Rezsidémon elleni harc (Pozzato)

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában


augusztus 06, 2022, 16:13:11, Pozzato
Kedvet kaptam egy napló vezetéséhez, remélem most jó sokáig kitart a lendületem. Hogy legyen valami tétje is, megpróbálok egy másfajta bankroll managementet vinni. Az elképzelés az, hogy 1000 egységnyi bankkal kezdek és napi 15%-ot használhatok fel belőle maximum. Teljesen mindegy, hogy ezt egy biztos tippre rakom fel, vagy szétosztom 5-6 meccs között, vagy élőzök. Ha elfogy aznapra a felhasználható 15%, akkor vége, másnap folytatás. 

Nincsen bajnokság vagy sportág prioritásom. Aminek utána tudok nézni és találok róla infót, az menni fog.

Most van épp a Paris-Nice kerékpáros körverseny, még tegnap este lőttem róla egy tippet:

4. szakasz:
Ion Izagirre - David de la Cruz
Tipp: Ion Izagirre végez előrébb
Odds: 2.37
Tét: 20 egység (2%)


Nemsokára véget is ér az etap, egyelőre vesztésre áll a tipp, de lehetnek még csodák. Este pedig egy kis WTA Indian Wells élőzésre készülök a maradék 130 egységből.

Jól elkezdtem a naplót, rögtön egy hónapos kihagyás.  ;D  Talán majd most a megújult oldallal aktívabb leszek én is.

Idézetet írta: Pozzato Dátum március 07, 2018, 16:13:23
4. szakasz:
Ion Izagirre - David de la Cruz
Tipp: Ion Izagirre végez előrébb
Odds: 2.37
Tét: 20 egység (2%)


Most egy újabb negyedik szakasz jön, mégpedig a baszk körön. Ez egy közel 20 km-es időfutam, tavalyról felsejlik bennem, hogy nagyon befürödtem a kronóval ezen a versenyen, hátha most is így lesz. Szóval a tipp, hogy Pello Bilbao előrébb végez, mint Emanuel Buchmann (2.20). Aru távozása után több Astanás is szabad kezet kapott, még inkább igaz ez a kisebb versenyekre. A csapat pénzügyi állapota körül sincs minden rendben, így a versenyzők gyakorlatilag már januártól egy új szerződésért tekernek. Bilbao és Buchmann is kiválóan mennek eddig a baszk egyhetesen, de valamiért az az érzésem, hogy a spanyol fiú meglepi most a mezőnyt az időfutamon. Olvasgattam vele interjúkat, elvileg sokat készült idén a kronókra, igyekezett benne fejlődni. Nagyon jól érzi magát a baszk versenyen, formában van. Ezt mutatja, hogy szerdán például sprintelni is akart (9. lett). Nem messze a mostani szakasztól nőtt fel, ő is baszk származású, ismeri a környéket és tavaly 31. volt az időfutamon, ami akkor meglepetésnek számított (pozitív értelemben). Egyetlen negatívum, hogy szinte teljesen sík lesz a 20 km, ami azért annyira nem jó neki. Ellenben Buchmann sem egy kronó specialista, középmezőnyben szokott végezni. Ilyen szorzón kis aprót megér ez a tipp.

Lehet csak egy mérkőzés erejéig, de újraindítom a naplót. Szóval a magyar liga topicjában megfogott engem az a Dudelange - Videoton mérkőzés, illetve a TiB által bemásolt nyilatkozat a magyarok edzőjétől:
Idézetet írta: TiB Dátum július 10, 2018, 09:57:58
"Önök nem tudhatják, de jellemző rám, hogy sosem szoktam belemenni egyéni elemzésekbe, még a saját játékosaimnál sem. De persze ismerjük az ellenfelet, tudjuk például, hogy tíz új játékos is érkezett a csapatba. Vannak felvételeink a nyári edzőmeccseikről, ismerjük a játékstílusukat, nagyon tiszteljük őket" - Marko Nikolics.

Nikolics mesterrel ellentétben én meg a Vidiről nem tudok semmit. Elolvastam ezért a főoldali előzetest, de fogadás szempontjából részemről irreleváns a magyar csapat. Oké, hogy maradt az edző, meg jöttek új játékosok, de azért ez nem egy sztárcsapat. Sokkal inkább érdekelt az alig promótált Dudelange, hogy kik is ők, mennyit tudnak a labdarúgás nevű játékról. Elöljáróban annyi érdekesség, hogy a luxemburgi válogatott is mennyit fejlődött, hiszen franciákkal döntetleneztek a vb-selejtezőkben.

27 éves múltra tekint vissza a klub és elnézve az európai kupás szereplésüket, folyamatosan fejlődnek évről-évre. Elsőre talán nem így tűnik, de elnézve a két legutóbbi Bajnokok Ligája selejtezőjüket, azért szembetűnő a változás.
2016-17: Qarabag ellen hazai pályán: 1-1 (összesítésben 3-1 az azeri klubnak)
2017-18: Apoel ellen hazai pályán: 0-1 (összesítésben 2-0 a ciprus klubnak)

Nagyon elverni tehát egyik klub sem tudta őket, főleg nem hazai pályán. Legyinthetünk, hogy majd a Vidi elfogja, de nézzük csak ezt a két említett csapatot:
Qarabag: A Dudelange kiverése után ugyan kiestek a BL-ből, de az Európa Liga főtáblájáig jutottak, idén pedig a BL-ben voltak főtáblások.
Apoel: Dudelange búcsúztatása után egészen a főtábláig meneteltek, ahol rájuk nézve bekerültek a halálcsoportba, de nem vallottak szégyent és két döntetlent csikartak ki a Dortmund ellen.

Szóval két feltörekvő csapat verte meg őket, nem egy Videoton szint. Olyanok, akik jártak mostanság a legmagasabb szinteken és nem csak a selejtezőkben vitézkedtek. Vettem a fáradtságot és próbáltam róluk cikket keresni és két luxemburgi oldalon találtam is. Az egyikben elsősorban azt emelte ki a cikk írója, hogy a hazai csapaton kvázi semmi nyomás nincsen. Dino Töpmollert méltatják, aki 2016-ban került a csapathoz és azóta kezdődtek meg ezek a változások. A faszi egy 190 centis csatár volt, mindössze 37 éves, de az új irányvonalat képviseli az edzők között (célirányos foci). Nyilatkozta is, hogy nehéz volt beépíteni 11 érkezőt a csapatba, de magas intenzitású edzéseket végeztek és jól sikerült az eddigi felkészülésük is. Elsősorban az aktív védekezésre fognak összpontosítani, nemcsak lazsálni akarnak a pályán.

Töpmoller elmondta, hogy az odavágón nem számíthat a legértékesebb hátvédjére, Malgetra. Elől viszont ott lesz Turpel, akit eléggé pozitívan jellemeznek (sok-sok gólt lő). Gyakorlatilag a védelem magja (kapus és a két középhátvéd), illetve a két támadó ugyanaz, mint a tavalyi Apoel elleni odavágón. Simani vagy épp Pokar már akkor is ott voltak a keretben (sőt lehetőséget is kaptak csereként). Tapasztalat tehát megvan.

Számomra ebből az egészből az jön le, hogy a Vidi nem veszi igazán komolyan ezt a csapatot, pedig kéne. A magyaroknál erősebbeket is tréfáltak már meg. Próbáltam valami okosságot kitalálni és a következőkre jutottam:
Dudelange vagy döntetlen (1.83)
2,5 gól alatt (1.64)
Videoton 1,5 gól alatt (1.61)
Fogadáskészítővel pedig az 1X+2 gól alatti opció (5.00).

Lehet rohadtul melléfogok majd és jön egy 5-0 a magyaroktól, de azért az előjelek nem erre utalnak.

Idézetet írta: Pozzato Dátum július 10, 2018, 11:27:43
Próbáltam valami okosságot kitalálni és a következőkre jutottam:
Dudelange vagy döntetlen (1.83)
2,5 gól alatt (1.64)
Videoton 1,5 gól alatt (1.61)
Fogadáskészítővel pedig az 1X+2 gól alatti opció (5.00).

Lehet rohadtul melléfogok majd és jön egy 5-0 a magyaroktól, de azért az előjelek nem erre utalnak.

Na ez igen  :o

Nézegettem mára is a BL-t. Több meccs van, mint a vb-n, szóval van miből válogatni.  ;D

Egy találkozón kezdtem el agyalni ez a Kukesi - Valletta. Szép nagy szorzók a máltai klubra, ezek nekem mindig tetszenek. Mivel egyik csapatról se volt fogalmam, ezért gondoltam beleásom magam minőségi fociba.

Egyik liga sem kezdett még, így egyikőjüknek sincsen hendikepje forma szempontjából. Az albán ligából nem a bajnok Skenderbeu került a BL-be, hanem a második Kukesi, akiknél januárban volt edzőváltás. Pacult nem váltotta meg a világot elfigyelve az eredményeket. Még albán szinten sem voltak kimagaslóak.

Mi történt nyáron? Kukesitől elvitték azt a Sindrit Gurit, aki 20 góllal csapata egyik vezére volt, mellette kiosztott hat gólpasszt. Elfigyelve, hogy 189 centiméter, gondolom uralta a légteret és csapata góljainak harmadát szerezte. Most már nem gurít több gólt Albániában. Eligazolt még két védőjük, de hiába nézem ezt a keretet, nem lettem okosabb.

Én nem tudom, hogy a transfermarkt nem frissít, vagy tényleg ennyire nem esett jól igazolni a máltaiaknak, de alig volt érkező (meg fontos távozó). Utóbbi kategóriában két  játékost emelnék ki: Michael Mifsud és Juan Gill. Előbbi amolyan máltai világsztár, az ottani Messi vagy Ronaldo (magassága miatt inkább előbbi). Ugyanakkor ő is már peremember volt, ellentétben az argentinnal, aki viszont sokszor kezdő vkp volt.

Máltai klub kerete hasonlít a tavalyiéra, akkor a holland Ultrecht ellen 0-0-át játszották otthon az Európa Liga selejtezőjében, de két éve a Red Star Belgrade életét is megkeserítették. Kukesi elmúlt években ritkán verte rommá az ellenfeleket, így nekem tetszett volna a +1 gólos ázsiai hendi a Vallettára, de még minőségi oldalon nem találtam szorzót (+0,5 és +1 van a beten 1.92-ért, de ennél valami jobb kéne). A vendég dupla esély is jó, de ez nem olyan mint a tegnapi, ezt még át kell gondolni (2.10 van rá). Kukesit elvileg össze kellett rakni nyáron, meglátjuk mi sült ki belőle.

Továbbra sem vagyok túl kitartó a naplóvezetésben, szóval ebből a szempontból is a lehetetlenre vállalkozom. Igyekszem írni, ha nem is napi (az túlzás lenne), de heti rendszerességgel. Másik "lehetetlenségi tényező", elsősorban Gorriaran kapcsán merült fel, de ezt számtalan naplóban észrevettem (sőt, még magamon is!).

Ez a következetlenség. Véleményem szerint, ez szinte minden sportfogadót érint, akiket nem (vagy akik leküzdötték/leküzdik), ők a profik. A kövezetlenség sok esetben abban nyilvánul meg, hogy eltervezünk egy taktikát, felépítünk papíron egy rendszert, ami az esetek többségében visszamenő adatokból/eredményekből áll, majd mikor elkezdjük élőben tesztelni és jön egy rosszabb periódus, amivel együtt a pánikolás is.

Nem csak előre eltervezett stratégiák mentén van ez így, hanem mikor kipécézünk magunknak egy sportágat vagy netalán egy fogadási opciót. Ha jön egy hullámvölgy, máris elkezdjük szórni másra a pénzt, igyekszünk visszanyerni. Ez egy teljesen érthető dolog, az ember nem szeret veszíteni, szeretné rögtön visszakapni a pénzét. Ilyenkor fontos a türelem. Én is rengeteg hibával játszottam és játszom továbbra is, de próbálom őket leküzdeni. Erre is szolgál majd ez a napló, ezért is a lehetetlenség, mert sok esetben láttam, hogy képtelenség tartani a saját magunk által megalkotott szabályokat.

Mikor elkezdtem gondolkodni, hogy milyen sportág, milyen fogadási stratégia irányában induljak el, rengeteg opció merült fel. Azzal szinte mindenki tisztában van, hogy a bukik nagyon kevés bajnokság esetén tudnak nálunk kevesebbet. Ahhoz nagyon bennfentesnek kell lenni, hogy előnyünk legyen. Mit tudunk akkor kihasználni? A bukik (és egyben a fogadótársaink) egoizmusát. Ahogyan mindenkiben, úgy bennem is ott van, hogy jobban tudunk dolgokat. Ez az oddsok világában úgy valósul meg, hogy bizonyos csapatok túl, míg másokat alul értékelnek. Előfordul, hogy az irodák nem hiszik, hogy egy sztárcsapat lehet rossz is egy adott idény során, ahogyan azt sem, hogy Leicester nyerhet bajnokságot.

Mivel sosem rajongtam fogadás szemszögéből a kupasorozatokért, ezért a bajnokságok felé vettem az irányt. Olyan sportágat és bajnokságot kerestem, amiről viszonylag sok infó és kellő felkészülési idő adatik meg két esemény között. A major sportok alapszakaszai ilyen részről teljesen irrelevánsak, mert sokan már a rájátszásra készülnek rögtön az elejétől, nem veszik komolyan az egészet, pedig ott a 30 körüli csapatszám ideális is lenne. Sajnos egy bohóckodássá vált az egész. Maradt tehát a foci, abból is az öt elit bajnokság (spanyol, angol, olasz, német és francia).

Kritérium volt, hogy jól követhető legyen, lehessen mérkőzéseket nézni és visszanézni (ez utóbbi nagyon fontos), sok információ legyen róla, csapatoknak külön közösségi média felület, amelyet napi vagy heti szinten frissítenek. Megfelelő adatbázisok a játékosokról és a mérkőzésekről. Lehetett volna még kisebb bajnokságokkal is foglalkozni, de már egy törökhöz sincsen annyi adat, nemhogy egy macedón vagy albán első osztályú bajnokihoz. Az öt bajnokság első osztályában összesen 98 csapat van, mely elsőre soknak tűnik, de aki például teniszre fogad, annak sem árt 200-300 játékost "figyelnie".

Az elképzelés a következő:
- nagy szorzók lesznek terítenek (ez relatíve, így próbálom behatárolni: 1.80 felett, de még olyan 4-5.00 alatt)
- általában minden forduló között van egy hét felkészülési idő (ritkán, de akadnak hétközi fordulók is)
- hétvégét kész részre bontani: pre és live fogadások.
- pre fogadások esetén már előtte kapok valami "kihagyhatatlan" szorzót, mely a meccs napjára csökkenhet, esetleg "biztos" vagyok a sikerben
- live fogadásnál bizonyos taktikai elemek megvalósulása esetén fogadok
- általában 49 meccsem lesz egy hétre, nem tervezek 20-30-ra fogadni, próbálom limitálni ezt a számot és lehetőleg 10 alatt tartani

A legfontosabb viszont, hogy az előre meghatározott bankroll management-et próbáljam tartani. Ez sok esetben kulcsa a sikernek, de ezt szerintem mindenki érzi és tudja. Szóval van egy adott összeg, amit erre a kísérletre szánok (100 ezer HUF). Heti bontásban maximum a 25%-át fogom felhasználni. Gondolkoztam egységnyi dolgon is, de most a százalékok mellett teszem le a voksomat. Lépcsőzetesen fogom újraszámolni azt a 25%-ot, nem hetente (azaz, ha csökken mondjuk 75 ezerre az alap bankroll, akkor újraszámolás, ahogyan mondjuk 125 ezres rollnál is).

Természetesen lesznek preferált "stratégiák", ilyen egy rossz formában lévő "nevesebb" csapat veretése. Ezekre volt példa az elmúlt évekből, hogy valakire akkor is alacsony szorzót adtak, amikor nem ment nekik. 2015/16: Valencia: 22 bajnokin voltak favoritok, amiből csak 8-at tudtak megnyerni, igaz nem volt már sztárcsapat státuszuk (talán csak 2000-ben), de a nevük és a játékosaik miatt a bukik sok esetben túlértékelték őket, ahogyan a 16/17-es Manchester Unitednél is, akik favoritként csak a mérkőzéseik 51%-át tudták megnyerni, ami mondjuk 1.40-es szorzónál nem túl kifizetődő.

Hasonló eset, mikor egy csapatot nem akarnak a helyén kezelni és várják a bukását. Mint a Leicester esetében a bajnoki címnél vagy a bronzérmes Nice-t, akit 16/17-ben sokszor el lehetett kapni jó szorzón (egységnyi téttel körülbelül 20 egység profitra lehetett szert tenni, ha az összes meccsüket megfogadtuk). Próbálok majd a kettős terhelésből is hasznot húzni, meglátjuk milyen %-ban jönnek be ezek.

Nincsenek komolyabb célok, milliós nyeremények, először csak annyi, hogy éljem túl az első szezont. Ez jelen pillanatban 26 hátralévő fordulót jelent. Ha akkor is lesz a számlámon úgy, hogy mindig fogadtam, az már pozitívum, minden további pedig bónusz.

Kezdés szombaton, azaz 24.-én, meglátom milyen sikerrel.  ;D

Lássuk a szombati kínálatot, kezdjük a live szekcióval:
PSG - Toulouse
Nincsen Neymar és Mbappé. Mindketten a válogatott szünet alatt sérültek meg, Tuchel nem kockáztat a jövőheti sorsdöntő BL-meccs előtt. N'Soki szintén nem játszhat, ahogyan Bernat sem. Kurzawa sincsen, így eléggé karcsú a párizsi balszárny. Emlékszem olyan meccsre, amikor egy Kimpembe - Di María párossal próbálkozott Tuchel ezen az oldalon, abból egy hatalmas erőlködés lett, most is valami hasonló várható. A terv, hogy megvárom a kezdőket és a mérkőzés első 10 percét, aztán, ha jónak látom, akkor egy +2,5 góllal vendéget fogadok (1.85).

Inter - Frosinone
Vagyok gondban ezzel a találkozóval. Olvasgattam az olasz oldalakat és több helyen láttam, hogy Icardi nem fog kezdeni. Jövőhéten Bajnokok Ligája, Londonba megy az Inter, ahol a továbbjutás a tét. Icardi a válogatott szünet alatt hazáját képviselte, ráfér a pihenés. Lautaro Martinez azért közel sem az a szint. Védelemben is lesznek hiányzók. Megnéztem az Intert ilyen 1.20-1.30 körüli favoritként az elmúlt másfél évből, amikor Icardi nem volt kezdő (vagy nem játszott), alábbi dologra jutottam:
- Genoa 5-0
- Cagliari 2-0
- Benevento 2-0
- Crotone 1-1
Az Inter Icardival jóval kiszámíthatóbb, könnyebben felkészülnek belőlük a kisebb csapatok. Nélküle nem tudják, hogy kire kell figyelni. Egy kiugró eredmény volt, a Genoával szembeni 5-0. Emiatt gondolkodom egy +1,5-es vendég hendiben (2.26), de lehet megvárom vele az első 30 percet.


Jöjjenek a pre fogadások:
Augsburg - Frankfurt
Gondolkoztam, hogy ez legyen vagy a Hertha meccs, végül emellett tettem le a voksom under szempontjából. Idén nem kedvezett eddig a 2,5 gól alatti opciónak a Bundesliga, egészen magas százalékban jöttek az overek (64%). Ez majd szép lassan vissza fog menni, ennek egyik "előfutára" lehet ez a találkozó. A bukik kiegyenlített mérkőzést várnak, de a vendégeknél ott van az a Luka Jovic, aki ötöt vágott nem is olyan régen. Hazaiaktól a legnagyobb hiányzó Finnbogasson, nélküle azért nem jönnek annyira a gólok. Mindkét klub a három belső védős rendszerre esküszik, széleken univerzális játékosokkal. Gyakorlatilag 7-7 ember védekezik a csapatoknál egyaránt. Ha a hazai és vendég mutatókat nézzük, akkor 8 kaput eltaláló lövést várhatunk. A vendégek gyorsabb focit játszanak, de mi történik, ha egy defenzív gárdával kerülnek szembe? Nürnberg ellen 1-1. Az Augsburg esetében, mikor pörgősebb sokat futó csapattal találkoznak, akkor jön a védekezés (Leipzig 0-0; Gladbach 1-1). Ezekből következettem arra, hogy jó lehet ez a találkozó egy 2,5 underre.
Tipp: 2,5 under
Odds: 2.32
Tét: 2500

Nantes - Angers
Mindenki 2,5 undert vár, ahogyan én is azt várnék alapesetben. Ez a Nantes viszont megtanult gólt lőni. Visszatért a legenda, Vahid Halilhodzic, most edzőként. Azóta 3-1-1 a mérlegük, rengeteg helyzetet alakítanak ki, végre elkezdtek focizni és nem a biztos egy pontra törekednek. Sala mellé még feltoltak két támadót, mi lett ennek az eredménye? Nem egyedül kell szenvedni a védőfalban, négy meccsen pedig 7 gólt lőtt. Nagy húzás volt Boschiliát mellé tenni. Mióta Halilhodzic megtalálja a posztját (jobboldali támadó), azóta 4 meccs, 2 gól és 3 gólpassz. Én azt mondom, hogy a Nantes siker nem elképzelhetetlen, ahogyan a 2,5 over sem.
Tipp: 2,5 gól felett
Odds: 2.30
Tét: 3500

Van még két esti mérkőzés, egyik a Huesca - Levante, másik a Tottenham - Chelsea. Előbbinél az tántorít el a DNB vendégtől, hogy a fél csapat sérült, két stabil kezdő pedig eltiltott. Nagyon hajlok viszont a Chelsea győzelmére, de ennek még jobban utána fogok nézni.

Lehetett volna szebben kezdeni a naplót, mint két vesztes tippel?  ;D

Szerencsére a többire nem volt időm, na de majd ma!

Ligue 1: Montpellier - Rennes: 2 gól felett (1.83): 3800 HUF
Bundesliga: Freiburg - Werder Bremen: 2,5 gól alatt (2.00): 2500 HUF

Még estére van kinézve 1-1 olasz és spanyol bajnoki, aztán szünet. Eddig, ha jól számolom, akkor a hétvégére szánt br felét használtam fel. Holnap majd összesítek.

Összességében nem volt ez rossz hétvége. Négy tipp, fele jött, fele nem. Kezdés után rosszabbra számítottam. Még ott a hétfő, aztán pár nap szünet. Holnap este összesítek, mert tervben van egy olasz bajnoki. Amiket kinéztem vasárnap estére, azok közül végül egyik sem tetszett annyira, hogy megfogadjam (DNB Sampdoria és DNB Betis), lehet jobb is.

Holnapra egy Torino siker fogott meg. Ezt is DNB-vel, de ezen még átrágom magam. Legutóbbi négy évben háromszor nyert a Cagliari otthonában a Torino, idegenben még idén nem kapott ki! Viszont a Cagliari sem otthon..
Vendégeknél Rincón lesz eltiltott, hazaiaknál Klavan és Padoin nem játszhat elvileg. Holnapra is esőt mondanak, ma is ázott a pálya rendesen és 16 fok. Melegük nem lesz, futni nem árt majd. Cagliari szerezte a legtöbb gólt fejjel, elsősorban a beívelésekre koncentrálnak (nem hiába vannak a hosszú kulcspasszok tekintetében az élmezőnyben).

Az addig rendben van, hogy Pavoletti kiválóan fejjel (hat góljából ötöt így szerzett, jól használja ki a 188 centiméteres magasságát), de ki akadályozza meg őt a gólszerzésben? A Torino védői ugyanis alacsonyak. Nkoulou, Djidji és Izzo is alacsonyabb nála, közülük csak Nkoulounak jó a súlypontemelkedése. Moretti segíthetne ezen a problémán, de őt meg jegeli Mazzarri. Amiben lehet bízni, az a három belsővédős rendszer, ami mellől nem tágít Mazzari. Így ketten azért őrizhetik Pavolettit. Számomra pozitívum viszont, hogy hiába alacsony a hátvédsor, Torino nyeri a második legtöbb fejpárbajt a bajnokságban. DNB 1.70 környékén nem éri meg, bízok benne, hogy feljebb megy 1.90-re.

Nem gondoltam volna, hogy eljutok 5000. hozzászólásig, de csak sikerült. Sok volt közte a baromság, de azért ebben kitartóbb voltam, mint a naplóm vezetésében.  ;D Tisztelem azokat, akiknek ez megy, de talán még idén rászánom magam valami céllal, hogy újból elindítom a naplót.

Kerékpár:  Binche - Chimay - Binche (198,6 km)
Timothy Dupont - Dimitri Claeys
Tipp: Dupont előrébb végez
Odds: 1.90


Indoklás:
Az ősz folyamán napi szinten jönnek a kontinentális egynapos versenyek. A versenyzők többsége ekkor már fáradt, azonban vannak olyanok, akik erre az időszakra időzítik a formát. Ilyenkor elsősorban Olaszországban és Belgiumban rendeznek versenyeket. A  Binche - Chimay - Binche egy belga egynapos, Frank Vandenbroucke memoriál versenye. A 90-es évek végén Vandenbroucke két kiváló évével írta be magát a történelemkönyvekbe. Mennyire univerzális versenyző volt? Párizs - Nizzát és Liege - Bastogne - Liege-t nyert, emellett volt második a Flandriai körversenyen, Paris - Roubaix-n hetedik, illetve 12. Vueltán, ahol megnyerte a pont trikót és majdnem a hegyi trikót is egyazon évben! Ő igazi all-rounder versenyző volt, teljesen mindegy volt számára, hogy időfutam, hegy, domb vagy épp pavé. Miért nem vitte többre? Először is a drogok, majd a családi botrányok miatt (sikerek csúcsán elvett egy olasz modellt, ami a drogokkal együtt kettétörte a pályafutását). 2009-ben hunyt el, neki állít emléket ez a verseny. Binche - Chimay - Binche igazi pörgős egynapos, közel 1800 méter a szintkülönbséget, amit le kell dolgoznia a mezőnynek, lesz benne pavé is, kisebb falak, végül pedig egy emelkedős sprint.
Két városban zajlik majd a verseny, Binche lesz a központ, itt lesz a befutó, ahol elvileg 14-15 fok vár a versenyző, borús és hideg idő. A Cofidis több opcióval is indul a versenyen, közülük emelkedik ki Dimitri Claeys. A belga versenyző két napja nyert egy versenyt. Szökés révén tudott sikert aratni, nagyon erős volt, addig támadta a többieket, amíg egyedül haza nem tudott érni. Hiába voltak elől négyen, hiába tűnt erősnek Turgis, képtelen volt átvenni a belga támadásait. Claeys viszont olyan versenyző, akinek egy évben van 2-3 jobb eredménye, azok is elsősorban szökések révén. Bírja ezeket a dombosabb versenyeket, de nem tud konstans jó formát fenntartani. Látva őt a befutó után, nagyon idegesnek tűnt, ami a fáradtságából fakadt, alig bírt felkelni, azt akarta, hogy hagyják már békén. Természetesen a győzelem erőt adhat neki, de nem olyan típusú versenyző, aki gyorsan regenerálódik.
Timothy Dupont a másik véglet. Elsőre azt gondolná az ember, hogy itt bizony az oddsoknál 1.50-1.60 környéke kéne legyen rá, de a csapata közbeszólhat. A Wanty ugyanis az olasz egynaposokról átrendelte Belgiumba Andrea Pasqualont, akinek a profilja az ilyen dombosabb verseny. A forma ugyanakkor nagyon ingadozó nála, de tavaly ötödik lett az olasz ezen az egynaposon. Mellette még ott lesz Dupont és Xandro Meurisse, ergo öt legerősebb versenyzőjéből hármat elvittek, mert gyenge éve van a belga csapatnak. Még a 10 győzelem sincs meg, dobogós helyezések sem jönnek manapság. Dupont arra az esetre kell a Wantynak, ha kisebb "mezőnyhajrá" lenne. Bírja az ilyen kis emelkedőket, ismeri a versenyt, háromszor végzett top10-ben. Kockázatos tipp, nem a legbiztosabb 1.90-es szorzó. A tipp alapja viszont az, hogy Claeys formája ingadozik, ha pedig nagyon kifáradt a vasárnapi győzelme alkalmával, akkor lejöhet ez a fogadás.

Idézetet írta: Pozzato Dátum október 08, 2019, 12:20:18
Kerékpár:  Binche - Chimay - Binche (198,6 km)
Timothy Dupont - Dimitri Claeys
Tipp: Dupont előrébb végez
Odds: 1.90


Egyelőre amolyan tesztként minimális téttel:
West Ham - Arsenal
Tipp: 3,5 gól alatt
Odds: 1.80
Tét: 15 €


Hova sietünk?

Folyamatosan rohanunk, hajszoljuk a mindennapokat/sikereket/hobbit és minden egyebet az életünk során. Minden azonnal kell, mert türelmetlenné váltunk. Rögtön akarunk házat, autót és jó fizetést, természetesen még nyaralót és minden földi jót. Nem hagyunk magunknak időt átgondolni a dolgokat. Igaz ez a sportfogadásra is, ahol szintén türelmetlenül várjuk a "pénzcunamit", ha valami balul sül el, akkor megkérdőjelezzük a döntésüket, folyamatosan felülírjuk az eddigi szabályainkat és várjuk, hogy pár hét alatt, esetleg 8-10 tipp után milliomosok legyünk, ha pedig nem megy, akkor kapkodunk. Mindeközben az idő ugyanúgy telik, befektetett összeget elbukjuk és újból próbálkozunk, miközben lehetett volna ezt lassabban és megfontoltabban is.

Sokan úgy tekintenek a sportfogadásra, mint szerencsejátékra, de gondoljunk csak bele: ha van 10 sporteseményed, amit kielemezhetsz (mert adott esetben van rá időd), akkor az tényleg szerencse, ha ebből megtalálod mondjuk a három pozitív hozammal kecsegtető mérkőzést? Nem, nem az, viszont sokszor érezzük magunkat szerencsétlennek, ha éppenséggel valami balul sül el, jön egy kamu gól, egy rossz bírói döntés vagy egy elhibázott ziccer. Ilyenkor átfut az agyunkon, hogy összefogtak ellenünk, ezért fel kell baszni minél több pénzt, hogy visszanyerjük az eredeti tétet és még többet. Bizonyítani akarjuk a tudásunkat a körülöttünk lévőknek, de elsősorban magunknak. Az ego ugyanis rohadt nagy úr, ott van a fejünkben, hogy mi jobbak vagyunk mindenkinél, értünk hozzá, hát fogy a faszba ne tudnánk, hogy a PSG elveri hétvégén a Dijont! Evidens, nem? 

A könnyű meggazdagodás reménye és a bizonyítási vágy azonban sokszor belehajszol minket rossz döntések tucatjaiba. Elbasszuk egy olyan meccsre a bankrollunk, amiről fogalmunk sincs, miközben lehet, ha várnánk 3-4 napot, adott esetben mondjuk két hetet, jönne egy "biztos" találkozó, amihez van egy jó tippünk. Próbálunk ráhúzni mérkőzésekre dolgokat, hiszen evidensnek tűnik, hogyha egy a bajnoki fordulóban nem volt döntetlent, akkor tegyük fel a házat is az utolsó vasárnap esti mérkőzésre, hiszen annak már jönnie kell. Aztán nem jön, mert az élet nem így működik, ahogyan az sem megoldás, hogy overes és underes taktikákat próbálunk megjósolni múltbéli dolgokból, miközben már nem Guardiola a Barcelona edzője, akivel fosták a gólokat minden meccsen, hanem Valverde, aki már annak is örül, ha Messi beerőlködik egyet a Levanténak.

Igen, én is építettem fel döntetlen vagy más egyéb taktikát arra, hogy de mi volt 5-10 meccse, vagy egy évvel ezelőtt mit játszott a két csapat egymással, mennyi a gólok esélye stb. Mi értelme volt? Visszagondolva semmi, hiszen mindössze csak erre építeni, óriási felelőtlenség, mivel az edző jóval nagyobb hatással van egy keret játékára, mint azt gondolnánk. Ahogyan az sem megoldás, hogy csak utóbbira építünk, erre jó példa az alábbi sztori:
Christian Gourcuff nyáron vette át sebtiben a Nantes irányítását. Olyan edző, aki elsősorban a defenzív stílust erőlteti, amihez a klubnál kiváló alapanyag volt. Erre épül évek óta a Nantes játéka, szóval jól is kezdték a bajnokságot, volt egy stabil kezdője a francia edzőnek. A csapat egyik legjobbja Fábio volt, akinek a neve talán ismerős lehet, egykor a Manchester Unitednél játszott. A védelem vele magabiztosabb volt (furcsán is hathat), alig kaptak gólt (9 mérkőzésen 5 bekapott gól), elől is hatékonyabbak voltak. Fábio megsérült, kénytelen kihagyni a szezon hátralévő részét. Mi történt utána? Az addig masszív underes csapatból (9 mérkőzésen 6 darab 2,5 under) egy csapásra overes vált, aki bárki ellen képes gólt kapni és veszíteni:: St. Étienne (2-3), Bordeaux (0-2), Brest (1-1) és Toulouse (2-1). Négy mérkőzésen 7 bekapott gól, pedig a taktika nem változott, de egy játékosnak is lehet ekkora hatása (aki történetesen a csapat legjobbja volt). Másfél hónapba tellett, mire Gourcuff rendezte a sorokat, de ez fogadás szempontjából, aki szimplán csak a statisztikákra épít, kiesés lehetett.

Sokszor vettem észre, hogy mennyiség a minőség rovására megy. Próbálunk minél több eseményre fogadni, elfelejtjük a szelekciót, ebbe a csapdába én is beleestem párszor. Sok esetben komfortzónán kívül fogadunk, illetve egy-egy rosszabb szériánál gyökeret ereszt bennünk a pánik, amiből rohadt nehéz szabadulni. Ekkor jönnek a bankroll nullázások, hiszen ilyenkor már sok esetben egóból fogadunk, ahogyan már említettem. A fórumon is láttam, tehetséges fogadók ígéretes naplójukban egyik pillanatról a másikra nullázódtak, egy ilyen pánikroham után. Nem szeretünk veszíteni, ebből fakad, hogy a vereséget sem tudjuk megfelelően kezelni. Ilyen cipőben pedig mindannyian jártunk már, hogy idegből fogadtunk, ez senkinek sem újdonság.

Rengeteg a buktató a sikeres sportfogadóvá válás útján, hiszen a fentebb említett problémákat még talán sikerülhet kiküszöbölni, értünk az adott sportághoz, de még mindig ott vannak a célok, amik olykor nyomasztóak. Mikor nyitunk egy naplót nagy lelkesedéssel és az első tipp piros, azt érezzük, hogy mindenki röhög a nagy bevezetés után egy ekkora blamán. Ugyanezt érezzük, mikor valami tuti stratégián dolgozunk, aztán jön a rideg valóság és egy ötös vesztes szériával kezdünk. Elmegy az életkedvünk is, ráadásul a célokkal még csak nem is tudtunk érdemben foglalkozni. Milliós összegek, sikeres sorozatok, amik elsőre jól hangzanak, aztán nyomásként nehezednek ránk. Ha 100 ezerből szeretnék pár milliót nyerni, akkor változik a fogadási sémánk, óvatosabbak vagyunk bizonyos periódusokban, pedig éppenséggel lehet, hogy ekkor szalasztunk el egy olyan esélyt, amivel szignifikánsan növelhetnénk a bankrollunkat.

Mi történik, ha éppenséggel nyerünk és a profitból játsszunk? Ilyenkor is ritka az önuralom, hiszen ott motoszkál a fejünkben, hogy ez már egy megnyert pénz, "felszabadultabbak" vagyunk, könnyebben jönnek a tippek, óriási megtartoztatás kell, hogy ne jöjjön megint az egóból fogadás, mikor elhisszük, hogy a bab is hús. Aztán, ha kifogunk egy rosszabb szériát emiatt, visszacsúszunk az eredeti szintre és úgy érezzük, hogy elfecséreltünk megint oly sok időt és nem gazdagodtunk meg, aztán jön a pánikolás. Gyakorlatilag a végletek között mozgunk a sportfogadói "karrierünk" során, hol a legyőzhetetlenséget érezzük, hol örök vesztesként aposztrofáljuk magunkat, aki el van átkozva. Ilyenkor kéne egy szép grafikont csinálni az addigi tippjeinkből, látni, hogy voltak bizony jobb periódusaink, csak az agyunk a nagy veszteségekre helyezi a hangsúlyt.

A csatolt képen az én tippjeim található, nemrég kezdtem az egész digitalizálását, hogy tudjam, hányadán is állok pontosan. Ez közel 400 tipp, mindegyik egységnyi téttel, látható, hogy voltak kilengések, hullámvölgyek, rögtön egy rosszabb periódussal, utána egy jobbal, de emlékeim szerint, biztosan lesz még bőven rossz rész benne, ahogyan viszem fel a mérkőzéseket. Ezzel mire akarod kilyukadni?

Az élet nem habostorta, Pelikán. Ahogyan bármelyik mérkőzés kapcsán válhatunk egyik pillanatról a másikra szakértővé alapos utánajárással, úgy bizonytalaníthatjuk el magunkat teljesen egy átalunk jól ismert sportágban/ligában, mondván, hogy túlgondoljuk a mérkőzést az előzményekre alapozva. Ennyi okosság után akkor most már jöhetne a tuti, mire is fogadunk. Fogalmam sincsen, mivel az elmúlt években számos sportággal próbálkoztam, különböző taktikákkal, de az ember a végén arra jut, ha nincsenek olyan lehetőségei (folyamatos belső forrásos infói), mint mondjuk Haralabos Voulgarisnak, akkor bizony az intuícióira hallgat, illetve amit lát és olvas.

Mennyire leszek aktív a napló vezetése szempontjából? Nem tudom, hiszen voltak itt már nagy tervek, aztán 6-8 hónapig eszembe sem jutott, majd láttam valakinél jó hozzászólásokat és kedvet kaptam egy-két bejegyzés erejéig. Nem lesz egyértelmű taktika, hogy mostantól csak kerékpárra fogadok, esetleg koszovói első osztályú meccsekre, vagy netalán csak 1.77-es szorzókon játszom hazai győzelmeket, ahogyan "tökéletes" bankroll taktikát se várjatok. Ahogyan fejlődünk, úgy változik a sportfogadásról alkotott képünk is, meglátjuk, hogy mi sül ki ebből a naplóból, az is lehet, hogy semmi, aztán ilyen hosszú és semmitmondó szövegeket olvashattok majd a "tutik" helyett.

Amit a többieken (rajtatok) és magamon is megfigyeltem: sportfogadó azon szerencsések közé tartozik, akik hála az internetnek, bármelyik sportesemény kapcsán szakértővé (adott esetben polihisztorrá) válhat. Hogy ebből hasznot tudok/tudunk-e húzni? Ha valaki már csak minimális segítséget kap egy rövid bejegyzésemmel, az szerintem jó dolog, esetleg úgy érzi, hogy Pozzato ezt megfogadta, akkor a tuti ennek az inverze, az is jó. Természetesen lesz egy összesített bankroll, amit erre szánok, körülbelül 400-500 euró környéke, de mint mondtam, egzakt "tuti" taktika nincsen.

Haladjon Ön is a korral, süssön Váncza sütőporral!

Mi ez a napló? Habostorta? Sütőpor? Mi jöhet még? Egy jó babgulyás recept?
A fenti szlogen egy magyar terméket szolgált népszerűsíteni az első világháború után, amelyet Váncza József a Dr. Oetker honi "kihívójának" szánt. A történelemből tudjuk, végül a német márka nyert, ráadásul Váncza vállalkozását be is kellett zárni, de végül a tehetség utat tört magának: 50 évvel később újból kezdték a magyar sütőpor gyártását, melyet mai napig lehet kapni. Azért hoztam fel ezt a szlogent, mert a sportfogadásban nagyon aktuális az első része, hiszen folyamatosan fejlődnek a versenyzők és a klubok, kihívások elé állítva a fogadókat és az irodákat, akiknek szintén nem szabad leragadniuk egy szinten.

A Big Data korában már mindenről van statisztikánk, amelyet a csapatok is megpróbálnak a lehető legjobban hasznosítani, ezzel változtatva az adott sportágat. A Liverpool jelenlegi keretét például tökéletesen kiszámították, bizonyítván, hogy alázatos és kitartó munkával nagy sikereket lehet elérni. Ugyanez érvényes a Golden State Warriorsra is, akik sorra nyerték a bajnoki címeket, ott is lesajnált játékosok alkották a keretet, de a háttérben dolgozók hittek bennük és a statisztikákban, ők pedig megváltoztatták az NBA-t, de elég csak a Moneyball c. filmre gondolni, amely a statisztikk MLB-re gyakorolt hatásáról szól.

A kosárlabda rengeteget változott az elmúlt években, előtérben kerültek a hárompontosok, de elég csak megnézni a kerékpárt, ahol az Ineos is teljesen felülírta az eddigi sémákat a marginal gains teóriájával. Nekünk fogadóknak pedig erre reagálni kell, mert hiába kötjük az ebet a karóhoz, hogy de bizony ennyi 200 pont alatti mérkőzés volt eddig az NBA alapszakaszában, akkor ezek után is annyi lesz, mert ezt mondják az elmúlt évek statjai, ez azonban közel sem biztos, hogy megvalósul. Nekünk pedig muszáj figyelni a tendenciákat, ha sikeresek akarunk maradni.

A tendenciák figyelése a legnehezebb dolog, tudni, hogy mikor érdemes elhagyni az eddigi berögződéseket. Nem tudjuk, hogy pontosan melyik "vonatra érdemes felülni", aztán azon kapjuk magunkat, hogy lekéstük a csatlakozást a siker felé vezető úton. A napló célja valamilyen szinten ez is lesz, hogy foglalkozom az aktuális tendenciákkal, legyen az egy bajnokság átalakulása döntetlenek szempontjából, esetleg egy csapat sikeressége a megváltozott taktikai repertoárjuknak köszönhetően.

A kérdés csak az, hogy milyen ligával foglalkozzak/foglalkozzunk? Érdemes-e specializálódni és egyetlen dologra fókuszálni?

Én is sokszor ezt javasoltam, hiszen logikus lépésnek tűnik, de mi van akkor, ha értünk mindenhez, mindenhez is? Természetesen ez nem valósítható meg, de lehetséges, hogy a specializálódás sem járható út. Ahogyan az előző bejegyzésben írtam, kapkodunk, mindenre pénzt akarunk szórni, nem szelektálunk, illetve nem várjuk meg a megfelelő időt. Mi történik akkor, ha bizony kiemeleztünk egy adott sportágat, szakértői lettünk, de közben mind a fogadói piac, mind az adott sport változott? Elfecsérelt idő és kezdhetünk mindent elölről?

Mikor kijelölünk egy sportágat vagy épp bajnokságot, akkor igyekszünk időtartamban minél nagyobb szeletet lefedni, hiszen egész évben nyerni akarunk. Logikus, ezért sokszor esik a választásunk a labdarúgásra, ahol 8-10 hónap instant fogadhatunk egy top ligára, ahogyan teniszben is van 10 hónapunk megváltani a világot, de még a major ligákban is minimum fél évünk. Ilyenkor - rosszabb esetben - ökörhugyozás módjára fogadunk össze-vissza az adott ligában, hiszen ki kell használni azt a periódust, amíg játszhatunk.

Ha netalán mégsem jönne össze a pénz az ötös BMW-re, akkor jön a B-terv, elszórjuk más tuti meccsre. Ahogyan írtam, könnyedén jöhet egy nagy változás a kiválasztott ligában/sportágban, amivel oda az egész szezonod és elkezdesz kapkodni, mondván: már 25-35 éves vagy, nem jársz még egy Aleska Diamond utánzat lánnyal, illetve nincsen meg a hőn áhított Zastava és a jacuzzis lakás sem. A sportágak, ligák folyamatosan változnak - még ha nem is akkora léptékben, hogy azt érzékeljük -, illetve ami ennél is fontosabb, fejlődnek a fogadóirodák is.

Bizony, nem ülnek otthon a bukik, hogy "jaj de fain lenne, ha ez a sok fogadó lerabolna minket", hanem közben olyan adatbázisokat építenek, hogy a sírás fojtogatna, ha meglátnánk, míg mi 4 hónapon át írtuk be az Excelbe a tutikat. Ezt leginkább az általam előszeretettel követett kerékpárban vettem észre. Nem egy nagy piac, viszont eléggé sok verseny van, gyakorlatilag januártól egészen októberig "versenyzel" a mezőnnyel. A piac eléggé nagy volt az elmúlt 8-10 év során a körülményekhez képest, évente gyakorlatilag 160-200 szakaszra lehetett minimum fogadni, amihez a head-to-head kínálatot is érdemes hozzávenni: szakaszonként alap a 6-8 párosítás, tehát 1200 esemény...

Kezdetben rengeteg volt a rossz párosítás, bukik azt sem tudták felmérni, pontosan kik indultak az adott versenyen, könnyedén lehetett pénzt nyerni, ráadásul ki is fizettek. Utána óvatosabbak voltak, jött a feltett összeg visszatérítése, majd "hála" a procyclingstats nevű oldalnak, mára profi rajtlistával rendelkeznek, gyakorlatilag minden versenyzőről adatbázissal, mikor és milyen formában volt. Régebben lehetett úgy kalkulálni, hogy egy-egy sztár elengedi a tavaszt (Wiggins vagy Froome), ebből is lehetett profitot építeni, 2-3 éve viszont nem.

A bukik rendkívüli ütemben fejlődtek, aminek első komolyabb érezhető jele a tavalyi szezonban volt, mikor tényleg csak a kisebb versenyeken voltak value párosítások, nagyokra már tökéletesen lőtték be az oddsokat, illetve találták meg azokat a párokat, akikből elvétve tudsz profitot csinálni. Ez az év pedig erre is rátett egy lapáttal, ugyanis a Tour de France alatt megtudhattuk, hogy vannak beépített emberek is a csapatoknál, ez volt a Thibaut Pinot eset. Mi történt?

Thibaut Pinot a legerősebb volt a hegyekben a francia körverseny alatt. Folyamatosan dolgozta le a hátrányát összetettben, olyan távolságra volt, amivel simán megnyerhette volt a versenyt, hiszen volt hátra két hegyi etap. Ekkor jött az ominózus 19. szakasz, ahol combizomhúzódás miatt feladta a versenyt. Mint később kiderült, csapattársai sem tudtak róla, ellenben már pár embert értesítettek az ügyben, Pinot napok óta titkolta a dolgot, azt gondolta, majd jobban lesz. Abban biztosak lehetünk, hogy az irodáknak is volt erről belsős infója, hiszen Pinot szorzója irreálisan magas volt a H2H piacon, azzal a Bernallal szemben, aki előző nap szökött.

Minezekből arra következtethetünk, hogy az irodák már a kerékpársportban is tökéletesen tisztában vannak az eseményekkel, jobban, mint egy napi szinten benne lévő sportfogadó. Mit tehetünk? Gyárthatunk megannyi adatbázist és teóriát, hiszen a bukik mindig fejlettebb eszközökkel rendelkeznek, nem abban a korszakban élünk, ahol Voulgaris meggazdagodott. Ha csak egy lábon állunk, akkor gyakorlatilag esélyünk sincsen, kivétel akkor, ha egészen elképesztő megérzésekkel rendelkezünk, esetleg belsős infókkal.

Miben bízhatunk és mit tehetünk? Figyeljünk, rohadtul figyeljünk, mivel amikre a bukik nem tudnak megfelelően készülni, az a jelenlegi forma hatása rövid és olykor hosszabb távon. Bármilyen furcsa is, de még mindig vannak nem megfelelően értékelt csapatok/sportolók, akiknél nem hiszik el, hogy nyerhetnek. Ennyi lenne a titok? Nem, viszont érdemes azt a pár mérkőzést meglovagolni, amikor egy ilyet megszimatolunk, amikor valakit alul- vagy túlértékelnek.

Amikre itt gondolok:
- Rennes bajnoki rajtja: PSG-től elszenvedett kupadöntő után Julien Stephan lecserélte a kapusát, illetve csatárposzton Niang kapott szerepet első három meccsük az alábbi volt a Ligue 1-ban: Montpellier 1-0 (3.50), PSG 2-1 (8.00), Strasbourg 2-0 (2.70), majd jöttek megint a változtatások és visszaestek.
- Barcelona rajtja a LaLigában idén. Griezmann érkezése, illetve Neymar le nem igazolása belső feszültséget generált, ahogyan Messi sérülése is, ennek hatása pedig az első fordulóban volt érezhető. Idegenben jóval gyengébb a Barca, ami elsősorban Valverde "visszafogott" taktikájának köszönhető, ez pedig az érkezők miatt hatványozottan érezhetőbb volt: Bilbao 0-1 (5.25), Osasuna 2-2 (4.33), Granada 0-2 (7.00). A hatás még később is érezhető volt, erre a későbbiekben is érdemes figyelni a szezon során.
- Mönchengladbach idei szezonja: Marco Rose kiváló edző volt a Salzburgnál, támadó foci orientált volt, ami jól jött a Gladbachnál is, akik nyáron vettek két jó felépítésű, gyors és agresszív támadót, akik ráadásul jól futnak be az üres területekre, emiatt könnyebb támadásokat vezetni. Ezt kihasználva lőtték a gólokat, idegenben jól kezdtek, el lehetett csípni nagy oddsokat, de mostanság sem jöttek zavarba a nagyobb csapatok ellen.

Hasonló tippekre lehet majd számítani a naplóba, csak jönnének már a tippek, ugye? Legyen ki ellen fogadni!