Kerékpár fogadások

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában


A legerősebb mezőny összejött, ahol végül Wout van Aert simán nyert. Mathieu van der Poel első versenye szerintem összességében jó volt, vártnál tovább tartotta WVA-t, látszik, hogy még nincsen csúcsformában a holland, de pár verseny és ebből egy nagyon komoly csata lehet a két klasszis között. Pidcock továbbra is gyenge, elhiszem, hogy a vb-re időzíti a csúcsformát, de ez eddig eléggé karcsú. Ha nem kezd el rohamosan javulni, akkor a dobogóra sem lesz sok esélye a vb-n, mivel Aerts és Vanthourenhout formája javul, szezon végén rendszerint jobb állapotban vannak.

Állítólag Wout van Aert nincsen csúcsformában - elmondása szerint -, de akkor mi lesz, ha 100%-os állapotban teker majd?  ;D  Tegnap konkrétan a komplett cyclcross elitet alázta, majd ma egy Superprestige versenyen verte egy perccel azt a mezőnyt, ahol Mathieu van der Poel és Michael Vanthourenhout kivételével mindenki jelen volt... Nincsenek erre szavak, közben Pogacar megnyerte a szlovén cyclocross futamot. Arra leszek kíváncsi, hogy WVA-nak mikor üt vissza ez a forma? Tavasszal vagy nyáron? Esetleg az év második felében, ahogyan idén a vb-n?

A szokásos januári ausztrál World Tour versenyek elmaradnak - ezt már októberben bejelentették -, jelenleg az álláspont az, hogy az ausztráliai világbajnokság előtt (Wollongong, szept. 18-25.) rendeznék meg a Santos Tour Down Under és a Cadel Evans Great Ocean Road Race. Az időpont szeptember 3., amikor "csak" a Vuelta van. Nekem annyi a meglátásom, hogy túl sok a ProSeries és egyéb World Tour egynapos az időpont közelében:
- augusztus vége: francia World Tour egynapos, német ProSeries többnapos
- szeptember eleje: kanadai egynaposok (World Tour), brit többnapos (ProSeries)

Kizárt dolognak tartom, hogy olyan csapatok, mint Ineos, Jumbo vagy a Quick Step ezt megoldanák: egyik csapat Spanyolországban (8 fő + személyzet), másik Kanadába utazik (7 fő + személyzet), harmadik európai ProSeries versenyeken marad (7 fő + személyzet), míg a negyedik elutazik Ausztráliába (7 fő + személyzet). Nincsen ekkora kerete senkinek sem, ráadásul az Ineos nem áldozhatja be a brit kört, illetve van egy minimális kvóta a World Tour részvételre is.

Elkezdődtek a versenyek törölgetései... Vuelta San Juan törölve (ProSeries), ahogyan az ázsiai térségből szinte minden az UAE Tourt leszámítva. Ha jól látom, akkor a szezon érdemi kezdése február közepére tolódik ezzel (ProSeries szint), míg World Tour esetén február vége, ha nem lesz ott is "tologatás"...

Ha kerékpárra fogadnál, akkor érdemes ezt az infót elraktározni: Mathieu van der Poel nincsen jó állapotban.
A holland klasszis kihagyja a cyclocross világbajnokságot (valószínűleg a cyclocross szezon hátralévő részén sem indul). A hátsérülés nem gyógyult megfelelően, ráadásul ősszel még volt gondja a térdével is, így halasztotta a versenyeit. Mindössze két versenyen vett részt és kiújult a hátfájása, megint nem tud edzeni, nem tud versenyezni, ahogyan ebből már tavaly nyáron is gondok voltak, amikor a TdF-et feladta. Azt mondta, hogy nem tudja azt a fizikális szintet elérni nyár óta a fájdalom miatt, ahol 1-2 éve volt. Édesapja azt nyilatkozta, hogy lehet hónapokba beletelhet, mire rendbe fog jönni.

Az orvosok azt mondták a vizsgálatok során, hogy túl nagy terhelésnek volt kitéve az elmúlt években a szervezete (különböző szakágakban versenyzett szinte egész évben), nem tudott pihenni a teste, "leharcolta" magát. Az Alpecinnél próbálták menteni a menthetőt, azt mondták, hogy ez nem igaz, hogy hónapokig tarthat a felépülés. Magam részéről azt mondanám: kérdéses, mikor térhet vissza, illetve milyen állapotban lesz. Mert ugye így nem készülhet, nem mehet edzeni, tehát, ha azt mondják, elmúlt a duzzanat, utána kell 1-1,5 hónapos felkészülés, amíg formába hozzák, majd pár verseny, így ez legkorábban szerintem március eleje, ha szerencséje van.

Az pedig aggasztó lehet, hogy gyakorlatilag két kisebb verseny után kiújult a fájdalom a hátában.

Az idei férfi cyclocross világbajnokság ma reggelig maradt érdekes. Valószínűleg Amerikában most eléggé idegesek a szervezők, mondván a sportág népszerűsítése ment volna, szupersztárokkal, erre előbb Mathieu van der Poel, most meg Wout van Aert mondta vissza a versenyt. Megnyílt az esély Pidcock előtt a vb-címre. Az irodák gyorsan reagáltak, 1.45 a brit győzelme, de szerintem itt a többieket érdemes tenni (Hermans, Iserbyt, Vanthourenhout), ha az egyik behúzza, minimum duplázó szorzót foghat az ember.

Azt mondom nem is emberi már amit ezek ketten művelnek. Cyclot nem követem de van der Poel stílusa csak országútiban is egészen brutális 8)

Kis érdekesség a másik fenoménról :)

Wout van Aert tavalyi éve számokban:
250 - otthontól távol töltött nap
72 - magaslati edzőtáborban töltött este
18 - repülőút
7 - 500 kilométernél hosszabb utazás
10 - különböző ország
47 - doppingellenőrzés
62  - versenynap
21 - győzelem (1 összetett, 5 érem)
996 - óra edzés
31.064 - letekert kilométer

A Movistar, az Israel Start-Up Nation, a Jumbo-Visma, a Lotto Soudal, és a Trek-Segafredo után a Bahrain-Victorious is bejelentette, hogy 6. World Tour-csapatként ott lesznek a májusi Tour de Hongrie-n :ok:

Ez jó hír, lehetséges, hogy növekedni fog még ez a szám, ugyanis World Tour szinten ilyenkor csak a Giro van, ProSeries versenyeken meg pár francia, de nem hinném, hogy mindenki oda fog menni. Ez most jobban útba fog esni az elitnek.

A cyclocross most lehet majd érdekesebb, ha WVA elengedni a szezont, hiszen így 4-5 egyforma képességű versenyző küzdhet majd. Azt is észre kell azonban venni, hogy hiába "űrlények", fáradnak ők is. MVDP most már komoly sérülésekkel bajlódik egy ideje, WVA is mondta ősszel, hogy az egész éves kemény hajtás nagyon durván visszaütött neki (vb és Roubaix kudarc). Ha csak országútra koncentrálnának, sokkal többre lennének képesek. Erőben annyival a mezőny fölött vannak, de a sorozatos terhelés nem jó. Most néztem, milyen brutális őszt akar összehozni WVA, ez még a PCM-ben sem sikerülne, nemhogy IRL.  ;D Mindenesetre örülök, hogy próbálkoznak, remélem mind a ketten rendben lesznek tavasszal, illetve Sagan is összekapja magát, bár megint koronavírusos, egy éven belül másodjára.

Lehetne ez megint egy brutális Roubaix és Flandria. Utóbbin gyakorlatilag mindenki ott lesz a pavés menők közül plusz az alábbi érdekesebb versenyzők: Pogacar (!!), Nibali, Valverde, Fuglsang és Lutsenko. Azért ez így még érdekesebb lesz, főleg annak fényében, hogy Pogacar cyclocrosszal próbált készülni a pavés versenyekre. Roubaix indulás kapcsán nekem egyértelműen Ganna tűnik ki, kétszer megpróbálta már, testalkata és állóképessége adott, szerencse kell.

A Jumbo-Visma is kijelölte kapitányait a Giróra és a Tourra

A holland csapat a napokban Spanyolországban tartott online prezentációján megerősítette, hogy Primoz Roglic és Jonas Vingegaard kettősére építenek a Francia Körversenyen, ahol Wout van Aert a zöld trikóért szállhat harcba, míg Tom Dumoulin és Tobias Foss duója kapja a Girót. Sőt a Tourra készülő keretből már Rohan Dennis, Sepp Kuss és Steven Kruijswijk nevei is ismertek, így már csak két hely szabad az év legnagyobb presztízsével bíró viadalára.

Azért a Roglic, Vingegaard, Rohan Dennis, Sepp Kuss, Steven Kruijswijk elég izmos 5-ös; nem lesz ez egyszerű menet Pogacarnak. Egészen bizakodó lettem most a leendő Tour de France izgalmakat tekintve :)

Kemény csapat, mondjuk Pogi sem panaszkodhat a Majka - McNulty - Soler - Bennett sorral, ehhez jön majd még szerintem Bjerg és a felépülő Hirschi, illetve Trentin. Az Ineos a Bernal - Ganna - Thomas - Castroviejo - Kwiatkowski ötössel megy. És akkor ott van még az egyik legizgalmasabb csapat számomra, a Bahrain: Caruso, Landa, Mohoric, Haig, Mader, Teuns, Poels és Colbrelli. Ők mindent egy lapra tettek fel. A magyarországi rajttal indító Giro sem lesz rossz, de ha beigazolódik az elképzelésem, akkor a Vuelta lehet brutális idén:
Jumbo-Visma: Roglic (esetleg Vingegaard és Dumoulin)
UAE: Pogacar, Almeida (McNulty, Majka és Soler)
Movistar: Mas és Valverde
Quick Step: Evenepoel
Bora: Vlasov, Higuita vagy Kelderman?
Ineos: Carapaz vagy Yates (esetleg Bernal is, plusz szerintem Dani Martinez, Porte)
BikeExchange: Yates
Bahrain: Landa, Caruso, Haig, Bilbao, utóbbi kettő biztos, előbbi majd a TdF fényében.

Érdekes versenyek lesznek.

"Majka - McNulty - Soler - Bennett"

Persze, mondjuk a Pogácsaembernek igazából szinte ember sem kell ;D Soler csapatváltásáról nem is tudtam; nekem ő érdekes figura, akiben szerintem több van, mint amit eddig kihozott a karrierjéből.

A franciák bevezették a kötelező oltást a versenyeken (ausztrálok szintén, araboknál szintén), aminek nem mindenki örül. Összességében magas az átoltottság a World Tour mezőnyben (79%), de páran már jelezték, hogy hiába vannak beoltva, nem akarják felvenni a harmadik oltást. Talán Van Avermaet volt a legismertebb felszólaló, aki ősszel rosszabb állapotban volt, elmondása szerint az oltástól, majd télen covidos is lett. Ő elvileg a tavaszi klasszikusok végéig nem akarta felvenni a harmadik dózist, mert teljesítménybeli visszaesést eredményezhet. Kiderül a következő hetekben, hogyan változik ez a helyzet, ki indulhat és ki nem a tavaszi versenyeken.

Enyhe OFF:

Én nem vagyok oltásellenes, de valahogy ezt a kötelező oltásos mizériát nem tudom elfogadni. Ha legalább arról lenne szó, hogy aki oltott az nem fertőz stb. stb., de szó sincs ilyenről. A sportolókat is kihasználják arra, hogy példát mutassanak.

Idézetet írta: Latzka Dátum január 19, 2022, 08:50:17a végén az őrült még egy szurkoló sörébe is beleivott, nesze neked covid :D

Kyrgiosról van szó. Neki szabad, mert be van oltva, s egyébként is ausztrál.

Idézetet írta: Admin Dátum január 19, 2022, 12:54:13Én nem vagyok oltásellenes, de valahogy ezt a kötelező oltásos mizériát nem tudom elfogadni. Ha legalább arról lenne szó, hogy aki oltott az nem fertőz stb. stb., de szó sincs ilyenről. A sportolókat is kihasználják arra, hogy példát mutassanak.

Ez egyébként teljesen jogos. Simán benne van, hogy mindenki oltott az AO-n vagy mondjuk a TdF-en, mégis fel kell adnia versenyzőknek, mert tünetet produkálnak, irány tesztelni, pozitív, vége a versenyének.

Ebből a szempontból volt érdekes a UCI (Nemzetközi Kerékpáros-szövetség) állásfoglalása, miszerint az fontosabb, hogy maszkot hordjanak az emberek, nem az oltás a kötelező, hanem a megfelelő védekezés. Fertőtlenítés, higénia stb., ahogyan én kivettem a sajtótajékoztatóból nekik ez a fontos, viszont azt nem szabhatják meg, hogy a szövetségek milyen különféle szabályokat hozzanak pluszban.