Atlétika VB 2022

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában


Atlétika VB 2022
Helyszín: Oregon, Egyesült Államok
Időpont: július 15-24.
Hivatalos weboldal: worldathletics.org/oregon22

Ebben a témában lehet beszélgetni a 2022-es atlétika világbajnokságról, ide jöhetnek a tippek, információk stb.  :topbet_125:


Tarolni fognak az amerikaiak a hazai rendezésű világversenyen?

Eddig hány atlétikai és úszó világbajnokságot rendeztek az Egyesült Államokban? Olvasd tovább


400 méterről váltott 100-ra és így lehet a világ legjobbja

Az amerikai versenyzők már az első nap érvényesítenék a papírformát, de ehhez lesz egy-két szavuk a többieknek is! Olvasd tovább


Jamaica elviszi a harmadik napot?

Van, aki csak a világbajnoki döntőkben tud 100%-ot nyújtani, olimpiákon nem. Olvasd tovább


Fred Kerley a jövő sprintere?

Pár gondolatomat kifejtem, aztán majd valaki megcáfol, ha rosszul látom a helyzetet. Vajon Fred Kerley esetében átszakad az a bizonyos gát ezzel a győzelemmel? Egyetemen is már óriási tehetségnek számított, mostanra annak a három versenyzőnek a tagja, akik megcsinálták a nagy triplát (100 méter 10.00 alatt, 200 méter 20.00 alatt és 400 méter 44.00 alatt). Erre még Usain Bolt sem volt képes. Volt egy videó, ahol tökéletes volt a jellemzés a különböző versenyszámok kapcsán a futóteljesítményére: versatility.

A 100-tól egészen a 400-ig azért képes jól futni, mert ugyan nincsen olyan kezdősebessége, mint a Jacobs vagy Gatlin-féle sprintereknek (43-44 km/h), de stabilan képes hozni a 42-es átlagot. Amikor mondjuk egy Bromell vagy másik sprinter esetében beesik 38-40 km/h-ra az utolsó 5-10 méteren a sebesség, addig ő tartja azt, amit elkezdett, szinte minimális veszteséggel, ami ilyen közegben óriási előny.

Kerley másik ereje az állóképességben és a regenerálódásban rejlik. Egyszerűen nem fárad el, olyan, mint egy gép. A június 24-én rendezett válogatón kétszer futott egy nap 9.80-on belül. Erre Bolt sem volt képes fénykorában, valószínűleg sosem fog 9.50 környékére gyorsulni (nem látunk világcsúcsot), viszont a nagyobb kérdés, rajta kívül fog-e bárki? Van egy generáció most, akik 24-28 évesek, illetve ott van Seville és Williams, akik 21 évesek. A többieknek tudjuk a plafont, ez a 9.80 környéke, mindössze Sevilla és Williams kérdéses.

Azért is mondom ezt, mert Kerley a covid után váltott: 100 és 200 a fő prioritás. Volt egy nyilatkozata, amiben azt mondta, hogy túlságosan magas 400-as futónak. Ha jobban belegondulunk, igaza van, hiszen Van Niekerk vagy Norman is ilyen 183-185 centiméter, míg Kerley 191. A járvány miatt nem tudott 400-on edzeni, pedig elvileg arra készült, hogy abban nyer Tokióban. Aztán visszatértek a válogató előtt, Kerley szenvedett, alig tudott 44.50 alá bejutni.

Kockáztatott, mivel érezte, hogy a kanyarokat nem tudja úgy megfutni, ahogyan szeretné - főleg nem kétszer egy futáson belül -, ezért lement 100-ra és 200-ra, kényszerből. Utóbbin 4. helyen végzett, nem került olimpiai csapatba, viszont 100-on 3. lett, olimpián pedig 2. helyen végzett. Mindezt úgy, hogy előtte szinte nem is edzett rá. Az egész annak is köszönhető, hogy 400 méteren olyan stabilitást szerzett, amivel ilyen rövid távon nem csökken a sebessége, ahogyan azt fentebb fejtegettem.


Több elemzést is láttam a római Diamond League futásáról, ahol ugyan a mezőny nem volt acélos, de gyakorlatilag szélcsendben mutatkozott meg igazán Kerley ereje. Az új technológiának köszönhetően, láthattuk Kerley állóképességének hatását az utolsó métereken. Míg mindenki lassult, addig Kerley folyamatosan a zöld tartományban maradt (ez a csúcssebesség), sosem került a piros zónába. Ezért is írtam, hogy övé lehet a jelen és a jövő, gyakorlatilag tavaly szerencséje volt Jacobsnak, hogy Kerley csak pár hetet készült.

Idén ugyanis úgy ment neki a szezonnak, hogy végig 100-ra (és olykor 200-ra) koncentrált, ennek eredménye, hogy tíz futásából kilencszer futott 10 másodpercen belül! Bármilyen körülmények között tudja a 10.00-on belüli időt, ami elképesztő. Ha a következő években nem robban be egy óriási tehetség, akkor valószínűleg Kerley elviszi a 100 finálét. A kérdés csak az, hogy mi lesz 200-on és 400-on? Elmondása alapján továbbra is edzett 400-on, de idén már csak egy 400-as futása volt.

Az biztos, hogy változott az edzési módszere is, több súlyzós edzést végez, hogy növelje még ezt a stabil 42-es átlagot is. Ha okosan csinálja és nem megy az állóképesség kárára, akkor még javulhat. Valószínűleg nem lesz világcsúcstartó 100-on, de stabilan hozhatna 9.65-9.80 közötti időket, amivel verhetetlen lenne. A 200 is inkább egyetlen komoly riválisa miatt kérdéses: Erriyon Knighton. Februárban írtam róla, akkor vb-esélyesnek gondoltam, jelenleg a világ legjobb eredményével rendelkezik és a legnagyobb favorit.

Idézetet írta: Pozzato Dátum február 19, 2022, 12:37:03Néztem a tegnapi YouTube előzményeim, aztán rájöttem, valakit kihagytam: Erriyon Knighton
Nem is értem, pedig döntőt futott 17 évesen az olimpián, ahol 4. helyen végzett 200 méteren. A videóból látszik, mennyire egyben van a mozgása már ennyire fiatalon is, majd 3 tizedet javított Bolt u20-as világcsúcsán. Elmondták azt is, hogy mennyire stabilan hozta a 20.00 körüli időket, félelmetes. Ha megnézitek, akkor látható, hogy Boltnak milyen a mozgása ilyen korában - mennyire nem kiforrott -, míg Knighton már most olyan szinten van, mint egy 26 éves rutinos sprinter. Lehet, hogy már a vb-n érdemes tenni a dobógót/győzelmet nála. Hasonló lehet neki is a pályafutása, mint Boltnak. Idővel megtanulja rendesen a 100 métert, aztán ott is nagy dolgokra lehet képes.


Szóval Knighton, akit gyakorlatilag 200 méterre teremtettek. Kellően magas, rendkívül jól futja meg a kanyart, idén 19.49-es eredménye van. Ez azért eléggé űrkategória, viszont Kerley sincsen messze. Eddig 15 futása volt két év alatt, ebből vegyük le, hogy tavaly sokszor sérüléssel futott. Szóval a 15 futásból 8-szor ért el 19.85-nél jobb eredményt! Ez azért eléggé beteg Kerley-től, de abszolút beleillik abba, hogy bármikor képes jó teljesítményre.

,,Ha képes vagy 43 másodperces 400 métert lefutni, akkor a 19-es 200 méter is könnyű"

Ezt szintén Kerley mondta pár hónapja, akinek egyre nagyobb az önbizalma. Nem lepődnék meg, ha két év múlva duplázna az olimpián, ha Knighton fejlődése mégsem halad olyan ütemben. Kerley 27 éves, gyakorlatilag lesz 3-4 éve a csúcson, amikor dominálhat. Egyelőre senki sincs 100-on a láthatáron, aki megszorongathatja, 200-on Knighton a fő ellenfél. A 400 viszont Norman, Ross és Alison miatt kérdéses lesz, valószínűleg ő is érzi, el kell majd azt engednie, pedig első versenyző lehetett volna, aki mind a négy számot megnyeri...

És akkor lehet egy ember, akinél viszont minden attól függ, hogy ugyanolyan tökös lesz-e, mint Kerley? Michael Normanről van szó. Szintén próbálkozott 200-on és 100-on, minimális futások voltak, de simán hozta a 9.86-ot és a 19.70-et. Idén a 400 aranyra koncentrál, de utána? Ha szerencsénk van, akkor egy történelmi csatározást láthatunk a következő években Kerley, Norman és a többi "sprinter" között. Lehetséges, hogy nem a világcsúcsok repkednek majd, hanem inkább az emberfeletti 100, 200 és 400-as kombinációk.

Ügyességi számokra koncentrálunk

A két klasszis rutinja aranyakat érhet a döntőben.  Olvasd tovább


Tudom, hogy a gép ellenőrzi, meg hogy az pontos maximálisan, de ez az Allen kiugrás... hát én nem tudom, néztem többször is, de még minimális bemozgást se láttam. Oké, nem vagyok bíró, de ez így szerintem eléggé karcsú döntő volt. Parchment out, Allen out...

Egy amerikai belerondítana norvég ünnepbe?

Magyar idő szerint szerda hajnalban a norvégok ünnepnének, de ehhez lesz egy-két szava a riválisoknak is.  Olvasd tovább


Bahrein újabb világbajnoki arannyal bővítené a kollekciót

Más taktikával versenyzett, ez már aranyérmet hozhat a tehetséges akadályfutónak? Olvasd tovább


Újból kisajátítják a dobogót?

Az Egyesült Államok felkészült a sprintszámokra, nem vicceltek férfi 100 méteren, most a 200 következik? Olvasd tovább


A bűvös 400-as szám

Szinte csak 400-as döntőket rendeznek magyar idő szerint szombat hajnalban az atlétika-vb-n.  Olvasd tovább


Brutális...
Pár érdekesség:
- 2016-os olimpia előtt még 52.34 volt a világrekord
- 2021-ig nem tudtak 52 másodperc alá bemenni a futók
- 2021 tokiói olimpia: 51.46 az új világrekord (McLaughlin)
- 2022 Eugene Diamond League: 51.41 (McLaughlin új világrekord, egy hónappal a vb előtt)
- 2022 Eugene világbajnokság: 50.68

Egy év alatt 1,5 másodperc, de elnézve a futást, ebben még van, szerintem képes 50 alá bemenni... Az egy férfi középdöntős idő egy világversenyen.


Kubai anomália a hármasugrásban

Egy biztos és egy bizonytalan tipp az atlétikai világbajnokság szombati programjára.  Olvasd tovább


Csalódás a szereplésük?

Az utolsó napra még hoztunk egy nagyobb szorzót.  Olvasd tovább