Könyvek

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában


Idézetet írta: Admin Dátum május 16, 2022, 12:57:34Nekem megvan az ebook, de akkor nem osztom meg, ne rontsak az üzleten.  ;D

Kisbandi sem örülne neki.  ;D

Idézetet írta: csacsa44 Dátum május 17, 2022, 05:44:17Kisbandi sem örülne neki.  ;D

Még a végén rám küldené a mackónadrágosokat.  ;D

A végére kiderül, hogy miért vannak mackónadrágban? Vagy ez is olyan, hogy szól mindenről, aztán a lényegről meg nem esik szó? :-\  :-\

Idézetet írta: TiB Dátum május 18, 2022, 09:37:10A végére kiderül, hogy miért vannak mackónadrágban? Vagy ez is olyan, hogy szól mindenről, aztán a lényegről meg nem esik szó? :-\  :-\

Közkedvelt népviselet volt akkoriban a mackónadrág vagy suhogós dzsoging, makkos cipővel megspékelve, plusz arany kilószámra. Főleg az ütőképes védelem szerette a laza, sportos eleganciát. :D Köbányán nőttem fel, ott még a házunk aljában ollózó 60 körüli fodrász Erzsi néni is "be volt védve". :)   

Két hónap telt el, nem is volt könyvajánló. Drágultak a könyvek is - természetesen, fognak is még jobban, sajnos -, szóval ilyen Libri 2+1-es akciót hoztam, illetve Helikon zsebkönyveket. Nekem viszonylag sok van belőlük, ezek legfeljebb párórás olvasmányok, eléggé vékony könyvekről beszélünk (zsebkönyv), de sok esetben alapművek.
https://www.libri.hu/sorozatok/?s_id=13815

Nekem amik tetszenek, megvannak, esetleg most szerzem be a még elérhető kínálatból:
Stefan Zweig - Sakknovella
Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij - A játékos
Hermann Hesse - A pusztai farkas
Faludy György - François Villon balladái Faludy György átköltésében
Boris Vian - Tajtékos napok
Anthony Burgess - Gépnarancs
Lao-Ce - Tao Te King
George Orwell - Állatfarm
Bohumil Hrabal - Sörgyári capriccio és a Szigorúan ellenőrzött vonatok
José Saramago - Káin
Misima Jukio - Nap és vas
Kurt Vonnegut - Az ötös számú vágóhíd
Émile Michel Cioran - A bomlás kézikönyve
Viktor Pelevin - A Sárga Nyíl
José Ortega Y Gasset - A tömegek lázadása
Vladimir Nabokov - Meghívás kivégzésre
Salman Rushdie - Kelet, Nyugat

Antikvárban is sok-sok érdekesség van, ha sikerül három darab könyvet összeraknod a 2+1-es akcióra, akkor 2800-at fizethetsz három könyvért, ami összességében darabonként 900 ft-ért eléggé jó ár.

Káint és az A tömegek lázadását bedobtam a kosárba, köszi! :ok:  Utóbbi érdekes lesz. Egyelőre nem tiszta, hogy kiket illet öntelt úrfi kifejezéssel, de ha a kollektivista, nacionalista stb eszméket vallókban látja a megoldást, egyetérteni aligha fogok az íróval (egyébként nem elvárás). Ezen felbuzdulva ugyancsak megrendelem A civilizált emberiség nyolc halálos bűne, valamint A Liberalizmus kudarca c. könyveket is. Második könyv ismertetőjéből részlet: "Könyveiben és tanulmányaiban kritikus álláspontot fogalmaz meg a liberalizmussal szemben - főként az individualizmus dicsőítését, a hagyományokkal szembeni ellenségességet, valamint a vallási meggyőződés és a társadalmi szolidaritás hiányát kritizálja." Egy kis komfortzónán kívüli élménynek jó lesz. Annak érdekében, hogy meglegyen az egyensúly, jön majd A szabadságról c. könyv is. Végtelenül érdekesnek találom ezeket a témákat, de sajnos szinte semmi gyakorlati haszna ideológiákkal foglalkozni.

Eddig 10 könyvnél és 18 ezernél járok. Bár ez most igen kedvezményes kosár, annyira nem tartom drága hobbinak az olvasást. Legyen egy 400 oldalas könyv 4 eft, ami alsó hangon egy hétvége, s még ez után is el lehet adni a könyvet mondjuk fél vagy harmad áron. Vagy ugye alapból használtat venni, esetleg könyvtár. Bolhapiacon is sok a hozzá nem értő könyvárus, és Vaterán is számos alkalommal vettem könyveket és könyvcsomagokat, amiken aztán 100%-os profittal túladtam ugyanott. Egyébként mintha a használt könyvek piacán is visszaesés lenne. Vannak, amikre rendszeresen rákeresek. Pl 2020-ban 10 ezer körül mentek, majd elérték a 20-at, most meg 5 ezerért sem kell senkinek.

Az egy nagyon baráti ár, jó könyvekért.  :ok:   (elvileg még van 2000 HUF kedvezmény is a Libriben a 30LIBRI kóddal, de ebben az esetben házhozszállítást kell kérni tudtommal, de jobb ezt átfutni)

Tényleg nincsen sok értelme foglalkozni az ideológiákkal vita szintjén, mert összességében az emberek jelentős része simán megvezethető. Most is 12 év kellett, hogy a társadalom 70-80%-a nagyjából felfogja a jelenlegi magyar kormány tetteit és hatását. Oroszországban ehhez 12-15 év kellett, de még ebben az esetben sem beszélhetünk komplett társadalmakról, mert már ilyenkorra kialakul egy "szekta szellemiség", amikor feltétlen hisznek a vezetőben, gyakorlatilag egy közösséget alkotnak, mintsem politikai pártot.

Lesz egy könyvcsomag nekem is, amibe majd belerakom ezt:
https://www.libri.hu/konyv/tilo_schabert.boston-politics.html

Ezt az MCC adta ki magyar nyelven - Orbán Viktor ideológiai bázisa -, gyakorlatilag egy bibliának tekintik, könyv bemutatja, hogyan lehet megvezetni az embereket, manipulálni és maximálisan kihasználni. Ebből tanult állítólag vezetőnk is, ezzel a könyvvel példálózik. Hiába olvasná fel ezt a könyvet bárki egy Fiesz-szavazónak (még akár Hollik Pista is), nem hinnék el. Ezért is felesleges a vita, viszont érdekes ezeket olvasni.

Aki tartósan "akciós" könyveket akar venni, azoknak meg az https://ujkonyvek.hu/ -t ajánlom, mert itt mindig 27%-os a kedvezmény. Ha pedig még nagyobb kedvezményeket akarunk, akkor meg érdemes vadászni a kiadókat is (21. század, Európa stb.), mert ott vannak olyan időszakok, amikor 40-60-70%-os akciók vannak.

A fennt említett lista nagy része ikonikus alapmű. Hesse, Vian, Nabokov, Orwell, Rushdie, Vonnegut (a teljesség igénye nélkül) mind zseniális. Burgess Gépnarancsából Mechanikus Narancs címmel Kubrick csinált egy durván jó filmet.Vian művéből is készült film, de az szerintem felejthető, nem átadható Vian sajátos hangulata.
Jó olvasást!



Annie Ernaux kapta az idei irodalmi Nobel-díjat, pont idén került birtokomba az Évek c. könyve, kiváló, valószínűleg nem önmagában ezért kapta a díjat - további munkásságát nem ismerem -, mindenesetre jó helyre került a díj. Emlékszem, engem a borító fogott meg (bringás...  ;D ), de aztán hamar kiderült, hogy nem Armstrong győzelmeit fogja elemezni.  ;D

https://moly.hu/konyvek/annie-ernaux-evek

Itt olvashattok róla véleményeket is, szinte csak jókat írnak, bár nem görgettem teljesen végig. Annak ellenére, hogy közel 60 évet ír le Franciaország történelméből, ne gondoljatok óriási terjedelmű alkotásra, mert körülbelül 250 oldal, viszonylag vékony könyv, simán olvasható mondjuk egy hosszabb utazás során a repülőn/buszon/kocsiban (ha nem te vezetsz  ;D ).

Mondjuk, ha igazán tökösek lettek volna, akkor Éric Vuillard kapja a Nobel-díjat, de nem hiszem, hogy két egyaránt 100-100 oldalas könyvre rögtön jön a Nobel bácsi, pedig megérdemelné. Nekem ő a favoritom, mert ennyire különleges író nem sok van, ráadásul 100 oldalban, rendkívül tömören írja le egyedi stílusával a magvas gondolatait.

Újból egy nagyszerű ajánlat az Európától:

2 könyv vásárlása esetén eredeti árhoz képest 30% kedvezményt,
3 könyv vásárlása esetén eredeti árhoz képest 35% kedvezményt,
4 könyv vásárlása esetén eredeti árhoz képest 40% kedvezményt,
5 vagy több könyv vásárlása esetén eredeti árhoz képest 50% kedvezményt adunk!


Tavaly végül nem vettem meg a Titkos világ I-II.-t, most pótoltam. Ehhez jött még néhány sci-fi, meg egy kis ókori irodalom. A vége egy 4000 oldalnyi könyvcsomag lett 16 ezerért.


Idézetet írta: Alk Dátum október 29, 2022, 20:18:32Újból egy nagyszerű ajánlat az Európától:

2 könyv vásárlása esetén eredeti árhoz képest 30% kedvezményt,
3 könyv vásárlása esetén eredeti árhoz képest 35% kedvezményt,
4 könyv vásárlása esetén eredeti árhoz képest 40% kedvezményt,
5 vagy több könyv vásárlása esetén eredeti árhoz képest 50% kedvezményt adunk!


Tavaly végül nem vettem meg a Titkos világ I-II.-t, most pótoltam. Ehhez jött még néhány sci-fi, meg egy kis ókori irodalom. A vége egy 4000 oldalnyi könyvcsomag lett 16 ezerért.



Erre én is beneveztem bő egy hete. Hozzám pár Stephen King jött + Milan Kundera összes, egy-két klasszikus (Gogol, Balzac, Tolsztoj). 14 könyv lett a mérleg nem egész 20ért.

Tavaly a Titkos világra én is lecsaptam, de egyelőre még a polcon vár, hogy elkezdjem. Most a Quo vadis?-t nyomatom Sienkiewicztől.

@csacsa44 segítségével többekhez eljutott ez a legutóbbi ajánlásom.

Idézetet írta: Pozzato Dátum október 20, 2022, 13:46:17Hogyan fejleszd magad? Ne az ilyen Szabó Péter, Bódi tesók és más "motivációs" tréner előadásaira dobjál ki egy halom pénzt, mert ezzel csak őket gazdagítod, tudásod nem gyarapodik. Nézd meg inkább az alábbi könyveket:
- James Clear - Atomi szokások: https://moly.hu/konyvek/james-clear-atomi-szokasok

A másik alkotó, Daniel Kahneman, róla lehet olvatatok is, ő egy Nobel-díjas író. A két alapműve:
- https://moly.hu/konyvek/daniel-kahneman-gyors-es-lassu-gondolkodas
- https://moly.hu/konyvek/daniel-kahneman-olivier-sibony-cass-r-sunstein-zaj

Hoztam karácsony előtt néhány könyvet, ami esetleg hasznos lehet, de legalábbis hasznosabb, mint 25 éves apuci kedvenceinek az életvezetési tanácsai Tiktokon.

A tanulás tanulása: https://moly.hu/konyvek/barbara-oakley-terrence-sejnowski-alistair-mcconville-a-tanulas-tanulasa

Sosem késő elkezdeni tanulni, bármit, akár nyelvet, akár mondjuk asztalos szakmát vagy mondjuk online kereskedést. Mindegy, ez a könyv segít, hogyan kezdjél el tanulni.

A szokás hatalma: https://moly.hu/konyvek/charles-duhigg-a-szokas-hatalma

Hogyan tudod befolyásolni a szokásaidat? Egyáltalán miért és hogyan alakult ki? Hasonló ez a könyv, mint a fentebb említett Atomi szokások, de kicsit más.

Hooked - Horogra akasztva: https://moly.hu/konyvek/nir-eyal-ryan-hoover-hooked-horogra-akasztva

Miért nem tudunk elszakadni a telefontól, miért kell reggel is nyomkodni ébredés után? Hogyan szív be bennünket bizonyos termék? Mi hogyan tudnánk ilyet készíteni?

#164 december 18, 2022, 11:05:29, Alk
Elliot Aronson, Carol Tavris - Történtek hibák (de nem én tehetek róluk): Kognitív disszonancia feloldása, azaz önigazolás, önámítás.

Christopher Chabris, Daniel Simons - A láthatatlan gorilla

Kathryn Schulz - Tévedhetsz

Vaclav Smil - A számok nem hazudnak



Olvastam néhány megfilmesített könyvet is, ilyen volt az Elit játszma, Félelem és reszketés Las Vegasban és a Harcosok Klubja. Belekóstoltam a sci-fi műfajába is, szinte letehetetlenné vált Dimitry Glukhovksy-től a Futu.re. Megvan tőle a Metró trilógia is, ugyancsak jónak tűnik. Paul Auster 4 3 2 1 c. regényét még nem fejeztem be, amiben a pillangóhatás keretein belül kapunk 4 történetet. Ahogy a bevezetőjében írja: A világ sosem lehet több a világ töredékénél, mert a valóságban benne van az, ami megtörténhetett volna, de nem történt.