Digitális nomád

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában


Külföldön élni, alkalmazottként dolgozni és adózni egy dolog, digitális nomádként már több a tennivaló, ha kompatibilisek akarunk lenni a világgal. Egézségbiztosítás/utasbiztosítás, kötelezettségek, bejelentkezések, adózás, logisztikai rendszer (pénzügy) stb. Mindezek optimalizásála (és még amire nem is gondoltam) nem kis feladat.

Jelenleg az utasbiztosításokat nézem, de az adózás legalább olyan kritikus. Utóbbinál az nem egyértelmű számomra, hogy muszáj adóalanynak lennem valahol? Illetve, ha nem vagyok, van valami alapértelmezett eljárás? Példa: Magyarországról eddig nem jelentkeztem ki (majd csak rászánom magam az ügyintézésre), de Máltán élek. Nos, ha kijelentkeznék Mo-ról, itt Máltán pedig megszűnne a munkaviszonyom, s onnantól utaznék, miközben nyereségem képződik, olyankor mi történik? Revolut gondolom megküldi a Nav-nak a szükséges adatokat. Igen ám, de már nem ott élek.

Egyelőre több a kérdés mint a válasz.


Visszakanyarodva, ebbe a témába jöhet minden, amire egy digitális nomádnak szüksége lehet.

Az alábbi cikkből idézetek:
https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200813/digitalis-nomad-vagyok-sehol-sem-adozom-mikor-eshetunk-ki-tenyleg-a-magyar-adozas-alol-444782

"Az ún. ,,183 napos szabály" pedig csak ezt követően elemzendő. Azaz, ha egy személynek több állandó lakóhelye is van és a létérdekinek központja egyértelműen nem határozható meg, úgy a személy illetősége ott lesz, ahol az adóév legnagyobb részét eltölti."

"A fenti kritériumok alapján még a szegényes joggyakorlat fényében is megállapítható, hogy viszonylag ,,biztonságos" illetőségváltáshoz minimum két évre külföldre kell költözni, életvitelszerűen ott kell tartózkodni, évi két hónapnál többet nem illik Magyarországon tölteni és ha férj, feleség, gyerek, kutya- macska vagy ékszerteknős is van a családban, nekik is külföldre kell költözniük."

Ez az információ egyszerre csökkenti és növeli a megoldási lehetőségek számát. Talán UK lenne a legtisztább megoldás, de adómentesség fejében sem tetszik az ötlet. Spanyolország viszont nyer minden másban nálam, csak ott meg így néz ki a sportfogadás nyereségek adózása:

Up to € 12,450: 19%
From € 12,450 to € 20,200: 24%
From € 20,200 to € 35,200: 30%
From € 35,200 to € 60,000: 37%
More than € 60,000: 45%

Most nézem, a cost of livingen viszont majdnem vissza is bukjuk. 30%-ig már nem is tűnnek olyan magasnak.

Más: Milyen netet érdemes választani, ha mondjuk nem szeretnénk megkockáztatni a wifi hiányát egy új helyen? Biztosítás is egy érdekes téma, és az is, hogy hogyan igazolod lakásbérlésnél a fizetőképességedet. Ugyanis egyre inkább bevett eljárás Spanyolországban.


Tényleg összetett dolog, hiszen adózástól kezdve, biztosításon át, szinte minden játszik, utána kell járni a dolgoknak alaposan. Ezen felül a környezeti tényezőket sem szabad elfelejteni, mert nekem is Spanyolország van "becsípődve", de most már a klímaváltozás miatt odáig jutottunk, hogy Sevilla környékén nem nagyon lehet megmaradni nyáron, de Barcelona környékén is gyakori a stabil 35-40 fokos hét... Ez egy kis ideig fain - mikor nyaralni mész -, de mikor 3-4 hónapig ez van, az kicsinálja a szervezetet. Körülbelül 10-12 évvel ezelőtt Tenerife volt a vágyam, voltam is ott hosszabb ideig, amikor kiderült számomra, hogy mégsem olyan királyság. Egyrészt vulkán, másrészt tűzvészek, harmadrészt a páratartalom (ami olykor eléggé magas volt)...

Utóbbi esetében, ha nem szokod meg, akkor kellemetlen légzési és érrendszeri problémák jöhetnek. Új-Zéland szintén álomkategória volt, de törésvonal mentén fekszik, ráadásul folyamatos a szél, szóval tényleg alaposnak kell lenni, amikor egy helyet kiszemeltünk magunknak. Ami meg túl szép elsőre, gyakorlatilag ár/érték alatt van, ott tuti vannak gondok (ez igaz Magyarországra is, elég csak az agglomeriációra gondolni, mennyien befürödtek vele, mert fogalmuk sem volt, hogy mondjuk Csömör vagy Piliscsév nem akkora lakosságra van tervezve, amennyien most kimennek oda...).

Mindent alaposan meg kell tervezni, csak akkor szabad ugrani, amikor tényleg biztos infóid vannak, esetleg olyannyira ismeri az ember az adott régiót, hogy tudja, ez most jó üzlet. A digitális nomád életmód csábító, de lehetséges, hogy nem feltétlenül európai országban érdemes gondolni. Az alábbi tényezők is fontosak:
- a választott ország nyersanyag és élelmiszer ellátottsága (minél nagyobb a kitettség, annál rosszabb)
- időjárási viszontagságai
- külföldiekkel szembeni elfogadottság

Sokan vannak úgy sajnos, hogy nem járnak utána alaposan a dolgonak, majd egyik pillanatról a másikra emiatt romokba dől az életük.

Spanyolországon egyébként pont Tenerifét értettem.  :) Valamilyen megmagyarázhatatlan okból szigeten képzelem el magam, a tengerpart önmagában nem elég. Talán az érzés, hogy valamelyest el vagyok szigetelve a világtól.

Máltán is bele lehet futni feels like 48 fokba, az már tényleg nem kellemes. Ja, és most is megy a légkondi. ;D

Tenerife a következők miatt nyert: EU, kiváló éghajlat, spanyol nyelv, közel, mégis távol Európától, változatos táj, alacsony/normál cost of living. Ezen felül további előnyök voltak a sziget nagyobb mérete, alacsonyabb népsűrűség, tisztaság. Bónuszként pedig nem csesztetik az embert minden hülyeséggel (pl nyugalomban termeszthetsz magadnak, ha ahhoz van kedved). Bár ez Máltára is igaz.

Alapkritérium volt a nyugati mentalitás, és még annál is alapabb, hogy az adott vallások nem lehetnek befolyással a mindennapi életre.

Ha Európán kívül kéne választanom, Dél-Amerika lenne, egyelőre célország nélkül.

Varjunk, varjunk, ezek a nomadok nem foleg thaifoldon, Indonezia meg hasonlo azsiai orszagokban laknak? Pont az a cel, elhuzni a draga Europabol a francba? Itt mar olcso orszag nincs...

#6 június 10, 2022, 10:42:56, Alk
Idézetet írta: AC_28 Dátum június 09, 2022, 09:18:13Varjunk, varjunk, ezek a nomadok nem foleg thaifoldon, Indonezia meg hasonlo azsiai orszagokban laknak? Pont az a cel, elhuzni a draga Europabol a francba? Itt mar olcso orszag nincs...

Lényegében minden a lehetőségeken és preferenciákon múlik. Talán az összes ország átlagbérénél magasabb a nyereségük, így azért van mozgástér. Santa Cruz de Tenerife nagyjából 20%-kal drágább mint Phuket. Ha mondjuk kényelmesen elélgedélnek Thailanden 1500 euróból, ugyanez Tenerifén 1800. Ha megelőlegezzük, hogy ennek a többszöröse bejön havonta, akkor igencsak kár lenne napi 10 euróért nem ott élni, ahol szeretnénk. S akkor itt jön képbe az ár/érték arány, ami igazán indokolhatja a példáid sikerét. A lehetőségekről jut eszembe, hogy egyszer egy kollégám mondta, hogy ő bizony soha nem fizetne 6000 eurót az elnöki lakosztályért per éjszaka. Felvetettem neki, képzelje el, hogy napi szinten 50 ezer eurót keres már hosszú évek/évtizedek óta. Amíg pezsgőzött a gépen, már meg is kereste az összeget. Ez a 6000 euró így a napi nyereségének 12%-a. Az átlagemberek meg már okkal boldogok, ha lehoznak egy basic szobát Airbnb-n 1,0 napnál kevesebb munkával. A példa nehezen védhető az extrémitása miatt, de visszakanyarodva, az első szűrés szerintem a "Hol élnék szívesen?" kérdést illeti. Olyasmi mint a sea view. Lehet, hogy 100 euróval drágább a lakás, de úgy is lehet rá tekinteni, hogy napi 3 euróért bármikor láthatod a tengert, és nem azt kell nézned, hogy a szemben lévő erkélyről téged néznek (akik ráadásul még háttal is állnak a partnak). Érdekes, amikor elkezdjük a kényelmet beárazni.

Javaslom, hogy készítsünk egyenként egy egy top5 kedvenc helyet ahol élnénk. Szerintem segítség egy rövid indoklás is.

  • Uruguay: Tiszta, nyugodt, jó tengerpartok, megélhetés normális szinten, Dél-Amerika legjobb országa, de valószínűleg a világ egyik legélhetőbb helye is. Időjárás kiváló, emberek normális, egy ismerősöm érintőlegesen volt ott egy dél-amerikai túrája során, imádta. Idővel én is megyek, lehet rövidebb, de lehet hosszabb időre. Infók róla:
    https://azonnali.hu/cikk/20220223_bezzeg-uruguay-tenyleg-bezzeg-uruguay-sot-meg-annal-is-jobb  
    https://mandiner.hu/cikk/20220602_del_amerika_svajca_uruguay_kozelrol
  • Új-Zéland: Ha eltekintünk az időjárástól, akkor ez egy zseniális ország, mentalitás is kiváló, tájak gyönyörűek, emberek jól élnek, nyugodt környezet, szinte mindentől távol. Nem hiába kezdtek el itt vásárolni a gazdagok.
  • Japán: Nekem be van csípődve, mindenképp meglátogatom majd (akár 1-2 hét erejéig is), kultúra nagyon tetszik, magával ragadó az egész ország.
  • Kanada: Azt hiszem ezt nem kell különösen ecsetelnem, aki kimegy és dolgozni akar, azt hagyják és jól fog élni idővel (nekem több rokonom is él kint). Környezet fantasztikus, területéhez képest nem is élnek sokan, rosszat még nem igazán hallottam róla.

Köszi Uruguayt, @Pozzato!

Szívesen ellátogatnék különböző szigetekre az Atlanti-óceánon (Madeira, Azori-szigetek, Zöld-foki Köztársaság), lakhelynek viszont most csak Tenerifét látom.

Egyébként a digitális nomád kifejezés nem tökéletes, mert a nomádság  állandó, időszakonkénti költözést jelent. Rendszeres lakhelyváltás nélkül inkább vagyunk egy másik országban élő home office vállalkozó/alkalmazott/befektető stb. Persze ha utaznánk, az szépen megdobná a költségeket, repjegyek, short let árak, na meg jó sok idő és pakolás. Meg milyen már elmenni egy helyről, amit még fel sem fedeztünk.

@Admin Neked mint a kérdés kitalálójának, esetleg valami top desztináció?


Az időjárásról már volt szó, s ha az meleg mérsékelt vagy trópusi, jó eséllyel turista paradicsom. Az üdülők nagy számának egyértelmű hátrányai mellett (tömeg, nagyobb zaj, szinte minden drágább valamennyivel) van egy nagy előnye is. A körülöttünk lévő emberek általános hangulata extrém módon emelkedett. Mindenki vagy most csinált valami fasza dolgot, vagy épp folyamatban van, vagy pont oda tart. Összetett a kérdés, és nem is túl fair összehasonlítani, de itt Máltán napi szinten többen mosolyognak rám, mint Mo-n két hónap alatt. Persze, lehet azért, mert én is több emberre mosolygok itt.

Idézetet írta: Alk Dátum június 18, 2022, 23:55:20Az időjárásról már volt szó, s ha az meleg mérsékelt vagy trópusi, jó eséllyel turista paradicsom. Az üdülők nagy számának egyértelmű hátrányai mellett (tömeg, nagyobb zaj, szinte minden drágább valamennyivel) van egy nagy előnye is. A körülöttünk lévő emberek általános hangulata extrém módon emelkedett. Mindenki vagy most csinált valami fasza dolgot, vagy épp folyamatban van, vagy pont oda tart. Összetett a kérdés, és nem is túl fair összehasonlítani, de itt Máltán napi szinten többen mosolyognak rám, mint Mo-n két hónap alatt. Persze, lehet azért, mert én is több emberre mosolygok itt.

Ez a mosolygás egyébként jellemző szerintem a déli országokban. Fel tudja dobni a napodat az biztos vs. egy búvalbaszott.

Idézetet írta: Alk Dátum június 11, 2022, 22:49:54@Admin Neked mint a kérdés kitalálójának, esetleg valami top desztináció?


Bocs, hogy csak most.

Alapjáraton Izland a kedvenc, bár sziget (+ szél, + vulkán), s korábban olvastuk, hogy melyek a hátrányok, de az érintetlensége (+ kevés ember) az nekem nagyon bejön.

Japán az szerintem egy kötelező látnivaló, ha valaha is van erre lehetőség.

A szerencsejáték ipar számos résztvevője imádta Acapulcót (Mexikó) például, mindaddig amíg nem lett egy életveszélyes helyszín.

Személyesen én szerintem bárhol ellennék, csak ne legyenek sokan körülöttem. :D A spanyoloknál pl. nagyon zavar a hangoskodás, ami nekik nemzeti sport.  ;D

Nyelvtanulás a Xeropannal


Őszintén szólva, ötletem sem volt, melyik témába illik, de gondoltam, ha már a magyar kormány teljesen leépíti a nyelvoktatást, azért mi magyarok ne tegyük. Korábban olvastam a Xeropanról, most, hogy pár hete megjelent belőle a francia és spanyol is (lehet korábban is, én csak most vettem észre), mint választható nyelv, így mélyebben kipróbáltam, mert azokat már annyira se használom (sajnos...), mint az angolt (németből vakon vagyok teljesen).

Xeropan vélemény: https://otevotnyelv.com/xeropan-velemeny/
Maga az applikáció: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.application.xeropan&hl=hu&gl=US
Weboldaluk: https://xeropan.com/

Ez egy magyar fejlesztésű nyelvtanulást segítő applikáció. Ingyenes, viszont van egy PRO verzió, ami éves szinten ilyen 20-30 ezer környéke. Elsőre sok (azt hiszem havidíj is van), de érdemes megfontolni, mint venni helyette 4-5 nyelvkönyvet hasonló áron... Esetleg egy megborulós estét csapni az árából a Rakparton.
Öt év öt nyelv: "Egy hazai készítésű termék sokkal jobban ÉRTI a magyar nyeltanulók nehézségeit – és sokkal jobban tud nekik segíteni. A konkurenciával ellentétben nem 30-40 nyelvet tanítanak, hanem jelenleg kettőt (aztán ez 4-re bővül idén), de azokat a lehető legjobban. Azt hiszem, hogy ezentúl bátran fogom ajánlani a Xeropant angolul és németül tanulóknak – de nem mindenkinek!"

A Xeropan segít azoknak, akik a nulláról indulnak és nem akarnak könyveket bújni, jegyzetelni, de akarnak egy folyamatos tanulást, olyan metódust, ami kellően játékos, de gondolkodásra ösztönöz. Azoknak is segít, akiknek minimális vagy közepes tudásuk már van (szintfelmérővel kezdünk, de nem kell tőle megijedni), esetleg bővíteni akarják a szókincsüket, netalán nincs kivel beszélgetniük (beszédet és kiejtést is lehet gyakorolni, de természetesen ez nem olyan, mintha valakivel élőben beszélgetnél).

Én azon kaptam magam, hogy napi 30-40 percet simán eltöltök vele, motivál, hogy csináljam, fejlődjek. Azt is ki merem jelenteni, hogy még a nyelvtanuláshoz is meghozza a kedvet, mert sokaknál ez is egy akadály. Minek tanuljak nyelvet? Magyar vagyok, tanuljanak a többiek magyarul, nincs is kedvem hozzá, időm se. Xeropan a telódon elviszed magaddal, metróban, buszon, esetleg este közösségi médiás görgetés helyett is tudod csinálni. Nem azt mondom, hogy emelt nyelvvizsgát teszel majd 2 hónap után, de egy kellően magabiztos alapot adhat.

Kb. havonta pár napra feldob 11990HUF/év ajánlatot. Vannak benne apróbb hibák(germányról beszélek), de teljesen korrekt.
(mondjuk nálam spanyol, francia nincs)