Csak egy kis politika...

Előző téma - Következő téma

TiB és 2 vendég van a témában


#1185 június 28, 2022, 21:59:40, Pozzato
Vármegyék, ispánok, először szerintem senki se értette mi szükség van erre (hergelés stb.?). Ma mondták, hallgassam a Kossuth rádiót (igen...), mert a délutáni betelefonálós műsor érdekes lehet. Állítólag mindig nagyon Fideszhez hű az aktuális betelefonáló, minden jó, minden szép az országban, most viszont teljesen más volt a kép. Volt ott is feszültség, hogy mi értelme van ennek, óriási összegekbe fog ez kerülni az országnak. Milliárdokról beszélünk, akár ezermilliárdos tételről is, szóval nem logikus egy válság közepette mindent megváltoztatni, ugye?

Az első lehetőség, hogy a kormány fel sem mérte a költségeket, szimplán, miniszterelnök eldöntötte, menjen. Azért lássuk be, van benne ráció, de egy olyan kormányról beszélünk, aki folyamatosan monitorozza a társadalmat, szavakat, kijelenetéseket mérnek, mi hogyan hat az emberekre, mi a megfelelő döntés, amivel az ellenzéki embereket hergelik, sajátjaikban meg erősítik a hovatartozást. Ezért sem logikus, hogy ezt meglépték, mert a Fideszen belül is lett egy megosztottság.

A második opció, hogy tudatos volt az egész, politikai hergelés is kapóra jött, de a valós ok, hogy teljesen ki kell üresíteni a polgármesteri pozíciókat. Először nem értettem, miért ment ádáz harc pár hete a térségünkben a kormánymegbízotti helyekért. A mi térségünkön kívül, több helyről is tudok, ahol a fideszesek szinte "ölre mentek", egymást fúrták, hogy ők legyenek a megbízottak. Ez korábban nem volt így, hiszen fontos beosztott a kormánymegbízott, de mégse polgármester. Aztán most leesett: ha sikerül kiüresíteni az ispáni ranggal (kormánymegbízott) a főpolgármesteri pozíciót, akkor gyakorlatilag egy térséget majd az ispánok irányíthatnak. Felmerültek az elmúlt hetekben olyan opciók is, hogy nem kell feltétlenül önkormányzati választás, míg most ott tartunk, hogy egyben kell majd megtartani az EU-s választással. 

Továbbra sem volt teljes a kép, mi értelme az ispán és vármegye dolognak, hiszen pénz az továbbra sincs, majd ma Navracsics megszólalt: év vége felé kaphatunk egy komolyabb összeget a Partnerségi Megállapodásnak köszönhetően, ami a leszakadó térségeknek segít, fejlesztésekre lehet költeni. A magyar kormány egyből 6000 milliárd forintot akar szétosztani négy megyében, ezért is volt ennyire fontos, hogy domináljanak a kisebb falvakban. El lehet engedni a városokat, ha ispánok lesznek, akkor ők oldják majd meg az óriási pénzek áramlását. Ha jól tudom, még a maradék 2-4 ezer milliárdot szétszórják a többi megye között.

Ezért sem repült rá a magyar kormány a helyreállítási alap összegére, mert az csak a harmada vagy negyede lenne tudtommal hitel nélkül ennek a 8-10 ezer milliárdnak (hitellel talán a fele). A helyreállítási alap kapcsán ráadásul egy sor jogállamisági dolognak kell megfelelni. Mivel az összeg első 4%-át le lehet hívni már év vége előtt, ezért valószínűleg az rögtön megy is majd a nyugdíjasoknak (illetve haveri körnek). Az a mókás az egészben, mire erre az ellenzék (vagy az EU) rájön, addigra már hajókáznak főniék az Adrián. Well done, szépen megrajzoltad őket!

Linkelték nekem ezt a bejegyzést, kár érte, hogy így állunk:
https://www.facebook.com/avakmajom/photos/a.1527956594179940/2575254236116832?type=3&source=48

"Víz van bőven. A vízhiányok elsődleges oka nem a felszínes érvelés aduásza, a megélhetési zöldek mindenre rávágható jollyjokere, a klíma, hanem a rezsicsökkentés és a vezetékekre (!) kirótt, és érvényben lévő különadók, hogy amiatt nincs forrás karbantartásra, se fejlesztésre: csak 12 és 17 között duplázódott a csőtörések száma, és mára a kutakból kitermelt víz 20-30%-a elfolyik úgy, hogy a vízművek nem tud számlázni utána. Óriási, 100 milliárdos nagyságrendű bukta évente. Miközben a következő évtizedben 1500 (!) milliárdot kéne költeni a vezetékek cseréjére. Erre sincs forrás. 92 000 km a hazai ivóvízhálózat hossza, az erősen kormánypárti kútfőből jött tanulmány szerint is évente legalább 2000 kilométernyit kéne kicserélni, bár ez is kevésnek tűnik, ehelyett kicserélnek 350 (!) kilométernyit, azt is főleg kényszerből. Na ilyen ütemben 300 év alatt újulna meg a hálózat, nyilvánvalóan aberrált nonszensz. Az ivóvízhálózat 86%-a (!) kockázatos, vagy nagyon kockázatos kategóriában van.



Le van rohadva az egész, a rendszer ebben a formájában nem csak hosszútávon fenntarthatatlan. Már rövidtávon is. Állandó vízhiányokban lesz megfizetve a valós árakat eltorzító rezsicsökkentések ára, pont mint a szocializmusban. Nem a vízfogyasztókat kell csesztetni, mert az csak az államosító rezsim szekerének tolása, echte kommunista tempó ráadásul a medencehasználókat meg a locsolókat (úristen, locsolni nyáron, micsoda fertő!) beállítani közellenségnek, akik fizetnek a vízért szépen, hanem a bűnös rezsimet kell ekézni, amely a vízszolgáltatást egyértelműen tönkretette, és politikai érdekből eltérítve az árakat elzálogosította a jövőt.

A piaci árak eltüntetésével a víz pontosan olyan lett, mint 89 előtt a narancs, a banán, a toblerone csoki, a farmer, az autó, a pacal, a telefon, a minden: occsó, de nincs. Hogy a lakosság zöme ezt képtelen felfogni, és állandóan további állami beavatkozásért sipákol, az az ő baja. Nem fog tudni zuhanyozni, megfürödhet a mindenféle, ződ-fekete-piros kollektivista maszlagban. Árat kell emelni, hogy legyen forrás a fejlesztésre, és transzparensen, nem a strómanoknak, hanem valódi befektetőknek, akik belerakják a szükséges tőkét, privatizálni kell, és lesz víz. Hiszen bőven van, nem tud kifogyni."

Forrás:
http://www.maviz.org/system/files/szazadveg_tanulmany_-_a_hazai_vizikozmu-szolgaltatas_aktualis_helyzete_2018_08_06.pdf


Érdekesség, hogy ez egy Fideszhez tartozó intézet állapította meg, gyakorlatilag hosszú éveik voltak, hogy kezdjenek valamit a problémával. Előre kell menni, nem hátra, látom az ügyben a meghúzódó Soros és Gyurcsány-szálakat, ha a baloldal nyer, levegő se lenne már, illetve ideje lenne megállítani Brüsszel után a kánikulát is, de a legfontosabb, hogy BÉKE! Amúgy olyan az egész, mintha Roger Ailes agyában lennénk.  ;D

Mondjuk én továbbra sem értem, hogy miért kell megvárni, hogy emberek ezrei (de akár tíz- vagy százezrei) szomjazzanak a 35+ fokban, de én tudatlan vagyok.

@Pozzato
Én sem értem, de hát ez van. Nem kell mindent érteni, mert akkor esetleg felforrhat az agyvíz. Viszont tényleg látszik az ügyben meghúzódó Soros-szál és Gyurcsány-szál. Ez van, na, előre kell menni, nem hátra, jobb út van erre, mint arra. Satöbbi.

Itt van ez az üzemanyagos plafonos dolog. Egyre több helyen fordul elő, hogy nincsen sem benzin, sem gázolaj. Néhányan már méltatlankodnak az üzemanyaghiány miatt. Nyilván azok méltatlankodnak, akik eddig nem gondolkoztak, mert számukra túl megerőltető gondolkozni, és amúgy is, avatkozzon be az állam, oldja meg az állam, szajkózzák. Ők pedig majd legfeljebb, ha nem tetszik nekik az állam beavatkozása, akkor sipákolnak. Hiszen nehogy már azt mondja bárki is nekik, hogy nem autóval kell menni a sarki fűszereshez.

Jelenleg az történik, hogy a Magyarországon élő összes állampolgár fizet, tényleg a Magyarországon élő összes állampolgár fizet azért, hogy az autóval rendelkezők 480 forintos benzinnel vagy 480 forintos gázolajjal kocsikázhassanak.

Akik gyalog járnak, azok is fizetnek azért, hogy mások kevesebb pénzt fizetve autózhassanak.
Akik bringáznak, azok is fizetnek azért, hogy mások kevesebb pénzt fizetve autózhassanak.
A gyermekek is fizetnek azért, hogy mások kevesebb pénzt fizetve autózhassanak. Természetesen a gyermekek helyett a szüleik fizetnek azért, hogy mások kevesebb pénzt fizetve autózhassanak.

"Odafenn" hiába törvénykeztek úgy, hogy nem zárhatnak be csak azért a benzinkutak, mert nem éri meg rögzített áron üzemanyagot árusítani, s nem érdekli a magyar kormányt, ha veszteség éri a vállalkozókat, nyitva kell tartani és punktum, mert ugyan egy ideig az érintettek átvállalták a veszteséget és "szoptak", de amikor látták, hogy a magyar kormány újra és újra meghosszabbítja az üzemanyagok árplafonját és ők továbbra is "szopnak", akkor elkezdődött az, hogy ezért-azért-amazért nincsen üzemanyag.
"Majd holnap lesz, esetleg ha nem holnap, akkor holnapután lesz. Talán. Remélhetőleg. Ha akkor sem lesz, akkor majd a jövő héten."

Szemléltető példa az árplafonos benzinre és árplafonos gázolajra (a számok tájékoztatók és csakis a példa miatt vannak):
- Egy liter benzin beszerzési ára – ebben a példában - 300 forint.
- Erre a 300 forintra a magyar állam azonnal rátesz különböző adókat (jövedéki adó, ÁFA) közel 140-150 forint értékben.
- Az utóbbinál maradok az alacsonyabb összegnél, ám még így is már 440 forint egy liter benzin ára.
- Erre rájön még a készletezési díj, a kisker. árrés, a nagyker. árrés, és mit tudom még micsoda, de szerintem ennél a példánál maradok annál, hogy a benzin eladási ára 550 forint.
- Nos, a példabeli benzin literjét 550 forintért kellene eladni a benzinkútnál, de az árplafon miatt csak 480 forintot lehet kérni.
- Vagyis minden liter benzin eladásánál van 70 forint veszteség.
- Megáll valaki 20 liter benzint tankolni az autójába, s ez nyereség helyett máris 1400 forint veszteséget jelent a benzinkút üzemeltetőjének (20 liter benzin szorozva literenként 70 forint veszteséggel).
- Megáll valaki 50 liter benzint tankolni az autójába, s ez nyereség helyett máris 3500 forint veszteséget jelent a benzinkút üzemeltetőjének (50 liter benzin X literenként 70 forint veszteség).
- Ez a példabeli benzinkút legyen közepes forgalmú, mondjuk csak napi 1000 liter benzint tankolnak itt.
- Ez azt jelenti, hogy napi 70 ezer forint a veszteség. (naponta 1000 liter eladott benzin X literként 70 forint veszteség = napi 70000 forint veszteség)
- Ez azt jelenti, hogy havonta 2 millió 100 ezer forint a veszteség. (napi 70000 forint veszteség X 30 nap = havi 2 100 000 forint veszteség)

A benzinkútnál dolgozó emberek hiába kérnek fizetésemelést, mondván jogosan, hogy minden megdrágult és drágább lett a megélhetés, mert azt a választ fogják kapni, hogy havi bő 2 millió forint veszteségnél ne fizetésemelést kérjenek, hanem örüljenek, hogy még van munkahelyük és nem munkanélküliek.
A tehetősebb vállalkozó néhány hónapig "elbírja" a havi bő 2 millió forintos buktát, ám amikor már 6 hónapon keresztül folyamatosan bukik az árplafon miatt és a vesztesége már bőven meghaladta a 12 millió forintot, és látja, hogy semmi esélye sincsen másra, akkor elkezd foglalkozni azzal, hogy minél kevesebb benzint ad el, annál kevesebbet fog bukni.

És mivel egyre többen próbálják csökkenteni a veszteségeiket, ez a dolog azzal jár, hogy egyre több benzinkútnál egyre kevesebb benzin lesz. Üzemanyaghiány lesz.

Ilyesmi történik akkor, amikor beavatkozik az állam és nem a Máltai Szeretetszolgálat vagy egyéb jótékonysági szervezet adagolja az üzemanyagot.

Nagyon jó írás @csabax, de a napi 1000 liter benzin/kút az eszméletlen kevés szerintem.

Idézetet írta: curpy82 Dátum július 02, 2022, 18:56:14Nagyon jó írás @csabax, de a napi 1000 liter benzin/kút az eszméletlen kevés szerintem.
Tudom, hogy kevés.
Én csak példáztam valami számmal, ami eszembe jutott. Lehet egyéb másik számokat is használni.

Így van @csabax . Aki minimálisan tanult közgazdaságtant (vagy átgondolja a szituációt józan paraszti ésszel), az tudja, hogy az árstop hosszabb távú alkalmazása minden esetben spirálhoz vezet: árstop miatt szavatokat nyer az adott kormány (kedvező árak, több szavazat), de a vállalkozók készletei fogynak, egy idő után ezek a cégek bezárnak. Ha van az országnak 2-3 beszállítója az adott termékből, akkor abból 1-2 tuti előbb vagy utóbb felmondja a beszállítást, mert nullszadóért senki sem fog gürcölni. Így egyetlen cégre hárul a teher, aki vagy el tudja látni az adott országot, vagy nem (monopólium). Amint kisebb porszem kerül a gépezetbe (ez biztosan megtörténik), jön a hiány az adott termékből, majd utána ez egyre többször előfordul. Beáll a hiánygazdaság. Azonban az árstopot nem lehet megszüntetni, hiszen akkor a valós árak miatt szavazóbázis elmenekülne az adott kormánytól, patthelyzet alakul ki, amit csak egyetlen dologgal lehet feloldaldani: árstop megszüntetése. A másik, hogy minél több termékre, minél tovább vezetünk be árstopot, annál nagyobb a valószínűsége, hogy hosszú időre hiánygazdaság sújtja az adott országot.

https://www.portfolio.hu/unios-forrasok/20220702/magyarorszag-maris-elbukott-560-milliard-forintnyi-eu-penzt-553935


Biztos nem lehetett volna mit kezdeni ezzel a nernek apróval, de nekünk, magyaroknak qrva sok pénzzel! 560 milliárd FT!!!
Ez is a diktátor lelkén szárad, ez is simán hazaárulás, ahogy a szándékos, tudatos, folytatólagosan elkövetett FT gyengítés!

#1192 július 05, 2022, 23:48:52, Alk
Van egy ötletem a fidesz számára rezsicsökkentés témában. Noha elemi érdekük lenne, hogy ösztönözzék a fogyasztás csökkenését, inkább gúnyolódnak azokon, akik ezt szorgalmazzák. Legjobban ösztönözni ebben az esetben is pénzzel lehet, s mivel a számla 6/7 részét az állam fizeti, tengernyi hely van rá. Talán abban is egyertértünk, hogy a nem optimalizált fogyasztásban azért simán lehet kétszámjegyű mozgástér. Érdemes lenne kidolgozni egy rendszert, amiben egy meghatározott limittől lefelé minél jobban eltérve egyre nagyobb kedvezményben részesül a végfelhasználó. Tegyük fel, hogy a rezsi 10 eft, amin az állami költségvetésnek 60 eft vesztesége keletkezik. Ha sikerülne rávenni az állampolgárokat, hogy csak 10%-ot spóroljanak, akkor a veszteség már csak 54. Ebből a 6 eft-ból simán vissza lehetne juttatni 2 ezret a fogyasztónak, aki így 9 eft helyett (10%-ot spórolva) már csak 7 ezer forintot fizetne. 10%-os spórolásért 30%-kal alacsonyabb számla. Ha összejönne a 20%, azon már 12 ezret takarítana meg a fidesz, amiből pl 4-et visszajuttatva a számla összege már csak 4 eft lenne. 30%-os csökkenésre pedig már csak az eredeti számla tizedét kéne fizetni. A profi propagandájukkal rá is tudnák venni az embereket, s ha 20% összejönne, az a fidesznek 13,3%-os költségcsökkenést jelentene (8/60), mindezt úgy, hogy az emberek a jelenlegi számla 40%-át fizetik. Win-win, ráaadásul erre okkal lehetnének büszkék.

A veszteségek nagy része így is megmaradna, de tekintve hogy milyen, egyébként jogosan erős marketig értéke van (valamint a 13% is egy jelentős összeg), egy igazán kényelmes lépés lenne, ami ritkán adatik meg.

Idézetet írta: Alk Dátum július 05, 2022, 23:17:09Van egy ötletem a fidesz számára rezsicsökkentés témában. Noha elemi érdekük lenne, hogy ösztönözzék a fogyasztás csökkenését, inkább gúnyolódnak azokon, akik ezt szorgalmazzák. Legjobban ösztnözni ebben az esetben is pénzzel lehet, s mivel a számla 6/7 részét az állam fizeti, tengernyi hely van rá. Talán abban is egyertértünk, hogy a nem optimalizált fogyasztásban azért simán lehet kétszámjegyű mozgástér. Érdemes lenne kidolgozni egy rendszert, amiben egy meghatározott limittől lefelé minél jobban eltérve egyre nagyobb kedvezményben részesül a végfelhasználó. Tegyük fel, hogy a rezsi 10 eft, amin az állami költségvetésnek 60 eft vesztesége keletkezik. Ha sikerülne rávenni az állampolgárokat, hogy csak 10%-kot spóroljanak, akkor a veszteség már csak 54. Ebből a 6 eft-ból simán vissza lehetne juttatni 2 ezret a fogyasztónak, aki így 9 eft helyett (10%-ot spórolva) már csak 7 ezer forintot fizetne. 10%-os sprólásért 30%-kal alacsonyabb számla. Ha összejönne a 20%, azon már 12 ezret takarítana meg a fidesz, amiből pl 4-et visszajuttatva a számla összege már csak 4 eft lenne. 30%-os csökkenésre pedig már csak az eredeti számla tizedét kéne fizetni. A profi propagandájukkal rá is tudnák venni az embereket, s ha 20% összejönne, az a fidesznek 13,3%-os költségcsökkenést jelentene (8/60), mindezt úgy, hogy az emberek a jelenlegi számla 40%-át fizetik. Win-win, ráaadásul erre okkal lehetnének büszkék.

A veszteségek nagy része így is megmaradna, de tekintve hogy milyen, egyébként jogosan erős marketig értéke van (valamint a 13% is egy jelentős összeg), egy igazán kényelmes lépés lenne, ami ritkán adatik meg.

Az a baj ezzel hogy ezt a gondolatmenetet a legtobben nem ertenek.. ;D

Idézetet írta: Alk Dátum július 05, 2022, 23:17:09Van egy ötletem a fidesz számára rezsicsökkentés témában. Noha elemi érdekük lenne, hogy ösztönözzék a fogyasztás csökkenését, inkább gúnyolódnak azokon, akik ezt szorgalmazzák. Legjobban ösztönözni ebben az esetben is pénzzel lehet, s mivel a számla 6/7 részét az állam fizeti, tengernyi hely van rá.
Tévedés az, hogy AZ ÁLLAM FIZETI.
Az állam nem fizet semmit, ugyanis az államnak nincsen pénze. Pontosabban: az államnak kizárólag csakis annyi pénz áll rendelkezésére, amennyit az adófizetők befizetnek adóban és egyéb illetékekben, s az állam az adófizetők által befizetett pénz egy részét visszaadja az állampolgároknak, míg a pénz másik részét elkölti saját magára.
Magyarán: a rezsicsökkentést te fizeted, ha adózól, és a szüleid, rokonaid, barátaid, ismerőseid és az összes többi magyar állampolgár fizetik, ha adóznak.
Amennyiben adózól és adóznak, akkor a rezsicsökkentést is, a tanárok, a rendőrök és egyéb közalkalmazottak és köztisztviselők bérét is minden hónapban te fizeted, valamint a szüleid, rokonaid, barátaid, ismerőseid és az összes többi másik magyar állampolgárok fizetik.

Idézetet írta: csabax Dátum július 06, 2022, 10:28:45Tévedés az, hogy AZ ÁLLAM FIZETI.
Az állam nem fizet semmit, ugyanis az államnak nincsen pénze. Pontosabban: az államnak kizárólag csakis annyi pénz áll rendelkezésére, amennyit az adófizetők befizetnek adóban és egyéb illetékekben, s az állam az adófizetők által befizetett pénz egy részét visszaadja az állampolgároknak, míg a pénz másik részét elkölti saját magára.
Magyarán: a rezsicsökkentést te fizeted, ha adózól, és a szüleid, rokonaid, barátaid, ismerőseid és az összes többi magyar állampolgár fizetik, ha adóznak.
Amennyiben adózól és adóznak, akkor a rezsicsökkentést is, a tanárok, a rendőrök és egyéb közalkalmazottak és köztisztviselők bérét is minden hónapban te fizeted, valamint a szüleid, rokonaid, barátaid, ismerőseid és az összes többi másik magyar állampolgárok fizetik.


Az ÁLLLAM is te vagy.  ;)



A hozzászólásom nem az állami bevételek forrásait és összetételét vizsgálta. Igyekszem mindig a lehetőségeimnek megfelelően fogalmazni, de alap evidenciák megtárgyalása nem foglalkoztat. Továbbá - s ezért is járok ide a fórumra - feltételezem, hogy ennél magasabb szinten áll az itteni közösség. Azt is mertem feltételezni, hogy rólam is hasonló kép alakult ki másokban, de tévedtem.

Idézetet írta: Alk Dátum július 06, 2022, 12:23:33Továbbá - s ezért is járok ide a fórumra - feltételezem, hogy ennél magasabb szinten áll az itteni közösség. Azt is mertem feltételezni, hogy rólam is hasonló kép alakult ki másokban, de tévedtem.

Megnyugtatlak, nem tévedtél :cya:

Az ötlet zseniális, de ilyenre nem vetnék be a kiváló propagandagépezetüket, mert ebben a szituban úgymond ők kérnének a néptől és ez a gyengeség jele lenne. Ilyet ők a világ pénzéért se mutatnának, inkább akkor vesszen mindenki :redchug: