor is ha a vendeg csapat nyer)

Under/Over - fogadhatunk, hogy a merkozesen kevesebb, mint 2,5 gol szuletik, vagy tobb. Altalaban a hatar 2.5 es, ezt azert alkalmazzak, hogy a fogadasnak csak ket kimenetele legyen under, vagy over.

Number of goals - arra lehet fogadni, hogy a merkozesen hany gol szuletik pl. no goals-egy gol sem; at least one goal-legalabb egy gol stb.

Exact Score - megadhatjuk a pontos eredmenyt, amelyre mi gondolunk, hogy megszuletik a bizonyos merkozesen. Az eredmenyeket a fogadoiroda adja meg es ezek kozul valogathatunk.

More goals - itt arra fogadhatunk, hogy melyik felidoben lesz tobb gol, vagy dontetlen.

To score/not to score - itt arra fogadhatunk, hogy egy csapat rug golt vagy sem, valamint meg fogadhatunk arra is, hogy egy csapat nem kap golt, vagy ugy nyeri meg a merkozest, hogy nem kap golt.

Winning margin - itt arra lehet fogadni, hogy egy bizonyos csapat a merkozest 1 gollal nyeri meg, valamint ketto vagy tobb. Ugyanitt fogadhatunk, hogy a merkozesen gol nelkuli dontetlen lesz, vagy tobb golos dontetlen.

1st goal to score - arra fogadhatunk, hogy ki rugja az elso golt. 0-0 eseteben a tet visszajar.

Booking/Corners - itt arra lehet fogadni, hogy egy merkozes alatt, hany sarga illetve piros lap lesz, valamint, hogy hany szoglet lesz a merkozes soran. Itt is a korlat ugyanugy, mint az under/over eseteben meg van adva.

Goal Scorer - arra lehet fogadni, hogy egy megadott merkozesen mely jatekos rug golt, itt is megkulomboztettunk 3 kimenetet (first - a jatekos amelyre tippelunk rugja az elso golt; last - a jatekos amelyre tippelunk rugja az utolso golt; any - a fogadas nyertes, ha a jatekos rug golt, az viszont nem szamít, hogy mikor.)

Outrights/Specials - hosszutavu kimenet, peldaul arra fogadhatunk, hogy ki nyeri meg az angol Premier League-t.

Asian Handicap

Az ASIAN handicapnel ket kimenetelre fogadhatunk.

HANDICAP 0 :0 Itt a gyoztes csapatra kell fogadnunk, dontetlen eseten meg visszakapjuk a tettet.

HANDICAP 0 :1 /4 Ez a 0 :0-as es a +1/2 handicap kombinacioja. A fele tettel ilyenkor 0:0-as handicap-et jatszunk, fele tettel peddig +1/2-es handicap-et. 1-re tippelo jatekos nyer hazai gyozelemnel. 2-re fogado jatekos peddig nyer vendeg gyozelemnel. Dontetlennel a hazaiakra fogado jatekos visszakapja a fele tettet (0:0-as handicap). Dontetlennel a vendegekre fogadok a fele tetert megkapjak a nyero odds-ot, a tet masik feleert pedig 1,00-es odds-ot szamolhatnak. (+1/2-es handicap, 0:0-as handicap).

HANDICAP 0 :1 /2 A merkozes felgolos hatranybol indul a hazai csapatnak. Hazai gyozelemre tippelok akkor nyernek, ha a hazai csapat nyer, dontetlen, illetve vendeg siker eseten az nyer, aki a vendeg gyozelemre fogadott.

HANDICAP 0 :3 /4 Ez a +1/2-es es a +1-es handicap kombinacioja. A fel tet a +1/2-es handicap-re, a masik fel pedig a +1-es handicap-re megy. 1-re fogado jatekos nyer, ha a hazai csapat ket vagy tobb gollal nyer. Ha egy gollal nyer a hazai csapat, akkor fele tetert megkapjuk a nyero odds-ot (+1/2-es handicap), a fele tetert pedig 1,00-es odds-ot szamolhatunk (+1-es handicap). Vendegekre fogado nyer vendeg gyozelemnel, illetve dontetlennel, a hazai gyozelemre fogado pedig dontetlennel veszít.

HANDICAP 0:1 A merkozes 0-1-rol indul es ahhoz, hogy a hazai csapat legyen a gyoztes kimenetel, ezert 2 vagy tobb gollal kell nyernie.

HANDICAP 0 :1 1/4 Ez a +1-es hendikep es + 1 1/2-es hendikep kombinacioja. A fel tettel a + 1-es-, a tet masik felevel pedig a + 1 1/2-es handicap-et jatszuk. 1-re fogado nyer, ha legalabb 2 golos hazai gyozelem szuletik. 2-re fogado jatekos nyer, ha a merkozes dontetlennel vagy vendeg gyozelemmel zarul.
Egy golos hazai gyozelemnel az 1-re fogado jatekos a fele tetjet visszakapja (hiszen a +1-es handicap-nel ilyenkor 1,00-as az odds).
Egy golos hazai gyozelemnel a vendegekre fogado jatekos a fele tetert megkapja a nyero odds-ot ( +1 1/2-es handicap), míg a masik fel tetre pedig 1,00-as odds jar (a +1-es hendikep miatt).

HANDICAP 0 :1 1/2 A hazai csapat masfel golos hatranybol indul. Az 1-re fogado akkor nyer, ha a hazai csapat legalabb 2 gollal gyoz, a tobbi esetben az nyer, aki vendegsikerre tett.

HANDICAP 0 :1 3/4 Ez a + 1 1/2-es es a 2-es hendikep kombinacioja. Itt is a tet kette oszlik. Fele penzunkkel ilyenkor +1 1/2-es, fele penzunkkel pedig 2-es handicapet jatszuk. 1-es kimenetre fogado jatekos nyer, ha a csapat 3 vagy tobb golos gyozelmet arat. Ha a hazai gyozelem ketgolos, akkor a jatekos megkapja fele tetert a neki jaro nyero odds-ot(+1 1/2-es handicap miatt), a masik fel tetert peddig 1,00-es odds-ot kap ( a 2-es handicap miatt).
Azon jatekos, aki a vendegekre fogadott, megnyeri a fogadast, ha a hazai csapat maximum egy gollal nyer, ha dontetlen, illetve ha a vendeg csapat nyer.
Ketgolos hazai gyozelemnel a vendegekre fogado jatekos visszakapja a fele tetet (hiszen a fele penzeert + 2-es hendikepet jatszott).

HANDICAP 0 :2 Az egyik csapat 2 golos hatranybol kezdi a merkozest.

P2P Fogadás

Mi is valoban a P2P fogadas???

A p2p fogadassal fogadhatsz mas felhasznalok es nem egy fogadoiroda ellen. Fogadhatsz normalisan, vagy te lehetsz a bukmeker. Bukmekerkent ajanlhatsz odds-okat, sportesemenyeket mas fogadok szamara. Ket meghatarozo szo letezik a p2p fogadasban: "kinal" es "vesz" . Ha bukmekerek szeretnenk lenni, akkor mi "kinal"-unk el egy odds-ot vagy egy sportesemenyt.
Igy mukodnek a fogadoirodak, ok odds-okat, sportesemenyeket ajanlanak a felhasznaloknak. A p2p fogadast ajanlo weboldal egy bizonyos szazalekot megtart maganak a nyeremenybol.

Vesz:

Ez mar a mindenki szamara ismert, hagyomanyos fogadas. Egy merkozes kimenetelere gondolsz es arra fogadsz. Peldaul szeretnel fogadni, hogy a Chievo nyer a kovetkezo merkozesen, az oddsa, 2.10 es a tet amit rateszel az mondjuk 100 euro. Ha nyer a Chievo, akkor nyersz 210 eurot ( odds*tet ), ha peddig veszit, vagy dontetlent csinal a Chievo akkor elveszted a 100 eurot.


Kinal:

Ez a "Vesz" szonak az ellentete. Igy mukodik a fogadoiroda. Peldaul kinalsz egy csapatot, mondjuk a Fiorentinat 2.20-es odds-szal, 100 euroert. Ez azt jelenti, hogy te nem szeretned, hogy a Fiorentina nyerjen. Ha a Fiorentina nem nyer (dontetlen, veresseg), akkor a te nyeresseged 100 euro lesz. Ha viszont nyer a Fiorentina, akkor veszitsz 120 eurot. (odds*tet)-tet

Hogyan is mukodik?

Ha egy fogadoirodanal jatszol, akkor egy passziv jatekos vagy, hisz nem mondhatod a fogadoirodanak, hogy adjon neked nagyobb odds-ot egy meccs kimenetelert. A bukmeker ajanl egy odds-ot es az tolunk fugg, hogyha fogadunk arra vagy sem. A p2p fogadasban is igy tortenik, valaki ajanl odds-okat, mint egy bukmeker. Lehet egy olyasmit is csinalni a p2p fogadasban peldaul, hogy szeretnenk fogadni a Lazio-ra, de a jelenlegi odds csak 1.6 es mi ennel nagyobbat szeretnenk, mondjuk 1.80-at. Ebben az esetben feliratkozunk egy varakozasi listara es ott megadjuk, hogy milyen odds-ot szeretnenk es ha valaki ajanlja azt az 1.80-as szorzot akkor azt automatikusan megveszuk. Ez vonatkozik a kinalatra is. Peldaul: azt mondjuk, hogy Liverpool hazai gyozelmere mi ajanlunk 1.65 -os odds-ot, 100 euro ertekben, ami azt jelenti, hogy szerintunk a Liverpool nem fog nyerni. Maximalisan 100 eurot fogadunk el, vagyis azon szemelyek, akik a Liverpoolra fogadnak nem tehetnek tobb, mint 100 eurot, osszesen. Ha nyer a Liverpool, akkor mi kell, hogy fizessunk annak a szemelynek, aki erre fogadott (tet*odds). Ha pedig a Liverpool nem nyer, akkor megnyerjuk a masok altal feltett teteket. Megjegyzes: a maximalis osszeg 100 euro, ez azt jelenti, hogyha valaki mar fogadott az 1.65-os odds-ra 50 eurot, akkor a tet mar csak  50 euro lehet, mert az ajanlonak a hatarosszege: 100 euro.
Ha az altalunk ajanlott merkozesre senki sem fogad, akkor visszakapjuk a penzunket. Ha az ajanlott osszeg, pl.100 euro nem gyul ossze, monjuk, csak 50 euro, akkor a kulombseget visszakapjuk (ebben az esetben az 50 eurot).

Más fogadási tipusok

A standard, illetve az asian handicap fogadasi tipusok mellett meg leteznek mas tipusok is, melyek bizonyos sportagakra jellemzoek.

Line - 2 kimenetelre fogadhatunk, hazai vagy vendeg gyozelem. Ez jellemzo a kosarlabdara, baseball-ra, roplabdara stb.

Odd/Even - itt arra fogadhatunk, hogy a merkozes vegen az oszpontszam paros vagy paratlan. pl.baseball

Total Rounds - ezen fogadasi tipus az okolvívasra jellemzo. Fogadhatunk, hogy hany menet lesz a mecs soran.

Periods - Jegkorongra jellemzo fogadasi tipus, fogadhatunk, hogy hogyan alakul az eredmeny a periodusokban.

Head to Head - forma 1-re illetve motorversenyekre jellemzo fogadasi tipus, melyben ket versenyzo kozul fogadhatunk az egyikre.

Race Winner - arra fogadhatunk, hogy ki nyeri meg a versenyt.

Race Specials - itt arra fogadhatunk peldaul, hogy egy bizonyos versenyzo befejezi a versenyt vagy sem.

First Set - Teniszre jellemzo fogadasi tipus mely altal arra fogadhatunk, hogy ki nyeri meg az elso szettet.

Set Betting - Arra fogadhatunk, hogy egy bizonyos jatekos milyen aranyban veri meg ellenfelet.

Number of Sets - Arra fogadhatunk, hogy a merkozes soran hany szett lesz.

At least one set - Itt peddig arra fogadhatunk, hogy egy jatekos a merkozes soran legalabb egy szettet megnyer.

5 Innings - Baseball-ra jellemzo fogadasi tipus, ahol arra fogadhatunk, hogy 5 teljes menet utan melyik csapat vezet.

First Inning - Szinten baseballra jellemzo, itt arra fogadhatunk, hogy az elso menet utan mennyi az eredmeny. Harom lehetoseg van: hazai vezetes, dontetlen vagy vendeg vezetes.

Run Line - ugyanolyan, mint a handicap.

Most hogy tisztaban vagyunk a fogadasi tipusokkal, lassan nekilathatunk es megtehetjuk elso fogadasunkat. Adatik a kerdes hogy ,,na de hogy kell?" ... Elso lepes, hogy belepunk a szamlankba, hasznalva a felhasznaloi nevet es a kodot amit regisztraciokor megadtunk. Ha mar bent vagyunk a szamlankban, ott var minket a napi tobb ezernyi sportesemeny, amibol aztan kedvunkre valogadhatunk.
         
Ujabb kerdes, hogy ,,na de mire fogadjak?" es ez a kerdes nem csak kezdo sportfogadoknal van igy. A valasz erre a kerdese nagyon osszetett es nem is hiszem, hogy valaki egy konkret valaszt tudna erre adni, mivel termeszetesen mindenkit egy, vagy tobb olyan tipp erdekli ami 100%-osan bejon. Az elso ilyen iratlan sportfogadasi torveny hogy nincs 100%-osan biztos tipp, aki ezt mondja, az hazudik vagy nem tudja mit beszel. Egy bizonyos "pontossaggal" meg lehet hatarzoni egy tipp kimenetelet az egy dolog, de 100%-san nem lehet, es gondolom, ezzel minden sportfogado egyetert velem.




Esemény/tipp kiválasztása

Itt van az a pillanat amiert ez az egesz leiras keszult es egyben itt az a pont, amiben rejlik a sportfogadas, a tipp / esemeny kivalasztasa .
        Mint fentebb is irtam, tuti tipp nem letezik, ezert minden sportfogado azon kuszkodik, hogy egy ojan esemenyt valasszon ki maganak, ami a legnagyobb valoszinuseggel profitot hoz neki. Itt lep kozbe ujra a nagy keleti kerdes: "hogyan valasszak magamnak tippet ", es mint irtam ez nem konnyu, de megprobalok par kriteriumot leirni, amit figyelembe kell vennunk egy tipp valasztasanal.
         Nagyon fontos megjegyeznem par dolgot tipp valasztas elott, mivel sok dolog van, ami befolyasolhatja a jozan itelo kepessegunket. Ime par hasznos dolog:

-   soha nem az odds fuggvenyeben teszem meg tippem, tehat ha Barcelona jatszik az MTK-val nem azert fogadok a Barcelonara mert 1.20-as oddsa van,
-   soha nem szabad hagyni hogy az erzelmek befojasoljak a tippvalasztast, tehat ha Barcelona jatszik MTK-val nem azert fogadok MTK-ra mert magyar csapat es a szivemhez kozelebb all,
-   soha nem azert teszunk meg egy tippet, mert azt mondta X vagy Y

A kovetkezoben nagyon fontosnak talalom hogy megemlitesre keruljon egy gyujtemeny, a sportfogadas.org forumtagok altal osszeallitott gyujtemeny, amit a sportfogadas iratlan torvenyeinek neveztunk, ezeket az alabbiakban olvashatjatok:

             - Hasznalj MONEYMANAGEMENTET!
             - Hasznalj fogadasi STRATEGIAT!
             - Fogadasainkat ne az oddsok szerint tegyuk!
             - Halgassuk meg mas velemenyet is de mi dontsunk es ne mas
velemenye dontson helyettunk!      
             - Ne terj el jol bevalt szisztemadtol, ha jon egy rossz sorozat!  
             - A sportfogadasbol mindig zarjuk ki az erzelmeket!
             - Jobb egy kisebb odds keteselyben, mint egy bukott szelveny!
             - Minel kevesebb esemeny egy szelvenyen, annal biztosabb a siker!
             - Mindig csak annyi penzt kolts sportfogadasra, amennyit                    
               megengedhetsz magadnak. Ne a csaladi kasszabol vond el a penzt!
             - Mindig csak annyi idot tolts sportfogadassal, amennyit  
megengedhetsz magadnak! Ne a csaladtol vondd el az idot!
             - Sose legyen ures a szamlad, de ez nem azt jelenti, hogy minden  
nap ujra toltod a szamlad!  
             - Sose fogadj baratsagos vagy kupa meccsekre!
             - Mindig vezess statisztikat fogadasaidrol! Ezt aztan elemezd, így  
               folyamatosan tanulhatsz hibaidbol!

Ez a kis gyujtemeny nagyon hasznos annak, aki ertekelni tudja es ami fontosabb, hogy kepes legyen arra, hogy ezeket megfogadja es sikeresen be is tudja tartani.
         
A kovetkezo lepesben megprobalom leirni hogyan kellene egy esemenyt elemezni, mivel mindenkinek van egy kis sport tudasa es azert ha megnezi az ajanalatot (pl. focinal), azert elso ranezesre van egy ket tippje. Ha mar megvan a tippunk az elso dolog, hogy megprobaljuk elemzni azt, termeszetesen a kerdes az hogy hogyan. A kovetkezokben megprobalok adni nehany tippet, hogy mikent elemezzunk egy foci meccset.

Az aktualis formaja:

Talan az egyik legfontosabb a csapat aktualis formaja. Nezzuk meg, hogy hogyan szerepelt mindket csapat az elmult 5 merkozes soran, tovabba nezzuk meg, hogy milyen eredmenyek szulettek a 3 legutolso talakozaskor. Ha egy csapat zsinorban nyerte az utolso 4-5 meccset akkor az irodak termeszetesen kicsi oddsokat kinalnak, ezert ajanlott kereseni azokat a csapatokat, melyek ilyen perioduson mennek keresztul. Minden egyes csapatnak vannak sikeres, illetve kevesbe sikeres periodusai. Egy csapat nagyon rosszul szerepel, aztan valami tortenik es jonnek a nyero szeriak, amiket nekunk eszre kell venni es ki kell hasznalni, mielott az irodak eszreveszik es az oddsok jelentosen csokkennek.

Serult, vagy eltiltott jatekosok:

Nagy fontossaggal bir az, hogy tudomasunk legyen arrol, ha egy jatekos el van tiltva, vagy ha serult, mert akkor jelentosen valtoznak a csapat eselyei, ami elonyunkre is valhat, ha kellokeppen hasznaljuk ki a helyzetet.
           
Az irodak eleg sok idovel a merkozes elott mar megadjak az oddsokat, amik eleg nagyok, de ha mi tudjuk azt, hogy egy fontos jatekos le van serulve, vagy nem jatszik, akkor kello idoben megtesszuk tippunket es kihasznalhatjuk ezt a helyzetet, mivel amikor az iroda is tudomast szerez errol, azonnal modositja az oddsot.
             
Termeszetesen nekunk nagy elonyunk van, mivel sok informacio all rendelkezesunkre es idoben fel tudunk keszulni az ilyen esetekre, ha kellokeppen odafigyelunk.

A meccs jelentosege:

Az elso dolog, amit ugyancsak fontosnak tartok, es egyben aranyszabaly, hogy baratsagos es kupa meccsre nem fogadunk, persze ez nem azt jelenti, hogy nem szabad ra fogadni, de nagyon nagy meglepetesek szuletnek neha es emiatt senkinek nem ajanlom ezeket a merkozeseket. Nagyon fontos tudni, hogy a nagy csapatok egy szezon alatt nagyon sok merkozest lejatszanak es ezert vannak merkozesek, amikre nem fektetnek nagy hangsulyt mert ez kicsit sok lenne. Ilyenek a kupa merkozesek, ezert tortenik meg az, hogy jon egy amator csapat es kiut egy nagy csapatot a kupabol es ezert a kupa meccseken a nagy csapatok pihentetik a kulcsfontossagu jatekosokat.
           
Ha megis ugy dontunk, hogy kupa meccsre fogadunk, nagyon figyejunk oda, hogy ha egy csapat mar kiesett-e, vagy tovabbjutott, mivel sok golt rugtak, vagy kaptak, ezert siman megeshet hogy a csapat amelyik tovabbjutott (mivel pl. otthon nyert 3-0), batran megengedheti maganak, hogy veszitsen, de ezzel meg tovabbjut (remelem ertheto voltam). Szeretnem megegyszer hangsulyozni, hogy ezektol a merkozesktol ovakodni kell, mert folosleges penzkidobas.

A stadion aktualis helyzete, minosege

Gyakran elofordulhat, hogy nagy esozesek voltak, vagy, ha a merkozest epp telen jatszak es ezert a palya felulete jelentosen romlott, megtortenhet, hogy vagy eggyaltalan nem lesz gol, vagy nagy gol aradatra szamithatunk a merkozesen. Ennek akkor van nagy jelentosege, ha pl. under/over szeretnenk tippelni es ekkor kiszamithatatlan a tipp kimenetele, ezert nezzunk utana a palya minosegenek, ha modunkban all.

Meteorologiai elorejelzesek:

Nagyon fontos szamunkra tudni, ha aznap epp nagy eso varhato vagy epp havazni fog, netan legrosszab esetben  szelvihar. Szelvihar eseten a meccset mas idopontra teszik at, varhato mert ilyen idojarasi viszonyok mellett nagyon nehez dolguk van a jatekosoknak es ilyen helyzetekben is szulethetnek kellemetlen meglepetesek, ezert ajanlott megnezni minden este a kovetkezo nap meteorologiai elorejelzeseket.

Statisztikak:

A sportfogadok nagyon nagy resze a statisztikakra hagyatkozik es mivel sokuknak nincs idejuk vagy kedvuk elemzeseket vegezni, ezert a statisztikak alapjan teszik meg a tippjuket, de ez nem mindig eleg. A statisztikak nem nyujtanak elegendo informaciot, ezert a hibalehetoseg jelentosen nagy, viszont a statisztikak is sok hasznos informacioval szolgalnak. De hangsulyozom, senkinek sem ajanlom, hogy csak statisztikak utan tegye meg tippjeit.

A motivacio:

Koztudott, ha egy csapat otthon jatszik sajat, szurkolo tabora elott hihetetlen nagy bennuk a motivacio es nyeresi keszseg, ugyanakkor, ha egy nagy csapat jatszik egy kissebb csapattal, a kis csapat jatekosainak ez nagyon nagy esely arra, hogy bizonyitani tudjanak, igy remelve, hogy talan egy jobb szerzodeshez juthatnak. Tovabba szeretnem megemliteni, hogy egy cserekent beallt jatekos ugyancsak belead mindent, hogy remelhetoleg majd kezdo jatekoskent elcsip egy helyet, vagy csak azert, hogy megtarthassa helyet a kezdo 11-ben egy jatekos. Egy fontos dolog, ami nagy csapatoknal altalaban eszreveheto, de nemcsak, hogy nem valami fenyes az edzovel valo kapcsolat, ezert ajanlom a jatekos-edzo-vezetoseg kapcsolatot figyelembe es elemzesre.
             
Nem utolso sorban ajanlom megfigyelesre, hogy mennyire lehetnek faradtak a jatekosok, mert ha egy nagyon jatekdus idoszak utan jonnek, termeszetesen el vannak faradva es ilyenkor nem teljesitenek 100%-osan.
             
Nehany sportfogado szerint egy jol elemzett tippnel a szerencse jelenlete az nulla es ha egy tippunk nem jon be, akkor az a tippelo hibaja. Ezt a velemenyt elgondolkodtatonak talalom, mivel szerintem bizonyos szinten a szerencse is nagy szerepet jatszik a sportfogafasban, de minden sporfogado sajat maga stilusa alapjan elemzi az altala kivalasztott tippeket.

Megoldas a problemakra:

A tovabbiakban szeretnek irni ket nagyon fontos dologrol, amirol talan nagyon sok sportfogado nem tud, de ezek nagy kulcsfontossagu szerepet toltenek be a sportfogadasban. Velemenyem szerint elkepzelhetetlen egy sportfogado "elete" e ket dolog nelkul, ezert megprobalom minel jobban bemutatni ezt a ket fontos elemet. Sokak szerint ez a ket dolog az "eletben" is megtalalhato, ha kicsit figyelmesebbek vagyunk, ez a ket dolog a kovetkezo:

- fogadasi strategia
- moneymanagement hasznalata

Ez a ket dolog nagyon szoros kapcsolatban van egymassal es velemenyem szerint a ketto kulon nem sokat er.

Amikor a fogadasi strategiak jonnek szoba, altalaban a kezdo sportfogadok csodalkoznak, hogy miert van szukseg egy fogadasi strategiara. Mint mondtam mar, egy fogadasi strategia nelkulozhetetlen, mivel szuksegunk van, hogy
rendszert hasznaljunk, mert ha nem, haotikusan tennek meg tippjeinket, es ez nem vezetne jora. Fogadasi strategiak eleg szep szamban megtalalhatoak az interneten, keszult nehany konyv is, ami fogadasi strategiakat tartlamaz, ilyen a Bookie Buster cimu konyv, amit mindenkinek ajanlok es tartalmaz 21 strategiat.    
             
Ez a konyv nagyon elterjedt a fogadok kozott es sokan hasznalnak a konyvben leirt strategia kozul parat.
               
Ha egy strategia felkeltette az erdeklodesunket, nezzuk meg hogy mennyire felel meg a mi izlesunknek es termeszetesen, ha erdemes ezt hasznalni, mert vannak strategiak, amiket csak akkor erdemes hasznalni, ha nagy osszegekkel jatszunk mert a heti/havi profitunk eleg kicsi, peldaul egyes strategia havi 10%-os profitot tudna hozni a konyhara ezert semmi ertelme 10 euroval jatszani egy ilyen strategiat. Ahogy emlitettem, meg kell keresnunk a nekunk megfelelo strategiat es ha az nem az, amit mi szeretnenk, az nem jelenthet gondot, mert az adott strategiat modositani lehet, ugy, hogy nekunk megfelelo legyen. Sok forumon megtalalhatunk egy mar kidolkozott strategiat excel tablazat formajaban, ezeket a legkonnyebb hasznalni, mivel beirjuk a kezdeti toket es az altalunk kivalasztott atlag oddsot, ezek utan a tablazat minden kello informaciot megad, amire nekunk szuksegunk van, innen mar csak annyi a dolgunk, hogy tippeket valasszunk es elemezzunk. Sok ilyen tipusu kidolgzott tablazat mar rendelkezik egy elore kidolgozott moneymanagementel, ezert a kezdo sportfogadoknak nagyon ajanlom ezeket a tablazatokat, de persze ezeket is lehet modositani kedvunk szerint. Mivel nagyon sok strategia letezik, es egyikre se mondhatja senki azt, hogy 100%-an biztos profitot hoz, de egy olyan strategiat kell keresni, ami a mi izlesunknek es stilusunknak a legjobban megfelel, es addig kell keresni es probalgatni a strategiakat ameddig egy olyat talalunk, ami nekunk a legmegfelelobb es a legnagyobb profitot hozza.
             
Mivel a kezdo sportfogadok talan nem lattak meg egy ilyen strategiat, a kovetkezokben bemutatok egy egyszeru fogadasi strategiat, amit en teszteltem es nekem nagy sikerrel bevalt. Megprobalok olyan strategiat bemutatni, ami nem tul nehez es mindeki konnyen megerti.

Easy Money strategia, avagy a felosok strategiaja

Ez a strategia az egyik legismertebb strategia , es azok hasznaljak akik sok penzel es kis oddsokra fogadnak, hogy a sikeruk minnel "biztosabb" legyen, de keves penzel hosszu tavon is sikeres a strategia, ha turelmes az ember.
             
Mivel sok penze altalaban nem mindenkinek van, ezert a pelda kedveert a kezdeti toke legye 3 euro es termeszetesen lenyeges nyeremenyunk csak hosszu tavon lesz eszreveheto. Persze, aki tobb penzel rendelkezik, az idot sporol meg es a lenyeges profit hamarabb jelentkezik.
             
Alitolag ezzel a strategiaval keszult egy kis szamolas ha peldaul kezdeti toke 20 euro es ha minden nap egy 1.01-es oddsra fogadunk akkor 3 ev utan elerjuk a hihetlennek tuno tobb mint 1 millio euros osszeget.
             
Sokakban felmerul a kerdes, hogy melyik iroda engedi meg hogy pl. 150.000 euros fogadast kossek, a valasz egyertelmuen egyik se, de senki se mondta, hogy egy irodanal jatszunk, ha mar jobban allunk anyagilag.

Mibol all a strategia?

Hogy ertheto legyen egy peldan fogom bemutatni. Mint ahogy emlitettem indulok egy 3 euros kezdeti tokevel es egy szelvenyen 3 max 4 esemenyt fogok megjatszani 1.03-as oddsokkal (ilyen oddsokat pl. a gamebookersnel talalunk "at least one goal" –ra fogadva), tehat ezeket a tippeket comboban megjatszva kapunk egy 1.092 es 1.125 atlag oddsot de ezek valtozhatnak.
             
Azert valasztottam ezt a tipusu fogadast mert nekem eleg biztos tippnek tunik, a problema csak akkor van ha 0-0 eredmeny szuletik, de ha jol elemezzuk a tippeket akkor ki lehet szurni a problemasnak tuno esemenyeket, de termeszetesen meglepetesek mindig szulethetnek.
             
Amikor az elso kijott, ha kijott , akkor az egesz nyeremenyem felteszem a kovetkeszo szelora es igy tovabb. Ha sikeresen tippelunk 30 nap utan vagy 30 helyes tipp utan a nyeremenyunk 42.9 euro ami nem olyan rossz ha a kezdeti tokehez viszonyitjuk. Ha sikeresen fojtatjuk, akkor 60 nap utan a nyeremenyunk pedig eleri a 613 eurot ami mar eleg szep kis osszeg, vegul szeretnek megemliteni meg ket elterjedt strategiat.

          - Martingale – lenyege, hogy ha elveszitjuk a kezdeti toket, a kovetkezo    
          fogadasnal mar a duplajat tesszuk meg tippunkre,
          ha nyerunk akkor visszaterunk az eredeti kezdo tokehez

          - D'Alembert – ha elveszitjuk a kezdeti toket, a kovetkezo
          fogadasnal noveljuk egy egyseggel a kezdeti toket,
          mikor nyerunk, levonunk egy egyseget es megyunk tovabb

Moneymanagement hasznalata:

Sok sportfogadonak idegen ez a fogalom pedig egy nagyon egyszeru dologrol van szo. Az egesz arrol szol hogy oéyan osszegeket tegyunk meg tippjeinkre, hogy a szamlank sose legyen ures, persze ez nem azt jelenti, hogy minden nap ujra toltom a szamlam, ugy is fogalmazhatnek hogy minel kisebb veszetesegunk legyen elvesztett tippeles eseten.
             
Szeretnem hangsulyozni, hogy a moneymanagementet a fogadasi strategiank alapjan kell kidolgozni es ahhoz alakitani. Az interneten is talahatunk mar kidolgozott moneymanagementet, de nem mindenkinek felel meg az altala hasznalt strategianak, de ezeket is lehet sajat strategiankra alakitani ugy, hogy nekunk megfelelo legyen.
               
A hasznalt moneymanagement minden sportfogadonal kulombozik, mivel a fogadok kulomboznek: nem egyfoman mereszek, nem mindenkinek all ugyanaz a kezdeti toke, vagy bank a rendelkezesere, nem mindenkinek van elegendo ideje fogadni, nem egy strategiat hasznalnak es meg sorolhatnam... Ezert is van az, hogyha megtortenik, hogy ugyanazt a moneymnagamenetet hasznalom, mint egy sikeres sportfogado, de nekem nem sikerul akkora profitot osszehozni, mint az illetonek. Ezert az elso gondolatunk ne az legyen, hogy rossz a moneymanagement, amit hasznalok. Ezert is ujra elmondom, hogy ugy a fogadasi strategiat, mint a moneymanagementet sajat stilusunk utan kell alakitani.

Nehany szo a vegere:

Lassan befejezem mondani valomat es igy a vegen szeretnem elmondani, talan ujra ismetlem magam , hogy senki se szamitson arra, hogy egy ejszaka alatt milliomos lesz (de nem lehetetlen :D) mert foleg, ha keves penz all rendelkezesunkre, akkor nagyon hosszu utat kell megtennunk ahhoz, hogy profittal zarjunk egy idoszakot es minden egyes hibank es nem odafigyeles a penzunkbe kerul, ami nem kellemes erzes.
                 
Nagyon fontos, hogy ha kineztunk egy tippet, akkor dokumentaljuk magunkat, hiszen minden megtalalhato az interneten es eleg informaciot tudunk gyujteni, hogy minel nagyobb valoszinuseggel kiszurhessuk a lehetseges problemakat. Mindenkinek ajanlom, hogy regisztraljon minel tobb forumra, hiszen nagyon sok sportfogado kozosseg talalhato az interneten es ott rengeteg informaciot gyujtehtunk, es ami szamunkra fontosabb, hogy a forumokon megrendezett tippjatekokon rengeteg tippet talalunk, ahol altalaban ezek a tippek ki vannak elemezve. Ujra szeretnem hangsulyozni, hogy ezek csak informacio begyujtesek, es sose halgassunk olyan szemelyekre, akik azt mondjak, hogy van egy tuti tippjuk es azt tegyuk meg, ezekkel az emberekkel vigyazni es termeszetesen nem szabad megtenni az altaluk ajanlott tippeket.
                 
Miutan elemztunk egy tippet es kello informacioval rendelkezunk, statisztikakat megnezve eldonthetjuk egy esemeny kimenetelet.  
                 
Tanacskent szolgaljon mindenkinek, hogy csak a sajat megerzeseiben bizzon es ha egy tippet kap valakitol, azt elemeze mielott megtenne, mert csalodas erheti az embert es ami meg rosszabb hogy a sajat penzunk banja meg.
                 
Ami a strategiat es a moneymanagementet illeti, mindenkinek nagyon ajanlom, hogy hasznaljon, mivel igy no a sikerunk lehetosege. Sokan fogjak mondani hogy nekik sikerul csak strategival vagy csak moneymanagementel. En nem azt mondom, hogy nem lehet fogadni, csak strategiat hasznalva, de ha mellette hasznalunk egy kellokeppen kidolgozott moneymanagementet, jelentosen nohet a profitunk es vegul is ez az egesz sportfogadas lenyege.
                 
Ha ezeket a tanacsokat sikerul betartani, az nem azt jelenti, hogy biztos, hogy profittal zarom a honapot. Ezek olyan dolgok es tanacsok amik elosegithetik es novelhetik az eselyunket, de nagyon fontos megjegyezni, hogy az itt leirtak nem garantaljak a sikert de nagyon nagy mertekben elosegithetik azt. Mindenkinek ajanlom figyelmebe hogy ha lehetosege van hasznalja ki az irodak altal felajanlott bonuszokat, sok fogado vadassza ezeket a bonuszokat es szep penzeket sikerul nekik osszehozni, legyen az barmekkora osszeg, ha mar az irodak adjak, akkor ki kell hasznalni, nem kell emlitenem hogy fontos egy sportfogadonal az angol tudas mert a dokumentaciok legnagyobb reszet angolul talaljuk meg.
                 
Minden strategia es moneymanagement semmit sem er, ha nem jol valasztjuk ki a tippjeinket, mert ez az egesz sportfogadas lenyege, a tobbi csak "segedeszkoz".
                 
Remelem, sokaknak fog ez a kis leiras segiteni es remelem, eleri az altalam kituzott celjat.
                 
Az utolso mondat erejevel elve szeretnek koszonetet mondani a Sportfogadas.org tagjainak a segitsegert es mindenkinek ajanlom ezt az oldalt mivel ez az altalam ismert legnagyobb magyar sportfogado kozosseg, ahol barmikor segitseget kap barki a sportfogadassal kapcsolatos problemaival, es nem utolso sorban szeretnem megkoszonni segitseget profitles-nek , jaaas-nak es a Sportfogadas.org vezetosegenek a segitsegert es dokumentacioert.