Bankroll management

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában


Sziasztok!

Melyik Bankroll management a biztonságosabb szerintetek?

1.Verzió: A bankrollom 2 százalékával fogadnék mindig. Ha pl. 100 egységem van akkor is 2 egységgel fogadnék, ha 80 egységem van akkor is 2 egységgel és ha 130 egységem van, akkor is 2-vel. Magyarul nem változtatnám.

2.Verzió: Mindig újraszámolnám a 2%-ot. Tehát ha vesztenék és 100-ról lemennék 80-ra, akkor a 80-nak kiszámolnám a 2%-át és azzal, vagy ha nyernék és 130-on állnék, akkor annak a 2%-a 2,6-al játszanék. Tehát minden egyes nyereség/veszteség után újraszámolva a 2%-ot.

A kettő verzió közül melyik a jobb bankroll menedzsment?
Ti melyiket használjátok és ajánljátok?
Írhattok akár más verziót is. És írjátok mellé a tapasztalataitokat is mennyi ideje használjátok azt a verziót és mennyire vált be.

Nem én írtam, de bemásolom mert hasznos, különféle tétrakási stratágiák:

1. ALL IN  Nyereség esélye: 0%  Teljes bukás esélye: 100%

Ez tulajdonképpen egy értelmetlen hülyeség, de sajnos van olyan aki ebben hisz ezért meg kell említeni. Az illető kitűz egy célt és ha nyer a teljes összeget mindannyiszor teszi fel újra ameddig azt el nem éri. De hogy legyenek mögötte számok is 10.000 ilyen megkezdett sorozatból a legmagasabb nyertes sorozat 17 volt. Természetesen minden ilyen esetben a vég a teljes bukás, kár erre pazarolni a szót.

2. MARTINGALE  Nyereség esélye: 28%  Teljes bukás esélye: 72%

Ez tulajdonképpen a tétduplázást jelenti a vesztes tippek után, majd nyertes után a tét visszaáll az alapra,  amit progresszív tétemelésnek nevezünk. Értelme ennek sem túlságosan sok van. Egyrészt mert már néhány vesztes esemény is  hatalmas téteket okozhat, másrészt ott már a vállalt kockázat és a várt nyeremény aránya teljesen irracionális. Annak érné meg akinek végtelen pénze van, de hát ilyen nem létezik, de még ha létezne végtelen kassza idővel akkora téteket kellene feltenni hogy azt már a fogadóiroda nem engedné. 500 fogadást csak az esetek egy negyede ért meg ebben a formában.

3. FIBONACCI   Nyereség esélye: 46%   Teljes bukás esélye: 56%

Szintén progresszív tétemelést jelent csak kissé más szabályokkal. Nem olyan szélsőséges, mint Martingale, a Fibonacci szisztéma is növeli a téteket a vesztes fogadások  után,  ahol a  következő fogadás tétje a két előző szám (1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21) összege. ...). Ha nyertes a fogadás akkor  tét két számot mozgat vissza a sorozatban. Ezért minden győzelem visszatéríti a két korábbi veszteséget. Az átlagos (várható) hozamok meghaladják ugyan a fix tétes fogadásét, de a vállalt kockázat sokkal magasabb mint az arányban lenne a hozam mértékével illetve itt megintcsak probléma hogy az egyre magasabb tétek összege miatt a bukik visszadobják a fogadást.

4. FIX TÉTEK  Nyereség esélye: 87%   Teljes bukás esélye: 13%

Ebben az esetben minden egyes fogadás ugyanakkora téttel kerül megfogadásra, nyereségtől, veszteségtől és a bankroll mértétől függetlenül. Talán a leggyakrabban ezt használják a fogadók.

5. ARÁNYOS TÉTEK  Nyereség esélye: 87%  Teljes bukás esélye: 0%

Amint azt a neve is mutatja tétünk mindig az éppen aktuális bankrollunk ugyanakkora aránya. Ha ezt az arányt 10%-nak vesszük akkor, ha az első 100 eurós tét nyer, akkor a következő tét a bankrollunk azaz 1100EUR 10%-a vagyis 110EUR lesz.. Ha elveszítjük első fogadásunk, a második tét 90 EUR lesz. Stb.

A fix és az arányos fogadásoknak nagyon jó esélyük van (87%) arra, hogy ebben a forgatókönyvben nyereséget érjenek el 500 fogadás után. Az arányos nyilvánvaló előnye hogy a bankod sosem fogy el, (igaz rossz sorozat valóban nagyon kicsi téthez vezethet) ááadásul a várható végső bankrollja jelentősen nagyobb, a fix tétesnél elsősorban amiatt a tény miatt, hogy tipikus a társuló esélyek mellett nagyobb volumenűek a tétek.

Valamint figyelembe vehetjük a regresszió jelenségét, azaz az átlaghoz való visszatérést. Ha például tudjuk, hogy hosszútávon 52%-ban találjuk el a 2,00-es oddsokat, és ettől az átlagtól eltértünk (pl 48% vagy 56%), akkor érdemes lehet megfontolni a tétek fordított arányban való módosítását. Azaz, ha az átlagnál jobb eredményt értünk el, csökkentjük a tétet, míg egy hosszabb lejtmenetet követően emelünk. A mértéke egyéni meghatározás kérdése. Még nem alkalmaztam, de érdekes elgondolás.

Én a 2.-at használnám, mert szerintem biztonságosabb, nagy downswingek is előfordulhatnak, ezzel pedig lelassítanánk a csökkenést vagy hogy nagyobb mínuszba kerüljünk.
Én pedig azt kérdezném meg, mi garantálja, hogy előbb-utóbb nem csökken 0-ra a bankroll? Előbb-utóbb hatalmas downswingek is jöhetnek elvileg, főleg ha végtelen hosszú időszakra gondolunk. Ha mindig mondjuk 100 egységre osztjuk a bankrollt. Vagy annyira valószínűtlen, hogy nem fordul elő ez a gyakorlatban?

Erdekes, hogy egyaltalan jott valasz a fenti kerdesre.

Odds nelkul nem lehet a feltett kerdesre valaszolni. Talalati arany atlagodds nelkul ertelmezhetetlen.

Az első 3 kizárt. Az all-ines nyilván hülyeség, a martingale pedig egy olyan módszer, amit szerintem mindenki átgondol, amikor először találkozik vele. Úgy 7-8 éve nekem is elcsavarta a fejem, és kb. az 5. fogadásnál mondtam azt, hogy oké, én ezt már nem teszem fel. De ha valaki bátor is annyira, hogy megcsinál 8-9 fogadást, előbb utóbb bukik, ez biztos. Fogadóirodák hirdetik is ezt a módszert. (Van ilyen-olyan módosított verzió is, pl. van aki a döntetleneket pakolja, picit tovább lehet húzni a szériát, de ez is biztosan elbukik).

Amúgy ne gondold ezt ennyire túl, szerintem a 100 egység is felesleges az elején. Felteszel mondjuk 5 egységet egy irodához, és elkezdesz fogadni. Legyen persze tartalékban valahol még jó pár egység, de ha feltettél 15-20-at, és egyesével elbuktad, akkor ott már át kell gondolni a dolgokat, valamit nem jól csinálsz (persze a profiknál is benne van, hogy elbuknak ennyit, de azért ritka, és nem hiszem hogy pont a karrier elején következik ez be, ilyen 3-4 évente egyszer ha előfordul, vagy ritkábban, és napi sok fogadás esetén).

Aztán ha elértél mondjuk 30+ egységet, akkor lehet növelni, de óvatosan. Ha mondjuk eléred a 32-t, akkor tegyél fel 2-t. Ha bejön, folytasd, ha nem, akkor tegyél fel még 2-t, majd ha ezt is elbukod, kapcsolj vissza és megint tegyél fel 1-et, amíg el nem éred a 32-t. Ha amúgy megvan a 30+, akkor jól csinálod azt amit csinálsz, lehet növekedni.
Ezt fontosnak is tartom, mert ha valaki ragaszkodik a nagy számokhoz, és nagyon későn emel tétet, akkor úgymond feleslegbe megy a tudása, sokkal többet profitálhatna, mint amennyit valóban nyer.

Amit én ajánlani tudok
1. Mindig az aktuális bankroll 10%-a
2. Nagyobb bankrollnal 2.5%-a
3. Az aktuális bankroll 25%-a (veszélyes de ha kifogsz egy jó szériát és bátor is vagy, mersz nagyobbat kockáztatni akkor bankot robbantasz) 1 hónapot jatszottam igy az akkori bankrollomat az ötszörösére sikerült duzzasztani 30 meccsből 7 vesztes volt, átlagba 1.7 odds számszerint. 100.000ft ból
535.000ft-ot sikerült nyerni